Linfrön - hela och krossade

Krossade linfröns vara eller icke vara

Fakta linfrön

Linfrö är frö från växten lin. Fröna har höga halter av fiber och nyttiga fettsyror, vilket gör att de ofta används som hälsosamt tillskott i kosten.

Fröna innehåller också ämnen som kan bilda vätecyanid eller blåsyra. Vätecyanid är ett gift som kan ge allvarliga symptom.

Hela linfrön passerar genom kroppen utan att så mycket cyanid bildas. Därför är det enligt Livsmedelsverket riskfritt att äta upp till två matskedar hela linfrön per dag.

När fröna är krossade eller malda blir innehållet mer tillgängligt för kroppen. Detta kan öka risken för negativa hälsoeffekter och det är orsaken till att Livsmedelsverket avråder helt från att äta krossade linfrön.

Tidigare var rådet om krossade linfrön att de gick att äta i begränsad mängd om de först upphettats, som till exempel i bröd. Efter att olika studier har gett olika resultat i frågan har Livsmedelsverket intagit en ny, försiktigare, hållning som alltså går ut på att undvika dem helt.
Källa: Livsmedelsverket

Linfrön är rika på essentiella fettsyror, protein och vattenlösliga fibrer. De innehåller även lignaner, vilka sägs ha en skyddande egenskap i kroppen.
Men – utöver detta innehåller de även ett ämne som i kroppen blir till giftet vätecyanid (blåsyra), varför rekommendationen är att inte äta mer än max två matskedar per dag. Detta gäller dock bara hela linfrön. Krossade linfrön ska man helst undvika helt, menar Livsmedelsverket sedan ett år tillbaka.
Problemet är bara att informationen inte har nått konsumenterna och att förvirringen är total hos producenterna, eftersom varken förbud eller krav på märkning finns.
Resultatet? Jo, att de krossade linfröna står orörda på sina hyllor, ibland med en varningstext (på eget initativ av producenten), ibland utan.

Livsmedelsverket avråder helt från konsumtion av krossade linfrön. Sverige är därmed ett av få - möjligen det enda - länder där landets livsmedelssäkerhetsmyndighet avråder konsumenter från att äta krossade linfrön.

► Läs också: Ny studie: Linfrön sänker blodtryck

Livsmedelsverket: "Inte tillräckligt med kunskap"
I november förra året gick myndigheten, via sin hemsida, ut med ett förtydligande om saken:
"Livsmedelsverket menar att man inte bör äta krossade linfrön alls, även om de är värmebehandlade. Vi har ännu inte tillräckligt med kunskap för säga hur mycket krossade linfrön man kan äta utan risk för att skada hälsan. Därför är vårt råd till konsumenter att inte äta krossade linfrön."
Trots detta säljs krossade linfrön fortfarande fritt och utan varningstext, skriver SVT.

 

Populära
Många har linfrön i brödet eller på filen. Det sägs bland annat gynna tarmarbetet.
Men förutom nyttiga fettsyror och annat innehåller det linamarin, ett ämne som i kroppen omvandlas till giftet vätecyanid eller blåsyra, som kan ge illamående, kräkningar eller värre symtom.
Enligt Livsmedelsverket innebär hela linfrön dock ingen fara men intaget bör inte vara större än en till två matskedar per dag.

 Läs också: Guide till nio superfrön för hälsan

Ändrad rekommendation
Tidigare gick Livsmedelsverkets råd ut på att krossade linfrön gick bra om de först hettats upp, som till exempel vid brödbak. Men detta är inte längre rekommendationen. Nu lyder den istället att man helt bör avstå från intag av krossade linfrön - i alla fall tills man vet mer. Det finns nämligen inte tillräckligt med fakta som styrker att upphettning minskar giftigheten.
– I avvaktan på mer information bör man avstå från att äta krossade linfrön, säger Jan Sjögren, avdelningschef på Livsmedelsverket, till SVT.

Inte känt bland gemene man 
Men få känner till farorna och till Livsmedelsverket gått ut med ett förbud låter producenterna de krossade linfröna stå kvar på butikshyllorna. Många utan varningstext, andra med. De med varningstext ogillas dock av Livsmedelsverket som menar att de är missvisande.

"Stämmer inte överens med Livsmedelsverkets råd"
De kommenterar saken på sin hemsida:
"På en del förpackningar med hela linfrön finns information om att konsumtionen bör hållas till 1-2 msk/dag. Detta är också vad Livsmedelsverket informerar om på webben med anledning av att linfrön kan frigöra vätecyanid (blåsyra). Frivilliga märkningsinsatser om krossade linfrön börjar nu dyka upp. Tyvärr ges samma råd om de krossade fröna som för de hela linfröna.
De råd som frivilligt ges på vissa livsmedelsförpackningar med krossade linfrön stämmer inte överens med Livsmedelsverkets råd."

Läs också: Ny forskning bekräftar: Probiotika och fibertillskott hjälper vid IBS

Kan inte förbjuda
Livsmedelsverkets Jan Sjögren tycker att producenterna borde dra tillbaka fröna självmant. Han tycker det är "oklokt" att fortsätta sälja dem. Mycket mer än att säga så kan myndigheten inte göra, menar han. Som Livsmedelsverket tolkar reglerna kan de nämligen inte förbjuda krossade linfrön utan ett gedignare forskningsunderlag.

 

Livsmedelsverket tycker de har fullgjort sitt ansvar
Medan Livsmedelsverket och producenterna skyfflar ansvaret mellan sig står de krossade linfröna kvar på butikshyllorna, skriver SVT. Få konsumenter har nåtts av de nya råden och många förpackningar saknar information eller varningstext. Så ser det ut att förbli, fortsätter SVT. Livsmedelsverket menar att myndigheten fullgjort sitt ansvar genom att publicera de nya rekommendationerna på sin hemsida.

► Recept: Glutenfritt fröknäcke och pumpafrösmör med nässelpulver

Undrande företag fick svaret att Livsmedelsverket inte har några råd kring märkning
Saltå Kvarn är ett av flera bolag som säljer krossade linfrön. De har också blivit intervjuade av SVT och därför hamnat i särskilt blåsväder. De gör med anledning av detta nu ett uttalande på sin hemsida:
"Vi har fått många frågor, både från media och från konsumenter, om hela linfrön och krossade linfrön. Anledningen till frågorna är att linfrö innehåller ett naturligt växtgift, linamarin, som i kroppen ombildas till blåsyra (som också kallas vätecyanid). Sedan cirka ett år tillbaka avråder livsmedelsverket konsumenter från att äta krossade linfrön. När Livsmedelsverket ändrade sina råd kring krossade linfrön kontaktade vi Livsmedelsverket för att få råd kring hur vi som leverantör ska märka produkten. Det svar som vi fick var att det inte finns några råd för hur vi ska märka produkterna.

Så här skriver Livsmedelsverket: ”Vi har inte någon rekommendation om hur man ska märka förpackningarna. Problemet är att vi saknar mycket data och det därför är en försiktighetsåtgärd att vi avråder från att äta krossade linfrön.”

 Läs mer om linfrön, cyanogena glykosider och vätecyanid (extern länk)

Tog saken i egna händer
Saltå Kvarn berättar vidare att de därför valde att märka om förpackningarna av hela linfrön och krossade linfrön.
På deras förpackningar står numera detta:

 

Krossat linfrö
Linfrön är fröna från lin, Linum usitatissimum, som är en ettårig ört med vackra blåa blommor. Krossade linfrön kan du blanda i degen när du bakar. Det gör brödet saftigt och gott, samtidigt som det håller sig färskt länge. Det är också gott att blanda krossat linfrö i gröt innan tillagning.
Linfrö innehåller ett naturligt växtgift, linamarin, som i kroppen omvandlas till blåsyra (vätecyanid). Vid tillagning av de krossade linfrön kan halten av blåsyra minska. Vill du ha linfrön i din müsli eller på filen ska du välja hela linfrön istället.

 Intresserad av att veta mer om linfröolja? Läs mer här

Hela linfrön
Lin är en av våra äldsta kulturväxter. Linfrö är rikt på fiber och har ett högt innehåll av fleromättat fett.
Tips!
Häll en till två matskedar linfrön i ett glas vatten. Låt stå en stund och drick. I kontakt med vatten får fröna ett hölje av gelé. Linfrö innehåller ett naturligt växtgift, linamarin, som i kroppen omvandlas till blåsyra. Rekommenderat dagligt intag är högst två matskedar.

► Läs också: Nu rensar handeln bort kritiserat frö

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Fakta linfrön

Linfrö är frö från växten lin. Fröna har höga halter av fiber och nyttiga fettsyror, vilket gör att de ofta används som hälsosamt tillskott i kosten.

Fröna innehåller också ämnen som kan bilda vätecyanid eller blåsyra. Vätecyanid är ett gift som kan ge allvarliga symptom.

Hela linfrön passerar genom kroppen utan att så mycket cyanid bildas. Därför är det enligt Livsmedelsverket riskfritt att äta upp till två matskedar hela linfrön per dag.

När fröna är krossade eller malda blir innehållet mer tillgängligt för kroppen. Detta kan öka risken för negativa hälsoeffekter och det är orsaken till att Livsmedelsverket avråder helt från att äta krossade linfrön.

Tidigare var rådet om krossade linfrön att de gick att äta i begränsad mängd om de först upphettats, som till exempel i bröd. Efter att olika studier har gett olika resultat i frågan har Livsmedelsverket intagit en ny, försiktigare, hållning som alltså går ut på att undvika dem helt.
Källa: Livsmedelsverket

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Ny undersökning: Därför har svenskarna magproblem

Hälsa

Fyra av fem svenskar har så stora problem med magen att det påverkar deras vardag. Stress uppges som den största orsaken följt av fet mat, för mycket mat, alkohol och oregelbundna måltider. Hälsobarometern har även inkluderat våra grannländer och i Finland har man mest ont i magen - 87 procent uppger att de lider av magproblem.

Mineralet som boostar hud, hår & naglar

Hälsa

Sommaren står inför dörren – men håret känns tunt, naglarna sköra och ansiktet vinterglåmigt. Känns det igen? Ett tillskott med kisel kan ge fylligare hår, friskare hud och starkare naglar på några veckor. Läs om kroppens behov av mineraler och spårämnet kisel.

Mysig uteplats

Så pimpar du uteplatsen

Trädgård

Med mer tid hemma i sommar så är det hög tid att lägga lite extra krut på uteplatsen. Här tipsar trädgårdsmästaren Angelica Lindberg hur du dammar av terassen och förvandlar den till en prunkande sällskapsyta där du vill hänga med nära och kära.

Grodda – både klimatsmart och nyttigt!

Eko/miljö

Linser, bönor och frön är näringsrik, billig och inte minst klimatsmart mat. Men visste du att de faktiskt blir ännu nyttigare om du groddar dem? Groddning gör nämligen att våra tarmar lättare tar upp näringen ur baljväxter. Här bjuder vi på en liten groddskola!

 

Så stoppade Norge utbrott av covid-19 på äldreboende

Äldre

Sverige har just nu flest antal döda i covid-19 räknat per invånare. Majoriteten är äldre äldre, det vill säga personer över 80 år. Ungefär en av tio patienter vid Stockholms äldreboende som fått covid-19 har fått sjukhusvård. Av äldre som vistats på sjukhus har sju av tio tillfrisknat, men av de som fick stanna kvar på boendet dog majoriteten. I Norge tog man en annan väg än Sverige för att stoppa utbrott vid äldreboende.

Vinn-Lisen-Sundgren_vilda_vaxter

Tävla och vinn boken “Äta vilda växter”

Tävling

Sugen på att lära dig mer om naturens skafferi, men känner dig osäker på vad som är ätligt eller inte? Var med och tävla och vinn boken "Äta vilda växter" av örtspecialisten och naturfilosofen Lisen Sundgren. Här bjuder hon på massor av kunskap kring ätbara (och giftiga) råvaror i naturen.

vilda-vaxter-skola-harsyra

Vilda växter-skola: harsyra

Eko/miljö

Precis utanför dörren erbjuder naturen mängder av mat sprängfylld med vitaminer – helt gratis. Det gäller bara att veta vad man ska plocka och hur det ska tillagas. Kurera har tagit hjälp av örtspecialisten Lisen Sundgren som i några artiklar guidar dig genom skogens skafferi. Här tipsar hon om tre olika sätt att tillaga c-vitaminbomben harsyra.

 

vilda-vaxter-skola-myskmadra

Vilda växter-skola: myskmadra

Eko/miljö

Precis utanför dörren erbjuder naturen mängder av mat sprängfylld med vitaminer – helt gratis. Det gäller bara att veta vad man ska plocka och hur det ska tillagas. Kurera har tagit hjälp av örtspecialisten Lisen Sundgren som i några artiklar kommer att guida dig genom skogens skafferi. Först ut: doldisen myskmadran - en säreget doftande ört som signalerar att våren har kommit.

7 tips till dig som vill skaffa valp i coronatider

Husdjur

Våren 2020 slår rekord i efterfrågan på valpar i Sverige. I coronakrisen har många plötsligt tid att ta hand om en ny fyrbent familjemedlem och vi upplever en "valpboom". Vad ska man tänka på som ny hundägare – hur långa köer är det för att få en valp – och vilka risker finns det med att skaffa hund just nu?

Melonrulltårta till mor

Recept

Fira alla fantastiska mammor med en oemotståndligt mumsig melonrulltårta på Mors dag! Detta recept är läskande gott och dessutom både veganskt, glutenfritt och sockerfritt.

 

Ashwagandha – hjälp till återhämtning och fokus

Hälsa

Utan stressrespons skulle vi inte klara av att ta oss igenom dagen. Stressresponsen hjälper oss att hantera utmaningar och förändringar – både fysiska och psykiska. Men det är lätt att stresspåslaget fortsätter när vi kommer hem från jobbet. Örten ashwagandha kan dämpa stressen, det visar flera studier.  

Hjälp vid IBS och problemmage

Hälsa

Nästan var femte svensk lider av IBS – Irritable Bowel Syndrome. Det är en funktionell störning i tarmen som ger upphov till olika problem. Magsmärtor, förstoppning, svullnad och diarré är vanliga symtom. Att anpassa kosten efter magen är a och o. Och för att hjälpa till ännu mer kan probiotika ge en ännu bättre fungerade mage- och tarm.

 

Gör din egen kombucha

Drycker och smoothies

I Asien har kombucha sannolikt druckits i mer än tusen år, men i Sverige fick kombucha sitt stora genomslag för drygt tio år sedan.  Kombucha framställs genom fermentering av te, socker och en bakteriekultur. Det är enkelt och kul att göra själv. Skaffa en scoby och gör din egen kombucha.

Kvinna och över 50? Så bör du träna och äta för att långsiktigt må bra

Fakta

Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

kvinna med sömnproblem

Håll dig frisk med mer sömn

Hälsa

Vrider och vänder du dig i sängen? Svårt att komma till ro? Du är inte ensam, var tredje svensk har sömnproblem visar en ny undersökning. Men du har mycket att vinna på att ta tag i sömnproblemen – vi visar hur.

 

D-vitaminbrist kan ge svårare symtom för de som drabbas av covid-19

Hälsa

En metaanalys av placebokontrollerade studier visar att vitamin D skyddar mot luftvägsinfektioner. Därför bör man sträva efter att höja D-vitaminstatusen hos de som befinner sig i en riskgrupp för att få covid-19. Framför allt om de inte får i sig tillräckligt med D-vitamin via kosten eller genom solljuset. Det skriver läkarna Mats B Humle, Henrik Pelling och Susanne Bejerot i ett debattinlägg i Läkartidningen.

”Hudvård börjar på tallriken”

Hud

Hudvård börjar på tallriken. Det menar Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till Beautyfood-böckerna, som påstår att många av de funktioner som eftersöks i hudvård finns i helt vanlig mat.