pengar byter ägare - en läkarhand och en businesshand

Läkemedelsindustrins utbetalningar till läkare granskade i ny studie

Är du läkare är sannolikheten hög att fått pengar från läkemedelsindustrin. Särskilt om du utövar ditt yrkesval i USA.
Är du dessutom kirurg får du troligen mer pengar än övriga läkare. 

Det menar i alla fall en ny studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften JAMA. 

Under 2015 fick nära hälften av alla amerikanska läkare utbetalningar från läkemedelsindustrin. Den totala summan uppgår enligt den nya studien till närmare två och en halv miljarder dollar. Bara 30 procent av dessa läkare är kvinnor. Resterande del, närmare 70 procent, är män - och inte sällan kirurger, vilka enligt studien hade högre sannolikhet att få pengar och vilka, i genomsnitt, erhöll tre gånger mer pengar än allmänläkarna.

► Läs också: Läkare i expertgrupper hos myndighet dolde arvoden från läkemedelsföretag

 

Studien har begränsningar enligt forskarna själva
Ersättningarna kategoriserades utifrån tre områden nämligen generella ersättningar som inkluderade konsultavgifter och mat/dryck, ägarintressen som exempelvis royalties och forskningsbetalningar, och den största summan pengar tillhörde den förstnämnda kategorin, rapporterar Dagens Medicin.

Studien är baserad på register och tillbakablickande och dess begränsningar är enligt forskarna att flera faktorer fanns, vilka inte gick att ta hänsyn till utifrån de databaser som användes. Exempel på sådana faktorer är läkarens ålder, karriärlängd och etnicitet - uppgifter som skulle kunna tänka ha påverkat resultatet. Ytterligare en begränsning, menar de, är att det inte heller undersöktes huruvida utbetalningarna hade någon koppling till läkarens förskrivning eller användning av företagens produkter.

Läs också: Svenska läkare får miljoner av läkemedelsföretag

Pågår även i Sverige
Läkare i USA är inte ensamma om att få pengar av läkemedelsindustrin. Så ser läget, mer eller mindre, ut på de flest håll i världen. Sverige är inget undantag.
Under mars 2017 publicerade tidningen Aftonbladet granskningsserien "Miljonbidragen till läkarna" om hur även svenska läkare tar emot stora summor pengar av läkemedelsindustrin. 1 200 läkare tog emot i genomsnitt 20 000 kronor var av läkemedelsindustrin under 2015, visade granskningen.

Mer läsning?

• Bjudmåltider påverkar vilken medicin läkare väljer att skriva ut
• Svenska läkare får miljoner av läkemedelsföretag
• Ny granskning: Utbredd korruption i hanteringen av läkemedel
• Riksrevisionen efter ny granskning: Läkemedelsjättarna har för stort inflytande
• Läkemedelsverket betalas till 95 procent av läkemedelsindustrin
• Läkemedelsföretag finansierar svensk sjukvård
• Skolelever knäppte läkemedelsföretag på näsan – kopierade prishöjd medicin
• Läkemedelsskandalen som tystades ner – och gick oss förbi

 

Av Isabelle G Hedander

Källa: Dagens Medicin

Referens: Kathryn R. Tringale, BS1; Deborah Marshall, MAS, MD2; Tim K. Mackey, PhD3; et al. Types and Distribution of Payments from Industry to Physicians in 2015. JAMA, publicerad online 2 maj 2017. doi: 10.1001/jama.2017.3091

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Psykologen Anna Bennich visar vägen bort från ensamheten

Mental hälsa

Ofrivillig ensamhet blir allt vanligare, det är inte bundet till någon särskild ålder eller samhällsgrupp – även om den äldre delen av befolkningen är överrepresenterad. Ensamhet kan drabba alla och kan komma som en följd av en skilsmässa, flytt eller sjukdom. Ensamhetens roll vid olika ohälsotillstånd och förtida död går heller inte längre att vifta bort. Kurera ställde några frågor till psykologen Anna Bennich som skrivit en bok i ämnet.

 

Kvinna som äter macka

Vilken ät-typ är du?

Kost

Genuint hungrig eller bara stressad och trött? Ibland äter vi av helt fel orsaker. Identifiera vilken typ av ätare du är och ta första steget till att ändra dina vanor.

Self-care : mat, stress, träning, självkänsla, återhämtning

Chia- och yoghurtswirl

Recept

En vardagslyxig frukost som sätter guldkant på morgonen. Förbered chiapudding, frukt och bär kvällen innan och varva i höga glas tillsammans med yoghurt och granola på morgonen. 

K2 kan förebygga hjärt-kärlsjukdomar

Forskning

K2 är mest känt som vitaminen som kan stärka skelett och vävnad, men ny forskning visar att K2 fyller en viktig funktion för blodets koagulation och för stärka kärlens väggar vilket i slutändan håller hjärt-kärlsjukdomar borta. Analyser har visat att det är vanligt med K2-brist på grund av att det är svårt att få i sig vitaminen i kosten. Det behövs nämligen stora mängder yoghurt, nötkött, mjölk, ost och ägg för att täcka behovet.  

Här får du gratis blodsockerkoll på världsdiabetsdagen

Hälsa

Diabetes är en av våra stora folksjukdomar. Sjukdomen ökar över hela världen, och om 20 år kommer antalet sjuka uppgå till uppskattningsvis 640 miljoner. I Sverige är över en halv miljon människor drabbade och de flesta har typ 2-diabetes. I dag är det världsdiabetesdagen och det uppmärksammas i Stockholm genom att du får ett gratis blodsockertest.

 

Susanne vill hjälpa fler upptäcka fördelarna med naturlig hudvård

Eko/miljö

Journalisten Susanne Hovenäs har i många år – bland annat som skönhetsredaktör på tidningen Hälsa – varit en av de drivande krafterna bakom trenden med naturlig skönhet och hudvård. Nu har hon tagit över ledningen inom NOC Sweden efter grundaren Henrik Olteng som gått vidare till andra uppdrag. Kurera växlade några ord Susanne om hur hon ser på utvecklingen för naturlig hudvård och skönhet.

Överträningssyndrom har nått vanliga motionärer

TRÄNING

Att elitidrottare pressar sig för hårt och kan drabbas av överträningssyndrom, OTS, det är vida känt. Men nu har OTS även nått elitmotionärerna. Symtomen är svårupptäckta eftersom de handlar om humörsvängningar, infektioner, dålig aptit och en oförklarlig trötthet.  Det finns bara ett sätt att komma ur situationen.

 

”Ketogen kost hjälpte mig bli fri från depression”

Mental hälsa

En ketogen diet har många fördelar enligt anhängarna, förutom att den underlättar att hålla vikten sägs den bidra till allmänt bättre välmående och större mental klarhet. Hanna Gillving är funktionsmedicinsk terapeut och kom nyligen ut med boken ”Keto-licious”, och för hennes del bidrog en omläggning till det hon kallar ketogen livsstil till att hon äntligen blev fri från mångåriga besvär med psykisk ohälsa.

Movemberutmaningen – inget barn ska behöva säga ”Hej då pappa”

Krönikan

Jag var sju år när vi fick telefonsamtalet från sjukhuset som sa att pappa hade ramlat ihop i hissen. Hans liv gick inte att rädda. Hjärtat hade gett upp. Att förlora en förälder var givetvis tufft, men idag har jag valt att se det som min största motivation. För jag har en dröm, jag har en vision: Inget barn ska behöva säga ”Hejdå pappa”, det skriver  Pierre Mörck i denna krönika där han vill inspirera till mer rörelse och uppmärksamma ohälsan bland män.

Hästar kan läsa av våra känslolägen – och lägger dem på minnet

Husdjur

Det finns fog för uttrycket att ha minne som en häst. Du som ägt eller tillbringat mycket tid med en häst har kanske upplevt att ni har en speciell kontakt. Kanske har du känt något som liknar vänskap eller att hästen är en del av familjen. Nu visar forskning att känslan troligen är ömsesidig. Hästar kan nämligen inte bara läsa av våra känslolägen – de lägger dem även på minnet.

Djagacida – ris och bönor från Kap verde

Recept

Detta recept på en enkel och väldigt god risrätt från Kap Verde kommer från boken vegetariska recept från hela världen hittar du i den gröna kokboken boken "Zeinas green kitchen" av den omtyckta matprofilen Zeina Mourtada som driver bloggen Zeinas kitchen..

 

Doftöverkänslighet – ett dolt handikapp

Allmänt

Trots att tre miljoner svenskar kan besväras av dofter är osäkerheten om behandling och vad omgivningen kan göra stor, det visar en ny undersökning. Missförstånden är många och var tredje person tror att det kan vara ett psykiskt sjukdomstillstånd. Med Parfymfria veckan hoppas initiativtagarna kunna slå hål på myterna kring sjukdomen och öka kunskapsnivån.

Nya rön inom svensk cancerforskning kan ge effektivare behandling

Forskning

Cirka 60 000 svenskar får varje år ett cancerbesked där tumören är av elakartad karaktär. Trots det går dödligheten i cancer ner, men sjukdomen skördar ändå tusentals liv varje år. Det forskas brett och på olika typer av mediciner för att bromsa och bota cancer. Vid Lunds universitet har man tittat på hur tumörceller kommunicerar med andra ställen i kroppen för att förstå hur spridningen går till. Det ger hopp om nya behandlingsformer.

Är mjölk hälsosamt eller helt onödigt?

Allmänt

Mat väcker alltid starka känslor. Om mjölk är nyttigt eller inte, det diskuteras ofta. En del går i starkt försvarsläge, medan andra ifrågasätter om mjölk är viktigt att dricka. När Kureras kostrådgivare, Cathrine Schück, gjorde ett inlägg på Facebook om varför hon rekommenderar en mjölkfri månad möttes hon av en storm av kritik, och frågade sig varför mjölk blivit ”en helig ko”.

 

De sticker hål på myten om psykopaten

Mental hälsa

Tror du att din chef är psykopat? Eller din granne eller din pojkvän? Sannolikheten är stor att du misstar dig. Vi lever i en tid då myterna om psykopater frodas som aldrig förr, det är något Marianne Kristiansson och Karolina Sörman, båda med stor kunskap i ämnet vill råda bot på. Kurera ställde några frågor till författarna till boken ”Psykopaten”.