Foto: Ateljé Photos 4 U

Kortisol i balans gav Eva lugnet tillbaka

Eva Sundh

Ålder: 73.
Bor: Täby.
Gör: Pensionär, före detta hälsoterapeut.
Familj: Man, två vuxna barn och två barnbarn.
Fritidsintressen: Att vara ute i naturen, cykla och promenera är det bästa. Gympa och påta i trädgården – och vara med familjen.

Det är inte bara yttre stress som kan påverka oss, den inre är minst lika farlig. Eva Sundh hade mycket oro och tankar och kände sig aldrig riktigt lugn. Oroskänslan påverkade även hennes mage. Det var först när hon hittade hjälp att stabilisera stresshormonet kortisol som hon hittade tillbaka till lugnet.

Kortisol behövs i kroppen för att vår biologiska klocka ska fungera. Men när värdena av stresshormonet blir för höga eller för låga mår vi inte bra.
– Varje morgon kändes min mage konstig och jag fick springa på toaletten direkt. Sedan var det bra resten av dagen, men det var lite jobbigt det där, säger Eva.

LÄS OCKSÅ: Stressexperten: “Steg ett för att minska ohälsosam stress” 

 

Sömnbesvär
Eva är utbildad hälsoterapeut och har alltid varit nyfiken på hälsokost och provat olika tillskott. Ända sedan hon fick en amalgamförgiftning för många år sedan har hon varit intresserad av hur gifter påverkar kroppen, och vad man kan göra för att få bort dem och stabilisera kroppen.
– I januari läste jag om KSM-66 som innehåller ashwagandha. Jag var stressad och hade sömnproblem, så jag kände att det kunde passa mig. Det var ingen stress som syntes på utsidan, det var bara jag som kände den. Men det var jobbigt att aldrig få ro, berättar hon.

Trots att Eva är en riktig naturmänniska som gärna både cyklar och promenerar i naturen, vilket brukar ge lugn, så rusade hennes tankar. Innan hon började med ashwagandha kollade hon upp sina värden. Kortisolet var högt, vilket tyder på att Evas kropp kände av stressen och reagerade på den.
– Det kändes inte bra att ha höga nivåer. Kortisolet påverkar så mycket i kroppen, som immunförsvaret och blodtrycket. Det är dessutom högt på morgonen för att vi ska vakna och det var då min mage var som värst, berättar Eva.

LÄS OCKSÅ: Stressen – så besegrar du den!

Effekt direkt
Redan efter att ha ätit KSM-66 i drygt två veckor märkte Eva skillnad. Hon fick ett lugn i kroppen och oron försvann.
– Det var så skönt, det gav en annan känsla i kroppen. Ett lugn jag inte haft på länge, säger hon och ler.

När Eva hade ätit KSM-66 en tid bestämde hon sig för att kontrollera kortisolvärdet igen. Hon fick lugnande besked att de tidigare höga nivåerna hade sjunkit till helt normala värden. Kortisolvärdet ska varken vara för högt eller för lågt. Båda tillstånden är tecken på att något inte är som det ska, men ashwagandha balanserar kortisolvärdet.
– Jag tar två kapslar om dagen. Någon gång när jag känt mig stressad har jag tagit någon mer och det är ingen fara, man kan ta upp till fyra om dagen, säger Eva.

Även sömnen har blivit bättre och Eva har, som den hälsoterapeut hon är, ett tips för de som sover dåligt.
– Även om man äter tillskott så får man tänka lite på sin sömn. Om du går och lägger dig för sent så hinner du inte sova så länge innan kortisolet kickar in och det är dags för dig att vakna igen, så tänk på att gå och lägga dig lite tidigare så du får tillräckligt med sömn, rekommenderar Eva.

Av Jessika Devert

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Eva Sundh

Ålder: 73.
Bor: Täby.
Gör: Pensionär, före detta hälsoterapeut.
Familj: Man, två vuxna barn och två barnbarn.
Fritidsintressen: Att vara ute i naturen, cykla och promenera är det bästa. Gympa och påta i trädgården – och vara med familjen.

Kortisol och stress

Kortisol är ett hormon som har två funktioner: att frigöra energi så att vi orkar mer och att skydda oss från inflammationer. I balanserad mängd hjälper kortisol oss alltså att på flera sätt hantera stress. Blir det däremot en obalans, vilket är en vanlig konsekvens av upprepad stress, blir effekten ofta den omvända. Ämnesomsättningen och energiproduktionen minskar vilket leder till trötthet och oro. Dessutom trycker kortisol ner produktionen av sköldkörtel- och könshormon vilket ytterligare kan förstärka känslan av trötthet och olust.

Prinsen av ayurveda
Ett flertal kliniska studier visar att ashwagandha, också kallad prinsen av ayurveda, har förmåga att nedreglera vårt stressystem. Kroppen kan börja vila och återhämta sig. När kortisolnivån normaliseras ökar tillgängligheten av GABA, en neurotransmitter som lugnar våra nervceller. Konsekvensen blir en återgång mot bättre balans i det hormonella systemet samtidigt som vi får bättre tillgång till våra gladhormoner dopamin och serotonin.

Ekologisk framställning
KSM-66 är ett ekologiskt, fullspektraextrakt av ashwagandharot. Rötterna odlas på egna ekologiska jordbruk och extraktet framställs i egna helt ekologiska produktionsanläggningar. Resultatet är ett extrakt identiskt med den torkade roten men med tio gånger högre halt av aktiva ämnen. Effekten och säkerheten är visat i 18 kliniska dubbelblinda studier.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Tove har skrivit en handbok för “psykon”

Mental hälsa

Innan Tove Lundin fick sina diagnoser trodde hon att de som drabbats av psykisk ohälsa fick hjälp av vården att förstå vad som hände med dem och hjälp att komma på fötter igen men riktigt så såg inte verkligheten ut fick hon erfara. Med boken ”Handbok för psykon” försöker Tove bidra till att råda bot på utsattheten.

Att dansa och lära nytt kan motverka demens

Forskning

Det är inte ovanligt att både den fysiska och mentala formen försämras när vi kommer upp i åren, något som kan förvärras ytterligare av demensjukdomar. En ny studie visar att regelbunden träning kan göra att tecken på åldrande i hjärnan går tillbaka och absolut bäst är det att dansa.

Julgodiset är inte så oskyldigt som du tror – vägra palmolja!

Kurera debatt

Hur kan choklad skövla regnskog? Kakor utrota orangutanger? Snacks bidra till klimatkatastrof? Den gemensamma nämnaren heter palmolja. Enorma arealer av världens mest artrika regnskog har huggits ned för att ersättas av oljepalmsodlingar. Utöva din konsumentmakt och säg ifrån till företagen uppmanar grundarna av palmoljekalendern i detta debattinlägg. 

Vad alla borde veta om psykisk ohälsa

Mental hälsa

Psykisk ohälsa blir allt vanligare och drabbas allt yngre personer. Cirka en femtedel av alla människor i västvärlden kommer någon gång i livet att drabbas av en depression. Men du kan göra mycket själv för att bryta en nedåtgående spiral.

Rök från stearinljus kan ha positiv effekt på hjärtat

Forskning

Tidigare har man kunnat konstatera kopplingar mellan luftburna partiklar och hjärt- och kärlproblem. Men nu visar en ny avhandling från Lunds tekniska högskola att partiklarna från ett brinnande stearinljus istället kan vara välgörande för hälsan. Men det gäller bara om ljuset brinner stilla och inte innehåller färg- eller doftämnen.

Vanligt att unga slarvar med lunchmaten

Kost

Åtta av tio svenskar uppger att de äter en nyttig och hälsosam lunch. De som inte väljer nyttig mat till lunch uppger två huvudanledningar, dels uppskattar de inte smaken och dels är de ointresserade av hälsosam kost.

palmolja_biodiesel

Palmolja i biodiesel är skadlig för miljön – nu stoppas skattelättnaden

Eko/miljö

Ett led i att minska koldioxidutsläppen är att gå över till drivmedel från förnyelsebara källor, något som gjort att det blivit populärt med biodiesel. Men biodiesel är inte fullt så miljövänligt som det framställs och i november beslutade regeringen stoppa skattelättnaden till PFAD – den restprodukt från palmolja som återfinns i mycket av den biodiesel som finns på marknaden.

läkare undersöker kvinnas hjärta

Selen och Q10 samverkar för bättre hjärthälsa

Forskning

Selen och Q10 samverkar och kan förbättra vår hjärthälsa, ge bättre livskvalitet och förlänga våra liv. Men de flesta svenskar har låga selenvärden. Här berättar professorn och forskaren Mikael Björnstedt om den senaste forskningen kring hur spårämnet selen samverkar med antioxidanten Q10.

Borrelia kan bli en utdragen historia

Naturlig hälsa

Den som blev biten av en fästing i somras och fick antibiotika tror kanske att faran är över och för många är den det. Den som har starkt immunförsvar klarar sig oftast bra och slipper fortsatta besvär men en borreliainfektion kan bli en långdragen och plågsam historia.

spiral

Läkemedelsverket JO-anmält efter larm om kopparspiral

Allmänt

Antalet anmälningar om biverkningar kopplade till det hormonfria preventivmedlet kopparspiral har ökat avsevärt på senare år. Läkemedelsverket får nu kritik av kvinnor som menar att man inte tagit deras misstankar på allvar och flera har nu anmält Läkemedelsverket till Justitieombudsmannen.

Hudexperten: Så vårdar du din vinterhud

Hud

Olika årstider innebär olika påfrestning och olika behov för såväl huden som resten av kroppen, det kan därför vara en fördel  att anpassa både hudvård och kost efter säsong. Kureras hudvårdsexpert Johanna Bjurström ger tips om hur vi bäst vårdar huden under årets kalla månader.

Så slapp Lotta sin krånglande mage

Mage

Lottas mage har krånglat så länge hon kan minnas. Och efter en rad undersökningar hade hon resignerat inför att hon var ett "magbarn", en som ständigt hade kramper, förstoppningar, diarréer och magknip. Det var den ena hundens magonda som blev väckarklockan, för när Lotta vårdat sin hund tillbaka till en frisk mage tog hon även itu med sin egen. Att stötta matsmältningen löste ett livslångt problem.

frallor

Glutenfria småfrallor

Recept

Vad passar bättre till grytor och soppor än gott nybakat bröd? Dessa små frallor är helt glutenfria och passar lika väl som tillbehör till maten som på frukostbordet. Frallorna är enkla att göra men kräver lite jästid för att de ska bli som allra bäst.

Havtorn – det lilla bäret med de stora egenskaperna

Naturlig hälsa

Det orangea lilla havtornsbäret ser inte mycket ut för världen men har i årtusenden använts för sina helande egenskaper, inte minst för torra slemhinnor. På en av de renaste platserna i världen, den tibetanska platån, växer havtornsbär i ett ekosystem helt utan kemisk påverkan. Växtförhållandena gör bären extra näringstäta. Tina Yuen är läkare och driver världens största ekologiska havtornsodling i Tibet, här berättar hon mer om bärets egenskaper.

Deppig? Ta hjälp från naturen

Hälsa

En femtedel av alla människor i västvärlden kommer någon gång i livet att drabbas av depression och ännu fler av nedstämdhet och oro. Naturen har mycket att erbjuda, både i förebyggande av psykisk ohälsa och när nedstämdheten är ett faktum. Här är fem tips.

Henrik Ennarts tips för lyckliga magar

Mage

I sina böcker om mag- och tarmfloran berättar vetenskapsjournalisten Henrik Ennart om de mikrober som befolkar vårt inre och hur de påverkar vårt mående på många plan. Här följer några av de tips som Henrik nämner i sina böcker som bidrar till en balanserad tarmflora