Krom kan skydda mot diabetes

Fakta

Krom förekommer i kroppen endast i form av GTF, glukostoleransfaktor, ett hormon som frigörs till cirkulationen samtidigt med insulin. GTF krävs för att insulinet ska fästas på till exempel muskelcellen och tillåta cellens upptag av glukos från blodet.
Brist på krom hämmar proteinsyntesen och stör omsättningen av glukos och fett, framför allt av kolesterol.

Krombrist ses bland annat vid ökad glukosintolerans - speciellt hos diabetiker men även vid akuta infektioner, liksom vid ökad alkoholintolerans.
Krom utsöndras i högre koncentrationer vid motion och stress eller intag av mycket socker. Löpare utsöndrar till exempel dubbelt så mycket krom när de springer, jämfört med de dagar då de inte springer.

Vitt socker och vetemjöl ökar blodsockret snabbt och utarmar kroppens kromreserver. Detta kan leda till en ond cirkel där kromhalten minskar och sötsuget ökar och ju mera sötsaker man äter desto mer sänks kromhalten. Intag av C-vitamin ökar upptaget av krom.
Källa: Näringsmedicinska uppslagsboken

Det eskalerande antalet som drabbas av typ 2-diabetes i västvärlden oroar vårdpersonal, men nu pekar nya studier ut tillskott med mineralet krom som en värdefull källa till förebyggande.

Som en följd av osunda kostvanor och allt annat än optimala val av livsstil utvecklar fler och fler människor i västvärlden typ 2-diabetes, den form av sjukdomen som normalt är knuten till insulinresistens.

► Läs också: 11 fakta om diabetes

 

Kan minska diabetesrisken med 30 procent
Läkare och forskare är oroliga över den epidemiartade tillväxten av diabetesfall men nu tyder nya studier på att tillskott av spårämnet krom kan ge ett visst skydd. Enligt två nyligen publicerade amerikanska studier kan en daglig användning av kromtillskott minska risken för diabetes med så mycket som 20-30 procent.

27 procent lägre risk
I en studie på 28 539 personer, varav 58 procent tog kosttillskott (nästan 29 procent använde tillskott med krom), observerade forskare vid Bostons barnsjukhus en 27 procents lägre risk för diabetes bland dem som tog kromhaltiga kosttillskott.

Färre fall av metabola syndromet
En annan studie som genomfördes av en grupp forskare från Indiana University, Bloomingdale, undersökte 3 648 amerikaner som var 20-32 år vid studiestart. Forskarna analyserade tånagelklipp – vilket är en accepterad metod för mätning av kromnivåer – och fann, efter 23 år, att de som hade de högsta nivåerna av krom uppvisade 20 procent lägre risk att utveckla metabolt syndrom (eller syndrom X), som är ett väl etablerat tidigt skede av diabetes och som kännetecknas av fetma, högt blodtryck, obalanserat blodsocker och insulinresistens.

► Läs också: De bästa knepen för att sänka ditt blodtryck naturligt

Organisk kromjäst med hög tillgänlighet
Dessa studier stämmer väl in även på tidigare gjorda studier, bland annat en tjeckisk studie från Karlsuniversitetet där forskarna fann att typ-2-diabetiker som kompletterade sin kost med organisk kromjäst (med namnet ChromoPrecise) hade betydligt bättre kontroll över sina blodsockernivåer jämfört med dem som fick placebo (inaktiva tabletter). Denna kromjäst har, enligt den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, EFSA, visat sig vara upp till tio gånger mer biotillgänglig än många andra kromformer. I Sverige finns denna typ av kromjäst i produkten Bio-Chrom.

► Läs också: Därför behöver vi krom

Förbättrade olika diabetesmarkörer
Vad denna studie också visade var att olika diabetesmarkörer förbättrades avsevärt hos de patienter som kompletterade med krom. Forskarna observerade en tydlig minskning av både fasteplasmaglukos (FPG) och glykerat hemoglobin (HbA1c) hos de patienter som tog kromjäst.
Både FPG och HbA1c återgick till sina ursprungliga nivåer efter åtta veckor utan kromjäst.

Skyddar även mot oxidativ stress
I samma studie verkade krom skydda mot ett fenomen som kallas ”oxidativ stress” där potentiellt skadliga molekyler (fria radikaler) angriper friska celler och orsakar irreparabla skador. Forskarna spekulerar i huruvida fenomenet med oxidativ stress är ansvarigt för flera diabetesrelaterade komplikationer, vilka allvarligt kan äventyra hälsan hos patienterna i det långa loppet.

► Läs också: Oxidativ stress – en kropp i obalans

Hur fungerar krom?
Krom är ett spårämne och mineral som vi människor behöver för att genomföra olika uppgifter. Det hjälper oss att metabolisera fett, kolhydrater och protein till energi i kroppen och är därför viktigt för att bibehålla normal vikt. Ytterligare stöder krom insulin genom att föra glukos från blodet in i
cellerna.
Krom är en del av komplexet som kallas kromodulin, vilket består av krom och flera aminosyror. Insulin fungerar på utsidan av cellerna, medan kromodulin är en ”nyckel” som låser upp cellerna från insidan och gör det möjligt för mer socker att komma in. Om man saknar krom är det svårare för insulinet att få sockret in i cellen. Detta kan leda till insulinresistens, då kroppen visserligen producerar tillräckliga mängder insulin men inte svarar korrekt på insulinet eftersom krom saknas.

Läs också: Probiotika till nyfödda tros kunna halvera risk för diabetes typ 1

Av Redaktionen

Källor:
1. Journal of Nutrition 2015; 145: 2675-2682
2. Scientific Reports, 2015; 5: 15606
3. Biological Trace Element Research 2006 Mar; 109 (3): 215-30.

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Fakta

Krom förekommer i kroppen endast i form av GTF, glukostoleransfaktor, ett hormon som frigörs till cirkulationen samtidigt med insulin. GTF krävs för att insulinet ska fästas på till exempel muskelcellen och tillåta cellens upptag av glukos från blodet.
Brist på krom hämmar proteinsyntesen och stör omsättningen av glukos och fett, framför allt av kolesterol.

Krombrist ses bland annat vid ökad glukosintolerans - speciellt hos diabetiker men även vid akuta infektioner, liksom vid ökad alkoholintolerans.
Krom utsöndras i högre koncentrationer vid motion och stress eller intag av mycket socker. Löpare utsöndrar till exempel dubbelt så mycket krom när de springer, jämfört med de dagar då de inte springer.

Vitt socker och vetemjöl ökar blodsockret snabbt och utarmar kroppens kromreserver. Detta kan leda till en ond cirkel där kromhalten minskar och sötsuget ökar och ju mera sötsaker man äter desto mer sänks kromhalten. Intag av C-vitamin ökar upptaget av krom.
Källa: Näringsmedicinska uppslagsboken

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Karl Dyall i danspose

Karl Dyall om vägen tillbaka från sin svåra tid – och om sin nya kärlek…

Hälsoprofilerna berättar

Karl Dyall är ex-dansaren som skadade sig mitt under en föreställning och sedan botade sin smärta med crossfit. Han blev så biten att han till och med skrev en bok om den högintensiva träningsformen och startade ett crossfit-gym. För Kurera berättar han om vägen tillbaka, hur han håller sig ung och om tilliten till så kallad supernäring. – Jag har privilegiet att ha en fru som är näringsterapeut så jag är väl medveten om vilken roll kost, tillskott och så kallad superfoods kan spela, säger han till Kurera.

Mango i skål

Ericas mangobowl med kokos

Desserter/sötsaker

I sin nya bok "Superfood boost" visar Erica Palmcrantz Aziz att nya, bättre vanor varken behöver vara krångliga eller tidskrävande. Här får läsaren lära sig om råvaror som ger lite extra skjuts åt hälsan – eller enkelt översatt ingredienser som är lika mycket mat som de är medicin. Kureras reporter Emma V Larsson testar ett recept och ger sitt omdöme

Övning: Boosta din energi

Träning

Det är lätt att känna sig trött framåt eftermiddagen och då kan det vara svårt att motstå den där chokladkakan. Byt ut eftermiddagsfikat mot en snabb energihöjande yogaövning istället.

Erica Palmcrantz Aziz håller ett mangoldblad

Ericas 10 hälsofavoriter

Hälsa

Erica Palmcrantz Aziz delar med sig av sina tio absoluta hälsofavoriter. Träning och det japanska matchatéet hamnar högt upp på listan andra kärlekar är skratt och att göra egna ansiktskrämer. Erica är lika noga ned vad hon har på utsidan som vad hon stoppar i kroppen.

Lyckad semester med adaptogener

Hälsa

När det är dags för semester brukar Ann-Sofi Kronvall, 53 år, alltid rasa ihop. Antingen blir hon förkyld eller så sover hon sig igenom den första veckan. Men förra året laddade Ann-Sofi med så kallade adaptogener, naturliga ämnen som bland annat förbättrar kroppens återhämtningsförmåga och resultatet blev helt annorlunda.

Pinus maritima tallskog i norra portugal

Därför bör du upptäcka pyknogenol

Naturlig hälsa

Har du upptäckt ämnet pyknogenol än? Om inte är det dags nu. Det helt naturliga ämnet, som kommer från barken från en specifik typ av tall, är den mest kraftfulla naturliga antioxidant man idag känner till. Pyknogenol gör nytta på en lång rad områden. Här är några av dem.

Karin Isberg

Exklusivt för Kureras läsare: En artikelserie om effektiv stresshantering

Mental hälsa

Karin Isberg är författare och stressexpert. När Kurera hösten 2015 intervjuade henne i en artikel om utmattning blev den snabbt en av sajtens absolut mest lästa artiklar någonsin och fick till och med fick Kureras server att krascha. Nu har Karin skrivit boken "15 sätt att bli fri från stress" där hon ger råd om hur man snabbt och enkelt kan sänka stressen i sitt liv. Kurera har som enda tidning fått möjlighet att publicera en artikelserie som bygger på boken. Under sommaren kommer du som besöker Kurera.se att få ta del av den.

Jerry Brännmyr

”Din kropp är perfekt men fungerar inte perfekt om du inte tar hand om den”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring, om någon, de tycker att folk bör tillföra – ur ett rent generellt perspektiv så klart. Samt vilka tillskott, om några, de äter själva. Det har blivit dags för Kureras kanske mest åsiktsfulle krönikör att säga sitt: Varsågod Jerry Brännmyr.

johanna bjurström

Hur kan jag minska på stressen?

Krönikan

Stress påverkar din kropp mycket negativt. Att hitta lugna stunder med återhämtning arbetar jag mest personligen med, det är min stora svaghet. Som egenföretagare med många idéer är det en utmaning att kunna hitta stödsystem att luta sig mot för att inte stressen ska påverka mig så mycket. Här ska jag berätta mer om hur jag gör.

brun kvinna i gul bikini vid strandkant med röd drink

Effektivt solskydd – från insidan

Hud

När vi solar förbrukas mängder av E-vitamin och betakaroten som finns naturligt i huden. Genom att tillföra dessa ämnen kan huden lättare skydda sig och behålla sin naturliga balans. Betakarotenet ger dessutom huden en lätt solkysst ton. Här får du veta mer om betakarotenets – och andra näringsämnens förmåga att skydda mot solen.

Zarah Öberg

Zarah Öberg: ”Är noga med att tillskotten är naturliga och fria från tillsatser”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att bara symtomlindra den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet och har dragit igång artikelserien ”Hälsoprofilerna berättar”, där näringsexperter av olika slag får berätta om hur de tänker kring näring och näringstillskott – ur ett generellt perspektiv. Och så klart avslöja vilka eventuella tillskott de själva äter. Det har blivit dags för den tionde intervjupersonen i serien: Kureras egna näringsexpert Zarah Öberg.

Erica Palmcrantz Aziz

Ericas 8 skäl till att börja superfoodboosta dig

Hälsa

Raw foodinspiratören och kokboksförfattaren Erica Palmcrantz Aziz är aktuell med en nya boken "Superfood boost". Här listar hon de åtta främsta fördelarna med att boosta sitt näringsintag med näringstäta livsmedel eller så kallade superfoods. Fördelar som bland annat inbegriper viktminskning, bättre hälsa och mer energi.

Maya Nestorov

Maya Nestorov – om bästa verktygen för att läka och stärka sig själv

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att bara symtomlindra den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet och har dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar", där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring de tycker att folk bör tillföra - ur ett rent generellt perspektiv. Och vilka tillskott de själva äter. Det har blivit dags för Maya Nestorov – känd hälsobloggare och "Youtuber".

Mia Hagenmalm i köket

Mia Hagenmalm: ”Ta hand om din mage, sedan kommer allt annat”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring, om någon, de tycker att folk bör tillföra - ur ett rent generellt perspektiv så klart. Samt vilka tillskott, om några, de äter själv. Det har blivit dags för vår alldeles egna Kurerabloggare, Mia Hagenmalm.

Fredrik Paulún

Fredrik Paulún: ”Omega-3 bygger upp hjärnan och minskar inflammationer”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag avslöjar vilka kosttillskott de anser att gemene man bör prioritera och - inte minst - vilka de är noga med att få i sig själva. Sjunde personen ut: Näringsfysiologen och författaren Fredrik Paulún.

gonorrébakterie

Nya fall av antibiotikaresistens – nu gällande könssjukdomen gonorré

Hälsa

Problemet med resistenta bakterier fortsätter att öka världen över, med risk för att allt mer antibiotika blir verkningslös – något som skulle få katastrofala konsekvenser. Allt fler fall där människor inte reagerar på antibiotikabehandling dyker upp. Nu senast har tre personer smittats av en variant av gonorré som inte går att behandla. Det handlar alltså om en "superbakterie" som har blivit motståndskraftig antibiotika, rapporterar Världshälsoorganisationen WHO. "Gonorré är en väldigt smart bakterie. Varje gång man introducerar en ny typ av antibiotika utvecklar den resistens", säger Teodora Wi, expert på WHO.