Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Hyperaktivt barn

ADHD hos barn

Fakta

Texten är hämtad ur boken "Friskare barn: Konsten att lyckas som förälder" av Peter Wilhelmsson från 2005.

Det blir allt vanligare med barn som uppvisar hyperaktivitet. Man räknar med att över 60 000 barn i Sverige är överaktiva och att de flesta av dem lider av ADHD eller DAMP.

OBS! Nedan text är hämtad ur boken "Friskare barn: Konsten att lyckas som förälder" av Peter Wilhelmsson från 2005. Diagnosen DAMP används inte längre.

ADHD (ADD) är ett sammanfattande begrepp som beskriver tillståndet hos allt ifrån bråkiga eller frånvarande barn, till hyperaktiva barn som inte kan sitta stilla. Barn som ofta har vredesut­brott och inte kan lyda passar också in i denna grupp.

 

DAMP är en förkortning av dysfunktion i fråga om aktivitetskontroll, motorikkontroll och perception, på engelska: Deficits in Attention, Motor control and Perception. ADHD står för Attention Deficit Hyperactivity Disorder. DAMP är en kombination av ADHD-symtom och motoriska/perceptuella svårigheter. Det är därigenom ett bredare begrepp än ADHD. Men ADHD är den term som används internationellt.

Kännetecknande symtom
De symtom som associeras med ADHD gäller även för DAMP. Problem med aktivitetskon­troll, självbehärskning och uppmärksamhet finns vid både DAMP och ADHD. Därtill kommer som sagt svårigheter med motorik och perception vid DAMP. Många föräldrar ser tecken på ADHD redan när barnet är litet, i ett- till tvåårsåldern. Tidiga tecken är att barnet snabbt tappar intresset för det han eller hon håller på med och springer omkring i stället. Barnet är ”vilt” och har svårt att koncentrera sig även när det ser på teve eller leker. Svårighet att sitta still i samband med måltider, att inte kunna lyssna färdigt på en saga när man läser för barnet eller inte kunna sova hela natten är andra vanliga tecken. Dessa barn agerar innan de tänker och kan till exempel springa ut på gatan utan förvarning eller plötsligt skrika något rätt ut.

Symtomen blir tydligare eller börjar visa sig vid tre års ålder, och diagnosen fastställs oftast mellan tre och fem års ålder. Symtomen brukar bli starkare när barnet börjar på dagis, lekis eller i skolan. Barnet har svårt att höra eller lyda lärarnas instruktioner, rycker leksaker från andra barn, har svårt att påbörja och framförallt slutföra uppgifter, följa instruktioner, göra flera saker samtidigt, organisera och orka med. Däremot har barnet inte lägre intelligens eller förmåga att lära sig saker, det är bara inte tillgängligt och mottagligt för inlärning.

Mobbning en risk
Barnet förstår att det är annorlunda och utsätts oftast för mobbning eller mobbar andra barn. Ofta ser man ett mönster av mindervärdeskomplex hos barnet, att det blir retat av andra barn och att det är bråkigt hemma. Överaktiviteten och störningarna innebär en extra stress för familjen och lärarna. De flesta beteenden och symtom kännetecknas av följande tre huvud­sakliga störningar:

1. Svårighet att koncentrera sig

2. Hyperaktivt beteende

3. Impulsivt beteende

Dessa barn löper fem till tio gånger större risk att bli beroende av alkohol. Risken för själv­mordsförsök är dubbelt så stor och de hamnar i olagliga aktiviteter hela sju gånger så ofta som andra barn.
Besvär i vuxen ålder
De flesta barn som har problem med ADHD i barndomen får också en hel del problem i vuxen ålder. I USA har man beräknat att ADHD kostar vuxna med ADHD mer än 77 mil­jarder dollar i förlorad arbetsinkomst per år. ADHD i vuxen ålder skapar alltså problem på arbetsplatserna. Det är en mycket besvärlig och penningslukande störning att handskas med både i barndomen, ungdomen och i vuxen ålder.

 

När det gäller DAMP är nedsatt koordinationsförmåga, svårighet att skriva för hand, pro­blem med andra motoriska funktioner som kräver exakthet samt nedsatt sensorisk perception karaktäristiska tecken.

Vanliga symtom är:

 • klumpighet
 • trötthet
 • apati
 • muskelsvaghet
 • ont i kroppen
 • aggressivitet
 • oavbrutet pratande
 • högljuddhet
 • dålig aptit
 • ångest
 • trotsighet
 • olydighet
 • depression
 • humörsvängningar
 • känslighet för ljud och för omgivningen
 • nedsatt hand-öga-koordination
 • svullna nackkörtlar
 • ögonvärk
 • ringande i öronen
 • mörkhet under ögonen
 • röda, irriterade öron eller näsa
 • självdestruktivt beteende

 

En barnpsykolog, kurator eller barnläkare kan hjälpa till med utredning och diagnos. Det kan hjälpa med samtalsterapi för familjen, för att öka förståelsen och för att få små värdefulla tips. DAMP syns inte men finns. Omgivningens bemötande har stor betydelse och kan påverka konsekvenserna av funktionshindret.

Av Peter Wilhelmsson


Fakta

Texten är hämtad ur boken "Friskare barn: Konsten att lyckas som förälder" av Peter Wilhelmsson från 2005.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

echinacea blommor

Echinacea – örten som kan minska behovet av antibiotika

Forskning

Forskare i Schweiz har kunnat visa att Echinaforce, det traditionella växtbaserade läkemedlet som används vid förkylning och influensa, kan minska behovet av antibiotika hos barn och därmed risken för antibiotikaresistens. Forskarna har även kunnat visa att växten röd solhatt kan inaktivera viruset som orsakar covid-19.

kvinna vid matbord som sätter upp handen mot sämre mat

Så kommer du in i bättre matvanor

Kost

Snart har hela januari passerat och kanske tillhör du dom som vill äta mindre och sundare, men har svårt att få regelbundenhet och hälsosammare matvanor. Du är långt ifrån ensam – och det finns bra knep. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander, hjälper dig att hitta tillbaka till ett sunt och hälsosamt ätande.

hand visar nej till ett glas vin

Det här ligger bakom kvinnors alkoholproblem

Forskning

Kvinnor har de senaste decennierna ökat sin alkoholkonsumtion. En av anledningarna är att samhället är mer jämlikt. Men det ökade drickandet har också gett missbruksproblem. En doktorsavhandling av Fides Schückher beskriver att framförallt trauman i barndomen, men också föräldrars missbruk och personliga egenskaper ligger bakom alkoholmissbruket.

 

Sex olika balsam som Kureras skönhetspanel har testat

Skönhetspanelen testar: Balsam

Kurera testar

Ge ditt torra och spröda hår en dos kärlek i form av ett återfuktande och glansgivande balsam. Men vilket är bäst – och vilket passar för just ditt hår? Kureras skönhetspanel har testat några naturliga balsam och valt ut en favorit.

 

kvinna badar bastu

Bastubad – en riktig dunderkur för hälsan

Hälsa

Mitt i vintern badar vi extra mycket bastu för att det värmer skönt. Fortsätt med det! Bastubad är inte bara en härlig upplevelse, det kan minska risken för demens, stroke och hjärt-kärlsjukdomar. Regelbundet bastubadande verkar även kunna minska ångest, lindra värk och kan förbättra sömnen.

kvinna på vinterväg sträcker ut armarna

I dag är det kramens dag – lär dig kramas digitalt

Hälsa

Det har snart gått ett år sedan vi uppmanades att hålla social distans för att inte smitta varandra med coronavirus. Baksidan av allt det bra som avstånd mellan varandra medför så saknar nog de allra flesta att kramas. Men du kanske inte visste att musik eller en film som associeras med glädje kan aktivera samma centrum i hjärnan som en verklig kram – så lär dig kramas digitalt.

En tallrik med rött kött och sallad

Svenskt antibiotikafotavtryck är fortsatt stort

Eko/miljö

Antibiotikafotavtrycket är ett begrepp som beskriver den mängd antibiotika som används för att föda upp djur som så småningom blir vår mat. En ny rapport visar att Sverige har mer antibiotika på tallriken än i vår egen djuruppfödning – vilket innebär ett betydande avtryck.

 

trött mamma häller upp kaffe

10 vanliga tecken på järnbrist

Kost

Sex av tio kvinnor lider av trötthet och många har känt sig trötta under ett år eller mer. En långtidströtthet som de upplever påverkar vardagen. Trötthet kan bero på många saker, men för de kvinnor som är i fertil ålder och känner sig trötta finns en tydlig koppling till järnbrist. Här är tio vanliga tecken på järnbrist.

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

 

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

 

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.