Läkemedelsindustrins utbetalningar till läkare granskade i ny studie | Kurera.se
pengar byter ägare - en läkarhand och en businesshand

Läkemedelsindustrins utbetalningar till läkare granskade i ny studie

Är du läkare är sannolikheten hög att fått pengar från läkemedelsindustrin. Särskilt om du utövar ditt yrkesval i USA.
Är du dessutom kirurg får du troligen mer pengar än övriga läkare. 

Det menar i alla fall en ny studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften JAMA. 

Under 2015 fick nära hälften av alla amerikanska läkare utbetalningar från läkemedelsindustrin. Den totala summan uppgår enligt den nya studien till närmare två och en halv miljarder dollar. Bara 30 procent av dessa läkare är kvinnor. Resterande del, närmare 70 procent, är män - och inte sällan kirurger, vilka enligt studien hade högre sannolikhet att få pengar och vilka, i genomsnitt, erhöll tre gånger mer pengar än allmänläkarna.

► Läs också: Läkare i expertgrupper hos myndighet dolde arvoden från läkemedelsföretag

 

Studien har begränsningar enligt forskarna själva
Ersättningarna kategoriserades utifrån tre områden nämligen generella ersättningar som inkluderade konsultavgifter och mat/dryck, ägarintressen som exempelvis royalties och forskningsbetalningar, och den största summan pengar tillhörde den förstnämnda kategorin, rapporterar Dagens Medicin.

Studien är baserad på register och tillbakablickande och dess begränsningar är enligt forskarna att flera faktorer fanns, vilka inte gick att ta hänsyn till utifrån de databaser som användes. Exempel på sådana faktorer är läkarens ålder, karriärlängd och etnicitet - uppgifter som skulle kunna tänka ha påverkat resultatet. Ytterligare en begränsning, menar de, är att det inte heller undersöktes huruvida utbetalningarna hade någon koppling till läkarens förskrivning eller användning av företagens produkter.

Läs också: Svenska läkare får miljoner av läkemedelsföretag

Pågår även i Sverige
Läkare i USA är inte ensamma om att få pengar av läkemedelsindustrin. Så ser läget, mer eller mindre, ut på de flest håll i världen. Sverige är inget undantag.
Under mars 2017 publicerade tidningen Aftonbladet granskningsserien "Miljonbidragen till läkarna" om hur även svenska läkare tar emot stora summor pengar av läkemedelsindustrin. 1 200 läkare tog emot i genomsnitt 20 000 kronor var av läkemedelsindustrin under 2015, visade granskningen.

Mer läsning?

• Bjudmåltider påverkar vilken medicin läkare väljer att skriva ut
• Svenska läkare får miljoner av läkemedelsföretag
• Ny granskning: Utbredd korruption i hanteringen av läkemedel
• Riksrevisionen efter ny granskning: Läkemedelsjättarna har för stort inflytande
• Läkemedelsverket betalas till 95 procent av läkemedelsindustrin
• Läkemedelsföretag finansierar svensk sjukvård
• Skolelever knäppte läkemedelsföretag på näsan – kopierade prishöjd medicin
• Läkemedelsskandalen som tystades ner – och gick oss förbi

 

Av Isabelle G Hedander

Källa: Dagens Medicin

Referens: Kathryn R. Tringale, BS1; Deborah Marshall, MAS, MD2; Tim K. Mackey, PhD3; et al. Types and Distribution of Payments from Industry to Physicians in 2015. JAMA, publicerad online 2 maj 2017. doi: 10.1001/jama.2017.3091

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.

Två klassiska pastarätter på vegovis

Recept

Tvekar du att lägga om till vegansk eller vegetarisk kost av rädsla för att inte längre kunna njuta av dina favoriträtter som spagetti bolognese eller lasagne? Lugn, det råder läkaren Veronica Hedberg och kokboksförfattaren och journalisten Susanne Hovenäs bot på. I nya boken "Smart mat för en frisk kropp och hjärna" finns flera goda recept att botanisera bland och Kurera kan bjuda på två smakprov. 

 

Växtbaserad mat – smart för kropp och hjärna

Kost

I år minskade köttkonsumtionen i Sverige för andra året i rad och ligger nu på samma nivå som den var 2007. Vi har fortfarande en bit kvar innan vi befinner oss på den nivå vi var innan Svreige gick med i EU och priset på kött sjönk men utvecklingen tycks gå stadigt nedåt. I takt med det ökar intresset för vegansk eller växtbaserad mat och i dagarna släpptes en ny bok med helt växtbaserade recept.

Tävla och vinn albumet “Svart katt”

Tävling

Sångerskan Cecilia Thorngrens album "Svart katt" fick ett varmt mottagande när det kom ut. Nu har du chansen att vinna ett signerat exemplar med låtar ur den svenska visskatten samt nyskrivet material av Staffan Hellstrand och Peter Le Marc.

Annelis kolesterolvärden sjönk med lagrad vitlök

Hälsa

Redan för 15 år sedan fick Anneli Bygg, 65 år, reda på att hon hade lite för höga kolesterolvärden. Hon ordinerades statiner av sin läkare, men biverkningarna blev kraftiga så Anneli ville inte fortsätta med medicinen. Med hjälp av lagrad vitlök har hennes kolesterolvärden blivit betydligt bättre.

Micke Gunnarsson: “Jag är inte min kropp”

Krönikan

Handen på hjärtat hur skulle det se ut om du skötte en hund som du sköter om dig själv? Kan insikten att vi inte är våra kroppar göra att vi tar bättre hand om dem? Jo, det menar Micke Gunnarsson, föreläsare och workshopledare, som tack vare det tankesättet tar bättre hand om sig än någonsin tidigare. 

 

“Hemundervisning – ett välbehövligt alternativ till skolan”

Gravid/barn

Sverige är ett av de länder i världen där det är svårast att få hemundervisa sina barn, ett strängt regelverk gör det i princip omöjligt och de som vill välja det alternativet ser sig tvingade att lämna landet. Många är skeptiska mot hemskolning men långt ifrån alla. Kurera har växlat några ord med den New Yorkbaserade svensken Jens Peter de Pedro som lobbar för en större pedagogisk mångfald.