Lagrad vitlök kan motverka åderförkalkning visar ny studie

Fakta

Vitlökens lukt heter allicin och är ett svavelämne som utsöndras när man skär eller krossar vitlöken. Ämnet är lökens skydd mot skadedjur och den hjälper även oss människor på flera sätt, bland annat visar studier att risken att få fästingar minskar med 90 procent när vi ätit rå vitlök. Allicinet är också det som gör vitlöken effektiv vid förkylning.

Lagrad vitlök mest effektivt
Men – allicinet är flyktigt och bryts ner på väldigt kort tid, vilket gör att det är svårt att få fram effektiva kosttillskott på färsk vitlök.
Japanerna började därför att lagra vitlök, en teknik som sedan kombinerades med västerländsk vetenskap. Resultatet kallas AGE (Aged Garlic Extract), som i många studier visat sig vara enormt effektivt, inte bara mot fästingar utan även hjärt- och kärlsjukdomar.

Åderförkalkning
Åderförfettning, åderförkalkning eller ateroskleros innebär stenos i artärerna, det vill säga en progressiv sjukdom i artärernas väggar, vilka blir tjockare och mindre elastiska.

Åtta gånger vanligare i Sverige än i Japan
Sjukdomen har stor geografisk skillnad i incidens. Till exempel är hjärtsjukdom orsakad av ateroskleros åtta gånger vanligare i Sverige än i Japan. Denna variation är beroende av såväl genetiska faktorer som livsstilsfaktorer.

Riskfaktorer bland annat rökning, diabetes och inflammation
Betingelserna för åderförkalkning uppstår ofta redan i ungdomen. De vanligaste riskfaktorerna är genetiska betingelser, hyperkolesterolemi, hypertoni, rökning, diabetes mellitus och inflammation. Dessutom finns samband med bukfetma, homocysteinemi (tillstånd med för mycket homocystein i blod och urin) samt med förhöjda nivåer fibrinogen i blodet.

Tillskott med lagrad vitlök är en effektiv naturlig hjälp vid återförkalkning. Bland annat kan det hämma utvecklingen av plack i artärerna med 80 procent – och även minska mängden skadlig plack som redan bildats.
Det visar en ny klinisk studie från UCLA som publicerats i den vetenskapliga tidskriften The Journal of Nutrition. 

Lagrad vitlök är ett bra råd för dem som vill värna om sitt hjärta. Detta av flera anledningar. Till exempel motverkar lagrad vitlök förhöjda blodfetter, vilket är en vanlig orsak till hjärt- och kärlproblem. Dessutom har deb en blodförtunnande effekt och kan därmed bromsa blodproppar och stroke.

Vitlök och Q10 skyddar hjärtat
Det går att äta en rå vitlök men bäst effekt anses så kallad AGE ha, Aged Garlic Extract. Det innebär på svenska extrakt av lagrad vitlök, något som finns i till exempel kosttillskottet Kyolic Aged Garlic Extract. Det finns även i en version med coenzym Q10, vilket även det bidrar till att skydda hjärtat.

 

► Läs också: Ny studie: Coenzym Q10 kan rädda hjärtpatienter

Kan hejda – till och med motverka – plackbildning i artärerna
Tillskott av lagrad vitlök kan, enligt ny studie publicerad i The Journal of Nutrition, hejda och till och med motverka utvecklingen av plackbildning i artärerna. Mängden skadlig plack i artärerna bidrar till utveckling av ateroskleros och akut kärlsjukdom senare i livet, till exempel hjärtattack eller
stroke.

Matthew Budoff vid University of California i Los Angeles.

Matthew Budoff, kardiolog vid University of California i Los Angeles.

Studie på personer med metabolt syndrom
Studien genomfördes vid LA BioMed,  ett av USA:s ledande, oberoende och icke vinst-drivande, biomedicinska forskningsinstitut – anslutet till David Geffen School of Medicine, UCLA.
Studien leddes av läkaren Matthew J. Budoff, docent i medicin vid UCLA, och involverade 55 patienter mellan 45-75 år med diagnosen metabolt syndrom (människor med denna diagnos är i riskgruppen för hjärt- och kärlsjukdomar). Samtliga deltagare screenades i början av studien för att uppmäta mängd plack: kalkavlagringar, icke förkalkad plack och skadlig plack.

► Läs också: Magnesium och kalium minskar risken för stroke hos kvinnor

Kraftigt förkalkad aorta (ateroskleros). Foto: Wikimedia Commons

Kraftigt förkalkad aorta (ateroskleros). Foto: Wikimedia Commons

12 månader lång studie med exakta mätresultat
I screeningen användes så kallad Cardiac Computed Tomography Angiography (CCTA), en innovativ avbildningsteknik som ger ett exakt mätreslutat.
Efter den initiala screeningen tilldelades varje studiedeltagare 2 400 milligram AGE (fyra tabletter) eller placebo, att intas dagligen under 12 månader.
(Det var Kyolic Aged Garlic Extract som användes i UCLA-studien, ett kallextraherat vitlöksextrakt som det har gjorts över 750 vetenskapliga studier på, varav de flesta behandlar hjärt- och kärlhälsa.)

AGE hämmar utvecklingen av plack med 80 procent
I slutet av de tolv månaderna screenades deltagarna igen med CCTA, och resultatet visade att AGE hämmade utvecklingen av plack med 80 procent och minskade mängden skadlig plack. Resultatet visade till och med en tillbakagång – och en tydlig sådan – avseende plackbildning bland de deltagare som fått lagrad vitlök.

► Läs också: Avokado sänker kolesterolet och minskar risken för hjärtproblem

Inger många hopp
Under 2014 dog 32 548 personer till följd av cirkulationsorganens sjukdomar, det vill säga hjärt- och kärlsjukdomar. Det gör kardiovaskulär sjukdom till den absolut vanligaste dödsorsaken i Sverige, enligt siffror från Socialstyrelsen. Ytterligare en anledning till att resultat som likt dem i studien inger hopp för många.

Minskar förkalkning och förbättrar artärernas elasticitet
Tidigare studier har visat att lagrad vitlök, kombinerat med andra näringsämnen, reducerar utvecklingen av arteriell förkalkning och minskar lipoprotein-associerad fosfolipas A2 (Lp-PLA2). Det reducerar även oxidation, förbättrar artärernas elasticitet och sänker både kolesterolvärde och blodtryck.

► Läs också: 5 tips för naturlig hjärthälsa

Professorn: ”Kan vända tidigt stadium av hjärtsjukdom”
Det är sedan länge känt att vitlök har effekter som främjar hjärthälsan, men den nya studien förstärker AGE:s kardiovaskulära fördelar ytterligare.
– Vi har fullbordat fyra randomiserade studier vilka har lett oss till slutsatsen att AGE kan bidra till att häva utvecklingen av ateroskleros och till och med vända tidigt stadium av hjärtsjukdom, säger Matthew Budoff.
Denna kliniska studie anses extra viktig eftersom lagrad vitlök visar sig sakta ner processen för kranskärlskalcium, förbättra kärl-funktionen och reducera biomarkörer för inflammation och oxidativ stress.
– Denna studie ger oss ytterligare bevis på den lagrade vitlökens kardiovaskulära fördelar, säger han.

Läs också: D-vitaminbrist som ung kopplas till åderförkalkning som äldre

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Fakta

Vitlökens lukt heter allicin och är ett svavelämne som utsöndras när man skär eller krossar vitlöken. Ämnet är lökens skydd mot skadedjur och den hjälper även oss människor på flera sätt, bland annat visar studier att risken att få fästingar minskar med 90 procent när vi ätit rå vitlök. Allicinet är också det som gör vitlöken effektiv vid förkylning.

Lagrad vitlök mest effektivt
Men – allicinet är flyktigt och bryts ner på väldigt kort tid, vilket gör att det är svårt att få fram effektiva kosttillskott på färsk vitlök.
Japanerna började därför att lagra vitlök, en teknik som sedan kombinerades med västerländsk vetenskap. Resultatet kallas AGE (Aged Garlic Extract), som i många studier visat sig vara enormt effektivt, inte bara mot fästingar utan även hjärt- och kärlsjukdomar.

Åderförkalkning
Åderförfettning, åderförkalkning eller ateroskleros innebär stenos i artärerna, det vill säga en progressiv sjukdom i artärernas väggar, vilka blir tjockare och mindre elastiska.

Åtta gånger vanligare i Sverige än i Japan
Sjukdomen har stor geografisk skillnad i incidens. Till exempel är hjärtsjukdom orsakad av ateroskleros åtta gånger vanligare i Sverige än i Japan. Denna variation är beroende av såväl genetiska faktorer som livsstilsfaktorer.

Riskfaktorer bland annat rökning, diabetes och inflammation
Betingelserna för åderförkalkning uppstår ofta redan i ungdomen. De vanligaste riskfaktorerna är genetiska betingelser, hyperkolesterolemi, hypertoni, rökning, diabetes mellitus och inflammation. Dessutom finns samband med bukfetma, homocysteinemi (tillstånd med för mycket homocystein i blod och urin) samt med förhöjda nivåer fibrinogen i blodet.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Cannabisplanta

Förbjuden ört ska testas mot nervsmärta

Allmänt

Cannabis är en kontroversiell växt då den vanligtvis används som drog. På grund av dessa egenskaper är den också förbjuden på många håll i världen men då den även visat sig ha medicinsk effekt vid bland annat smärta börjar allt fler länder lätta på restriktionerna.

ensam man sedd bakifrån går mitt i väg i regn

”Mineralet litium skulle kunna förbättra den mentala folkhälsan radikalt”

Mental hälsa

I början av året skrev Pehr-Johan Fager en krönika om mineralet litium. Kurera fick så mycket läsarfrågor på det inlägget, och blev själva så nyfikna, att vi ville följa upp det med en längre intervju. Det gör vi här. "Trots att man visat att litium har viktig betydelse för allt levande har det fastnat i facket för läkemedel. Det gör att man inte får sälja litium som kosttillskott, inte ens i doser hundra gånger lägre än läkemedelsdosen. Det är synd eftersom mineralet skulle kunna förbättra den mentala folkhälsan radikalt. Studier visar till exempel att man i områden med mer litium i dricksvattnet har lägre frekvens av självmord", säger Pehr-Johan, kemist och författare till boken ”Litium – det nya hälsomineralet”. 

Peter Wilhelmsson

Du är vad du äter

Krönikan

Vi har alla hört uttrycket ”Du är vad du äter”. Det är en bra påminnelse för att motivera människor att äta bättre, men är samtidigt en grov förenkling av verkligheten. ”Du är vad du äter, smälter och absorberar” är en mer korrekt påminnelse om att det är viktigt att både äta bättre och smälta maten bättre för en optimal hälsa. Här är min detaljerade topp 12-lista för att öka medvetenheten om hur intag av livsmedel påverkar din hälsa.

Karl Dyall i danspose

Karl Dyall om vägen tillbaka från sin svåra tid – och om sin nya kärlek…

Hälsoprofilerna berättar

Karl Dyall är ex-dansaren som skadade sig mitt under en föreställning och sedan botade sin smärta med crossfit. Han blev så biten att han till och med skrev en bok om den högintensiva träningsformen och startade ett crossfit-gym. För Kurera berättar han om vägen tillbaka, hur han håller sig ung och om tilliten till så kallad supernäring. – Jag har privilegiet att ha en fru som är näringsterapeut så jag är väl medveten om vilken roll kost, tillskott och så kallad superfoods kan spela, säger han till Kurera.

Mango i skål

Ericas mangobowl med kokos

Desserter/sötsaker

I sin nya bok "Superfood boost" visar Erica Palmcrantz Aziz att nya, bättre vanor varken behöver vara krångliga eller tidskrävande. Här får läsaren lära sig om råvaror som ger lite extra skjuts åt hälsan – eller enkelt översatt ingredienser som är lika mycket mat som de är medicin. Kureras reporter Emma V Larsson testar ett recept och ger sitt omdöme

Övning: Boosta din energi

Träning

Det är lätt att känna sig trött framåt eftermiddagen och då kan det vara svårt att motstå den där chokladkakan. Byt ut eftermiddagsfikat mot en snabb energihöjande yogaövning istället.

Erica Palmcrantz Aziz håller ett mangoldblad

Ericas 10 hälsofavoriter

Hälsa

Erica Palmcrantz Aziz delar med sig av sina tio absoluta hälsofavoriter. Träning och det japanska matchatéet hamnar högt upp på listan andra kärlekar är skratt och att göra egna ansiktskrämer. Erica är lika noga ned vad hon har på utsidan som vad hon stoppar i kroppen.

Lyckad semester med adaptogener

Hälsa

När det är dags för semester brukar Ann-Sofi Kronvall, 53 år, alltid rasa ihop. Antingen blir hon förkyld eller så sover hon sig igenom den första veckan. Men förra året laddade Ann-Sofi med så kallade adaptogener, naturliga ämnen som bland annat förbättrar kroppens återhämtningsförmåga och resultatet blev helt annorlunda.

Pinus maritima tallskog i norra portugal

Därför bör du upptäcka pyknogenol

Naturlig hälsa

Har du upptäckt ämnet pyknogenol än? Om inte är det dags nu. Det helt naturliga ämnet, som kommer från barken från en specifik typ av tall, är den mest kraftfulla naturliga antioxidant man idag känner till. Pyknogenol gör nytta på en lång rad områden. Här är några av dem.

Karin Isberg

Exklusivt för Kureras läsare: En artikelserie om effektiv stresshantering

Mental hälsa

Karin Isberg är författare och stressexpert. När Kurera hösten 2015 intervjuade henne i en artikel om utmattning blev den snabbt en av sajtens absolut mest lästa artiklar någonsin och fick till och med fick Kureras server att krascha. Nu har Karin skrivit boken "15 sätt att bli fri från stress" där hon ger råd om hur man snabbt och enkelt kan sänka stressen i sitt liv. Kurera har som enda tidning fått möjlighet att publicera en artikelserie som bygger på boken. Under sommaren kommer du som besöker Kurera.se att få ta del av den.

Jerry Brännmyr

”Din kropp är perfekt men fungerar inte perfekt om du inte tar hand om den”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring, om någon, de tycker att folk bör tillföra – ur ett rent generellt perspektiv så klart. Samt vilka tillskott, om några, de äter själva. Det har blivit dags för Kureras kanske mest åsiktsfulle krönikör att säga sitt: Varsågod Jerry Brännmyr.

johanna bjurström

Hur kan jag minska på stressen?

Krönikan

Stress påverkar din kropp mycket negativt. Att hitta lugna stunder med återhämtning arbetar jag mest personligen med, det är min stora svaghet. Som egenföretagare med många idéer är det en utmaning att kunna hitta stödsystem att luta sig mot för att inte stressen ska påverka mig så mycket. Här ska jag berätta mer om hur jag gör.

brun kvinna i gul bikini vid strandkant med röd drink

Effektivt solskydd – från insidan

Hud

När vi solar förbrukas mängder av E-vitamin och betakaroten som finns naturligt i huden. Genom att tillföra dessa ämnen kan huden lättare skydda sig och behålla sin naturliga balans. Betakarotenet ger dessutom huden en lätt solkysst ton. Här får du veta mer om betakarotenets – och andra näringsämnens förmåga att skydda mot solen.

Zarah Öberg

Zarah Öberg: ”Är noga med att tillskotten är naturliga och fria från tillsatser”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att bara symtomlindra den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet och har dragit igång artikelserien ”Hälsoprofilerna berättar”, där näringsexperter av olika slag får berätta om hur de tänker kring näring och näringstillskott – ur ett generellt perspektiv. Och så klart avslöja vilka eventuella tillskott de själva äter. Det har blivit dags för den tionde intervjupersonen i serien: Kureras egna näringsexpert Zarah Öberg.

Erica Palmcrantz Aziz

Ericas 8 skäl till att börja superfoodboosta dig

Hälsa

Raw foodinspiratören och kokboksförfattaren Erica Palmcrantz Aziz är aktuell med en nya boken "Superfood boost". Här listar hon de åtta främsta fördelarna med att boosta sitt näringsintag med näringstäta livsmedel eller så kallade superfoods. Fördelar som bland annat inbegriper viktminskning, bättre hälsa och mer energi.

Maya Nestorov

Maya Nestorov – om bästa verktygen för att läka och stärka sig själv

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att bara symtomlindra den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet och har dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar", där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring de tycker att folk bör tillföra - ur ett rent generellt perspektiv. Och vilka tillskott de själva äter. Det har blivit dags för Maya Nestorov – känd hälsobloggare och "Youtuber".

Mia Hagenmalm i köket

Mia Hagenmalm: ”Ta hand om din mage, sedan kommer allt annat”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring, om någon, de tycker att folk bör tillföra - ur ett rent generellt perspektiv så klart. Samt vilka tillskott, om några, de äter själv. Det har blivit dags för vår alldeles egna Kurerabloggare, Mia Hagenmalm.