Ocker och sötningsmedel på hög

Kurera guidar: Socker och sötningsmedel

Vilket sötningsmedel är bäst, nyttigast och godast? Här guidar Kurera dig genom sockerdjungeln och granskar råsocker, sirap, honung, agavenektar, aspartam, yaconsirap, xylitol (björksocker), erythritol (sukrin) och stevioglykosider.

Socker och råsocker
Innehåll: Sackaros som oftast kommer från sockerrör eller sockerbetor.
Om innehållet: Det mesta av sockret som säljs i Sverige kommer från sockerbetan. Det oraffinerade sockret, så kallat råsocker, innehåller små mängder mineraler och spårelement, så är snäppet bättre än raffinerat, vitt, socker. Båda består av fruktos och glukos. Fruktos ombildas i levern till glukos, och går antingen ut som blodsocker eller kan lagras i levern för senare bruk. Glukos är den kolhydrattyp som snabbast fyller på blodsockret.
Användningsområde: Används som sötningsmedel i matlagning. Fungerar i såväl frysta som kalla och varma rätter. Har konserverande och fuktighetsbevarande egenskaper.
Kcal/100 g: 406 kcal
Hållbarhet: I torrt förvar har produkten nästan obegränsad hållbarhet.
Smak/bismak: Smakar sött.
GI: 69 – högt.
Helhetsomdöme: Kalorierna i socker ger något av en mättnadskänsla, vilket syntetiskt sötningsmedel inte ger. Socker kan vara användbart vid konservering och sötning, men det är viktigt att begränsa sitt sockerintag, och att vara väl medveten om det dolda sockret som finns i många produkter.
Pris: Billigt kilopris. Ekologiskt strösocker kostar cirka 23 kr/kg, o-ekologiskt kostar cirka 12 kr/kg.

Sirap
Innehåll: Sirap som är framställt av rörsocker och salt.
Om innehållet: Sirap är en trögflytande sockerlösning. Det är en biprodukt vid sockertillverkning. Sockret har brutits ned till glukos och fruktos, vars kombination förhindrar kristallisation.
Användningsområde: Som sötningsmedel i bakverk, kakor, godis och matlagning. Den främjar också jäsning i bröd, och ger en fin bakyta på brödet. Brödet blir saftigare och mustigare.
Kcal/100 g: 320
Hållbarhet: Bäst före datum är satt till cirka 3 år efter produktion men dess höga sockerinnehåll gör att den har en lång hållbarhet.
Smak/bismak: Smakar karamelligt och mycket sött.
GI: Högt
Helhetsomdöme: Fyller sin funktion och är bra vid brödbakning.
Pris: Ekologisk sirap kostar cirka 32 kr/kg, o-ekologisk cirka 24 kr/kg.

 

Honung
Innehåll: Honung från pollen och nektar produceras av honungsbin.
Om innehållet: Honung innehåller vitaminer, mineraler, antioxidanter, och mjölksyrabakterier. Honung anses ha antiinflammatoriska effekter och kan motverka bakterier och virus. Speciellt manukahonung, en så kallad sorthonung som är tagen under blomningen av en enskild växt, sägs ha bra antibakteriella och antiinflammatoriska effekter. En svensk forskare inom området menar att svensk ljunghonung har liknande goda egenskaper som manukahonungen.
Användningsområde: Används som sötningsmedel i matlagning. Fungerar i såväl frysta som kalla och varma rätter. Har konserverande och fuktighetsbevarande egenskaper. Tänk dock på att mycket av honungens goda effekter förstörs vid upphettning över 40-45 grader under en längre tid. Snabb uppvärmning som i te påverkar honungen ytterst lite.
Kcal/100 g: 334 kcal
Hållbarhet: Honung har ett bäst före datum som de flesta andra livsmedel. Men rätt förvarad kan honungen hålla sig mycket längre. I regel brukar den mörkna och förlora lite arom, men det är inte skadligt.
Smak/bismak: Smakar sötare än socker.
GI: 58 – medel.
Helhetsomdöme: Mycket gott som smaksättare i te eller ringlad på yoghurten. Fungera bra mot hosta.
Pris: Priset varierar beroende på av vem och var honungen säljs. En ekologisk honung kostar omkring 70 kr/kg och uppåt. Den billigaste o-ekologiska varianten kostar från ca 43 kr/kg.

Agavenektar/agvesirap
Innehåll: Agavenektar är saven från agaveväxten.
Om innehållet: Består huvudsakligen av fruktos och glukos. Agave är en suckulent växt som finns i Mexico och i södra USA. Ur agaveplantan pressas juicen som filtreras och hettas upp för att omvandla polysackarid till enkla sockerarter. Juicen koncentreras sedan till en flytande sirap. Ju ljusare färg sirapen har desto mindre processad är den. Blue agave används för att göra tequila.
Användningsområde: Kan användas i bakning, desserter och i kaffet. Kan ersätta socker och honung i de flesta recepten. Agave kan användas som ett veganskt alternativ. Löses lätt i kalla drycker.
Kcal/100 g: 310 kcal
Hållbarhet: Cirka 1 år.
Smak/bismak: Sötare än socker och honung men påminner om honung i smaken.
GI: 32 – lågt.
Helhetsomdöme: Passar bra för veganer och individer som vill äta RAW. Kan ersätta vanlig sirap på till exempel pannkakor.
Pris: 90 kr/kg och uppåt.

Aspartam, E-nummer 951.
Innehåll: Består av två aminosyror, asparaginsyra och fenylalanin.
Om innehållet: Syntetiskt sötningsmedel som är cirka 200 gånger sötare än vanligt socker. Andra syntetiska sötningsmedel är sukralos, acesulfam k, cyklamat och sackarin. Säljs under namn som Candarel, Equal och Nutra-SweetÒ
Användningsområde: Finns i bland annat halstabletter, sockerfria tuggummin, kakor, läsk, glass, proteinpulver, mediciner och lightprodukter.
kcal/100 g: 0. Räknas som ett icke energigivande sötningsmedel.
Hållbarhet: Canderel röd strö har 3 års hållbarhet.
Smak/bismak: Väldigt sött, cirka 200 gånger sötare än socker.
GI: Lågt, tack vare att det räcker mes små mängder för att uppnå samma sötma som socker.
Helhetsomdöme: Som ett artificiellt sötningsmedel har det fått en del kritik genom åren. Det finns studier som visar att det kan vara ohälsosamt, och det finns studier som visar att det är ofarligt. Det är viktigt att skapa sig en egen uppfattning om man vill tillsätta kroppen aspratam eller inte. Kan öka sötsuget och insulinutsöndring hos vissa individer men ger överlag inget blodsocker eller insulinsvar. Personer som lider av fenylketonuri kan inte bryta ner fenylalanin och för dessa är aspartam farligt.
Pris: Aspartam säljs inte i ren form, utan ingår i blandningar som Canderel som kostar cirka 300 kr/kg.

Yaconsirap
Innehåll: Sirap från en rot som växer i Anderna och är släkt med solrosen och jordärtskockan.
Om innehållet: Innehåller kalium, antioxidanter och ett ämne, inulin, som gynnar tarmbakterierna. Har därmed en prebiotisk verkan och främjar både immunförsvaret och matsmältningen. Själva sockret tar inte upp av kroppen och påverkar därför inte blodsockret.
Användningsområde: Kan användas istället för honung i till exempel smoothie, på pannkakor, efterrätter och gröt.
Kcal/100 g: 54 kcal
Hållbarhet: minst 1 år.
Smak/bismak: Mörk, mustig och söt smak.
GI: Lågt.
Helhetsomdöme: Är rawfood. I vissa länder rekommenderas yakonsirapen till personer som har problem med matsmältningen, hormonell obalans eller som vill gå ner i vikt.
Pris: 676 kr/1000 ml.

Xylitol, E-nummer 967. Också kallad björksocker.
Innehåll: Xylitol är en sockeralkohol som innehåller färre kalorier och kolhydrater är socker. Xylitolet som säljs i Sverige kommer oftast från björk- eller bokträd i Finland. I Kina är xylitol utvunnet från majs.
Om innehållet: Xylitol är en sockeralkohol som innehåller färre kalorier och kolhydrater än socker. Xylitol är även den enda sockeralkoholen som fått ett hälsopåstående godkänt av EU (EFSA) gällande tandhälsan. "Tuggummi sötat med 100 procent xylitol har visat sig minska dental plack. En stor mängd/hög nivå av dental plack är en riskfaktor för utveckling av karies hos barn."
Användningsområde: Som sötningsmedel i tuggummi och godis. Kan ersätta socker i alla recept förutom där jäst används. Då behövs ca 1-2 msk socker per 50 g jäst som jästnäring, men det försvinner under jäsningsprocessen.
Kcal/100 g: 240
Hållbarhet: Xylitol är hållbart i flera år.
Smak/bismak: Xylitol är något sötare än socker så man använder en mindre mängd xylitol vid bakning. Xylitol är sockeralternativet som smakar mest likt socker.
GI: 7 – Lågt.
Helhetsomdöme: Anses motverka karies och hämma tillväxten av vissa bakterier. Xylitol är en av de minst laxerande sockeralkoholerna, men som individ kan man uppleva att xylitol kan ha en laxerande effekt. Våra kroppar producerar xylitol naturligt vid matsmältningen.
Pris: Från 147 kr /k

 

Erythritol som säljs under namn som sukrin, sötin och sötrix. E-nummer 968.
Innehåll: Sockeralkoholen erythritol som finns naturligt i vissa frukter och i svamp.
Om innehållet: Erythritol finns naturligt i bland annat frukt, bär, alger och svampar. Erythritol framställs genom fermentering av sockerarter från majs eller socker. Man tillsätter en bakteriekultur till glukos som omvandlas till erythritol. Dess sötma motsvarar cirka 75 procent av vitt socker. Har inte samma laxerande effekt som andra sockeralkoholer.
Användningsområde: Som strösocker, i drycker, bakning och desserter. Kan med fördel blandas med stevia för ett billigare pris.
Kcal/100 g: 0 kcal
Hållbarhet: Brukar ha ett bäst före datum som är satt tre år efter produktion. I praktiken har produkten nästan obegränsad hållbarhet.
Smak/bismak: Sukrin kan ge en kall känsla i munnen.
GI: 0. Den sockeralkohol som påverkar blodsockret minst.
Helhetsomdöme: Eftersom det inte höjer blodsockernivån, och är nästintill kalorifritt så lämpar det sig för diabetiker. Orsakar inte karies. De som har IBS kan vara känsliga mot erytritol.
Pris: Från 160 kr/kg.

Stevioglykosider. E-nummer 960.
Innehåll: Steviaglykosider från växten Stevia Rebaudiana.
Om innehållet: Steviaklykosider utvinns ur växtens blad. Det är ungefär 300 gånger sötare än vanligt socker, men utan kalorier. Smaken är väldigt koncentrerad och kan vara svår att dosera.
Användningsområde: Passar bra i varma och kalla drycker, såser, glass. Även bra till choklad, kaffe, bär och citrusfrukter. Kan ersätta socker i traditionella recept, men mängd behöver justeras. Bäst resultat får du om du använder recept som är avsedda för stevia.
Kcal/100 g: 0. Energifritt sötningsmedel.
Hållbarhet: Flera års hållbarhet.
Smak/bismak: Annorlunda smak mot socker, men är väldigt sött. Framförallt vid överdosering kan en bitter ton framträda. En del tycker att det har en smak av lakrits. Stevia med hög kvalitet ger mindre eftersmak.
GI: 0.
Helhetsomdöme: En naturlig produkt som har använts väldigt länge i dess ursprungsland Paraguay. Orsakar inte karies och påverkar inte blodsockernivån.
Pris: Dyrt kilopris, omkring 5 000 kronor. Men då det är mycket sött så använder man små mängder, vilket ger ett bra kilopris för sötma.

 Av Anja Lenner


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Elaine Jenderklint

Elaine fick tillbaka glans och liv i håret igen

Hälsa

För två år sedan kom cancern tillbaka och Elaine Jenderklints ena bröst opererades bort. I efterbehandlingen ingick hormontabletter – som gav starka biverkningar. Kroppen värkte och håret blev tunnare och livlöst, men ett tillskott med bland annat hirs har gett Elaine glansen och hårkvaliteten tillbaka.

Fredrik Ölander

Fiskolja lindrar inflammerad tarm

Mage

Inflammatoriska tarmsjukdomar som Chrons sjukdom och ulcerös kolit har en sak gemensamt – de kommer i skov. Studier har visat att ett tillskott av omega-3 är ett sätt att minska inflammation i tarmen och göra skoven färre och lindrigare. – Men var noga med att välja en fiskolja som är stabil och håller hög kvalitet, säger Fredrik Ölander, funktionsmedicinsk terapeut som dagligen träffar klienter med besvärliga magar.

Kaeng phet – röd currygryta med grönsaker

Recept

Denna thailändska gryta är fullproppad med av grönsaker. Detta och många andra goda vegetariska recept från hela världen hittar du i den gröna kokboken boken "Zeinas green kitchen" av matprofilen Zeina Mourtada – känd för sin uppskattade blogg "Zeinas kitchen" och sin medverkan i TV.

 

”Jag valde bort medicinen och blev frisk av träning och bra mat”

Hälsa

För tio år sedan när Benny Ottosson fick reda på att blodtrycket var förhöjt valde han bort medicinen och ändrade livsstil. På tre månader lyckades han sänka sitt blodtryck till normal nivå, men för två år sedan, när han fick en hudcancerdiagnos gjorde han en ny och djupare förändring – denna gång i sin inre värld. Om sin hälsoresa berättar Benny Ottosson i boken, "Frisk, lugn, utvilad, stark. Hela livet".

Kvinna som sitter i yogaställning

Naturens under lindrar ledbesvär

Forskning

Kådan boswellia och roten gurkmeja har i årtusenden använts inom den ayurvediska medicinen för att lindra ledbesvär. Ny forskning visar att effekten förstärks när de renodlas och används tillsammans så att ett plus ett inte bara blir två – utan tre.

Snart kan vi läsa av psykisk ohälsa i blodet

Mental hälsa

Det kommer ständigt nya siffror på att den psykiska ohälsan bland unga ökar men inte så mycket som visar på varför. Vid Uppsala universitet bedrivs sedan några år en studie som ska öka den kunskapen genom att bland annat studera gener för att göra det möjligt att ställa tidigare diagnoser.

Högt blodtryck – Så funkar det

Hjärt- kärlhälsa

Högt blodtryck är en av våra vanligaste hjärt-kärlsjukdomar, de flesta som drabbas är män. Högt blodtryck kan leda till flera allvarliga sjukdomar och bör därför tas på allvar. Mycket kan göras genom livsstilsförändringar och kostomläggning, hjälper inte det bör man överväga andra behandlingsmetoder.

 

Skönhetspanelen testar: body scrubs

Hud

Kall och torr luft på ingång betyder att det är dags att vårda huden lite extra. Genom att återfukta – och inte minst skrubba får du både lyster och en len hud. Kureras skönhetspanel har testat några naturliga kroppsskrubbar och hittat en favorit.

Glutenintoleranta får oftare selenbrist

Kost

Närmare tre procent av svenskarna har diagnosen celiaki - en autoimmun sjukdom som kräver livslång kostbehandling, och även om man äter rätt kan tarmen ha svårare att ta upp näring. Därför kan glutenintoleranta oftare lida av vitamin- och mineralbrist. Studier visar en tydlig koppling mellan glutenintolerans och bland annat brist på selen.

Peder Gustafsson

“Rödbetan boostar min träning”

Hälsa

Peder Gustafsson har idrottat i hela sitt liv. Numera är skidträningen det han satsar mest på och i årets Vasalopp kom han på 331 plats. Det tackar han åtminstone delvis ett tillskott med rödbetsextrakt för. Med hjälp av det kan han träna hårdare och orka mer.

 

Ann blev kvitt sina ständiga urinvägsinfektioner

Hälsa

Anns urinvägsinfektioner började för tio år sedan och hon har flera gånger om året behandlats med penicillin. – Jag har haft en enda urininfektion i mitt liv tidigare, men efter klimakteriet har det varit tre, fyra gånger om året. Sedan jag hittade tranbärsextraktet har infektionerna försvunnit helt, säger hon.

Växtbaserad kost kan lindra reumatoid artrit

Forskning

En växtbaserad kost kan bidra till att lindra smärtsamma symtom vid reumatid artrit.   Tidigare har man sett förbättringar hos patienter med fibromyalgi, mycket talar nu för att flera autoimmuna sjukdomar kan förebyggas med en kost basesrad på frukt och grönt.

apelsiner och citroner

Därför behöver immunförsvaret C-vitamin

Hälsa

Just nu lider miljontals människor i världen av C-vitaminbrist, en brist som till slut kan leda till olika sjukdomar och i sällsynta fall till döden. Immunologen Sanna Ehdin, forskare, föreläsare och författare, säger att C-vitamin stärker immunförsvaret och ger ökat motstånd mot infektioner, influensa och förkylning

 

“Nu är magen lugnare och jag är mitt pigga jag igen”

Hälsa

I många år tänkte Annette att magvärken var något hon fick stå ut med och lära sig att acceptera. När hon efter akuta magsmärtor på en semesterresa provade kisel blev magen lugnare och värken kommer nu allt mer sällan. – Jag är positivt överraskad att jag får så bra effekt. Jag behöver inte känna att jag måste gilla läget, säger hon.

Magsyran är viktig för mer än matsmältningen

Mage

För många är magsyra något som till varje pris ska kontrolleras, det kopplas till magkatarr och sura uppstötningar som vi tar läkemedel för att dämpa. Men flera problem beror på att vi har för lite snarare än för mycket och magsyran spelar en viktig roll inte bara för matsmältningen utan också för att hålla oss friska i övrigt.

Marie Sjödin

Så fann Marie ork att leva fullt ut!

Hälsa

Kanske var det vårtrötthet, kanske arbetstempot, men Marie Sjödin var trött. När hon stod i gymmet kändes det tungt och hemma tog orken slut innan dagen var över. När hon hittade tabletter med aminosyror så ökade marginalerna och hon orkade mer – på flera plan

 

Återfukta hår och hud – inifrån och ut

Skönhet

Sommarsolen kan torka ut både håret och huden och så här frampå höstkanten behöver vi ge oss själva det bästa för att återfukta och reparera både inifrån och ut! Här ger Kureras skönhetsexpert Johanna Bjurström tips på några sköna produkter att ladda upp med inför kallare tider.

Tappade fisknät fångar upp stora mängder fisk 

Eko/miljö

Fisknät som tappas ute till havs kallas spökgarn. De sjunker ner till botten och blir en till en dödsfälla för fiskar i många år efteråt. Ett djurplågeri som aldrig tillåtits på land. I FN pågår nu förhandlingar om att ta fram ett globalt havsavtal men även lokalt efterlyser man åtgärder.

Lukas Färenstedt- Widerberg

Så fick Lukas, 16, hjälp med sin adhd

Intervju

Sedan Lukas Färenstedt-Widerberg fick sin adhd-diagnos har han provat olika mediciner för att få bukt med känsloutbrott och koncentrationen, men ingenting har fungerat. Det var inte förrän han provade ett näringstillskott som han kände sig lugnare, mer fokuserad och kunde sova bättre

Mellanösternpanna med broccoli

Recept

En rätt som går hem hos många barn är ugnsrostad broccoli. I det här receptet från kokboken "Little Green Kitchen" får broccolin sällskap av kikärter, kanel, granatäppel­kärnor, tahiniyoghurt och en fräsch melonsallad.