Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Sara Emilionie spelar på gonggong

Foto: Anton Svedberg.

Kurera testar gongbad – en läkande djupavslappning

Fakta: Det här är gongbad

Under ett gongbad "badar" du i ljudvågorna från ett av världens äldsta instrument: gongen. Via livsestreaming på Balans Onlines hemsida, och på plats i Göran Bolls Yogainstituts lokaler i Stockholm, erbjuder Sara ”Lady Gong” Emilionie olika gongbad. Gongbaden kan ha teman som sömn, kraft och energi, djupavslappning eller närvaro. Längden på "baden" varierar mellan 20 minuter och tre timmar. Under hösten 2021 har en serie livesända pass på torsdagar temat:”Fri från oro, stress och rädsla”. Det går också att boka Lady Gong till sin arbetsplats.
För att kunna följa livesända eller förinspelade gongbad online krävs medlemskap i "Balans Online". Som Kurera-läsare får du en fin rabatt fram till 31 oktober 2021, läs mer här!

Gongbad är en unik form av djupavslappning och självläkning som sker med hjälp av det kraftfulla ljudet och vibrationerna från ett uråldrigt instrument. Kurera har testat gongbad online – och yogaterapeuten Sara Emilionie berättar om gongens hälsoeffekter.

I pandemin har det varit en lösning för många som inte vill trängas med andra i en lokal eller resa kollektivt att kunna delta i träningspass, yoga eller guidade meditationer via pass online. Så att få testa Gongbad Online känns både bekvämt och exklusivt. Gong är ett uråldrigt  instrument som använts i tusentals år som ett sätt att frigöra människor från mentala, emotionella och fysiska blockeringar. Och idag används det som ett verktyg inom mindfulnessbaserad stressreduktion.

Efter att ha loggat in på Balans Online hemsida, tagit på hörlurar och rullat ut yogamattan är det dags att rikta fokus mot datorskärmen, där en diskret upplyst yogasal syns i bild. Kameran är riktad mot främre delen av salen och rogivande flöjtspel hörs lågt i bakgrunden. Men snart ska det ljudet bytas ut mot ett annat, kraftfullt och säreget ljud med förmåga att transportera deltagarna i gongbadet till en plats av fullkomlig avslappning.

Expert på stressreduktion

På väggarna i yogasalen hänger tre gongar i olika storlekar och längst fram sitter yogaterapeuten, mindfulnessinstruktören och grundaren av Balansprogrammet Sara Emilionie. Hon är en erfaren expert inom forskningsbaserad stressreduktion. Hennes metod inom mindfulness och ”mediyoga” har erbjudits på några av Sveriges största arbetsplatser, som Scania och Astra Zeneca. Men i detta sammanhang är hon framför allt känd som ”Lady Gong”.

 

Sara Emilionie

Sara Emilionie är yogaterapeut och. mindfulnessinstruktör. (Foto: Anton Körberg.)


I inledningen uppmanar Sara oss till att lägga värderingar åt sidan, och bortse från om det finns låg energi, trötthet, oro, rädsla och stress i våra system.

– Bara omfamna det som är och låt det vara –  det är bara en del av dig. Se om du kan hitta en annan del av dig som bara betraktar, medan du andas in och ut genom näsan,  säger Sara Emilionie med sin behagligt lugnande röst.

Hon uppmanar oss sedan att bara andas och slappna av på yogamattan och låta "gongen göra jobbet".

LÄS OCKSÅ: Så gör du en tacksamhetsskanning

Intensiv känsla fyller kroppen

Med hjälp av stora mjuka trumpinnar rör hon sig sedan fram och tillbaka framför det uråldriga instrumentet. Ljuden som Sara åstadkommer där hon med flödande, virvlande rörelser spelar på gongarna, börjar försiktigt, trevande och mjukt. För att sedan öka successivt och gå i vågor genom passet.

Gongens ljud skulle kunna beskrivas som åskmuller, eller som vågor som rullar in mot en strand. Det är en mäktig, uppfyllande, ja nästan överväldigande känsla – även för den som ligger med ”ear on hörlurar” på en yogamatta i sitt eget vardagsrumsgolv. De som har deltagit i ett gongbad på plats vittnar om en ännu mer intensiv känsla och upplevelse. Det är som att ljudvågorna och vibrationerna från gongen  fyller hela kroppen.

LÄS OCKSÅ: 5 mantran som hjälper mot ångest

Gongen är som en stämgaffel

I början kan det därför vara lite svårt att slappna av, det är som att man bli överväldigad av det mullrande ljudet och allra först är det möjligt att känn ett lätt obehag.

 

Är det viktigt att den som "tar emot gongbadet" är avslappnad och mottaglig för ljudet för att gongen ska få en läkande och stressreducerande effekt? 

– Gongen fungerar som en stämgaffel. Om du själv har obalanser kommer gongens ljud krocka och eventuellt skapa obehag, men genom att bara bemöta och inte göra motstånd låter du gonggongarnas vibrationer stämma och balansera dig och ditt energisystem. Tittar vi energimässigt på kroppen ser man att obalanser i den fysiska kroppen består av blockeringar i energin. Då kroppen utsätts för vibration via ljud, till exempel gongljud, så kan blockeringar släppa. När blockeringar släpper i energikroppen släpper även obalanser i den fysiska kroppen. Detta kan ske direkt eller ta tid och är naturligtvis individuellt, förklarar Sara Emilionie.

Men vartefter  kommer man verkligen ner i ett meditativt tillstånd. Och de pauser som Sara lägger in då och då med guidad meditation och lugna yogaövningar gör att "badet" får en variation och dynamik. På slutet i ett av gongbaden somnar undertecknad, trots ett ganska obekvämt underlag. Och vad kan vara ett bättre betyg än det för en avslappningsmetod?

LÄS OCKSÅ: 5 yogaövningar för lugn och balans

Längre gongbad ger kraftfullare effekter

Hur stor skillnad i effekt blir det om man deltar i en timmes gongbad eller hela tre timmar?

– Min upplevelse av skillnaden på en och tre timmar är att en timme fungerar som effektiv återhämtning. Men tre timmar ger kraftfullare effekter och hjälper människor att komma i kontakt med, och släppa taget om djupare emotionella, mentala och fysiska blockeringar. Gonggongarnas vibrationer skapar en massage av dina inre organ och vätskeflöden. Grundvibrationerna i din kropp balanseras, vilket sätter dig samman med din självläkande kraft, ända ned på DNA-nivå. En studie visar gongljudens hälsoeffekter ända ner på blodcellsnivå efter bara 20 minuter.

Djupavslappning frigör livsviktiga hormoner och signalsubstanser som dopamin, serotonin, oxytocin och endorfiner. Och dessa hjälper kroppen att ta hand om smärta och släppa taget om stress. Under ett längre pass får du helt enkelt möjligheten att gå in i djupare avslappning, berättar Sara Emilionie vidare.

 

Har använts sedan bronsåldern

Har gongen historiskt alltid använts på samma sätt och med samma syfte som idag? 

– Man har i olika kulturer och civilisationer ända tillbaka till bronsåldern använt sig av gonggongen i olika ceremoniella och rituella sammanhang. Idag används instrumenten både i musikaliska sammanhang, till exempel inom jazzvärlden och som populär stresshantering för den moderna människan. Min egen vision är att ”flytta ut” gonggongarna från yogavärlden så att allt fler förstår vilken tillgång dessa kraftfulla instrument är. Och att nå ut till ännu fler, exempelvis människor inom näringslivet. Jag ser även fram emot att bidra till att svensk forskning kommer i gång framöver.

LÄS OCKSÅ: 4 yogaövningar för din sköldkörtel

Det finns olika gongbad för olika syften, som kraft och energi, närvaro samt djupavslappning. Hur ändras ditt gongspel vad gäller intensitet beroende på syfte?

– Mina deltagare brukar säga att inget gongbad är det andra likt. Jag själv påverkas av ögonblicket, stämningen i rummet, temat jag initierat. Och jag inspireras både av deltagarna, min egen vardag och musik jag lyssnar på och är en viktig och stor del i mitt liv, avslutar Sara Emilionie.

För dig som är nyfiken och vill testa gongbad själv, läs mer på Balans Onlines hemsida!

Av Carolina Eriksson


Fakta: Det här är gongbad

Under ett gongbad "badar" du i ljudvågorna från ett av världens äldsta instrument: gongen. Via livsestreaming på Balans Onlines hemsida, och på plats i Göran Bolls Yogainstituts lokaler i Stockholm, erbjuder Sara ”Lady Gong” Emilionie olika gongbad. Gongbaden kan ha teman som sömn, kraft och energi, djupavslappning eller närvaro. Längden på "baden" varierar mellan 20 minuter och tre timmar. Under hösten 2021 har en serie livesända pass på torsdagar temat:”Fri från oro, stress och rädsla”. Det går också att boka Lady Gong till sin arbetsplats.
För att kunna följa livesända eller förinspelade gongbad online krävs medlemskap i "Balans Online". Som Kurera-läsare får du en fin rabatt fram till 31 oktober 2021, läs mer här!

Så blev Sara Emilionie "Lady Gong"

– Jag deltog på ett gongbad på Yogainstitutet där jag varit verksam sedan 2012, då Gongmästaren Adam Svensson från Värnamo var där med sina stora gongar och spelade. Jag blev helt trollbunden från första sekund.

Några år senare fick Adam förhinder och Göran Boll, som utvecklat medicinsk yoga och driver Yogainstitutet i Stockholm, bad Sara att vikariera.

– Efter mitt första tretimmarspass utnämnde han mig till förste gongspelare på Yogainsitutet och det blev början på en period där jag spelade för hundratals elever per termin.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Sallad i en träskål

Fräsch regnbågssallad med tahinisås

Recept

En matig, god och fräsch sallad i regnbågens alla färger är perfekt, enkel och vitaminspäckad mat – året om. Denna innehåller både grönkål, sötpotatis, zucchini och kikärter. Ringla över en smakrik tahinisås och njut!

Anders Wallensten

Anders Wallenstens svar på hälsogåtan

Hälsa

Han är läkaren som blev rikskänd under början av coronapandemin, då han syntes flitigt i tv i sin roll som biträdande statsepidemiolog. I sin bok och podd ”Hälsogåtan” utgår Anders Wallensten från naturlig hälsa ur ett helhetsperspektiv med sex delar. Han tycker vi ska sluta fokusera på en viss sorts träning eller mat – och istället se att allt hänger ihop och att även små val i vardagen är viktiga.

kvinna sover

Örterna som får dig att sova bättre

Hälsa

En av tre svenskar lider till och från av sömnbesvär. Att låta naturens läkande och lugnande krafter verka är ett skonsamt och snabbt sätt att få hjälp. Tillskott med örter som valeriana,  humle och silverax hjälper dig att somna, men också magnesium ger ro på kvällen.

Ljusa plagg hängande på galgar

Här är de miljövänligare textilvalen

Eko/miljö

Det bästa för miljön att köpa second hand eller laga sina kläder. Men när du ändå vill köpa nytt finns det bättre och sämre textilval att göra. Visste du till exempel att polyester framställs av olja, medan det naturliga valet hampa tillför jorden näringsämnen?

Omega-3 viktigt för kvinnor över 50 som tränar

Forskning

Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

 

lever i genomskärning

Fettlever förkortar livet

Forskning

Ungefär 15 procent av svenskarna har så kallad fettlever. Det betyder att fett lagrats in i levern och ökar risken för skrumplever. En analys visade att personer med fettinlagring i levern kommer att ha förkortad sitt liv med i snitt tre år.

Ung kvinna snyter sig med hund i famnen

Allergivänliga husdjur, finns det?

Husdjur

Vissa hundar och katter sägs vara mindre allergiframkallande än andra. De kan därmed locka husdjurssugna personer som vanligen tvekar på att skaffa fyrbent vän på grund av sin sin allergi. Men stämmer det verkligen att vissa raser är ”allergivänliga”?

 

Ugnsfrittata med broccoli

Smidig ugnsfrittata med broccoli och ost

Recept

Visst är det skönt med maträtter som bara går att ösa ner i en form och ställa in i ugnen? Den här smarriga, enkla versionen av en frittata är fylld med broccoli och ost och dessutom får du användning för torra brödbitar som annars kanske hade gått till svinn!

Alun hjälper dina svullna ben

Hälsa

Tunga, trötta och svullna ben som spänner och gör ont... När kirurgen Ivan Letterfors, som opererar åderbråck, hörde talas om krämen som stimulerar blodcirkulationen och minskar på spänningar i benen vaknade hans intresse. Tack vare honom kom alunkrämen till Sverige och många kan kasta sina stödstrumpor. 

kvinna tar sig i ögat

Vitamin B3 kan motverka glaukom

Hälsa

Glaukom är en ögonsjukdom som gör att synen kan gå förlorad. Upp emot 200 000 svenskar beräknas ha sjukdomen och 80 miljoner totalt i hela världen. Svenska forskare har tittat på effekten av vitamin B3 som behandling av glaukom.

kvinna tittar ut över vatten

Trött och utmattad? Här är näringen som ger energi

Naturlig hälsa

Långvarig stress och för lite återhämtning bereder vägen för utmattningssyndrom. Du kan också drabbas av näringsbrister. Här är en lista på vitaminer, mineraler och örter som hjälper dig att komma tillbaka. Här är en lista på vitaminer, mineraler och örter som hjälper dig att komma tillbaka och må bra igen.

 

Jamande kattunge i gräset

Det betyder din katts jamanden

Husdjur

När din katt jamar kan det betyda en rad olika saker, från att den är sjuk till att den är uttråkad och vill ha uppmärksamhet. Men hur vet du vilket jam som signalerar smärta, respektive kel? Vi reder ut mjauandet!

 

korg med nässlor

Plocka nyttiga nässlor och annat ogräs

Kost

På våren men även sommaren kan du plocka nässlor och göra nässelsoppa eller torka för att dricka som te. Nässlorna är stärkande för immunförsvaret, men är även bra för hud och hår då dessa är rika på både vitaminer och mineraler.

kvinna tränar framför datorn

Så här lätt får du en starkare kropp

TRÄNING

Efter att vi passerat 45 förändras kroppen och utsätter man inte den för påfrestningar så tappar du lättare muskulatur. Det påverkar oss på så sätt att vi orkar mindre,  får en sämre balans och därmed riskerar att göra illa oss om vi ramlar.  Det är viktigt att se till att belasta musklerna. Har du ett stillasittande jobb och inte cyklar eller går till ditt arbete bör du lägga in tre styrkepass i veckan samt se till att röra på dig en halvtimma varje dag.

glad gravid kvinna

Vanliga värktabletter kan påverka fostret

Gravid/barn

Paracetamol är en smärtdämpande substans som finns i värktabletter som Alvedon. En studie vid Karlstad universitet visar att paracetamol kan påverka fostret negativt. – Vi säger inte att kvinnor helt ska sluta ta paracetamol, men man bör överväga om man behöver ta den varje gång, säger Carl-Gustaf Bornehag, professor i folkhälsovetenskap.

Hund sträcker fram tassen till pojke

Så undersöker du din hund hemma 

Husdjur

Om du regelbundet känner igenom din hund och lär dig hur den ser ut och beter sig så upptäcker du snabbt när något avviker. Det säger veterinären Sara Klinga Myr som har skrivit en pedagogisk handbok för stora och små som vill lära sig att undersöka sin hund på egen hand.

 

Ung kvinna ligger på soffa och håller i temugg

4 teer som hjälper dig att sova bättre

Naturlig hälsa

Naturliga örter som kamomill och citronmeliss kan hjälpa dig att somna lättare, minska antalet tillfällen du vaknar under natten samt förbättra sömnkvaliteten generellt. Allra mest effektiva blir örterna i koncentrerad form, i ett tillskott, men att dricka varmt te med örterna i utspädd form kan också hjälpa.

kvinna talar i telefon

Så motverkar du att huden åldras i förtid

Hud

Vår livsstil påverkar hudens åldrande. Sol, stress och dåliga kostvanor bidrar till att huden åldras snabbare. Ett för tidigt åldrande kan återställas med rätt näring från insidan. Kliniska studier visar att med kollagen, hyaluronsyra och kondroitinsulfat blir huden mindre torr och fina linjer och rynkor reduceras.