Ladda med näring från superfrukter

Idag är det svårt att få i sig den näring vi behöver. Samtidigt är det lätt att äta för mycket. Superfrukter och superbär ger rikligt med näring utan att du behöver äta så mycket. Kureras kostrådivare Carolin Helt berättar mer.

Att frukt och bär innehåller nyttigheter som vitaminer och mineraler är ju ingen nyhet för oss. Nu har begreppen ”Superfruits och ”Super food” börjat dyka upp. Detta är frukter och bär som närmast kan beskrivas som rena bomber av vitaminer, mineraler, goda fetter och antioxidanter. Att lägga till dessa livsmedel i den dagliga kosten är ett smakrikt sätt att boosta kroppen med naturlig energi. Nedan följer några exempel på exotiska bär som du med gott samvete kan frossa i.

Incabär (Physalis peruviana L)
Dessa gyllenebär hittar vi i fruktdiskens exoiska avdelning där de kallas Physalis. Bären odlades redan av Inkaindianerna för sina goda näringsegenskaper. Incabär finns på de flesta kontinenter i tropikerna, Afrika, Asien, Nord- och Sydamerika samt i Amazonas.
De syrliga gul/orangea bären innehåller mycket Vitamin A, C, B1, B2, B6 och B12. De innehåller även mycket protein, bioflavonoider och karotenoider. De små fröna i Incabäret och pektin (en polyssackarid, kolhydrat) är hälsosam för matsmältningen och upptagningsförmågan. Incabären har länge använts i traditionell folkmedicin för olika ändamål. Ät Incabären som de är, färska eller torkade, i sallader, desserter eller smoothies.

 

Mullbär (Morus alba L.)
Mullbär har använts länge inom traditionell folkmedicin. Man kan använda alla delar av trädet, roten, barken och bären. Mullbär har på senare tid mest uppmärksammats pga sin förmåga att stabilisera blodsockret och öka halten av det goda kolesterolet. Mullbär innehåller mycket Vitamin C, Vitamin K, Järn och Kalcium men även andra viktiga näringsämnen som polyfenoler, flavonoider och protein. Mullbär är också en god källa för Resveratrol som fungerar både som antioxidant och antikoagulant.
Torkade mullbär är söta och nötiga i smaken och kan ätas som de är eller blandas i sallader eller smoothies.

Gojibär (Lycium barbarum)
I Asien har man ätit Gojibär sedan urminnes tider för att uppnå god hälsa och välmående. I traditionell kinesisk medicin har man använt Gojibären i över 5000 år för att det anses bra för lever, njurar, ögon och lungor. I den traditionella kinesiska örtmedicinen rankas gojibäret som nummer ett på deras lista med 3000 örter.
Gojibäret är extremt rikt på antioxidanter. Gojibäret innehåller mer Vitamin C än apelsiner per viktenhet och det innehåller även mer betakaroten än morötter. Gojibäret är också mycket rikt på polysackarider, varav några av dem är helt unika för bäret. Dessa Lycium Barbarum Polysackarider (LBP) trodde man förr bara var kolhydrater precis som stärkelse och socker men det har visat sig att dem spelar en avgörande roll för vår hälsa och förmåga att oskadliggöra fria radikaler. Gojibäret innehåller även andra näringsämnen som exempelvis  Omega 6,  hela 18 olika aminosyror, Vitamin A, B1, B2, B6, C, E och 21 olika mineraler, däribland mangan, zink, järn, koppar, nickel, krom, magnesium, kalcium, natrium, kalium, kobolt, selen, kadmium, fosfor och germanium. Gojibäret har en komplett proteinuppsättning, stimulerar immunförsvaret och har leverrensande egenskaper. En riktigt näringsbomb alltså! Hur smakar då detta bär som är så full av nyttigheter?  Smaken kan beskrivas som en blandning av körsbär och tranbär med ett inslag av grönt te.

Açai (Euterpe oleracea)
Açaibäret växer vilt i klungor och man kan bara hitta dem i toppen på palmträdet Acaizeiro i Amazonas regnskog i Sydamerika. Açaibäret är litet och runt, ganska likt blåbär och är svart/lila till färgen. Urbefolkningen i Amazonas har ätit bäret i århundraden för dess helande och näringsrika egenskaper. Studier har visat att Açai kanske är den mest näringsrika av alla superbär.
Açai innehåller många vitaminer och mineraler bland annat Vitamin B1, Vitamin B2, Vitamin B3, Vitamin C, Vitamin E, järn, kalium, magnesium, fosfor och kalcium.
Açai innehåller även aminosyror och fettsyrorna Omega 6 och Omega 9. Mycket av energin i Açai kommer från dessa nyttiga fettsyror som förbättrar blodcirkulationen.
Açai är rikt på fiber som hjälper matsmältningen. Större delen av kolhydratinnehållet är fiber. Açai innehåller också många värdefulla fytosteroler. Steroler är kemiska föreningar av växtcellmembran som har flera goda effekter för människokroppen, bland annat reduktion av blodplasmakolesterol.
Det som verkligen gör Açai speciellt är halten av antioxidanter. Açai innehåller mellan 3-6 gånger så mycket antioxidanter som blåbär och 30 gånger mer antocyanin än ett glass rött vin.
Açai finns som pulver, puré, kapsel och juice. Açaijuice smakar som en blandning mellan blåbär och banan, mycket gott.

Av Carolin Helt


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Karl Dyall i danspose

Karl Dyall om vägen tillbaka från sin svåra tid – och om sin nya kärlek…

Hälsoprofilerna berättar

Karl Dyall är ex-dansaren som skadade sig mitt under en föreställning och sedan botade sin smärta med crossfit. Han blev så biten att han till och med skrev en bok om den högintensiva träningsformen och startade ett crossfit-gym. För Kurera berättar han om vägen tillbaka, hur han håller sig ung och om tilliten till så kallad supernäring. – Jag har privilegiet att ha en fru som är näringsterapeut så jag är väl medveten om vilken roll kost, tillskott och så kallad superfoods kan spela, säger han till Kurera.

Mango i skål

Ericas mangobowl med kokos

Desserter/sötsaker

I sin nya bok "Superfood boost" visar Erica Palmcrantz Aziz att nya, bättre vanor varken behöver vara krångliga eller tidskrävande. Här får läsaren lära sig om råvaror som ger lite extra skjuts åt hälsan – eller enkelt översatt ingredienser som är lika mycket mat som de är medicin. Kureras reporter Emma V Larsson testar ett recept och ger sitt omdöme

Övning: Boosta din energi

Träning

Det är lätt att känna sig trött framåt eftermiddagen och då kan det vara svårt att motstå den där chokladkakan. Byt ut eftermiddagsfikat mot en snabb energihöjande yogaövning istället.

Erica Palmcrantz Aziz håller ett mangoldblad

Ericas 10 hälsofavoriter

Hälsa

Erica Palmcrantz Aziz delar med sig av sina tio absoluta hälsofavoriter. Träning och det japanska matchatéet hamnar högt upp på listan andra kärlekar är skratt och att göra egna ansiktskrämer. Erica är lika noga ned vad hon har på utsidan som vad hon stoppar i kroppen.

Lyckad semester med adaptogener

Hälsa

När det är dags för semester brukar Ann-Sofi Kronvall, 53 år, alltid rasa ihop. Antingen blir hon förkyld eller så sover hon sig igenom den första veckan. Men förra året laddade Ann-Sofi med så kallade adaptogener, naturliga ämnen som bland annat förbättrar kroppens återhämtningsförmåga och resultatet blev helt annorlunda.

Pinus maritima tallskog i norra portugal

Därför bör du upptäcka pyknogenol

Naturlig hälsa

Har du upptäckt ämnet pyknogenol än? Om inte är det dags nu. Det helt naturliga ämnet, som kommer från barken från en specifik typ av tall, är den mest kraftfulla naturliga antioxidant man idag känner till. Pyknogenol gör nytta på en lång rad områden. Här är några av dem.

Karin Isberg

Exklusivt för Kureras läsare: En artikelserie om effektiv stresshantering

Mental hälsa

Karin Isberg är författare och stressexpert. När Kurera hösten 2015 intervjuade henne i en artikel om utmattning blev den snabbt en av sajtens absolut mest lästa artiklar någonsin och fick till och med fick Kureras server att krascha. Nu har Karin skrivit boken "15 sätt att bli fri från stress" där hon ger råd om hur man snabbt och enkelt kan sänka stressen i sitt liv. Kurera har som enda tidning fått möjlighet att publicera en artikelserie som bygger på boken. Under sommaren kommer du som besöker Kurera.se att få ta del av den.

Jerry Brännmyr

”Din kropp är perfekt men fungerar inte perfekt om du inte tar hand om den”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring, om någon, de tycker att folk bör tillföra – ur ett rent generellt perspektiv så klart. Samt vilka tillskott, om några, de äter själva. Det har blivit dags för Kureras kanske mest åsiktsfulle krönikör att säga sitt: Varsågod Jerry Brännmyr.

johanna bjurström

Hur kan jag minska på stressen?

Krönikan

Stress påverkar din kropp mycket negativt. Att hitta lugna stunder med återhämtning arbetar jag mest personligen med, det är min stora svaghet. Som egenföretagare med många idéer är det en utmaning att kunna hitta stödsystem att luta sig mot för att inte stressen ska påverka mig så mycket. Här ska jag berätta mer om hur jag gör.

brun kvinna i gul bikini vid strandkant med röd drink

Effektivt solskydd – från insidan

Hud

När vi solar förbrukas mängder av E-vitamin och betakaroten som finns naturligt i huden. Genom att tillföra dessa ämnen kan huden lättare skydda sig och behålla sin naturliga balans. Betakarotenet ger dessutom huden en lätt solkysst ton. Här får du veta mer om betakarotenets – och andra näringsämnens förmåga att skydda mot solen.

Zarah Öberg

Zarah Öberg: ”Är noga med att tillskotten är naturliga och fria från tillsatser”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att bara symtomlindra den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet och har dragit igång artikelserien ”Hälsoprofilerna berättar”, där näringsexperter av olika slag får berätta om hur de tänker kring näring och näringstillskott – ur ett generellt perspektiv. Och så klart avslöja vilka eventuella tillskott de själva äter. Det har blivit dags för den tionde intervjupersonen i serien: Kureras egna näringsexpert Zarah Öberg.

Erica Palmcrantz Aziz

Ericas 8 skäl till att börja superfoodboosta dig

Hälsa

Raw foodinspiratören och kokboksförfattaren Erica Palmcrantz Aziz är aktuell med en nya boken "Superfood boost". Här listar hon de åtta främsta fördelarna med att boosta sitt näringsintag med näringstäta livsmedel eller så kallade superfoods. Fördelar som bland annat inbegriper viktminskning, bättre hälsa och mer energi.

Maya Nestorov

Maya Nestorov – om bästa verktygen för att läka och stärka sig själv

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att bara symtomlindra den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet och har dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar", där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring de tycker att folk bör tillföra - ur ett rent generellt perspektiv. Och vilka tillskott de själva äter. Det har blivit dags för Maya Nestorov – känd hälsobloggare och "Youtuber".

Mia Hagenmalm i köket

Mia Hagenmalm: ”Ta hand om din mage, sedan kommer allt annat”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring, om någon, de tycker att folk bör tillföra - ur ett rent generellt perspektiv så klart. Samt vilka tillskott, om några, de äter själv. Det har blivit dags för vår alldeles egna Kurerabloggare, Mia Hagenmalm.

Fredrik Paulún

Fredrik Paulún: ”Omega-3 bygger upp hjärnan och minskar inflammationer”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag avslöjar vilka kosttillskott de anser att gemene man bör prioritera och - inte minst - vilka de är noga med att få i sig själva. Sjunde personen ut: Näringsfysiologen och författaren Fredrik Paulún.

gonorrébakterie

Nya fall av antibiotikaresistens – nu gällande könssjukdomen gonorré

Hälsa

Problemet med resistenta bakterier fortsätter att öka världen över, med risk för att allt mer antibiotika blir verkningslös – något som skulle få katastrofala konsekvenser. Allt fler fall där människor inte reagerar på antibiotikabehandling dyker upp. Nu senast har tre personer smittats av en variant av gonorré som inte går att behandla. Det handlar alltså om en "superbakterie" som har blivit motståndskraftig antibiotika, rapporterar Världshälsoorganisationen WHO. "Gonorré är en väldigt smart bakterie. Varje gång man introducerar en ny typ av antibiotika utvecklar den resistens", säger Teodora Wi, expert på WHO.