Annons
Annons

”Kulturspannmål klarar extremväder bättre”

Sommarvärmen och torkan har slagit till hårt mot bönder och odlare. Men så kallade kulturgrödor som exempelvis Ölandsvete har visat sig klara hettan och torkan relativt bra jämfört med konventionella spannmål.

Redaktionen

6 augusti, 2018
”Kulturspannmål klarar extremväder bättre”
Dela inlägget

Sommarvärmen och torkan har slagit till hårt mot bönder och odlare. Men så kallade kulturgrödor som exempelvis Ölandsvete har visat sig klara hettan och torkan relativt bra jämfört med konventionella spannmål.

Enligt en prognos från LRF beräknas årets skörd bli den sämsta på 26 år. Artur Granstedt arbetar vid stiftelsen biodynamiska forskningsinstitutet i Järna och förespråkar ekologiskt jordbruk. Han menar att den äldre sortens spannmål kan vara ett bra sätt att tackla framtidens utmaningar.

Intresset spås öka
Artur Granstedt säger till SVT att han tror att intresset för kulturgrödor kommer öka efter den här sommaren då de är mer motståndskraftiga. Konventionellt jordbruk tål inte påfrestningar lika bra menar han. Dagens konventionella spannmålssorter har förädlats för att ge maximal skörd och klarar torkan sämre än mer naturligt förädlade kultursorter som exempelvis Ölandsvetet som bland annat har djupare rötter.

LÄS OCKSÅ: Havre – åkrarnas läkande guld

Bidrar till biologisk mångfald
Så kallade kulturspannmål har även andra fördelar skriver Ytterjärna forum. De bidrar till exempel till en biologisk mångfald, de är mer lokalt anpassade, är ofta mer näringsrika och mer motståndskraftiga även mot sjukdomar.

LÄS OCKSÅ: Lektiner – kan vissa ämnen i mat vara skadliga?

Fler exempel på kultursorter
Korn. Kornets föregångare använders redan av jägaresamlare. Domesticerat korn går att spåra 9600 till 9500 år tillbaka och återfinns redan i de tidiga jordbrukssamhällena.

Emmer. De första bevisen för domesticerad emmer kommer från Syrien och är 9700 till 9500 år gamla.

Enkorn. Har sitt ursprung i vild enkorn från trakterna kring berget Karacadag i Turkiet. Bevis på att vild enkorn samlades av jägaresamlare har återfunnits vid utgrävningar i byarna Mureybit och Abu Hureyra vid Eufrat i Syrien. Där levde jägaresamlare i permanenta boenden för 10.000 till 11.000 år sedan och vild enkorn var ett av de fröer som man livnärde sig av. Det finns tydliga bevis för att man innan man blev odlare levde till en stor del på vilt vete.

LÄS OCKSÅ: 26 miljoner till ökad eko-produktion

Odlas i liten utsträckning idag
Hållbara kultursorter, motsvarar idag en mycket liten del av odlingsarealen i Sverige. Enligt Artur Granstedt klarar ekologiska kretsloppsjordbruk – både med och utan kulturspannmål – torkan bättre. En bonus är enligt honom att det även ger större biologisk mångfald och mer motståndskraft även mot andra påfrestningar.

Av redaktionen

Källa: Svt Nyheter, YtterJärna Forum samt Allkorn

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Annons