Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Lagrad vitlök kan motverka åderförkalkning visar studie

Fakta

Vitlökens lukt heter allicin och är ett svavelämne som utsöndras när man skär eller krossar vitlöken. Ämnet är lökens skydd mot skadedjur och den hjälper även oss människor på flera sätt, bland annat visar studier att risken att få fästingar minskar med 90 procent när vi ätit rå vitlök. Allicinet är också det som gör vitlöken effektiv vid förkylning.

Lagrad vitlök mest effektivt
Men – allicinet är flyktigt och bryts ner på väldigt kort tid, vilket gör att det är svårt att få fram effektiva kosttillskott på färsk vitlök.
Japanerna började därför att lagra vitlök, en teknik som sedan kombinerades med västerländsk vetenskap. Resultatet kallas AGE (Aged Garlic Extract), som i många studier visat sig vara enormt effektivt, inte bara mot fästingar utan även hjärt- och kärlsjukdomar.

Åderförkalkning
Åderförfettning, åderförkalkning eller ateroskleros innebär stenos i artärerna, det vill säga en progressiv sjukdom i artärernas väggar, vilka blir tjockare och mindre elastiska.

Åtta gånger vanligare i Sverige än i Japan
Sjukdomen har stor geografisk skillnad i incidens. Till exempel är hjärtsjukdom orsakad av ateroskleros åtta gånger vanligare i Sverige än i Japan. Denna variation är beroende av såväl genetiska faktorer som livsstilsfaktorer.

Riskfaktorer bland annat rökning, diabetes och inflammation
Betingelserna för åderförkalkning uppstår ofta redan i ungdomen. De vanligaste riskfaktorerna är genetiska betingelser, hyperkolesterolemi, hypertoni, rökning, diabetes mellitus och inflammation. Dessutom finns samband med bukfetma, homocysteinemi (tillstånd med för mycket homocystein i blod och urin) samt med förhöjda nivåer fibrinogen i blodet.

Tillskott med lagrad vitlök är en effektiv naturlig hjälp vid återförkalkning. Bland annat kan det hämma utvecklingen av plack i artärerna med 80 procent – och även minska mängden skadlig plack som redan bildats.
Det visar en klinisk studie från UCLA som publicerats i den vetenskapliga tidskriften The Journal of Nutrition. 

Lagrad vitlök är ett bra råd för dem som vill värna om sitt hjärta. Detta av flera anledningar. Till exempel motverkar lagrad vitlök förhöjda blodfetter, vilket är en vanlig orsak till hjärt- och kärlproblem. Dessutom har deb en blodförtunnande effekt och kan därmed bromsa blodproppar och stroke.

Vitlök och Q10 skyddar hjärtat
Det går att äta en rå vitlök men bäst effekt anses så kallad AGE ha, Aged Garlic Extract. Det innebär på svenska extrakt av lagrad vitlök, något som finns i till exempel kosttillskottet Kyolic Aged Garlic Extract. Det finns även i en version med coenzym Q10, vilket även det bidrar till att skydda hjärtat.

 

► Läs också: Ny studie: Coenzym Q10 kan rädda hjärtpatienter

Kan hejda – till och med motverka – plackbildning i artärerna
Tillskott av lagrad vitlök kan, enligt ny studie publicerad i The Journal of Nutrition, hejda och till och med motverka utvecklingen av plackbildning i artärerna. Mängden skadlig plack i artärerna bidrar till utveckling av ateroskleros och akut kärlsjukdom senare i livet, till exempel hjärtattack eller
stroke.

Matthew Budoff vid University of California i Los Angeles.

Matthew Budoff, kardiolog vid University of California i Los Angeles.

Studie på personer med metabolt syndrom
Studien genomfördes vid LA BioMed,  ett av USA:s ledande, oberoende och icke vinst-drivande, biomedicinska forskningsinstitut - anslutet till David Geffen School of Medicine, UCLA.
Studien leddes av läkaren Matthew J. Budoff, docent i medicin vid UCLA, och involverade 55 patienter mellan 45-75 år med diagnosen metabolt syndrom (människor med denna diagnos är i riskgruppen för hjärt- och kärlsjukdomar). Samtliga deltagare screenades i början av studien för att uppmäta mängd plack: kalkavlagringar, icke förkalkad plack och skadlig plack.

► Läs också: Magnesium och kalium minskar risken för stroke hos kvinnor

Kraftigt förkalkad aorta (ateroskleros). Foto: Wikimedia Commons

Kraftigt förkalkad aorta (ateroskleros). Foto: Wikimedia Commons

 

Tolv månader lång studie med exakta mätresultat
I screeningen användes så kallad Cardiac Computed Tomography Angiography (CCTA), en innovativ avbildningsteknik som ger ett exakt mätreslutat.
Efter den initiala screeningen tilldelades varje studiedeltagare 2 400 milligram AGE (fyra tabletter) eller placebo, att intas dagligen under tolv månader.
(Det var Kyolic Aged Garlic Extract som användes i UCLA-studien, ett kallextraherat vitlöksextrakt som det har gjorts över 750 vetenskapliga studier på, varav de flesta behandlar hjärt- och kärlhälsa.)

AGE hämmar utvecklingen av plack med 80 procent
I slutet av de tolv månaderna screenades deltagarna igen med CCTA, och resultatet visade att AGE hämmade utvecklingen av plack med 80 procent och minskade mängden skadlig plack. Resultatet visade till och med en tillbakagång - och en tydlig sådan - avseende plackbildning bland de deltagare som fått lagrad vitlök.

► Läs också: Avokado sänker kolesterolet och minskar risken för hjärtproblem

Inger många hopp
Under 2014 dog 32 548 personer till följd av cirkulationsorganens sjukdomar, det vill säga hjärt- och kärlsjukdomar. Det gör kardiovaskulär sjukdom till den absolut vanligaste dödsorsaken i Sverige, enligt siffror från Socialstyrelsen. Ytterligare en anledning till att resultat som likt dem i studien inger hopp för många.

Minskar förkalkning och förbättrar artärernas elasticitet
Tidigare studier har visat att lagrad vitlök, kombinerat med andra näringsämnen, reducerar utvecklingen av arteriell förkalkning och minskar lipoprotein-associerad fosfolipas A2 (Lp-PLA2). Det reducerar även oxidation, förbättrar artärernas elasticitet och sänker både kolesterolvärde och blodtryck.

 

► Läs också: 5 tips för naturlig hjärthälsa

Professorn: "Kan vända tidigt stadium av hjärtsjukdom"
Det är sedan länge känt att vitlök har effekter som främjar hjärthälsan, men den nya studien förstärker AGE:s kardiovaskulära fördelar ytterligare.
– Vi har fullbordat fyra randomiserade studier vilka har lett oss till slutsatsen att AGE kan bidra till att häva utvecklingen av ateroskleros och till och med vända tidigt stadium av hjärtsjukdom, säger Matthew Budoff.
Denna kliniska studie anses extra viktig eftersom lagrad vitlök visar sig sakta ner processen för kranskärlskalcium, förbättra kärl-funktionen och reducera biomarkörer för inflammation och oxidativ stress.
– Denna studie ger oss ytterligare bevis på den lagrade vitlökens kardiovaskulära fördelar, säger han.

Läs också: D-vitaminbrist som ung kopplas till åderförkalkning som äldre

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Fakta

Vitlökens lukt heter allicin och är ett svavelämne som utsöndras när man skär eller krossar vitlöken. Ämnet är lökens skydd mot skadedjur och den hjälper även oss människor på flera sätt, bland annat visar studier att risken att få fästingar minskar med 90 procent när vi ätit rå vitlök. Allicinet är också det som gör vitlöken effektiv vid förkylning.

Lagrad vitlök mest effektivt
Men – allicinet är flyktigt och bryts ner på väldigt kort tid, vilket gör att det är svårt att få fram effektiva kosttillskott på färsk vitlök.
Japanerna började därför att lagra vitlök, en teknik som sedan kombinerades med västerländsk vetenskap. Resultatet kallas AGE (Aged Garlic Extract), som i många studier visat sig vara enormt effektivt, inte bara mot fästingar utan även hjärt- och kärlsjukdomar.

Åderförkalkning
Åderförfettning, åderförkalkning eller ateroskleros innebär stenos i artärerna, det vill säga en progressiv sjukdom i artärernas väggar, vilka blir tjockare och mindre elastiska.

Åtta gånger vanligare i Sverige än i Japan
Sjukdomen har stor geografisk skillnad i incidens. Till exempel är hjärtsjukdom orsakad av ateroskleros åtta gånger vanligare i Sverige än i Japan. Denna variation är beroende av såväl genetiska faktorer som livsstilsfaktorer.

Riskfaktorer bland annat rökning, diabetes och inflammation
Betingelserna för åderförkalkning uppstår ofta redan i ungdomen. De vanligaste riskfaktorerna är genetiska betingelser, hyperkolesterolemi, hypertoni, rökning, diabetes mellitus och inflammation. Dessutom finns samband med bukfetma, homocysteinemi (tillstånd med för mycket homocystein i blod och urin) samt med förhöjda nivåer fibrinogen i blodet.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

korg med nässlor

Plocka nyttiga nässlor och annat ogräs

Hälsa

På våren men även sommaren kan du plocka nässlor och göra nässelsoppa eller torka för att dricka som te. Nässlorna är stärkande för immunförsvaret, men är även bra för hud och hår då dessa är rika på både vitaminer och mineraler.

kvinna väljer frukt i butik

Svenskarnas maghälsa har blivit bättre 

Hälsa

Äntligen lite positiva nyheter om svenskarnas hälsa. När Magrapporten 2021 presenterade siffror på just magproblemens utbredning visade det sig att våra magar nu mår bättre än vad de gjorde 2019. Framför allt är magarna hos de unga kvinnorna i bättre skick.

 

Collage: ung kvinna blinkar med ena ögat, bredvid fem BB-krämer

Skönhetspanelen testar: BB-cream

Hud

En bra BB-cream jämnar ut hudtonen och ger täckning likt en foundation – samtidigt som den ger fukt och smidighet till huden som en dagkräm. Vi har testat fem ekologiska krämer, och funnit en favorit!

 

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Kost

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

 

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

 

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.

 

lugn kvinna framför dator

Så kan du snabbt sänka stressen

Hälsa

Är du rädd för att gå till tandläkaren, ska hålla tal eller kanske bara behöver stressa ner? Oavsett orsak så finns snabb och naturlig hjälp. Ett koncentrat av l-teanin, som finns i grönt te, minskar stress och ångest inom en timma.