Laktoferrin | Kurera.se

Laktoferrin är ett värdefullt glykoprotein som förekommer rikligt i kroppsvätskor hos människor och djur, speciellt i bröstmjölk och i kolostrum från komjölk. Laktoferrin fungerar som ett prebiotika och bidrar till en friskare tarmflora och immunförsvar.

Laktoferrin

Laktoferrin är ett värdefullt glykoprotein som förekommer rikligt i kroppsvätskor hos människor och djur, speciellt i bröstmjölk och i kolostrum från komjölk. Det tillhör järntransport-och-transferrin-familjen. Det förekommer rikligast i kolostrum och består av en proteindel som finns sparsamt i immunoglobuliner från vassleprotein. Laktoferrin fungerar som ett prebiotika och bidrar till en friskare tarmflora och immunförsvar.

Funktion
Biologiska funktioner hos laktoferrin inkluderar följande:
• stimulerar lymfocytaktiviteten
• har inflammationshämmande egenskaper
• har antioxidanta egenskaper
• binder järn och hindrar att järn omvandlas till hydroxylradikaler
• fungerar som en källa till järn för spädbarn som dricker bröstmjölk
• hindrar fettperoxidation i tarmarna
• hämmar tillväxten av negativa bakterier och dödar bakterierna genom att absorbera järn från dem. Detta sker troligtvis p.g.a. laktoferrins förmåga att binda till järn. Människor kan absorbera mycket järn om det är bundet till laktoferrin men laktoferrrinbundet järn kan inte tas upp av patogena bakterier, svamp och parasiter. Laktoferrin ser till att patogena mikroorganismer inte får järn.
• hämmar tillväxten enligt dokumentation på: Escheirichia coli, Staphylococcus epidermidis, Streptococcus pneumoniae, Streptococcus aureus, Vibro cholerae, Pseudomonas aeruginosa, Klebsiella pneumoniae och Candida albicans
• skadar eller hämmar inte tillväxt av vänliga tarmflorabakterier. De t.o.m. gynnar tillväxt av bifidobakterier.

Dosering
50–250 mg dagligen, utspritt i flera doser. Små mängder av laktoferrin är naturligt förekommande i kolostrum eller vassleproteintillskott.

 

Exempel på studier, referenser

Virusdödande egenskaper hos laktoferrin
Laktoferrin verkar ha virusdödande egenskaper mot bl.a. hepatit C.
Ikeda M. et al. ”Characterization of antiviral activity of lactoferrin against hepatitis C virus infection in human cultured cells”. Virus Rex, 2000;66:51-63.

Bakterierdödande egenskaper av laktoferrin
Laktoferrin har starka bakteriedödande egenskaper.
Vorland LH. et al. “Antibacterial effects of lactoferricin“. Scand J Infect Dis, 1999;31:179-184.


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Antalet fall av gonorré och klamydia ökar

Sex- och relationer

Könssjukdomen gonorré ökar lavinartat, förra året smittades cirka 2 700 personer i Sverige. För tio år sedan låg siffran på omkring 800. Samtidigt blir sjukdomen allt svårare att behandla i takt med att den utvecklar resistens mot antibiotika. Även klamydia ökar – främst bland unga kvinnor.

 

Spenat- och kesovåfflor med topping

Recept

Det jobbigaste med att göra våffor är att göra rent våffeljärnet efteråt. Resten är en barnlek. Så muta någon att ta hand om rengöringen och sätt igång! Dessa läckerheter från kokboken "Little green kitchen" fungerar både som matvåfflor och som efterrätt – välj själv vilken topping du vill använda.

Magsyrahämmande läkemedel kan öka risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

 

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.