Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Sara Emilionie spelar på gonggong

Foto: Anton Svedberg.

Kurera testar gongbad – en läkande djupavslappning

Fakta: Det här är gongbad

Under ett gongbad "badar" du i ljudvågorna från ett av världens äldsta instrument: gongen. Via livsestreaming på Balans Onlines hemsida, och på plats i Göran Bolls Yogainstituts lokaler i Stockholm, erbjuder Sara ”Lady Gong” Emilionie olika gongbad. Gongbaden kan ha teman som sömn, kraft och energi, djupavslappning eller närvaro. Längden på "baden" varierar mellan 20 minuter och tre timmar. Under hösten 2021 har en serie livesända pass på torsdagar temat:”Fri från oro, stress och rädsla”. Det går också att boka Lady Gong till sin arbetsplats.
För att kunna följa livesända eller förinspelade gongbad online krävs medlemskap i "Balans Online". Som Kurera-läsare får du en fin rabatt fram till 31 oktober 2021, läs mer här!

Gongbad är en unik form av djupavslappning och självläkning som sker med hjälp av det kraftfulla ljudet och vibrationerna från ett uråldrigt instrument. Kurera har testat gongbad online – och yogaterapeuten Sara Emilionie berättar om gongens hälsoeffekter.

I pandemin har det varit en lösning för många som inte vill trängas med andra i en lokal eller resa kollektivt att kunna delta i träningspass, yoga eller guidade meditationer via pass online. Så att få testa Gongbad Online känns både bekvämt och exklusivt. Gong är ett uråldrigt  instrument som använts i tusentals år som ett sätt att frigöra människor från mentala, emotionella och fysiska blockeringar. Och idag används det som ett verktyg inom mindfulnessbaserad stressreduktion.

Efter att ha loggat in på Balans Online hemsida, tagit på hörlurar och rullat ut yogamattan är det dags att rikta fokus mot datorskärmen, där en diskret upplyst yogasal syns i bild. Kameran är riktad mot främre delen av salen och rogivande flöjtspel hörs lågt i bakgrunden. Men snart ska det ljudet bytas ut mot ett annat, kraftfullt och säreget ljud med förmåga att transportera deltagarna i gongbadet till en plats av fullkomlig avslappning.

Expert på stressreduktion

På väggarna i yogasalen hänger tre gongar i olika storlekar och längst fram sitter yogaterapeuten, mindfulnessinstruktören och grundaren av Balansprogrammet Sara Emilionie. Hon är en erfaren expert inom forskningsbaserad stressreduktion. Hennes metod inom mindfulness och ”mediyoga” har erbjudits på några av Sveriges största arbetsplatser, som Scania och Astra Zeneca. Men i detta sammanhang är hon framför allt känd som ”Lady Gong”.

 

Sara Emilionie

Sara Emilionie är yogaterapeut och. mindfulnessinstruktör. (Foto: Anton Körberg.)

I inledningen uppmanar Sara oss till att lägga värderingar åt sidan, och bortse från om det finns låg energi, trötthet, oro, rädsla och stress i våra system.

– Bara omfamna det som är och låt det vara –  det är bara en del av dig. Se om du kan hitta en annan del av dig som bara betraktar, medan du andas in och ut genom näsan,  säger Sara Emilionie med sin behagligt lugnande röst.

Hon uppmanar oss sedan att bara andas och slappna av på yogamattan och låta "gongen göra jobbet".

LÄS OCKSÅ: Så gör du en tacksamhetsskanning

Intensiv känsla fyller kroppen

Med hjälp av stora mjuka trumpinnar rör hon sig sedan fram och tillbaka framför det uråldriga instrumentet. Ljuden som Sara åstadkommer där hon med flödande, virvlande rörelser spelar på gongarna, börjar försiktigt, trevande och mjukt. För att sedan öka successivt och gå i vågor genom passet.

Gongens ljud skulle kunna beskrivas som åskmuller, eller som vågor som rullar in mot en strand. Det är en mäktig, uppfyllande, ja nästan överväldigande känsla – även för den som ligger med ”ear on hörlurar” på en yogamatta i sitt eget vardagsrumsgolv. De som har deltagit i ett gongbad på plats vittnar om en ännu mer intensiv känsla och upplevelse. Det är som att ljudvågorna och vibrationerna från gongen  fyller hela kroppen.

LÄS OCKSÅ: 5 mantran som hjälper mot ångest

Gongen är som en stämgaffel

I början kan det därför vara lite svårt att slappna av, det är som att man bli överväldigad av det mullrande ljudet och allra först är det möjligt att känn ett lätt obehag.

 

Är det viktigt att den som "tar emot gongbadet" är avslappnad och mottaglig för ljudet för att gongen ska få en läkande och stressreducerande effekt? 

– Gongen fungerar som en stämgaffel. Om du själv har obalanser kommer gongens ljud krocka och eventuellt skapa obehag, men genom att bara bemöta och inte göra motstånd låter du gonggongarnas vibrationer stämma och balansera dig och ditt energisystem. Tittar vi energimässigt på kroppen ser man att obalanser i den fysiska kroppen består av blockeringar i energin. Då kroppen utsätts för vibration via ljud, till exempel gongljud, så kan blockeringar släppa. När blockeringar släpper i energikroppen släpper även obalanser i den fysiska kroppen. Detta kan ske direkt eller ta tid och är naturligtvis individuellt, förklarar Sara Emilionie.

Men vartefter  kommer man verkligen ner i ett meditativt tillstånd. Och de pauser som Sara lägger in då och då med guidad meditation och lugna yogaövningar gör att "badet" får en variation och dynamik. På slutet i ett av gongbaden somnar undertecknad, trots ett ganska obekvämt underlag. Och vad kan vara ett bättre betyg än det för en avslappningsmetod?

LÄS OCKSÅ: 5 yogaövningar för lugn och balans

Längre gongbad ger kraftfullare effekter

Hur stor skillnad i effekt blir det om man deltar i en timmes gongbad eller hela tre timmar?

– Min upplevelse av skillnaden på en och tre timmar är att en timme fungerar som effektiv återhämtning. Men tre timmar ger kraftfullare effekter och hjälper människor att komma i kontakt med, och släppa taget om djupare emotionella, mentala och fysiska blockeringar. Gonggongarnas vibrationer skapar en massage av dina inre organ och vätskeflöden. Grundvibrationerna i din kropp balanseras, vilket sätter dig samman med din självläkande kraft, ända ned på DNA-nivå. En studie visar gongljudens hälsoeffekter ända ner på blodcellsnivå efter bara 20 minuter.

Djupavslappning frigör livsviktiga hormoner och signalsubstanser som dopamin, serotonin, oxytocin och endorfiner. Och dessa hjälper kroppen att ta hand om smärta och släppa taget om stress. Under ett längre pass får du helt enkelt möjligheten att gå in i djupare avslappning, berättar Sara Emilionie vidare.

 

Har använts sedan bronsåldern

Har gongen historiskt alltid använts på samma sätt och med samma syfte som idag? 

– Man har i olika kulturer och civilisationer ända tillbaka till bronsåldern använt sig av gonggongen i olika ceremoniella och rituella sammanhang. Idag används instrumenten både i musikaliska sammanhang, till exempel inom jazzvärlden och som populär stresshantering för den moderna människan. Min egen vision är att ”flytta ut” gonggongarna från yogavärlden så att allt fler förstår vilken tillgång dessa kraftfulla instrument är. Och att nå ut till ännu fler, exempelvis människor inom näringslivet. Jag ser även fram emot att bidra till att svensk forskning kommer i gång framöver.

LÄS OCKSÅ: 4 yogaövningar för din sköldkörtel

Det finns olika gongbad för olika syften, som kraft och energi, närvaro samt djupavslappning. Hur ändras ditt gongspel vad gäller intensitet beroende på syfte?

– Mina deltagare brukar säga att inget gongbad är det andra likt. Jag själv påverkas av ögonblicket, stämningen i rummet, temat jag initierat. Och jag inspireras både av deltagarna, min egen vardag och musik jag lyssnar på och är en viktig och stor del i mitt liv, avslutar Sara Emilionie.

För dig som är nyfiken och vill testa gongbad själv, läs mer på Balans Onlines hemsida!

Av Carolina Eriksson


Fakta: Det här är gongbad

Under ett gongbad "badar" du i ljudvågorna från ett av världens äldsta instrument: gongen. Via livsestreaming på Balans Onlines hemsida, och på plats i Göran Bolls Yogainstituts lokaler i Stockholm, erbjuder Sara ”Lady Gong” Emilionie olika gongbad. Gongbaden kan ha teman som sömn, kraft och energi, djupavslappning eller närvaro. Längden på "baden" varierar mellan 20 minuter och tre timmar. Under hösten 2021 har en serie livesända pass på torsdagar temat:”Fri från oro, stress och rädsla”. Det går också att boka Lady Gong till sin arbetsplats.
För att kunna följa livesända eller förinspelade gongbad online krävs medlemskap i "Balans Online". Som Kurera-läsare får du en fin rabatt fram till 31 oktober 2021, läs mer här!

Så blev Sara Emilionie "Lady Gong"

– Jag deltog på ett gongbad på Yogainstitutet där jag varit verksam sedan 2012, då Gongmästaren Adam Svensson från Värnamo var där med sina stora gongar och spelade. Jag blev helt trollbunden från första sekund.

Några år senare fick Adam förhinder och Göran Boll, som utvecklat medicinsk yoga och driver Yogainstitutet i Stockholm, bad Sara att vikariera.

– Efter mitt första tretimmarspass utnämnde han mig till förste gongspelare på Yogainsitutet och det blev början på en period där jag spelade för hundratals elever per termin.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

man som tittar ini kylskåpet

Frukt och grönt främjar god hjärnhälsa

Hälsa

Vill du behålla din skärpa när du blir äldre kan det vara en god idé att satsa på att få plats med lite mer grönsaker på tallriken redan nu. En amerikansk studie visade att män som åt frukt och grönt hade färre tecken på försämring av den kognitiva förmågan än de som åt mindre grönt.

mejerivaror

Mejerifett verkar inte påverka hjärthälsan

Forskning

Länge har det diskuterats om mejerifetter är bra eller dåliga för kroppen. Nu redovisar svenska forskare en data där de analyserat 4 150 60-åringars blodprover. Studien visade att de som hade ett högt intag av mejerifett i sitt blod hade lägre risk för hjärt-kärlsjukdomar.

glad kvinna i höstskog

Magnesium ger bättre upptag av D-vitamin

Hälsa

D-vitamin lagras i kroppens fettvävnad under soliga dagar, men efter höstdagjämningen står solen för lågt för att vi ska kunna tillgodogöra oss D-vitamin från solen. Mitt i vintern kan därför dina lager av D-vitamin vara relativt tomma. Då kan det vara viktigt att komplettera kosten med ett kosttillskott, och om du ser till att fylla på depåerna av magnesium – ja, då blir ditt D-vitamintillskott ännu effektivare. Det visar en nyligen gjord studie.

frukt, grönt och vitaminburk

Därför är vitamintillskott så viktiga

Kost

Maten innehåller inte lika mycket näring som den gjorde för 40-50 år sedan. Det gör att vi äter mer för att fylla behoven och det är en av flera anledningar till att vi väger mer idag. Forskningsresultat från Tyskland, har bland annat visa att innehållet av vitaminer och mineraler i frukt och grönsaker minskade dramatiskt mellan 1985 och 1996. Därför kan det vara en god idé att då och då komplettera med kosttillskott.

 

Kvinna sover på rygg

5 hälsofördelar med att sova på rygg

Naturlig hälsa

Sover du på sidan, mage eller rygg? Din sovställning kan faktiskt påverka såväl hälsa som sömnkvalitet. Att sova på rygg är inte lika vanligt bland vuxna som att sova på sidan. Det kan visserligen orsaka snarkning, men i gengäld ge flera positiva effekter – som minskad risk för ryggvärk och rynkor!

Glasstrutar mot turkos bakgrund

Tillsatser mer regel än undantag i glass

Eko/miljö

Vad finns egentligen i glassen som du unnar dig på helgen? Inte bara rena råvaror visar det sig. De flesta sorter är fulla av tillsatser, även de som utger sig för att vara handgjorda. Här listar vi 5 tillsatser att välja bort – och 6 äkta och riktigt goda glassar att välja istället!

par fikar vid vattnet

En kvart om dagen räcker för att sänka stressen

Mental hälsa

Psykisk ohälsa som är stressrelaterad har ökat de senaste decennierna och det fortsätter att öka så snabbt att det nu ses som ett stort hot mot folkhälsan. Statistiken är nedslående och visst, en del livssituationer är svåra att påverka, men det går att sänka stressen. Lär dig att varva ner och att ge dig tid för återhämtning, då klarar du stress bättre. En kvart om dagen, det räcker.

 

Så kan du slippa klåda och eksem under armarna

Hud

Aluminiumklorid skyddar från svett under armarna, men kan ge klåda, eksem och andra hudirritationer. Och det har antytts att aluminiumklorid kunna öka risken för vissa sjukdomar. I väntan på svar kan ett miljövänligt alternativ vara ett klokare val.

Vitaminet som kan förebygga hjärt-kärlsjukdomar

Hälsa

K2 är mest känt som vitaminen som kan stärka skelett och vävnad, men forskning visar att K2 fyller en viktig funktion för blodets koagulation och för att stärka kärlens väggar vilket i slutändan håller hjärt-kärlsjukdomar borta. Analyser har visat att det är vanligt med K2-brist på grund av att det kan vara svårt att få i sig vitaminet i kosten. Det kan behövas stora mängder yoghurt, nötkött, mjölk, ost och ägg för att täcka behovet.  

vitlök

Lagrad vitlök kan sänka blodtrycket

Naturlig hälsa

Tre av tio vuxna har högt blodtryck – och 40 procent av dessa riskerar att dö på grund av hjärtproblem. Ännu fler går omkring med en låggradig inflammation i kärlen utan att veta om det. En kost rik på antioxidanter och ett tillskott med vitlök kan både förebygga och sänka högt blodtryck, och dessutom stärka immunförsvaret.

Kvinna i sängen med mobil i handen

Så skyddar du huden mot skärmarnas blå ljus

Hud

De flesta av oss tillbringar numera många av dygnets timmar framför en skärm. Det tär på huden i ansiktet som åldras snabbare av det blå ljuset som datorn eller mobilen avger. Men det finns saker du kan göra själv för att skydda huden från ljuset!

 

Collage: kvinna som tvättar ansiktet och 6 rengöringsprodukter

Skönhetspanelen testar: Rengöring

Hud

Efter en lång dag då hyn har utsatts för såväl smuts som avgaser och make-up behöver ansiktet rengöras inför nattens vila. Önskemålet är en rengöringsprodukt som tvättar rent, är så naturlig som möjligt samt är skonsam och inte torkar ut huden. Vilken produkt gör ”rent hus” i vårt test?

Gröna pannkakor med hallon

Skönt gröna kikärtspannkakor

Recept

Pannkakor till middag även för vuxna – varför inte? Med  kikärtor och grön spenat i smeten och toppat med hallon blir det näringsrikt, mättande, färgglatt och riktigt gott! Dessutom gör du ett bra val för miljön. 

sågpalmetto blad

Så kan mannen slippa nattliga toabesök

Hälsa

Med ökad ålder är det vanligt att män får en förstorad prostata. Det kan bland annat leda till en akut känsla av att vilja kissa, och dessutom oftare. Händer det flera gånger per natt då stör det självklart nattsömnen. Men det går att lindra besvären. – Vid lättare urineringsbesvär kan extrakt av ekologisk sågpalmetto hjälpa, säger näringsexperten och medicine doktorn, Magnus Nylander.

 

kvinna hos tandläkare

En av fem undviker att gå till tandläkaren på grund av priset

Hälsa

Att gå till tandläkaren är dyrt. En undersökning visar att en av fem undviker tandläkarbesök på grund av kostnaderna. I stockholmsförorten Botkyrka är akuta tandvårdsbesök tre gånger vanligare än i Danderyd. Intresset för estetisk tandvård har ökat, när Tandhälsorapporten ställde frågor till svenskarna svarade en majoritet att de vill bleka tänderna.

några personer lyfter vikter

Därför får du inte ut lika mycket av träningen när du är stressad

TRÄNING

Om du känner dig stressad efter en jobbig arbetsdag kan det kännas skönt att träna – då brukar stressen rinna av. Men om du  känner hög psykologisk stress och samtidigt tränar hårt, då får du inte alls ut lika mycket av träning. Dessutom kan du skada dig. Dra ner på träningsintensiteten och ge dig tid till återhämtning när huvudet är överbelastat.

Ung kvinna omfamnar sin hund

Vad tänker och känner din hund?

Husdjur

Har du funderat över vad din hund egentligen menar med ett visst beteende, eller vad den tänker och känner i vissa situationer? Med en ny bok förklarar hundpsykolog Fredrik Karlsson hur du lär dig att förstå din hund bättre.

 

Råkostsallad

Råkostsallad med prebiotika

Recept

Sväng ihop den här färgsprakande vitaminbomben till sallad och förvara i en burk i kylen och ät lite av den i flera veckor. Full av prebiotika som gynnar de goda tarmbakterierna och perfekt som immunförsvarsboost!

rot av ashwagandha

”Vi kan garantera ren och säker ashwagandha” 

Hälsa

Nyligen återkallade Livsmedelsverket ett parti ashwagandha från Great Earth på grund av att rester av bekämpningsmedlet etylenoxid upptäckts vid en kontroll. Vågar vi lita på ashwagandha nu? Ja, det säger svenska leverantörer och förklarar hur deras ashwagandha odlas, kontrolleras och testas.

teckning mage-tarm

Kiselgel lindrar IBS-symtom

Mage

En av tio svenskar beräknas ha IBS, och tre procent behöver behandling för sina magproblem. Näringsterapeuten Anette Berglind möter dagligen patienter med magbesvär. Ändrad livsstil och kostomläggning krävs för att magen ska må bra, men hon rekommenderar även kiselgel och probiotika för bra tillfrisknande.