Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Sara Emilionie spelar på gonggong

Foto: Anton Svedberg.

Kurera testar gongbad – en läkande djupavslappning

Fakta: Det här är gongbad

Under ett gongbad "badar" du i ljudvågorna från ett av världens äldsta instrument: gongen. Via livsestreaming på Balans Onlines hemsida, och på plats i Göran Bolls Yogainstituts lokaler i Stockholm, erbjuder Sara ”Lady Gong” Emilionie olika gongbad. Gongbaden kan ha teman som sömn, kraft och energi, djupavslappning eller närvaro. Längden på "baden" varierar mellan 20 minuter och tre timmar. Under hösten 2021 har en serie livesända pass på torsdagar temat:”Fri från oro, stress och rädsla”. Det går också att boka Lady Gong till sin arbetsplats.
För att kunna följa livesända eller förinspelade gongbad online krävs medlemskap i "Balans Online". Som Kurera-läsare får du en fin rabatt fram till 31 oktober 2021, läs mer här!

Gongbad är en unik form av djupavslappning och självläkning som sker med hjälp av det kraftfulla ljudet och vibrationerna från ett uråldrigt instrument. Kurera har testat gongbad online – och yogaterapeuten Sara Emilionie berättar om gongens hälsoeffekter.

I pandemin har det varit en lösning för många som inte vill trängas med andra i en lokal eller resa kollektivt att kunna delta i träningspass, yoga eller guidade meditationer via pass online. Så att få testa Gongbad Online känns både bekvämt och exklusivt. Gong är ett uråldrigt  instrument som använts i tusentals år som ett sätt att frigöra människor från mentala, emotionella och fysiska blockeringar. Och idag används det som ett verktyg inom mindfulnessbaserad stressreduktion.

Efter att ha loggat in på Balans Online hemsida, tagit på hörlurar och rullat ut yogamattan är det dags att rikta fokus mot datorskärmen, där en diskret upplyst yogasal syns i bild. Kameran är riktad mot främre delen av salen och rogivande flöjtspel hörs lågt i bakgrunden. Men snart ska det ljudet bytas ut mot ett annat, kraftfullt och säreget ljud med förmåga att transportera deltagarna i gongbadet till en plats av fullkomlig avslappning.

Expert på stressreduktion

På väggarna i yogasalen hänger tre gongar i olika storlekar och längst fram sitter yogaterapeuten, mindfulnessinstruktören och grundaren av Balansprogrammet Sara Emilionie. Hon är en erfaren expert inom forskningsbaserad stressreduktion. Hennes metod inom mindfulness och ”mediyoga” har erbjudits på några av Sveriges största arbetsplatser, som Scania och Astra Zeneca. Men i detta sammanhang är hon framför allt känd som ”Lady Gong”.

 

Sara Emilionie

Sara Emilionie är yogaterapeut och. mindfulnessinstruktör. (Foto: Anton Körberg.)

I inledningen uppmanar Sara oss till att lägga värderingar åt sidan, och bortse från om det finns låg energi, trötthet, oro, rädsla och stress i våra system.

– Bara omfamna det som är och låt det vara –  det är bara en del av dig. Se om du kan hitta en annan del av dig som bara betraktar, medan du andas in och ut genom näsan,  säger Sara Emilionie med sin behagligt lugnande röst.

Hon uppmanar oss sedan att bara andas och slappna av på yogamattan och låta "gongen göra jobbet".

LÄS OCKSÅ: Så gör du en tacksamhetsskanning

Intensiv känsla fyller kroppen

Med hjälp av stora mjuka trumpinnar rör hon sig sedan fram och tillbaka framför det uråldriga instrumentet. Ljuden som Sara åstadkommer där hon med flödande, virvlande rörelser spelar på gongarna, börjar försiktigt, trevande och mjukt. För att sedan öka successivt och gå i vågor genom passet.

Gongens ljud skulle kunna beskrivas som åskmuller, eller som vågor som rullar in mot en strand. Det är en mäktig, uppfyllande, ja nästan överväldigande känsla – även för den som ligger med ”ear on hörlurar” på en yogamatta i sitt eget vardagsrumsgolv. De som har deltagit i ett gongbad på plats vittnar om en ännu mer intensiv känsla och upplevelse. Det är som att ljudvågorna och vibrationerna från gongen  fyller hela kroppen.

LÄS OCKSÅ: 5 mantran som hjälper mot ångest

Gongen är som en stämgaffel

I början kan det därför vara lite svårt att slappna av, det är som att man bli överväldigad av det mullrande ljudet och allra först är det möjligt att känn ett lätt obehag.

 

Är det viktigt att den som "tar emot gongbadet" är avslappnad och mottaglig för ljudet för att gongen ska få en läkande och stressreducerande effekt? 

– Gongen fungerar som en stämgaffel. Om du själv har obalanser kommer gongens ljud krocka och eventuellt skapa obehag, men genom att bara bemöta och inte göra motstånd låter du gonggongarnas vibrationer stämma och balansera dig och ditt energisystem. Tittar vi energimässigt på kroppen ser man att obalanser i den fysiska kroppen består av blockeringar i energin. Då kroppen utsätts för vibration via ljud, till exempel gongljud, så kan blockeringar släppa. När blockeringar släpper i energikroppen släpper även obalanser i den fysiska kroppen. Detta kan ske direkt eller ta tid och är naturligtvis individuellt, förklarar Sara Emilionie.

Men vartefter  kommer man verkligen ner i ett meditativt tillstånd. Och de pauser som Sara lägger in då och då med guidad meditation och lugna yogaövningar gör att "badet" får en variation och dynamik. På slutet i ett av gongbaden somnar undertecknad, trots ett ganska obekvämt underlag. Och vad kan vara ett bättre betyg än det för en avslappningsmetod?

LÄS OCKSÅ: 5 yogaövningar för lugn och balans

Längre gongbad ger kraftfullare effekter

Hur stor skillnad i effekt blir det om man deltar i en timmes gongbad eller hela tre timmar?

– Min upplevelse av skillnaden på en och tre timmar är att en timme fungerar som effektiv återhämtning. Men tre timmar ger kraftfullare effekter och hjälper människor att komma i kontakt med, och släppa taget om djupare emotionella, mentala och fysiska blockeringar. Gonggongarnas vibrationer skapar en massage av dina inre organ och vätskeflöden. Grundvibrationerna i din kropp balanseras, vilket sätter dig samman med din självläkande kraft, ända ned på DNA-nivå. En studie visar gongljudens hälsoeffekter ända ner på blodcellsnivå efter bara 20 minuter.

Djupavslappning frigör livsviktiga hormoner och signalsubstanser som dopamin, serotonin, oxytocin och endorfiner. Och dessa hjälper kroppen att ta hand om smärta och släppa taget om stress. Under ett längre pass får du helt enkelt möjligheten att gå in i djupare avslappning, berättar Sara Emilionie vidare.

 

Har använts sedan bronsåldern

Har gongen historiskt alltid använts på samma sätt och med samma syfte som idag? 

– Man har i olika kulturer och civilisationer ända tillbaka till bronsåldern använt sig av gonggongen i olika ceremoniella och rituella sammanhang. Idag används instrumenten både i musikaliska sammanhang, till exempel inom jazzvärlden och som populär stresshantering för den moderna människan. Min egen vision är att ”flytta ut” gonggongarna från yogavärlden så att allt fler förstår vilken tillgång dessa kraftfulla instrument är. Och att nå ut till ännu fler, exempelvis människor inom näringslivet. Jag ser även fram emot att bidra till att svensk forskning kommer i gång framöver.

LÄS OCKSÅ: 4 yogaövningar för din sköldkörtel

Det finns olika gongbad för olika syften, som kraft och energi, närvaro samt djupavslappning. Hur ändras ditt gongspel vad gäller intensitet beroende på syfte?

– Mina deltagare brukar säga att inget gongbad är det andra likt. Jag själv påverkas av ögonblicket, stämningen i rummet, temat jag initierat. Och jag inspireras både av deltagarna, min egen vardag och musik jag lyssnar på och är en viktig och stor del i mitt liv, avslutar Sara Emilionie.

För dig som är nyfiken och vill testa gongbad själv, läs mer på Balans Onlines hemsida!

Av Carolina Eriksson


Fakta: Det här är gongbad

Under ett gongbad "badar" du i ljudvågorna från ett av världens äldsta instrument: gongen. Via livsestreaming på Balans Onlines hemsida, och på plats i Göran Bolls Yogainstituts lokaler i Stockholm, erbjuder Sara ”Lady Gong” Emilionie olika gongbad. Gongbaden kan ha teman som sömn, kraft och energi, djupavslappning eller närvaro. Längden på "baden" varierar mellan 20 minuter och tre timmar. Under hösten 2021 har en serie livesända pass på torsdagar temat:”Fri från oro, stress och rädsla”. Det går också att boka Lady Gong till sin arbetsplats.
För att kunna följa livesända eller förinspelade gongbad online krävs medlemskap i "Balans Online". Som Kurera-läsare får du en fin rabatt fram till 31 oktober 2021, läs mer här!

Så blev Sara Emilionie "Lady Gong"

– Jag deltog på ett gongbad på Yogainstitutet där jag varit verksam sedan 2012, då Gongmästaren Adam Svensson från Värnamo var där med sina stora gongar och spelade. Jag blev helt trollbunden från första sekund.

Några år senare fick Adam förhinder och Göran Boll, som utvecklat medicinsk yoga och driver Yogainstitutet i Stockholm, bad Sara att vikariera.

– Efter mitt första tretimmarspass utnämnde han mig till förste gongspelare på Yogainsitutet och det blev början på en period där jag spelade för hundratals elever per termin.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

“Nu kan jag cykla igen”

Naturlig hälsa

I hela sitt yrkesverksamma liv har Ingela Johansson haft tunga fysiska jobb. Belastningen på lederna gjorde att hon fick artros. Speciellt ett knä har krånglat. Ingefära och gurkmeja gjorde att hon blev av med smärtan och kunde sluta med värktabletterna.

frukt, grönt och vitaminburk

Därför är vitamintillskott så viktiga

Kost

Maten innehåller inte lika mycket näring som den gjorde för 40-50 år sedan. Det gör att vi äter mer för att fylla behoven och det är en av flera anledningar till att vi väger mer idag. Forskningsresultat från Tyskland, har bland annat visa att innehållet av vitaminer och mineraler i frukt och grönsaker minskade dramatiskt mellan 1985 och 1996. Därför kan det vara en god idé att då och då komplettera med kosttillskott.

Färre nattkissningar och ökad lust

Naturlig hälsa

Med ökad ålder får alla män förstorad prostata, med symtom som urinträngningar och fler nattliga toalettbesök. Prostataförstoring är också en vanlig orsak till att mäns sexuella lust avtar. Extrakt av sågpalmetto kan minska symtomen så nattkissningarna upphör och den sexuella hälsan förbättras.

Anna Flodberg, lutad mot trädstam vid vatten

Anna Flodberg: “Jag vill hjälpa andra med utmanande föräldraskap”

Hälsa

Hon är inte bara ny chefredaktör på Kurera, utan också aktuell med en bok om det både utmanande och berikande livet som förälder till barn med neuropsykiatriska diagnoser. Här berättar Anna Flodberg – som själv har två söner med autism respektive ADHD – om diagnoserna, sin envisa kamp för barnens rätt till stöd i skolan och om vikten av att få återhämtning i vardagen som förälder.

 

Mineralet som höjer mannens sexuella aptit

Naturlig hälsa

Det  livsnödvändiga mineralet zink ingår i hundratals enzymer i kroppen och är kanske mest känd för sin kapacitet att stötta immunförsvaret. Men zink har också en mycket bra effekt för mannens hormonbalans, och kan höja lägre testosteronnivåer och därmed bidra till en bättre sexuell hälsa

Kantarellgratäng med oliver

Kantarellgratäng med svartkål och oliver

Recept

Den här lättlagade gratängen passar perfekt till både vardag och helg i höst. Kål, lök och kantareller passar riktigt bra ihop, tycker Madeleine Landley som skapat receptet. Och med oliver och soltorkade tomater får gratängen extra sälta och smak. 

Goda bakterier kan hjälpa vid post-covid

Mage

Bland patienter som varit inlagda på sjukhus med svår covid-19 infektion upplevde mer än 30 procent att de hade besvär efter sex månader. Graeme Jones, klinisk fysiolog vid Nordic Clinic, träffar ofta post-covid patienter och jobbar med att förändra deras livsstil för bättre mående. 

 

Selen kan göra män fertila

Naturlig hälsa

Genomsnittssvensken har en låg selenstatus. En man med låg selenstatus, som vill ha barn kan få svårt att bidra till en graviditet. Tillräckliga nivåer av selen kan påverka spermiernas kvalitet, hastighet och antal. Kureras expert Fredrik Ölander berättar om klienter som tillsatt mer selen, och som blivit pappor efter ett halvår.

kvinnas ben bakifrån

Därför är det svårt att hålla vikten när vi blir äldre

Vikt

Att det är svårt att hålla vikten i takt med att vi blir äldre, det har nog de allra flesta upplevt som passerat 35-40. Motion, mindre portioner eller kanske mer korrekt – rätt mat på tallriken samt mindre stress bromsar viktökning. För det går ju inte att slarva som tidigare, men senare tids forskning kan visa på vad viktuppgång delvis kan bero på.

Ung kvinna blundar i skräddarställning

Så behåller du semesterlugnet under hösten

Mental hälsa

Efter sommaren vill vi gärna hålla kvar känslan av semesterlugn. Men det kan vara lättare sagt än gjort när jobb, fritidsaktiviteter och andra måsten hopar sig. Öva dig på att få in kortare stunder av yoga och avslappning i vardagen. Det är bra redskap för att mota stressen i grind, säger yogalärare och stresspedagog Livia Wanntorp.

Kvinna med kort grått hår granskar sitt ansikte i spegeln

Så reparerar du huden efter sommaren

Hud

Efter en sommar med stark sol är huden i stort behov av återfuktning och ”after sun” i form av läkande antioxidanter, som motverkar hudens nedbrytning. Men en lugnande eller djuprengörande kur kan också behövas, säger Kureras hudvårdsexpert.

 

Doftfri vitlök stärker hjärtat

Naturlig hälsa

Att drabbas av hjärtinfarkt är det vanligaste sättet att dö på i Sverige. Högt blodtryck, övervikt, rökning och stress är de vanligaste orsakerna. Att förändra livsstilen är därför a och o. Men har du hört talas om doftfri långlagrad vitlök? 900 studier visar att extraktet har effekt på hjärta- och kärl.

 

Hand sätter rosa post it-lapp på kylskåp

Så lär du dig slappna av snabbt!

Mental hälsa

Behöver du lära dig att slappna av snabbt? Och vill du kunna göra det i alla slags stressiga situationer? Med hjälp av så kallade triggerlappar som påminner dig, kan du lära dig att varva ner i såväl kön i mataffären och hemma som på jobbet!

Paj med grön och gul zucchini

Gul och grön zucchinipaj med rödlök

Recept

Den här färgsprakande pajen med två sorters zucchini ger den perfekta, höstiga känslan på matbordet. Både matig, värmande, näringsrik och vacker att se på! Receptet kommer från bokaktuela matbloggaren Madeleine Landley.

 

man med stoppur

6 skäl att träna intervaller

Träning

Intervallträning är fysiskt ansträngande. Under korta intervaller jobbar du upp pulsen till 85-95 procent av din maxpuls. Sedan vilar du en minut och så kör du igen. Det är jättejobbigt, men det är otroligt effektivt. Här är sex skäl till varför du borde träna intervaller.

skål med mat

Tänk på det här om du bara äter växtproteiner

Kost

Trenden att äta mindre kött och gå över på växtbaserade proteinkällor ökar i Sverige. Men hur förhåller det sig med upptaget av växtproteiner? Kan kroppen tillgodogöra sig dessa lika bra som kött? Nej, vi kan inte det. Robert Brummer är professor i klinisk gastroenterologi vid Örebro universitet där man forskar i ämnet. Han reder ut hur vi ska förhålla oss till växtproteiner, dess biotillgänglighet och vilka hälsoeffekter det har.