pengar byter ägare - en läkarhand och en businesshand

Läkemedelsindustrins utbetalningar till läkare granskade i ny studie

Är du läkare är sannolikheten hög att fått pengar från läkemedelsindustrin. Särskilt om du utövar ditt yrkesval i USA.
Är du dessutom kirurg får du troligen mer pengar än övriga läkare. 

Det menar i alla fall en ny studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften JAMA. 

Under 2015 fick nära hälften av alla amerikanska läkare utbetalningar från läkemedelsindustrin. Den totala summan uppgår enligt den nya studien till närmare två och en halv miljarder dollar. Bara 30 procent av dessa läkare är kvinnor. Resterande del, närmare 70 procent, är män – och inte sällan kirurger, vilka enligt studien hade högre sannolikhet att få pengar och vilka, i genomsnitt, erhöll tre gånger mer pengar än allmänläkarna.

► Läs också: Läkare i expertgrupper hos myndighet dolde arvoden från läkemedelsföretag

 

Studien har begränsningar enligt forskarna själva
Ersättningarna kategoriserades utifrån tre områden nämligen generella ersättningar som inkluderade konsultavgifter och mat/dryck, ägarintressen som exempelvis royalties och forskningsbetalningar, och den största summan pengar tillhörde den förstnämnda kategorin, rapporterar Dagens Medicin.

Studien är baserad på register och tillbakablickande och dess begränsningar är enligt forskarna att flera faktorer fanns, vilka inte gick att ta hänsyn till utifrån de databaser som användes. Exempel på sådana faktorer är läkarens ålder, karriärlängd och etnicitet – uppgifter som skulle kunna tänka ha påverkat resultatet. Ytterligare en begränsning, menar de, är att det inte heller undersöktes huruvida utbetalningarna hade någon koppling till läkarens förskrivning eller användning av företagens produkter.

Läs också: Svenska läkare får miljoner av läkemedelsföretag

Pågår även i Sverige
Läkare i USA är inte ensamma om att få pengar av läkemedelsindustrin. Så ser läget, mer eller mindre, ut på de flest håll i världen. Sverige är inget undantag.
Under mars 2017 publicerade tidningen Aftonbladet granskningsserien “Miljonbidragen till läkarna” om hur även svenska läkare tar emot stora summor pengar av läkemedelsindustrin. 1 200 läkare tog emot i genomsnitt 20 000 kronor var av läkemedelsindustrin under 2015, visade granskningen.

Mer läsning?

• Bjudmåltider påverkar vilken medicin läkare väljer att skriva ut
• Svenska läkare får miljoner av läkemedelsföretag
• Ny granskning: Utbredd korruption i hanteringen av läkemedel
• Riksrevisionen efter ny granskning: Läkemedelsjättarna har för stort inflytande
• Läkemedelsverket betalas till 95 procent av läkemedelsindustrin
• Läkemedelsföretag finansierar svensk sjukvård
• Skolelever knäppte läkemedelsföretag på näsan – kopierade prishöjd medicin
• Läkemedelsskandalen som tystades ner – och gick oss förbi

Av Isabelle G Hedander

Källa: Dagens Medicin

Referens: Kathryn R. Tringale, BS1; Deborah Marshall, MAS, MD2; Tim K. Mackey, PhD3; et al. Types and Distribution of Payments from Industry to Physicians in 2015. JAMA, publicerad online 2 maj 2017. doi: 10.1001/jama.2017.3091

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

“Märk alkohol med varning för cancer – inte rosa band”

Kurera debatt

Det är oktober och vi köper rosa produkter och rosa band för att visa omtanke och stötta bröstcancerforskningen. Det är lätt att tro att bara forskningen får tillräckligt med pengar så kommer färre kvinnor att dö i cancer. Men hur ser det ut i verkligheten?  Vi behöver få tillgång till forskning som hjälper oss att göra aktiva, informerade val skriver Johnny Mostacero, Förbundsordförande IOGT-NTO i detta debattinlägg.

johanna bjurström

Hallå där Johanna Bjurström – ny hudvårdsexpert hos Kurera

Hud

Kurera välkomnar en ny medlem i vår expertpanel. Johanna Bjurström som många Kureraläsare känner igen från vår serie "Grön omställning" tar över som hudvårdsexpert. Det innebär att du som läsare nu kan vända dig direkt till Johanna med dina frågor om hud och skönhet, något vi är väldigt stolta och glada att kunna erbjuda. 

Allergisk eller “bara” överkänslig?

Kost

Allergisk eller överkänslig? Kroppen är komplicerad och begreppsförvirringen är stor. Det enda du vet är att du inte mår bra. Vad kan du göra för att komma tillrätta ned besvären och må bra igen? Vi reder ut begreppen.

tv-skärm

TV-serie sätter våra vanligaste dieter på prov

Trendspaning

I Svts nya realityserie ”Bästa dieten” som börjar sändas ikväll får fyra par prova olika populära dieter, i fyra veckors tid. Under tiden övervakas de noggrant för att se hur kostomläggningen påverkar hälsan. Programserien är därmed samtidigt en vetenskaplig studie – om än i liten skala.

Lugn och fokuserad med lecitin

Hälsa

Lecitin är fettsyran som föll i glömska när fiskoljan fick sitt stora genombrott i mitten av 1990-talet. Men lecitin förtjänar bättre – det är en av de viktigaste byggstenarna i kroppens cellmembran och våra hjärnor består till 40 procent av den ganska okända fettsyran.

vattenkran och tvål

Många slarvar med handhygienen

Allmänt

Trots att de flesta känner till att god handhygien bidrar till att hålla oss friska så slarvas det fortfarande en hel del. Endast 42 procent av svenskarna uppger att de tvättar händerna efter att ha snutit sig, hostat eller nyst och 87 procent  efter toalettbesök.

Hjälp, jag kissar på mig!

Naturlig hälsa

Vaknar du mitt i natten för att du behöver gå upp och kissa? Springer du på toaletten åtta gånger per dygn eller mer? Då är du en av miljontals världen över som lider av överaktiv blåsa. Men det finns hjälp att få, helt naturligt.

person som går

Hur vi går avslöjar neurologiska sjukdomar

Forskning

Neurofysiologiska sjukdomar märks tidigt på gången men hittills har mätningar för att registrera det bara kunnat göras på särskilda kliniker. Nu kan istället bärbara sensorer upptäcka och förvarna om sjukdomar som parkinsons, demens, multipel skleros.

patrik wincent strassad man

Patrik Wincent: Lider du av digital stress?

Krönikan

Läser du detta samtidigt som du tittar på en tv-serie och läser dina mejl? Då är risken stor att du lider av digital stress. Att försöka vara effektiva genom att göra många saker samtidigt leder istället till att vi förlorar tid och risken är stor att vi inte minns något av det, skriver Patrik Wincent.

joggare

Regelbunden motion kan hjälpa vid IBS

Mage

Mag- och tarmsjukdomen IBS innebär ofta begränsad rörlighet för den som är drabbad. Men nu visar forskning vid Sahlgrenska akademin att ökad fysisk aktivitet både förbättrar tarmfunktionen och ökar självkänslan.

herpessår

“Herpesutbrotten ger sig direkt”

Hud

Anna Garner, 59, fick kur efter kur av antivirustabletter för sina besvärliga herpesutbrott. Till sist tröttnade hon och sökte hjälp på naturlig väg. Och det funkade. De aggressiva, värkande och vätskande såren blev genast bättre och har kommit mer och mer sällan efter det.

plast i vatten

“Rädslan för mikroplaster är överdriven”

Eko/miljö

Vårt medvetande om den stora förekomsten av mikroplaster i miljön har ökat på senare år. Men hur stor miljö- och hälsofara det faktiskt rör sig om vet vi ännu inte. Nu varnar forskare för överdrivna och felaktiga slutsatser men långt ifrån alla instämmer i kritiken.

Skådespelerskan om åldersfixering, hälsotänk och håret

Naturlig hälsa

Cecilia Ljung blev känd för den breda svenska publiken som Klara Fina, den fattiga torparens dotter, i Selma Lagerlöfs klassiska berättelse, Kejsaren av Portugallien. Det var i början av 1990-talet och Cecilia har sedan dess synts i många svenska produktioner. Hon blev alla småpojkars favorit som Maja Gräddnos i julkalendern Pelle Svanslös. Senare gjorde hon den kvinnliga poliskommissarien i kriminalserien Höök och vi har också sett henne i långköraren Rederiet.

Höstvandra i lågland – din guide

Äventyr

Vandring måste inte vara strapatser i fjällen. Ge dig själv och din familj en dag, en helg eller en vecka i naturen i närheten. Här tipsar friluftsjournalisten Emma V Larsson om olika leder och ger dig smarta tips  inför en låglandsvandring. Och det går utmärkt att ta med barnen.

flicka handlar mat med sin pappa

Budskap om mat skapar oro hos unga

Kost

Den ständiga flödet av budskap om mat och ätande når både barn och vuxna. Det handlar om allt från hälsa till larm om vissa livsmedel. Barn och unga upplever att det är svårt att avgöra vem eller vad de kan lita på och föräldrarnas ord väger tungt.