Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

vitlök

Lagrad vitlök kan sänka blodtrycket

Tre av tio vuxna har högt blodtryck – och 40 procent av dessa riskerar att dö på grund av hjärtproblem. Ännu fler går omkring med en låggradig inflammation i kärlen utan att veta om det. En kost rik på antioxidanter och ett tillskott med vitlök kan både förebygga och sänka högt blodtryck, och dessutom stärka immunförsvaret.

Vitlök har bakterie- och virushämmande egenskaper, och kan hämma tillväxten av svamp. När höstkylan kommer är det gott – och nyttigt – att krydda med vitlök i grytorna för att hålla förkylningarna borta. Långvariga förkylningar eller upprepade omgångar influensa kan bero på att immunförsvaret är försvagat, vilket också kan ha ett samband med ett dåligt näringsintag.

Osund kost, brist på motion, stress och övervikt kan öka det biokemiska slitaget. Och oxidativ stress betyder att kroppen hamnat i obalans mellan försvar och angrepp. Räddaren är antioxidanter som kan förklaras som en form av rostskydd mot angreppen som är skadliga former av syre. Det finns stöd i forskningen för ett orsakssamband mellan oxidativ stress och micro-CRP, som är den mesta använda markören för inflammation i kroppen. Micro-CRP kan mäta låggradig inflammation.

 

Det är vanligare än många tror att gå omkring med en låggradig inflammation i kroppen. På sikt kan det försämra hälsan, för när forskare analyserade värden hos friska 100-åringar såg man bland annat att de inte hade en förhöjd eller överdriven inflammation i kroppen. De friska åldringarna hade till och med ett mycket lågt micro-CRP.

LÄS OCKSÅ: Lagrad vitlök sänkte Helens kolesterol

Bromsar plackutveckling

Ett vanligt blodprov kan visa på oxidation i kroppen, och för att undvika oxidativ stress och onödigt hög inflammation i kärlen kan man, förutom att äta mer grönsaker, lägga till långlagrad vitlök. Studier gjorda i Australien på ett lagrat vitlöksextrakt har visat att detta kan bidra till att sänka både förhöjt blodtryck och förhöjt kolesterolvärde. Den lagrade vitlöken kan alltså skydda mot hjärt-kärlsjukdomar. Kosttillskottet Kyolic innehåller ett långlagrat vitlöksextrakt. Det finns över 800 vetenskapliga studier på vitlöksextraktet och dessa har visat att vitlöken bromsat plackutveckling, sänkt blodtrycket och minskat stelheten i kärlen, vilket också innebär förbättrad elasticitet och minskad inflammation.

LÄS OCKSÅ: Annelis kolesterolvärden sjönk med lagrad vitlök

Kärlförfettning

Karin Ried.

Karin Ried är forskningschef vid Institutet för integrativ medicin vid Bond University i Queensland, Australien. Hon har i snart 20 år studerat olika folkhälsofrågor och har gjort några studier på den lagrade vitlöken.

 

– I våra studier har vi sett att nio av tio patienter som hade förhöjt blodtryck fick det sänkt när de tog den lagrade vitlöken i form av kosttillskottet Kyolic. Vi såg att extraktet kan mjuka upp artärerna och få blodet att flöda bättre, vilket minskar risken för stroke och hjärtinfarkt. Även inflammationsmarkören TNF-alfa minskade, säger Karin Ried.

Den lagrade vitlöken normaliserar blodtrycket. Hos den som har normala värden och tar extraktet påverkas inte blodtrycket. Lagrad vitlök kan därför tas i förebyggande syfte och som ett komplement vid behandling av ateroskleros, en vanlig inflammatorisk kärlförfettning med kalcium-inlagring som följd. De allra flesta drabbas av processer i kärlväggarna som med tiden kan ge åderförfettning i kärlen. 

LÄS OCKSÅ: Så fick Kjell normalt blodtryck utan mediciner

Effekt på magbakterierna

Forskning har också visat att den lagrade vitlöken bidrar till en bättre bakterieflora i munnen. Bakterier i munhålan orsakar inte bara blödande tandkött, de kan också ta sig ut i blodet och i värsta fall orsaka blodpropp och problem med hjärtat.

Personer som äter mycket skräpmat får till exempel ofta försämrad bakterieflora i munhålan. Det kan leda till ett försvagat immunförsvar och påverka hälsan negativt på lång sikt. 

 

– Att vitlöksextraktet bidrar till att de goda bakterierna i munnen, lactobaciller och clostridia, frodas är positivt. En bra munhälsa bidrar både till bättre hjärt-kärlhälsa och till tarmens välmående. Resultatet av studien är spännande och vi kommer att fortsätta titta på vitlöksextraktets effekt på magbakterierna, säger Karin Ried.

LÄS OCKSÅ: Bättre hjärthälsa lättare än många tror

Det farliga LDL-kolesterolet

Om kolesterolvärden som blivit förhöjda är farliga eller inte, har debatterats flitigt de senaste åren. Vissa forskare menar att det är främst när LDL-kolesterolet oxiderar som det blir farligt i kroppen, och här är kosten den verkliga boven, även om vi behöver motionera för att blodcirkulationen ska få fart. 

Ett oxiderat LDL-kolesterol kan ganska enkelt åtgärdas genom en varierad vegetarisk kost, extra tomatprodukter, Q10 och vitlök.

Den lagrade vitlöken kan även ge en bättre mikrocirkulation, vilket gör extraktet intressant för diabetiker eftersom man då får bättre blodförsörjning och därmed bättre sårläkning.

Av Inger Palm


Vitlöksextrakt

… som lagrats i upp till 20 månader och innehåller substansen S-allyl-L-cystein har i studier visat sig kunna sänka ett förhöjt blodtryck signifikant. Analyser har visat att det fungerar lika bra som bland annat betareceptorblockerare, ACE-hämmare och
vätskedrivande diuretika hos patienter med högt blodtryck.
En studie från 2018 visade att vitlöksextraktet Kyolic är en säker behandling för patienter med ett blodtryck över 140/90 och sänkte övertrycket, det systoliska trycket, från 160 till normala 120.
I en studie fann forskarna att vitlöksextraktet hade gynnsam effekt både på det ”onda” LDL-kolesterolet och på triglyceriderna, blodfetterna som kan leda till hjärtattack. Samma studie visade att lagrad vitlök inte ökade risken för blödning hos patienter med blodförtunnande medicin.
Forskarna rekommenderar vitlöks-extraktet som ett komplement till konventionell medicin. Allra bäst är att kombinera vitlöksextraktet med livsstilsförändringar.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna klipper buske

Saffran gav Christina glädjen tillbaka

Naturlig hälsa

När det sociala umgänget begränsades under pandemin så tappade Christina Werner lite av sitt goda humör. Hon började göra chokladpraliner med saffran och blev gladare. Men det var ingen långsiktig lösning – så Christina fann ett extrakt av saffran. Det gav henne glädjen tillbaka.

Ung mörkhårig tjej ser sig i spegeln

Experternas tips för att undvika stressad hud

Hud

För mycket negativ stress påverkar oss och vår hälsa negativt – och det återspeglas även i huden. Även allt från föroreningar, sol och vind och mycket peeling kan stressa huden. Men hur syns stress på huden och hur skyddar du dig från det? 

 

Illustration av hjärna och två mediterande personer

Sluta jaga lyckan – må bättre

Mental hälsa

Varför mår vi så dåligt, när vi egentligen har det så bra? Den frågan ställer sig psykiatern Anders Hansen i sin senaste bok ”Depphjärnan”. Kanske behöver vi sluta jaga lyckan och sluta se på oro och depp som något onormalt, resonerar han. Och samtidigt ta hand om både kropp och knopp bättre.

Svarta och rosa trosor mot rosa bakgrund

70 procent vill ha hållbara mensskydd

Eko/miljö

Allt fler kvinnor vill att deras mensskydd ska vara hållbara, enligt en färsk undersökning. Menskopp är ett populärt alternativ, inte minst bland unga. Men nu utmanar även innovativa, absorberande och tvättbara menstrosor som ett bra alternativ – för både hälsa, ekonomi och miljö.

 

ginkgo biloba

Bladen som du ska lägga på minnet

Naturlig hälsa

Försämrad blodcirkulation är ingen sjukdom, men kan orsaka sämre minne – och därmed ställa till problem i vardagen. Bladen på ginkgo biloba-trädet har inflammationshämmande effekt och kan vidga blodkärlen. Då blir det lättare att både koncentera sig och att minnas.

glad äldre kvinna

Nedsatt njurfunktion inte så farligt när vi blir äldre

Hälsa

När vi blir äldre minskar många funktioner i kroppen. Till exempel drabbas vi av benskörhet och vi får en nedsatt njurfunktion. Men den njurfunktion som anses som nedsatt hos en yngre person behöver inte vara nedsatt hos en äldre person. Vid Lunds universitet har forskare tittat på några av åldrandets sjukdomar och dess klassificeringar för att undvika överflödig medicinering.

Ko i alperna

Vassle – när magen krånglar

Mage

Fermenterad ostvassle har en lång tradition som hälsodryck på kurhotellen i de schweiziska alperna. Den användes för att komma tillrätta med magbesvär som gaser, knip och svullnad. Idag kallar vi den prebiotika och ny forskning har visat att den främjar hälsan i tarmen genom att stötta de goda bakterierna.

Leende kvinna blundar i blåsten

Deppig? Ta hjälp från naturen

Hälsa

Det är dessvärre vanligt att vi i västvärlden någon gång i livet drabbas av depression, och ännu oftare av nedstämdhet och oro. Men det finns naturliga örter, tillskott och kryddor som kan lindra. Här är fem tips – från ashwaganda till probiotika!

 

Jenny och Magnus Andersson, kostrådgivare

Kosten gjorde Magnus fri från sin IBS

Kost

När Magnus Andersson fick diagnosen IBS efter många år av illamående, magsmärtor och energilöshet lade han om sin kost, ihop med frun Jenny. Idag är de kostrådgivare och aktuella med sin tredje kokbok – och Magnus är symtomfri.

kvinna i fåtölj

Örterna som motar virus

Förkylning

Han tog den ryska roten till Sverige på 70-talet – och det blev succé. En tid senare fann han andrographis, en ört mot virus och bakterier, som används i Kina. Nu har den svenska vetenskapsmannen Georg Wikman kombinerat dessa båda örter i ett och samma tillskott – tillsammans kan de förhindra att förkylning och influensa bryter ut, men också halvera sjukdomstiden.

kvinna springer uppför backe

Högintensiv träning kan ge negativa effekter

TRÄNING

Att träna högintensiv intervallträning, eller HIIT, som det också kallas för, seglade upp som en snabb och effektiv träning med hälsofördelar. Men nu har en ny svensk studie visat att HIIT kan leda till att cellerna får det jobbigare att producera energi samt att blodsockret kan svaja.

burkar med fermenterade grönsaker

Ny forskning: Viss probiotika skyddar mot inflammation i tarmen

Mage

Att tillföra goda bakterier till mage och tarm vet man gör tarmen mer motståndskraftig mot inflammation, och nu stödjer ytterligare en analys detta. När forskare vid Uppsala universitet gjorde en studie tillsammans med kollegor vid Sveriges lantbruksuniversitet kunde man visa att vissa celler kunde öka produktionen av antikroppar när en viss sorts probiotika tillfördes.

 

frukt

Så mycket C-vitamin behöver du

Naturlig hälsa

När vintern kommer blir vi tröttare och oftare förkylda. Då gäller det att äta bra, komma ut i dagsljuset och att motionera. C-vitamin är en viktig byggsten i kroppen för att hålla sig frisk. Vissa av oss behöver mer C-vitamin än andra. Är du äldre, går på diet eller har problem med magen så kan du höra till dem.

Går det att träna vid förkylning?

Träning

Du har säkert funderat på om du vågar tränar när du är förkyld. En grundregel är att aldrig träna med feber eller en infektion i kroppen, för det kan i värsta fall gå hårt åt hjärta och njurar. Att vara småförkyld och träna lite lätt är oftast inget problem, men ibland kan det vara svårt att känna var gränsen går.

Laxfilé med broccoli och salladslökar

Tareq Taylors krispiga sesamlax

Recept

Vem älskar inte rätter som är festliga och samtidigt lättlagade på helgen? Den här laxrätten blir krispig tack vare ett täcke av cornfalkes och sesamfrön, och får en fräsch touch genom ett lime- och ingefärssmör.

 

Har du koll på sömncykeln? Den styr om du sover bra eller dåligt

Hälsa

Oro och stress hör ihop. Det är känslor som gör att ditt sympatiska stressystem är för aktivt när det är dags att sova. Om stressystemet håller kvar kortisolet på en hög nivå, då är det inte bara svårt att somna, du vaknar oftast mellan två och fyra på natten och har svårt somna om. Det finns förstås en lösning på problemet. Det handlar om att få din sömncykel att fungera som den ska.

två personer sitter på huk utomhus

Sitta sig frisk – går det?

TRÄNING

Att ha ett stillasittande jobb är förenligt med ohälsa på sikt – om man inte ser till att motverka effekterna med aktivitet. En studie av en afrikansk folkstams vanor gjorde att amerikanska forskare ansåg att vi skulle leva längre om vi tog efter deras rörelsemönster. Och det bara genom att göra dagliga övningar med enkla men effektiva knäböj.

glad flicka

Naturens apotek: Pigg i vinter

Naturlig hälsa

De mörka vintermånaderna gör oss tröttare samtidigt som kroppen helt naturligt går lite på sparlåga. Känner du dig alltför trött och hängig så finns det örter som ger lite mer energi, bättre fokus och håller förkylningen borta.