Kvinna med deo

Kurera guidar: Milda deodoranter

Giftiga deodoranter var nyligen på tapeten och det med rätta. Har du inte ansträngt dig för att hitta en naturlig deodorant är den förmodligen just giftig.  Här granskar vi tre deodoranter som ska vara milda för huden.


rosendeo_spray ”Mycket bra effekt”
Namn/ Tillverkare: Deodorant Spray/ Rosenserien Biokosmetik AB
Volym: 100 ml
Innehåll: Camellia sinensis (grönt te), polysorbate 20 (vegetabiliskt emulgeringsmedel från kokos), potassium alum (alun), parfum (naturlig växtparfym), allantoin (fuktbevarande, sammandagande, läkande), rosa damascena (rosenolja), citronellol (från växtparfymen), geraniol (från växtpafymen).
Om innehåll: Superfint och milt innehåll. Bara naturliga och ekologiska ingredienser som dessutom är miljömärkt med svanen. Stort plus för att den är fri från aluminiumklorid, -klorhydrat och alkohol.
Effekt: Ger mycket bra effekt under ett dygn. Effektiv trots att den inte innehåller aluminiumklorid eller aluminiumklorhydrat.
Doft: Mycket mild och behaglig doft. Som alla naturliga dofter är den flyktig och avtar ganska snabbt.
Pris/ förpackning/ 100 ml: 245 kronor/ 245 kronor
Helhetsomdöme: Effektiv deodorant, superbra innehåll, utan alkohol, aluminiumklorid och aluminiumklorhydrat, ekologiskt, miljömärkt, hygienisk, funktionell förpackning då den även kan användas till fötter, mild och naturlig doft, ger en känsla av lyx.
Helhetsbetyg: 5 av 5

 

 

deo urtekram”Innehåller inga onödigheter”
Namn/ Tillverkare: No Perfume Deo Crystal/ Urtekram International A/S
Volym: 50 ml
Innehåll: Aqua (vatten), glycerin (vegetabiliskt glycerin/ mjukgörande) potassium alum (alun/kristall), xanthan gum (gelbildare).
Om innehåll: Rent, naturligt och enkelt innehåll. Innehåller inga onödigheter alls. Parfymfri.
Effekt: Ger bra effekt under ett dygn. Effektiv trots att den inte innehåller aluminiumklorid eller aluminiumklorhydrat.
Doft: Helt doftfri, det bästa alternativet för den som varken tål naturliga eller syntetiska dofter.
Pris/ förpackning/ 100 ml: 75 kronor/ 150 kronor
Helhetsomdöme: Effektiv deodorant, parfymfri, godkänd av astma- och allergiförbundet i Danmark, bra innehåll, utan alkohol, aluminiumklorid och aluminiumklorhydrat, ekologiskt certifierad av Ecocert, mycket prisvärd.
Helhetsbetyg: 4 av 5

 

deo vichy”Minus för att den innehåller aluminiumklorhydrat”
Namn/ Tillverkare: Vichy Deodorant Anti-Transpirant 48H/ Vichy Consult
Volym: 50 ml
Innehåll: Aqua (vatten), aluminum chlorohydrate (svettreducerande), PPG-15 stearyl ether (mjukgörande), cetearyl alcohol (emulgeringsmedel), ceteareth-33 (lösningsmedel), dimeticone (silikon, mjukgörande), iodopropynyl butylcarbamate (konserveringsmedel), nymphaea alba extract (vit näckrosextrakt, lugnande), sodium palmitoyl proline.
Om innehåll: Positivt att den är parfym- och alkoholfri men minus för att den innehåller aluminiumklorhydrat som kan ge både irritation, klåda och utslag. Utöver näckrosextraktet är det inte mycket som är naturligt.
Effekt: Minskar svett och illaluktande doft mycket effektivt vilket inte är förvånande då den innehåller aluminiumklorhydrat.
Doft: Doftfri, svag doft av lösningsmedel kan dock anas direkt efter applicering.
Pris/ förpackning/ 100 ml: 99-109 kronor/ 198-218 kronor
Helhetsomdöme: Mycket effektiv deodorant, parfymfri och utan alkohol. Ett plus för att den är utan värstingen aluminiumklorid men ett stort minus för att den istället innehåller aluminiumklorhydrat. Varken eko- eller miljömärkt.
Helhetsbetyg: 3 av 5

 Av Johanna Gustafsson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Karl Dyall i danspose

Karl Dyall om vägen tillbaka från sin svåra tid – och om sin nya kärlek…

Hälsoprofilerna berättar

Karl Dyall är ex-dansaren som skadade sig mitt under en föreställning och sedan botade sin smärta med crossfit. Han blev så biten att han till och med skrev en bok om den högintensiva träningsformen och startade ett crossfit-gym. För Kurera berättar han om vägen tillbaka, hur han håller sig ung och om tilliten till så kallad supernäring. – Jag har privilegiet att ha en fru som är näringsterapeut så jag är väl medveten om vilken roll kost, tillskott och så kallad superfoods kan spela, säger han till Kurera.

Mango i skål

Ericas mangobowl med kokos

Desserter/sötsaker

I sin nya bok "Superfood boost" visar Erica Palmcrantz Aziz att nya, bättre vanor varken behöver vara krångliga eller tidskrävande. Här får läsaren lära sig om råvaror som ger lite extra skjuts åt hälsan – eller enkelt översatt ingredienser som är lika mycket mat som de är medicin. Kureras reporter Emma V Larsson testar ett recept och ger sitt omdöme

Övning: Boosta din energi

Träning

Det är lätt att känna sig trött framåt eftermiddagen och då kan det vara svårt att motstå den där chokladkakan. Byt ut eftermiddagsfikat mot en snabb energihöjande yogaövning istället.

Erica Palmcrantz Aziz håller ett mangoldblad

Ericas 10 hälsofavoriter

Hälsa

Erica Palmcrantz Aziz delar med sig av sina tio absoluta hälsofavoriter. Träning och det japanska matchatéet hamnar högt upp på listan andra kärlekar är skratt och att göra egna ansiktskrämer. Erica är lika noga ned vad hon har på utsidan som vad hon stoppar i kroppen.

Lyckad semester med adaptogener

Hälsa

När det är dags för semester brukar Ann-Sofi Kronvall, 53 år, alltid rasa ihop. Antingen blir hon förkyld eller så sover hon sig igenom den första veckan. Men förra året laddade Ann-Sofi med så kallade adaptogener, naturliga ämnen som bland annat förbättrar kroppens återhämtningsförmåga och resultatet blev helt annorlunda.

Pinus maritima tallskog i norra portugal

Därför bör du upptäcka pyknogenol

Naturlig hälsa

Har du upptäckt ämnet pyknogenol än? Om inte är det dags nu. Det helt naturliga ämnet, som kommer från barken från en specifik typ av tall, är den mest kraftfulla naturliga antioxidant man idag känner till. Pyknogenol gör nytta på en lång rad områden. Här är några av dem.

Karin Isberg

Exklusivt för Kureras läsare: En artikelserie om effektiv stresshantering

Mental hälsa

Karin Isberg är författare och stressexpert. När Kurera hösten 2015 intervjuade henne i en artikel om utmattning blev den snabbt en av sajtens absolut mest lästa artiklar någonsin och fick till och med fick Kureras server att krascha. Nu har Karin skrivit boken "15 sätt att bli fri från stress" där hon ger råd om hur man snabbt och enkelt kan sänka stressen i sitt liv. Kurera har som enda tidning fått möjlighet att publicera en artikelserie som bygger på boken. Under sommaren kommer du som besöker Kurera.se att få ta del av den.

Jerry Brännmyr

”Din kropp är perfekt men fungerar inte perfekt om du inte tar hand om den”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring, om någon, de tycker att folk bör tillföra – ur ett rent generellt perspektiv så klart. Samt vilka tillskott, om några, de äter själva. Det har blivit dags för Kureras kanske mest åsiktsfulle krönikör att säga sitt: Varsågod Jerry Brännmyr.

johanna bjurström

Hur kan jag minska på stressen?

Krönikan

Stress påverkar din kropp mycket negativt. Att hitta lugna stunder med återhämtning arbetar jag mest personligen med, det är min stora svaghet. Som egenföretagare med många idéer är det en utmaning att kunna hitta stödsystem att luta sig mot för att inte stressen ska påverka mig så mycket. Här ska jag berätta mer om hur jag gör.

brun kvinna i gul bikini vid strandkant med röd drink

Effektivt solskydd – från insidan

Hud

När vi solar förbrukas mängder av E-vitamin och betakaroten som finns naturligt i huden. Genom att tillföra dessa ämnen kan huden lättare skydda sig och behålla sin naturliga balans. Betakarotenet ger dessutom huden en lätt solkysst ton. Här får du veta mer om betakarotenets – och andra näringsämnens förmåga att skydda mot solen.

Zarah Öberg

Zarah Öberg: ”Är noga med att tillskotten är naturliga och fria från tillsatser”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att bara symtomlindra den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet och har dragit igång artikelserien ”Hälsoprofilerna berättar”, där näringsexperter av olika slag får berätta om hur de tänker kring näring och näringstillskott – ur ett generellt perspektiv. Och så klart avslöja vilka eventuella tillskott de själva äter. Det har blivit dags för den tionde intervjupersonen i serien: Kureras egna näringsexpert Zarah Öberg.

Erica Palmcrantz Aziz

Ericas 8 skäl till att börja superfoodboosta dig

Hälsa

Raw foodinspiratören och kokboksförfattaren Erica Palmcrantz Aziz är aktuell med en nya boken "Superfood boost". Här listar hon de åtta främsta fördelarna med att boosta sitt näringsintag med näringstäta livsmedel eller så kallade superfoods. Fördelar som bland annat inbegriper viktminskning, bättre hälsa och mer energi.

Maya Nestorov

Maya Nestorov – om bästa verktygen för att läka och stärka sig själv

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att bara symtomlindra den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet och har dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar", där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring de tycker att folk bör tillföra - ur ett rent generellt perspektiv. Och vilka tillskott de själva äter. Det har blivit dags för Maya Nestorov – känd hälsobloggare och "Youtuber".

Mia Hagenmalm i köket

Mia Hagenmalm: ”Ta hand om din mage, sedan kommer allt annat”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring, om någon, de tycker att folk bör tillföra - ur ett rent generellt perspektiv så klart. Samt vilka tillskott, om några, de äter själv. Det har blivit dags för vår alldeles egna Kurerabloggare, Mia Hagenmalm.

Fredrik Paulún

Fredrik Paulún: ”Omega-3 bygger upp hjärnan och minskar inflammationer”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag avslöjar vilka kosttillskott de anser att gemene man bör prioritera och - inte minst - vilka de är noga med att få i sig själva. Sjunde personen ut: Näringsfysiologen och författaren Fredrik Paulún.

gonorrébakterie

Nya fall av antibiotikaresistens – nu gällande könssjukdomen gonorré

Hälsa

Problemet med resistenta bakterier fortsätter att öka världen över, med risk för att allt mer antibiotika blir verkningslös – något som skulle få katastrofala konsekvenser. Allt fler fall där människor inte reagerar på antibiotikabehandling dyker upp. Nu senast har tre personer smittats av en variant av gonorré som inte går att behandla. Det handlar alltså om en "superbakterie" som har blivit motståndskraftig antibiotika, rapporterar Världshälsoorganisationen WHO. "Gonorré är en väldigt smart bakterie. Varje gång man introducerar en ny typ av antibiotika utvecklar den resistens", säger Teodora Wi, expert på WHO.