Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Stein Flaatrud

Lagrad vitlök kan förebygga hjärt-kärlsjukdom

Stein Flaatrud

Ålder: 62 år Bor: Oslo Familj: Fru, hund och styv-dotter. Yrke: Homeopat, kinesiolog, föreläsare i Norge och Sverige, debattör samt utför hårmineralanalyser. Är anlitad av norska och internationella företag och har som örtexpert bidragit till innehållet i närmare 30 kosttillskott. Har lett kurser på Axelsons i naturmedicin under tio år.

Den norska naturterapeuten Stein Flaatrud har jobbat med örtmedicin i 35 år. Det finns några tillskott som han tycker är nödvändiga för att få ett långt och friskt liv. Det viktigaste är att hålla hjärta, kärl och immunförsvar starkt. Därför kommer Stein att resten av livet fortsätta ta det lagrade vitlöksextraktet, AGE, som sänker blodtrycket och motverkar åderförkalkning.

Stein Flaatrud kanske inte är så känd i Sverige men i Norge vet alla vem den 62-årige frispråkiga föreläsaren, debattören och naturmedicinaren är. Stein är homeopat i grunden och har jobbat med hårmineralanalyser i många år. Han är faktiskt den terapeut i Europa som skickat flest hårtussar för analys till USA. Hela 16 000 brev med hår har postats från kliniken i hjärtat av Oslo.
– Det har hänt mycket under de 35 år som jag jobbat med komplementärmedicin. Både bra och dåliga saker. Det positiva är att människor fått upp ögonen för kosttillskott och växtbaserad medicin och insett fördelarna. Bland annat ger naturmedicin inte svåra biverkningar som syntetisk medicin ofta gör. Det negativa är att vi fått mer restriktionerna, vilket gör det svårare att få tillgång till vissa preparat, säger Stein Flaatrud.

LÄS OCKSÅ: Vitlök hett i hjärtforskning

Förebygger hjärtsjukdomar
För Stein handlar hälsa mycket om att jobba förebyggande genom att stärka svagheter i kroppen för att förhindra att sjukdomar uppstår. Basen i god hälsa är att äta en sund kost, att motionera och att få tillräckligt med sömn. Men även om vi sköter sig så är det inte alltid enkelt att tillgodose alla behov. Ofta är livet kantad av oförutsedda händelser som gör att vi inte får till det som vi vill. Därför tycker Stein att vi ska komplettera kosten med tillskott när det behövs. Och bland det viktigaste är att förebygga hjärt-kärlsjukdomar.
– Jag började själv använda starka vitlöksprodukter, samt ge det till mina patienter, för över 30 år sedan. Då var syftet att stärka immunförsvaret och låta vitlöken ta död på virus, bakterier och svamp. Fokus låg på allicin, vilket är det ämnet som stärker immunförsvaret. Då jobbade vi mycket med candida-problematiken. Jag kommer ihåg att folk ryggade för lukten som stannade kvar i andedräkten efter att man ätit vitlök. Men samtidigt fick vi en invandring av pakistanier i Norge och det öppnade upp för en ny matkultur med starka kryddor som chili och vitlök. Forskare runt om i världen studerade vitlökens hälsobringande effekt på hjärta och kärl i många år och till slut kom man fram till att när vitlöken lagrades i upp till 20 månader gav det bäst effekt på hjärta- och kärl.

 

LÄS OCKSÅ: Så skyddar du ditt hjärta – med lagrad vitlök

Gedigen forskning på AGE-extraktet
Högt blodtryck påverkar cirka 30 procent av alla vuxna i Sverige. Fyra av tio personer som dör på grund av hjärtproblem har ett förhöjt blodtryck. Det finns i dag inga bevis för att medicinering hjälper mot lätt förhöjt blodtryck. Men ett preparat med lagrad vitlök har i kliniska studier visat sig sänka blodtrycket.
– Det forskas fortfarande väldigt mycket på lagrad vitlök för att kartlägga hur de verksamma substanserna agerar i kroppen. Man kikar framförallt på vilken effekt vitlök har på hjärta och kärl men det finns också en hel del studier på svåra sjukdomar som cancer.

Det börjar med inflammation
Många av de sjukdomar vi har börjar med en inflammation och om vi inte får i oss tillräckligt med antioxidanter så bildas plack i blodkärlen. Placken hårdnar och gör att kärlen stelnar vilket medför att hjärtat måste arbeta hårdare. Så småningom kan det leda till åderförkalkning, högt blodtryck och höga blodfetter som till sist ger hjärtsjukdomar som stroke och hjärtinfarkt men det kan också leda till demenssjukdomar, förklarar Stein. När en inflammation uppstår i blodkärlen blir det som ett litet sår på insidan av kärlet. Kroppen försöker att laga såret själv genom att kolesterolet agerar som plåster och lägger sig på såret. För att såret ska läka är det viktigt att ha en bra balans mellan HDL och LDL-kolesterolet. På grund av att kolesterol är klibbigt så fäster kalcium som man har i blodbanan på insidan av kärlväggarna och det är början till åderförkalkning.
– I dag skrivs det ut kolesterolsänkande statiner för miljarder. De har ingen positiv verkan i kroppen utan snarare försvårar medicinen för kroppen genom att de trycker tillbaka kolesterolet och det ger ofta en rad otrevliga biverkningar. Det som är farligt är om LDL oxiderar men det finns också en annan riskfaktor för vaskulära sjukdomar och det är om man får en lipidstörning eller vad man kallar för blodfettsstörning. Då kan lipoprotein A, som består av LDL-liknande ämnen, orsaka hälsoproblem. Men man kan be att få mäta lipoprotein A hos sin läkare. Kan man undvika att lipoprotein A oxiderar kan man rädda många liv. Ämnet ökar av att man äter skräpmat medan den lagrade vitlöken i preparat som Kyolic motverkar detta eftersom det håller kärlväggarna unga och flexibla, säger Stein.

LÄS OCKSÅ: Lagrad vitlök sänker blodtrycket – utan biverkningar

Magnesium och omega-3
Stein arbetar med  hårmineralanalys och de visar att magnesium är den allra vanligaste bristen hos klienterna. Ofta är balansen mellan kalcium och magnesium rubbad. För lite magnesium och för mycket kalk i kroppen leder till njursten, gallsten i blodkärlen, ledvärk och demenssjukdom. Stein tycker att man ska ta en bra magnesiumprodukt och kombinera den med B6 för att få ännu mer ut av magnesiumet. Han rekommenderar även omega 3 för att hålla tillbaka inflammationer.
– Är man 40 år borde man ta en lagrad vitlök dagligen. Precis som om man är 25 år och äter mycket skräpmat. Och när man fyllt 60 för att inte riskera att få hjärt- och kärlsjukdomar. Det som tar livet av oss i förtid är åderförkalkning. Själv tar jag alltid två kapslar om dagen och jag ska prova att bli 100 år och vara frisk och alert och i så bra skick som möjligt. Visst blir kroppen trött och sjuk av ålderdom men man behöver inte få sjukdomarna så tidigt om man sköter sig, säger Stein.

LÄS OCKSÅ: Ny forskning: Lagrad vitlök effektivt vid högt blodtryck

Av Inger Palm

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Stein Flaatrud

Ålder: 62 år Bor: Oslo Familj: Fru, hund och styv-dotter. Yrke: Homeopat, kinesiolog, föreläsare i Norge och Sverige, debattör samt utför hårmineralanalyser. Är anlitad av norska och internationella företag och har som örtexpert bidragit till innehållet i närmare 30 kosttillskott. Har lett kurser på Axelsons i naturmedicin under tio år.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

echinacea blommor

Echinacea – örten som kan minska behovet av antibiotika

Forskning

Forskare i Schweiz har kunnat visa att Echinaforce, det traditionella växtbaserade läkemedlet som används vid förkylning och influensa, kan minska behovet av antibiotika hos barn och därmed risken för antibiotikaresistens. Forskarna har även kunnat visa att växten röd solhatt kan inaktivera viruset som orsakar covid-19.

kvinna vid matbord som sätter upp handen mot sämre mat

Så kommer du in i bättre matvanor

Kost

Snart har hela januari passerat och kanske tillhör du dom som vill äta mindre och sundare, men har svårt att få regelbundenhet och hälsosammare matvanor. Du är långt ifrån ensam – och det finns bra knep. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander, hjälper dig att hitta tillbaka till ett sunt och hälsosamt ätande.

hand visar nej till ett glas vin

Det här ligger bakom kvinnors alkoholproblem

Forskning

Kvinnor har de senaste decennierna ökat sin alkoholkonsumtion. En av anledningarna är att samhället är mer jämlikt. Men det ökade drickandet har också gett missbruksproblem. En doktorsavhandling av Fides Schückher beskriver att framförallt trauman i barndomen, men också föräldrars missbruk och personliga egenskaper ligger bakom alkoholmissbruket.

 

Sex olika balsam som Kureras skönhetspanel har testat

Skönhetspanelen testar: Balsam

Kurera testar

Ge ditt torra och spröda hår en dos kärlek i form av ett återfuktande och glansgivande balsam. Men vilket är bäst – och vilket passar för just ditt hår? Kureras skönhetspanel har testat några naturliga balsam och valt ut en favorit.

 

kvinna badar bastu

Bastubad – en riktig dunderkur för hälsan

Hälsa

Mitt i vintern badar vi extra mycket bastu för att det värmer skönt. Fortsätt med det! Bastubad är inte bara en härlig upplevelse, det kan minska risken för demens, stroke och hjärt-kärlsjukdomar. Regelbundet bastubadande verkar även kunna minska ångest, lindra värk och kan förbättra sömnen.

kvinna på vinterväg sträcker ut armarna

I dag är det kramens dag – lär dig kramas digitalt

Hälsa

Det har snart gått ett år sedan vi uppmanades att hålla social distans för att inte smitta varandra med coronavirus. Baksidan av allt det bra som avstånd mellan varandra medför så saknar nog de allra flesta att kramas. Men du kanske inte visste att musik eller en film som associeras med glädje kan aktivera samma centrum i hjärnan som en verklig kram – så lär dig kramas digitalt.

En tallrik med rött kött och sallad

Svenskt antibiotikafotavtryck är fortsatt stort

Eko/miljö

Antibiotikafotavtrycket är ett begrepp som beskriver den mängd antibiotika som används för att föda upp djur som så småningom blir vår mat. En ny rapport visar att Sverige har mer antibiotika på tallriken än i vår egen djuruppfödning – vilket innebär ett betydande avtryck.

 

trött mamma häller upp kaffe

10 vanliga tecken på järnbrist

Kost

Sex av tio kvinnor lider av trötthet och många har känt sig trötta under ett år eller mer. En långtidströtthet som de upplever påverkar vardagen. Trötthet kan bero på många saker, men för de kvinnor som är i fertil ålder och känner sig trötta finns en tydlig koppling till järnbrist. Här är tio vanliga tecken på järnbrist.

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

 

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

 

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.