Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Sara Emilionie spelar på gonggong

Foto: Anton Svedberg.

Kurera testar gongbad – en läkande djupavslappning

Fakta: Det här är gongbad

Under ett gongbad "badar" du i ljudvågorna från ett av världens äldsta instrument: gongen. Via livsestreaming på Balans Onlines hemsida, och på plats i Göran Bolls Yogainstituts lokaler i Stockholm, erbjuder Sara ”Lady Gong” Emilionie olika gongbad. Gongbaden kan ha teman som sömn, kraft och energi, djupavslappning eller närvaro. Längden på "baden" varierar mellan 20 minuter och tre timmar. Under hösten 2021 har en serie livesända pass på torsdagar temat:”Fri från oro, stress och rädsla”. Det går också att boka Lady Gong till sin arbetsplats.
För att kunna följa livesända eller förinspelade gongbad online krävs medlemskap i "Balans Online". Som Kurera-läsare får du en fin rabatt fram till 31 oktober 2021, läs mer här!

Gongbad är en unik form av djupavslappning och självläkning som sker med hjälp av det kraftfulla ljudet och vibrationerna från ett uråldrigt instrument. Kurera har testat gongbad online – och yogaterapeuten Sara Emilionie berättar om gongens hälsoeffekter.

I pandemin har det varit en lösning för många som inte vill trängas med andra i en lokal eller resa kollektivt att kunna delta i träningspass, yoga eller guidade meditationer via pass online. Så att få testa Gongbad Online känns både bekvämt och exklusivt. Gong är ett uråldrigt  instrument som använts i tusentals år som ett sätt att frigöra människor från mentala, emotionella och fysiska blockeringar. Och idag används det som ett verktyg inom mindfulnessbaserad stressreduktion.

Efter att ha loggat in på Balans Online hemsida, tagit på hörlurar och rullat ut yogamattan är det dags att rikta fokus mot datorskärmen, där en diskret upplyst yogasal syns i bild. Kameran är riktad mot främre delen av salen och rogivande flöjtspel hörs lågt i bakgrunden. Men snart ska det ljudet bytas ut mot ett annat, kraftfullt och säreget ljud med förmåga att transportera deltagarna i gongbadet till en plats av fullkomlig avslappning.

Expert på stressreduktion

På väggarna i yogasalen hänger tre gongar i olika storlekar och längst fram sitter yogaterapeuten, mindfulnessinstruktören och grundaren av Balansprogrammet Sara Emilionie. Hon är en erfaren expert inom forskningsbaserad stressreduktion. Hennes metod inom mindfulness och ”mediyoga” har erbjudits på några av Sveriges största arbetsplatser, som Scania och Astra Zeneca. Men i detta sammanhang är hon framför allt känd som ”Lady Gong”.

 

Sara Emilionie

Sara Emilionie är yogaterapeut och. mindfulnessinstruktör. (Foto: Anton Körberg.)

I inledningen uppmanar Sara oss till att lägga värderingar åt sidan, och bortse från om det finns låg energi, trötthet, oro, rädsla och stress i våra system.

– Bara omfamna det som är och låt det vara –  det är bara en del av dig. Se om du kan hitta en annan del av dig som bara betraktar, medan du andas in och ut genom näsan,  säger Sara Emilionie med sin behagligt lugnande röst.

Hon uppmanar oss sedan att bara andas och slappna av på yogamattan och låta "gongen göra jobbet".

LÄS OCKSÅ: Så gör du en tacksamhetsskanning

Intensiv känsla fyller kroppen

Med hjälp av stora mjuka trumpinnar rör hon sig sedan fram och tillbaka framför det uråldriga instrumentet. Ljuden som Sara åstadkommer där hon med flödande, virvlande rörelser spelar på gongarna, börjar försiktigt, trevande och mjukt. För att sedan öka successivt och gå i vågor genom passet.

Gongens ljud skulle kunna beskrivas som åskmuller, eller som vågor som rullar in mot en strand. Det är en mäktig, uppfyllande, ja nästan överväldigande känsla – även för den som ligger med ”ear on hörlurar” på en yogamatta i sitt eget vardagsrumsgolv. De som har deltagit i ett gongbad på plats vittnar om en ännu mer intensiv känsla och upplevelse. Det är som att ljudvågorna och vibrationerna från gongen  fyller hela kroppen.

LÄS OCKSÅ: 5 mantran som hjälper mot ångest

Gongen är som en stämgaffel

I början kan det därför vara lite svårt att slappna av, det är som att man bli överväldigad av det mullrande ljudet och allra först är det möjligt att känn ett lätt obehag.

 

Är det viktigt att den som "tar emot gongbadet" är avslappnad och mottaglig för ljudet för att gongen ska få en läkande och stressreducerande effekt? 

– Gongen fungerar som en stämgaffel. Om du själv har obalanser kommer gongens ljud krocka och eventuellt skapa obehag, men genom att bara bemöta och inte göra motstånd låter du gonggongarnas vibrationer stämma och balansera dig och ditt energisystem. Tittar vi energimässigt på kroppen ser man att obalanser i den fysiska kroppen består av blockeringar i energin. Då kroppen utsätts för vibration via ljud, till exempel gongljud, så kan blockeringar släppa. När blockeringar släpper i energikroppen släpper även obalanser i den fysiska kroppen. Detta kan ske direkt eller ta tid och är naturligtvis individuellt, förklarar Sara Emilionie.

Men vartefter  kommer man verkligen ner i ett meditativt tillstånd. Och de pauser som Sara lägger in då och då med guidad meditation och lugna yogaövningar gör att "badet" får en variation och dynamik. På slutet i ett av gongbaden somnar undertecknad, trots ett ganska obekvämt underlag. Och vad kan vara ett bättre betyg än det för en avslappningsmetod?

LÄS OCKSÅ: 5 yogaövningar för lugn och balans

Längre gongbad ger kraftfullare effekter

Hur stor skillnad i effekt blir det om man deltar i en timmes gongbad eller hela tre timmar?

– Min upplevelse av skillnaden på en och tre timmar är att en timme fungerar som effektiv återhämtning. Men tre timmar ger kraftfullare effekter och hjälper människor att komma i kontakt med, och släppa taget om djupare emotionella, mentala och fysiska blockeringar. Gonggongarnas vibrationer skapar en massage av dina inre organ och vätskeflöden. Grundvibrationerna i din kropp balanseras, vilket sätter dig samman med din självläkande kraft, ända ned på DNA-nivå. En studie visar gongljudens hälsoeffekter ända ner på blodcellsnivå efter bara 20 minuter.

Djupavslappning frigör livsviktiga hormoner och signalsubstanser som dopamin, serotonin, oxytocin och endorfiner. Och dessa hjälper kroppen att ta hand om smärta och släppa taget om stress. Under ett längre pass får du helt enkelt möjligheten att gå in i djupare avslappning, berättar Sara Emilionie vidare.

 

Har använts sedan bronsåldern

Har gongen historiskt alltid använts på samma sätt och med samma syfte som idag? 

– Man har i olika kulturer och civilisationer ända tillbaka till bronsåldern använt sig av gonggongen i olika ceremoniella och rituella sammanhang. Idag används instrumenten både i musikaliska sammanhang, till exempel inom jazzvärlden och som populär stresshantering för den moderna människan. Min egen vision är att ”flytta ut” gonggongarna från yogavärlden så att allt fler förstår vilken tillgång dessa kraftfulla instrument är. Och att nå ut till ännu fler, exempelvis människor inom näringslivet. Jag ser även fram emot att bidra till att svensk forskning kommer i gång framöver.

LÄS OCKSÅ: 4 yogaövningar för din sköldkörtel

Det finns olika gongbad för olika syften, som kraft och energi, närvaro samt djupavslappning. Hur ändras ditt gongspel vad gäller intensitet beroende på syfte?

– Mina deltagare brukar säga att inget gongbad är det andra likt. Jag själv påverkas av ögonblicket, stämningen i rummet, temat jag initierat. Och jag inspireras både av deltagarna, min egen vardag och musik jag lyssnar på och är en viktig och stor del i mitt liv, avslutar Sara Emilionie.

För dig som är nyfiken och vill testa gongbad själv, läs mer på Balans Onlines hemsida!

Av Carolina Eriksson


Fakta: Det här är gongbad

Under ett gongbad "badar" du i ljudvågorna från ett av världens äldsta instrument: gongen. Via livsestreaming på Balans Onlines hemsida, och på plats i Göran Bolls Yogainstituts lokaler i Stockholm, erbjuder Sara ”Lady Gong” Emilionie olika gongbad. Gongbaden kan ha teman som sömn, kraft och energi, djupavslappning eller närvaro. Längden på "baden" varierar mellan 20 minuter och tre timmar. Under hösten 2021 har en serie livesända pass på torsdagar temat:”Fri från oro, stress och rädsla”. Det går också att boka Lady Gong till sin arbetsplats.
För att kunna följa livesända eller förinspelade gongbad online krävs medlemskap i "Balans Online". Som Kurera-läsare får du en fin rabatt fram till 31 oktober 2021, läs mer här!

Så blev Sara Emilionie "Lady Gong"

– Jag deltog på ett gongbad på Yogainstitutet där jag varit verksam sedan 2012, då Gongmästaren Adam Svensson från Värnamo var där med sina stora gongar och spelade. Jag blev helt trollbunden från första sekund.

Några år senare fick Adam förhinder och Göran Boll, som utvecklat medicinsk yoga och driver Yogainstitutet i Stockholm, bad Sara att vikariera.

– Efter mitt första tretimmarspass utnämnde han mig till förste gongspelare på Yogainsitutet och det blev början på en period där jag spelade för hundratals elever per termin.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Nina Funke

Nina Gunke: “Jag måste acceptera min Alzheimers”

Intervju

Hon är känd från roller i allt från Hedebyborna till Skilda världar och har spelat på landets största teaterscener. Men för en skådespelare är minnet ett av de viktigaste redskapen – så när Nina Gunke fick Alzheimers rämnade hennes värld. Hon isolerade sig och skämdes över sin diagnos. Men inte längre. Idag jobbar hon aktivt på att acceptera sin sjukdom och vill med sin historia hjälpa andra.

Så kommer du in i bättre matvanor

Kost

Nu när det har gått lite tid sedan vi ätit julmaten kanske det känns som att det är dags att äta lite mindre och lite sundare. Ibland är det svårt att få in regelbundenhet och hälsosammare matvanor, men det finns bra knep för det. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander, tipsar om hur vi kan hitta tillbaka till ett sunt och hälsosamt ätande.

 

Därför är lök så nyttigt

Kost

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

några personer lyfter vikter

Hoppa över din träning om du är stressad

TRÄNING

Om du känner dig stressad efter en jobbig arbetsdag kan det kännas skönt att träna – då brukar stressen rinna av. Men om du  känner hög psykologisk stress och samtidigt tränar hårt, då får du inte alls ut lika mycket av träning. Dessutom kan du skada dig. Dra ner på träningsintensiteten och ge dig tid till återhämtning när huvudet är överbelastat.

Collage: händer som smörjer in sig och 5 handkrämer

Skönhetspanelen testar: Handkräm

Hud

Vinter och förkylningstider innebär att vi tvättar händerna extra flitigt. En riktigt bra handkräm som vårdar, mjukgör, stärker och återfuktar är ett måste. Vi har testat fem naturliga och ekologiska handkrämer. Vilken passar oss som hand i handske?

En flaska vitt vin och hand som håller för ett halvfullt vinglas

3 hälsovinster med en vit månad

Hälsa

Tillhör du de som redan har tagit, eller är sugen på att ta en ”vit månad”? Då tänker du rätt, för det finns många fördelar med att skippa drickande. Bland annat en minskad risk för hjärt-kärlsjukdom och en rad cancerformer. Dessutom kan du gå ner i vikt om du behöver det.

 

ginkgo biloba

Bladen som kan ge bättre minne

Naturlig hälsa

Försämrad blodcirkulation är ingen sjukdom, men kan orsaka sämre minne – och därmed ställa till problem i vardagen. Bladen på ginkgo biloba-trädet har inflammationshämmande effekt och kan vidga blodkärlen. Då blir det lättare att både koncentera sig och att minnas.

Ny metod att snabbt släppa svårkontrollerad ilska

Mental hälsa

Plötsliga utbrott, ilska och vrede som är svår att kontrollera – ett plötsligt sinnestillstånd som efter ett utbrott kan skapa och skuld hos den som skrikit åt någon. Men nu har forskare i Örebro hittat en kombinationsmetod som gör att arga personer kan hantera sin vrede betydligt bättre på bara en månad.

Har du skaffat dig ovanor? Så här får du goda vanor att bli beständiga

Hälsa

Vi har väl alla varit där, vissa kanske är där flera gånger per år. Den där dagen då vi fått nog av dåliga vanor och vill börja leva ett mer hälsosamt liv. Oftast blir vi extra motiverade efter jul- och nyårshelgerna, när vi ätit för mycket. Forskarna kallar det här tillståndet för ”Fresh start effect”. När vi lyckas rida på vågen av att vilja bli nya så går det bra. Fast förr eller senare tar det stopp. Men det behöver inte bli så. Med hjälp av några psykologiska knep kan ett nytt beteende bli en rotad vana.

kvinna hänger över printer

Därför sov svensken sämre förra året

Hälsa

Det förskrivs allt mer sömntabletter till svensken. En ny Sifo-undersökning visar att sju av tio haft svårt att sova det senaste året. Anledningen till den dåliga nattsömnen berodde ofta på konflikter i nära relationer och oro för världsläget.

 

Leende kvinna i mössa i vinterlandskap

Slipp torr och narig vinterhud

Hud

När vinden viner, snön piskar och det är minusgrader ute behöver vi vårda huden extra mycket. Men hur gör vi det bäst? Och i vilken ordning ska vi använda hudvårdsprodukterna, om vi har flera? Här är knepen för att slippa torr och narig vinterhy.

Två foton: Jessie Inchauspé och ägg, avokado och apelsin på tallrik

Balansera ditt blodsocker – bli friskare och piggare!

Kost

Trött, konstant sug eller hunger, hudproblem eller övervikt som vägrar ge med sig? Det kan bero på höga blodscockertoppar – vilket på sikt kan leda till ohälsa och sjukdom. Men lösningen handlar inte om tuffa dieter, utan om i vilken ordning du äter din mat och vad du gör före och efter måltiden. Det menar bokaktuella biokemisten Jessie  Inshauspé, även känd som "Glucose Goddess".

Röd linsgryta med grön chilisås

Värmande indisk linssoppa med rostade frön

Recept

Den perfekta rätten när det är kallt och regnar eller snöar ute! Indisk mat är både färgstark, hälsosam och god och denna linssoppa är inget undantag. Full med välgörande kryddor och toppad med knapriga frön och lite sting i form av en grön chilisås.

Därför ska du äta zink

Kost

Zink är inblandad i många viktiga processer i kroppen. Bland annat i matsmältning, fertilitet, sårläkning, ämnesomsättning och hjärnans uppfattning av omvärlden. Har du brist på zink kan det påverka huden, försämra smaksinnet och ge ett dåligt immunförsvar vilket kan leda till förkylningar och influensa. Här kommer en lista på några livsmedel som är rika på zink.

 

Dags att skapa nya träningsrutiner

TRÄNING

Efter jul- och nyårshelgerna och massor av ätande känns det naturligt och lite skönt att få komma in i nya vanor. Försök komma ut i friska luften och ansträng dig så mycket att du svettas. Det är inte bara positivt för hjärta, leder och muskler. Även din mentala hälsa mår bra av aktivitet.

kvinna tar sig i sitt knä

Ingefära och gurkmeja för värkande leder

Leder

Inom folkmedicinen har gurkmeja och ingefära använts var för sig för sina hälsobringande egenskaper vid bland annat ledvärk. Tillsammans blir de inte bara dubbelt så bra – de förstärker varandra. Lars Lindmark, forskare och doktor i medicinsk vetenskap berättar varför relativt små doser räcker för att dämpa smärta i inflammerade leder.

 

Närbild på kvinna som applicerar cerat på läpparna

Så tacklar du torra vinterläppar

Hud

Vinter innebär inte bara kyla utan även torr luft både ute och inne. Huden och inte minst läpparna kan bli extra torra – och vips är narigheten ett faktum. Så här gör du för att behålla mjuka, återfuktade läppar vintern ut!

pimpett med olja

D-vitamin och fiskolja kan motverka autoimmuna sjukdomar

Forskning

Ett dagligt intag av D-vitamin- och fiskoljetillskott kan bidra till att skydda personer, 50 år och uppåt, från att utveckla autoimmuna sjukdomar som reumatoid artrit, psoriasis, sköldkörtelsjukdomar och en inflammatorisk sjukdom som orsakar muskelsmärta och stelhet i axlar och höfter. Det visar en amerikansk studie på drygt 25 000 personer.