Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

kvinna

Foto: Peter Erlandsson

Lagrad vitlök sänkte Helens kolesterol

Hösten 2018 kände sig Helen Fredriksson trött och hängig. Ett besök hos doktorn visade att både blodtryck och kolesterolvärde var för högt. Ett tillskott med lagrad vitlök fick ordning på kolesterolet och nu har Helen inga bekymmer med trötthet längre.

Helen Fredriksson lever ett aktivt liv. Hon tar cykeln till jobbet och går långa promenader så ofta hon hinner och har lust. Hon jobbar deltid på förskolan och kommer att fortsätta med det så länge hon får. Men – hon kände av en långvarig trötthet. I hennes närmaste släkt finns en ärftlighet av högt blodtryck och högre kolesterolvärden. Helen blev inte förvånad när hon fick veta att hennes trötthet hade med blodtryck och blodfetter att göra.

– Då för två år sedan hade jag varit förkyld flera gånger. Det gjorde mig allmänt hängig. Därför bokade jag tid för att ta några prover. När brevet från vårdcentralen kom bekräftade det vad jag själv misstänkte – att både blodtryck och kolesterol var lite för högt, säger Helen.

 

Det fick henne att fundera på vilka åtgärder hon själv kunde sätta in för att sänka sina värden. Hon motionerar redan tillräckligt, är inte direkt överviktig – men skulle hon förändra något i sin livsstil så kanske det var att sluta med dessertostarna, som hon är lite för förtjust i.

Hon läste om en kvinna i hennes egen ålder med samma besvär som tog vitlökstabletter, vilket hade fått ordning på både blodtryck som kolesterol.

– Det tyckte jag lät bra och bestämde mig för att prova, säger Helen som började med tillskottet Kyolic våren 2019.

LÄS OCKSÅ: Så fick Kjell normalt blodtryck utan mediciner

Flera vetenskapliga studier

– Jag blev successivt piggare med hjälp av vitlökstabletterna och när jag kom på återbesök till min läkare sa han ”oj, hur har du fått ner kolesterolvärdet utan medicin?”. Jag berättade om tillskottet med vitlök, men jag vet inte om han trodde mig, säger Helen.

Kyolic innehåller ett kallextraherat vitlöksextrakt som lagrats i upp till 20 månader. 

Vitlök har en stark doft som kommer från ämnet allicin, och som uppstår när man skär eller krossar vitlöken. Metoden som används för att framställa tabletterna tar bort de illaluktande och fettlösliga svavelämnen som finns i vitlöken, vilket resulterar i en luktfri tablett. Det gör att preparatet också är skonsamt för magen.

LÄS OCKSÅ: Lagrad vitlök sänker blodtrycket – utan biverkningar

Ingen lukt av vitlök

– Jag var först lite oroad att jag skulle lukta vitlök, men tabletterna avger ingen doft alls.

 

Den lagrade vitlöken har i flera vetenskapliga studier visat sig tunna ut blodet och ha god effekt på både kärlens elasticitet, blodtryck och på blodfetter. Ett dagligt intag av den standardiserade substansen S-allyl-L-cystein, som tabletterna bygger på, fungerar lika bra som till exempel betareceptorblockerare, ACE-hämmare och vätskedrivande diuretika hos patienter med högt blodtryck.

För hög kolesterolhalt i blodet är i sig ingen sjukdom, men för mycket kolesterol kan leda till inlagring av kolesterol i blodkärlen. Kärlen blir då trånga, och hjärtat får svårare att pumpa runt blodet i kroppen. Högt kolesterolvärde innebär en ökad risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar.

– Jag fick blodtryckssänkande medicin av min läkare. Mitt blodtryck låg på 155/85 och nu är de 136/80. Blodtrycksmedicinen är svag och jag hoppas att jag kan dra ner ännu mer eller helt kunna avstå från blodtrycksmedicinen nu när jag tar vitlökstabletterna.  

Karin Ried, forskningschef vid Institutet för integrativ medicin vid Bond University i Queensland, Australien, har under snart 20 år arbetat med folkhälsofrågor och bland annat undersökt naturliga alternativ till syntetisk medicin hos patienter som lider av högt blodtryck. Hennes forskningsteam har gjort ett antal studier på den lagrade vitlöken. 

 

LÄS OCKSÅ: Lagrad vitlök kan motverka åderförkalkning visar ny studie

Gynnsam effekt på kolesterol

– Vitlöksextraktet normaliserar blodtrycket, det vill säga, det sänker inte ett normalt blodtryck. Är ditt blodtryck normalt och du tar Kyolic händer inget, förklarar Karin Ried. Hennes råd till de som vill prova Kyolic för att se om de kan minska dosen på vanliga blodtryckssänkare är att börja med att prata med sin läkare. Det är bra att ha en blodtrycksmätare hemma och följa utvecklingen.

I en tidigare studie upptäckte Karin Ried och hennes forskarteam att vitlöksextraktet hade gynnsam effekt både på det ”onda” LDL-kolesterolet och på triglyceriderna, de farliga blodfetterna som kan leda till hjärt-attack. 

– Det ska bli spännande att se om mina värden har blivit ännu bättre. Det är ju trots allt biverkningar på läkemedel och kan jag klara mig med bara vitlökstabletterna vore det jättebra.

Av Inger Palm


Studie på lagrad vitlök

Våren 2020 färdigställdes en dubbelblind placebokontrollerad studie med 104 försökspersoner gjord vid Skånes universitetssjukhus och Lunds universitet. Den visade att Kyolic:
… minskade signifikant förkalkningen av kranskärlen jämfört med placebo. 
… sänkte blodtrycket signifikant jämfört med de i placebogruppen.
… har effekt oavsett var i världen man kommer ifrån.
Under studiens gång utvecklade forskarna en unik algoritm för att förutsäga vilka patienter som skulle ha mest nytta av Kyolic. Den nya algoritmen visade sig kunna förutsäga individuella resultat med hela 80 procent för de som riskerade förkalkning i kärlen och med 74 procent för en sänkning av blodtrycket.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Ung mörkhårig tjej ser sig i spegeln

Experternas tips för att undvika stressad hud

Hud

För mycket negativ stress påverkar oss och vår hälsa negativt – och det återspeglas även i huden. Även allt från föroreningar, sol och vind och mycket peeling kan stressa huden. Men hur syns stress på huden och hur skyddar du dig från det? 

 

Illustration av hjärna och två mediterande personer

Sluta jaga lyckan – må bättre

Mental hälsa

Varför mår vi så dåligt, när vi egentligen har det så bra? Den frågan ställer sig psykiatern Anders Hansen i sin senaste bok ”Depphjärnan”. Kanske behöver vi sluta jaga lyckan och sluta se på oro och depp som något onormalt, resonerar han. Och samtidigt ta hand om både kropp och knopp bättre.

Svarta och rosa trosor mot rosa bakgrund

70 procent vill ha hållbara mensskydd

Eko/miljö

Allt fler kvinnor vill att deras mensskydd ska vara hållbara, enligt en färsk undersökning. Menskopp är ett populärt alternativ, inte minst bland unga. Men nu utmanar även innovativa, absorberande och tvättbara menstrosor som ett bra alternativ – för både hälsa, ekonomi och miljö.

ginkgo biloba

Bladen som du ska lägga på minnet

Naturlig hälsa

Försämrad blodcirkulation är ingen sjukdom, men kan orsaka sämre minne – och därmed ställa till problem i vardagen. Bladen på ginkgo biloba-trädet har inflammationshämmande effekt och kan vidga blodkärlen. Då blir det lättare att både koncentera sig och att minnas.

glad äldre kvinna

Nedsatt njurfunktion inte så farligt när vi blir äldre

Hälsa

När vi blir äldre minskar många funktioner i kroppen. Till exempel drabbas vi av benskörhet och vi får en nedsatt njurfunktion. Men den njurfunktion som anses som nedsatt hos en yngre person behöver inte vara nedsatt hos en äldre person. Vid Lunds universitet har forskare tittat på några av åldrandets sjukdomar och dess klassificeringar för att undvika överflödig medicinering.

 

Ko i alperna

Vassle – när magen krånglar

Mage

Fermenterad ostvassle har en lång tradition som hälsodryck på kurhotellen i de schweiziska alperna. Den användes för att komma tillrätta med magbesvär som gaser, knip och svullnad. Idag kallar vi den prebiotika och ny forskning har visat att den främjar hälsan i tarmen genom att stötta de goda bakterierna.

Leende kvinna blundar i blåsten

Deppig? Ta hjälp från naturen

Hälsa

Det är dessvärre vanligt att vi i västvärlden någon gång i livet drabbas av depression, och ännu oftare av nedstämdhet och oro. Men det finns naturliga örter, tillskott och kryddor som kan lindra. Här är fem tips – från ashwaganda till probiotika!

Jenny och Magnus Andersson, kostrådgivare

Kosten gjorde Magnus fri från sin IBS

Kost

När Magnus Andersson fick diagnosen IBS efter många år av illamående, magsmärtor och energilöshet lade han om sin kost, ihop med frun Jenny. Idag är de kostrådgivare och aktuella med sin tredje kokbok – och Magnus är symtomfri.

 

kvinna i fåtölj

Örterna som motar virus

Förkylning

Han tog den ryska roten till Sverige på 70-talet – och det blev succé. En tid senare fann han andrographis, en ört mot virus och bakterier, som används i Kina. Nu har den svenska vetenskapsmannen Georg Wikman kombinerat dessa båda örter i ett och samma tillskott – tillsammans kan de förhindra att förkylning och influensa bryter ut, men också halvera sjukdomstiden.

kvinna springer uppför backe

Högintensiv träning kan ge negativa effekter

TRÄNING

Att träna högintensiv intervallträning, eller HIIT, som det också kallas för, seglade upp som en snabb och effektiv träning med hälsofördelar. Men nu har en ny svensk studie visat att HIIT kan leda till att cellerna får det jobbigare att producera energi samt att blodsockret kan svaja.

burkar med fermenterade grönsaker

Ny forskning: Viss probiotika skyddar mot inflammation i tarmen

Mage

Att tillföra goda bakterier till mage och tarm vet man gör tarmen mer motståndskraftig mot inflammation, och nu stödjer ytterligare en analys detta. När forskare vid Uppsala universitet gjorde en studie tillsammans med kollegor vid Sveriges lantbruksuniversitet kunde man visa att vissa celler kunde öka produktionen av antikroppar när en viss sorts probiotika tillfördes.

frukt

Så mycket C-vitamin behöver du

Naturlig hälsa

När vintern kommer blir vi tröttare och oftare förkylda. Då gäller det att äta bra, komma ut i dagsljuset och att motionera. C-vitamin är en viktig byggsten i kroppen för att hålla sig frisk. Vissa av oss behöver mer C-vitamin än andra. Är du äldre, går på diet eller har problem med magen så kan du höra till dem.

Går det att träna vid förkylning?

Träning

Du har säkert funderat på om du vågar tränar när du är förkyld. En grundregel är att aldrig träna med feber eller en infektion i kroppen, för det kan i värsta fall gå hårt åt hjärta och njurar. Att vara småförkyld och träna lite lätt är oftast inget problem, men ibland kan det vara svårt att känna var gränsen går.

 

Laxfilé med broccoli och salladslökar

Tareq Taylors krispiga sesamlax

Recept

Vem älskar inte rätter som är festliga och samtidigt lättlagade på helgen? Den här laxrätten blir krispig tack vare ett täcke av cornfalkes och sesamfrön, och får en fräsch touch genom ett lime- och ingefärssmör.

Har du koll på sömncykeln? Den styr om du sover bra eller dåligt

Hälsa

Oro och stress hör ihop. Det är känslor som gör att ditt sympatiska stressystem är för aktivt när det är dags att sova. Om stressystemet håller kvar kortisolet på en hög nivå, då är det inte bara svårt att somna, du vaknar oftast mellan två och fyra på natten och har svårt somna om. Det finns förstås en lösning på problemet. Det handlar om att få din sömncykel att fungera som den ska.

 

två personer sitter på huk utomhus

Sitta sig frisk – går det?

TRÄNING

Att ha ett stillasittande jobb är förenligt med ohälsa på sikt – om man inte ser till att motverka effekterna med aktivitet. En studie av en afrikansk folkstams vanor gjorde att amerikanska forskare ansåg att vi skulle leva längre om vi tog efter deras rörelsemönster. Och det bara genom att göra dagliga övningar med enkla men effektiva knäböj.

glad flicka

Naturens apotek: Pigg i vinter

Naturlig hälsa

De mörka vintermånaderna gör oss tröttare samtidigt som kroppen helt naturligt går lite på sparlåga. Känner du dig alltför trött och hängig så finns det örter som ger lite mer energi, bättre fokus och håller förkylningen borta. 

Två kvinnor med jackor som fryser

Frusen och kall? Det här kan det bero på

Hälsa

Nu när vi är på väg mot vinter, snö och kyla så är det nog mer regel än undantag att frysa. Men det är inte alltid dåliga kläder som gör att vi fryser. Låg tolerans mot kyla kan bero på många olika saker, som näringsbrister eller underliggande sjukdomar.

läkare och artificiell patient

Forskare har hittat sätt att lindra smärta utan biverkningar

Forskning

Att leva med smärta är svårt, och traditionella läkemedel mot smärta ger inte bara oönskade biverkningar, det kan ge ett beroende. Men nu har svenska forskare arbetat fram en stimuleringsmetod somna blockera svår smärta. En metod som också kan individanpassas, och hjälpa smärtpatienter, men också de med Parkinsons sjukdom.