Fakta
Receptet kommer från boken "Magsmart” av David Jonsson.Hel mat och magsmarta ingredienser. Det är ledorden i recepten som ruvar i boken ”Magsmart” av David Jonsson. Ingefärslax och thailändsk kycklingsallad, kikärtsbiffar och overnight oats är några lockande exempel. Kureras reporter Emma V Larsson bestämmer sig emellertid för att tackla ett annat smakrikt recept som formligen lyser med sin starka färg: Kryddig sötpotatissoppa med röda linser.
Här följer recept och hennes omdöme om soppan.
Ingredienser
1 skalad vitlöksklyfta
½ chilifrukt
800 g sötpotatis
1 dl torkade röda linser
2 msk riven ingefära
2 tsk spiskummin
4 dl kokosmjölk
5 dl grönsaksbuljong (utspädd)
½ tsk salt
½ tsk svartpeppar
► Läs också: WWF: Ökad antibiotikaresistens – undvik importkött och ät mer vego!
Gör så härSkala vitlöken, skär vitlök och chili fint.
Hetta upp en kastrull med lite olja och fräs vitlök och chili.
Skala och skär sötpotatisen i mindre bitar.
Lägg alla ingredienser i kastrullen, koka upp och låt koka i 15-20 minuter tills sötpotatisen är ordentligt mjuk.
Mixa med en mixerstav till en slät soppa.
Smaka av med salt och peppar och servera.
Nedan följer Emmas omdöme om soppan.
► Läs också: Indisk gryta med hemgjord paneer
Emmas omdöme
Hälsofaktor
Receptet på sötpotatissoppa känns onekligen ha hittat hem i boken Magsmart. Sötpotatisen som är sprängfylld med antioxidanter som har lätta inflammatoriska effekter – för att inte tala om dess magsmarta fibrer. Sedan har vi ingefäran och dess undergörande egenskaper som också motverkar inflammation. De fiberrika linserna är helt klart en tarmfavorit.
Betyg: 5 av 5
Bildlig lockelse
Soppan presenteras med en stor vacker bild som får en att vilja laga på en gång. Minus för att det inte finns bild på alla recept i boken. Naturligtvis är det en platsfråga, men jag hade gärna sett en bild på exempelvis mangosalsan med heta räkor.
Betyg: 3 av 5
Tydlighet
Recepten är enkelt presenterade och det finns egentligen inga frågetecken här. Bild på alla recept hade såklart underlättat ännu mer.
Betyg: 4 av 5
Förfarande och smak
Lagningen av sötpotatissoppan går galant. Receptet är enkelt och ganska snabbt genomfört. Smaken är het och spännande med chili och ingefära som bryter av den söta potatisen och kokosmjölken. Som den chiliälskare jag är vill jag ha mer chili, föredrar därför en hel framför en halv. Mycket mättande.
Betyg: 5 av 5
Slutsats:
Hälsosam soppa med mycket smak som är rolig att servera eftersom den är så färgstark och vacker. Snabb att laga till en vardagsmiddag men stort plus för att den känns lika berättigad att ställa fram inför gäster en lördagskväll. Skulle jag rekommendera, eller bjuda min hjärtevän på denna soppa? Japp, redan gjort.
► Läs också: Därför ska du äta säsongsmart mat
Av Emma V Larsson
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!