Annons
Annons

Krom minskade sötsuget

Godis, kakor, chips och bakelser. För många innebär det en stunds njutning, men också ett ständigt dåligt samvete. Anneli Ivarsson har fått hjälp av tillskott med krom. Nu kan hon stå emot när sötsuget slår till.

Redaktionen

27 december, 2016
Krom minskade sötsuget
Dela inlägget

Godis, kakor, chips och bakelser. För många innebär det en stunds njutning, men också ett ständigt dåligt samvete. Anneli Ivarsson har fått hjälp av tillskott med krom. Nu kan hon stå emot när sötsuget slår till.

För ett år sedan läste Annelie Ivarsson en artikel om hur krom kan minska sötsuget och bidra till ett normalt upptag av näringsämnen i kosten. Själv brukade hon ofta bli sugen på något sött efter maten.
– Jag vill ju inte hålla på att stoppa i mig godis och kakor så jag blev nyfiken på om de här tabletterna fungerar.
Hon funderade på det ett tag och läste om artikeln några gånger, innan hon gick och köpte tillskottet Bio-Chrom på hälsokosten för att prova själv. Efter några veckor hade sötsuget minskat.

Läs också: Detoxa bort ditt sötsug! Så gör du

Lättare att avstå sötsaker
Annelie Ivarsson arbetar inom hemtjänsten där det ofta dukas fram fika i form av kakor och sötsaker. Utan sötsuget tycker hon att det är lättare att avstå och bara ta en kaffe.
– Nu behöver jag inte ha det där godisbegäret, det känns väldigt skönt, berättar hon.

Höll upp under semestern och suget kom tillbaka
Innan hon började äta kromtillskott kunde hon köpa väldigt mycket godis, chips och ostbågar, speciellt när barnen fortfarande bodde hemma.
– Då kunde jag äta en hel påse, det händer inte nu längre, berättar Annelie.
I somras glömde hon bort att köpa kromet och höll då upp under semestern för att unna sig lite godsaker. Men så fort hon började arbeta igen kom det välbekanta sötsuget tillbaka.
– Då kände jag direkt att jag blev godissugen efter maten. Den känslan var inget jag ville ha tillbaka så jag köpte Bio-Chrom igen för att ha hemma hela tiden.

Läs också: 10 anledningar att sluta äta godis

Rekommenderar till andra
Nu tar Annelie en tablett varje morgon. Hon beskriver det som att hon har fått mer lugn och ro i kroppen efter att sötsuget försvunnit.
– Så fort jag inte tar tabletten blir jag sugen. Jag vill inte ha, men jag blir sugen.
Hon köper fortfarande hem godis för att bjuda barnen när de hälsar på, men hon rör det inte själv. Annelie har också tipsat en av sina jobbarkompisar om att prova Bio-Chrom.
– Hon äter mycket godis så jag skickade en bild på förpackningen och tyckte att hon borde testa. Det har ju fungerat så bra på mig.
Annelie cyklar till jobbet varje dag, och när hon arbetar sitter hon aldrig still.
– Jag borde väl träna lite mer ordentligt på fritiden, men jag har blivit för passiv. Finns det tabletter mot sådant också?, säger hon och skrattar.

Läsarfråga: Hur kan jag minska mitt sötsug? Experten svarar

Därför behövs krom
Krom är ett spårämne och mineral som hjälper kroppen att tillgodogöra sig fett, kolhydrater och protein och är därför viktigt för att bibehålla normal vikt. Krom har också som uppgift att föra glukos från blodet in i cellerna och stödjer på så sätt kroppens insulin. Så även om kroppen producerar tillräckliga mängder insulin är det svårare att få in sockret i cellen om man saknar krom. Det kan i värsta fall leda till insulinresistens. Men ett icke stabilt blodsocker kan ge stora problem redan innan det leder till en diabetes-diagnos. Kroppen och nervsystemet får inte den energin som de behöver vilket leder till trötthet och huvudvärk. På längre sikt kan ett instabilt blodsocker också belasta bukspottkörteln och riskerar att påverka ämnesomsättningen och blodcirkulationen.

Ju mer sött man äter desto mer sänks kromhalten
Vitt socker och vetemjöl ökar blodsockret snabbt och utarmar kroppens reserver av krom. Det kan leda till en ond spiral där kromhalten minskar samtidigt som sötsuget ökar. Ju mer sötsaker man äter desto mer sänks kromhalten.
Bio-Chrom innehåller kromjästen ChromoPrecise, ett organiskt krom som är bundet till naturliga aminosyror från jäst. Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, EFSA, har bekräftat att ChromoPrecise kan användas för att upprätthålla normala blodsockernivåer och normal ämnesomsättning av makronäringsämnen samt att den har upp till tio gånger bättre biotillgänglighet än andra kromkällor.

Läs också: Bli kvitt sötsug och extrakilon – med spenat!

Av Frida Svensson

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Namn: Annelie Ivarsson
Ålder: 59 år
Familj: Make, två barn och ett barnbarn
Bor: Köping
Arbete: Jobbar inom hemtjänsten
Fritidsintressen: Städar, promenerar, umgås mycket med barnbarnet
Hälsotips: Att röra på sig
Motto i livet: Hålla sig frisk och kry, och se till att familjen mår bra

Ökad risk för krombrist
Äldre
Diabetiker
Bantande
Gravida och ammande
Hårt tränande
Stressade

Bristsymtom
Sockersug
Höga blodfetter
Risk för diabetes
Nervösa besvär och depression
Ögonproblem som grumlig hornhinna
Hämmad proteinsyntes

Fakta

Med hjälp av krom kan insulinet arbeta optimalt och bidrar till att glukosupptaget till hjärnans mättnadscentrum fungerar, vilket gör att hungerkänslor minskar och glukos- och fettförbränning ökar.

Skyddar mot diabetes
Kromets funktion liknar hormonernas funktion, det utsöndras av kroppen efter behovet, det vill säga blodsockerbehovet. Krom reducerar blodfetterna och kontrollerar kolesterolhalten i blodet.
Är nivåerna av krom låga är det svårare för insulinet att få sockret in i cellen, något som kan leda till insulinresistens – då kroppen visserligen producerar tillräckliga mängder insulin men inte svarar korrekt på insulinet. På lång sikt kan insulinresistens leda till diabetes typ 2. Från att ha varit en relativt ovanlig sjukdom som drabbade äldre, har typ-2-diabetes på bara 30 år blivit en folksjukdom som även drabbar yngre människor.

Studier
Det finns studier som visar att tillskott av spårämnet krom kan ha ett samband med diabetes typ 2. Enligt två publicerade amerikanska studier kan en daglig användning av kromtillskott minska risken för diabetes typ 2 med så mycket som 20-30 procent. En av de två studierna genomfördes på Indiana University, Bloomingdale, och visade att de som hade de högsta nivåerna av krom uppvisade 20 procent lägre risk att utveckla metabolt syndrom. Metabolt syndrom är ett väl etablerat tidigt skede av diabetes typ 2 och kännetecknas av fetma, högt blodtryck, obalanserat blodsocker och insulinresistens.

Krom i kosten
Halten krom i livsmedel varierar mycket. Bra källor inkluderar musslor, fisk, bönor, nötter. Dock är absorptionen av krom från kosten låg. Kroppen tar upp mindre än 2,5 procent av kromet vi får i oss från maten.

Annons
Annons