Kortisol i balans gav Eva lugnet tillbaka | Kurera.se

Foto: Ateljé Photos 4 U

Kortisol i balans gav Eva lugnet tillbaka

Eva Sundh

Ålder: 73.
Bor: Täby.
Gör: Pensionär, före detta hälsoterapeut.
Familj: Man, två vuxna barn och två barnbarn.
Fritidsintressen: Att vara ute i naturen, cykla och promenera är det bästa. Gympa och påta i trädgården – och vara med familjen.

Det är inte bara yttre stress som kan påverka oss, den inre är minst lika farlig. Eva Sundh hade mycket oro och tankar och kände sig aldrig riktigt lugn. Oroskänslan påverkade även hennes mage. Det var först när hon hittade hjälp att stabilisera stresshormonet kortisol som hon hittade tillbaka till lugnet.

Kortisol behövs i kroppen för att vår biologiska klocka ska fungera. Men när värdena av stresshormonet blir för höga eller för låga mår vi inte bra.
– Varje morgon kändes min mage konstig och jag fick springa på toaletten direkt. Sedan var det bra resten av dagen, men det var lite jobbigt det där, säger Eva.

LÄS OCKSÅ: Stressexperten: "Steg ett för att minska ohälsosam stress" 

Sömnbesvär
Eva är utbildad hälsoterapeut och har alltid varit nyfiken på hälsokost och provat olika tillskott. Ända sedan hon fick en amalgamförgiftning för många år sedan har hon varit intresserad av hur gifter påverkar kroppen, och vad man kan göra för att få bort dem och stabilisera kroppen.
– I januari läste jag om KSM-66 som innehåller ashwagandha. Jag var stressad och hade sömnproblem, så jag kände att det kunde passa mig. Det var ingen stress som syntes på utsidan, det var bara jag som kände den. Men det var jobbigt att aldrig få ro, berättar hon.

Trots att Eva är en riktig naturmänniska som gärna både cyklar och promenerar i naturen, vilket brukar ge lugn, så rusade hennes tankar. Innan hon började med ashwagandha kollade hon upp sina värden. Kortisolet var högt, vilket tyder på att Evas kropp kände av stressen och reagerade på den.
– Det kändes inte bra att ha höga nivåer. Kortisolet påverkar så mycket i kroppen, som immunförsvaret och blodtrycket. Det är dessutom högt på morgonen för att vi ska vakna och det var då min mage var som värst, berättar Eva.

 

LÄS OCKSÅ: Stressen – så besegrar du den!

Effekt direkt
Redan efter att ha ätit KSM-66 i drygt två veckor märkte Eva skillnad. Hon fick ett lugn i kroppen och oron försvann.
– Det var så skönt, det gav en annan känsla i kroppen. Ett lugn jag inte haft på länge, säger hon och ler.

När Eva hade ätit KSM-66 en tid bestämde hon sig för att kontrollera kortisolvärdet igen. Hon fick lugnande besked att de tidigare höga nivåerna hade sjunkit till helt normala värden. Kortisolvärdet ska varken vara för högt eller för lågt. Båda tillstånden är tecken på att något inte är som det ska, men ashwagandha balanserar kortisolvärdet.
– Jag tar två kapslar om dagen. Någon gång när jag känt mig stressad har jag tagit någon mer och det är ingen fara, man kan ta upp till fyra om dagen, säger Eva.

Även sömnen har blivit bättre och Eva har, som den hälsoterapeut hon är, ett tips för de som sover dåligt.
– Även om man äter tillskott så får man tänka lite på sin sömn. Om du går och lägger dig för sent så hinner du inte sova så länge innan kortisolet kickar in och det är dags för dig att vakna igen, så tänk på att gå och lägga dig lite tidigare så du får tillräckligt med sömn, rekommenderar Eva.

Av Jessika Devert

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Eva Sundh

Ålder: 73.
Bor: Täby.
Gör: Pensionär, före detta hälsoterapeut.
Familj: Man, två vuxna barn och två barnbarn.
Fritidsintressen: Att vara ute i naturen, cykla och promenera är det bästa. Gympa och påta i trädgården – och vara med familjen.

Kortisol och stress

Kortisol är ett hormon som har två funktioner: att frigöra energi så att vi orkar mer och att skydda oss från inflammationer. I balanserad mängd hjälper kortisol oss alltså att på flera sätt hantera stress. Blir det däremot en obalans, vilket är en vanlig konsekvens av upprepad stress, blir effekten ofta den omvända. Ämnesomsättningen och energiproduktionen minskar vilket leder till trötthet och oro. Dessutom trycker kortisol ner produktionen av sköldkörtel- och könshormon vilket ytterligare kan förstärka känslan av trötthet och olust.

Prinsen av ayurveda
Ett flertal kliniska studier visar att ashwagandha, också kallad prinsen av ayurveda, har förmåga att nedreglera vårt stressystem. Kroppen kan börja vila och återhämta sig. När kortisolnivån normaliseras ökar tillgängligheten av GABA, en neurotransmitter som lugnar våra nervceller. Konsekvensen blir en återgång mot bättre balans i det hormonella systemet samtidigt som vi får bättre tillgång till våra gladhormoner dopamin och serotonin.

Ekologisk framställning
KSM-66 är ett ekologiskt, fullspektraextrakt av ashwagandharot. Rötterna odlas på egna ekologiska jordbruk och extraktet framställs i egna helt ekologiska produktionsanläggningar. Resultatet är ett extrakt identiskt med den torkade roten men med tio gånger högre halt av aktiva ämnen. Effekten och säkerheten är visat i 18 kliniska dubbelblinda studier.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Spenat- och kesovåfflor med topping

Recept

Det jobbigaste med att göra våffor är att göra rent våffeljärnet efteråt. Resten är en barnlek. Så muta någon att ta hand om rengöringen och sätt igång! Dessa läckerheter från kokboken "Little green kitchen" fungerar både som matvåfflor och som efterrätt – välj själv vilken topping du vill använda.

Magsyrahämmande läkemedel kan öka risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

 

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

 

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.

Två klassiska pastarätter på vegovis

Recept

Tvekar du att lägga om till vegansk eller vegetarisk kost av rädsla för att inte längre kunna njuta av dina favoriträtter som spagetti bolognese eller lasagne? Lugn, det råder läkaren Veronica Hedberg och kokboksförfattaren och journalisten Susanne Hovenäs bot på. I nya boken "Smart mat för en frisk kropp och hjärna" finns flera goda recept att botanisera bland och Kurera kan bjuda på två smakprov. 

Växtbaserad mat – smart för kropp och hjärna

Kost

I år minskade köttkonsumtionen i Sverige för andra året i rad och ligger nu på samma nivå som den var 2007. Vi har fortfarande en bit kvar innan vi befinner oss på den nivå vi var innan Svreige gick med i EU och priset på kött sjönk men utvecklingen tycks gå stadigt nedåt. I takt med det ökar intresset för vegansk eller växtbaserad mat och i dagarna släpptes en ny bok med helt växtbaserade recept.

 

Tävla och vinn albumet “Svart katt”

Tävling

Sångerskan Cecilia Thorngrens album "Svart katt" fick ett varmt mottagande när det kom ut. Nu har du chansen att vinna ett signerat exemplar med låtar ur den svenska visskatten samt nyskrivet material av Staffan Hellstrand och Peter Le Marc.

Annelis kolesterolvärden sjönk med lagrad vitlök

Hälsa

Redan för 15 år sedan fick Anneli Bygg, 65 år, reda på att hon hade lite för höga kolesterolvärden. Hon ordinerades statiner av sin läkare, men biverkningarna blev kraftiga så Anneli ville inte fortsätta med medicinen. Med hjälp av lagrad vitlök har hennes kolesterolvärden blivit betydligt bättre.

Micke Gunnarsson: “Jag är inte min kropp”

Krönikan

Handen på hjärtat hur skulle det se ut om du skötte en hund som du sköter om dig själv? Kan insikten att vi inte är våra kroppar göra att vi tar bättre hand om dem? Jo, det menar Micke Gunnarsson, föreläsare och workshopledare, som tack vare det tankesättet tar bättre hand om sig än någonsin tidigare.