Stein Flaatrud

Lagrad vitlök kan förebygga hjärt-kärlsjukdom

Stein Flaatrud

Ålder: 62 år Bor: Oslo Familj: Fru, hund och styv-dotter. Yrke: Homeopat, kinesiolog, föreläsare i Norge och Sverige, debattör samt utför hårmineralanalyser. Är anlitad av norska och internationella företag och har som örtexpert bidragit till innehållet i närmare 30 kosttillskott. Har lett kurser på Axelsons i naturmedicin under tio år.

Den norska naturterapeuten Stein Flaatrud har jobbat med örtmedicin i 35 år. Det finns några tillskott som han tycker är nödvändiga för att få ett långt och friskt liv. Det viktigaste är att hålla hjärta, kärl och immunförsvar starkt. Därför kommer Stein att resten av livet fortsätta ta det lagrade vitlöksextraktet, AGE, som sänker blodtrycket och motverkar åderförkalkning.

Stein Flaatrud kanske inte är så känd i Sverige men i Norge vet alla vem den 62-årige frispråkiga föreläsaren, debattören och naturmedicinaren är. Stein är homeopat i grunden och har jobbat med hårmineralanalyser i många år. Han är faktiskt den terapeut i Europa som skickat flest hårtussar för analys till USA. Hela 16 000 brev med hår har postats från kliniken i hjärtat av Oslo.
– Det har hänt mycket under de 35 år som jag jobbat med komplementärmedicin. Både bra och dåliga saker. Det positiva är att människor fått upp ögonen för kosttillskott och växtbaserad medicin och insett fördelarna. Bland annat ger naturmedicin inte svåra biverkningar som syntetisk medicin ofta gör. Det negativa är att vi fått mer restriktionerna, vilket gör det svårare att få tillgång till vissa preparat, säger Stein Flaatrud.

LÄS OCKSÅ: Vitlök hett i hjärtforskning

Förebygger hjärtsjukdomar
För Stein handlar hälsa mycket om att jobba förebyggande genom att stärka svagheter i kroppen för att förhindra att sjukdomar uppstår. Basen i god hälsa är att äta en sund kost, att motionera och att få tillräckligt med sömn. Men även om vi sköter sig så är det inte alltid enkelt att tillgodose alla behov. Ofta är livet kantad av oförutsedda händelser som gör att vi inte får till det som vi vill. Därför tycker Stein att vi ska komplettera kosten med tillskott när det behövs. Och bland det viktigaste är att förebygga hjärt-kärlsjukdomar.
– Jag började själv använda starka vitlöksprodukter, samt ge det till mina patienter, för över 30 år sedan. Då var syftet att stärka immunförsvaret och låta vitlöken ta död på virus, bakterier och svamp. Fokus låg på allicin, vilket är det ämnet som stärker immunförsvaret. Då jobbade vi mycket med candida-problematiken. Jag kommer ihåg att folk ryggade för lukten som stannade kvar i andedräkten efter att man ätit vitlök. Men samtidigt fick vi en invandring av pakistanier i Norge och det öppnade upp för en ny matkultur med starka kryddor som chili och vitlök. Forskare runt om i världen studerade vitlökens hälsobringande effekt på hjärta och kärl i många år och till slut kom man fram till att när vitlöken lagrades i upp till 20 månader gav det bäst effekt på hjärta- och kärl.

 

LÄS OCKSÅ: Så skyddar du ditt hjärta – med lagrad vitlök

Gedigen forskning på AGE-extraktet
Högt blodtryck påverkar cirka 30 procent av alla vuxna i Sverige. Fyra av tio personer som dör på grund av hjärtproblem har ett förhöjt blodtryck. Det finns i dag inga bevis för att medicinering hjälper mot lätt förhöjt blodtryck. Men ett preparat med lagrad vitlök har i kliniska studier visat sig sänka blodtrycket.
– Det forskas fortfarande väldigt mycket på lagrad vitlök för att kartlägga hur de verksamma substanserna agerar i kroppen. Man kikar framförallt på vilken effekt vitlök har på hjärta och kärl men det finns också en hel del studier på svåra sjukdomar som cancer.

Det börjar med inflammation
Många av de sjukdomar vi har börjar med en inflammation och om vi inte får i oss tillräckligt med antioxidanter så bildas plack i blodkärlen. Placken hårdnar och gör att kärlen stelnar vilket medför att hjärtat måste arbeta hårdare. Så småningom kan det leda till åderförkalkning, högt blodtryck och höga blodfetter som till sist ger hjärtsjukdomar som stroke och hjärtinfarkt men det kan också leda till demenssjukdomar, förklarar Stein. När en inflammation uppstår i blodkärlen blir det som ett litet sår på insidan av kärlet. Kroppen försöker att laga såret själv genom att kolesterolet agerar som plåster och lägger sig på såret. För att såret ska läka är det viktigt att ha en bra balans mellan HDL och LDL-kolesterolet. På grund av att kolesterol är klibbigt så fäster kalcium som man har i blodbanan på insidan av kärlväggarna och det är början till åderförkalkning.
– I dag skrivs det ut kolesterolsänkande statiner för miljarder. De har ingen positiv verkan i kroppen utan snarare försvårar medicinen för kroppen genom att de trycker tillbaka kolesterolet och det ger ofta en rad otrevliga biverkningar. Det som är farligt är om LDL oxiderar men det finns också en annan riskfaktor för vaskulära sjukdomar och det är om man får en lipidstörning eller vad man kallar för blodfettsstörning. Då kan lipoprotein A, som består av LDL-liknande ämnen, orsaka hälsoproblem. Men man kan be att få mäta lipoprotein A hos sin läkare. Kan man undvika att lipoprotein A oxiderar kan man rädda många liv. Ämnet ökar av att man äter skräpmat medan den lagrade vitlöken i preparat som Kyolic motverkar detta eftersom det håller kärlväggarna unga och flexibla, säger Stein.

LÄS OCKSÅ: Lagrad vitlök sänker blodtrycket – utan biverkningar

Magnesium och omega-3
Stein arbetar med  hårmineralanalys och de visar att magnesium är den allra vanligaste bristen hos klienterna. Ofta är balansen mellan kalcium och magnesium rubbad. För lite magnesium och för mycket kalk i kroppen leder till njursten, gallsten i blodkärlen, ledvärk och demenssjukdom. Stein tycker att man ska ta en bra magnesiumprodukt och kombinera den med B6 för att få ännu mer ut av magnesiumet. Han rekommenderar även omega 3 för att hålla tillbaka inflammationer.
– Är man 40 år borde man ta en lagrad vitlök dagligen. Precis som om man är 25 år och äter mycket skräpmat. Och när man fyllt 60 för att inte riskera att få hjärt- och kärlsjukdomar. Det som tar livet av oss i förtid är åderförkalkning. Själv tar jag alltid två kapslar om dagen och jag ska prova att bli 100 år och vara frisk och alert och i så bra skick som möjligt. Visst blir kroppen trött och sjuk av ålderdom men man behöver inte få sjukdomarna så tidigt om man sköter sig, säger Stein.

LÄS OCKSÅ: Ny forskning: Lagrad vitlök effektivt vid högt blodtryck

Av Inger Palm

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Stein Flaatrud

Ålder: 62 år Bor: Oslo Familj: Fru, hund och styv-dotter. Yrke: Homeopat, kinesiolog, föreläsare i Norge och Sverige, debattör samt utför hårmineralanalyser. Är anlitad av norska och internationella företag och har som örtexpert bidragit till innehållet i närmare 30 kosttillskott. Har lett kurser på Axelsons i naturmedicin under tio år.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Hjälp! Vad ska jag äta om jag är förstoppad?

Mage

Trög mage kan vi alla drabbas av då och då. Vid problem med förstoppning är kosten A och O. Brist på fibrer är ofta en bakomliggande orsak men även vätskebrist kan bidra. Här kommer tips på några livsmedel som är särskilt bra att lägga till kosten för den som har problem att gå på toaletten.

Var med och fira nationella Fredagsfysdagen

Gravid/barn

Är du lärare eller förälder och vill hjälpa barnen till hälsosammare vanor och bättre förutsättningar i skolan? Då ska du uppmärksamma den här dagen lite extra. 20 september i år instiftas nämligen nationella Fredagsfysdagen av Susanna Almström – kvinnan bakom ”Skolmatslyftet en sockersmart skola” och ”Fredagsfys Sverige”.

 

Blomkålspizza med zucchini och fetaost

Recept

Potatispizza är knaprig och mättande utan alltför många konstigheter, något som uppskattas av de flesta barn. Dessutom är den enkel att göra. Detta recept från kokboken "Little green kitchen stories" är på en så kallad pizza bianca – utan tomatsås – med blomkålsbotten, ett smart sätt att få in mer grönsaker i pizzan.

 

Här växer världens starkaste antioxidant

TV

I gröna vattenpölar på små kobbar och skär i Stockholms skärgård frodas en liten alg som har förmågan att bilda en av världens starkaste antioxidanter – astaxanthin. Kurera har träffat Åke Lignell, forskningschef på AstaReal, för att tala om den svenska upptäckten av algen, om vad antioxodanter gör i kroppen och betyder för oss – och om vad just astaxanthin, det ämne som färgar laxens kött rosa, har för effekt i våra kroppar. 

Läkaren Peter Martin arbetar med funktionsmedicin

Intervju

Det var hans egna hälsa – eller snarare ohälsa som förde in läkaren Peter Martin på rätt spår. Efter att ha gått in i väggen blev han tipsad om att bland annat lägga om kosten, något som gjorde susen där inget annat fungerat. Det väckte intresset hos Peter för funktionsmedicin – en metod han numera använder när han behandlar sina patienter.

Koriander kan bidra till att stoppa epileptiska anfall

Forskning

Koriander är en populär krydda som även har använts inom folkmedicinen i tusentals år, bland annat som kramplösande medel vid epilepsi. Nu kan forskning för första gången förklara förklara vad det är som gör att det fungerar. Koriander har även många andra hälsofrämjande effekter enligt forskarna.

Snart slut med PFAS i danska matförpackningar

Eko/miljö

De är osynliga men finns i allt från pizzakartonger till vandringskängor och soffdynor. I vårt grannland Danmark tar man i men hårdhandskarna och förbjuder från och med 1 juli 2020 högfluorerade ämnen i alla livsmedelsförpackningar rapporterar TT. Så från juli nästa år kan danskarna njuta av hämtmat utan att behöva riskera få i sig hormonstörande ämnen.

 

Paul Svensson: “Att slänga mat är det dummaste vi kan göra”

Eko/miljö

Den populära TV-kocken Paul Svensson drev nyligen Retaste en Popup-restaurang helt inriktad på att laga gourmetmat på råvaror som livsmedelsbutiker ämnat kassera för att visa att det finns ett annat, mer hållbart sätt att förhålla sig till mat. Nu kommer han ut med boken "Rädda maten" fullmatad med tips för minskat matsvinn och goda recept,

Hudexperten: Så stöttar du huden vid viktnedgång

Hud

Många är rädda för att få slapp hud när de går ned i vikt. Problemet med många dieter är att de inte tar hänsyn till hudens behov menar Kureras hudexpert Johanna Bjurström som tipsar om vad man kan göra för att stötta huden i processen och minska risken att få hängande hud.

Rotfruktsnästen med ägg

Recept

I dessa nästen gömmer sig ett ägg, precis som i ett riktigt fågelbo, detta recept på en modern version av rösti kommer från den vegetariska kokboken "Little green kitchen". Gör nästena genom att svarva råa rotsaker, vända dem i olja och lägga dem i små högar på en plåt. 

 

 

Ketogen kost som behandling för barn med epilepsi

Forskning

Cirka en tredjedel av alla barn med epilepsi svarar inte tillräckligt bra på läkemedelsbehandling. På Akademiska barnsjukhuset i Uppsala används sedan ett år kostbehandling med ketogen kost som ett behandlingsalternativ. Metoden är ingalunda ny utan har använts redan på 1920-talet då det saknades läkemedel mot sjukdomen.

Kureras hudexpert: Därför ska du använda ögonkräm

Hud

Kanske tillhör du dem som sneglat på de små tuberna med ögonkräm och undrat vad de ska vara bra för? Många smörjer inte alls eller så använder man sin vanliga ansiktskräm även runt ögonen. Men det finns en poäng med att använda just ögonkräm, förklarar Kureras hudvårdsexpert Johanna Bjurström som tipsar om hur du applicerar på bästa sätt.