Annons
Annons

Kvinna över 45 år? Så ska du äta

Är du kvinna och äldre än 45 år? Här är näringsämnena som du särskilt behöver.

Redaktionen

8 april, 2013
Kvinna över 45 år? Så ska du äta
Dela inlägget

I dag äter vi kost allt rikare på kalorier men fattigare på näring. Hälsokonsekvenserna är många. Lär mer om vad just du kan behöva komplettera din kost med för optimal hälsa.

Den mogna kvinnan som är- eller har varit – i övergångsåldern kan behöva komplettera sin kost med:

  • Kalcium, magnesium, D-vitamin
    Kvinnor som inte längre är fertila drabbas ofta av osteoporos (benskörhet). Detta beror i synnerhet på att det kvinnliga könshormonet östrogen minskar. Östrogen spelar en betydande roll vid inlagring av kalcium i skelettet, vilket även magnesium och D-vitamin gör. Ett tillskott med kalcium, magnesium och D-vitamin är därför att rekommendera till kvinnor efter klimakteriet.
  • Omega-7 fettsyror
    Då östrogennivåerna sjunker drabbas också många kvinnor av problem med torra och sköra slemhinnor. Ett tillskott av omega-7 fettsyror från havtornsbär kan hjälpa till att återfukta slemhinnorna igen.
  • Zink, selen, lutein och A-vitamin
    Med åldern försämras synen. Åldersrelaterade synnedsättningar kan förbättras med intag av zink, selen, lutein och antioxidanter från blåbär. A-vitamin kan förbättra ett nedsatt mörkerseende.
  • B6, B12 och Omega-3
    Vitamin B6, B12 och folsyra blir med åldern svårare för kroppen att ta upp. B-vitaminer och omega-3 fettsyror är otroligt viktigt för att hålla minnet i schack. Omega-3-fettsyrorna är också otroligt viktiga för att uppnå en god hjärt- och kärlhälsa med normalt blodtryck, triglycerid- och kolesterolnivå.
  • Antioxidanter
    Stela och smärtande leder till orsak av ledförslitningar är ingen ovanlighet i högre ålder. Den inflammation som bildas i en sliten led och som är orsaken till det obehag som uppstår kan med rikliga mängder antioxidanter och omega-3-fettsyror motas.

 

Av Johanna Gustafsson

Annons
Annons