Lagrad vitlök kan motverka åderförkalkning visar ny studie

Fakta

Vitlökens lukt heter allicin och är ett svavelämne som utsöndras när man skär eller krossar vitlöken. Ämnet är lökens skydd mot skadedjur och den hjälper även oss människor på flera sätt, bland annat visar studier att risken att få fästingar minskar med 90 procent när vi ätit rå vitlök. Allicinet är också det som gör vitlöken effektiv vid förkylning.

Lagrad vitlök mest effektivt
Men – allicinet är flyktigt och bryts ner på väldigt kort tid, vilket gör att det är svårt att få fram effektiva kosttillskott på färsk vitlök.
Japanerna började därför att lagra vitlök, en teknik som sedan kombinerades med västerländsk vetenskap. Resultatet kallas AGE (Aged Garlic Extract), som i många studier visat sig vara enormt effektivt, inte bara mot fästingar utan även hjärt- och kärlsjukdomar.

Åderförkalkning
Åderförfettning, åderförkalkning eller ateroskleros innebär stenos i artärerna, det vill säga en progressiv sjukdom i artärernas väggar, vilka blir tjockare och mindre elastiska.

Åtta gånger vanligare i Sverige än i Japan
Sjukdomen har stor geografisk skillnad i incidens. Till exempel är hjärtsjukdom orsakad av ateroskleros åtta gånger vanligare i Sverige än i Japan. Denna variation är beroende av såväl genetiska faktorer som livsstilsfaktorer.

Riskfaktorer bland annat rökning, diabetes och inflammation
Betingelserna för åderförkalkning uppstår ofta redan i ungdomen. De vanligaste riskfaktorerna är genetiska betingelser, hyperkolesterolemi, hypertoni, rökning, diabetes mellitus och inflammation. Dessutom finns samband med bukfetma, homocysteinemi (tillstånd med för mycket homocystein i blod och urin) samt med förhöjda nivåer fibrinogen i blodet.

Tillskott med lagrad vitlök är en effektiv naturlig hjälp vid återförkalkning. Bland annat kan det hämma utvecklingen av plack i artärerna med 80 procent – och även minska mängden skadlig plack som redan bildats.
Det visar en ny klinisk studie från UCLA som publicerats i den vetenskapliga tidskriften The Journal of Nutrition. 

Lagrad vitlök är ett bra råd för dem som vill värna om sitt hjärta. Detta av flera anledningar. Till exempel motverkar lagrad vitlök förhöjda blodfetter, vilket är en vanlig orsak till hjärt- och kärlproblem. Dessutom har deb en blodförtunnande effekt och kan därmed bromsa blodproppar och stroke.

Vitlök och Q10 skyddar hjärtat
Det går att äta en rå vitlök men bäst effekt anses så kallad AGE ha, Aged Garlic Extract. Det innebär på svenska extrakt av lagrad vitlök, något som finns i till exempel kosttillskottet Kyolic Aged Garlic Extract. Det finns även i en version med coenzym Q10, vilket även det bidrar till att skydda hjärtat.

 

► Läs också: Ny studie: Coenzym Q10 kan rädda hjärtpatienter

Kan hejda - till och med motverka - plackbildning i artärerna
Tillskott av lagrad vitlök kan, enligt ny studie publicerad i The Journal of Nutrition, hejda och till och med motverka utvecklingen av plackbildning i artärerna. Mängden skadlig plack i artärerna bidrar till utveckling av ateroskleros och akut kärlsjukdom senare i livet, till exempel hjärtattack eller
stroke.

Matthew Budoff vid University of California i Los Angeles.

Matthew Budoff, kardiolog vid University of California i Los Angeles.

Studie på personer med metabolt syndrom
Studien genomfördes vid LA BioMed,  ett av USA:s ledande, oberoende och icke vinst-drivande, biomedicinska forskningsinstitut - anslutet till David Geffen School of Medicine, UCLA.
Studien leddes av läkaren Matthew J. Budoff, docent i medicin vid UCLA, och involverade 55 patienter mellan 45-75 år med diagnosen metabolt syndrom (människor med denna diagnos är i riskgruppen för hjärt- och kärlsjukdomar). Samtliga deltagare screenades i början av studien för att uppmäta mängd plack: kalkavlagringar, icke förkalkad plack och skadlig plack.

► Läs också: Magnesium och kalium minskar risken för stroke hos kvinnor

Kraftigt förkalkad aorta (ateroskleros). Foto: Wikimedia Commons

Kraftigt förkalkad aorta (ateroskleros). Foto: Wikimedia Commons

 

12 månader lång studie med exakta mätresultat
I screeningen användes så kallad Cardiac Computed Tomography Angiography (CCTA), en innovativ avbildningsteknik som ger ett exakt mätreslutat.
Efter den initiala screeningen tilldelades varje studiedeltagare 2 400 milligram AGE (fyra tabletter) eller placebo, att intas dagligen under 12 månader.
(Det var Kyolic Aged Garlic Extract som användes i UCLA-studien, ett kallextraherat vitlöksextrakt som det har gjorts över 750 vetenskapliga studier på, varav de flesta behandlar hjärt- och kärlhälsa.)

AGE hämmar utvecklingen av plack med 80 procent
I slutet av de tolv månaderna screenades deltagarna igen med CCTA, och resultatet visade att AGE hämmade utvecklingen av plack med 80 procent och minskade mängden skadlig plack. Resultatet visade till och med en tillbakagång - och en tydlig sådan - avseende plackbildning bland de deltagare som fått lagrad vitlök.

► Läs också: Avokado sänker kolesterolet och minskar risken för hjärtproblem

Inger många hopp
Under 2014 dog 32 548 personer till följd av cirkulationsorganens sjukdomar, det vill säga hjärt- och kärlsjukdomar. Det gör kardiovaskulär sjukdom till den absolut vanligaste dödsorsaken i Sverige, enligt siffror från Socialstyrelsen. Ytterligare en anledning till att resultat som likt dem i studien inger hopp för många.

Minskar förkalkning och förbättrar artärernas elasticitet
Tidigare studier har visat att lagrad vitlök, kombinerat med andra näringsämnen, reducerar utvecklingen av arteriell förkalkning och minskar lipoprotein-associerad fosfolipas A2 (Lp-PLA2). Det reducerar även oxidation, förbättrar artärernas elasticitet och sänker både kolesterolvärde och blodtryck.

 

► Läs också: 5 tips för naturlig hjärthälsa

Professorn: "Kan vända tidigt stadium av hjärtsjukdom"
Det är sedan länge känt att vitlök har effekter som främjar hjärthälsan, men den nya studien förstärker AGE:s kardiovaskulära fördelar ytterligare.
– Vi har fullbordat fyra randomiserade studier vilka har lett oss till slutsatsen att AGE kan bidra till att häva utvecklingen av ateroskleros och till och med vända tidigt stadium av hjärtsjukdom, säger Matthew Budoff.
Denna kliniska studie anses extra viktig eftersom lagrad vitlök visar sig sakta ner processen för kranskärlskalcium, förbättra kärl-funktionen och reducera biomarkörer för inflammation och oxidativ stress.
– Denna studie ger oss ytterligare bevis på den lagrade vitlökens kardiovaskulära fördelar, säger han.

Läs också: D-vitaminbrist som ung kopplas till åderförkalkning som äldre

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Fakta

Vitlökens lukt heter allicin och är ett svavelämne som utsöndras när man skär eller krossar vitlöken. Ämnet är lökens skydd mot skadedjur och den hjälper även oss människor på flera sätt, bland annat visar studier att risken att få fästingar minskar med 90 procent när vi ätit rå vitlök. Allicinet är också det som gör vitlöken effektiv vid förkylning.

Lagrad vitlök mest effektivt
Men – allicinet är flyktigt och bryts ner på väldigt kort tid, vilket gör att det är svårt att få fram effektiva kosttillskott på färsk vitlök.
Japanerna började därför att lagra vitlök, en teknik som sedan kombinerades med västerländsk vetenskap. Resultatet kallas AGE (Aged Garlic Extract), som i många studier visat sig vara enormt effektivt, inte bara mot fästingar utan även hjärt- och kärlsjukdomar.

Åderförkalkning
Åderförfettning, åderförkalkning eller ateroskleros innebär stenos i artärerna, det vill säga en progressiv sjukdom i artärernas väggar, vilka blir tjockare och mindre elastiska.

Åtta gånger vanligare i Sverige än i Japan
Sjukdomen har stor geografisk skillnad i incidens. Till exempel är hjärtsjukdom orsakad av ateroskleros åtta gånger vanligare i Sverige än i Japan. Denna variation är beroende av såväl genetiska faktorer som livsstilsfaktorer.

Riskfaktorer bland annat rökning, diabetes och inflammation
Betingelserna för åderförkalkning uppstår ofta redan i ungdomen. De vanligaste riskfaktorerna är genetiska betingelser, hyperkolesterolemi, hypertoni, rökning, diabetes mellitus och inflammation. Dessutom finns samband med bukfetma, homocysteinemi (tillstånd med för mycket homocystein i blod och urin) samt med förhöjda nivåer fibrinogen i blodet.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

8 av 10 har magnesiumbrist – här är maten som innehåller magnesium

Fakta

Magnesium är ett vanligt och viktigt mineral som nästan 80 procent av svenskarna har brist på. Anledningen till att så många har för lite magnesium i kroppen beror på att mineralet förbrukas snabbare när vi stressar men också att dagens mat inte är tillräckligt magnesiumrik. Vill du öka på ditt magnesiumintag ät kakao, bönor, havregryn eller nötter.

Ny rapport: Allt vanligare med olika matvanor i hushållen

Kost

Våra matvanor förändras snabbt. I ett och samma hushåll händer det allt oftare att vi har olika önskemål när det kommer till maten och många väljer att laga flera olika rätter till middag. Även när det kommer till måltidsdryck varierar det stort, den vanliga mjölken får ge allt mer plats åt växtbaserade och laktosfria alternativ, det visar ny statistik från Magrapporten 2019.

 

Ny forskning: Så ska ungdomar sova längre och bättre

Forskning

Tonåringar behöver sova mellan nio och tio timmar per natt. Det gör dom flesta inte. Efter den så kallade Trestadsstudien som visade att ungdomarna kom till skolan och hade sovit för lite skapade forskare vid Örebro universitet ett sömnprogram som fått flera ungdomar att sova bättre. Det blev ett lyckosamt projekt som fler skolor vill ta efter.

Birgitta förändrade livsstil och blev fri smärta och värk

Hälsa

I dag mår kocken och kokboksförfattaren Birgitta Höglund riktigt bra. Men livet har inte alltid var så här bra. För 15 år sedan var Birgitta överviktig och sjukskriven för smärta i ryggen. När ingen hjälp fanns inom räckhåll bestämde hon sig för att söka svaren själv. En kombination av kost och träning har förändrat hennes liv och sedan skadan i ryggen uppstod för snart 20 år sedan. Hennes mat- och livsstilsblogg där Birgitta pratar hälsa och mat har blivit riktigt populär med mer än 1 500 besökare om dagen.

 

Färsk studie visar att vi skäms för våra klädinköp

Eko/miljö

Många av oss vill ställa om till ett mer hållbart sätt att leva och konsumera även när det kommer till mode – men det är inte alltid vi lyckas leva upp till våra förväntningar. Det kan göra att vi känner misslyckande och skam. För att kunna ställa om hjälper det om vi bättre förstår våra känslor kring kläder menar forskare vid Göteborgs universitet.

En kvart om dagen – det räcker för att sänka stressen

Allmänt

Psykisk ohälsa, som ofta är stressrelaterad, har ökat de senaste decennierna och det fortsätter att öka så snabbt att det nu ses som det största hotet mot våran hälsa. Statistiken är nedslående och visst, en del livssituationer är svåra att påverka, men det går att sänka stressen. Lär dig att varva ner och att ge dig tid för återhämtning, då klarar du stress bättre. En kvart om dagen, det räcker.

Studie: Samband mellan hudbesvär och psykisk ohälsa

Mental hälsa

Varför kliar vi oss? Det kan bero på många saker, något som hittills varit ganska okänt är att det finns en koppling mellan klåda och psykisk ohälsa. Även om kopplingen mellan besvär som eksem och psoriasis och psykisk ohälsa har undersökts tidigare, menar forskare att vi bara precis börjat förstå omfattningen av sambandet.

 

Ätstörningar kan ha en genetisk orsak

Forskning

En procent av flickor mellan 13 och 30 år lider av anorexi, men mörkertalet tros vara stort. Bara tio procent av alla som drabbas av en ätstörning får diagnos och behandling. Fokus har legat på den psykologiska biten, men nu visar forskning att det finns en tydlig genetisk koppling.

 

Ny studie på atopiskt eksem kan ge effektivare behandling

Forskning

Personer med atopiskt eksem har en inflammerad hud som kliar och är torr. En svensk-finsk studie visar att atopiker har många fler Staphylococcus aureus-bakterier på huden jämfört med friska personer. Dessa bakterier tränger bort de goda, hälsobefrämjande bakterier. Upptäckten kan bereda väg för nya behandlingsmetoder.

Emma Kronborg: “Vill du köpa eller äga?”

Krönikan

Genom att se på det vi redan äger med nya ögon kan vi minska lusten att köpa nytt. "Uppskatta det du har, allt som du betraktar med kärlek blir vackert." skriver Emma Kronborg i denna krönika. Det handlar inte om att sluta konsumera utan att nöja oss med att köpa det vi behöver och istället lära oss älska och vårda det vi redan har,

Jan G Bruhn: “Läkare borde lära sig mer om örternas helande kraft”

Kureras experter

När apotekaren Jan G Bruhn första gången föreläste om naturmediciner på Karolinska Institutet blev han utbuad. 30 år senare, vid en föreläsning för blivande läkare, kunde studenterna inte sluta ställa frågor. Trots att mycket har hänt under de senaste decennierna är örtmediciner långt ifrån accepterade av etablissemanget. I dag är Jan G Bruhn pensionerad och nu vi har nöjet att hälsa Jan välkommen som ny expert på Kurera.

”Framtidens näringstillskott är rena och veganska”

Hälsa

Stephen Terrass är grundare av företaget Terranova, ett av få storskaliga företag som tillverkar tillskott helt fria från tillsatser och som också är helt veganska. Det är en trend som är här för att stanna, tror Stephen Terrass. I ett samtal med Kurera berättar han om Terranovas unika koncept Magnifood och om hälsotrenderna som är att vänta.

 

KBT på nätet hjälper deprimerade hjärtpatienter

Mental hälsa

Det hör inte till ovanligheterna att hjärtpatienter drabbas av depression. Nu har forskare vid Linköpings universitet utvecklat en behandling mot depression som riktar sig till hjärtsjuka. Resultaten visar att hjärtsjuka som genomgick internetterapi för sin depression blev mindre nedstämda och fick bättre livskvalitet.

“Vården måste bli bättre på att ta hand om patienter med Addisons sjukdom”

Kurera debatt

Med bättre kunskap om kortisolbrist bland husläkare och på sjukhus skulle patienter med diagnosen Addisons sjukdom kunna leva ett betydligt enklare och friskare liv. De skulle få hjälp med vardagliga besvär på sin vårdcentral, snabbare akut hjälp och dessutom kunna gå på rutinkontroller oftare. Det skriver Eva Rafner, ordförande i Svenska Addisonföreningen i denna debattartikel, där hon efterlyser större kunskap inom primärvården. Förbundet gav nyligen ut boken ”Ständigt på vakt”, om föräldrar till barn med kortisolbrist".