Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Kvinna med deo

Kurera guidar: Milda deodoranter

Giftiga deodoranter var nyligen på tapeten och det med rätta. Har du inte ansträngt dig för att hitta en naturlig deodorant är den förmodligen just giftig.  Här granskar vi tre deodoranter som ska vara milda för huden.


rosendeo_spray "Mycket bra effekt"
Namn/ Tillverkare: Deodorant Spray/ Rosenserien Biokosmetik AB
Volym: 100 ml
Innehåll: Camellia sinensis (grönt te), polysorbate 20 (vegetabiliskt emulgeringsmedel från kokos), potassium alum (alun), parfum (naturlig växtparfym), allantoin (fuktbevarande, sammandagande, läkande), rosa damascena (rosenolja), citronellol (från växtparfymen), geraniol (från växtpafymen).
Om innehåll: Superfint och milt innehåll. Bara naturliga och ekologiska ingredienser som dessutom är miljömärkt med svanen. Stort plus för att den är fri från aluminiumklorid, -klorhydrat och alkohol.
Effekt: Ger mycket bra effekt under ett dygn. Effektiv trots att den inte innehåller aluminiumklorid eller aluminiumklorhydrat.
Doft: Mycket mild och behaglig doft. Som alla naturliga dofter är den flyktig och avtar ganska snabbt.
Pris/ förpackning/ 100 ml: 245 kronor/ 245 kronor
Helhetsomdöme: Effektiv deodorant, superbra innehåll, utan alkohol, aluminiumklorid och aluminiumklorhydrat, ekologiskt, miljömärkt, hygienisk, funktionell förpackning då den även kan användas till fötter, mild och naturlig doft, ger en känsla av lyx.
Helhetsbetyg: 5 av 5

 

 

deo urtekram"Innehåller inga onödigheter"
Namn/ Tillverkare: No Perfume Deo Crystal/ Urtekram International A/S
Volym: 50 ml
Innehåll: Aqua (vatten), glycerin (vegetabiliskt glycerin/ mjukgörande) potassium alum (alun/kristall), xanthan gum (gelbildare).
Om innehåll: Rent, naturligt och enkelt innehåll. Innehåller inga onödigheter alls. Parfymfri.
Effekt: Ger bra effekt under ett dygn. Effektiv trots att den inte innehåller aluminiumklorid eller aluminiumklorhydrat.
Doft: Helt doftfri, det bästa alternativet för den som varken tål naturliga eller syntetiska dofter.
Pris/ förpackning/ 100 ml: 75 kronor/ 150 kronor
Helhetsomdöme: Effektiv deodorant, parfymfri, godkänd av astma- och allergiförbundet i Danmark, bra innehåll, utan alkohol, aluminiumklorid och aluminiumklorhydrat, ekologiskt certifierad av Ecocert, mycket prisvärd.
Helhetsbetyg: 4 av 5

 

deo vichy"Minus för att den innehåller aluminiumklorhydrat"
Namn/ Tillverkare: Vichy Deodorant Anti-Transpirant 48H/ Vichy Consult
Volym: 50 ml
Innehåll: Aqua (vatten), aluminum chlorohydrate (svettreducerande), PPG-15 stearyl ether (mjukgörande), cetearyl alcohol (emulgeringsmedel), ceteareth-33 (lösningsmedel), dimeticone (silikon, mjukgörande), iodopropynyl butylcarbamate (konserveringsmedel), nymphaea alba extract (vit näckrosextrakt, lugnande), sodium palmitoyl proline.
Om innehåll: Positivt att den är parfym- och alkoholfri men minus för att den innehåller aluminiumklorhydrat som kan ge både irritation, klåda och utslag. Utöver näckrosextraktet är det inte mycket som är naturligt.
Effekt: Minskar svett och illaluktande doft mycket effektivt vilket inte är förvånande då den innehåller aluminiumklorhydrat.
Doft: Doftfri, svag doft av lösningsmedel kan dock anas direkt efter applicering.
Pris/ förpackning/ 100 ml: 99-109 kronor/ 198-218 kronor
Helhetsomdöme: Mycket effektiv deodorant, parfymfri och utan alkohol. Ett plus för att den är utan värstingen aluminiumklorid men ett stort minus för att den istället innehåller aluminiumklorhydrat. Varken eko- eller miljömärkt.
Helhetsbetyg: 3 av 5

 Av Johanna Gustafsson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna tar sig för munnen

Lindra herpes på naturlig väg

Hälsa

Det är många som lider av herpes. Det finns rapporter om att åtta av tio har herpes typ 1, vilket oftast betyder att man får munsår. Cirka en av fyra svenskar har herpes typ 2, vilket betyder att man har det i underlivet. Det finns naturliga sätt att lindra smärtan av ett herpesutbrott.

bär

Bären som främjar god hälsa

Kost

När vi använder ordet superbär så beskriver det bär som är särskilt rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Antioxidanter skyddar mot fria radikaler i kroppen, och kan likans vid ett rostskydd på bilen. Forskningar har visat att befolkningsgrupper med hög medellivslängd och låg sjukdomsförekomst har haft ett högt intag av antioxidanter. Här kommer några antioxidantrika bär.

kvinna serverar seniorer mat

Så ska undernäring hos äldre förhindras

Äldre

2017 kom en rapport från Socialstyrelsen som berättade att 40 000 personer som har äldreomsorg lider av undernäring och att fler än 100 000 riskerar att hamna där. I Sigtuna utbildar man personalen, men även seniorer som vill, för att komma tillrätta med problemet.

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

 

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.

 

kvinna vid träd

Matilda fann hormonbalans – slapp akne och PMS

Hälsa

När Matilda Lundqvist kom in i puberteten fick hon problem med akne. Hon provade den ena behandlingen och krämen efter den andra, men inget hjälpte mer än för stunden. Till sist hittade hon ett tillskott med ren bidrottninggelé. På bara några månader var hennes hy i princip problemfri.

händer tar på ett knä

Inflammation – en fiende som kan bli din vän

Leder

Inflammation förknippas oftast med något negativt, men vi behöver inflammation för att läka skador och infektioner. Att däremot gå med en låggradig inflammation under en längre tid ökar risken för sjukdom, menar överläkaren Stefan Branth. Gurkmeja och boswellia är två örter som kan hjälpa kroppen att nå balans och läka inflammation.