stress

Kureras bästa tips för att motverka stress

Symptom på stress är ett sätt för kroppen att tala om att allt inte står rätt till. Stress kan uppstå av flera anledningar och kan innebära såväl fysiska som mentala påfrestningar. Då är det extra viktigt att börja göra rätt prioriteringar, vända den onda spiralen och komma i balans igen.

Vila och återhämtning är oerhört viktigt. Lär dig gärna avslappningsövningar och andningsteknik. Med rätt andningsteknik andas vi in hälsa och andas ut stress. Vid utandning andas vi ut 80 procent av kroppens toxiner, där stresshormonet kortisol är en av de största bovarna. Gå på yoga. Eller gosa mer. Ta fem minuter varje dag och kramas med din partner, dina barn eller ditt djur. Då utsöndras hormonet oxytocin. Nervfibrerna i vår hud är kalibrerade för att reagera på mänsklig beröring. Det visar forskning vid Sahlgrenska akademin.

LÄS OCKSÅ: Så uppstår stress – och så kan du sänka den

Motion minskar kortisolet
Träning är ett bra sätt att göra sig av med stresshormonet kortisol. Flera studier har visat att fysisk aktivitet fungerar både förebyggande och som behandling mot stress. Men motion är bara avstressande i lagom mängd. Tränar du väldigt hårt kan kroppen tvärtom stressas ytterligare. Stresshormonet kortisol stiger snabbare efter intensiv träning, vilket ökar blodsockernivån i kroppen och gör att kroppen måste producera dubbelt så mycket insulin. Det visar en ny pilotstudie utförd vid Linköpings universitet som har studerat hur kroppen reagerar på intensiv träning. Vid utbrändhet, utmattning eller långvarigt stresspåslag är det extra viktigt att undvika hård träning eftersom binjurarna redan är trötta och behöver återhämtning. Hård träning ger det motsatta och bidrar istället till att binjurarna blir ännu mer utmattade.

 

LÄS OCKSÅ: Stressexperten: “Steg ett för att minska ohälsosam stress”

Välj mat som inte stressar kroppen
Även de gifter som kroppen belastas av orsakar stress. Det kan vara sådant som mediciner, kemikalier, bekämpningsmedel och kvicksilver. Även kaffe, alkohol, socker och cigaretter stressar kroppen. Välj ekologisk mat mat med så få tillsatser som möjligt.

LÄS OCKSÅ: Stressen – så besegrar du den!

Stötta med vitaminer och mineraler
Det går åt en mängd olika vitaminer och mineraler när du stressar, se till att fyll på förråden med B- och C-vitaminer, magnesium, kalium och zink. Förstoppning, nervositet, ångest och oro kan ibland bero på låga magnesiumnivåer i kroppen. Likaså oregelbunden hjärtrytm eller förhöjd puls. D-vitamin påverkar också den psykiska hälsan. Om du ofta känner dig deppig, nedstämd och trött är ett tillskott att rekommendera. Stress gör att mängder att B-vitaminer förbrukas samtidigt som B-vitaminerna kan öka motståndskraften mot stress.

Av redaktionen

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

koppar_kan_vara_orsaken_till_dina_halsoproblem

Koppar kan vara orsaken till dina hälsoproblem

Hälsa

Koppar är ett livsnödvändigt spårämne som kroppen behöver. Problemet idag är att vi snarare har för mycket koppar i kroppen än för lite. Har du problem med exempelvis utmattning, sköldkörtelproblem, sömnproblem, PMS, hormonobalanser, IBS, allergier, hudproblem, depression, oro, minnes- och koncentrationsproblem, kan det vara värt att se över dina kopparnivåer.

pizza

Pizza med sötpotatis och chèvre

Recept

Pizza kan varieras i det oändliga, detta recept har topping med bland annat sötpotatis, rödlök och chèvre. Botten bakas på näringsrikt dinkelmjöl och durumvete, kan bytas ut mot glutenfritt recept för den som önskar det.

mage skylt med ehec

Nationell spridning av ehec utreds

Kost

Sedan början av juli har antalet fall av ehec-infektion ökat i Sverige. Analyser visar att majoriteten är av samma typ och fall har rapporterats in från flera håll i landet. Myndigheter arbetar nu för att spåra källan.

Berith sitter i soffan med hundarna och stickar

Fri från värk och inte längre begränsad av artrosen

Värk

Berith Larsson har haft problem med artros i höfter och händer i flera år. Av en slump fick hon höra talas om grönläppad mussla – och bara efter en månad kände hon förbättringen.  – Jag har verkligen fått tillbaka mitt gamla aktiva liv. Kanske börjar jag dansa igen, säger hon.

Karl Dyall: Ryggskadan blev ett mentalt trauma

Intervju

Karl Dyall har alltid dansat, hans kropp är hans arbetsredskap. När ryggen inte längre fungerade som vanligt och smärtan tog över så tog det på psyket. Många år efter sitt första diskbråck opererade han ryggen och sedan ett år tillbaka är han helt smärtfri.