Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Foto: Ateljé Photos 4 U

Kortisol i balans gav Eva lugnet tillbaka

Eva Sundh

Ålder: 73.
Bor: Täby.
Gör: Pensionär, före detta hälsoterapeut.
Familj: Man, två vuxna barn och två barnbarn.
Fritidsintressen: Att vara ute i naturen, cykla och promenera är det bästa. Gympa och påta i trädgården – och vara med familjen.

Det är inte bara yttre stress som kan påverka oss, den inre är minst lika farlig. Eva Sundh hade mycket oro och tankar och kände sig aldrig riktigt lugn. Oroskänslan påverkade även hennes mage. Det var först när hon hittade hjälp att stabilisera stresshormonet kortisol som hon hittade tillbaka till lugnet.

Kortisol behövs i kroppen för att vår biologiska klocka ska fungera. Men när värdena av stresshormonet blir för höga eller för låga mår vi inte bra.
– Varje morgon kändes min mage konstig och jag fick springa på toaletten direkt. Sedan var det bra resten av dagen, men det var lite jobbigt det där, säger Eva.

LÄS OCKSÅ: Stressexperten: "Steg ett för att minska ohälsosam stress" 

Sömnbesvär
Eva är utbildad hälsoterapeut och har alltid varit nyfiken på hälsokost och provat olika tillskott. Ända sedan hon fick en amalgamförgiftning för många år sedan har hon varit intresserad av hur gifter påverkar kroppen, och vad man kan göra för att få bort dem och stabilisera kroppen.
– I januari läste jag om KSM-66 som innehåller ashwagandha. Jag var stressad och hade sömnproblem, så jag kände att det kunde passa mig. Det var ingen stress som syntes på utsidan, det var bara jag som kände den. Men det var jobbigt att aldrig få ro, berättar hon.

Trots att Eva är en riktig naturmänniska som gärna både cyklar och promenerar i naturen, vilket brukar ge lugn, så rusade hennes tankar. Innan hon började med ashwagandha kollade hon upp sina värden. Kortisolet var högt, vilket tyder på att Evas kropp kände av stressen och reagerade på den.
– Det kändes inte bra att ha höga nivåer. Kortisolet påverkar så mycket i kroppen, som immunförsvaret och blodtrycket. Det är dessutom högt på morgonen för att vi ska vakna och det var då min mage var som värst, berättar Eva.

 

LÄS OCKSÅ: Stressen – så besegrar du den!

Effekt direkt
Redan efter att ha ätit KSM-66 i drygt två veckor märkte Eva skillnad. Hon fick ett lugn i kroppen och oron försvann.
– Det var så skönt, det gav en annan känsla i kroppen. Ett lugn jag inte haft på länge, säger hon och ler.

När Eva hade ätit KSM-66 en tid bestämde hon sig för att kontrollera kortisolvärdet igen. Hon fick lugnande besked att de tidigare höga nivåerna hade sjunkit till helt normala värden. Kortisolvärdet ska varken vara för högt eller för lågt. Båda tillstånden är tecken på att något inte är som det ska, men ashwagandha balanserar kortisolvärdet.
– Jag tar två kapslar om dagen. Någon gång när jag känt mig stressad har jag tagit någon mer och det är ingen fara, man kan ta upp till fyra om dagen, säger Eva.

Även sömnen har blivit bättre och Eva har, som den hälsoterapeut hon är, ett tips för de som sover dåligt.
– Även om man äter tillskott så får man tänka lite på sin sömn. Om du går och lägger dig för sent så hinner du inte sova så länge innan kortisolet kickar in och det är dags för dig att vakna igen, så tänk på att gå och lägga dig lite tidigare så du får tillräckligt med sömn, rekommenderar Eva.

Av Jessika Devert

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Eva Sundh

Ålder: 73.
Bor: Täby.
Gör: Pensionär, före detta hälsoterapeut.
Familj: Man, två vuxna barn och två barnbarn.
Fritidsintressen: Att vara ute i naturen, cykla och promenera är det bästa. Gympa och påta i trädgården – och vara med familjen.

Kortisol och stress

Kortisol är ett hormon som har två funktioner: att frigöra energi så att vi orkar mer och att skydda oss från inflammationer. I balanserad mängd hjälper kortisol oss alltså att på flera sätt hantera stress. Blir det däremot en obalans, vilket är en vanlig konsekvens av upprepad stress, blir effekten ofta den omvända. Ämnesomsättningen och energiproduktionen minskar vilket leder till trötthet och oro. Dessutom trycker kortisol ner produktionen av sköldkörtel- och könshormon vilket ytterligare kan förstärka känslan av trötthet och olust.

Prinsen av ayurveda
Ett flertal kliniska studier visar att ashwagandha, också kallad prinsen av ayurveda, har förmåga att nedreglera vårt stressystem. Kroppen kan börja vila och återhämta sig. När kortisolnivån normaliseras ökar tillgängligheten av GABA, en neurotransmitter som lugnar våra nervceller. Konsekvensen blir en återgång mot bättre balans i det hormonella systemet samtidigt som vi får bättre tillgång till våra gladhormoner dopamin och serotonin.

Ekologisk framställning
KSM-66 är ett ekologiskt, fullspektraextrakt av ashwagandharot. Rötterna odlas på egna ekologiska jordbruk och extraktet framställs i egna helt ekologiska produktionsanläggningar. Resultatet är ett extrakt identiskt med den torkade roten men med tio gånger högre halt av aktiva ämnen. Effekten och säkerheten är visat i 18 kliniska dubbelblinda studier.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

händer knäpper byxor

Låt bitterörter lugna magen

Hälsa

Har det blivit för mycket av det goda? Tillfälliga besvär med magen drabbar alla någon gång. Lugn, det finns enkel och naturlig hjälp. Och snabb! Bitterörter är första hjälpen för matsmältningssystem som hamnat i obalans.

Rödvit katt tittar på chokladmuffins i granris

Så märker du om din katt fått chokladförgiftning

Husdjur

Temadagen Kattens dag infaller samma dag som första advent varje år, alltså söndag 29 november! En dag att både fira och uppmärksamma de älskade fyrbenta vännerna och adventsmysa. Men tänk på att hålla praliner eller rawfoodbollar med kakao borta från din katt – den kan nämligen drabbas av chokladförgiftning om den äter kakao.

 

nypon buskar

Nypon dämpar värken i lederna

Hälsa

Artros är vår vanligaste kroniska sjukdom, och inflammation i lederna kan ge smärtor som begränsar vardagen. Men det finns flera naturliga ämnen som kan få värken att avta, som nypon och vitamin C – och kondroitin från nötkreatur. Kurera har talat med smärtläkaren Bo Dettner om naturlig smärtlindring för ledbesvären.

ben

Hjälp mot kryp i benen

Hälsa

Det pirrar, kryper och smärtar i benen – och sömnen blir lidande. Restless legs är en pina för den som drabbas. Ny spännande forskning visar att spårämnet selen kan hjälpa vid lätta till medelsvåra symtom. Kurera har pratat med Jan Ulfberg, docenten och specialistläkaren som forskat på restless legs i 30 år och sett patienter bli hjälpta.

två kvinnor kör plankan

Vad är bäst? Kondition- eller styrketräning

Hälsa

Vi som gillar att träna pratar gärna länge och ofta om vad som är bästa sättet att träna. Är det styrketräning eller kanske konditionsträning? Färsk forskning visade att båda sätten är bra, men på olika sätt. Vill du slippa typ 2 diabetes ska du förbättra konditionen, men för viktnedgång och andra sjukdomar är valet inte lika uppenbart.

kvinna

Örten motade hormonell oro

Hälsa

För tre år sedan fick Gloria Tonnvik svår ångest. Humöret gick upp och ner och sömnlösheten tärde. Läkare gav diagnosen PMDS, en svårare form av PMS och hon fick antidepressiv medicin – men det ville inte Gloria ta. Lösningen kom i form av en ayurvedisk ört – ashwagandha.

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

 

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.

händer som håller i havtronsbär

Det röda guldet som smörjer slemhinnorna

Hälsa

Fettsyran omega-7 återfuktar slemhinnor i hela kroppen. Ögon, mun och underliv, men också tarmen har slemhinnor som mår bättre av fettsyran. Dessutom gör den gott för huden. Sår läker snabbare och rynkor minskar på djupet. Havtornsbären från Tibet lär vara de mest antioxidantrika i hela världen. Redan efter en månad kommer effekten.

Närbild på bokomslaget "Magnus Carlsons hållbarhetsresa"

Magnus Carlson: Så gör du en klimatplan!

Eko/miljö

Många av oss vill göra något, eller mycket, för att rädda planeten. Men det är desto svårare att veta hur man ska bära sig åt. Någon som har lagt om sin livsstil och vet att det går är miljöengagerade sångaren Magnus Carlson från Weeping willows, som i sin nya bok presenterar hur du gör en klimatplan!

 

målad bild av hjärna där fjärilar flyger ut

Ny metod som ska bromsa Alzheimers sjukdom

Forskning

En ny behandlingsmetod att förhindra uppkomsten hos av Alzheimers sjukdom har utförts på möss – och resultaten är lovande. Forskare vid Uppsala universitet har lyckats öka nedbrytningen av de byggstenar som förhindrar ett protein att bilda klumpar och som gör att minnet försämras.

ansikten på 7 personer

5000 personer ska testa D-vitamin mot covid-19

Forskning

En stor klinisk studie ska undersöka om D-vitamin skyddar mot covid-19. Studien som getts namnet Coronavit kommer att pågå under sex månader och involvera hela 5 000 personer. Studien görs i Storbritannien där befolkningen generellt sett har låg D-vitaminstatus.

två personer springer

Så kan träning motverka cancer

Forskning

Den som drabbats av cancer rekommenderas att motionera eftersom prognosen då blir bättre. Det är inte helt klarlagt varför det förhåller sig på det viset, men nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat en trolig förklaring. Fysisk aktivitet verkar kunna påverka de cytotoxiska T-cellerna så att de stärker deras förmåga att ge sig på cancercellerna.

Kvinna sitter i en säng med en kopp i handen

4 teer som hjälper dig att sova bättre

Naturlig hälsa

Naturliga örter som kamomill och citronmeliss kan hjälpa dig att somna lättare, minska antalet tillfällen du vaknar under natten samt förbättra sömnkvaliteten generellt. Allra mest effektivt blir örterna i koncentrerad form, i ett tillskott, men att dricka ett varmt te med örterna i utspädd form är också till hjälp.

 

En pudel får massage på en bänk

Så jobbar en djurhomeopat

Husdjur

Homeopati är en alternativ, holistisk behandlingsform med egna läkemedel för människor. Men det finns faktiskt även homeopati för djur, som då behandlas av djurhomeopater. Hur jobbar en sådan? Kurera frågade Annika Petrén och Sofie Rehndell, som bägge kan titulera sig djurhomeopater.

Närbild på en galette med cashewsmör med granatäpple

Glutenfri galette med granatäpple och cashewsmör

Recept

I det här receptet, signerat stjärnkocken Niklas Ekstedt, får du upptäcka den underbara franska galetten, här pyntad med granatäpple, mynta och cashewnötter! Till skillnad från "syskonet" crêpe är en galette mindre söt och mer aromatisk då den är gjord på glutenfritt bovetemjöl istället för vetemjöl.