Annons
Annons

Kraftig ökning av TBE i hela landet – så skyddar du dig!

TBE-fallen mer än fördubblades i fjol jämfört med året innan. Totalt anmäldes 533 fall av den fästingöverförda, virusorsakade hjärninflammationen under 2021, vilket är fler än någonsin. Så var rädda om er i naturen – för fästingsäsongen är redan i full gång!

Carolina Eriksson

Webbredaktör
24 april, 2022
Kraftig ökning av TBE i hela landet – så skyddar du dig!

TBE-fallen mer än fördubblades i fjol jämfört med året innan. Totalt anmäldes 533 fall av den fästingöverförda, virusorsakade hjärninflammationen under 2021, vilket är fler än någonsin. Så var rädda om er i naturen – för fästingsäsongen är redan i full gång!

Det är en ny sammanställning från Folkhälsomyndigheten som visar på dessa hisnande siffror och det framkommer även att smittan blivit vanligare i fler delar av landet. Hittills har den varit vanligast i södra och mellersta Sverige, framförallt vid Östersjökusten i Södermanland, Stockholm och Uppsala län, samt runt Mälaren. Men numera upptäcks fall ända upp till Gävle kommun, med successiv spridning även västerut, enligt Fokhälsomyndigheten. Och under fjolåret, 2021, ökade antalet fall i stort sett i alla regioner.

LÄS OCKSÅ: Borrelia kan bli en utdragen historia

Fästingar aktiva i plusgrader

Redan tidigt på våren är det läge att vara vaksam på fästingar på dig själv, eller i pälsen på ditt husdjur. Fästingarna är nämligen aktiva redan när temperaturen klättrar över fyra-fem plusgrader. Detta innebär att fästingsäsongen kan pågå redan från mars till sent in på hösten, ända fram till november.

Det är viktigt att ta bort fästingen från huden så fort som möjligt, TBE-viruset finns nämligen i fästingens spottkörtlar. Därför kan det snabbt föras över av ett bett – tyvärr även om du är snabb med att ta bort fästingen.

Sprids till hjärnan hos en av tre

Att antalet TBE-fall har ökat så kraftigt kan bero på dels att väderförhållanden varit gynnsamma för fästingar, dels på ett större antal sorkar och skogsmöss som bär på skadedjuren – och dels på att coronapandemin lett till att människor varit ute i skog och mark mer än tidigare.

TBE kan till en början ge symtom som huvudvärk, feber, trötthet och muskelvärk, men hos en tredjedel av de som smittas kan viruset med tiden spridas till hjärnan och hjärnhinnorna. Symtomen utvecklas då till kräkningar, svår huvudvärk, ljud- och ljuskänslighet, förvirring och koncentrationssvårigheter. Var tionde får också olika symtom på förlamning – och sviterna kan bestå i många månader eller år efteråt.

LÄS OCKSÅ: Humlor i trädgården? Döda dem inte!

Skydda dig om du vistas i fästingtätt område

Så vad kan vi göra för att skydda oss mot denna svåra sjukdom? Du som befinner dig i ett riskområde med mycket fästingar kan förstås vaccinera dig mot TBE, och i flera regioner har man även börjat erbjuda gratis TBE-vaccin för barn, till exempel i Uppsala och region Östergötland.

Det finns även en rad naturliga ”husmorsknep” att ta till som kan avskräcka fästingar från att bita sig fast. Vi har skrivit om dessa tidigare, till exempel att smörja in sig med eteriska oljor som ogillas av insekter över lag. Några fler skyddsåtgärder listar vi här nedanför.

LÄS OCKSÅ: 7 hälsofördelar med den kraftfulla oreganooljan

4 tips för att undvika fästingar!

  • Ha på dig heltäckande kläder (långärmade tröjor och långa byxor) samt stövlar när du går i fästingtät natur. Stoppa in byxorna i stövlarna, och tröjan innanför byxorna.
  • Välj gärna mörka kläder, eftersom dessa drar till sig färre fästingar än ljusa. Men å andra sidan är fästingarna lättare att upptäcka på ljusa kläder.
  • Kolla igenom kroppen på både dig själv, dina barn och husdjur efter att ha varit ute i fästingtäta områden. Glöm inte att undersöka bakom öronen, i ljumskarna, i armhålorna etc.
  • Duscha gärna direkt efter att ha varit ute, då sköljer du av fästingar som inte ännu bitit sig fast!

Källor: Läkartidningen och 1177

Av Carolina Eriksson

Annons
Annons