Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation | Kurera.se

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Gurkmeja anses bland annat ha antiinflammatoriska egenskaper och nu visar forskning att det aktiva ämnet i gurkmeja minskar behovet av smärtstilllande efter gallstensoperationer, vilket även verkar hoppfullt för annan kirurgi. Försökspersonerna som fick kuruminoider behövde bara ta en bråkdel smärtstillande jämfört med de i kontrollgruppen.

Undersöktes mot smärta efter operation
Kurkuminoider, de aktiva beståndsdelarna i gurkmeja, uppskattas av många för sina anti-inflammatoriska och nu har man alltså undersökt huruvida kurkminoider kan minska smärta efter operation.

LÄS OCKSÅ: 5 tillfällen du har nytta av gurkmeja

Testades på gallstenspatienter
Slumpmässigt utvalda deltagare delades patienter som opererat bort gallan upp i två grupper. Deltagarna i den ena gruppen fick 250 mg kurkuminoider fyra gånger per dag under tre dagar efter operationstillfället. Smärtan utvärderades först efter 24 timmar och sedan efter 72 timmar och resultatet tyder på att tillskott av kurkuminoider från gurkmeja kan motverka smärta efter operation.

 

LÄS OCKSÅ: Gurkmeja mot frozen shoulder

Traditionellt använt vid smärta och trötthet
I Indien används gurkmeja traditionellt  mot smärta och trötthet, och enligt studien minskade behovet av smärtstillande avsevärt i den grupp som fick kurkuminoider jämfört med de som fick placebo. De tog i snitt sju smärtstillande tabletter att jämföra med 39 i kontrollgruppen.

LÄS OCKSÅ: Gurkmeja gav effekt mot Alzheimers

Ett miljövänligt alternativ
I studien skriver man även att gurkmeja kan utgöra ett miljövänligt alternativ till antiinflammatoriska läkemedel som har stor negativ inverkan på miljön, något som måste ses som något av ett genombrott.

Av redaktionen

Källa:Nutritionfacts.org


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Antalet fall av gonorré och klamydia ökar

Sex- och relationer

Könssjukdomen gonorré ökar lavinartat, förra året smittades cirka 2 700 personer i Sverige. För tio år sedan låg siffran på omkring 800. Samtidigt blir sjukdomen allt svårare att behandla i takt med att den utvecklar resistens mot antibiotika. Även klamydia ökar – främst bland unga kvinnor.

 

Spenat- och kesovåfflor med topping

Recept

Det jobbigaste med att göra våffor är att göra rent våffeljärnet efteråt. Resten är en barnlek. Så muta någon att ta hand om rengöringen och sätt igång! Dessa läckerheter från kokboken "Little green kitchen" fungerar både som matvåfflor och som efterrätt – välj själv vilken topping du vill använda.

Magsyrahämmande läkemedel kan öka risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

 

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.