Ocker och sötningsmedel på hög

Kurera guidar: Socker och sötningsmedel

Vilket sötningsmedel är bäst, nyttigast och godast? Här guidar Kurera dig genom sockerdjungeln och granskar råsocker, sirap, honung, agavenektar, aspartam, yaconsirap, xylitol (björksocker), erythritol (sukrin) och stevioglykosider.

Socker och råsocker
Innehåll: Sackaros som oftast kommer från sockerrör eller sockerbetor.
Om innehållet: Det mesta av sockret som säljs i Sverige kommer från sockerbetan. Det oraffinerade sockret, så kallat råsocker, innehåller små mängder mineraler och spårelement, så är snäppet bättre än raffinerat, vitt, socker. Båda består av fruktos och glukos. Fruktos ombildas i levern till glukos, och går antingen ut som blodsocker eller kan lagras i levern för senare bruk. Glukos är den kolhydrattyp som snabbast fyller på blodsockret.
Användningsområde: Används som sötningsmedel i matlagning. Fungerar i såväl frysta som kalla och varma rätter. Har konserverande och fuktighetsbevarande egenskaper.
Kcal/100 g: 406 kcal
Hållbarhet: I torrt förvar har produkten nästan obegränsad hållbarhet.
Smak/bismak: Smakar sött.
GI: 69 – högt.
Helhetsomdöme: Kalorierna i socker ger något av en mättnadskänsla, vilket syntetiskt sötningsmedel inte ger. Socker kan vara användbart vid konservering och sötning, men det är viktigt att begränsa sitt sockerintag, och att vara väl medveten om det dolda sockret som finns i många produkter.
Pris: Billigt kilopris. Ekologiskt strösocker kostar cirka 23 kr/kg, o-ekologiskt kostar cirka 12 kr/kg.

Sirap
Innehåll: Sirap som är framställt av rörsocker och salt.
Om innehållet: Sirap är en trögflytande sockerlösning. Det är en biprodukt vid sockertillverkning. Sockret har brutits ned till glukos och fruktos, vars kombination förhindrar kristallisation.
Användningsområde: Som sötningsmedel i bakverk, kakor, godis och matlagning. Den främjar också jäsning i bröd, och ger en fin bakyta på brödet. Brödet blir saftigare och mustigare.
Kcal/100 g: 320
Hållbarhet: Bäst före datum är satt till cirka 3 år efter produktion men dess höga sockerinnehåll gör att den har en lång hållbarhet.
Smak/bismak: Smakar karamelligt och mycket sött.
GI: Högt
Helhetsomdöme: Fyller sin funktion och är bra vid brödbakning.
Pris: Ekologisk sirap kostar cirka 32 kr/kg, o-ekologisk cirka 24 kr/kg.

 

Honung
Innehåll: Honung från pollen och nektar produceras av honungsbin.
Om innehållet: Honung innehåller vitaminer, mineraler, antioxidanter, och mjölksyrabakterier. Honung anses ha antiinflammatoriska effekter och kan motverka bakterier och virus. Speciellt manukahonung, en så kallad sorthonung som är tagen under blomningen av en enskild växt, sägs ha bra antibakteriella och antiinflammatoriska effekter. En svensk forskare inom området menar att svensk ljunghonung har liknande goda egenskaper som manukahonungen.
Användningsområde: Används som sötningsmedel i matlagning. Fungerar i såväl frysta som kalla och varma rätter. Har konserverande och fuktighetsbevarande egenskaper. Tänk dock på att mycket av honungens goda effekter förstörs vid upphettning över 40-45 grader under en längre tid. Snabb uppvärmning som i te påverkar honungen ytterst lite.
Kcal/100 g: 334 kcal
Hållbarhet: Honung har ett bäst före datum som de flesta andra livsmedel. Men rätt förvarad kan honungen hålla sig mycket längre. I regel brukar den mörkna och förlora lite arom, men det är inte skadligt.
Smak/bismak: Smakar sötare än socker.
GI: 58 – medel.
Helhetsomdöme: Mycket gott som smaksättare i te eller ringlad på yoghurten. Fungera bra mot hosta.
Pris: Priset varierar beroende på av vem och var honungen säljs. En ekologisk honung kostar omkring 70 kr/kg och uppåt. Den billigaste o-ekologiska varianten kostar från ca 43 kr/kg.

Agavenektar/agvesirap
Innehåll: Agavenektar är saven från agaveväxten.
Om innehållet: Består huvudsakligen av fruktos och glukos. Agave är en suckulent växt som finns i Mexico och i södra USA. Ur agaveplantan pressas juicen som filtreras och hettas upp för att omvandla polysackarid till enkla sockerarter. Juicen koncentreras sedan till en flytande sirap. Ju ljusare färg sirapen har desto mindre processad är den. Blue agave används för att göra tequila.
Användningsområde: Kan användas i bakning, desserter och i kaffet. Kan ersätta socker och honung i de flesta recepten. Agave kan användas som ett veganskt alternativ. Löses lätt i kalla drycker.
Kcal/100 g: 310 kcal
Hållbarhet: Cirka 1 år.
Smak/bismak: Sötare än socker och honung men påminner om honung i smaken.
GI: 32 – lågt.
Helhetsomdöme: Passar bra för veganer och individer som vill äta RAW. Kan ersätta vanlig sirap på till exempel pannkakor.
Pris: 90 kr/kg och uppåt.

Aspartam, E-nummer 951.
Innehåll: Består av två aminosyror, asparaginsyra och fenylalanin.
Om innehållet: Syntetiskt sötningsmedel som är cirka 200 gånger sötare än vanligt socker. Andra syntetiska sötningsmedel är sukralos, acesulfam k, cyklamat och sackarin. Säljs under namn som Candarel, Equal och Nutra-SweetÒ
Användningsområde: Finns i bland annat halstabletter, sockerfria tuggummin, kakor, läsk, glass, proteinpulver, mediciner och lightprodukter.
kcal/100 g: 0. Räknas som ett icke energigivande sötningsmedel.
Hållbarhet: Canderel röd strö har 3 års hållbarhet.
Smak/bismak: Väldigt sött, cirka 200 gånger sötare än socker.
GI: Lågt, tack vare att det räcker mes små mängder för att uppnå samma sötma som socker.
Helhetsomdöme: Som ett artificiellt sötningsmedel har det fått en del kritik genom åren. Det finns studier som visar att det kan vara ohälsosamt, och det finns studier som visar att det är ofarligt. Det är viktigt att skapa sig en egen uppfattning om man vill tillsätta kroppen aspratam eller inte. Kan öka sötsuget och insulinutsöndring hos vissa individer men ger överlag inget blodsocker eller insulinsvar. Personer som lider av fenylketonuri kan inte bryta ner fenylalanin och för dessa är aspartam farligt.
Pris: Aspartam säljs inte i ren form, utan ingår i blandningar som Canderel som kostar cirka 300 kr/kg.

Yaconsirap
Innehåll: Sirap från en rot som växer i Anderna och är släkt med solrosen och jordärtskockan.
Om innehållet: Innehåller kalium, antioxidanter och ett ämne, inulin, som gynnar tarmbakterierna. Har därmed en prebiotisk verkan och främjar både immunförsvaret och matsmältningen. Själva sockret tar inte upp av kroppen och påverkar därför inte blodsockret.
Användningsområde: Kan användas istället för honung i till exempel smoothie, på pannkakor, efterrätter och gröt.
Kcal/100 g: 54 kcal
Hållbarhet: minst 1 år.
Smak/bismak: Mörk, mustig och söt smak.
GI: Lågt.
Helhetsomdöme: Är rawfood. I vissa länder rekommenderas yakonsirapen till personer som har problem med matsmältningen, hormonell obalans eller som vill gå ner i vikt.
Pris: 676 kr/1000 ml.

Xylitol, E-nummer 967. Också kallad björksocker.
Innehåll: Xylitol är en sockeralkohol som innehåller färre kalorier och kolhydrater är socker. Xylitolet som säljs i Sverige kommer oftast från björk- eller bokträd i Finland. I Kina är xylitol utvunnet från majs.
Om innehållet: Xylitol är en sockeralkohol som innehåller färre kalorier och kolhydrater än socker. Xylitol är även den enda sockeralkoholen som fått ett hälsopåstående godkänt av EU (EFSA) gällande tandhälsan. “Tuggummi sötat med 100 procent xylitol har visat sig minska dental plack. En stor mängd/hög nivå av dental plack är en riskfaktor för utveckling av karies hos barn.”
Användningsområde: Som sötningsmedel i tuggummi och godis. Kan ersätta socker i alla recept förutom där jäst används. Då behövs ca 1-2 msk socker per 50 g jäst som jästnäring, men det försvinner under jäsningsprocessen.
Kcal/100 g: 240
Hållbarhet: Xylitol är hållbart i flera år.
Smak/bismak: Xylitol är något sötare än socker så man använder en mindre mängd xylitol vid bakning. Xylitol är sockeralternativet som smakar mest likt socker.
GI: 7 – Lågt.
Helhetsomdöme: Anses motverka karies och hämma tillväxten av vissa bakterier. Xylitol är en av de minst laxerande sockeralkoholerna, men som individ kan man uppleva att xylitol kan ha en laxerande effekt. Våra kroppar producerar xylitol naturligt vid matsmältningen.
Pris: Från 147 kr /k

Erythritol som säljs under namn som sukrin, sötin och sötrix. E-nummer 968.
Innehåll: Sockeralkoholen erythritol som finns naturligt i vissa frukter och i svamp.
Om innehållet: Erythritol finns naturligt i bland annat frukt, bär, alger och svampar. Erythritol framställs genom fermentering av sockerarter från majs eller socker. Man tillsätter en bakteriekultur till glukos som omvandlas till erythritol. Dess sötma motsvarar cirka 75 procent av vitt socker. Har inte samma laxerande effekt som andra sockeralkoholer.
Användningsområde: Som strösocker, i drycker, bakning och desserter. Kan med fördel blandas med stevia för ett billigare pris.
Kcal/100 g: 0 kcal
Hållbarhet: Brukar ha ett bäst före datum som är satt tre år efter produktion. I praktiken har produkten nästan obegränsad hållbarhet.
Smak/bismak: Sukrin kan ge en kall känsla i munnen.
GI: 0. Den sockeralkohol som påverkar blodsockret minst.
Helhetsomdöme: Eftersom det inte höjer blodsockernivån, och är nästintill kalorifritt så lämpar det sig för diabetiker. Orsakar inte karies. De som har IBS kan vara känsliga mot erytritol.
Pris: Från 160 kr/kg.

Stevioglykosider. E-nummer 960.
Innehåll: Steviaglykosider från växten Stevia Rebaudiana.
Om innehållet: Steviaklykosider utvinns ur växtens blad. Det är ungefär 300 gånger sötare än vanligt socker, men utan kalorier. Smaken är väldigt koncentrerad och kan vara svår att dosera.
Användningsområde: Passar bra i varma och kalla drycker, såser, glass. Även bra till choklad, kaffe, bär och citrusfrukter. Kan ersätta socker i traditionella recept, men mängd behöver justeras. Bäst resultat får du om du använder recept som är avsedda för stevia.
Kcal/100 g: 0. Energifritt sötningsmedel.
Hållbarhet: Flera års hållbarhet.
Smak/bismak: Annorlunda smak mot socker, men är väldigt sött. Framförallt vid överdosering kan en bitter ton framträda. En del tycker att det har en smak av lakrits. Stevia med hög kvalitet ger mindre eftersmak.
GI: 0.
Helhetsomdöme: En naturlig produkt som har använts väldigt länge i dess ursprungsland Paraguay. Orsakar inte karies och påverkar inte blodsockernivån.
Pris: Dyrt kilopris, omkring 5 000 kronor. Men då det är mycket sött så använder man små mängder, vilket ger ett bra kilopris för sötma.

 Av Anja Lenner


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

3 viktiga näringstips på våren

3 viktiga näringstips på våren

Hälsa

Våren är äntligen här – i alla fall så gott som. Men än påverkas våra kroppar både psykiskt och fysiskt av mörker och väderomslag och annat som hör årstiden till.  Här är tre näringstips som hjälper dig stå pall.

Läkaren som skriver recept på växtbaserad kost

Kost

Åsikterna om vad som är den optimala kosten för människan går isär, paleo säger vissa, LCHF säger andra och medan några går så långt som att påstå att vi är karnivorer, det vill säga renodlade köttätare menar andra att vi mår bäst av en helt växtbaserad kost. En av dem är läkaren Tobias Schmidt Hansen vars bok ”Den växtbaserade kosten” som han skrivit ihop med dietisten Maria Felding nyligen kom ut på svenska.

9 tecken på att du är på väg in i väggen

9 tecken på att du är på väg in i väggen

Mental hälsa

Stressrelaterad psykisk ohälsa är ett växande problem, både i Sverige och globalt.  Symtomen kommer smygande och att sätta stopp i tid är för många svårt – men oerhört viktigt. Tidiga insatser kan förhindra allvarlig sjukdom. Här är några viktiga signaler på att dina marginaler håller på att ta slut.

Min kropp säger att nyponen är bra

Hälsa

När man är så aktiv som Claes  så är det viktigt att kroppen hänger med och fungerar. När han märkte att kroppen blev allt stelare på morgnarna och kände sig orörlig och trög valde han att prova att äta strandnypon, trots att han var skeptisk.

olika strumpor

Rocka gärna sockorna – men tänk på det här

Krönikan

Susanne Wide skriver om en annan aspekt av  "rocka sockorna" – och uppmanar föräldrar och övriga vuxna att ta tillvara dagen som (ännu) en chans att prata med sina barn om att kanske låta flickan som gungar ensam få vara med, eller se den lilla pojken som kastar sten för sig själv i ett hörn. Och som gör det just för att de är, eller av någon anledning anses vara, annorlunda... Något som i verkligheten tyvärr bara är konstigt och allt annat än okej, menar hon.

Du rockar väl sockorna? Det här är Downs syndrom

Du rockar väl sockorna? Det här är Downs syndrom

Allmänt

Varje år föds omkring 120 barn med Downs syndrom i Sverige. Det motsvarar ett barn på cirka 800 födslar och är den vanligaste kromosomavvikelsen.  FN har utlyst 21 mars till Internationella Världsdagen för Downs syndrom. Dagen har blivit synonym med fenomenet "Rocka sockorna", där många sätter på sig eller barnen olika strumpor – för att hylla människors olikheter och stå upp för vårt lika värde.

Tävla och vinn boken “Den växtbaserade kosten”

Tävling

Tävla och vinn boken "Den växtbaserade kosten" där du kan lära dig mer om fördelarna av att äta växtbaserat från läkaren Tobias Schmidt Hansen och dietisten Maria Felding. I boken tar de upp myter och missförstånd och besvarar de vanligaste frågorna om vad det innebär att äta växtbaserat samt ger en praktisk introduktion.

Lär känna de fyra olika sömnfaserna

Hälsa

Visste du att alla människor går igenom fyra olika faser av sömn och att vi gör detta i cykler på mellan 90 och 120 minuter - flera gånger per natt? Sömnforskaren Christian Benedict förklarar allt om de fyra sömnfaserna.

Hjärnträning hjälper utmattade

Forskning

Många som drabbas av utmattningssyndrom får också problem med minne och koncentration. Nu visar ny forskning att det är möjligt att förbättra sina kognitiva funktioner – och att detta även kan ha positiva effekter på återhämtningsförloppet.

sågspån och trästockar

Sågspån – den nya maten?

Forskning

Nu ska sågspån och halm omvandlas till livsmedel.  Det är Miljö- och energidepartementet som nu gör en mångmiljonsatsning på klimatsmart mat – närmare bestämt på ett forskningsprojekt där trä ska göras ätbart genom fermentering. Satsningen skulle i förlängningen kunna innebära vinster för Sveriges skogs- och lantbruk.

3 superknep vid förkylning

3 superknep vid förkylning

Förkylning

Vid den här tiden på året, när våren står precis bakom dörren och vädret ser olika ut från dag till dag, är det lätt att bli förkyld. Vilket många gånger faktiskt är helt onödigt.  För de virushämmande knepen finns där – och ser man bara till att ta hand om sig i övrigt är chansen att hålla sig frisk större än många tror.  Här är infon som hjälper dig på vägen. 

Dansk duo bakom ny bok om växtbaserad kost

Kost

Det ökade intresset för miljö, etik och hälsa har lett till ett växande intresse för veganism och en mer växtbaserad kost. Många frågar sig om det verkligen är hälsosamt att bara äta mat från växtriket, mycket tyder på att de som äter växtbaserat löper lägre risk för många vanliga folksjukdomar. Det menar läkaren Tobias Schmidt Hansen och dietisten Maria Felding som skrivit boken "Den växtbaserade kosten".

“Vinterkräksjukan sprids via luften”

Mage

Det är högsäsong för vinterkräksjukan, och stora som små drabbas. Nu tror forskare att det smittsamma viruset kan transporteras i mycket små vattendroppar. Det gör att det i fortsättningen kan komma att räknas som luftburet och att det kan behövas andra metoder än vi hittills trott för att begränsa spridningen.

ögg

Nu är ägg farligt – igen

Forskning

Först var det farligt, sedan var det inte farligt, sedan var det farligt igen.  Äggens vara eller inte vara som livsmedel har diskuterats i decennier. Anledningen? Jo, huruvida ägget – på grund av sin mängd kolesterol, i främst gulan – är farligt för oss eller inte. Buden har varit olika. De senaste åren har ägg ansetts ofarliga på grund av tesen att kroppen faktiskt förmår kontrollera kolesterolmängden i blodet. Men – nu är de alltså farliga igen, enligt en ny studie presenterad i tidskriften Jama.

D-vitamin

Så länge räcker ditt lager av D-vitamin

Naturlig hälsa

Nu när solen är tillbaka, innebär det att du kan lägga undan burken med D-vitamin? undrar du. Eller tog du kanske aldrig fram den – eftersom du solgassade en hel del när du var i Thailand i julas – och tänker att ditt lager nog fortfarande räcker? Ja, det är inte helt lätt att veta hur det står till med kroppens D-vitamindepåer – så låt oss reda ut saken.

Nu slipper Marita nätter med värmevallningar

Hälsa

När Marita kom in i klimakteriet fick hon kraftiga värmevallningar och orolig sömn. Hon vaknade blöt av svett nästan varje natt. I somras började Marita ta ett växtbaserat läkemedel för klimakteriebesvär och efter ett tag var svettningarna i princip helt borta.

Skönhetspanelen testar: Ansiktsrengöring

Hud

Att tvätta ansiktet är något de flesta gör åtminstone en gång om dagen, vanligen på kvällen då vi vill bli rena från den smuts vi samlat på oss under dagen och ta bort eventuell make-up. Det finns många olika sorters rengöring att välja på men experter menar att krämer och geler är att föredra framför att tvätta sig med vanlig tvål som riskerar torka ut huden. Kureras skönhetspanel har testat fyra populära märken inom naturlig hudvård och utsett en favorit.

kvinna på soffa tar sig åt ryggen

En av tio har tyst njursjukdom

Allmänt

En av tio svenskar lider av kronisk njursjukdom, en sjukdom som både sänker livskvaliteten och kan bli livshotande. Men de flesta vet inte om att de är drabbad, trots att tidig upptäckt kan leda till att utvecklingen hinner bromsas. Det handlar om en tyst folksjukdom som ofta missas av vården – men helt i onödan, enligt experterna.  Det finns nämligen några enkla sätt att få en indikation på huruvida man är drabbad eller ej. Vilka får du veta mer om här.

Sallad med romantisk touch

Recept

Rödbetor, röda äpple och gojibär sprider ett rosa skimmer över denna enkla men goda sallad, varför inte bjuda på en både nyttig och välsmakande överraskning vid nästa romantiska tillfälle.

öga

Behandling vid glaukom – ögonsjukdomen många missar

Hälsa

Glaukom anses vara en lömsk sjukdom. Förloppet går så långsamt att många inte förstår att de är drabbade. Skulle de få diagnosen i tid skulle de sannolikt lyckas bromsa sjukdomen – som annars riskerar att göra dem blinda.  I och med Världsglaukomveckan 10-16 mars poängterar därför Glaukomförbundet vikten av att kontrollera sina ögon regelbundet – och Kureras näringsexpert Zarah Öberg tipsar om naturliga knep som kan förbättra läget för dem som fått sjukdomen konstaterad.

kvinna med selleriknippe och sellerijuice i glas

Hört talas om trenden sellerijuice? Detta sägs det vara bra för

Trendspaning

Din syster gör det, Robert DeNiro gör det, till och med din läkare gör det. Din granne gör det däremot ABSOLUT inte, avfärdar det tvärtom bestämt som en myt. Plötsligt har selleri, eller snarare sellerijuice, blivit någonting superhypat. Men varför har det blivit en sådan enorm hälsotrend, vad sägs sellerijuice vara så bra för – och hur ska man egentligen förhålla sig till hela grejen? Kurera har tittat närmare på sellerijuice-trenden, en av senare års absolut största virala hälsohyper.