Kurera utmanar: “Prova att fasta från socker fram till påsk”

Njöt du av en semla eller två för en vecka sedan? I den traditionella julsången ”Nu är det jul igen” sjunger vi att fastan infaller mellan jul och påsk men hur många har koll på det och tar tillfället i akt att avhålla sig från sötsaker? Kanske är det dags att ta även den traditionen på allvar och göra ett försök och se vad som händer i kroppen.

Fettisdagen, den stora semmeldagen, är startskottet för en bortglömd tradition – den att fasta. För att vi ska överleva som art behöver vi sådant som att äta, ha sex och vårda andra upplevas som trevliga för hjärnan, det är en av anledningarna till att vi tycker om att äta. Men inte alla mat är lika givande. De flesta av oss föredrar sötsaker framför sura och bittra smaker eftersom vår hjärna är programmerad att tro att sötsaker är en hälsosam källa till kolhydrater.

 

Bittert och surt var varningssignaler
När våra förfäder plockade bär signalerade den sura maken att bären var omogna, medan bittra smaker varnade för potentiellt gift.

Även om frukt är nyttigt har vårt förhållande till sötsaker utvecklats mot att många istället äter mer tillsatt socker än naturlig sötma från frukt och bär. För tio år sedan beräknades genomsnittsamerikanen få i sig 22 teskedar tillsatt socker per dag och 2014 uppskattades det att britter i genomsnitt förbrukar 238 teskedar socker per vecka.

LÄS OCKSÅ: Hur mycket socker kommer du att äta i påsk?

Socker kidnappar belöningssystemet
Idag kan det vara svårt att undvika förädlade och processade livsmedel med tillsatt socker om man inte är uppmärksam. Det tillsatta sockret har smugit sig in överallt, kapar hjärnans belöningssystem och kan göra oss beroende. Det kan därför vara både intressant och hälsosamt att försöka sig på att helt undvika socker som ett experiment och se vad som händer i kroppen.

Hjärnan utvecklar tolerans
I likhet med droger triggar socker hormonet dopamin och kan i långa loppet påverka dopaminreceptorerna i hjärnan, samtidigt som det hämmar transporten av dopamin, vilket i förlängningen leder till ett ökat sötsug för att uppnå samma effekt som tidigare. Hjärnan utvecklar en tolerans och behöver mer socker för att få sin ”kick”.

LÄS OCKSÅ: Sockerberget växer i hälsotrendens spår

Sockerabstinens är verkligt
Djurstudier visar även att det är fullt möjligt att uppleva sockerabstinens när man slutar med socker, något som ger med sig efter ungefär en vecka men det kan ta sig uttryck i att man till exempel kompenserar med andra kolhydratrika livsmedel så det gäller att se upp.

 

Men för den som håller ut väntar en belöning i form ett jämnare humör och att inte vara beroende av socker för att må bra och ha energi. Det finns otaliga artiklar och böcker av bland andra Bitten Jonsson som vittnar om den gränslösa energin och nyfunna lyckan hos dem som har slutat med socker för gott.

LÄS OCKSÅ: Två av tre svenskar vill ändra sina matvanor 2019

Ha tålamod
Du kanske undrar hur länge det tar innan du är fri från begär och abstinens,  det finns tyvärr inget enhetligt svar som gäller för alla. Vi är alla olika och inga studier har gjorts på människor för att mäta det. Men det sägs att det tar tio dagar att ändra våra smaklökar och 21 dagar att utveckla en ny vana så ge det lite tid. Det är väl värt besväret och ditt framtida jag kommer tacka dig, då socker sägs vara en bidragande orsak till många sjukdomar.

Av redaktionen

Källa: Sciencealert.com


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Susanne vill hjälpa fler upptäcka fördelarna med naturlig hudvård

Eko/miljö

Journalisten Susanne Hovenäs har i många år – bland annat som skönhetsredaktör på tidningen Hälsa – varit en av de drivande krafterna bakom trenden med naturlig skönhet och hudvård. Nu har hon tagit över ledningen inom NOC Sweden efter grundaren Henrik Olteng som gått vidare till andra uppdrag. Kurera växlade några ord Susanne om hur hon ser på utvecklingen för naturlig hudvård och skönhet.

Överträningssyndrom har nått vanliga motionärer

TRÄNING

Att elitidrottare pressar sig för hårt och kan drabbas av överträningssyndrom, OTS, det är vida känt. Men nu har OTS även nått elitmotionärerna. Symtomen är svårupptäckta eftersom de handlar om humörsvängningar, infektioner, dålig aptit och en oförklarlig trötthet.  Det finns bara ett sätt att komma ur situationen.

 

”Ketogen kost hjälpte mig bli fri från depression”

Mental hälsa

En ketogen diet har många fördelar enligt anhängarna, förutom att den underlättar att hålla vikten sägs den bidra till allmänt bättre välmående och större mental klarhet. Hanna Gillving är funktionsmedicinsk terapeut och kom nyligen ut med boken ”Keto-licious”, och för hennes del bidrog en omläggning till det hon kallar ketogen livsstil till att hon äntligen blev fri från mångåriga besvär med psykisk ohälsa.

Movemberutmaningen – inget barn ska behöva säga ”Hej då pappa”

Krönikan

Jag var sju år när vi fick telefonsamtalet från sjukhuset som sa att pappa hade ramlat ihop i hissen. Hans liv gick inte att rädda. Hjärtat hade gett upp. Att förlora en förälder var givetvis tufft, men idag har jag valt att se det som min största motivation. För jag har en dröm, jag har en vision: Inget barn ska behöva säga ”Hejdå pappa”, det skriver  Pierre Mörck i denna krönika där han vill inspirera till mer rörelse och uppmärksamma ohälsan bland män.

Hästar kan läsa av våra känslolägen – och lägger dem på minnet

Husdjur

Det finns fog för uttrycket att ha minne som en häst. Du som ägt eller tillbringat mycket tid med en häst har kanske upplevt att ni har en speciell kontakt. Kanske har du känt något som liknar vänskap eller att hästen är en del av familjen. Nu visar forskning att känslan troligen är ömsesidig. Hästar kan nämligen inte bara läsa av våra känslolägen – de lägger dem även på minnet.

Djagacida – ris och bönor från Kap verde

Recept

Detta recept på en enkel och väldigt god risrätt från Kap Verde kommer från boken vegetariska recept från hela världen hittar du i den gröna kokboken boken "Zeinas green kitchen" av den omtyckta matprofilen Zeina Mourtada som driver bloggen Zeinas kitchen..

 

Doftöverkänslighet – ett dolt handikapp

Allmänt

Trots att tre miljoner svenskar kan besväras av dofter är osäkerheten om behandling och vad omgivningen kan göra stor, det visar en ny undersökning. Missförstånden är många och var tredje person tror att det kan vara ett psykiskt sjukdomstillstånd. Med Parfymfria veckan hoppas initiativtagarna kunna slå hål på myterna kring sjukdomen och öka kunskapsnivån.

Nya rön inom svensk cancerforskning kan ge effektivare behandling

Forskning

Cirka 60 000 svenskar får varje år ett cancerbesked där tumören är av elakartad karaktär. Trots det går dödligheten i cancer ner, men sjukdomen skördar ändå tusentals liv varje år. Det forskas brett och på olika typer av mediciner för att bromsa och bota cancer. Vid Lunds universitet har man tittat på hur tumörceller kommunicerar med andra ställen i kroppen för att förstå hur spridningen går till. Det ger hopp om nya behandlingsformer.

Är mjölk hälsosamt eller helt onödigt?

Allmänt

Mat väcker alltid starka känslor. Om mjölk är nyttigt eller inte, det diskuteras ofta. En del går i starkt försvarsläge, medan andra ifrågasätter om mjölk är viktigt att dricka. När Kureras kostrådgivare, Cathrine Schück, gjorde ett inlägg på Facebook om varför hon rekommenderar en mjölkfri månad möttes hon av en storm av kritik, och frågade sig varför mjölk blivit ”en helig ko”.

 

De sticker hål på myten om psykopaten

Mental hälsa

Tror du att din chef är psykopat? Eller din granne eller din pojkvän? Sannolikheten är stor att du misstar dig. Vi lever i en tid då myterna om psykopater frodas som aldrig förr, det är något Marianne Kristiansson och Karolina Sörman, båda med stor kunskap i ämnet vill råda bot på. Kurera ställde några frågor till författarna till boken ”Psykopaten”.

 

D-vitamin ger KOL-patienter färre skov

Forskning

För låga värden av D-vitamin har visat sig vara utbrett, framförallt bland den nordiska befolkningen eftersom solen är vår främsta källa för inlagring av vitaminet i kroppen. D-vitaminbrist kan ge allt från värkande muskler och benbrott till allvarliga sjukdomar som depression. En studie på KOL-patienter visade att om de som hade normala nivåer D-vitamin minskades risken markant för besvärliga skov.  

Har du koll på sömncykeln? Den styr om du sover bra eller dåligt

Forskning

Oro och stress hör ihop. Det är känslor som gör att ditt sympatiska stressystem är för aktivt när det är dags att sova. Om stressystemet håller kvar kortisolet på en hög nivå, då är det inte bara svårt att somna, du vaknar oftast mellan två och fyra på natten och har svårt somna om. Det finns förstås en lösning på problemet. Det handlar om att få din sömncykel att fungera som den ska.

 

Therese ändrade kosten och blev frisk från en ilsken reumatisk värk

Hälsa

För tio år sedan drabbades Therese Gillberg, 41 år, av en aggressiv reumatisk sjukdom. Hon provade sig igenom alla mediciner sjukvården kunde erbjuda, men ingenting fungerade. Fem år senare, efter två operationer och månader av sängliggande beslöt hon sig för att hitta sin egen väg bort från värken. Hon lade om kosten och efter bara tre månader var hon medicinfri. Idag är Therese frisk från sin ”kroniska” sjukdom.

Låginflammatorisk kost prövas på reumatiska barn

Forskning

Nu provar Akademiska sjukhuset i Uppsala låginflammatorisk kost som medicin för barn med inflammatorisk ledsjukdom. Tidigare har barn och tonåringar behandlats med smärtstillande och inflammationsdämpande läkemedel, men nu söker läkarna alternativ och komplement till den traditionella behandlingen.

Förläng livet med styrketräning

Hälsa

Sverige är bland de länder som har flest personer med stillasittande jobb. Vi sitter nio-tio timmar varje dag och det påverkar hälsan. Vi behöver röra på oss mer, men det behöver inte bli jobbigt och ta en massa tid. Lite fler promenader kan förändra en hel del, och lägger du bara till lite styrketräning någon dag i veckan kan det betyda mycket för din hälsa. Studier visar att om du lyfter lite vikter kan det faktiskt förlänga sitt liv – med hela 15 år.