Foto: Ateljé Photos 4 U

Kortisol i balans gav Eva lugnet tillbaka

Eva Sundh

Ålder: 73.
Bor: Täby.
Gör: Pensionär, före detta hälsoterapeut.
Familj: Man, två vuxna barn och två barnbarn.
Fritidsintressen: Att vara ute i naturen, cykla och promenera är det bästa. Gympa och påta i trädgården – och vara med familjen.

Det är inte bara yttre stress som kan påverka oss, den inre är minst lika farlig. Eva Sundh hade mycket oro och tankar och kände sig aldrig riktigt lugn. Oroskänslan påverkade även hennes mage. Det var först när hon hittade hjälp att stabilisera stresshormonet kortisol som hon hittade tillbaka till lugnet.

Kortisol behövs i kroppen för att vår biologiska klocka ska fungera. Men när värdena av stresshormonet blir för höga eller för låga mår vi inte bra.
– Varje morgon kändes min mage konstig och jag fick springa på toaletten direkt. Sedan var det bra resten av dagen, men det var lite jobbigt det där, säger Eva.

LÄS OCKSÅ: Stressexperten: "Steg ett för att minska ohälsosam stress" 

Sömnbesvär
Eva är utbildad hälsoterapeut och har alltid varit nyfiken på hälsokost och provat olika tillskott. Ända sedan hon fick en amalgamförgiftning för många år sedan har hon varit intresserad av hur gifter påverkar kroppen, och vad man kan göra för att få bort dem och stabilisera kroppen.
– I januari läste jag om KSM-66 som innehåller ashwagandha. Jag var stressad och hade sömnproblem, så jag kände att det kunde passa mig. Det var ingen stress som syntes på utsidan, det var bara jag som kände den. Men det var jobbigt att aldrig få ro, berättar hon.

Trots att Eva är en riktig naturmänniska som gärna både cyklar och promenerar i naturen, vilket brukar ge lugn, så rusade hennes tankar. Innan hon började med ashwagandha kollade hon upp sina värden. Kortisolet var högt, vilket tyder på att Evas kropp kände av stressen och reagerade på den.
– Det kändes inte bra att ha höga nivåer. Kortisolet påverkar så mycket i kroppen, som immunförsvaret och blodtrycket. Det är dessutom högt på morgonen för att vi ska vakna och det var då min mage var som värst, berättar Eva.

 

LÄS OCKSÅ: Stressen – så besegrar du den!

Effekt direkt
Redan efter att ha ätit KSM-66 i drygt två veckor märkte Eva skillnad. Hon fick ett lugn i kroppen och oron försvann.
– Det var så skönt, det gav en annan känsla i kroppen. Ett lugn jag inte haft på länge, säger hon och ler.

När Eva hade ätit KSM-66 en tid bestämde hon sig för att kontrollera kortisolvärdet igen. Hon fick lugnande besked att de tidigare höga nivåerna hade sjunkit till helt normala värden. Kortisolvärdet ska varken vara för högt eller för lågt. Båda tillstånden är tecken på att något inte är som det ska, men ashwagandha balanserar kortisolvärdet.
– Jag tar två kapslar om dagen. Någon gång när jag känt mig stressad har jag tagit någon mer och det är ingen fara, man kan ta upp till fyra om dagen, säger Eva.

Även sömnen har blivit bättre och Eva har, som den hälsoterapeut hon är, ett tips för de som sover dåligt.
– Även om man äter tillskott så får man tänka lite på sin sömn. Om du går och lägger dig för sent så hinner du inte sova så länge innan kortisolet kickar in och det är dags för dig att vakna igen, så tänk på att gå och lägga dig lite tidigare så du får tillräckligt med sömn, rekommenderar Eva.

Av Jessika Devert

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Eva Sundh

Ålder: 73.
Bor: Täby.
Gör: Pensionär, före detta hälsoterapeut.
Familj: Man, två vuxna barn och två barnbarn.
Fritidsintressen: Att vara ute i naturen, cykla och promenera är det bästa. Gympa och påta i trädgården – och vara med familjen.

Kortisol och stress

Kortisol är ett hormon som har två funktioner: att frigöra energi så att vi orkar mer och att skydda oss från inflammationer. I balanserad mängd hjälper kortisol oss alltså att på flera sätt hantera stress. Blir det däremot en obalans, vilket är en vanlig konsekvens av upprepad stress, blir effekten ofta den omvända. Ämnesomsättningen och energiproduktionen minskar vilket leder till trötthet och oro. Dessutom trycker kortisol ner produktionen av sköldkörtel- och könshormon vilket ytterligare kan förstärka känslan av trötthet och olust.

Prinsen av ayurveda
Ett flertal kliniska studier visar att ashwagandha, också kallad prinsen av ayurveda, har förmåga att nedreglera vårt stressystem. Kroppen kan börja vila och återhämta sig. När kortisolnivån normaliseras ökar tillgängligheten av GABA, en neurotransmitter som lugnar våra nervceller. Konsekvensen blir en återgång mot bättre balans i det hormonella systemet samtidigt som vi får bättre tillgång till våra gladhormoner dopamin och serotonin.

Ekologisk framställning
KSM-66 är ett ekologiskt, fullspektraextrakt av ashwagandharot. Rötterna odlas på egna ekologiska jordbruk och extraktet framställs i egna helt ekologiska produktionsanläggningar. Resultatet är ett extrakt identiskt med den torkade roten men med tio gånger högre halt av aktiva ämnen. Effekten och säkerheten är visat i 18 kliniska dubbelblinda studier.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Susanne vill hjälpa fler upptäcka fördelarna med naturlig hudvård

Eko/miljö

Journalisten Susanne Hovenäs har i många år – bland annat som skönhetsredaktör på tidningen Hälsa – varit en av de drivande krafterna bakom trenden med naturlig skönhet och hudvård. Nu har hon tagit över ledningen inom NOC Sweden efter grundaren Henrik Olteng som gått vidare till andra uppdrag. Kurera växlade några ord Susanne om hur hon ser på utvecklingen för naturlig hudvård och skönhet.

Överträningssyndrom har nått vanliga motionärer

TRÄNING

Att elitidrottare pressar sig för hårt och kan drabbas av överträningssyndrom, OTS, det är vida känt. Men nu har OTS även nått elitmotionärerna. Symtomen är svårupptäckta eftersom de handlar om humörsvängningar, infektioner, dålig aptit och en oförklarlig trötthet.  Det finns bara ett sätt att komma ur situationen.

 

”Ketogen kost hjälpte mig bli fri från depression”

Mental hälsa

En ketogen diet har många fördelar enligt anhängarna, förutom att den underlättar att hålla vikten sägs den bidra till allmänt bättre välmående och större mental klarhet. Hanna Gillving är funktionsmedicinsk terapeut och kom nyligen ut med boken ”Keto-licious”, och för hennes del bidrog en omläggning till det hon kallar ketogen livsstil till att hon äntligen blev fri från mångåriga besvär med psykisk ohälsa.

Movemberutmaningen – inget barn ska behöva säga ”Hej då pappa”

Krönikan

Jag var sju år när vi fick telefonsamtalet från sjukhuset som sa att pappa hade ramlat ihop i hissen. Hans liv gick inte att rädda. Hjärtat hade gett upp. Att förlora en förälder var givetvis tufft, men idag har jag valt att se det som min största motivation. För jag har en dröm, jag har en vision: Inget barn ska behöva säga ”Hejdå pappa”, det skriver  Pierre Mörck i denna krönika där han vill inspirera till mer rörelse och uppmärksamma ohälsan bland män.

Hästar kan läsa av våra känslolägen – och lägger dem på minnet

Husdjur

Det finns fog för uttrycket att ha minne som en häst. Du som ägt eller tillbringat mycket tid med en häst har kanske upplevt att ni har en speciell kontakt. Kanske har du känt något som liknar vänskap eller att hästen är en del av familjen. Nu visar forskning att känslan troligen är ömsesidig. Hästar kan nämligen inte bara läsa av våra känslolägen – de lägger dem även på minnet.

Djagacida – ris och bönor från Kap verde

Recept

Detta recept på en enkel och väldigt god risrätt från Kap Verde kommer från boken vegetariska recept från hela världen hittar du i den gröna kokboken boken "Zeinas green kitchen" av den omtyckta matprofilen Zeina Mourtada som driver bloggen Zeinas kitchen..

 

Doftöverkänslighet – ett dolt handikapp

Allmänt

Trots att tre miljoner svenskar kan besväras av dofter är osäkerheten om behandling och vad omgivningen kan göra stor, det visar en ny undersökning. Missförstånden är många och var tredje person tror att det kan vara ett psykiskt sjukdomstillstånd. Med Parfymfria veckan hoppas initiativtagarna kunna slå hål på myterna kring sjukdomen och öka kunskapsnivån.

Nya rön inom svensk cancerforskning kan ge effektivare behandling

Forskning

Cirka 60 000 svenskar får varje år ett cancerbesked där tumören är av elakartad karaktär. Trots det går dödligheten i cancer ner, men sjukdomen skördar ändå tusentals liv varje år. Det forskas brett och på olika typer av mediciner för att bromsa och bota cancer. Vid Lunds universitet har man tittat på hur tumörceller kommunicerar med andra ställen i kroppen för att förstå hur spridningen går till. Det ger hopp om nya behandlingsformer.

Är mjölk hälsosamt eller helt onödigt?

Allmänt

Mat väcker alltid starka känslor. Om mjölk är nyttigt eller inte, det diskuteras ofta. En del går i starkt försvarsläge, medan andra ifrågasätter om mjölk är viktigt att dricka. När Kureras kostrådgivare, Cathrine Schück, gjorde ett inlägg på Facebook om varför hon rekommenderar en mjölkfri månad möttes hon av en storm av kritik, och frågade sig varför mjölk blivit ”en helig ko”.

 

De sticker hål på myten om psykopaten

Mental hälsa

Tror du att din chef är psykopat? Eller din granne eller din pojkvän? Sannolikheten är stor att du misstar dig. Vi lever i en tid då myterna om psykopater frodas som aldrig förr, det är något Marianne Kristiansson och Karolina Sörman, båda med stor kunskap i ämnet vill råda bot på. Kurera ställde några frågor till författarna till boken ”Psykopaten”.

 

D-vitamin ger KOL-patienter färre skov

Forskning

För låga värden av D-vitamin har visat sig vara utbrett, framförallt bland den nordiska befolkningen eftersom solen är vår främsta källa för inlagring av vitaminet i kroppen. D-vitaminbrist kan ge allt från värkande muskler och benbrott till allvarliga sjukdomar som depression. En studie på KOL-patienter visade att om de som hade normala nivåer D-vitamin minskades risken markant för besvärliga skov.  

Har du koll på sömncykeln? Den styr om du sover bra eller dåligt

Forskning

Oro och stress hör ihop. Det är känslor som gör att ditt sympatiska stressystem är för aktivt när det är dags att sova. Om stressystemet håller kvar kortisolet på en hög nivå, då är det inte bara svårt att somna, du vaknar oftast mellan två och fyra på natten och har svårt somna om. Det finns förstås en lösning på problemet. Det handlar om att få din sömncykel att fungera som den ska.

 

Therese ändrade kosten och blev frisk från en ilsken reumatisk värk

Hälsa

För tio år sedan drabbades Therese Gillberg, 41 år, av en aggressiv reumatisk sjukdom. Hon provade sig igenom alla mediciner sjukvården kunde erbjuda, men ingenting fungerade. Fem år senare, efter två operationer och månader av sängliggande beslöt hon sig för att hitta sin egen väg bort från värken. Hon lade om kosten och efter bara tre månader var hon medicinfri. Idag är Therese frisk från sin ”kroniska” sjukdom.

Låginflammatorisk kost prövas på reumatiska barn

Forskning

Nu provar Akademiska sjukhuset i Uppsala låginflammatorisk kost som medicin för barn med inflammatorisk ledsjukdom. Tidigare har barn och tonåringar behandlats med smärtstillande och inflammationsdämpande läkemedel, men nu söker läkarna alternativ och komplement till den traditionella behandlingen.

Förläng livet med styrketräning

Hälsa

Sverige är bland de länder som har flest personer med stillasittande jobb. Vi sitter nio-tio timmar varje dag och det påverkar hälsan. Vi behöver röra på oss mer, men det behöver inte bli jobbigt och ta en massa tid. Lite fler promenader kan förändra en hel del, och lägger du bara till lite styrketräning någon dag i veckan kan det betyda mycket för din hälsa. Studier visar att om du lyfter lite vikter kan det faktiskt förlänga sitt liv – med hela 15 år.