Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

kvinna

Foto: Peter Erlandsson

Lagrad vitlök sänkte Helens kolesterol

Hösten 2018 kände sig Helen Fredriksson trött och hängig. Ett besök hos doktorn visade att både blodtryck och kolesterolvärde var för högt. Ett tillskott med lagrad vitlök fick ordning på kolesterolet och nu har Helen inga bekymmer med trötthet längre.

Helen Fredriksson lever ett aktivt liv. Hon tar cykeln till jobbet och går långa promenader så ofta hon hinner och har lust. Hon jobbar deltid på förskolan och kommer att fortsätta med det så länge hon får. Men – hon kände av en långvarig trötthet. I hennes närmaste släkt finns en ärftlighet av högt blodtryck och högre kolesterolvärden. Helen blev inte förvånad när hon fick veta att hennes trötthet hade med blodtryck och blodfetter att göra.

– Då för två år sedan hade jag varit förkyld flera gånger. Det gjorde mig allmänt hängig. Därför bokade jag tid för att ta några prover. När brevet från vårdcentralen kom bekräftade det vad jag själv misstänkte – att både blodtryck och kolesterol var lite för högt, säger Helen.

 

Det fick henne att fundera på vilka åtgärder hon själv kunde sätta in för att sänka sina värden. Hon motionerar redan tillräckligt, är inte direkt överviktig – men skulle hon förändra något i sin livsstil så kanske det var att sluta med dessertostarna, som hon är lite för förtjust i.

Hon läste om en kvinna i hennes egen ålder med samma besvär som tog vitlökstabletter, vilket hade fått ordning på både blodtryck som kolesterol.

– Det tyckte jag lät bra och bestämde mig för att prova, säger Helen som började med tillskottet Kyolic våren 2019.

LÄS OCKSÅ: Så fick Kjell normalt blodtryck utan mediciner

Flera vetenskapliga studier
– Jag blev successivt piggare med hjälp av vitlökstabletterna och när jag kom på återbesök till min läkare sa han ”oj, hur har du fått ner kolesterolvärdet utan medicin?”. Jag berättade om tillskottet med vitlök, men jag vet inte om han trodde mig, säger Helen.

Kyolic innehåller ett kallextraherat vitlöksextrakt som lagrats i upp till 20 månader. 

Vitlök har en stark doft som kommer från ämnet allicin, och som uppstår när man skär eller krossar vitlöken. Metoden som används för att framställa tabletterna tar bort de illaluktande och fettlösliga svavelämnen som finns i vitlöken, vilket resulterar i en luktfri tablett. Det gör att preparatet också är skonsamt för magen.

 

LÄS OCKSÅ: Lagrad vitlök sänker blodtrycket – utan biverkningar

Ingen lukt av vitlök
– Jag var först lite oroad att jag skulle lukta vitlök, men tabletterna avger ingen doft alls.

Den lagrade vitlöken har i flera vetenskapliga studier visat sig tunna ut blodet och ha god effekt på både kärlens elasticitet, blodtryck och på blodfetter. Ett dagligt intag av den standardiserade substansen S-allyl-L-cystein, som tabletterna bygger på, fungerar lika bra som till exempel betareceptorblockerare, ACE-hämmare och vätskedrivande diuretika hos patienter med högt blodtryck.

För hög kolesterolhalt i blodet är i sig ingen sjukdom, men för mycket kolesterol kan leda till inlagring av kolesterol i blodkärlen. Kärlen blir då trånga, och hjärtat får svårare att pumpa runt blodet i kroppen. Högt kolesterolvärde innebär en ökad risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar.

– Jag fick blodtryckssänkande medicin av min läkare. Mitt blodtryck låg på 155/85 och nu är de 136/80. Blodtrycksmedicinen är svag och jag hoppas att jag kan dra ner ännu mer eller helt kunna avstå från blodtrycksmedicinen nu när jag tar vitlökstabletterna.  

Karin Ried, forskningschef vid Institutet för integrativ medicin vid Bond University i Queensland, Australien, har under snart 20 år arbetat med folkhälsofrågor och bland annat undersökt naturliga alternativ till syntetisk medicin hos patienter som lider av högt blodtryck. Hennes forskningsteam har gjort ett antal studier på den lagrade vitlöken. 

 

LÄS OCKSÅ: Lagrad vitlök kan motverka åderförkalkning visar ny studie

Gynnsam effekt på kolesterol
– Vitlöksextraktet normaliserar blodtrycket, det vill säga, det sänker inte ett normalt blodtryck. Är ditt blodtryck normalt och du tar Kyolic händer inget, förklarar Karin Ried. Hennes råd till de som vill prova Kyolic för att se om de kan minska dosen på vanliga blodtryckssänkare är att börja med att prata med sin läkare. Det är bra att ha en blodtrycksmätare hemma och följa utvecklingen.

I en tidigare studie upptäckte Karin Ried och hennes forskarteam att vitlöksextraktet hade gynnsam effekt både på det ”onda” LDL-kolesterolet och på triglyceriderna, de farliga blodfetterna som kan leda till hjärt-attack. 

– Det ska bli spännande att se om mina värden har blivit ännu bättre. Det är ju trots allt biverkningar på läkemedel och kan jag klara mig med bara vitlökstabletterna vore det jättebra.

Av Inger Palm


Studie på lagrad vitlök

Våren 2020 färdigställdes en dubbelblind placebokontrollerad studie med 104 försökspersoner gjord vid Skånes universitetssjukhus och Lunds universitet. Den visade att Kyolic:

… minskade signifikant förkalkningen av kranskärlen jämfört med placebo. 

… sänkte blodtrycket signifikant jämfört med de i placebogruppen.

… har effekt oavsett var i världen man kommer ifrån.

Under studiens gång utvecklade forskarna en unik algoritm för att förutsäga vilka patienter som skulle ha mest nytta av Kyolic. Den nya algoritmen visade sig kunna förutsäga individuella resultat med hela 80 procent för de som riskerade förkalkning i kärlen och med 74 procent för en sänkning av blodtrycket.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

En ananas med sugrör och drinkparaply, bredvid apelsin och bananer

5 importerade varor du garanterat vill köpa eko

Eko/miljö

Många skadliga bekämpningsmedel är förbjudna i Sverige, liksom i övriga EU. Men det innebär inte att vi inte kan få i oss dem ändå – via importerade varor från övriga världen. Här är 5 varor  som du bör köpa eko – för den biologiska mångfaldens och din egen hälsas skull.

kvinna tackar nej till bröd

Ligger virus bakom glutenintolerans?

Hälsa

Forskare vid Lunds universitet ska tillsammans med finska och amerikanska kollegor analysera 20 000 avföringsprover från barn för att försöka identifiera om glutenintolerans orsakas av virus. Och om det går att vaccinera bort.

En fjäril sitter på en kvinnas axel. Hon tittar ut över solnedgången

Krönika: ”Tiden läker alla sår” – eller?

Krönikan

När Sarah Cojocarus sambo plötsligt dog rasade hennes värld och hon insåg att hon varken hade verktyg eller kunskaper om hur sorg fungerar. Det hade inte hennes omgivning heller - vilket ledde till ytterligare en sorg. Men allt vände när hon vågade möta sin ständiga följeslagare.

 

Bild på författaren och hälsoprofilen Karin Björkegren Jones

Karin Björkegren Jones: ”Vi kvinnor måste bli mycket tuffare”

Naturlig hälsa

Sedan barnsben har hälsoprofilen Karin Björkegren Jones känt en glödande ilska över orättvisor mellan könen. För Kurera berättar hon om sin egen hälsoresa, från stressad medarbetare i en tuff mediebransch, genom diagnosticerad bröstcancer och sköldkörtelproblem – och ut igen på andra sidan med ett ännu hetare engagemang för kvinnors rätt till hälsa och jämlik sjukvård.

Kvinna som nyser bredvid en vit katt.

Allergivänliga husdjur, finns det?

Husdjur

Vissa raser av hundar och katter sägs vara mindre allergiframkallande än andra. Och i dessa tider, då fler tillbringar mer tid hemma, står nog ett husdjur på mångas önskelista. Men stämmer det verkligen att vissa raser är ”säkra”?

Fat med rawfoodbollar

Miss Raw’s snickersbollar

Recept

Sugen på något sött som samtidigt ger energi och en näringsboost, utan att innehålla vitt socker? Testa då dessa oemotståndliga "snickersbollar" skapade av rawfoodkocken Anna Krigh, gjorda på kakao, kokosflingor, jordnötssmör och hasselnötter.

byxor och måttband

Hemligheten bakom fetmaoperation

Forskning

Att göra en så kallad fetmaoperation för att hjälpa patienten att inte överäta och bibehålla ohälsosam övervikt har länge lyfts fram som bland det mest lyckosamma för viktnedgång och att komma till rätta med typ 2 diabetes. Men forskare i Lund har i en studie hittat orsaken till det lyckade operationerna och vad som skiljer den från en sträng lågkaloridiet.

 

glad kvinna i höstskog

6 spännande tips för en frisk höst

Hälsa

Nu har vi precis passerat höstdagjämningen och samtidigt som det är skördetid håller naturen på att förbereda sig för vinter. Vi som bor där årstiderna skiftar kraftigt följer automatiskt med naturens växlingar, men ibland kan skiftningarna vara svåra, framförallt den mellan sommar och höst. Här kommer sex intressant tips för att hålla sig frisk under hösten.

kvinna vid träd

Carola fann hjälp för sin artros

Leder

Efter att Carola Machl passerat klimakteriet och slutat med hormontabletter fick hon smärtor i lederna. Händer, knän, höfter och rygg värkte. Carola hade drabbats av artros i hela kroppen. Livsstilsförändringar i kombination med ett lättupptagligt kollagentillskott har gjort att Carolas smärtor dämpats så mycket att de blev hanterliga – och när hon inte stressar mår hon riktigt bra.

Skål med färgglatt godis med små skyltar nedstuckna med namn på E-nummer

Fem E-nummer med hälsorisker att undvika

Eko/miljö

Listan med E-nummer som används i produkter och livsmedel av olika slag är lika lång som omöjlig att förstå. Visste du till exempel att syntetiskt framställda E102 kan orsaka astmaanfall och utslag, medan naturligt utvunna E160d är ofarlig röd färg från tomater?

ett äldre par

Hemligheten bakom ett långt och friskt liv

Hälsa

Vem vill inte leva ett långt liv och dessutom vara frisk! Forskare runt om i världen har studerat hur människorna i olika världsdelar gör för att må bra och leva länge. Där är det inte ovanligt att man blir 100 år. Men vad är deras hemligheter? Och vilka är dessa människor?

kvinna

Eleni räddade sina hotade tänder

Hälsa

Eleni Kiriakidos fick ett förfärande besked på sitt årliga tandläkarbesök: Alla hennes tänder rörde på sig och risken för tandlossning var överhängande. Hon började ta coenzym Q10 – och en tid senare syntes inga tecken på tandlossning. Tandläkaren friskförklarade hennes tänder igen!

kvinna med stora tänder

Q10 ger bättre munhälsa

Tandhälsa

Redan för 50 år sedan kom de första indikationerna på att Q10 minskar svullnad och blödningar i tandköttet. Magnus Nylander, som är tandläkare och medicine doktor, deltog under 1990-talet  i studier som alla tydligt visade att Q10 är antiinflammatorisk och immunstärkande. – Effekten kommer snabbt, redan efter ett par veckor kan man se en signifikant skillnad och en förbättring av munhälsan, säger Magnus Nylander.

 

Bå illustration av en hjärna och DNA-kod

Särskild gen gör att herpes leder till alzheimers

Forskning

Vanligt herpesvirus kan öka risken för Alzheimers sjukdom, det har framkommit i flera forskningsstudier på senare år. Men vad beror det på? Och varför får bara vissa personer som bär på herpesviruset även alzheimers, och inte alla? En särskild genvariant verkar vara förklaringen och boven i dramat.

Två nycklar på rad bakgrund med varsin nyckelring med hänge i form av hus delat i mitten

Så tar du dig igenom skilsmässan

Sex- och relationer

Skilsmässor är vanliga idag - men det gör inte processen enklare för det. De flesta gifter sig i tron om att det ska vara till döden skiljer en åt och skilsmässan är ofta tuff att gå igenom – man förlorar inte bara kärnfamiljen utan även många släktingar, vänner och traditioner som var knutna till familjen. Hur tar man sig igenom skilsmässan när det är som mörkast och hur kan man hjälpa någon annan på bästa sätt? Här guidar psykologen Anna Bennich Karlstedt oss igenom vägen till skilsmässan.

Tjock katt vilar på rygg i soffa

Så tar du hand om din överviktiga katt

Husdjur

Fetma drabbar inte bara oss människor, utan även våra katter. Ungefär 20-40 procent av katterna i Sverige är överviktiga. Och precis som för oss medför fetman en ökad risk för flera sjukdomar hos katten, som diabetes, ledproblem, olika hudåkommor och nedsatt immunförsvar.

 

jäst på skärbräda

Så kan jäst stötta ditt immunförsvar

Förkylning

Hela 80 procent av vårt immunförsvar sitter i tarmen. Vill du hålla dig frisk ska du därför se till att tarmen mår bra. Stress, tillfälliga kostsvackor och dålig sömn kan rucka balansen. En patenterad form av betaglukaner från bagerijäst stärker ett försvagat immunförsvar. Och bäst av allt: Formulan kan inte överstimulera ditt immunsystem.

Boosta energi och lust med rätt näring

Hälsa

För att känna lust och energi behövs en bra och välbalanserad tillförsel av nödvändiga näringsämnen. Viktiga näringsämnen är sådana som kroppen inte kan tillverka själv i tillräcklig mängd – l-arginin är ett sådant exempel. Kurera träffade docenten och överläkaren Stefan Arver som berättar att förutom att den sexuella lusten kommer tillbaka med l-arginin så har också den också åldersbromsande effekt.

Kvinna som lyssnar på musik

Vanligaste sätten att minska stress

Hälsa

Nu när semestern är över så återgår det allra flesta till arbete och studier. Det innebär ofta stress, mer eller mindre. En undersökning som Hälsobarometern gjort visade att de flesta vilar och sover för att minska stressen, men bland de yngre var musik och poddar ett nästan lika effektivt sätt att koppla av.

 

tre personer

Familjen Silvstedt la om kosten efter hårmineralanalys

Naturlig hälsa

Makarna Silvstedt flög hem till Sverige från USA på en av de sista flygningarna innan landet stängde ner flygtrafiken i våras. Alla hostningar under den långa flygresan fick Ulla och Bosse att fundera på hur deras försvar mot covid-19 var. När de kom hem gjorde de en hårmineralanalys för att kontrollera kroppens näringsstatus. Även dottern Victoria gjorde hårtestet. Resultatet? Ja, det blev oväntat.

kvinna vid hus

Agneta slapp smärtan i knäet

Leder

Agneta Arppe, 65, känner sig kärnfrisk och är sällan sjuk. Men när knäet började krångla blev hon bekymrad, för tänk om hennes aktiva livsstil skulle begränsas? Agnetas särbo rekommenderade ett tillskott med nypon, kondroitin och C-vitamin, och nu har hon inte känt smärta i knäet på över sex år.