Kurera utmanar: "Prova att fasta från socker fram till påsk" | Kurera.se

Kurera utmanar: “Prova att fasta från socker fram till påsk”

Njöt du av en semla eller två för en vecka sedan? I den traditionella julsången ”Nu är det jul igen” sjunger vi att fastan infaller mellan jul och påsk men hur många har koll på det och tar tillfället i akt att avhålla sig från sötsaker? Kanske är det dags att ta även den traditionen på allvar och göra ett försök och se vad som händer i kroppen.

Fettisdagen, den stora semmeldagen, är startskottet för en bortglömd tradition – den att fasta. För att vi ska överleva som art behöver vi sådant som att äta, ha sex och vårda andra upplevas som trevliga för hjärnan, det är en av anledningarna till att vi tycker om att äta. Men inte alla mat är lika givande. De flesta av oss föredrar sötsaker framför sura och bittra smaker eftersom vår hjärna är programmerad att tro att sötsaker är en hälsosam källa till kolhydrater.

 

Bittert och surt var varningssignaler
När våra förfäder plockade bär signalerade den sura maken att bären var omogna, medan bittra smaker varnade för potentiellt gift.

Även om frukt är nyttigt har vårt förhållande till sötsaker utvecklats mot att många istället äter mer tillsatt socker än naturlig sötma från frukt och bär. För tio år sedan beräknades genomsnittsamerikanen få i sig 22 teskedar tillsatt socker per dag och 2014 uppskattades det att britter i genomsnitt förbrukar 238 teskedar socker per vecka.

LÄS OCKSÅ: Hur mycket socker kommer du att äta i påsk?

Socker kidnappar belöningssystemet
Idag kan det vara svårt att undvika förädlade och processade livsmedel med tillsatt socker om man inte är uppmärksam. Det tillsatta sockret har smugit sig in överallt, kapar hjärnans belöningssystem och kan göra oss beroende. Det kan därför vara både intressant och hälsosamt att försöka sig på att helt undvika socker som ett experiment och se vad som händer i kroppen.

Hjärnan utvecklar tolerans
I likhet med droger triggar socker hormonet dopamin och kan i långa loppet påverka dopaminreceptorerna i hjärnan, samtidigt som det hämmar transporten av dopamin, vilket i förlängningen leder till ett ökat sötsug för att uppnå samma effekt som tidigare. Hjärnan utvecklar en tolerans och behöver mer socker för att få sin ”kick”.

LÄS OCKSÅ: Sockerberget växer i hälsotrendens spår

Sockerabstinens är verkligt
Djurstudier visar även att det är fullt möjligt att uppleva sockerabstinens när man slutar med socker, något som ger med sig efter ungefär en vecka men det kan ta sig uttryck i att man till exempel kompenserar med andra kolhydratrika livsmedel så det gäller att se upp.

 

Men för den som håller ut väntar en belöning i form ett jämnare humör och att inte vara beroende av socker för att må bra och ha energi. Det finns otaliga artiklar och böcker av bland andra Bitten Jonsson som vittnar om den gränslösa energin och nyfunna lyckan hos dem som har slutat med socker för gott.

LÄS OCKSÅ: Två av tre svenskar vill ändra sina matvanor 2019

Ha tålamod
Du kanske undrar hur länge det tar innan du är fri från begär och abstinens,  det finns tyvärr inget enhetligt svar som gäller för alla. Vi är alla olika och inga studier har gjorts på människor för att mäta det. Men det sägs att det tar tio dagar att ändra våra smaklökar och 21 dagar att utveckla en ny vana så ge det lite tid. Det är väl värt besväret och ditt framtida jag kommer tacka dig, då socker sägs vara en bidragande orsak till många sjukdomar.

Av redaktionen

Källa: Sciencealert.com


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

 

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.

Två klassiska pastarätter på vegovis

Recept

Tvekar du att lägga om till vegansk eller vegetarisk kost av rädsla för att inte längre kunna njuta av dina favoriträtter som spagetti bolognese eller lasagne? Lugn, det råder läkaren Veronica Hedberg och kokboksförfattaren och journalisten Susanne Hovenäs bot på. I nya boken "Smart mat för en frisk kropp och hjärna" finns flera goda recept att botanisera bland och Kurera kan bjuda på två smakprov. 

Växtbaserad mat – smart för kropp och hjärna

Kost

I år minskade köttkonsumtionen i Sverige för andra året i rad och ligger nu på samma nivå som den var 2007. Vi har fortfarande en bit kvar innan vi befinner oss på den nivå vi var innan Svreige gick med i EU och priset på kött sjönk men utvecklingen tycks gå stadigt nedåt. I takt med det ökar intresset för vegansk eller växtbaserad mat och i dagarna släpptes en ny bok med helt växtbaserade recept.

 

Tävla och vinn albumet “Svart katt”

Tävling

Sångerskan Cecilia Thorngrens album "Svart katt" fick ett varmt mottagande när det kom ut. Nu har du chansen att vinna ett signerat exemplar med låtar ur den svenska visskatten samt nyskrivet material av Staffan Hellstrand och Peter Le Marc.

Annelis kolesterolvärden sjönk med lagrad vitlök

Hälsa

Redan för 15 år sedan fick Anneli Bygg, 65 år, reda på att hon hade lite för höga kolesterolvärden. Hon ordinerades statiner av sin läkare, men biverkningarna blev kraftiga så Anneli ville inte fortsätta med medicinen. Med hjälp av lagrad vitlök har hennes kolesterolvärden blivit betydligt bättre.

Micke Gunnarsson: “Jag är inte min kropp”

Krönikan

Handen på hjärtat hur skulle det se ut om du skötte en hund som du sköter om dig själv? Kan insikten att vi inte är våra kroppar göra att vi tar bättre hand om dem? Jo, det menar Micke Gunnarsson, föreläsare och workshopledare, som tack vare det tankesättet tar bättre hand om sig än någonsin tidigare. 

 

“Hemundervisning – ett välbehövligt alternativ till skolan”

Gravid/barn

Sverige är ett av de länder i världen där det är svårast att få hemundervisa sina barn, ett strängt regelverk gör det i princip omöjligt och de som vill välja det alternativet ser sig tvingade att lämna landet. Många är skeptiska mot hemskolning men långt ifrån alla. Kurera har växlat några ord med den New Yorkbaserade svensken Jens Peter de Pedro som lobbar för en större pedagogisk mångfald.

Experten: Så skyddar du huden mot föroreningar

Hud

Du är kanske noga med att skydda dig mot solens strålar för att undvika att bränna dig men vad gör du för att skydda huden från föroreningar? Visste du att avgaser och andra föroreningar kan bidra till att huden åldras i förtid? Här berättar Kureras hudvårdsexpert, hudterapeuten Johanna Bjurström om vad vi kan göra för att skydda huden om vi exponeras mycket för avgaser.