Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Varningsskylt för fästingar i en skog

Kraftig ökning av TBE i hela landet – så skyddar du dig!

TBE-fallen mer än fördubblades i fjol jämfört med året innan. Totalt anmäldes 533 fall av den fästingöverförda, virusorsakade hjärninflammationen under 2021, vilket är fler än någonsin. Så var rädda om er i naturen – för fästingsäsongen är redan i full gång!

Det är en ny sammanställning från Folkhälsomyndigheten som visar på dessa hisnande siffror och det framkommer även att smittan blivit vanligare i fler delar av landet. Hittills har den varit vanligast i södra och mellersta Sverige, framförallt vid Östersjökusten i Södermanland, Stockholm och Uppsala län, samt runt Mälaren. Men numera upptäcks fall ända upp till Gävle kommun, med successiv spridning även västerut, enligt Fokhälsomyndigheten. Och under fjolåret, 2021, ökade antalet fall i stort sett i alla regioner.

 

LÄS OCKSÅ: Borrelia kan bli en utdragen historia

Fästingar aktiva i plusgrader

Redan tidigt på våren är det läge att vara vaksam på fästingar på dig själv, eller i pälsen på ditt husdjur. Fästingarna är nämligen aktiva redan när temperaturen klättrar över fyra-fem plusgrader. Detta innebär att fästingsäsongen kan pågå redan från mars till sent in på hösten, ända fram till november.

Det är viktigt att ta bort fästingen från huden så fort som möjligt, TBE-viruset finns nämligen i fästingens spottkörtlar. Därför kan det snabbt föras över av ett bett –  tyvärr även om du är snabb med att ta bort fästingen.

Sprids till hjärnan hos en av tre

Att antalet TBE-fall har ökat så kraftigt kan bero på dels att väderförhållanden varit gynnsamma för fästingar, dels på ett större antal sorkar och skogsmöss som bär på skadedjuren – och dels på att coronapandemin lett till att människor varit ute i skog och mark mer än tidigare.

TBE kan till en början ge symtom som huvudvärk, feber, trötthet och muskelvärk, men hos en tredjedel av de som smittas kan viruset med tiden spridas till hjärnan och hjärnhinnorna. Symtomen utvecklas då till kräkningar, svår huvudvärk, ljud- och ljuskänslighet, förvirring och koncentrationssvårigheter. Var tionde får också olika symtom på förlamning – och sviterna kan bestå i många månader eller år efteråt.

LÄS OCKSÅ: Humlor i trädgården? Döda dem inte!

Skydda dig om du vistas i fästingtätt område

Så vad kan vi göra för att skydda oss mot denna svåra sjukdom? Du som befinner dig i ett riskområde med mycket fästingar kan förstås vaccinera dig mot TBE, och i flera regioner har man även börjat erbjuda gratis TBE-vaccin för barn, till exempel i Uppsala och region Östergötland.

 

Det finns även en rad naturliga ”husmorsknep” att ta till som kan avskräcka fästingar från att bita sig fast. Vi har skrivit om dessa tidigare, till exempel att smörja in sig med eteriska oljor som ogillas av insekter över lag. Några fler skyddsåtgärder listar vi här nedanför.

LÄS OCKSÅ: 7 hälsofördelar med den kraftfulla oreganooljan

4 tips för att undvika fästingar!

  • Ha på dig heltäckande kläder (långärmade tröjor och långa byxor) samt stövlar när du går i fästingtät natur. Stoppa in byxorna i stövlarna, och tröjan innanför byxorna.
  • Välj gärna mörka kläder, eftersom dessa drar till sig färre fästingar än ljusa. Men å andra sidan är fästingarna lättare att upptäcka på ljusa kläder.
  • Kolla igenom kroppen på både dig själv, dina barn och husdjur efter att ha varit ute i fästingtäta områden. Glöm inte att undersöka bakom öronen, i ljumskarna, i armhålorna etc.
  • Duscha gärna direkt efter att ha varit ute, då sköljer du av fästingar som inte ännu bitit sig fast!

Källor: Läkartidningen och 1177

Av Carolina ErikssonSkriv ut artikel


Nytt på Kurera

Jordgubbstårta

Härlig försommartårta i raw foodstil

Raw food

Den här härliga jordgubbstårtan passar fint att förgylla Mors dag eller Kristi himmelfärd med. Eller varför inte nationaldagen? En hälsosammare raw food-version av den klassiska svenska jordgubbstårtan: glutenfri, sockerfri och mjölkfri.

Ett par vilar

9 tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

kvinna som får ansiktsbehandling

7 ansiktsbehandlingar som föryngrar din hud

Hud

Du har kanske hört talas om microdermabrasion, microneedling och plasma pen – men inte vet vad det är. Idag finns det en hel del föryngrande ansiktsbehandlingar. Det handlar bara att välja rätt efter hudtyp och plånbok. Kurera listar sju bra och effektiva behandlingar som ger dig år tillbaka i ansiktet.

Annika Kvist och Viktoria Tindberg

Gladare, piggare och lättare med växtbaserad kost

Kost

Hälsosam, växtbaserad mat ska vara enkel att laga och framför allt njutbar. Det menar författarna till boken ”Healthy happy food”. Genom att äta mer växtbaserat blir du piggare, gladare, får mer lyster i huden, blir lättare i kroppen – och ökar chansen att leva ett långt friskt liv. 

Enkel hjälp vid IBS och problemmage

Mage

Nästan var femte svensk lider av IBS – Irritable Bowel Syndrome. Det är en funktionell störning i tarmen som ger upphov till olika problem. Magsmärtor, förstoppning, svullnad och diarré är vanliga symtom. Att anpassa kosten efter magen är a och o. Och för att hjälpa till ännu mer kan probiotika ge en ännu bättre fungerade mage- och tarm.

fisk på skärbräda

Sill möjligt skydd mot viss diabetes 

Forskning

Ett ämne i fet fisk verkar kunna minska risken att drabbas av viss typ av diabetes. Det verkar som detta ämne kan påverka immunsystemet och de antikroppar som skadar insulinproduktionen. Det visar en europeisk studie där Umeå universitet deltagit.

 

Sallad i en träskål

Fräsch regnbågssallad med tahinisås

Recept

En matig, god och fräsch sallad i regnbågens alla färger är perfekt, enkel och vitaminspäckad mat – året om. Denna innehåller både grönkål, sötpotatis, zucchini och kikärter. Ringla över en smakrik tahinisås och njut!

Anders Wallensten

Anders Wallenstens svar på hälsogåtan

Hälsa

Han är läkaren som blev rikskänd under början av coronapandemin, då han syntes flitigt i tv i sin roll som biträdande statsepidemiolog. I sin bok och podd ”Hälsogåtan” utgår Anders Wallensten från naturlig hälsa ur ett helhetsperspektiv med sex delar. Han tycker vi ska sluta fokusera på en viss sorts träning eller mat – och istället se att allt hänger ihop och att även små val i vardagen är viktiga.

 

kvinna sover

Örterna som får dig att sova bättre

Hälsa

En av tre svenskar lider till och från av sömnbesvär. Att låta naturens läkande och lugnande krafter verka är ett skonsamt och snabbt sätt att få hjälp. Tillskott med örter som valeriana,  humle och silverax hjälper dig att somna, men också magnesium ger ro på kvällen.

Ljusa plagg hängande på galgar

Här är de miljövänligare textilvalen

Eko/miljö

Det bästa för miljön att köpa second hand eller laga sina kläder. Men när du ändå vill köpa nytt finns det bättre och sämre textilval att göra. Visste du till exempel att polyester framställs av olja, medan det naturliga valet hampa tillför jorden näringsämnen?

Omega-3 viktigt för kvinnor över 50 som tränar

Forskning

Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

lever i genomskärning

Fettlever förkortar livet

Forskning

Ungefär 15 procent av svenskarna har så kallad fettlever. Det betyder att fett lagrats in i levern och ökar risken för skrumplever. En analys visade att personer med fettinlagring i levern kommer att ha förkortad sitt liv med i snitt tre år.

 

Ung kvinna snyter sig med hund i famnen

Allergivänliga husdjur, finns det?

Husdjur

Vissa hundar och katter sägs vara mindre allergiframkallande än andra. De kan därmed locka husdjurssugna personer som vanligen tvekar på att skaffa fyrbent vän på grund av sin sin allergi. Men stämmer det verkligen att vissa raser är ”allergivänliga”?

Ugnsfrittata med broccoli

Smidig ugnsfrittata med broccoli och ost

Recept

Visst är det skönt med maträtter som bara går att ösa ner i en form och ställa in i ugnen? Den här smarriga, enkla versionen av en frittata är fylld med broccoli och ost och dessutom får du användning för torra brödbitar som annars kanske hade gått till svinn!

Alun hjälper dina svullna ben

Hälsa

Tunga, trötta och svullna ben som spänner och gör ont... När kirurgen Ivan Letterfors, som opererar åderbråck, hörde talas om krämen som stimulerar blodcirkulationen och minskar på spänningar i benen vaknade hans intresse. Tack vare honom kom alunkrämen till Sverige och många kan kasta sina stödstrumpor. 

 

kvinna tar sig i ögat

Vitamin B3 kan motverka glaukom

Hälsa

Glaukom är en ögonsjukdom som gör att synen kan gå förlorad. Upp emot 200 000 svenskar beräknas ha sjukdomen och 80 miljoner totalt i hela världen. Svenska forskare har tittat på effekten av vitamin B3 som behandling av glaukom.

kvinna tittar ut över vatten

Trött och utmattad? Här är näringen som ger energi

Naturlig hälsa

Långvarig stress och för lite återhämtning bereder vägen för utmattningssyndrom. Du kan också drabbas av näringsbrister. Här är en lista på vitaminer, mineraler och örter som hjälper dig att komma tillbaka. Här är en lista på vitaminer, mineraler och örter som hjälper dig att komma tillbaka och må bra igen.

Jamande kattunge i gräset

Det betyder din katts jamanden

Husdjur

När din katt jamar kan det betyda en rad olika saker, från att den är sjuk till att den är uttråkad och vill ha uppmärksamhet. Men hur vet du vilket jam som signalerar smärta, respektive kel? Vi reder ut mjauandet!