Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

två händer och en tarm

Kuren som räddar tarmens baksmälla

Antibiotikan har räddat miljontals människors liv. Men det finns en baksida av antibiotikaanvändningen – den tar inte bara död på de dåliga bakterierna. Antibiotika tar även död på de goda bakterierna som finns i vårt tarmsystem. Det kan leda till ganska besvärliga tillstånd. Men det finns förstås en motvikt till detta – probiotika kan återskapa balansen.

I början av 90-talet upplevde svenska kirurger oväntade och återkommande problem vid svåra operationer. Patienter som skulle opereras fick en stark antibiotikabehandling i samband med att operationen skulle genomföras, men trots att operationerna var framgångsrika drabbades vissa av allvarliga problem som organsvikt.

När man tittade närmare på orsaken till komplikationerna som inträffade insåg kirurgerna att på grund av att antibiotikan slagit ut tarmfloran så kunde skadliga bakterier härja fritt och tränga in i kroppen och angripa organ.

 

Idag får patienter som ska opereras mjölksyrabakterier i förebyggande syfte för att deras immunförsvar ska orka med operationen, återhämtningen och rehabiliteringen.

LÄS OCKSÅ: Probiotika kan motverka mani vid bipolär sjukdom

Mindre marginaler
Eftersom våra stenålderssläktingar åt syrad mat så hade de en unik tarmflora. Forskning visar att de hade cirka två kilo goda bakterier i tarmarna, medan dagens moderna människor i västvärlden bara har hälften så mycket. Det minskar förstås vår marginal för störningar, vilket blir extra påtagligt när den goda bakteriefloran störs.

I en undersökning som omfattade närmare 3 000 personer, uppgav två tredjedelar att de hade dagliga och regelbundna besvär med sin mage. Och det är främst kvinnor som är drabbade – hela tre av fyra som hade besvär är kvinnor i alla åldrar.

Efter en behandling med antibiotika kan det ta från tre månader till ett år innan tarmfloran återhämtat sig av sig själv. I många länder brukar patienterna ges probioitka efter en antibiotikakur, men i Sverige är det inte lika vanligt. Här får man ta det initiativet själv. Men på många apotek runt om i landet ges rådet att komplettera med probiotika i samband med att man hämtar ut sin receptbelagda antibiotika.

LÄS OCKSÅ: Bättre mage med probiotika

En kur mot baksmällan
Det krävs dock en rejäl extrados med goda tarmbakterier (probiotika) för att återställa en störd tarmmiljö. Det blir extra påtagligt när man tänker på att en vuxen människas tarm är runt nio meter lång, och om tarmen vecklas ut har den en yta på nära 400 kvadratmeter, ungefär som en tennisplan.

 

På denna yta finns 100 000 miljarder bakterier från 1 000 olika arter, alla med sin speciella funktion. Får man en störning som minskar de goda bakterierna, rör det sig alltså om miljarder bakterier som måste ersättas.

Idag finns det specialanpassade tillskott som är framtagna för att ge tarmen en rejäl återställande kur efter exempelvis en antibiotikabehandling. Ett exempel är LactiPlus ten days. Den innehåller 80 miljarder levande mjölksyrabakterier per dagsdos. Efter tio dagar får tarmsystemet ett extra tillskott av 800 000 000 000 goda bakterier, en dos som oftast visat sig räcka för att få magen i balans igen.

LÄS OCKSÅ: 5 naturliga knep mot svampinfektioner

Brett spektrum fördelas i hela tarmen
Studier visar att olika bakteriesläkten trivs i olika delar av tarmen. Detta beror bland annat på att tarmen har olika surhetsgrad. Tunntarmen, som ligger nära magens sura miljö, har ett pH-värde på cirka två-tre. Den nedåtgående tjocktarmen och ändtarmen har ett neutralt pH-värdet som är runt sju.

Om bakterierna i tarmen ska kunna skydda och arbeta i hela tarmen då måste vissa släkten vara anpassade för en sur miljö, medan andra fungerar bäst i neutrala miljöer. Viktiga bakteriesläkten är de två släkten som vi har med oss vid födseln, och som är de goda bakterier föräldrar i vårt fungerande tarmsystem, nämligen lactibacillussläkten och bifidobacteriumsläkten.

 

LÄS OCKSÅ: Probiotika till nyfödda tros kunna halvera risk för diabetes typ 1

Stöd i forskningen
Modern forskning har visat på specifika stammars roll i tarmens viktiga funktion men också den gynnsamma effekten av ett brett spektrum av bakterietillskott. Anlyser visar att:

  • En mix av olika släkten av mjölksyrabakterier kan vara gynnsammare för flera olika hälsoområden, bland annat mag- och tarmfunktionen.
  • I 75 procetn av studierna var en blandning av olika mjölksyrabakterier bättre än de enskilda bakterierna var för sig.
  • I dag vet man inte den exakta orsaken, men forskarna misstänker att det finns en synergieffekt, det vill säga att bakterierna förstärker varandra. Man tror också att tillskott av fler släkten ofta betyder högre doser vilket sannolikt ger bättre effekt.
  • Olika släkten av mjölksyrabakterier verkar ha olika funktioner i mag-tarmsystemet.
  • Släkten av mjölksyrabakterier som trivs på samma ställe i tarmen kan ta ut varandra. Därför kan det vara viktigt att de attraheras av olika miljöer, till exempel med olika pH-värde, istället för att de ska slåss om samma plats.

Av Inger Palm

Källor: Clinical Gastroenterology and Hepatology och Nutrition and resistance to disease och Health benefits of probiotics: are mixtures more effective than single strains?


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna

Örten motade hormonell oro

Hälsa

För tre år sedan fick Gloria Tonnvik svår ångest. Humöret gick upp och ner och sömnlösheten tärde. Läkare gav diagnosen PMDS, en svårare form av PMS och hon fick antidepressiv medicin – men det ville inte Gloria ta. Lösningen kom i form av en ayurvedisk ört – ashwagandha.

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.

 

händer som håller i havtronsbär

Det röda guldet som smörjer slemhinnorna

Hälsa

Fettsyran omega-7 återfuktar slemhinnor i hela kroppen. Ögon, mun och underliv, men också tarmen har slemhinnor som mår bättre av fettsyran. Dessutom gör den gott för huden. Sår läker snabbare och rynkor minskar på djupet. Havtornsbären från Tibet lär vara de mest antioxidantrika i hela världen. Redan efter en månad kommer effekten.

Närbild på bokomslaget "Magnus Carlsons hållbarhetsresa"

Magnus Carlson: Så gör du en klimatplan!

Eko/miljö

Många av oss vill göra något, eller mycket, för att rädda planeten. Men det är desto svårare att veta hur man ska bära sig åt. Någon som har lagt om sin livsstil och vet att det går är miljöengagerade sångaren Magnus Carlson från Weeping willows, som i sin nya bok presenterar hur du gör en klimatplan!

målad bild av hjärna där fjärilar flyger ut

Ny metod som ska bromsa Alzheimers sjukdom

Fakta

En ny behandlingsmetod att förhindra uppkomsten hos av Alzheimers sjukdom har utförts på möss – och resultaten är lovande. Forskare vid Uppsala universitet har lyckats öka nedbrytningen av de byggstenar som förhindrar ett protein att bilda klumpar och som gör att minnet försämras.

ansikten på 7 personer

5000 personer ska testa D-vitamin mot covid-19

Forskning

En stor klinisk studie ska undersöka om D-vitamin skyddar mot covid-19. Studien som getts namnet Coronavit kommer att pågå under sex månader och involvera hela 5 000 personer. Studien görs i Storbritannien där befolkningen generellt sett har låg D-vitaminstatus.

två personer springer

Så kan träning motverka cancer

Forskning

Den som drabbats av cancer rekommenderas att motionera eftersom prognosen då blir bättre. Det är inte helt klarlagt varför det förhåller sig på det viset, men nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat en trolig förklaring. Fysisk aktivitet verkar kunna påverka de cytotoxiska T-cellerna så att de stärker deras förmåga att ge sig på cancercellerna.

 

Kvinna sitter i en säng med en kopp i handen

4 teer som hjälper dig att sova bättre

Naturlig hälsa

Naturliga örter som kamomill och citronmeliss kan hjälpa dig att somna lättare, minska antalet tillfällen du vaknar under natten samt förbättra sömnkvaliteten generellt. Allra mest effektivt blir örterna i koncentrerad form, i ett tillskott, men att dricka ett varmt te med örterna i utspädd form är också till hjälp.

En pudel får massage på en bänk

Så jobbar en djurhomeopat

Husdjur

Homeopati är en alternativ, holistisk behandlingsform med egna läkemedel för människor. Men det finns faktiskt även homeopati för djur, som då behandlas av djurhomeopater. Hur jobbar en sådan? Kurera frågade Annika Petrén och Sofie Rehndell, som bägge kan titulera sig djurhomeopater.

Närbild på en galette med cashewsmör med granatäpple

Glutenfri galette med granatäpple och cashewsmör

Recept

I det här receptet, signerat stjärnkocken Niklas Ekstedt, får du upptäcka den underbara franska galetten, här pyntad med granatäpple, mynta och cashewnötter! Till skillnad från "syskonet" crêpe är en galette mindre söt och mer aromatisk då den är gjord på glutenfritt bovetemjöl istället för vetemjöl.

 

tre kvinooansikten

Så kan din rosacea bli bättre

Hälsa

Rödhet eller rodnad på huden kan till exempel vara ytliga blodkärl eller rosacea. Kyla, värme och stress kan också göra huden rödflammig. Studier har visat ett en speciell molekyl som kommer från sackaros kan dämpa med röda området i ansiktet med upp till 68 procent.

 

man bär kvinna på ryggen

Naturens apotek: Uppiggande växter

Hälsa

När dagarna blir kortare och höstmörkret blir allt mer påtagligt hinner en del av oss aldrig ut i dagsljus. Då är det lätt att tappa ork och energi. Här är några pigga växter som ger kraft till både kropp och sinne.

Lingonbröd från boken "Systrarna Perssons skafferi"

Lingonbröd med anis

Recept

Vill du lyxa till vardagsfrukosten? Svep då ihop detta lingonbröd innan du går och lägger dig på kvällen och låt kalljäsa över natten. På morgonen är det bara att skjutsa in de färdigjästa bröden i ugnen - och voíla frukosten är serverad.

En shake med jordnötssmör och bär

Må bra i höst med hälsosam comfort food

Kost

Matbloggaren Agnes Gällhagen har samlat sina bästa och mest trösterika comfort food-recept i en kokbok i grön tappning. Mat att laga när du vill vara lite extra snäll mot dig själv, när förkylningen lurar eller du helt enkelt behöver fylla på med extra näring och omtanke.