Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

kvinna

Foto: Peter Erlandsson

Lagrad vitlök sänkte Helens kolesterol

Hösten 2018 kände sig Helen Fredriksson trött och hängig. Ett besök hos doktorn visade att både blodtryck och kolesterolvärde var för högt. Ett tillskott med lagrad vitlök fick ordning på kolesterolet och nu har Helen inga bekymmer med trötthet längre.

Helen Fredriksson lever ett aktivt liv. Hon tar cykeln till jobbet och går långa promenader så ofta hon hinner och har lust. Hon jobbar deltid på förskolan och kommer att fortsätta med det så länge hon får. Men – hon kände av en långvarig trötthet. I hennes närmaste släkt finns en ärftlighet av högt blodtryck och högre kolesterolvärden. Helen blev inte förvånad när hon fick veta att hennes trötthet hade med blodtryck och blodfetter att göra.

– Då för två år sedan hade jag varit förkyld flera gånger. Det gjorde mig allmänt hängig. Därför bokade jag tid för att ta några prover. När brevet från vårdcentralen kom bekräftade det vad jag själv misstänkte – att både blodtryck och kolesterol var lite för högt, säger Helen.

 

Det fick henne att fundera på vilka åtgärder hon själv kunde sätta in för att sänka sina värden. Hon motionerar redan tillräckligt, är inte direkt överviktig – men skulle hon förändra något i sin livsstil så kanske det var att sluta med dessertostarna, som hon är lite för förtjust i.

Hon läste om en kvinna i hennes egen ålder med samma besvär som tog vitlökstabletter, vilket hade fått ordning på både blodtryck som kolesterol.

– Det tyckte jag lät bra och bestämde mig för att prova, säger Helen som började med tillskottet Kyolic våren 2019.

LÄS OCKSÅ: Så fick Kjell normalt blodtryck utan mediciner

Flera vetenskapliga studier
– Jag blev successivt piggare med hjälp av vitlökstabletterna och när jag kom på återbesök till min läkare sa han ”oj, hur har du fått ner kolesterolvärdet utan medicin?”. Jag berättade om tillskottet med vitlök, men jag vet inte om han trodde mig, säger Helen.

Kyolic innehåller ett kallextraherat vitlöksextrakt som lagrats i upp till 20 månader. 

Vitlök har en stark doft som kommer från ämnet allicin, och som uppstår när man skär eller krossar vitlöken. Metoden som används för att framställa tabletterna tar bort de illaluktande och fettlösliga svavelämnen som finns i vitlöken, vilket resulterar i en luktfri tablett. Det gör att preparatet också är skonsamt för magen.

 

LÄS OCKSÅ: Lagrad vitlök sänker blodtrycket – utan biverkningar

Ingen lukt av vitlök
– Jag var först lite oroad att jag skulle lukta vitlök, men tabletterna avger ingen doft alls.

Den lagrade vitlöken har i flera vetenskapliga studier visat sig tunna ut blodet och ha god effekt på både kärlens elasticitet, blodtryck och på blodfetter. Ett dagligt intag av den standardiserade substansen S-allyl-L-cystein, som tabletterna bygger på, fungerar lika bra som till exempel betareceptorblockerare, ACE-hämmare och vätskedrivande diuretika hos patienter med högt blodtryck.

För hög kolesterolhalt i blodet är i sig ingen sjukdom, men för mycket kolesterol kan leda till inlagring av kolesterol i blodkärlen. Kärlen blir då trånga, och hjärtat får svårare att pumpa runt blodet i kroppen. Högt kolesterolvärde innebär en ökad risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar.

– Jag fick blodtryckssänkande medicin av min läkare. Mitt blodtryck låg på 155/85 och nu är de 136/80. Blodtrycksmedicinen är svag och jag hoppas att jag kan dra ner ännu mer eller helt kunna avstå från blodtrycksmedicinen nu när jag tar vitlökstabletterna.  

Karin Ried, forskningschef vid Institutet för integrativ medicin vid Bond University i Queensland, Australien, har under snart 20 år arbetat med folkhälsofrågor och bland annat undersökt naturliga alternativ till syntetisk medicin hos patienter som lider av högt blodtryck. Hennes forskningsteam har gjort ett antal studier på den lagrade vitlöken. 

 

LÄS OCKSÅ: Lagrad vitlök kan motverka åderförkalkning visar ny studie

Gynnsam effekt på kolesterol
– Vitlöksextraktet normaliserar blodtrycket, det vill säga, det sänker inte ett normalt blodtryck. Är ditt blodtryck normalt och du tar Kyolic händer inget, förklarar Karin Ried. Hennes råd till de som vill prova Kyolic för att se om de kan minska dosen på vanliga blodtryckssänkare är att börja med att prata med sin läkare. Det är bra att ha en blodtrycksmätare hemma och följa utvecklingen.

I en tidigare studie upptäckte Karin Ried och hennes forskarteam att vitlöksextraktet hade gynnsam effekt både på det ”onda” LDL-kolesterolet och på triglyceriderna, de farliga blodfetterna som kan leda till hjärt-attack. 

– Det ska bli spännande att se om mina värden har blivit ännu bättre. Det är ju trots allt biverkningar på läkemedel och kan jag klara mig med bara vitlökstabletterna vore det jättebra.

Av Inger Palm


Studie på lagrad vitlök

Våren 2020 färdigställdes en dubbelblind placebokontrollerad studie med 104 försökspersoner gjord vid Skånes universitetssjukhus och Lunds universitet. Den visade att Kyolic:

… minskade signifikant förkalkningen av kranskärlen jämfört med placebo. 

… sänkte blodtrycket signifikant jämfört med de i placebogruppen.

… har effekt oavsett var i världen man kommer ifrån.

Under studiens gång utvecklade forskarna en unik algoritm för att förutsäga vilka patienter som skulle ha mest nytta av Kyolic. Den nya algoritmen visade sig kunna förutsäga individuella resultat med hela 80 procent för de som riskerade förkalkning i kärlen och med 74 procent för en sänkning av blodtrycket.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

 

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

 

färgrika grönsaker

Näringsämnen som kan bidra till mindre symtom vid covid-19

Forskning

Kardiologen och överläkaren Urban Alehagen har tillsammans med norska och ryska forskare gjort en studie där de skriver att brist på specifika näringsämnen kan förvärra symtomen för de som fått covid-19. Genom att säkerställa en god näringsstatus, framförallt bland äldre, kan detta ha en immunstärkande effekt.

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".

Sockerfria ballerinakakor

Så lyckas du med sockerfri bakning

Kost

Anna Winér är ägare av ett populärt Instagram-konto där hon delar med sig av frestande recept på veganska sötsaker och bakverk, som alla är fria från både vitt socker och gluten. Nu släpper hon en bok med sina 20 bästa recept och vi vill veta: hur lyckas man med den här sortens bakning?

 

Kakan kärleksmums mot svart botten

Sockerfria kärleksmums med superkrafter

Recept

På ytan må den se ut som en vanlig kärleksmums (och vem älskar inte det?) – men med kvarg och zucchini bland ingredienserna bidrar den med helt andra saker än en traditionell kaka. Exempelvis stabiliserar den blodsockret. Kanske precis det vi behöver efter jul- och nyårshelgernas alla förlustelser.

 

Kvinna på en yogamatta i en träningssal som mediterar

Nya trenden: Holistisk träning

TRÄNING

Lyfta skrot och löpturer i all ära – men allt fler väljer nu att ta kontroll över sin hälsa genom att ta ett helhetsgrepp på sin livsstil. – Vi behöver även träna vårt inre för att få bra resultat på vårt yttre, säger pt:n och hälsorådgivaren Hannah Berglund.

Linda la om kosten: “Nu är min typ 1 diabetes under kontroll”

Hälsa

När Linda Wade, 28 år, var gravid med sin dotter våren 2019 fick hon diagnosen typ-1 diabetes. Hon följde kostråden hon fick av dietisten. Men det var svårt att injicera rätt dos insulin till de kostråden. Linda Wade startade istället sitt eget hälsoprojekt och när hon började äta antiinflammatorisk kost och motionera lagom kunde hon minska insulinmängden och nu tar hon inte längre insulin.

 

kosmetika och sminkprodukter mot rosa bakgrund med ett överstruket rött kryss

Tre av fyra skönhetsprodukter är hälsofarliga

Hud

Tre av fyra skönhetsprodukter innehåller ämnen som är misstänkt hormonstörande, allergiframkallande eller skadliga för miljön, visar en ny undersökning. – Folk är tyvärr inte medvetna om vad produkterna som de använder dagligen faktiskt innehåller, säger Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg.