Linfrön - hela och krossade

Krossade linfröns vara eller icke vara

Fakta linfrön

Linfrö är frö från växten lin. Fröna har höga halter av fiber och nyttiga fettsyror, vilket gör att de ofta används som hälsosamt tillskott i kosten.

Fröna innehåller också ämnen som kan bilda vätecyanid eller blåsyra. Vätecyanid är ett gift som kan ge allvarliga symptom.

Hela linfrön passerar genom kroppen utan att så mycket cyanid bildas. Därför är det enligt Livsmedelsverket riskfritt att äta upp till två matskedar hela linfrön per dag.

När fröna är krossade eller malda blir innehållet mer tillgängligt för kroppen. Detta kan öka risken för negativa hälsoeffekter och det är orsaken till att Livsmedelsverket avråder helt från att äta krossade linfrön.

Tidigare var rådet om krossade linfrön att de gick att äta i begränsad mängd om de först upphettats, som till exempel i bröd. Efter att olika studier har gett olika resultat i frågan har Livsmedelsverket intagit en ny, försiktigare, hållning som alltså går ut på att undvika dem helt.
Källa: Livsmedelsverket

Linfrön är rika på essentiella fettsyror, protein och vattenlösliga fibrer. De innehåller även lignaner, vilka sägs ha en skyddande egenskap i kroppen.
Men – utöver detta innehåller de även ett ämne som i kroppen blir till giftet vätecyanid (blåsyra), varför rekommendationen är att inte äta mer än max två matskedar per dag. Detta gäller dock bara hela linfrön. Krossade linfrön ska man helst undvika helt, menar Livsmedelsverket sedan ett år tillbaka.
Problemet är bara att informationen inte har nått konsumenterna och att förvirringen är total hos producenterna, eftersom varken förbud eller krav på märkning finns.
Resultatet? Jo, att de krossade linfröna står orörda på sina hyllor, ibland med en varningstext (på eget initativ av producenten), ibland utan.

Livsmedelsverket avråder helt från konsumtion av krossade linfrön. Sverige är därmed ett av få - möjligen det enda - länder där landets livsmedelssäkerhetsmyndighet avråder konsumenter från att äta krossade linfrön.

► Läs också: Ny studie: Linfrön sänker blodtryck

Livsmedelsverket: "Inte tillräckligt med kunskap"
I november förra året gick myndigheten, via sin hemsida, ut med ett förtydligande om saken:
"Livsmedelsverket menar att man inte bör äta krossade linfrön alls, även om de är värmebehandlade. Vi har ännu inte tillräckligt med kunskap för säga hur mycket krossade linfrön man kan äta utan risk för att skada hälsan. Därför är vårt råd till konsumenter att inte äta krossade linfrön."
Trots detta säljs krossade linfrön fortfarande fritt och utan varningstext, skriver SVT.

 

Populära
Många har linfrön i brödet eller på filen. Det sägs bland annat gynna tarmarbetet.
Men förutom nyttiga fettsyror och annat innehåller det linamarin, ett ämne som i kroppen omvandlas till giftet vätecyanid eller blåsyra, som kan ge illamående, kräkningar eller värre symtom.
Enligt Livsmedelsverket innebär hela linfrön dock ingen fara men intaget bör inte vara större än en till två matskedar per dag.

 Läs också: Guide till nio superfrön för hälsan

Ändrad rekommendation
Tidigare gick Livsmedelsverkets råd ut på att krossade linfrön gick bra om de först hettats upp, som till exempel vid brödbak. Men detta är inte längre rekommendationen. Nu lyder den istället att man helt bör avstå från intag av krossade linfrön - i alla fall tills man vet mer. Det finns nämligen inte tillräckligt med fakta som styrker att upphettning minskar giftigheten.
– I avvaktan på mer information bör man avstå från att äta krossade linfrön, säger Jan Sjögren, avdelningschef på Livsmedelsverket, till SVT.

Inte känt bland gemene man 
Men få känner till farorna och till Livsmedelsverket gått ut med ett förbud låter producenterna de krossade linfröna stå kvar på butikshyllorna. Många utan varningstext, andra med. De med varningstext ogillas dock av Livsmedelsverket som menar att de är missvisande.

"Stämmer inte överens med Livsmedelsverkets råd"
De kommenterar saken på sin hemsida:
"På en del förpackningar med hela linfrön finns information om att konsumtionen bör hållas till 1-2 msk/dag. Detta är också vad Livsmedelsverket informerar om på webben med anledning av att linfrön kan frigöra vätecyanid (blåsyra). Frivilliga märkningsinsatser om krossade linfrön börjar nu dyka upp. Tyvärr ges samma råd om de krossade fröna som för de hela linfröna.
De råd som frivilligt ges på vissa livsmedelsförpackningar med krossade linfrön stämmer inte överens med Livsmedelsverkets råd."

Läs också: Ny forskning bekräftar: Probiotika och fibertillskott hjälper vid IBS

Kan inte förbjuda
Livsmedelsverkets Jan Sjögren tycker att producenterna borde dra tillbaka fröna självmant. Han tycker det är "oklokt" att fortsätta sälja dem. Mycket mer än att säga så kan myndigheten inte göra, menar han. Som Livsmedelsverket tolkar reglerna kan de nämligen inte förbjuda krossade linfrön utan ett gedignare forskningsunderlag.

 

Livsmedelsverket tycker de har fullgjort sitt ansvar
Medan Livsmedelsverket och producenterna skyfflar ansvaret mellan sig står de krossade linfröna kvar på butikshyllorna, skriver SVT. Få konsumenter har nåtts av de nya råden och många förpackningar saknar information eller varningstext. Så ser det ut att förbli, fortsätter SVT. Livsmedelsverket menar att myndigheten fullgjort sitt ansvar genom att publicera de nya rekommendationerna på sin hemsida.

► Recept: Glutenfritt fröknäcke och pumpafrösmör med nässelpulver

Undrande företag fick svaret att Livsmedelsverket inte har några råd kring märkning
Saltå Kvarn är ett av flera bolag som säljer krossade linfrön. De har också blivit intervjuade av SVT och därför hamnat i särskilt blåsväder. De gör med anledning av detta nu ett uttalande på sin hemsida:
"Vi har fått många frågor, både från media och från konsumenter, om hela linfrön och krossade linfrön. Anledningen till frågorna är att linfrö innehåller ett naturligt växtgift, linamarin, som i kroppen ombildas till blåsyra (som också kallas vätecyanid). Sedan cirka ett år tillbaka avråder livsmedelsverket konsumenter från att äta krossade linfrön. När Livsmedelsverket ändrade sina råd kring krossade linfrön kontaktade vi Livsmedelsverket för att få råd kring hur vi som leverantör ska märka produkten. Det svar som vi fick var att det inte finns några råd för hur vi ska märka produkterna.

Så här skriver Livsmedelsverket: ”Vi har inte någon rekommendation om hur man ska märka förpackningarna. Problemet är att vi saknar mycket data och det därför är en försiktighetsåtgärd att vi avråder från att äta krossade linfrön.”

 Läs mer om linfrön, cyanogena glykosider och vätecyanid (extern länk)

Tog saken i egna händer
Saltå Kvarn berättar vidare att de därför valde att märka om förpackningarna av hela linfrön och krossade linfrön.
På deras förpackningar står numera detta:

 

Krossat linfrö
Linfrön är fröna från lin, Linum usitatissimum, som är en ettårig ört med vackra blåa blommor. Krossade linfrön kan du blanda i degen när du bakar. Det gör brödet saftigt och gott, samtidigt som det håller sig färskt länge. Det är också gott att blanda krossat linfrö i gröt innan tillagning.
Linfrö innehåller ett naturligt växtgift, linamarin, som i kroppen omvandlas till blåsyra (vätecyanid). Vid tillagning av de krossade linfrön kan halten av blåsyra minska. Vill du ha linfrön i din müsli eller på filen ska du välja hela linfrön istället.

 Intresserad av att veta mer om linfröolja? Läs mer här

Hela linfrön
Lin är en av våra äldsta kulturväxter. Linfrö är rikt på fiber och har ett högt innehåll av fleromättat fett.
Tips!
Häll en till två matskedar linfrön i ett glas vatten. Låt stå en stund och drick. I kontakt med vatten får fröna ett hölje av gelé. Linfrö innehåller ett naturligt växtgift, linamarin, som i kroppen omvandlas till blåsyra. Rekommenderat dagligt intag är högst två matskedar.

► Läs också: Nu rensar handeln bort kritiserat frö

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Fakta linfrön

Linfrö är frö från växten lin. Fröna har höga halter av fiber och nyttiga fettsyror, vilket gör att de ofta används som hälsosamt tillskott i kosten.

Fröna innehåller också ämnen som kan bilda vätecyanid eller blåsyra. Vätecyanid är ett gift som kan ge allvarliga symptom.

Hela linfrön passerar genom kroppen utan att så mycket cyanid bildas. Därför är det enligt Livsmedelsverket riskfritt att äta upp till två matskedar hela linfrön per dag.

När fröna är krossade eller malda blir innehållet mer tillgängligt för kroppen. Detta kan öka risken för negativa hälsoeffekter och det är orsaken till att Livsmedelsverket avråder helt från att äta krossade linfrön.

Tidigare var rådet om krossade linfrön att de gick att äta i begränsad mängd om de först upphettats, som till exempel i bröd. Efter att olika studier har gett olika resultat i frågan har Livsmedelsverket intagit en ny, försiktigare, hållning som alltså går ut på att undvika dem helt.
Källa: Livsmedelsverket

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Self-care : mat, stress, träning, självkänsla, återhämtning

Chia- och yoghurtswirl

Recept

En vardagslyxig frukost som sätter guldkant på morgonen. Förbered chiapudding, frukt och bär kvällen innan och varva i höga glas tillsammans med yoghurt och granola på morgonen. 

K2 kan förebygga hjärt-kärlsjukdomar

Forskning

K2 är mest känt som vitaminen som kan stärka skelett och vävnad, men ny forskning visar att K2 fyller en viktig funktion för blodets koagulation och för stärka kärlens väggar vilket i slutändan håller hjärt-kärlsjukdomar borta. Analyser har visat att det är vanligt med K2-brist på grund av att det är svårt att få i sig vitaminen i kosten. Det behövs nämligen stora mängder yoghurt, nötkött, mjölk, ost och ägg för att täcka behovet.  

Här får du gratis blodsockerkoll på världsdiabetsdagen

Hälsa

Diabetes är en av våra stora folksjukdomar. Sjukdomen ökar över hela världen, och om 20 år kommer antalet sjuka uppgå till uppskattningsvis 640 miljoner. I Sverige är över en halv miljon människor drabbade och de flesta har typ 2-diabetes. I dag är det världsdiabetesdagen och det uppmärksammas i Stockholm genom att du får ett gratis blodsockertest.

Susanne vill hjälpa fler upptäcka fördelarna med naturlig hudvård

Eko/miljö

Journalisten Susanne Hovenäs har i många år – bland annat som skönhetsredaktör på tidningen Hälsa – varit en av de drivande krafterna bakom trenden med naturlig skönhet och hudvård. Nu har hon tagit över ledningen inom NOC Sweden efter grundaren Henrik Olteng som gått vidare till andra uppdrag. Kurera växlade några ord Susanne om hur hon ser på utvecklingen för naturlig hudvård och skönhet.

 

Överträningssyndrom har nått vanliga motionärer

TRÄNING

Att elitidrottare pressar sig för hårt och kan drabbas av överträningssyndrom, OTS, det är vida känt. Men nu har OTS även nått elitmotionärerna. Symtomen är svårupptäckta eftersom de handlar om humörsvängningar, infektioner, dålig aptit och en oförklarlig trötthet.  Det finns bara ett sätt att komma ur situationen.

”Ketogen kost hjälpte mig bli fri från depression”

Mental hälsa

En ketogen diet har många fördelar enligt anhängarna, förutom att den underlättar att hålla vikten sägs den bidra till allmänt bättre välmående och större mental klarhet. Hanna Gillving är funktionsmedicinsk terapeut och kom nyligen ut med boken ”Keto-licious”, och för hennes del bidrog en omläggning till det hon kallar ketogen livsstil till att hon äntligen blev fri från mångåriga besvär med psykisk ohälsa.

Movemberutmaningen – inget barn ska behöva säga ”Hej då pappa”

Krönikan

Jag var sju år när vi fick telefonsamtalet från sjukhuset som sa att pappa hade ramlat ihop i hissen. Hans liv gick inte att rädda. Hjärtat hade gett upp. Att förlora en förälder var givetvis tufft, men idag har jag valt att se det som min största motivation. För jag har en dröm, jag har en vision: Inget barn ska behöva säga ”Hejdå pappa”, det skriver  Pierre Mörck i denna krönika där han vill inspirera till mer rörelse och uppmärksamma ohälsan bland män.

 

Hästar kan läsa av våra känslolägen – och lägger dem på minnet

Husdjur

Det finns fog för uttrycket att ha minne som en häst. Du som ägt eller tillbringat mycket tid med en häst har kanske upplevt att ni har en speciell kontakt. Kanske har du känt något som liknar vänskap eller att hästen är en del av familjen. Nu visar forskning att känslan troligen är ömsesidig. Hästar kan nämligen inte bara läsa av våra känslolägen – de lägger dem även på minnet.

Djagacida – ris och bönor från Kap verde

Recept

Detta recept på en enkel och väldigt god risrätt från Kap Verde kommer från boken vegetariska recept från hela världen hittar du i den gröna kokboken boken "Zeinas green kitchen" av den omtyckta matprofilen Zeina Mourtada som driver bloggen Zeinas kitchen..

Doftöverkänslighet – ett dolt handikapp

Allmänt

Trots att tre miljoner svenskar kan besväras av dofter är osäkerheten om behandling och vad omgivningen kan göra stor, det visar en ny undersökning. Missförstånden är många och var tredje person tror att det kan vara ett psykiskt sjukdomstillstånd. Med Parfymfria veckan hoppas initiativtagarna kunna slå hål på myterna kring sjukdomen och öka kunskapsnivån.

Nya rön inom svensk cancerforskning kan ge effektivare behandling

Forskning

Cirka 60 000 svenskar får varje år ett cancerbesked där tumören är av elakartad karaktär. Trots det går dödligheten i cancer ner, men sjukdomen skördar ändå tusentals liv varje år. Det forskas brett och på olika typer av mediciner för att bromsa och bota cancer. Vid Lunds universitet har man tittat på hur tumörceller kommunicerar med andra ställen i kroppen för att förstå hur spridningen går till. Det ger hopp om nya behandlingsformer.

 

Är mjölk hälsosamt eller helt onödigt?

Allmänt

Mat väcker alltid starka känslor. Om mjölk är nyttigt eller inte, det diskuteras ofta. En del går i starkt försvarsläge, medan andra ifrågasätter om mjölk är viktigt att dricka. När Kureras kostrådgivare, Cathrine Schück, gjorde ett inlägg på Facebook om varför hon rekommenderar en mjölkfri månad möttes hon av en storm av kritik, och frågade sig varför mjölk blivit ”en helig ko”.

 

De sticker hål på myten om psykopaten

Mental hälsa

Tror du att din chef är psykopat? Eller din granne eller din pojkvän? Sannolikheten är stor att du misstar dig. Vi lever i en tid då myterna om psykopater frodas som aldrig förr, det är något Marianne Kristiansson och Karolina Sörman, båda med stor kunskap i ämnet vill råda bot på. Kurera ställde några frågor till författarna till boken ”Psykopaten”.

 

D-vitamin ger KOL-patienter färre skov

Forskning

För låga värden av D-vitamin har visat sig vara utbrett, framförallt bland den nordiska befolkningen eftersom solen är vår främsta källa för inlagring av vitaminet i kroppen. D-vitaminbrist kan ge allt från värkande muskler och benbrott till allvarliga sjukdomar som depression. En studie på KOL-patienter visade att om de som hade normala nivåer D-vitamin minskades risken markant för besvärliga skov.  

Har du koll på sömncykeln? Den styr om du sover bra eller dåligt

Forskning

Oro och stress hör ihop. Det är känslor som gör att ditt sympatiska stressystem är för aktivt när det är dags att sova. Om stressystemet håller kvar kortisolet på en hög nivå, då är det inte bara svårt att somna, du vaknar oftast mellan två och fyra på natten och har svårt somna om. Det finns förstås en lösning på problemet. Det handlar om att få din sömncykel att fungera som den ska.