Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Ledsen kvinna med socker

Kopplingen mellan socker och olika cancerformer

Ann Fernholm som driver webbsidan "Ett sötare blod" skrev i förra veckan om de kopplingar som finns mellan socker och cancer. Dessa kopplingar har studerats gällande lungcancer, bröstcancer samt hudcancer. Kurera har tittat lite närmare på de studier som det hänvisas till.

När vi äter socker stiger vårt blodsocker. Kroppen försöker få ner det igen, så att det ligger på normala nivåer. Det bildas insulin vilket påverkar levern, där IGF-1 bildas. IGF-1 är en tillväxtfaktor som är viktigt för cellernas tillväxt. Men det gör även att sjuka celler växer. När IGF-1 fastnar på cancerceller gör det att tumören växer snabbare.

Blodsockret regleras även vid träning och de som har mer muskler har bättre blodsockerreglering.

Hudcancer

I en studie publicerad i januari 2014 visar cancerforskare i Melbourne att melanom är beroende av socker. Melanomen använder mer glukos än normala celler. Försök att svälta ut cancercellerna har visat sig kunna förinta de farliga cellerna. Forskarna hoppas att deras upptäckt om förhållandet mellan glukos och melanom kommer att leda till utveckling av andra läkemedel som effektivt kompletterar de befintliga behandlingarna. Läkemedlen de utvecklar dödar nödvändigtvis inte cellen men får den att gå in i ett tillstånd av svält vilket gör att den inte växer.

Lungcancer

En forskargrupp vid Cancer Center på Beth Israel Diakonissamedicinskt center ( BIDMC ) har undersökt det enzym som ansvarar för det sista steget i glukosmetabolismen och sett att man kan stoppa tillväxten av tumörer samt även få etablerade tumörer att minska. Studien visar att hämning av enzymet förhindrar tillväxt av aggressiv cancerceller. Cancer är beroende av socker eller glukos vilket, mycket förenklat, ger en ökning av enzymet LDH - A och möjligheten att hämma dess aktivitet kan nu visa sig vara en god möjlighet till en ny cancerbehandling.

 

Bröstcancer

Mina Bissell, Distinguished Scientist på Berkeley Labs Life Sciences Division, menar att ökning av sockerupptag kan vara en orsak till uppkomst av tumörer. Bissell började utforska förhållandet mellan aerob glykolys och maligna celler mer än 40 år sedan. Bissell upptäckte att orsaken till ökad aerob glykolys var en dramatisk ökning av glukosupptag i cancerceller. Att minska glukosupptaget leder till en återgång av cancerceller utan att påverka de friska cellerna.

Källor:
Eurekalert

jci

Newscenter

Ett sötare blod

Av Malin Duvstedt


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna med långt hår

Hälsan syns i ditt hår

Hälsa

Kroniska besvär och obalanser kan vara svåra att upptäcka för sjukvården. Men en bit av ditt hår kan ge svar. En hårmineralanalys läser av 36 mineraler, spårämnen och metaller i din kropp. Kurera har pratat hår och hälsa med näringsmedicinare Ulrika Sunnerheim-Dahlman som gjort tusentals analyser de senaste 20 åren.

Montage: kvinnlig modell och fyra brun utan sol-produkter

Skönhetspanelen testar: Brun utan sol

Hud

Många av oss tycker om att se fräscht solkyssta ut på sommaren – men vill samtidigt helst undvika de skadliga UVA-strålarna från solen. Ett smidigt och hälsosammare sätt är att använda en ekologisk brun utan sol-produkt!

 

Flygbild över Central Park

Så förbättrar grönområden din psykiska hälsa

Eko/miljö

Vistelser i naturen eller i grönområden i storstäder, ensam eller i grupp, ger flera fördelar för vår psykiska hälsa. Till exempel en starkare känsla av meningsfullhet i livet och känslor av lycka. Nu vill svenska forskare att stadsplanerare ska använda sig av grönområden i städer för att minska psykisk ohälsa.

kvinna på sommaräng

Spenatextraktet som gör dig mätt – längre

Hälsa

Fetman ökar snabbt i Sverige. Mer än hälften av den vuxna befolkningen är överviktiga. Professor Charlotte Erlanson-Albertsson har sysslat med aptitreglering i flera decennier. Ett samtal vid middagsbordet ledde fram till ett tillskott med spenat som ger mättnad och leder till viktnedgång. Effekten är dokumenterad i kliniska studier.

 

fisk, bröd och grönsaker

Selen i jordarna minskar på grund av klimatförändringar

Hälsa

Selen är viktig för att du ska må bra. Mikronäringsämnet stöder 25 olika selenberoende enzymer i kroppen. Selen får du bland annat i dig när du äter fisk, nötter, mejeriprodukter och ägg. Men det finns ett stort problem – jordarna i Europa har låga nivåer av det livsviktiga ämnet, och klimatförändringarna gör problemet värre.

2 glas med overnight oats med hallon

Overnight oats med hallon och mandelspån

Frukost

Overnight oats är en enkel frukost att göra i förväg, den smakar underbart, mättar – och dessutom kan du variera den i oändlighet. Krydda med nymortlad kardemumma eller kanel, eller som här – smaksätt med mosade hallon och rostade mandelspån.

Liten flicka kramar en nalle ute i en park

Krönika: “Alla barn vill inte ha sommarlov”

Krönikan

Skolavslutningarnas tid är här, och med dem ett efterlängtat långt sommarlov, fyllt av sol, bad, lek och äventyr. Men inte för alla barn. Krönikören Maria Lundberg minns sin egen barndoms somrar, fyllda av fasa, skam och ensamhet, som lett till ett vuxenliv kantat av terapi. Med sin krönika vill hon nu hindra fler barn från att få ett sådant sommarlov.

kvinna klipper en man

Fylligare hår med rätt näring

Hälsa

Många drömmer om ett friskt, fylligt och glansigt hår. Men stress, näringsbrist och mycket fixande med håret sliter. Ett vackert hår bygger du inifrån, med rätt kombination av vitaminer och mineraler. Kurera pratade hårkvalitet, näring och olika klippningar med frisören Marianne Lehne.

 

glad kvinna i trädgård

Så motverkar du att huden åldras i förtid

Hälsa

Vår livsstil påverkar hudens åldrande. Sol, stress och dåliga kostvanor bidrar till att huden åldras snabbare. Ett för tidigt åldrande kan återställas med rätt näring från insidan. Kliniska studier visar att med kollagen, hyaluronsyra och kondroitinsulfat blir huden mindre torr och fina linjer och rynkor reduceras.

Mullbärsträd

Mullbärsblad kan dämpa sötsug

Hälsa

Att vara sockerberoende har blivit vanligt, och många brottas med att låta bli mat med socker – allt från rent godis till kakor, bullar och bröd. Visste du att extrakt från mullbärsblad kan dämpa sötsug.

 

kvinna gör armövningar vid parkbänk

Styrketräning kan hjälpa vid klimakteriebesvär

Hälsa

Styrketräning två till tre gånger i veckan kan bidra till att minska klimakteriebesvär. Studien har tittat på sambandet mellan styrketräning och besvär som vallningar och svettningar hos kvinnor i klimakteriet och resultaten var goda – besvären minskade med hela 44 procent.