Kött ger illaluktande svett – vad ska vi äta istället? | Kurera.se

Kött ger illaluktande svett – vad ska vi äta istället?

Argumenten för att äta mer växtbaserat blir bara fler, rött kött gör nämligen att vi luktar illa. Även alkohol och skräpmat kan påverka kroppslukten negativt. Medan grönsaker och kryddörter istället hjälper oss att dofta gott.

Vår kroppslukt regleras av en körtel som finns i alla hårbeväxta områden som armhålor, hårbotten, nacke och bröstvårtor. Johan Lundström docent i neuropsykologi vid Karolinska institutet berättar i en intervju med SVT Nyheter att stress påverkar körtelns aktivitet, vilket förklarar varför vi producerar mer lukt i stressiga situationer. Hur ren kroppen är påverkar också, svett luktar mer när den kommer i kontakt med bakterier och smuts.

"Kött ger illaluktande svett"
Men även maten har betydelse. Vi har väl alla suttit bredvid någon som ätit lite för mycket vitlök men kött är också en stor bov . ”Folk som äter mycket kött tenderar att ha mer illaluktande svett. Allt som finns i blodet kommer också ut i vår svett och kött ändrar kompositionen av vissa proteiner i blodet”, säger Johan Lundström.
Så vad ska vi äta för att inte stöta bort människor i vår omgivning eller behöva dränka oss i parfym?

Gröna grönsaker
Persilja, kål och spenat och andra klorofyllrika och nyttiga grönsaker förbättrar kroppslukten vid regelbundet och rikligt intag. Även rå bladselleri är kan göra att vi luktar fräschare.

 

LÄS OCKSÅ: 12 kroppssignaler som kan tyda på att du borde ta det lugnt

Citrusfrukt
Apelsin, grapefrukt, citron och lime sägs kunna bidra till en godare kroppslukt Även annan frukt, som äpplen och ananas kan ha en positiv påverkan.

LÄS OCKSÅ: Frukt och grönt främjar god hjärnhälsa hos män

Kryddor och kryddväxter
Rosmarin, timjan, mynta, lavendel, oregano och salvia är exempel på kryddörter som kan förbättra kroppslukten. Bland torra kryddor kan kanel och kardemumma göra att man luktar gott både i munnen och på huden. Även bockhornsklöver – en krydda som inte är så vanlig i Sverige men desto vanligare.i Indien – hjälper kroppen att utsöndra en godare doft. Tugga på frön som legat i blöt över natten.

LÄS OCKSÅ: Hört talas om trenden sellerijuice? Detta sägs det vara bra för

Örtteer
Vissa örtteer hjälper matsmältningen på traven, något som i sin tur påverkar kroppslukten, så byt ut kaffet mot örtté för en fräschare doft!

Av redaktionen

Källa: SVT Nyheter och Land


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Antalet fall av gonorré och klamydia ökar

Sex- och relationer

Könssjukdomen gonorré ökar lavinartat, förra året smittades cirka 2 700 personer i Sverige. För tio år sedan låg siffran på omkring 800. Samtidigt blir sjukdomen allt svårare att behandla i takt med att den utvecklar resistens mot antibiotika. Även klamydia ökar – främst bland unga kvinnor.

 

Spenat- och kesovåfflor med topping

Recept

Det jobbigaste med att göra våffor är att göra rent våffeljärnet efteråt. Resten är en barnlek. Så muta någon att ta hand om rengöringen och sätt igång! Dessa läckerheter från kokboken "Little green kitchen" fungerar både som matvåfflor och som efterrätt – välj själv vilken topping du vill använda.

Magsyrahämmande läkemedel kan öka risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

 

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.