Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Kött ger illaluktande svett – vad ska vi äta istället?

Argumenten för att äta mer växtbaserat blir bara fler, rött kött gör nämligen att vi luktar illa. Även alkohol och skräpmat kan påverka kroppslukten negativt. Medan grönsaker och kryddörter istället hjälper oss att dofta gott.

Vår kroppslukt regleras av en körtel som finns i alla hårbeväxta områden som armhålor, hårbotten, nacke och bröstvårtor. Johan Lundström docent i neuropsykologi vid Karolinska institutet berättar i en intervju med SVT Nyheter att stress påverkar körtelns aktivitet, vilket förklarar varför vi producerar mer lukt i stressiga situationer. Hur ren kroppen är påverkar också, svett luktar mer när den kommer i kontakt med bakterier och smuts.

"Kött ger illaluktande svett"
Men även maten har betydelse. Vi har väl alla suttit bredvid någon som ätit lite för mycket vitlök men kött är också en stor bov . ”Folk som äter mycket kött tenderar att ha mer illaluktande svett. Allt som finns i blodet kommer också ut i vår svett och kött ändrar kompositionen av vissa proteiner i blodet”, säger Johan Lundström.
Så vad ska vi äta för att inte stöta bort människor i vår omgivning eller behöva dränka oss i parfym?

Gröna grönsaker
Persilja, kål och spenat och andra klorofyllrika och nyttiga grönsaker förbättrar kroppslukten vid regelbundet och rikligt intag. Även rå bladselleri är kan göra att vi luktar fräschare.

 

LÄS OCKSÅ: 12 kroppssignaler som kan tyda på att du borde ta det lugnt

Citrusfrukt
Apelsin, grapefrukt, citron och lime sägs kunna bidra till en godare kroppslukt Även annan frukt, som äpplen och ananas kan ha en positiv påverkan.

LÄS OCKSÅ: Frukt och grönt främjar god hjärnhälsa hos män

Kryddor och kryddväxter
Rosmarin, timjan, mynta, lavendel, oregano och salvia är exempel på kryddörter som kan förbättra kroppslukten. Bland torra kryddor kan kanel och kardemumma göra att man luktar gott både i munnen och på huden. Även bockhornsklöver – en krydda som inte är så vanlig i Sverige men desto vanligare.i Indien – hjälper kroppen att utsöndra en godare doft. Tugga på frön som legat i blöt över natten.

LÄS OCKSÅ: Hört talas om trenden sellerijuice? Detta sägs det vara bra för

Örtteer
Vissa örtteer hjälper matsmältningen på traven, något som i sin tur påverkar kroppslukten, så byt ut kaffet mot örtté för en fräschare doft!

Av redaktionen

Källa: SVT Nyheter och Land


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

 

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

 

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.

kvinna vid träd

Matilda fann hormonbalans – slapp akne och PMS

Hälsa

När Matilda Lundqvist kom in i puberteten fick hon problem med akne. Hon provade den ena behandlingen och krämen efter den andra, men inget hjälpte mer än för stunden. Till sist hittade hon ett tillskott med ren bidrottninggelé. På bara några månader var hennes hy i princip problemfri.

 

händer tar på ett knä

Inflammation – en fiende som kan bli din vän

Leder

Inflammation förknippas oftast med något negativt, men vi behöver inflammation för att läka skador och infektioner. Att däremot gå med en låggradig inflammation under en längre tid ökar risken för sjukdom, menar överläkaren Stefan Branth. Gurkmeja och boswellia är två örter som kan hjälpa kroppen att nå balans och läka inflammation.

äldre par promenerar

Fler hjärtinfarkter kopplas till låg inkomst

Hälsa

Det forskas mycket på hjärt-kärlsjukdomar eftersom det är ett stort problem i samhället. Nu visar en ny svensk avhandling, som omfattar runt 30 000 personer, att det finns en tydlig koppling mellan risken att få fler hjärtinfarkter och låg inkomst.