KTF: “Felaktigheter om kosmetika och mikroplaster sprids i sociala medier”

Fakta

Här kan du läsa den aktuella artikeln: Vanligt med skadliga mikroplaster! Här är produkterna du ska undvika

Med anledning av Hemfaktas virala (välspridda) artikel om mikroplaster, vilken Kurera har gjort en så kallad rewrite på, har Kemisk-tekniska leverantörförbundet gått ut med ett förtydligande som gäller felaktigheter i inlägget.
Här är förtydligandet i sin helhet.

Felaktigheter om kosmetika och mikroplaster sprids i sociala medier

Vad som är en mikroplastpartikel (micro bead) och vad som är en polymer i allmänhet fortsätter tyvärr att skapa missförstånd i bland annat sociala medier. Det blir inte bättre av att utdaterad produktinformation också används som fakta av självpåtagna experter. Mikroplaster av typen ”micro beads” är på väg att fasas ut. Polymerer av många slag används dock fortfarande.

 

Hemfakta.se sprider utdaterad och felaktig information
KTF noterar att hemsidan hemfakta.se den 16 december förra året spred en artikel med fullt av felaktigheter om mikroplaster. Viss rättning infördes den 6 januari, men många ingredienser, varumärken och företag pekas fortfarande felaktigt ut. Här är det av största vikt att veta att egenskaper hos ingredienser inte avgörs av deras namn, men däremot av deras kemiska och fysikaliska natur och hur vi och miljön exponeras för dessa ingredienser. Ord som ”poly…” innebär till exempel inte per definition att det rör sig om plastartiklar i mikrostorlek. Mer att läsa om mikroplaster och polymerer finns här: http://ktf.se/2016/12/23/mikroplast-och-polymerer

KTF noterar dessutom att hemsidan hemfakta.se saknar avsändare. Det är oklart vem eller vilka som ligger bakom sidan och vilket syfte den är tänkt att fylla?

Kosmetikbranschen fasar ut mikroplaster
Under 2015 antog den europeiska branschen genom sin centrala förening Cosmetics Europe en branschrekommendation om utfasning av mikroplaster (micro beads) fram till år 2020. KTF kan för sina medlemmar konstatera att den utfasningen i stort är genomförd under 2017.

KTF menar att konsumenten kan känna sig helt trygg med att kosmetikbranschen tar ärendet om mikroplaster på största allvar, vilket också exemplifieras av den rekommenderade utfasningen.

Kosmetiska produkter ska vara säkra vid normal och förutsebar användning, det är lagkrav.

Kontakter: VD Olof Holmer och Peter Jansson, rådgivare om lagstíftning och kemisk-tekniska frågor om kosmetiska produkter

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Fakta

Här kan du läsa den aktuella artikeln: Vanligt med skadliga mikroplaster! Här är produkterna du ska undvika

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Carina Ahlqvist på expedition för klimatet

Äventyr

Från cykeldemonstrationer för en bilfri innerstad till klimatexpeditioner på 8000 meter höga berg, för Carina Ahlqvist från Solna sitter miljöengagemanget djupt. Idag är hon en av ett trettiotal svenska medlemmar i anrika Explorers club i New York och i april bär det iväg på en ny expedition.

“5G medför både hälso- och miljöfaror”

Kurera debatt

5G framställs i enbart positiv dager i svensk media. Ingen har hittills brytt sig om att rapportera om riskerna, menar Mona Nilsson ordförande i Strålskyddsstiftelsen som tycker att det är på tiden att vi får upp ögonen för de faror för hälsa och miljö som en utbyggnad av 5G för med sig.

Skiljas: Hitta tillbaka till dig själv

Mental hälsa

Det första året efter en skilsmässa är det vanligt att människor beter sig ganska konstigt. Det beror på att sidor vi hållit tillbaka hos oss själva får fritt spelrum igen. Det är inget fel, utan hjälper oss att hitta tillbaka till oss själva efter att länge ha varit en del av ett par förklarar stresscoachen Karin Isberg.

Hudexperten: Så undviker du torra läppar

Hud

Vintertid blir läpparna ofta torra och fnasiga, det beror främst på att vi växlar mellan att vara inne i den varma och torra luften och att gå ut i kylan men kan även ha andra orsaker. Då är det bra att ge dem lite extra omvårdnad och kärlek. Kureras hudvårdsexpert Johanna Bjurström delar med sig av sina bästa tips. 

Låt 2019 bli starten på ett friskare liv

Kost

Har du lovat att leva hälsosammare det här året? I så fall grattis. I en serie artiklar kommer nutritionisten Lina Åhlén dela med sig av sina bästa tips för att hålla sig frisk. Och det behöver inte vara så svårt som det låter, med rätt mat, motion och god sömn kommer man långt enligt Lina.

Smygträna i köket – fyra enkla övningar

Träning

Träna i hemmet utan att ens bli svettig och ändå bygga muskler, låter det för bra för att vara sant? Det är det inte, Leila Söderholm som skrivit boken "Smygträna" Delar med sig av några övningar ur boken som passar bra att göra i köket. Och lovar att de ger effekt. 

Kureras skönhetspanel testar: Schampo

Hud

Tillsammans med duschkräm är schampo den hygienprodukt de flesta av oss förbrukar mest av. Därför är det viktigt att välja ett som både är snällt mot kroppen och miljön. Kureras skönhetspanel har testat naturliga och ekologiska schampon för att hjälpa dig att hitta din favorit.

Snabb mikroomelett med spenat

Recept

Att tillaga ägg i mikron gör att en omelett bara tar ett par minuter att bli klar och mängden disk blir minimal. Inspirerade av Charlotte Kallas "mugcake", bjuder vi på ett mikrorecept till,  för er som tycker om att laga mat i mikrovågsugnen.

Nanoplast påverkar fiskars beteende

Eko/miljö

Vår konsumtion av plast är ett välkänt miljöproblem och omkring 10 procent av all plast som tillverkas hamnar i haven. Det finns stor risk att plastsopor i naturen ger upphov till partiklar i nanostorlek, så kallad nanoplast som kan påverka fiskars beteende.

charlotte kalla

Charlotte Kallas bästa motivationstips

Intervju

Om någon kan det här med pepp och motivation är det Charlotte Kalla. För idrottare är det viktigt med självdisciplin men belöningar som middag med vännerna eller att bara ge sig själv en klapp på axeln är minst lika viktiga.

Därför ska du unna dig en tupplur

Hälsa

Svårt att hålla ögonen öppna efter lunch? Unna dig en tupplur! Det finns en hel rad goda hälsoskäl att knoppa in på soffan en stund. Och så får du några råd för att få ut det mesta av din lilla extra slummer.