Annons
Annons

Kostvanor under semestern

Många fasar över hur man ska hålla vikten eller hålla en hälsosam livsstil under sin semester. Det blir lätt för mycket glass, godis, chips och andra onyttigheter under sommarens varma dagar. Känslan att komma tillbaka efter semestern och ställa sig på vågen som visar många kilon plus är inte en önskvärd tanke. Det går dock att ändra sitt tankesätt och boka ett styrelsemöte med sig själv innan du går på semester. Då kan du fundera igenom vad du skulle kunna förbättra denna sommar med din kosthållning och dina sommaraktiviteter.

Redaktionen

21 juni, 2017
Kostvanor under semestern
Dela inlägget

Många fasar över hur man ska hålla vikten eller hålla en hälsosam livsstil under sin semester. Det blir lätt för mycket glass, godis, chips och andra onyttigheter under sommarens varma dagar. Känslan att komma tillbaka efter semestern och ställa sig på vågen som visar många kilon plus är inte en önskvärd tanke.
Det går dock att ändra sitt tankesätt och boka ett styrelsemöte med sig själv innan du går på semester. Då kan du fundera igenom vad du skulle kunna förbättra denna sommar med din kosthållning och dina sommaraktiviteter.

Faktum är att semester och ledig tid är en perfekt tid att ta tag i sina kostvanor och det finns mer tid för motion och rörelse! Under denna årstid smakar grönsakerna som bäst och det dignar av frukt och bär i våra trädgårdar. Det finns mycket svenska frukter och grönsaker i affärerna samt härliga gårdsbutiker att köpa direkt ifrån. Dessutom är det enkelt att leva hälsosamt denna årstid för att du flyttar köket utomhus, och att grilla en bit kött med en god sallad går snabbt att svänga ihop.

Läs också: Läkare: Dåliga kostval orsak till en tredjedel av all cancer

Prova 16:8
Många gånger är man inte så hungrig när det är varmt och därför kan det vara en utmärkt tid att prova periodisk fasta. Vissa morgnar faller det sig naturligt att hoppa över frukost för att man ligger länge i sängen – då kan du prova det som kallas 16:8 vilket innebär att man hoppar över frukost och äter sin första måltid klockan tolv och har då ett ”ätfönster” på åtta timmar mellan 12 och 20 och sedan ett ”fastefönster” på 16 timmar mellan 20 och 12. På detta sätt kan du lätt hålla vikten utan att anstränga dig så mycket och dessutom kanske till och med gå ner i vikt om du skulle behöva det!

Tips på kost du kan skippa under ledigheten
Ett annat tips är att skippa potatis, pasta och ris under semestern. Detta är generellt inte så svårt för man är inte lika sugen på stuvade makaroner, potatisgratänger och klibbigt ris på sommaren. Satsa hellre på att njuta av proteiner som kött, fisk, skaldjur, kyckling och ägg och frossa i grönsaker på olika sätt. Lägg grönsaker på grillen, gör färgstarka sallader och knapra på råa grönsaker och frukt. Gör lite goda röror, salsa eller dressingar som förgyller middagarna och tänk på att gör en extra portion så att du har rester till dagen efter!

Läs också: 19 kolhydratsnåla alternativ till pasta, potatis och ris

Färska jordgubbar med keso
Vill man ha en snabb rätt på sommaren och inte har lust att stå i köket så ta ett paket keso och lite färska jordgubbar och nötter eller gör en snabb omelett på två ägg, fetaost och tärna över färska jordgubbar – så gott och så snabblagat!

Utnyttja den utökade möjligheten till rörelse
Under sommartiden är det dessutom långa dygn. Det blir ljust tidigt och solen går ner sent. Det gör att du har många timmar och möjligheter att träna och röra på dig. Antingen kan du möta sommarmorgonen med en promenad innan frukost eller så kan du bestämma dig för att springa till stranden när familjen tar bilen. Eller varför inte cykla en tur på dagen eller kvällen?

Läs också: Studie: Så får du lika mycket träningseffekt ur tre minuter som en timme

Lättare än du tror
Ett annat tips är att ordna ett lätt sommarprogram med 5-8 övningar som du kan göra hemma på gräsmattan på landet eller på resan varje dag eller några dagar per vecka. Det är lättare än du tror – bara du tänker på rätt sätt!

Av Ulrika Davidsson, kostrådgivare, kokboksförfattare och medlem i Kureras expertpanel

Kureras sektion Krönikan ger möjligheten att ventilera en tanke, idé eller åsikt.
Krönikan skrivs av skribenter som är fristående från Kurera och behöver alltså inte handla om åsikter Kurera delar.
Är du intresserad av att skriva en krönika på Kurera.se? Kontakta då: webbredaktor@kurera.se.

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Ulrika Davidsson är aktuell med boken Nya kickstarter med Ulrika samt som Kureras nya expert i kostfrågor.
Du kan ställa din fråga till Ulrika här.

Annons
Annons