restaurang

Illustration: Mathias Larsson

Krogmaten – ett julbord av tillsatser?

Mindre matfusk...

... Mats-Eric ger sina tips

Välj restauranger som har kortare meny. Det gör det troligare att restaurangen kan ha fräscha, riktiga råvaror till sin mat.

Undvik dyra ingredienser i billiga rätter. Oxfilé på budgetpizza är troligen inte oxfilé.

Fråga personalen! Varifrån kommer pajen? Om maten inte är gjord på plats – be att få se innehållsförteckningen.

Såsen saknar smör, julskinkan är full av e-ämnen och kycklingfilén innehåller bara 70 procent kyckling. I boken ”Saltad nota” granskar Mats-Eric Nilsson krogmaten – och avslöjar ett matfusk satt i system.

”Vem som helst kan vara en toppkock!”. Så säljs halv- och helfabrikat på restaurangbranschens mässor. När tillredningen i restaurangköket bara består i att lägga på lite färsk citronmeliss slipper krogarna anställa kostsam, utbildad personal. Halvfabrikaten är dessutom billigare än riktiga råvaror. I halvfabrikaten har nämligen en del av råvarorna ersätts med kemiska smakförstärkare och stabiliseringsmedel. Och medan krogarna ökar sina marginaler sitter gästerna intet ont anande med en tallrik full av… ja, vadå?

Journalisten Mats-Eric Nilsson, som tidigare granskat matfusket i matbutiker, har nu flyttat luppen till restaurangtallrikarna. Med sin nya bok ”Saltad nota” vill han uppmärksamma det mer och mer utbredda matfusket på krogen.

 

Har användandet av halvfabrikat i krogmat blivit mer vanligt?
– Jag har inte gjort någon vetenskaplig studie, men kockar och branschfolk som jag har intervjuat menar att det är så, säger Mats-Eric. Förr var halv- och helfabrikaten undantag. Nu har det vuxit till en egen industri.

Vad är ”matfusk”?
– Om maten inte innehåller det man förväntar sig tycker jag att det kan kallas matfusk. Men det är givetvis en glidande skala; från oxfilé som egentligen är något helt annat, till mat där vissa ingredienser ersatts med färgämnen, konsistensgivare och smakförstärkare.

Varför ska man välja bort tillsatser i mat?
– Framförallt för att tillsatserna används för att dölja matens bristande kvalitet. Man använder för lite av de naturliga råvarorna – alltså det vi mår bra av att äta – och kompenserar det på kemisk väg. Kemikalierna används också för att dölja att mat processats för hårt, för att till exempel öka hållbarheten. Då tappar maten både näring och smak, vilket sminkas över med färg- och smakämnen.

Är vissa tillsatser värre än andra?
– Smakförstärkare, som E621, är ett tecken på att det inte står rätt till. Det betyder att maten smakar för trist – antagligen för att maten behandlats för hårt industriellt.

Hur har dina granskningar av krogmaten gått till?
– Jag har tittat på vilka varor som levereras till restaurangköken och hur de sedan presenteras på menyn. Dessutom har jag granskat innehållet i produkter på restaurangernas inköpsställen, där de köper exempelvis äggröra på dunk. Och så har jag givetvis gjort intervjuer med folk i branschen.

Vilka livsmedel fuskas det mest med på krogmenyerna?
– Dels sånt som tar tid och kräver yrkeskunskap, som bearnaisesås från grunden, fonder eller majonnäs. Och dels sånt som är dyrt, till exempel tryffel. Får man en tryffelaioli till en ganska billig hamburgerrätt innehåller den troligen inte äkta tryffel utan aromämnen.

Vad beställer du aldrig på restaurang?
– Kycklingfilé! Det är inte ovanligt att den bara innehåller 70 procent kyckling. Resten är vatten och tillsatser som svinprotein, som används för att köttet ska hålla kvar de stora vattenmängderna. Därför är den ofta lite konstigt svampig. Dessutom kommer kycklingen inte sällan från en djurfabrik i Thailand eller liknande.

Tycker du att krogarna borde ha större skyldighet att berätta vad maten innehåller?
– Absolut! I Tyskland har man bestämt att vissa tillsatser, som till exempel smakförstärkare måste anges på menyn. Det gör att krögarna självmant tar bort onödiga tillsatser, eftersom det inte ser bra ut på menyn. I Frankrike diskuterar man ett lagförslag kring vad som ska få kallas ”hemlagat”. Det skulle troligen få fler krogar att välja att laga mat från grunden – för att då få använda begreppet.

Nu är det högsäsong för julborden på krogarna. Hur hemlagad tror du att maten är där?
– Inte särskilt. Julbord bygger ju på en idé om överdåd. Det ska finnas enormt många sorters rätter. Det säger sig självt att man inte hinner laga all mat från grunden. Mitt råd, både till krögare och till ditt eget julbord hemma, är att göra ett urval. Satsa på få rätter men gör dem bra, från grunden. Man blir mätt ändå, jag lovar, skrattar Mats-Eric.

Av Maja Sönnerbo

Mindre matfusk...

... Mats-Eric ger sina tips

Välj restauranger som har kortare meny. Det gör det troligare att restaurangen kan ha fräscha, riktiga råvaror till sin mat.

Undvik dyra ingredienser i billiga rätter. Oxfilé på budgetpizza är troligen inte oxfilé.

Fråga personalen! Varifrån kommer pajen? Om maten inte är gjord på plats – be att få se innehållsförteckningen.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

brod

Vad är det för fel på gluten?

Krönikan

Varför är det så många som mår dåligt av gluten? Varför pratas det så mycket om det – är det en hype eller inte? Här reder näringsterapeuten Ellinor Ladenberg ut begreppen och svarar på några viktiga frågor om gluten.

Mage-tarm-tema: matsmältningen

Magspecial: Matsmältningen – så funkar den

Mage

Mat som inte bryts ner kan jäsa i tarmen och ställa till med oreda. När tarminnehållet jäser bildas det bland annat gaser som kan göra magen uppblåst och smärtande. Vår matsmältning består av ett stort antal olika funktioner som ska samverka för att på bästa sätt förvandla maten till näring. Matsmältningen påbörjas redan i munnen och sedan hanteras maten hela vägen till ändtarmen där restprodukterna lämnar kroppen.

kanel

Kanel hjälper kroppen att bränna fett

Hälsa

Nya studier från ett amerikanskt universitet har visat att en av julens mest älskade kryddor han hjälpa till vid övervikt. Forskare har tidigare visat att ett ämne i kanel tycktes skydda möss mot övervikt och högt blodsocker men visste inte då vad som gjorde att kanel hade den effekten.

julskinka

Julens överlevnadsguide för intoleranta

Kost

Under julhelgen ligger stort fokus på mat och den gemensamma måltiden. För den som har födoämnesintoleranser och allergier eller har valt att leva som vegetarian eller vegan kan det vara lite knixigt, särskilt när man blir bortbjuden.

vinnare_detox

Årets detoxprodukt 2017 – rening på naturlig väg

Hälsa

Pure Cleanse röstades fram till vinnaren av Årets detoxprodukt 2017 bland sammanlagt 35 549 inkomna röster, i Swedish health awards. Pure cleanse är en produkt som hjälper kroppens utrensningsorgan på ett skonsamt sätt. Swedish health awards uppmärksammar personer, företag och produkter som främjar hälsa och välmående. 

patrik Wincent julklappar och en dator

Experten: ”Låt inte julen bli en skuldfälla”

Krönikan

Julen närmar sig och med den en fantastisk tid där familj och vänner samlas. Det är en tid på året där vi oftast spenderar mer pengar än vanligt. Det är trevligt att köpa gåvor till sina nära och kära – även om det ibland kan innebära att vi lägger för mycket pengar. Många kommer därför sitta med stora skulder i januari. För de flesta innebär det bara en tillfälligt dipp i ekonomin men för andra kan det vara ett tecken på shoppingmissbruk där ekonomin riskerar försätta försämras, skriver Patrik Wincent terapeut och författare som delar med sig av några tips för att undvika alltför stora hål i fickorna.

Lena

Hon fick lusten tillbaka med mannens potensmedel

Sex- och relationer

Lena och hennes man möttes mitt i livet. De hade vuxna barn och mycket tid för varandra. Sexlivet var fantastiskt ändå tills den dag Lena kom in i klimakteriet. – Jag var arg och ovillig i nästan ett år. Då provade jag att ta samma kosttillskott som min man tog när han hade problem med potensen, och då kom lusten till sex tillbaka, säger Lena.

man läser på sin telefon

Undvik gamnacke med dessa enkla övningar

Naturlig hälsa

Börjar din nackrot sticka ut av att du sitter och tittar in i en dataskärm hela dagarna och ner i din smartphone resten av dagen – då har du troligen en gamnacke på väg. Besvär i nacke och axlar plus huvudvärk blir allt vanligare som en följd av all tid vi spenderar med huvudet framåttippat. Här följer kiropraktor Martin Franssons enkla tips på hur du motverkar gamnacke.

nio_anledningar_pyknogenol

9 anledningar att äta pyknogenol

Antioxidanter och fria radikaler

Pyknogenol hjälper vid flera olika problem och åkommor. Man kan tycka att det nästan är för bra för att vara sant, men anledningen till att pyknogenol hjälper på så vitt skilda områden är för att det är den mest kraftfulla naturliga antioxidant man idag känner till. Pyknogenol är ett tallbarkextrakt från fransk strandtall som är känt för sin antiinflammatoriska effekt.

rep som brister karin isberg

Stressexperten: ”Om stressen inte går över”

Mental hälsa

Under hösten har du kunnat följa Kureras artikelserie om stress med stressexperten Karin Isberg. Stress är inte farligt när den fungerar som det är tänkt, det vill säga som en tillfällig reaktion som rustar dig för att möta en fara. Problemet uppstår är när stressen blir ett konstant tillstånd.

vad_ar_en_adaptogen

Så upptäcktes ”antistress-vitaminerna”

Naturlig hälsa

Adaptogener är en relativt nyupptäckt kategori av naturligt förekommande substanser. Under 1960-talet startade det hittills största forskningsprojektet inom läkemedelsörter i öst. Målet var att hitta de växter som kunde öka prestationsförmågan hos soldater och arbetare.

Buddha_bowl

Buddha bowl med syrlig lök och vegansk chiliaioli

Recept

Vi ser dem överallt på sociala medier, Buddha bowl, poké bowl med flera. Skålarna med härligt färgglad inbjudande mat. En Buddha bowl är egentligen näringsrik mat som stärker din kropp och serveras till bredden i stora skålar. Innehållet kan varieras helt utifrån dina preferenser. Det här en variant som passar bra inför höstens kyliga kvällar. Den syrliga löken och aiolin kan förberedas och förvaras flera dagar i kylskåp.

Årets hälsoboost

Älskad liljeväxt blev Årets hälsoboost

Hälsa

Swedish health awards uppmärksammar personer, företag och produkter som främjar hälsa och välmående. I Swedish health awards röstades Årets hälsoboost fram bland sammanlagt 35 549 röster. Vinnaren Forever aloe vera gel är ett naturligt kosttillskott som utvinns ur innergelén på en liljeväxt. Aloe vera-växten har traditionellt använts som medicinalväxt av människan i tusentals år. 

Blue eye

Så får du bättre syn – 6 tips!

Naturlig hälsa

Efter 65 års ålder ökar risken att drabbas av försämringar på synen markant. Vanliga problem är till exempel makulativ degeneration som är förändringar i gula fläcken, och grå starr. Men det finns sätt att förebygga och även minska symtom som uppkommit. Blåbär, ringblommor och salvia hjälper dig i kampen. Bli expert och vässa synen med vår guide för ögonen.

kvinna äter vid datorn

Din arbetsplats – en bakteriehärd

Förkylning

Ett skrivbord rymmer mer än 400 gånger så mycket bakterier som en genomsnittlig toalett, därför är det viktigt att tänka på hygienen och hålla rent. Men det är inte bara ditt skrivbord som utgör en hälsorisk – hela arbetsplatsen kan vara full av dolda bakteriehärdar.

Sofia

Nu sover Sofia som på moln

Värk

Sofia Hansson, 36 år, har vant sig att leva med smärta. Hon har haft ont i kroppen så länge hon kan minnas. För bara några år sedan fick smärtan också ett namn. Men det kanske allra viktigaste, Sofia fann smärtlindring där hon minst anade. Sedan tre år tillbaka sover Sofia på magneter. Då försvinner smärtan under natten vilket gör att hon får en bra nattsömn och att hon vaknar utvilad.

två flickor kramas

Varför är det viktigt att visa tacksamhet?

Mental hälsa

Tacksamhet gör oss lyckligare. Det kan låta som någon sorts new age mubo jumbo men faktum är att forskning visar att vi blir lyckligare såväl i våra relationer som i livet i övrigt om vi påminner oss själva om att vara tacksamma för det vi har att glädjas åt i livet.

julgodis

Fyra fina recept till första advent

Hälsa

Första advent är det officiella startskottet för jul. Här ifrån och framåt är det fritt fram med glögg, pynt och allsköns julgodis med anledning av det vill vi på Kurera dela med oss av några av våra nyttiga varianter på säsongens godsaker.

Gunilla Andersson

Nypon minskade stelheten

Naturlig hälsa

För snart 20 år sedan började Gunilla Andersson bli stel i ena knäleden. En dag kom hon inte upp ur en låg stol och fick åka akut in till sjukhuset på grund av smärtan. Först trodde läkarna att hon led av benskörhet men sedan förstod man att hon fått artros. Gunilla valde att ta kosttillskott före konventionell medicin mot sin försämrade rörlighet. De senaste tio åren har hon tagit ett nyponpulver som gör henne rörligare i knäleden.

malena_sexualitet_lust

Sex och sånt med Malena Ivarsson

Sex- och relationer

I över 38 år har Malena Ivarsson gett råd om sex och relationer. Hon har följt män och kvinnors sexualitet både historiskt och i det personliga samtalet. I vårt moderna samhälle är det viktigt lyfta på tabun när det gäller sex, som när kvinnan har mer lust än mannen  – det finns en lösning på det problemet också menar Malena.

agneta_10_favoriter

Agneta Sjödins 10 hälsofavoriter

Hälsa

Agneta Sjödin är en kvinna med många järn i elden. Som programledare på TV har hon arbetat i nästan 27 år. Men hon är också författare och släppte sin åttonde bok i  år. De senaste åren har hon ägnat mycket tid åt sin inre resa. Idag känner hon sig starkare än någonsin och njuter av livet till fullo. Läs hennes tio bästa hälsotips.

one_pot_pasta

Supergod och snabb one-pot-pasta

Recept

En superenkel maträtt som slängs ihop på nolltid. En perfekt vardagsrätt och du slipper massa disk eftersom allt tillagas i en och samma kastrull. Använd gärna bönpasta för en glutenfri och proteinrik måltid.

ägg avokado

Så kan hormonerna hjälpa dig att hålla vikten

Kost

Det finns sätt att få hormonet leptin att arbeta för dig och hjälpa dig att hålla vikten. Här följer några tips. Studier visar att kostval, vanor och livsstilsförändringarkan påverka leptinhalterna på ett sådant sett att de bidrar till att göra det lättare att hålla en hälsosam kroppsvikt.

amanda

”Tack vare adaptogenerna har jag sluppit förkylningar”

Förkylning

Efter att Amanda Zetterqvist gått ut gymnasiet och börjat arbeta som frisör har hon varit förkyld varje månad och hemma från jobbet. Men för 1,5 år sedan fick hon höra talas om ett kosttillskott som ger snabb energi både mentalt som fysisk. – Tidigare var jag hemma från jobbet runt 30 dagar per år. Jag har haft två sjukdagar sedan jag började med adaptogenerna. Och när jag tar kosttillskottet håller jag energin under dagen och blir inte längre trött på eftermiddagarna, säger Amanda.