Annons
Annons

Kryddig indisk lins- och sötpotatissoppa

Det här är en ljuvligt god indisk soppa med mycket smak som är enkel att göra, trots att den innehåller relativt många ingredienser. Värmande och mustig en höstdag!

Carolina Eriksson

Webbredaktör
10 september, 2021
Kryddig indisk lins- och sötpotatissoppa
Det här är en ljuvligt god indisk soppa med mycket smak som är enkel att göra, trots att den innehåller relativt många ingredienser. Värmande och mustig en höstdag!
Receptet kommer från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt, som i ett blogginlägg konstaterat att ”någon del av mig nog är en indiska”. Sophie äter gärna indisk mat minst en gång i veckan, väljer helst indiskt när hon går ut och äter – och ”hade allvarliga cravings efter indisk mat under samtliga tre graviditeter”.

Ingredienser

2 personer
2 dl linser
4 dl vatten
2 medelstora gula lökar
1,5 msk ingefära, riven
3 klyftor vitlök, rivna eller finhackade
2 tsk curry
1 tsk mald kardemumma
1 tsk mald koriander
1/2 tsk mald spiskummin
1/2 tsk garam masala
1 liten nypa chliliflingor
1/2 dl finhackad färsk koriander
1 tsk äppelcidervinäger
1 dl tomatkross
1 liten sötpotatis, finriven
1 bruk kokosmjölk av hög kvalitet
5 dl vatten
1 rivet rött äpple
1 tsk salt
Olivolja eller kokosolja utan smak, att steka i

Dekoration: koriander, kokosmjölksyogurt m.m

LÄS OCKSÅ: Slät pumpasoppa med curry

Gör så här

Koka linserna enligt instruktionerna på paketet.
Hacka löken och stek på medelstark värme i rikligt med olivolja eller kokosolja utan smak. Tillsätt saltet! Låt löken mjukna helt och bli genomskinlig utan att brännas.
Tillsätt ingefära och vitlök. Blanda runt och stek på medelstark värme i cirka 2 minuter.
Ha i samtliga kryddor och stek på låg till medelstark värme i cirka 2 minuter.
Tillsätt färsk koriander och blanda runt. Stek i ytterligare 2 minuter.
Häll i äppelcidervinäger och blanda runt och därpå tomatkross.
Blanda runt och stek i cirka 6 minuter. Om det börjar bli torrt, tillsätt mer olivolja eller kokosfett.
Tillsätt sötpotatis och blanda runt. Sedan kokosmjölk, vatten och rött äpple.
Låt puttra i minst 30 minuter, eller till sötpotatisen är helt färdig.
Dekorera gärna med hackad koriander.

Tips! Sophie Bohnstedt dekorerade med bland annat kokosmjölkyogurt och chiliflingor. Det sistnämnda avråder hon dock ifrån, om du inte vill att chilin ska ta över smakerna.

LÄS OCKSÅ: Antiinflammatorisk rödbetsjuice med fänkål, ingefära och lime

Av Carolina Eriksson

Annons
Annons