Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

två händer och en tarm

Kuren som räddar tarmens baksmälla

Antibiotikan har räddat miljontals människors liv. Men det finns en baksida av antibiotikaanvändningen – den tar inte bara död på de dåliga bakterierna. Antibiotika tar även död på de goda bakterierna som finns i vårt tarmsystem. Det kan leda till ganska besvärliga tillstånd. Men det finns förstås en motvikt till detta – probiotika kan återskapa balansen.

I början av 90-talet upplevde svenska kirurger oväntade och återkommande problem vid svåra operationer. Patienter som skulle opereras fick en stark antibiotikabehandling i samband med att operationen skulle genomföras, men trots att operationerna var framgångsrika drabbades vissa av allvarliga problem som organsvikt.

När man tittade närmare på orsaken till komplikationerna som inträffade insåg kirurgerna att på grund av att antibiotikan slagit ut tarmfloran så kunde skadliga bakterier härja fritt och tränga in i kroppen och angripa organ.

 

Idag får patienter som ska opereras mjölksyrabakterier i förebyggande syfte för att deras immunförsvar ska orka med operationen, återhämtningen och rehabiliteringen.

LÄS OCKSÅ: Probiotika kan motverka mani vid bipolär sjukdom

Mindre marginaler
Eftersom våra stenålderssläktingar åt syrad mat så hade de en unik tarmflora. Forskning visar att de hade cirka två kilo goda bakterier i tarmarna, medan dagens moderna människor i västvärlden bara har hälften så mycket. Det minskar förstås vår marginal för störningar, vilket blir extra påtagligt när den goda bakteriefloran störs.

I en undersökning som omfattade närmare 3 000 personer, uppgav två tredjedelar att de hade dagliga och regelbundna besvär med sin mage. Och det är främst kvinnor som är drabbade – hela tre av fyra som hade besvär är kvinnor i alla åldrar.

Efter en behandling med antibiotika kan det ta från tre månader till ett år innan tarmfloran återhämtat sig av sig själv. I många länder brukar patienterna ges probioitka efter en antibiotikakur, men i Sverige är det inte lika vanligt. Här får man ta det initiativet själv. Men på många apotek runt om i landet ges rådet att komplettera med probiotika i samband med att man hämtar ut sin receptbelagda antibiotika.

LÄS OCKSÅ: Bättre mage med probiotika

En kur mot baksmällan
Det krävs dock en rejäl extrados med goda tarmbakterier (probiotika) för att återställa en störd tarmmiljö. Det blir extra påtagligt när man tänker på att en vuxen människas tarm är runt nio meter lång, och om tarmen vecklas ut har den en yta på nära 400 kvadratmeter, ungefär som en tennisplan.

 

På denna yta finns 100 000 miljarder bakterier från 1 000 olika arter, alla med sin speciella funktion. Får man en störning som minskar de goda bakterierna, rör det sig alltså om miljarder bakterier som måste ersättas.

Idag finns det specialanpassade tillskott som är framtagna för att ge tarmen en rejäl återställande kur efter exempelvis en antibiotikabehandling. Ett exempel är LactiPlus ten days. Den innehåller 80 miljarder levande mjölksyrabakterier per dagsdos. Efter tio dagar får tarmsystemet ett extra tillskott av 800 000 000 000 goda bakterier, en dos som oftast visat sig räcka för att få magen i balans igen.

LÄS OCKSÅ: 5 naturliga knep mot svampinfektioner

Brett spektrum fördelas i hela tarmen
Studier visar att olika bakteriesläkten trivs i olika delar av tarmen. Detta beror bland annat på att tarmen har olika surhetsgrad. Tunntarmen, som ligger nära magens sura miljö, har ett pH-värde på cirka två-tre. Den nedåtgående tjocktarmen och ändtarmen har ett neutralt pH-värdet som är runt sju.

Om bakterierna i tarmen ska kunna skydda och arbeta i hela tarmen då måste vissa släkten vara anpassade för en sur miljö, medan andra fungerar bäst i neutrala miljöer. Viktiga bakteriesläkten är de två släkten som vi har med oss vid födseln, och som är de goda bakterier föräldrar i vårt fungerande tarmsystem, nämligen lactibacillussläkten och bifidobacteriumsläkten.

 

LÄS OCKSÅ: Probiotika till nyfödda tros kunna halvera risk för diabetes typ 1

Stöd i forskningen
Modern forskning har visat på specifika stammars roll i tarmens viktiga funktion men också den gynnsamma effekten av ett brett spektrum av bakterietillskott. Anlyser visar att:

  • En mix av olika släkten av mjölksyrabakterier kan vara gynnsammare för flera olika hälsoområden, bland annat mag- och tarmfunktionen.
  • I 75 procetn av studierna var en blandning av olika mjölksyrabakterier bättre än de enskilda bakterierna var för sig.
  • I dag vet man inte den exakta orsaken, men forskarna misstänker att det finns en synergieffekt, det vill säga att bakterierna förstärker varandra. Man tror också att tillskott av fler släkten ofta betyder högre doser vilket sannolikt ger bättre effekt.
  • Olika släkten av mjölksyrabakterier verkar ha olika funktioner i mag-tarmsystemet.
  • Släkten av mjölksyrabakterier som trivs på samma ställe i tarmen kan ta ut varandra. Därför kan det vara viktigt att de attraheras av olika miljöer, till exempel med olika pH-värde, istället för att de ska slåss om samma plats.

Av Inger Palm

Källor: Clinical Gastroenterology and Hepatology och Nutrition and resistance to disease och Health benefits of probiotics: are mixtures more effective than single strains?


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

 

korg med nässlor

Plocka nyttiga nässlor och annat ogräs

Hälsa

På våren men även sommaren kan du plocka nässlor och göra nässelsoppa eller torka för att dricka som te. Nässlorna är stärkande för immunförsvaret, men är även bra för hud och hår då dessa är rika på både vitaminer och mineraler.

kvinna väljer frukt i butik

Svenskarnas maghälsa har blivit bättre 

Hälsa

Äntligen lite positiva nyheter om svenskarnas hälsa. När Magrapporten 2021 presenterade siffror på just magproblemens utbredning visade det sig att våra magar nu mår bättre än vad de gjorde 2019. Framför allt är magarna hos de unga kvinnorna i bättre skick.

Collage: ung kvinna blinkar med ena ögat, bredvid fem BB-krämer

Skönhetspanelen testar: BB-cream

Hud

En bra BB-cream jämnar ut hudtonen och ger täckning likt en foundation – samtidigt som den ger fukt och smidighet till huden som en dagkräm. Vi har testat fem ekologiska krämer, och funnit en favorit!

 

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Kost

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

 

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

 

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

Fredagsmys med tex-mex

Fredagsmys med tex-mex

Mat

Ingen fredag utan tacos! Men har du möjligtvis tröttnat lite på den klassiska ”fredagsmys-tacosen” kanske det här kan ge dig inspiration till nya tillbehör som piffar upp lite.

 

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.