Ocker och sötningsmedel på hög

Kurera guidar: Socker och sötningsmedel

Vilket sötningsmedel är bäst, nyttigast och godast? Här guidar Kurera dig genom sockerdjungeln och granskar råsocker, sirap, honung, agavenektar, aspartam, yaconsirap, xylitol (björksocker), erythritol (sukrin) och stevioglykosider.

Socker och råsocker
Innehåll: Sackaros som oftast kommer från sockerrör eller sockerbetor.
Om innehållet: Det mesta av sockret som säljs i Sverige kommer från sockerbetan. Det oraffinerade sockret, så kallat råsocker, innehåller små mängder mineraler och spårelement, så är snäppet bättre än raffinerat, vitt, socker. Båda består av fruktos och glukos. Fruktos ombildas i levern till glukos, och går antingen ut som blodsocker eller kan lagras i levern för senare bruk. Glukos är den kolhydrattyp som snabbast fyller på blodsockret.
Användningsområde: Används som sötningsmedel i matlagning. Fungerar i såväl frysta som kalla och varma rätter. Har konserverande och fuktighetsbevarande egenskaper.
Kcal/100 g: 406 kcal
Hållbarhet: I torrt förvar har produkten nästan obegränsad hållbarhet.
Smak/bismak: Smakar sött.
GI: 69 – högt.
Helhetsomdöme: Kalorierna i socker ger något av en mättnadskänsla, vilket syntetiskt sötningsmedel inte ger. Socker kan vara användbart vid konservering och sötning, men det är viktigt att begränsa sitt sockerintag, och att vara väl medveten om det dolda sockret som finns i många produkter.
Pris: Billigt kilopris. Ekologiskt strösocker kostar cirka 23 kr/kg, o-ekologiskt kostar cirka 12 kr/kg.

Sirap
Innehåll: Sirap som är framställt av rörsocker och salt.
Om innehållet: Sirap är en trögflytande sockerlösning. Det är en biprodukt vid sockertillverkning. Sockret har brutits ned till glukos och fruktos, vars kombination förhindrar kristallisation.
Användningsområde: Som sötningsmedel i bakverk, kakor, godis och matlagning. Den främjar också jäsning i bröd, och ger en fin bakyta på brödet. Brödet blir saftigare och mustigare.
Kcal/100 g: 320
Hållbarhet: Bäst före datum är satt till cirka 3 år efter produktion men dess höga sockerinnehåll gör att den har en lång hållbarhet.
Smak/bismak: Smakar karamelligt och mycket sött.
GI: Högt
Helhetsomdöme: Fyller sin funktion och är bra vid brödbakning.
Pris: Ekologisk sirap kostar cirka 32 kr/kg, o-ekologisk cirka 24 kr/kg.

 

Honung
Innehåll: Honung från pollen och nektar produceras av honungsbin.
Om innehållet: Honung innehåller vitaminer, mineraler, antioxidanter, och mjölksyrabakterier. Honung anses ha antiinflammatoriska effekter och kan motverka bakterier och virus. Speciellt manukahonung, en så kallad sorthonung som är tagen under blomningen av en enskild växt, sägs ha bra antibakteriella och antiinflammatoriska effekter. En svensk forskare inom området menar att svensk ljunghonung har liknande goda egenskaper som manukahonungen.
Användningsområde: Används som sötningsmedel i matlagning. Fungerar i såväl frysta som kalla och varma rätter. Har konserverande och fuktighetsbevarande egenskaper. Tänk dock på att mycket av honungens goda effekter förstörs vid upphettning över 40-45 grader under en längre tid. Snabb uppvärmning som i te påverkar honungen ytterst lite.
Kcal/100 g: 334 kcal
Hållbarhet: Honung har ett bäst före datum som de flesta andra livsmedel. Men rätt förvarad kan honungen hålla sig mycket längre. I regel brukar den mörkna och förlora lite arom, men det är inte skadligt.
Smak/bismak: Smakar sötare än socker.
GI: 58 – medel.
Helhetsomdöme: Mycket gott som smaksättare i te eller ringlad på yoghurten. Fungera bra mot hosta.
Pris: Priset varierar beroende på av vem och var honungen säljs. En ekologisk honung kostar omkring 70 kr/kg och uppåt. Den billigaste o-ekologiska varianten kostar från ca 43 kr/kg.

Agavenektar/agvesirap
Innehåll: Agavenektar är saven från agaveväxten.
Om innehållet: Består huvudsakligen av fruktos och glukos. Agave är en suckulent växt som finns i Mexico och i södra USA. Ur agaveplantan pressas juicen som filtreras och hettas upp för att omvandla polysackarid till enkla sockerarter. Juicen koncentreras sedan till en flytande sirap. Ju ljusare färg sirapen har desto mindre processad är den. Blue agave används för att göra tequila.
Användningsområde: Kan användas i bakning, desserter och i kaffet. Kan ersätta socker och honung i de flesta recepten. Agave kan användas som ett veganskt alternativ. Löses lätt i kalla drycker.
Kcal/100 g: 310 kcal
Hållbarhet: Cirka 1 år.
Smak/bismak: Sötare än socker och honung men påminner om honung i smaken.
GI: 32 – lågt.
Helhetsomdöme: Passar bra för veganer och individer som vill äta RAW. Kan ersätta vanlig sirap på till exempel pannkakor.
Pris: 90 kr/kg och uppåt.

Aspartam, E-nummer 951.
Innehåll: Består av två aminosyror, asparaginsyra och fenylalanin.
Om innehållet: Syntetiskt sötningsmedel som är cirka 200 gånger sötare än vanligt socker. Andra syntetiska sötningsmedel är sukralos, acesulfam k, cyklamat och sackarin. Säljs under namn som Candarel, Equal och Nutra-SweetÒ
Användningsområde: Finns i bland annat halstabletter, sockerfria tuggummin, kakor, läsk, glass, proteinpulver, mediciner och lightprodukter.
kcal/100 g: 0. Räknas som ett icke energigivande sötningsmedel.
Hållbarhet: Canderel röd strö har 3 års hållbarhet.
Smak/bismak: Väldigt sött, cirka 200 gånger sötare än socker.
GI: Lågt, tack vare att det räcker mes små mängder för att uppnå samma sötma som socker.
Helhetsomdöme: Som ett artificiellt sötningsmedel har det fått en del kritik genom åren. Det finns studier som visar att det kan vara ohälsosamt, och det finns studier som visar att det är ofarligt. Det är viktigt att skapa sig en egen uppfattning om man vill tillsätta kroppen aspratam eller inte. Kan öka sötsuget och insulinutsöndring hos vissa individer men ger överlag inget blodsocker eller insulinsvar. Personer som lider av fenylketonuri kan inte bryta ner fenylalanin och för dessa är aspartam farligt.
Pris: Aspartam säljs inte i ren form, utan ingår i blandningar som Canderel som kostar cirka 300 kr/kg.

Yaconsirap
Innehåll: Sirap från en rot som växer i Anderna och är släkt med solrosen och jordärtskockan.
Om innehållet: Innehåller kalium, antioxidanter och ett ämne, inulin, som gynnar tarmbakterierna. Har därmed en prebiotisk verkan och främjar både immunförsvaret och matsmältningen. Själva sockret tar inte upp av kroppen och påverkar därför inte blodsockret.
Användningsområde: Kan användas istället för honung i till exempel smoothie, på pannkakor, efterrätter och gröt.
Kcal/100 g: 54 kcal
Hållbarhet: minst 1 år.
Smak/bismak: Mörk, mustig och söt smak.
GI: Lågt.
Helhetsomdöme: Är rawfood. I vissa länder rekommenderas yakonsirapen till personer som har problem med matsmältningen, hormonell obalans eller som vill gå ner i vikt.
Pris: 676 kr/1000 ml.

Xylitol, E-nummer 967. Också kallad björksocker.
Innehåll: Xylitol är en sockeralkohol som innehåller färre kalorier och kolhydrater är socker. Xylitolet som säljs i Sverige kommer oftast från björk- eller bokträd i Finland. I Kina är xylitol utvunnet från majs.
Om innehållet: Xylitol är en sockeralkohol som innehåller färre kalorier och kolhydrater än socker. Xylitol är även den enda sockeralkoholen som fått ett hälsopåstående godkänt av EU (EFSA) gällande tandhälsan. ”Tuggummi sötat med 100 procent xylitol har visat sig minska dental plack. En stor mängd/hög nivå av dental plack är en riskfaktor för utveckling av karies hos barn.”
Användningsområde: Som sötningsmedel i tuggummi och godis. Kan ersätta socker i alla recept förutom där jäst används. Då behövs ca 1-2 msk socker per 50 g jäst som jästnäring, men det försvinner under jäsningsprocessen.
Kcal/100 g: 240
Hållbarhet: Xylitol är hållbart i flera år.
Smak/bismak: Xylitol är något sötare än socker så man använder en mindre mängd xylitol vid bakning. Xylitol är sockeralternativet som smakar mest likt socker.
GI: 7 – Lågt.
Helhetsomdöme: Anses motverka karies och hämma tillväxten av vissa bakterier. Xylitol är en av de minst laxerande sockeralkoholerna, men som individ kan man uppleva att xylitol kan ha en laxerande effekt. Våra kroppar producerar xylitol naturligt vid matsmältningen.
Pris: Från 147 kr /k

Erythritol som säljs under namn som sukrin, sötin och sötrix. E-nummer 968.
Innehåll: Sockeralkoholen erythritol som finns naturligt i vissa frukter och i svamp.
Om innehållet: Erythritol finns naturligt i bland annat frukt, bär, alger och svampar. Erythritol framställs genom fermentering av sockerarter från majs eller socker. Man tillsätter en bakteriekultur till glukos som omvandlas till erythritol. Dess sötma motsvarar cirka 75 procent av vitt socker. Har inte samma laxerande effekt som andra sockeralkoholer.
Användningsområde: Som strösocker, i drycker, bakning och desserter. Kan med fördel blandas med stevia för ett billigare pris.
Kcal/100 g: 0 kcal
Hållbarhet: Brukar ha ett bäst före datum som är satt tre år efter produktion. I praktiken har produkten nästan obegränsad hållbarhet.
Smak/bismak: Sukrin kan ge en kall känsla i munnen.
GI: 0. Den sockeralkohol som påverkar blodsockret minst.
Helhetsomdöme: Eftersom det inte höjer blodsockernivån, och är nästintill kalorifritt så lämpar det sig för diabetiker. Orsakar inte karies. De som har IBS kan vara känsliga mot erytritol.
Pris: Från 160 kr/kg.

Stevioglykosider. E-nummer 960.
Innehåll: Steviaglykosider från växten Stevia Rebaudiana.
Om innehållet: Steviaklykosider utvinns ur växtens blad. Det är ungefär 300 gånger sötare än vanligt socker, men utan kalorier. Smaken är väldigt koncentrerad och kan vara svår att dosera.
Användningsområde: Passar bra i varma och kalla drycker, såser, glass. Även bra till choklad, kaffe, bär och citrusfrukter. Kan ersätta socker i traditionella recept, men mängd behöver justeras. Bäst resultat får du om du använder recept som är avsedda för stevia.
Kcal/100 g: 0. Energifritt sötningsmedel.
Hållbarhet: Flera års hållbarhet.
Smak/bismak: Annorlunda smak mot socker, men är väldigt sött. Framförallt vid överdosering kan en bitter ton framträda. En del tycker att det har en smak av lakrits. Stevia med hög kvalitet ger mindre eftersmak.
GI: 0.
Helhetsomdöme: En naturlig produkt som har använts väldigt länge i dess ursprungsland Paraguay. Orsakar inte karies och påverkar inte blodsockernivån.
Pris: Dyrt kilopris, omkring 5 000 kronor. Men då det är mycket sött så använder man små mängder, vilket ger ett bra kilopris för sötma.

 Av Anja Lenner


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

blodgrupp A

Blodgrupp A – Vegetarianen

Kost

Enligt blodgruppsdieten mår personer med blodgrupp A bra av att äta en övergripande vegetarisk kost och undvika mjölkprodukter. Ulrika Davidsson är kostrådgivare och expert på Kurera och förespråkar en blodgruppsanpassad diet för att uppnå god hälsa och en naturlig viktminskning.

Man pekar man håller upp handen

Stressexperten: ”Säg nej!”

Mental hälsa

Stressexperten Karin Isberg har skrivit boken ”15 sätt att bli fri från stress” där hon ger råd om hur man snabbt och enkelt kan sänka stressen i sitt liv. Kurera har som enda tidning fått möjlighet att publicera en artikelserie som bygger på boken. I del elva tar Karin upp vikten av att säga nej.

Städa bort 99,99% av hemmets bakterier* med bara vatten!

Annons från Kärcher

Med en ångtvätt hemma klarar du de minsta, mest envetna och elakaste smutspartiklarna. I köket, inte minst på köksbänken, samsas råa färskvaror, grönsaker, matkassar som lyfts direkt från butiksgolvet. Men ångtvätten klarar förstås hela hemmet, badrummet, alla hårda ytor som stål och kakel, gardiner och barnens leksaker m.m. Det allra bästa – inga som helst kemikalier behövs!

blodgrupp

Må bättre med en blodgruppsanpassad kost

Kost

Olika människor mår bra av olika sorters mat. En anledning kan vara våra olika blodgruppstillhörigheter. Genom att äta en kost som är anpassad efter sin blodgrupp kan man återställa kroppens naturliga och genetiska balans, skriver Kureras expert, kostrådgivaren Ulrika Davidsson i en serie om blodgruppsdieten.

helena nyblom lakarens guide till den naturliga supermaten

Doktorn ordinerar naturlig supermat

Intervju

Helena Nyblom tillhör de läkare som tar matens inverkan på hälsan på allvar. Utöver sina läkarutbildningar har hon även förkovrat sig i livsstilsmedicin och förebyggande medicin. Tidigare arbetade Helena bland annat på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, numera är Helena bosatt i Norge och ägnar sig idag främst åt att föreläsa om kost och hälsa.

stora_pepp_boken carina sunding marie tthorslund

Förändring med glimten i ögat

Intervju

Nätverket 4Good startades av Carina Sunding, Marie Thorslund och två tjejer till. Det växte fram ur en längtan om ett annat sätt att leva och arbeta efter mammaledigheten, så här 13 år och mängder av inspirationsresor och peppande evenemangskvällar senare släpper de så sin första bok – "Stora peppboken".



cecilia davidsson

Cecilia lagar magar med hemsnickrad makrobiotik

Hälsoprofilerna berättar

Cecilia Davidsson är utbildad näringsterapeut och kock och håller bland annat kurser i hälsosam matlagning. Cecilia har en gediget CV när det kommer till mat och har ansvarat för menyerna på flera uppskattade restauranger med hälsoprofil. Hon har även skrivit böckerna ”Yogamat” och ”Hälsosam mat för en friskare mage”. 

kvinna och man i lotusställning i solnedgång

8 anledningar att äta ashwagandha

Naturlig hälsa

Ashwagandha är en av de viktigaste örterna inom den ayurvediska medicinen där den  använts i mer än 4 000 år. Idag vet vi att effekten är ett resultat av att örten påverkar stresshormonet kortisol. Här är åtta tillfällen då ashwagandha hjälper – allt enligt ny forskning.  

karin isberg

Stressexperten: ”Låt saker hända”

Mental hälsa

Att försöka forcera fram resultat eller tvinga till dig någons kärlek eller uppskattning är sällan särskilt lyckat. Att göra sitt, kliva tillbaka och låta saker utvecklas i sin egen takt kan vara en utmaning för många av oss. Tålamod är många gånger det som saknas när vi blir stressade över något, berättar stressexperten Karin Isberg i del 10 av Kureras artikelserie om stress.

barn dricker mjolk

Havremjölksproducent kräver granskning av EU-stöd

Eko/miljö

Havremjölkproducenten Oatly drar sig inte för att gå i klinch med tunga institutioner. Tidigare har de stridit för rätten att kalla sin dryck för mjölk - en strid de förlorade. Kanske fick de blodad tand för nu ger de sig på EU och det stöd som betalas ut till mjölk till skolbarn, då de anser stödet förlegat och att det snedvrider konkurrensen på bekostnad av miljön.

stress

Kureras bästa tips för att motverka stress

Mental hälsa

Symptom på stress är ett sätt för kroppen att tala om att allt inte står rätt till. Stress kan uppstå av flera anledningar och kan innebära såväl fysiska som mentala påfrestningar. Då är det extra viktigt att börja göra rätt prioriteringar, vända den onda spiralen och återfå balansen.

Lillebil

Fick hjälp med sin känsliga hy

Skönhet

Lillebil Möller hade i många år problem med känslig hy och fick ibland rodnader och andra hudirritationer. Det tog tid att prova sig fram till det som gjorde hennes hud bra igen, men för tio år sedan hittade hon rätt i djungeln av hudvårdsprodukter.

endometrios pcos

Kvinnhohälsa: Lindring vid endometrios och PCOS

Hälsa

Många kvinnor lider av problem och symptom som är kopplade till obalans i könshormonerna. Dessa obalanser kan exempelvis ge endometrios och innebär svårigheter att bli gravid, smärta vid menstruationer och samlag. PCOS är en annan hormonell obalans som kan utmärkas av uteblivna menstruationer, infertilitet, ökad kroppsbehåring, bukfetma och akne. Men det finns hjälp att få. Kureras näringsexpert Zarah Öberg tipsar om några lätta sätt att förbättra tillstånden. 

skoldkortel

Hur står det till med sköldkörteln?

Naturlig hälsa

Sköldkörteln kan liknas vid kroppens termostat den bidrar till att öka energin, värma kroppen samt aktivera vårt immunsystem. Ibland vill den istället reglera ned och säga till kroppen att ta det lugnt – det är fullt normalt men den kan också bli underaktiv.

kvinna visar musklerna

Livet börjar bortom rädslan

Krönikan

Av alla viktiga och fina egenskaper vi människor behöver för att vara just mänskliga så är mod en av de viktigaste. Visst är det grundläggande att vi är snälla, omtänksamma, empatiska och generösa, men om vi inte är modiga så stänger vi dörrar omkring oss eller låter helt enkelt bli att öppna, skriver Kureras krönikör Tia Jumbe.