Ocker och sötningsmedel på hög

Kurera guidar: Socker och sötningsmedel

Vilket sötningsmedel är bäst, nyttigast och godast? Här guidar Kurera dig genom sockerdjungeln och granskar råsocker, sirap, honung, agavenektar, aspartam, yaconsirap, xylitol (björksocker), erythritol (sukrin) och stevioglykosider.

Socker och råsocker
Innehåll: Sackaros som oftast kommer från sockerrör eller sockerbetor.
Om innehållet: Det mesta av sockret som säljs i Sverige kommer från sockerbetan. Det oraffinerade sockret, så kallat råsocker, innehåller små mängder mineraler och spårelement, så är snäppet bättre än raffinerat, vitt, socker. Båda består av fruktos och glukos. Fruktos ombildas i levern till glukos, och går antingen ut som blodsocker eller kan lagras i levern för senare bruk. Glukos är den kolhydrattyp som snabbast fyller på blodsockret.
Användningsområde: Används som sötningsmedel i matlagning. Fungerar i såväl frysta som kalla och varma rätter. Har konserverande och fuktighetsbevarande egenskaper.
Kcal/100 g: 406 kcal
Hållbarhet: I torrt förvar har produkten nästan obegränsad hållbarhet.
Smak/bismak: Smakar sött.
GI: 69 – högt.
Helhetsomdöme: Kalorierna i socker ger något av en mättnadskänsla, vilket syntetiskt sötningsmedel inte ger. Socker kan vara användbart vid konservering och sötning, men det är viktigt att begränsa sitt sockerintag, och att vara väl medveten om det dolda sockret som finns i många produkter.
Pris: Billigt kilopris. Ekologiskt strösocker kostar cirka 23 kr/kg, o-ekologiskt kostar cirka 12 kr/kg.

Sirap
Innehåll: Sirap som är framställt av rörsocker och salt.
Om innehållet: Sirap är en trögflytande sockerlösning. Det är en biprodukt vid sockertillverkning. Sockret har brutits ned till glukos och fruktos, vars kombination förhindrar kristallisation.
Användningsområde: Som sötningsmedel i bakverk, kakor, godis och matlagning. Den främjar också jäsning i bröd, och ger en fin bakyta på brödet. Brödet blir saftigare och mustigare.
Kcal/100 g: 320
Hållbarhet: Bäst före datum är satt till cirka 3 år efter produktion men dess höga sockerinnehåll gör att den har en lång hållbarhet.
Smak/bismak: Smakar karamelligt och mycket sött.
GI: Högt
Helhetsomdöme: Fyller sin funktion och är bra vid brödbakning.
Pris: Ekologisk sirap kostar cirka 32 kr/kg, o-ekologisk cirka 24 kr/kg.

 

Honung
Innehåll: Honung från pollen och nektar produceras av honungsbin.
Om innehållet: Honung innehåller vitaminer, mineraler, antioxidanter, och mjölksyrabakterier. Honung anses ha antiinflammatoriska effekter och kan motverka bakterier och virus. Speciellt manukahonung, en så kallad sorthonung som är tagen under blomningen av en enskild växt, sägs ha bra antibakteriella och antiinflammatoriska effekter. En svensk forskare inom området menar att svensk ljunghonung har liknande goda egenskaper som manukahonungen.
Användningsområde: Används som sötningsmedel i matlagning. Fungerar i såväl frysta som kalla och varma rätter. Har konserverande och fuktighetsbevarande egenskaper. Tänk dock på att mycket av honungens goda effekter förstörs vid upphettning över 40-45 grader under en längre tid. Snabb uppvärmning som i te påverkar honungen ytterst lite.
Kcal/100 g: 334 kcal
Hållbarhet: Honung har ett bäst före datum som de flesta andra livsmedel. Men rätt förvarad kan honungen hålla sig mycket längre. I regel brukar den mörkna och förlora lite arom, men det är inte skadligt.
Smak/bismak: Smakar sötare än socker.
GI: 58 – medel.
Helhetsomdöme: Mycket gott som smaksättare i te eller ringlad på yoghurten. Fungera bra mot hosta.
Pris: Priset varierar beroende på av vem och var honungen säljs. En ekologisk honung kostar omkring 70 kr/kg och uppåt. Den billigaste o-ekologiska varianten kostar från ca 43 kr/kg.

Agavenektar/agvesirap
Innehåll: Agavenektar är saven från agaveväxten.
Om innehållet: Består huvudsakligen av fruktos och glukos. Agave är en suckulent växt som finns i Mexico och i södra USA. Ur agaveplantan pressas juicen som filtreras och hettas upp för att omvandla polysackarid till enkla sockerarter. Juicen koncentreras sedan till en flytande sirap. Ju ljusare färg sirapen har desto mindre processad är den. Blue agave används för att göra tequila.
Användningsområde: Kan användas i bakning, desserter och i kaffet. Kan ersätta socker och honung i de flesta recepten. Agave kan användas som ett veganskt alternativ. Löses lätt i kalla drycker.
Kcal/100 g: 310 kcal
Hållbarhet: Cirka 1 år.
Smak/bismak: Sötare än socker och honung men påminner om honung i smaken.
GI: 32 – lågt.
Helhetsomdöme: Passar bra för veganer och individer som vill äta RAW. Kan ersätta vanlig sirap på till exempel pannkakor.
Pris: 90 kr/kg och uppåt.

Aspartam, E-nummer 951.
Innehåll: Består av två aminosyror, asparaginsyra och fenylalanin.
Om innehållet: Syntetiskt sötningsmedel som är cirka 200 gånger sötare än vanligt socker. Andra syntetiska sötningsmedel är sukralos, acesulfam k, cyklamat och sackarin. Säljs under namn som Candarel, Equal och Nutra-SweetÒ
Användningsområde: Finns i bland annat halstabletter, sockerfria tuggummin, kakor, läsk, glass, proteinpulver, mediciner och lightprodukter.
kcal/100 g: 0. Räknas som ett icke energigivande sötningsmedel.
Hållbarhet: Canderel röd strö har 3 års hållbarhet.
Smak/bismak: Väldigt sött, cirka 200 gånger sötare än socker.
GI: Lågt, tack vare att det räcker mes små mängder för att uppnå samma sötma som socker.
Helhetsomdöme: Som ett artificiellt sötningsmedel har det fått en del kritik genom åren. Det finns studier som visar att det kan vara ohälsosamt, och det finns studier som visar att det är ofarligt. Det är viktigt att skapa sig en egen uppfattning om man vill tillsätta kroppen aspratam eller inte. Kan öka sötsuget och insulinutsöndring hos vissa individer men ger överlag inget blodsocker eller insulinsvar. Personer som lider av fenylketonuri kan inte bryta ner fenylalanin och för dessa är aspartam farligt.
Pris: Aspartam säljs inte i ren form, utan ingår i blandningar som Canderel som kostar cirka 300 kr/kg.

Yaconsirap
Innehåll: Sirap från en rot som växer i Anderna och är släkt med solrosen och jordärtskockan.
Om innehållet: Innehåller kalium, antioxidanter och ett ämne, inulin, som gynnar tarmbakterierna. Har därmed en prebiotisk verkan och främjar både immunförsvaret och matsmältningen. Själva sockret tar inte upp av kroppen och påverkar därför inte blodsockret.
Användningsområde: Kan användas istället för honung i till exempel smoothie, på pannkakor, efterrätter och gröt.
Kcal/100 g: 54 kcal
Hållbarhet: minst 1 år.
Smak/bismak: Mörk, mustig och söt smak.
GI: Lågt.
Helhetsomdöme: Är rawfood. I vissa länder rekommenderas yakonsirapen till personer som har problem med matsmältningen, hormonell obalans eller som vill gå ner i vikt.
Pris: 676 kr/1000 ml.

Xylitol, E-nummer 967. Också kallad björksocker.
Innehåll: Xylitol är en sockeralkohol som innehåller färre kalorier och kolhydrater är socker. Xylitolet som säljs i Sverige kommer oftast från björk- eller bokträd i Finland. I Kina är xylitol utvunnet från majs.
Om innehållet: Xylitol är en sockeralkohol som innehåller färre kalorier och kolhydrater än socker. Xylitol är även den enda sockeralkoholen som fått ett hälsopåstående godkänt av EU (EFSA) gällande tandhälsan. ”Tuggummi sötat med 100 procent xylitol har visat sig minska dental plack. En stor mängd/hög nivå av dental plack är en riskfaktor för utveckling av karies hos barn.”
Användningsområde: Som sötningsmedel i tuggummi och godis. Kan ersätta socker i alla recept förutom där jäst används. Då behövs ca 1-2 msk socker per 50 g jäst som jästnäring, men det försvinner under jäsningsprocessen.
Kcal/100 g: 240
Hållbarhet: Xylitol är hållbart i flera år.
Smak/bismak: Xylitol är något sötare än socker så man använder en mindre mängd xylitol vid bakning. Xylitol är sockeralternativet som smakar mest likt socker.
GI: 7 – Lågt.
Helhetsomdöme: Anses motverka karies och hämma tillväxten av vissa bakterier. Xylitol är en av de minst laxerande sockeralkoholerna, men som individ kan man uppleva att xylitol kan ha en laxerande effekt. Våra kroppar producerar xylitol naturligt vid matsmältningen.
Pris: Från 147 kr /k

Erythritol som säljs under namn som sukrin, sötin och sötrix. E-nummer 968.
Innehåll: Sockeralkoholen erythritol som finns naturligt i vissa frukter och i svamp.
Om innehållet: Erythritol finns naturligt i bland annat frukt, bär, alger och svampar. Erythritol framställs genom fermentering av sockerarter från majs eller socker. Man tillsätter en bakteriekultur till glukos som omvandlas till erythritol. Dess sötma motsvarar cirka 75 procent av vitt socker. Har inte samma laxerande effekt som andra sockeralkoholer.
Användningsområde: Som strösocker, i drycker, bakning och desserter. Kan med fördel blandas med stevia för ett billigare pris.
Kcal/100 g: 0 kcal
Hållbarhet: Brukar ha ett bäst före datum som är satt tre år efter produktion. I praktiken har produkten nästan obegränsad hållbarhet.
Smak/bismak: Sukrin kan ge en kall känsla i munnen.
GI: 0. Den sockeralkohol som påverkar blodsockret minst.
Helhetsomdöme: Eftersom det inte höjer blodsockernivån, och är nästintill kalorifritt så lämpar det sig för diabetiker. Orsakar inte karies. De som har IBS kan vara känsliga mot erytritol.
Pris: Från 160 kr/kg.

Stevioglykosider. E-nummer 960.
Innehåll: Steviaglykosider från växten Stevia Rebaudiana.
Om innehållet: Steviaklykosider utvinns ur växtens blad. Det är ungefär 300 gånger sötare än vanligt socker, men utan kalorier. Smaken är väldigt koncentrerad och kan vara svår att dosera.
Användningsområde: Passar bra i varma och kalla drycker, såser, glass. Även bra till choklad, kaffe, bär och citrusfrukter. Kan ersätta socker i traditionella recept, men mängd behöver justeras. Bäst resultat får du om du använder recept som är avsedda för stevia.
Kcal/100 g: 0. Energifritt sötningsmedel.
Hållbarhet: Flera års hållbarhet.
Smak/bismak: Annorlunda smak mot socker, men är väldigt sött. Framförallt vid överdosering kan en bitter ton framträda. En del tycker att det har en smak av lakrits. Stevia med hög kvalitet ger mindre eftersmak.
GI: 0.
Helhetsomdöme: En naturlig produkt som har använts väldigt länge i dess ursprungsland Paraguay. Orsakar inte karies och påverkar inte blodsockernivån.
Pris: Dyrt kilopris, omkring 5 000 kronor. Men då det är mycket sött så använder man små mängder, vilket ger ett bra kilopris för sötma.

 Av Anja Lenner


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Sänk stressen med hjälp av andningen

Mental hälsa

Karin Isberg är stressexpert och författare till boken ”15 sätt att bli fri från stress” där hon ger råd om hur man snabbt och enkelt kan sänka stressen i sitt liv. Kurera har som enda tidning fått möjlighet att publicera en artikelserie som bygger på boken. I del tre lär Karin ut hur man kan komma i balans med hjälp av sin andning:

Vi väljer bröd efter ålder och utbildningsnivå

Forskning

När vi väljer bröd i matbutiken så väljer vi dels det vi fick hemma som barn och dels efter den utbildningsnivå vi har. Bröd gjort på råg är hälsosammare än bröd bakat på vete. Yngre personer föredrar mindre hälsosamt bröd medan äldre väljer det hälsosamma brödet. Att byta vanor som vuxna är dessutom svårt. Det visar en ny avhandling om råg gjord vi Uppsala universitet.

Kvinna stretchar

Träna säkert med aktiv återhämtning

Träning

Är du taggad på att komma igång med din träning men trött på segdragen träningsvärk och rädd för att dra på dig otäcka skador? I boken "Snabbare, starkare, friskare med integrativ idrottsnutrition", beskriver Peter Wilhelmsson hur du ska äta och ta hand om kroppen för att träningen ska bli ett rent nöje.

Honung

Biodlarna: ”Inhemsk honung gynnar vår miljö”

Eko/miljö

Med anledning av att den italienske munken Bernhard av Clairvaux dog den 20 augusti för 864 år sedan firar vi denna dag honungens dag. Han är nämligen biodlarnas skyddshelgon och även om vi i Sverige inte har någon stark relation till katolska helgon är det idag som honungen uppmärksammas även här. Bin är nödvändiga för en levande natur och ett fungerade jordbruk och på Kurera vill vi passa på att slå ett slag för dessa hårt arbetande varelser.

Ett par

Relationsexperten: Är du medberoende?

Krönikan

Ordet medberoende har de flesta människor hört och det nämns numera betydligt oftare än tidigare, men vad innebär det egentligen att vara medberoende? Det ger Kureras nya krönikör relationterapeuten och författaren Cornelia Södergren svar på.

Skydda levern med hjälp av rätt kost

Hälsa

Din lever behöver rätt kost för att orka med sitt viktiga utrensningsarbete. Det är lätt att kroppen överbelastas med kemikalier från maten och då hinner levern inte med. Om du äter för mycket socker kan det synas i ansiktet som blemmor och rodnader och kroppen brukar kännas svullen, trött och ibland får man värk. Sommaren innebär oftast excesser i sötsaker och det är okey så länger du inte tar med dig ovanorna in i vardagen. Här kommer tips på bra mat som stöder en frisk lever.

Fler får hjärtinfarkt på måndagar

Forskning

När stressen ökar tycks hjärtinfarkterna bli fler. Statistik visar att antalet infarkter skjuter i höjden under jul- och nyårshelgen men även på måndagar. Det visar en studie som nyligen publicerades i tidskriften American Heart Journal. Sifforna baserades på data från olika svenska register.

Ont i ryggen? Så blir du bättre

Hälsa

Svenskarna har i dag övervägande stillasittande arbeten. De leder till försämrad hälsa på flera sätt. Något som ofta ger sig tillkänna ganska snar är problem med ryggen. Monotona rörelser, dålig hållning och inaktivitet ger ryggont. Men det också lätt hänt att få ont i nacke och rygg på grund av flitigt användande av läsplattor och mobiltelefoner. Här får du några tips som lindrar värk i ryggen.

Gråhårig man speglar sig

Grått hår – en markör för god hälsa?

Forskning

Spanska forskare har genom att studera vildsvin kommit fram till att grått hår kan vara ett tecken på god hälsa. Länge har det betraktats som motsatsen och något som ska döljas till varje pris för att bibehålla ett ungdomligt och hälsosamt utseende. Men den grå manen kan nu istället visa sig vara en symbol för god hälsa – medan rödhåriga kan ligga lite mer pyrt till.

sittande kvinna

Enkla knep för att undvika stillasittande

Hälsa

Människan är skapad för rörelse. Att leva sitt liv med mycket stillasittande är inte naturligt för kroppen. I Sverige sitter vuxna i snitt åtta timmar per dag och bara hälften motionerar mer än 30 minuter i veckan. Att minska antalet stillasittande timmar från åtta till tre kan öka livslängden med två till tre år

Frukost

Ny forskning: ”Du beter dig som du äter”

Kost

Vad vi äter påverkar hur vi mår och beter oss mot andra, visar ny forskning. Tidigare har Kurera berättat om att socker visat sig vara en starkt bidragande orsak till psykisk ohälsa. I en artikel i Svt nyheter berättades det nyligen att vad vi äter i övrigt styr vårt humör.

Studie: ”Minskat köttintag – bra för tarmhälsan”

Kost

Nu kommer fler argument för att dra ned på köttkonsumtionen. En riklig köttkonsumtion har nämligen visat sig kunna ligga bakom divertikulit eller inflammerade tarmfickor. Sedan tidigare har rökning och stillasittande pekats ut som bovar men nu är det alltså biffen som sägs ställa till det.

Så bevarar män självständighet och hälsa långt upp i åldern

Forskning

Hur gör man för att kunna klara sig själv och vara någorlunda frisk högt upp i åldern? En studie på män födda mellan 1920 och 1924 där man utvärderat dem sex gånger sedan 1970 gav tydliga besked. Rök inte, ät inte för mycket och när du väl äter, välj en medelhavsliknande kost. Då har du goda chanser att bli gammal och dessutom bevara din självständighet långt upp i åldern.

Sötpotatis

Aminosyra kan förebygga ALS och alzheimer

Naturlig hälsa

Kan lösningen på gåtan ALS finnas i sjön? Sjukdomar som ALS, och alzheimer gäckar oss fortfarande och än finns inga effektiva mediciner mot dessa svåra åkommor men nu verkar forskare vara en lösning på spåren. Algblomningen i Östersjön har länge varit ett problem och man har sedan tidigare kunnat konstatera att gifterna kan orsaka bland annat leverskador.

Hälsosam mat, nötter, lax. olivolja och avokado

Träna hållbart med antiinflammatorisk mat

Träning

En hälsosam kost är en av förutsättningarna för en hållbar livsstil – särskilt för återhämtning i samband träning. En felaktig kost sänker kroppens pH-värde och ökar risken för oxidativ stress, inflammation och skador. Därför är det viktigt för den som tränar att stödja kroppen med antiinflammatorisk kost och extra intag av antioxidanter.

Rhesusapa

Återhållsam diet kan ge ett längre liv

Forskning

LCHF i all ära men för den som vill addera år till livslängden är det svältkost som gäller. Eller kalorirestriktion som det också kallas och då inte i vanlig viktväktarbemärkelse utan helst ska man hålla nere kaloriintaget under 1000 kilokalorier om dagen skriver KIT.

Hormonstörande ämnen i vanliga hudvårdsprodukter

Skönhet

Att välja hudvård och make-up med naturliga ingredienser har aldrig varit viktigare. Inte sedan barockens tid med sitt blysmink har väl det vi applicerar på kroppen för att bli mjuka och vackra varit mer fyllt med diverse mer eller mindre farliga ämnen. Om inte annat finns det betydligt fler skadliga ämnen att välja på i morden tid.

johanna bjurström

Skydda dig mot allergier genom att ta hand om din tarm

Krönikan

Allergi kan uppkomma genom att bakterier och parasiter tar sig in i mage och tarm, där de skapar föruttnelsebakterier. Detta kan leda till nedsatt immunförsvar med trötthet, allergier, akne, eksem, olika tarmproblem och autonoma sjukdomar som följd. Väl fungerande mage och tarm är oftast liktydigt med god hälsa. Här delar jag med mig av mina bästa tips för en frisk tarmhälsa och ett starkt immunförsvar.

Kirurgi – värsta placebon

Hälsa

Saknar kirurgi bevisad effekt? Ja i alla fall i vissa fall menar den austaliensiske kirurgen Ian Harris som i sin bok ”Surgery, The Ultimate Placebo: A surgeon cuts through the evidence” uttrycker stark skepsis mot flera typer av kirurgi, dels för att undersökningar visar att många ingrepp har mindre effekt av än vad som påstås.

Kökssvamp

Därför ska du inte mikra din disktrasa

Forskning

Kökets måsten för rengöring - disktrasan och skrubsvampen är svåra att klara sig utan när det gäller att hålla rent på diskbänk och arbetsytor. Något som är viktigt för att hålla god hygien men hur fräscha är de egentligen?

Pannkaor med bär

Glutenfria pannkakor med sommarbär

Recept

Supergoda, nyttiga och näringsrika är dessa naturligt glutenfria fullkornspannkakor från Nillas Kitchen. Varför inte göra dem till frukost i helgen. Smeten är gjord på havremjöl och fullkornsrismjöl.

Högintensiv träning – så funkar det

Träning

Trött på långa löprundor? En ny träningsform kan ge ny inspiration, kanske är det dags att prova en mer tidseffektiv metod när träningen drar igång igen i höst.  Högintensiv träning eller HIIT som det förkortas är en explosiv träningsform som bland annat kickstartar kroppens förbränning.