Linfrön - hela och krossade

Krossade linfröns vara eller icke vara

Fakta linfrön

Linfrö är frö från växten lin. Fröna har höga halter av fiber och nyttiga fettsyror, vilket gör att de ofta används som hälsosamt tillskott i kosten.

Fröna innehåller också ämnen som kan bilda vätecyanid eller blåsyra. Vätecyanid är ett gift som kan ge allvarliga symptom.

Hela linfrön passerar genom kroppen utan att så mycket cyanid bildas. Därför är det enligt Livsmedelsverket riskfritt att äta upp till två matskedar hela linfrön per dag.

När fröna är krossade eller malda blir innehållet mer tillgängligt för kroppen. Detta kan öka risken för negativa hälsoeffekter och det är orsaken till att Livsmedelsverket avråder helt från att äta krossade linfrön.

Tidigare var rådet om krossade linfrön att de gick att äta i begränsad mängd om de först upphettats, som till exempel i bröd. Efter att olika studier har gett olika resultat i frågan har Livsmedelsverket intagit en ny, försiktigare, hållning som alltså går ut på att undvika dem helt.
Källa: Livsmedelsverket

Linfrön är rika på essentiella fettsyror, protein och vattenlösliga fibrer. De innehåller även lignaner, vilka sägs ha en skyddande egenskap i kroppen.
Men – utöver detta innehåller de även ett ämne som i kroppen blir till giftet vätecyanid (blåsyra), varför rekommendationen är att inte äta mer än max två matskedar per dag. Detta gäller dock bara hela linfrön. Krossade linfrön ska man helst undvika helt, menar Livsmedelsverket sedan ett år tillbaka.
Problemet är bara att informationen inte har nått konsumenterna och att förvirringen är total hos producenterna, eftersom varken förbud eller krav på märkning finns.
Resultatet? Jo, att de krossade linfröna står orörda på sina hyllor, ibland med en varningstext (på eget initativ av producenten), ibland utan.

Livsmedelsverket avråder helt från konsumtion av krossade linfrön. Sverige är därmed ett av få – möjligen det enda – länder där landets livsmedelssäkerhetsmyndighet avråder konsumenter från att äta krossade linfrön.

► Läs också: Ny studie: Linfrön sänker blodtryck

 

Livsmedelsverket: ”Inte tillräckligt med kunskap”
I november förra året gick myndigheten, via sin hemsida, ut med ett förtydligande om saken:
”Livsmedelsverket menar att man inte bör äta krossade linfrön alls, även om de är värmebehandlade. Vi har ännu inte tillräckligt med kunskap för säga hur mycket krossade linfrön man kan äta utan risk för att skada hälsan. Därför är vårt råd till konsumenter att inte äta krossade linfrön.”
Trots detta säljs krossade linfrön fortfarande fritt och utan varningstext, skriver SVT.

Populära
Många har linfrön i brödet eller på filen. Det sägs bland annat gynna tarmarbetet.
Men förutom nyttiga fettsyror och annat innehåller det linamarin, ett ämne som i kroppen omvandlas till giftet vätecyanid eller blåsyra, som kan ge illamående, kräkningar eller värre symtom.
Enligt Livsmedelsverket innebär hela linfrön dock ingen fara men intaget bör inte vara större än en till två matskedar per dag.

 Läs också: Guide till nio superfrön för hälsan

Ändrad rekommendation
Tidigare gick Livsmedelsverkets råd ut på att krossade linfrön gick bra om de först hettats upp, som till exempel vid brödbak. Men detta är inte längre rekommendationen. Nu lyder den istället att man helt bör avstå från intag av krossade linfrön – i alla fall tills man vet mer. Det finns nämligen inte tillräckligt med fakta som styrker att upphettning minskar giftigheten.
– I avvaktan på mer information bör man avstå från att äta krossade linfrön, säger Jan Sjögren, avdelningschef på Livsmedelsverket, till SVT.

Inte känt bland gemene man 
Men få känner till farorna och till Livsmedelsverket gått ut med ett förbud låter producenterna de krossade linfröna stå kvar på butikshyllorna. Många utan varningstext, andra med. De med varningstext ogillas dock av Livsmedelsverket som menar att de är missvisande.

”Stämmer inte överens med Livsmedelsverkets råd”
De kommenterar saken på sin hemsida:
”På en del förpackningar med hela linfrön finns information om att konsumtionen bör hållas till 1-2 msk/dag. Detta är också vad Livsmedelsverket informerar om på webben med anledning av att linfrön kan frigöra vätecyanid (blåsyra). Frivilliga märkningsinsatser om krossade linfrön börjar nu dyka upp. Tyvärr ges samma råd om de krossade fröna som för de hela linfröna.
De råd som frivilligt ges på vissa livsmedelsförpackningar med krossade linfrön stämmer inte överens med Livsmedelsverkets råd.”

Läs också: Ny forskning bekräftar: Probiotika och fibertillskott hjälper vid IBS

Kan inte förbjuda
Livsmedelsverkets Jan Sjögren tycker att producenterna borde dra tillbaka fröna självmant. Han tycker det är ”oklokt” att fortsätta sälja dem. Mycket mer än att säga så kan myndigheten inte göra, menar han. Som Livsmedelsverket tolkar reglerna kan de nämligen inte förbjuda krossade linfrön utan ett gedignare forskningsunderlag.

Livsmedelsverket tycker de har fullgjort sitt ansvar
Medan Livsmedelsverket och producenterna skyfflar ansvaret mellan sig står de krossade linfröna kvar på butikshyllorna, skriver SVT. Få konsumenter har nåtts av de nya råden och många förpackningar saknar information eller varningstext. Så ser det ut att förbli, fortsätter SVT. Livsmedelsverket menar att myndigheten fullgjort sitt ansvar genom att publicera de nya rekommendationerna på sin hemsida.

► Recept: Glutenfritt fröknäcke och pumpafrösmör med nässelpulver

Undrande företag fick svaret att Livsmedelsverket inte har några råd kring märkning
Saltå Kvarn är ett av flera bolag som säljer krossade linfrön. De har också blivit intervjuade av SVT och därför hamnat i särskilt blåsväder. De gör med anledning av detta nu ett uttalande på sin hemsida:
”Vi har fått många frågor, både från media och från konsumenter, om hela linfrön och krossade linfrön. Anledningen till frågorna är att linfrö innehåller ett naturligt växtgift, linamarin, som i kroppen ombildas till blåsyra (som också kallas vätecyanid). Sedan cirka ett år tillbaka avråder livsmedelsverket konsumenter från att äta krossade linfrön. När Livsmedelsverket ändrade sina råd kring krossade linfrön kontaktade vi Livsmedelsverket för att få råd kring hur vi som leverantör ska märka produkten. Det svar som vi fick var att det inte finns några råd för hur vi ska märka produkterna.

Så här skriver Livsmedelsverket: ”Vi har inte någon rekommendation om hur man ska märka förpackningarna. Problemet är att vi saknar mycket data och det därför är en försiktighetsåtgärd att vi avråder från att äta krossade linfrön.”

 Läs mer om linfrön, cyanogena glykosider och vätecyanid (extern länk)

Tog saken i egna händer
Saltå Kvarn berättar vidare att de därför valde att märka om förpackningarna av hela linfrön och krossade linfrön.
På deras förpackningar står numera detta:

Krossat linfrö
Linfrön är fröna från lin, Linum usitatissimum, som är en ettårig ört med vackra blåa blommor. Krossade linfrön kan du blanda i degen när du bakar. Det gör brödet saftigt och gott, samtidigt som det håller sig färskt länge. Det är också gott att blanda krossat linfrö i gröt innan tillagning.
Linfrö innehåller ett naturligt växtgift, linamarin, som i kroppen omvandlas till blåsyra (vätecyanid). Vid tillagning av de krossade linfrön kan halten av blåsyra minska. Vill du ha linfrön i din müsli eller på filen ska du välja hela linfrön istället.

 Intresserad av att veta mer om linfröolja? Läs mer här

Hela linfrön
Lin är en av våra äldsta kulturväxter. Linfrö är rikt på fiber och har ett högt innehåll av fleromättat fett.
Tips!
Häll en till två matskedar linfrön i ett glas vatten. Låt stå en stund och drick. I kontakt med vatten får fröna ett hölje av gelé. Linfrö innehåller ett naturligt växtgift, linamarin, som i kroppen omvandlas till blåsyra. Rekommenderat dagligt intag är högst två matskedar.

► Läs också: Nu rensar handeln bort kritiserat frö

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Fakta linfrön

Linfrö är frö från växten lin. Fröna har höga halter av fiber och nyttiga fettsyror, vilket gör att de ofta används som hälsosamt tillskott i kosten.

Fröna innehåller också ämnen som kan bilda vätecyanid eller blåsyra. Vätecyanid är ett gift som kan ge allvarliga symptom.

Hela linfrön passerar genom kroppen utan att så mycket cyanid bildas. Därför är det enligt Livsmedelsverket riskfritt att äta upp till två matskedar hela linfrön per dag.

När fröna är krossade eller malda blir innehållet mer tillgängligt för kroppen. Detta kan öka risken för negativa hälsoeffekter och det är orsaken till att Livsmedelsverket avråder helt från att äta krossade linfrön.

Tidigare var rådet om krossade linfrön att de gick att äta i begränsad mängd om de först upphettats, som till exempel i bröd. Efter att olika studier har gett olika resultat i frågan har Livsmedelsverket intagit en ny, försiktigare, hållning som alltså går ut på att undvika dem helt.
Källa: Livsmedelsverket

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Bertil Wosk

Bertil Wosk: ”Du är vad du äter men framför allt vad du smälter och tar upp”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har Kurera dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag avslöjar vilken näring de själva är noga med att få i sig och vad de oftast rekommenderar till andra. Tredje personen ut: Näringsterapeuten och hälsoprofilen Bertil Wosk.

kollage kokosolja intill kokosnöt och martina johansson

Falsk fakta i artikel om kokosolja

Kurera debatt

Nej, kokosolja är inte nyttigt utan tvärtom, uttrycker fetmaexperten Ingrid Larsson vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i en artikel i GP, föranledd av en artikel den amerikanska tidningen USA Today om varför det nämnda fettet är just ohälsosamt. Falsk och felaktig fakta, menar Martina Johansson, författare, medicinteknisk ingenjör, biohacker och kvinnan bakom en av Sveriges mest populära hälsobloggar, som ger svar på tal i detta inlägg på Kurera debatt.

Anette holm wallin på sten vid vatten

”Vi måste våga prata torra slemhinnor”

Naturlig hälsa

Anette höll tyst om problemet som påverkade hela hennes vardag. Hon beskriver det som ett känsligt ämne som nästan är tabu. Med facit i hand känner hon nu att det är självklart att man ska prata om problem med klåda i underlivet, svullna ögon och blödande näsa på grund av torra slemhinnor. Hon hittade själv lösningen i det näringsrika havtornsbäret.

sara ström visar övning sittande

Övning: Yoga mot huvudvärk

Träning

Har du ont i huvudet? Det är lätt att bli spänd när vi sitter mycket och dessutom omedvetet ofta drar upp axlarna mot öronen. Här guidar yogainstruktören Sara Ström dig genom en snäll sekvens som hjälper dig bli av med huvudvärken.

Sabine Rosén

Sabine Rosén: ”Blåbär är effektivt vid allergi och fettsyror vid barnönskan”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än man bara symtomlindrar den (med till exempel läkemedel). Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag avslöjar vilken näring de själva är noga med att få i sig och vad de oftast rekommenderar till andra. Andra personen ut: Näringsterapeuten, kinesiologen och akupunktören Sabine Rosén.

närbild mygga på hud

Naturliga – barnvänliga – knep mot mygg

Gravid/barn

Sommaren och värmen är här och bor man i Sverige innebär det också myggtider. Älskar du mygg och att bli myggbiten? Sluta då läs. Ogillar du däremot myggbett och även kemikalier – ja, då bör du fortsätta läsa. Här är nämligen några effektiva naturliga sätt att bli slippa de irriterande små rackarna.

Sandra springer i skogen

Bytte antidepressiva mot ett naturligt alternativ

Mental hälsa

Efter sitt andra barn fick Sandra diagnosen PMDS – en svår form av PMS som kan leda till nedstämdhet och personlighetsförändringar. Efter ett år med antidepressiva medel ville hon hitta en naturlig lösning. Idag har känslostormarna lagt sig och Sandra har en trygg bas i livet som består av träning, balans och en liten tablett som innehåller saffran.

peter Wilhelmsson

Peter Wilhelmsson: Här är kosttillskotten jag äter dagligen

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än man bara symtomlindrar den (med till exempel läkemedel). Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför startar idag serien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag berättar om vilken näring de själva är noga med att få i sig och vad de oftast rekommenderar till andra. Först ut: Näringsmedicinaren och författaren Peter Wilhelmsson.

Ulrika Davidsson

Kostvanor under semestern

Krönikan

Många fasar över hur man ska hålla vikten eller hålla en hälsosam livsstil under sin semester. Det blir lätt för mycket glass, godis, chips och andra onyttigheter under sommarens varma dagar. Känslan att komma tillbaka efter semestern och ställa sig på vågen som visar många kilon plus är inte en önskvärd tanke. Det går dock att ändra sitt tankesätt och boka ett styrelsemöte med sig själv innan du går på semester. Då kan du fundera igenom vad du skulle kunna förbättra denna sommar med din kosthållning och dina sommaraktiviteter.

kvinna håller sig om armen

6 naturliga och effektiva tips för skelett, leder och muskler

Naturlig hälsa

Börjar du känna dig gammal och svag - med mer ledvärk, minskad muskelmassa och så kanske lite benskörhet på det? Eller är du inte där än men vill gärna vara ute i tid för att förebygga och förhoppningsvis förhindra? Här är några stärkande tips för dig som vill hålla dig frisk, stark och värkfri längre - med hjälp av naturliga egenvårdsprodukter.

Birgitta kempe på en stubbe på en sommaräng

Enzymer och örter mot livslånga magproblem

Mage

Birgitta Kempe, 71 år, har haft bekymmer med magen så länge hon kan minnas. Redan i tonåren började den att krångla. Hon fick alla möjliga mediciner, men inget hjälpte. Till slut tvingades hon lära sig leva med illamående, svullnad och magknip. Men förra året kom en oväntad vändning. Hon började med ett kosttillskott som innehåller naturliga matsmältningsenzymer och örter. Och nu, efter mer än 50 år, mår magen bra igen.

sara ström visar yoga mot ryggont

Yoga mot ryggont

Träning

Stillasittande vardag? Många lyft? När vi får ont i ryggen vill vi gärna vara stilla, men det bästa är att istället röra sig mjukt för att motverka stelhet och för att bibehålla styrka. Denna övning, som bara tar 3,5 minut i anspråk, bjuder på snälla, sittande övningar som ger dig just detta.

tre kvinnor med solhatt solar vid strandkanten

12 tips för en skön semester (utan sommarplågor)

Allmänt

Ska du ut och resa i sommar eller njuta av en ”hemester”? Oavsett vilket kan det vara bra med några matnyttiga tips på vägen om hur du på bästa sätt står rustad mot sommarens olika prövningar. Vi hjälper dig med naturliga tips mot oönskad solbränna, turistmage, sommarförkylning, flygrädsla - och mycket mer.

Vitt MSM-pulver på träslev

Därför ska du äta MSM

Naturlig hälsa

MSN? Nej, MSM. Alltså organiskt svavel. MSM är ”mirakelmedlet” som tillför kroppen detta svavel och är bra för alltifrån ledvärk till hudproblem, sköra naglar och håravfall. Och mycket mer än så. Här får du veta mer om det svavelrika tillskottet och varför det har så god effekt på kroppens bindväv.

Ivan Valencia

Ekologiska skönhetsexperten tipsar: Knepen som håller dig snygg längre!

Hud

Hans titel är eco beauty consultant, han är en av medgrundarna till ansedda Organic Beauty Awards och en av de främsta experterna inom ekologisk skönhet i Sverige idag. Kurera frågade Iván Valencia om vad som är trendigt inom hudvård och skönhet just nu – och vilka knep som är hetast att ta till för att främja skönhet inifrån. "De företag som ligger i framkant tar fram lösningar som tas oralt som komplement till krämer", avslöjar Iván bland annat för Kurera. Dessutom avslöjar han knepet för naturlig botox.

Citron- och kokostårta

Nyttigare citron- och kokostårta

Recept

Fira in sommaren med ett härligt tårtkalas. Sommaren är här med sol, färska bär och firande av student, bröllop, dop och midsommar. Här kommer en tårta utan gluten och vanligt socker - som passar till sommarens alla festligheter.

tomater

Lykopen minskar risken för stroke

Hälsa

Stroke är ett samlingsnamn för hjärninfarkt, blodpropp i hjärnan, och hjärnblödning. Det är också en av våra stora folksjukdomar och antalet strokedrabbade unga ökar. Men det finns sätt att skydda sig. Ett av dem är ämnet lykopen, som finns i tomater, vilket i forskning har visat sig minska risken att drabbas.

Marie Erlandsson Tordsjänta

”Adaptogener gav mig energin och livsglädjen tillbaka”

Naturlig hälsa

Marie Erlandsson Tordsjänta, 41 år, har varit sjukskriven på heltid för utbrändhet två gånger. Hon blev riktigt sjuk båda gångerna och gick tillbaka till jobbet alldeles för tidigt med stressymtom kvar i kroppen. Men ett nytt kosttillskott gav Marie en välkommen energi. "Jag mådde bättre med en gång. Kroppen orkade börja läka, tröttheten blev mindre och jag kände att livsglädjen återvände. För mig tog livet en positiv vändning", säger hon till Kurera.

man i jeans står vid pissoar

7 tips för god prostatahälsa

Hälsa

Är du man? Då är risken stor att du vid något tillfälle i livet kommer att oroa dig för din prostata. Här är tipsen som gör dig lugnare när – eller innan – den oron sätter in.