Kraftig uppgång för eko – både i Sverige och globalt

Försäljningen av ekologiska produkter med 39 procent till sex miljarder under 2015 och står nu för 7,7 procent av den totala livsmedelsförsäljningen i Sverige, enligt en rapport från oberoende Ekoweb, som bevakat ekomarknaden sedan 2001.
Det gör att Sverige knappar in på ekovärldsmästarna Danmark, där ekologiskt står för 8,3 procent av landets totala livsmedelsförsäljning.

Svenska konsumenter handlar allt mer ekologiskt - och ett ständigt växande ekosortiment att välja bland.

Tar alltfler marknadsandelar av konventionella livsmedelsmarknaden 
Ekolivsmedel stärkte under förra året kraftigt sina marknadsandelar gentemot konventionella livsmedel. Sverige knappar nu in på världsmästarna Danmark, där 8,3 procent av landets totala livsmedelsförsäljningen är eko jämfört med 7,7 procent i Sverige.
Under 2015 uppgick den totala försäljningen till 21, 5 miljarder kronor. Av dessa kan närmare sju miljarder kronor tillskrivas Ica, vilket är en ökning på runt 50 procent jämfört med 2014, skriver Food supply, ett kommersiellt branschnätverk för livsmedelsindustrins olika aktörer.

Läs också: 10 anledningar till varför eko är mest reko

 

Samtliga livsmedelskejdors ekoförsäljning rusar
Samtliga livsmedelskedjor visar en stark uppgång för ekologiska varor. Företaget Axfood redovisar till exempel en sammantagen ökning på 43 procent. Lågpriskedjan Lidl har fördubblat antalet ekovaror till fem procent och redovisar en ökning på 60 procent.
— Svenska konsumenter är mycket medvetna och efterfrågar både ekologiska och miljömärkta varor i högre utsträckning än i många andra europeiska länder. Att utöka vårt ekologiska sortiment är därför ett strategiskt beslut för oss och en av våra viktigaste satsningar för de kommande åren, säger Conor Boyle, vd för Lidl Sverige, i ett pressmeddelande uppger Food supply.
Bergendahls, med bland annat äger City Gross, ökade med 52 procent till en andel på 5,3 procent och även för Coop blev 2015 ett rekordår. De startade året på en branschens högsta nivå, med en ekoandel på 7,7 procent och slutade på 9,2 procent. Försäljningen ökade med 19,4 procent jämfört med fjolåret.

► Läs också: Ekologiska tomater ÄR nyttigare 

Allra mest ökade Systembolagets ekoförsäljning
Systembolagets försäljning av ekovaror är också den som ökade allra mest, 68 procent, under fjolåret. Andelen ekologiska produkter hos Systembolaget uppgår nu till 9,6 procent, vilket är nära målet om 10 procent till år 2020.
Systembolaget är Sveriges tredje största aktör på den ekologiska marknaden i Sverige.

► Läs också – Läkare: Dåliga kostval orsak till en tredjedel av all cancer

Stark global prognos för ekologisk frukt och grönt till 2020
Den globala marknaden för ekologisk frukt och grönsaker beräknas växa rejält fram till år 2020, enligt en rapport från Organic Fruits & Vegetables Market Global Forecast to 2020, publicerad av Markets and Makets.
Rapporten har gått igenom marknader i Europa, Asien, USA, Latin Amerika med flera, uppger Ekoweb.
Den globala marknaden för ekologisk frukt och grönsaker förväntas passera ett värde av cirka 400 miljarder svenska kronor under år 2020.

 

Läs också: Mindre näring i dagens grönsaker

Många faktorer som får oss att vilja välja eko
Efterfrågan ökar på den globala marknaden och drivs av innovationer i form av nya produkter, förpackningar, lagringsmetoder och ny teknik. Det som uppges få allt fler konsumenter att välja ekologiskt är faktorer som kvalitet, hälsa och miljö och många konsumenter är beredda att betala mer för att värna detta.

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Byt ut kaffet – gör en nyttig kvällsdryck som ger mättnad

Hälsa

För 20 år sedan blev smoothies en hälsosam innedryck. Då gjordes den krämiga drycken mest på frukt och bär. I dag slänger vi ner alla möjliga grönsaker i mixern för att få i oss näringstät mat. En smoothie eller snarare en varm dryck att ersätta kaffe eller te med på kvällen är den populära guld- eller soldrycken. Den ger mättnad samtidigt som den innehåller bland annat kryddor med inflammationshämmande egenskaper. Här får du två olika recept.

Dans ger mer muskler än styrketräning

TRÄNING

Att dansa stärker dina muskler betydligt mer än om du lyfter vikter på gymmet. Det är glada nyheter för dig som inte gillar traditionell styrketräning. Dansträning ger dig också bättre koordination, balans och samverkan med din danspartner skapar inte bara glädje utan din hjärna får arbeta mycket mer än om du upprepar monotona styrkeövningar – och det är bra för minnet.

Årets miljöhjälte Magnus Carlson visar vägen till förändring

Eko/miljö

Magnus Carlson, sångare i bandet Weeping willows, utsågs nyligen till årets miljöhjälte och fick ta emot diplom ur kungens hand för sitt enträgna klimatarbete. Magnus lever som han lär, han har nästan helt slutat flyga, bandets turnéer sker med tåg och han slutade nyligen äta kött – för både hälsans och miljöns skull. Kurera växlade några ord med svenskt musiklivs kanske flitigaste miljökämpe. 

 

Elaine Jenderklint

Elaine fick tillbaka glans och liv i håret igen

Hälsa

För två år sedan kom cancern tillbaka och Elaine Jenderklints ena bröst opererades bort. I efterbehandlingen ingick hormontabletter – som gav starka biverkningar. Kroppen värkte och håret blev tunnare och livlöst, men ett tillskott med bland annat hirs har gett Elaine glansen och hårkvaliteten tillbaka.

Fredrik Ölander

Fiskolja lindrar inflammerad tarm

Mage

Inflammatoriska tarmsjukdomar som Chrons sjukdom och ulcerös kolit har en sak gemensamt – de kommer i skov. Studier har visat att ett tillskott av omega-3 är ett sätt att minska inflammation i tarmen och göra skoven färre och lindrigare. – Men var noga med att välja en fiskolja som är stabil och håller hög kvalitet, säger Fredrik Ölander, funktionsmedicinsk terapeut som dagligen träffar klienter med besvärliga magar.

 

Kaeng phet – röd currygryta med grönsaker

Recept

Denna thailändska gryta är fullproppad med av grönsaker. Detta och många andra goda vegetariska recept från hela världen hittar du i den gröna kokboken boken "Zeinas green kitchen" av matprofilen Zeina Mourtada – känd för sin uppskattade blogg "Zeinas kitchen" och sin medverkan i TV.

”Jag valde bort medicinen och blev frisk av träning och bra mat”

Hälsa

För tio år sedan när Benny Ottosson fick reda på att blodtrycket var förhöjt valde han bort medicinen och ändrade livsstil. På tre månader lyckades han sänka sitt blodtryck till normal nivå, men för två år sedan, när han fick en hudcancerdiagnos gjorde han en ny och djupare förändring – denna gång i sin inre värld. Om sin hälsoresa berättar Benny Ottosson i boken, "Frisk, lugn, utvilad, stark. Hela livet".

Kvinna som sitter i yogaställning

Naturens under lindrar ledbesvär

Forskning

Kådan boswellia och roten gurkmeja har i årtusenden använts inom den ayurvediska medicinen för att lindra ledbesvär. Ny forskning visar att effekten förstärks när de renodlas och används tillsammans så att ett plus ett inte bara blir två – utan tre.

 

Snart kan vi läsa av psykisk ohälsa i blodet

Mental hälsa

Det kommer ständigt nya siffror på att den psykiska ohälsan bland unga ökar men inte så mycket som visar på varför. Vid Uppsala universitet bedrivs sedan några år en studie som ska öka den kunskapen genom att bland annat studera gener för att göra det möjligt att ställa tidigare diagnoser.

Högt blodtryck – Så funkar det

Hjärt- kärlhälsa

Högt blodtryck är en av våra vanligaste hjärt-kärlsjukdomar, de flesta som drabbas är män. Högt blodtryck kan leda till flera allvarliga sjukdomar och bör därför tas på allvar. Mycket kan göras genom livsstilsförändringar och kostomläggning, hjälper inte det bör man överväga andra behandlingsmetoder.

Skönhetspanelen testar: body scrubs

Hud

Kall och torr luft på ingång betyder att det är dags att vårda huden lite extra. Genom att återfukta – och inte minst skrubba får du både lyster och en len hud. Kureras skönhetspanel har testat några naturliga kroppsskrubbar och hittat en favorit.

Glutenintoleranta får oftare selenbrist

Kost

Närmare tre procent av svenskarna har diagnosen celiaki - en autoimmun sjukdom som kräver livslång kostbehandling, och även om man äter rätt kan tarmen ha svårare att ta upp näring. Därför kan glutenintoleranta oftare lida av vitamin- och mineralbrist. Studier visar en tydlig koppling mellan glutenintolerans och bland annat brist på selen.

 

Peder Gustafsson

“Rödbetan boostar min träning”

Hälsa

Peder Gustafsson har idrottat i hela sitt liv. Numera är skidträningen det han satsar mest på och i årets Vasalopp kom han på 331 plats. Det tackar han åtminstone delvis ett tillskott med rödbetsextrakt för. Med hjälp av det kan han träna hårdare och orka mer.

Ann blev kvitt sina ständiga urinvägsinfektioner

Hälsa

Anns urinvägsinfektioner började för tio år sedan och hon har flera gånger om året behandlats med penicillin. – Jag har haft en enda urininfektion i mitt liv tidigare, men efter klimakteriet har det varit tre, fyra gånger om året. Sedan jag hittade tranbärsextraktet har infektionerna försvunnit helt, säger hon.

 

Växtbaserad kost kan lindra reumatoid artrit

Forskning

En växtbaserad kost kan bidra till att lindra smärtsamma symtom vid reumatid artrit.   Tidigare har man sett förbättringar hos patienter med fibromyalgi, mycket talar nu för att flera autoimmuna sjukdomar kan förebyggas med en kost basesrad på frukt och grönt.

apelsiner och citroner

Därför behöver immunförsvaret C-vitamin

Hälsa

Just nu lider miljontals människor i världen av C-vitaminbrist, en brist som till slut kan leda till olika sjukdomar och i sällsynta fall till döden. Immunologen Sanna Ehdin, forskare, föreläsare och författare, säger att C-vitamin stärker immunförsvaret och ger ökat motstånd mot infektioner, influensa och förkylning