Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Kureras hudexpert: Så slipper du torra fläckar på huden

Torra fläckar kan dyka upp lite här och var på huden och kan drabba de flesta men det är inte samma sak som eksem. Och det finns hjälp att få, berättar Kureras hudvårdexpert, hudterapeuten och  homeopaten Johanna Bjurström.

Där vi har mindre talgkörtlar, blir vi mer torra och vissa ställen på kroppen saknas det helt talgkörtlar som hälar, händer och armbågar. Det är därför vi så lätt blir torra där förklarar Johanna Bjurström hudterapeut, homeopat och hudvårdsexpert på Kurera.

 

Många orsaker till torra fläckar
Torra fläckar kan ha många orsaker, och kan exempelvis bero på underfunktion i sköldkörteln menar Johanna,
– Färsk forskning visar också att hudens bakterieflora har en inverkan, säger Johanna.
– Bortfall av hudens gynnsamma bakterieflora kan påverka hudens immunförsvar negativt och göra att exempelvis stafylokocker som kan orsaka eksem ges en chans att ta över och skada huden.

LÄS OCKSÅ: Bästa knepen för inomhushuden

Bakterier binder hyaluronsyra
I hudens djupare lager finns hyaluronsyra som är ett kroppseget fuktämne. De goda bakterierna i både huden och i tarmen gör enligt Johanna att huden binder till sig mer hyaluronsyra, vilket ökar fukten i huden.
– Brist på hyaluronsyra gör att vi blir torrare.

Torr miljö ger torr hud
Huden blir även rent allmänt torr om vi utsätter den för stora mängder kemikalier och decifencering av olika slag, förklarar Johanna.
– Då skadas det naturliga fettlagret och skyddet. Även för mycket vatten kan vara uttorkande på huden och ge torra fläckar.
Även torr inomhusmiljö med exempelvis AC eller liknande gör huden allmänt torrare och kan det göra att man fläckvis blir torr.

LÄS OCKSÅ: Hudterapeuten: Få bukt med eksem på naturlig väg

Johanna Bjurström.

Är torra fläckar samma sak som eksem?
– Eksem uppstår oftast lättare på en torr och redan skadad hud. Dels för att bakteriefloran är rubbad och gynnsamma bakterier saknas.
Men också att det kan förekomma obalanser i något utsöndringsorgan som lever, njurar eller lungor inuti kroppen förklarar Johanna.
– Detta gör att huden som är vårt största utsöndringsorgan får kompensera för de övriga. Då kan eksem uppstå, speciellt vid redan torra partier där hudens immunförsvar redan är nedsatt.

 

LÄS OCKSÅ: Hudterapeuten tipsar: Så motverkar du rosacea

Hur förhindrar man att man får torra fläckar?
– Att återfukta den torra huden med rätt sorts näring med ekologiska hudvårdsprodukter, gärna med probiotika. Se till att återfukta kroppen med vatten och lägg till extra mycket goda fetter i kosten som smörjer huden inifrån. Tillsätt även extra mineraler, särskilt kisel är bra menar Johanna.

LÄS OCKSÅ: “Probiotisk hudvård revolutionerar vår syn på huden”

Hur behandlar man när det har uppstått?
– På samma sätt, men då är det även viktigt att se till att utsöndringsorganen mår bra, säger Johanna som rekommenderar att man går till en hälsorådgivare någon gång per år och gör en "besiktning", På så sätt kan man få hjälp att jobba med grundorsaken som oftast kommer inifrån. Långvarig stress och fel kost är ofta en stor orsak till obalanser, avslutar Johanna.

Av Nina Törmark


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

trött mamma häller upp kaffe

10 vanliga tecken på järnbrist

Kost

Sex av tio kvinnor lider av trötthet och många har känt sig trötta under ett år eller mer. En långtidströtthet som de upplever påverkar vardagen. Trötthet kan bero på många saker, men för de kvinnor som är i fertil ålder och känner sig trötta finns en tydlig koppling till järnbrist. Här är tio vanliga tecken på järnbrist.

 

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

 

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".

 

Sockerfria ballerinakakor

Så lyckas du med sockerfri bakning

Kost

Anna Winér är ägare av ett populärt Instagram-konto där hon delar med sig av frestande recept på veganska sötsaker och bakverk, som alla är fria från både vitt socker och gluten. Nu släpper hon en bok med sina 20 bästa recept och vi vill veta: hur lyckas man med den här sortens bakning?

Kakan kärleksmums mot svart botten

Sockerfria kärleksmums med superkrafter

Recept

På ytan må den se ut som en vanlig kärleksmums (och vem älskar inte det?) – men med kvarg och zucchini bland ingredienserna bidrar den med helt andra saker än en traditionell kaka. Exempelvis stabiliserar den blodsockret. Kanske precis det vi behöver efter jul- och nyårshelgernas alla förlustelser.

 

Kvinna på en yogamatta i en träningssal som mediterar

Nya trenden: Holistisk träning

TRÄNING

Lyfta skrot och löpturer i all ära – men allt fler väljer nu att ta kontroll över sin hälsa genom att ta ett helhetsgrepp på sin livsstil. – Vi behöver även träna vårt inre för att få bra resultat på vårt yttre, säger pt:n och hälsorådgivaren Hannah Berglund.

 

Linda la om kosten: “Nu är min typ 1 diabetes under kontroll”

Hälsa

När Linda Wade, 28 år, var gravid med sin dotter våren 2019 fick hon diagnosen typ-1 diabetes. Hon följde kostråden hon fick av dietisten. Men det var svårt att injicera rätt dos insulin till de kostråden. Linda Wade startade istället sitt eget hälsoprojekt och när hon började äta antiinflammatorisk kost och motionera lagom kunde hon minska insulinmängden och nu tar hon inte längre insulin.

kosmetika och sminkprodukter mot rosa bakgrund med ett överstruket rött kryss

Tre av fyra skönhetsprodukter är hälsofarliga

Hud

Tre av fyra skönhetsprodukter innehåller ämnen som är misstänkt hormonstörande, allergiframkallande eller skadliga för miljön, visar en ny undersökning. – Folk är tyvärr inte medvetna om vad produkterna som de använder dagligen faktiskt innehåller, säger Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg.