Kureras hudexpert: Så slipper du torra fläckar på huden

Torra fläckar kan dyka upp lite här och var på huden och kan drabba de flesta men det är inte samma sak som eksem. Och det finns hjälp att få, berättar Kureras hudvårdexpert, hudterapeuten och  homeopaten Johanna Bjurström.

Där vi har mindre talgkörtlar, blir vi mer torra och vissa ställen på kroppen saknas det helt talgkörtlar som hälar, händer och armbågar. Det är därför vi så lätt blir torra där förklarar Johanna Bjurström hudterapeut, homeopat och hudvårdsexpert på Kurera.

 

Många orsaker till torra fläckar
Torra fläckar kan ha många orsaker, och kan exempelvis bero på underfunktion i sköldkörteln menar Johanna,
– Färsk forskning visar också att hudens bakterieflora har en inverkan, säger Johanna.
– Bortfall av hudens gynnsamma bakterieflora kan påverka hudens immunförsvar negativt och göra att exempelvis stafylokocker som kan orsaka eksem ges en chans att ta över och skada huden.

LÄS OCKSÅ: Bästa knepen för inomhushuden

Bakterier binder hyaluronsyra
I hudens djupare lager finns hyaluronsyra som är ett kroppseget fuktämne. De goda bakterierna i både huden och i tarmen gör enligt Johanna att huden binder till sig mer hyaluronsyra, vilket ökar fukten i huden.
– Brist på hyaluronsyra gör att vi blir torrare.

Torr miljö ger torr hud
Huden blir även rent allmänt torr om vi utsätter den för stora mängder kemikalier och decifencering av olika slag, förklarar Johanna.
– Då skadas det naturliga fettlagret och skyddet. Även för mycket vatten kan vara uttorkande på huden och ge torra fläckar.
Även torr inomhusmiljö med exempelvis AC eller liknande gör huden allmänt torrare och kan det göra att man fläckvis blir torr.

LÄS OCKSÅ: Hudterapeuten: Få bukt med eksem på naturlig väg

Johanna Bjurström.

Är torra fläckar samma sak som eksem?
– Eksem uppstår oftast lättare på en torr och redan skadad hud. Dels för att bakteriefloran är rubbad och gynnsamma bakterier saknas.
Men också att det kan förekomma obalanser i något utsöndringsorgan som lever, njurar eller lungor inuti kroppen förklarar Johanna.
– Detta gör att huden som är vårt största utsöndringsorgan får kompensera för de övriga. Då kan eksem uppstå, speciellt vid redan torra partier där hudens immunförsvar redan är nedsatt.

 

LÄS OCKSÅ: Hudterapeuten tipsar: Så motverkar du rosacea

Hur förhindrar man att man får torra fläckar?
– Att återfukta den torra huden med rätt sorts näring med ekologiska hudvårdsprodukter, gärna med probiotika. Se till att återfukta kroppen med vatten och lägg till extra mycket goda fetter i kosten som smörjer huden inifrån. Tillsätt även extra mineraler, särskilt kisel är bra menar Johanna.

LÄS OCKSÅ: “Probiotisk hudvård revolutionerar vår syn på huden”

Hur behandlar man när det har uppstått?
– På samma sätt, men då är det även viktigt att se till att utsöndringsorganen mår bra, säger Johanna som rekommenderar att man går till en hälsorådgivare någon gång per år och gör en "besiktning", På så sätt kan man få hjälp att jobba med grundorsaken som oftast kommer inifrån. Långvarig stress och fel kost är ofta en stor orsak till obalanser, avslutar Johanna.

Av Nina Törmark


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Hjälp! Vad ska jag äta om jag är förstoppad?

Mage

Trög mage kan vi alla drabbas av då och då. Vid problem med förstoppning är kosten A och O. Brist på fibrer är ofta en bakomliggande orsak men även vätskebrist kan bidra. Här kommer tips på några livsmedel som är särskilt bra att lägga till kosten för den som har problem att gå på toaletten.

Var med och fira nationella Fredagsfysdagen

Gravid/barn

Är du lärare eller förälder och vill hjälpa barnen till hälsosammare vanor och bättre förutsättningar i skolan? Då ska du uppmärksamma den här dagen lite extra. 20 september i år instiftas nämligen nationella Fredagsfysdagen av Susanna Almström – kvinnan bakom ”Skolmatslyftet en sockersmart skola” och ”Fredagsfys Sverige”.

 

Blomkålspizza med zucchini och fetaost

Recept

Potatispizza är knaprig och mättande utan alltför många konstigheter, något som uppskattas av de flesta barn. Dessutom är den enkel att göra. Detta recept från kokboken "Little green kitchen stories" är på en så kallad pizza bianca – utan tomatsås – med blomkålsbotten, ett smart sätt att få in mer grönsaker i pizzan.

 

Här växer världens starkaste antioxidant

TV

I gröna vattenpölar på små kobbar och skär i Stockholms skärgård frodas en liten alg som har förmågan att bilda en av världens starkaste antioxidanter – astaxanthin. Kurera har träffat Åke Lignell, forskningschef på AstaReal, för att tala om den svenska upptäckten av algen, om vad antioxodanter gör i kroppen och betyder för oss – och om vad just astaxanthin, det ämne som färgar laxens kött rosa, har för effekt i våra kroppar. 

Läkaren Peter Martin arbetar med funktionsmedicin

Intervju

Det var hans egna hälsa – eller snarare ohälsa som förde in läkaren Peter Martin på rätt spår. Efter att ha gått in i väggen blev han tipsad om att bland annat lägga om kosten, något som gjorde susen där inget annat fungerat. Det väckte intresset hos Peter för funktionsmedicin – en metod han numera använder när han behandlar sina patienter.

Koriander kan bidra till att stoppa epileptiska anfall

Forskning

Koriander är en populär krydda som även har använts inom folkmedicinen i tusentals år, bland annat som kramplösande medel vid epilepsi. Nu kan forskning för första gången förklara förklara vad det är som gör att det fungerar. Koriander har även många andra hälsofrämjande effekter enligt forskarna.

Snart slut med PFAS i danska matförpackningar

Eko/miljö

De är osynliga men finns i allt från pizzakartonger till vandringskängor och soffdynor. I vårt grannland Danmark tar man i men hårdhandskarna och förbjuder från och med 1 juli 2020 högfluorerade ämnen i alla livsmedelsförpackningar rapporterar TT. Så från juli nästa år kan danskarna njuta av hämtmat utan att behöva riskera få i sig hormonstörande ämnen.

 

Paul Svensson: “Att slänga mat är det dummaste vi kan göra”

Eko/miljö

Den populära TV-kocken Paul Svensson drev nyligen Retaste en Popup-restaurang helt inriktad på att laga gourmetmat på råvaror som livsmedelsbutiker ämnat kassera för att visa att det finns ett annat, mer hållbart sätt att förhålla sig till mat. Nu kommer han ut med boken "Rädda maten" fullmatad med tips för minskat matsvinn och goda recept,

Hudexperten: Så stöttar du huden vid viktnedgång

Hud

Många är rädda för att få slapp hud när de går ned i vikt. Problemet med många dieter är att de inte tar hänsyn till hudens behov menar Kureras hudexpert Johanna Bjurström som tipsar om vad man kan göra för att stötta huden i processen och minska risken att få hängande hud.

Rotfruktsnästen med ägg

Recept

I dessa nästen gömmer sig ett ägg, precis som i ett riktigt fågelbo, detta recept på en modern version av rösti kommer från den vegetariska kokboken "Little green kitchen". Gör nästena genom att svarva råa rotsaker, vända dem i olja och lägga dem i små högar på en plåt. 

 

 

Ketogen kost som behandling för barn med epilepsi

Forskning

Cirka en tredjedel av alla barn med epilepsi svarar inte tillräckligt bra på läkemedelsbehandling. På Akademiska barnsjukhuset i Uppsala används sedan ett år kostbehandling med ketogen kost som ett behandlingsalternativ. Metoden är ingalunda ny utan har använts redan på 1920-talet då det saknades läkemedel mot sjukdomen.

Kureras hudexpert: Därför ska du använda ögonkräm

Hud

Kanske tillhör du dem som sneglat på de små tuberna med ögonkräm och undrat vad de ska vara bra för? Många smörjer inte alls eller så använder man sin vanliga ansiktskräm även runt ögonen. Men det finns en poäng med att använda just ögonkräm, förklarar Kureras hudvårdsexpert Johanna Bjurström som tipsar om hur du applicerar på bästa sätt.