Annons
Annons

Kvinnor med ”goda” bakterier i brösten får mer sällan bröstcancer

Kan tillskott med probiotiska bakterier skydda kvinnor från bröstcancer? Ja, det verkar så, visar ny forskning. Kvinnor med friska bröst har högre nivåer "goda" bakterier i sin bröstvävnad jämfört med kvinnor som har bröstcancer, vilka istället har högre nivåer "dåliga" bakterier. "Intag av probiotiska mjölksyrabakterier kan nå kvinnors bröstkörtel. Forskare har inte ens tänkt den här tanken tidigare", säger professor Gregor Reid vid Western University och menar att probiotika borde rekommenderas alla kvinnor med ökad risk för bröstcancer.

Redaktionen

19 juli, 2016
Kvinnor med ”goda” bakterier i brösten får mer sällan bröstcancer
Dela inlägget

Kan tillskott med probiotiska bakterier skydda kvinnor från bröstcancer? Ja, det verkar så, visar ny kanadensisk forskning.
Kvinnor med friska bröst har högre nivåer ”goda” bakterier i sin bröstvävnad jämfört med kvinnor som har bröstcancer, vilka istället har högre nivåer ”dåliga” bakterier.
– Intag av probiotiska mjölksyrabakterier kan nå kvinnors bröstkörtel. Forskare har inte ens tänkt den här tanken tidigare, säger professor Gregor Reid vid Western University och menar att probiotika borde rekommenderas alla kvinnor med ökad risk för bröstcancer.

Kvinnor med högre nivåer av ”goda” bakterier i brösten löper lägre risk att drabbas av bröstcancer – medan kvinnor med högre nivåer dåliga bakterier är ”mer benägna att utveckla cancer”, enligt forskarna bakom en ny kanadensisk studie.

Läs också: Forskning: Starkt samband mellan D-vitaminbrist och bröstcancer

Friska bröst har högre nivåer goda bakterier
Studien visar att kvinnor med friska bröst har högre nivåer av de ”goda”, hälsofrämjande bakterierna Lactobacillus och Streptococcus i sina vävnader, jämfört med kvinnor som har bröstcancer.
Dessa ”goda” bakterier skyddar kroppen genom att producera antioxidanter – kemiska ämnen som hindrar skador på celler orsakade av de syremolekyler som kallas fria radikaler.

Dåliga bakterier skadar cellens DNA
Kvinnor med bröstcancer visade sig däremot ha högre nivåer av ”dåliga” bakterier, som till exempel bakteriestammarna E. coli (Escherichia coli) och Staphylococcus epidermidis, vilka skadar en cells DNA.
Forskarna kunde tydligt se detta när de tillsatte ovan nämnda potentiellt skadliga bakterier och fann att de gav upphov till DNA-skador i bröstceller odlade i labbet.

Läs också: Skillnaden mellan olika typer av ”nyttiga bakterier”

Direkt påverkan
När kroppen försöker reparera DNA-skadorna kan misstag ske, vilka kan orsaka tumörtillväxt, rapporterar tidskriften Applied and Environmental Microbiology.
Att ha fler av de dåliga bakterierna kunde alltså direkt kopplas till en högre risk att utveckla tumörer.

Intag av mjölksyrabakterier kan nå bröstkörteln
Forskarna hoppas nu att iakttagelsen kan uppmuntra fler kvinnor att vända sig till probiotiska bakterier för att främja tillväxten av goda bakterier i kroppen.
– Probiotiska mjölksyrabakterier som intas av kvinnor kan nå bröstkörteln, säger professor Gregor Reid vid Western University i Ontario, Kanada, uppger tidningarna Express och Daily Mail.

Läs också: Probiotika kan skydda mot stroke

Bröstmjölk innehåller ”goda” bakterier
Studien genomfördes eftersom det sedan tidigare är känt att risken för bröstcancer minskar för kvinnor som ammat.
– Eftersom bröstmjölk innehåller nyttiga bakterier undrade vi om de kan spela in när det gäller att sänka risken för cancer. Eller huruvida andra bakterietyper kan påverka utvecklingen av cancer i bröstkörteln hos kvinnor som aldrig haft bröstmjölk, berättar professor Gregor Reid vid Western University i Ontario, Kanada, uppger tidningarna Express och Daily Mail. Men för att ens undersöka frågan behövde vi först påvisa att bakterier i första taget verkligen ens är närvarande i bröstens vävnad, berättar han.
Så visade sig vara fallet.

Läs också: Bröstcancer – så skyddar du dig

Probiotiska bakterier lika bra som amning?
Båda ”goda” och ”dåliga” bakterier lever i mjölkgångarna, och oavsett om en kvinna någonsin har producerat mjölk eller inte. Men forskningen visar att amning kanske inte alls det enda sättet att förbättra bakteriefloran i brösten utan att det faktiskt går att få i sig de nyttiga bakterierna på annat sätt, berättar professor Reid, som också är föreståndare vid Canadian Centre for Human Microbiome and probiotic Research.

Intag av mjölksyrabakterier kan nå bröstkörteln
Han tillägger att det finns stöd för detta från forskarkollegor även internationellt.
– Kollegor i Spanien har visat att probiotiska mjölksyrabakterier som intas av kvinnor kan nå bröstkörteln.
– Detta väcker frågan om huruvida kvinnor, särskilt de som löper ökad risk för att utveckla bröstcancer, bör uppmuntras att ta probiotiska mjölksyrabakterier för att öka mängden goda bakterier i bröstet?

Läs också: Selen kan minska dödlighet i bröstcancer

Kunskapen om goda bakteriers stora hälsonytta relativt ny
Det är först på senare år som informationen om nyttan med att tillföra kroppen goda bakterier gått upp för forskare.
– Forskare har inte ens tänkt den här tanken tidigare. Vissa har till och med ifrågasatt huruvida det alls finns en koppling mellan bakterieflora och hälsa över huvud taget.

Läs också: Lilla probiotikaskolan: Lär dig om bakterierna som styr hälsan

Finns en möjlighet att manövrera ut de skadliga bakterierna
Men studien, som publiceras i tidskriften Applied and Environmental Microbiology, har alltså funnit att man genom att tillföra kroppen probiotiska bakterier – inte bara direkt kan lyckas påverka och bekämpa cancer utan att det även kan vara möjligt att öka mängden goda bakterier så att de manövrerar ut de dåliga.

Rekommenderar tillskott med probiotiska bakterier
Forskarna menar nu att kvinnor bör uppmuntras att äta och dricka livsmedel rika på probiotika och/eller äta kosttillskott med probiotika, också kallat mjölksyrebakterier, för att skydda sig mot bröstcancer.

Läs också: Barn som får probiotika har färre och kortare sjukdomsperioder

Av Isabelle G Hedander

Källor: Express och Daily Mail

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Annons