Enzymet laktoperoxidas förekommer i olika exokrina vätskor som saliv, tårvätska, bronkiala, nasala och intestinala sekretioner. Laktoperoxidas fungerar som ett prebiotika och bidrar till en friskare tarmflora och ett friskare immunförsvar.

Laktoperoxidas

Laktoperoxidas är ett av de enzymer som ofta förekommer i naturen som en del av den icke-immunologiska skyddsmekanism som förekommer både hos människor och hos djur. Laktoperoxidas förekommer i olika exokrina vätskor som saliv, tårvätska, bronkiala, nasala och intestinala sekretioner. Det förekommer även som ett av de mest dominerande enzymerna i mjölk, kolostrum och i immunoglobuliner från vassleprotein. Laktoperoxidas fungerar som ett prebiotika och bidrar till en friskare tarmflora och ett friskare immunförsvar.

Funktion
Laktoperoxidas skyddar mot mikrobinvasion på slemhinnorna. Laktoperoxidas:
• bildar tillsammans med väteperoxid och tiocyanat ett starkt naturligt antibakteriellt system som kallas laktoperoxidassystemet.
• har en stark antibakteriell aktivitet och motarbetar även virus, jäst, svamp och mögel. De skadar bakteriemembranen och hindrar transporten av näring till bakterien.
• har visad effekt mot: Staphylococcus aureus, Campylobacter jejuni, Campylobacter coli, Listeria monocytogenes, Streptococcus och Bacillus arter, Echerichia coli, Salmonella arter och Pseudomonasarter.
• har ingen negativ eller motverkande effekt på vänliga tarmbakterier som L. acidofilus och L. bifidus.

Dosering
10-100 mg dagligen, utspritt i flera doser
• Små mängder av laktoferrin är naturligt förekommande i kolostrum eller vassleprotein tillskott

 

Allmänna källor för prebiotika, probiotika

Adlerbert I. et al. ”Intestinal colonisation with Enterobacteriaceae in Pakistani and Swedish hospital delivered infants”.
Acta Pediatr Scand, 1991;80:602–10.
Adlerbert I. et al. ”High turn-over rate of Echerichia coli strains in the intestinal flora of infants in Pakistan”.
Epidemiol Infect, 1998;121:587–98.
Ahrné S. et al. ”Modern konservering har ändrat tarmfloran”. Swed Med J, 1997;94:40:3493 –5.
Alm JS. et al. “Atopy in children of families with antroposophic lifestyle”. Lancet, 1999;353:1485 –8.
Anon. “Vaginal Bacteria Implicated in Premature Births”. Infectious Disease News, 1991;19
Gluck U. et al. “Ingested probiotics reduce nasal colonization with pathogenic bacteria […]”. Am J Clin Nutr, 2003;77:2:517–20.
Arnold RR. et al. ”Bactericidal activity of human lactoferrin: sensitivity of a variety of microorganisms”.
Infect Immun, 1980:28:3:893–6.
Arunachalam KD. “Role of bifidobacteria in nutrition, medicine and technology”. Nutr Res, 19:1559-1597.
Bailey PJ. et al. “Inhibitory effect of acidophilus cultured colostrum and milk upon the proliferation of ascites tumor”.
Proc 71st Ann Meet Amer Dairy Sci Assoc, 1979; 41.
Barefoot SF. et al. “Detection and activity of Lactacin B, a Bacteriocin produced by Lactobacillus acidophilus”.
Appl Environ Microbiol, 1983;45:1808–15.
Bekkali N. et al. “The role of a probiotics mixture in the treatment of childhood constipation: a pilot study”.
Nutr J , 2007;6:1475–2891–6–17
Bassetti S. et al. “Fungemia with Saccharomyces cerevisiae after treatment with Saccharomyces boulardii”. Am J Med, 1998;105:71–2.
Bengmark S. “Econutrition and health maintenance: A new concept to prevent inflammation, ulceration and sepsis”.
Clin Nutr, 1996;15:1–10.
Bergstedt J. ”Lactobacillus reuteri som probiotisk terapi mot bakteriell vaginit hos avelsråttor, ex. arb”.
2004:19, Veterinärmedicinska fak, SLU.
Bleichner G. et al. ”Saccharomyces boulardii prevents diarrhea in critically ill tube-fed patients. A multicenter, randomized, double-blind
placebo-controlled trial”, Intensive Care Med, 1997;23:517–23.
Bogdanov IG. et al. “Antitumor action of glycopeptides from cell wall of Lactobacillus bulgaricus”.
Bull Exp Biol Med, 1977;84:1750–3.
Borch E. et al. ”Antibacteria effect of the lactoperoxidase/ thiocyanate/hydrogen peroxide system against strains of campylobacter isolated
from poultry”. J Food Protect, 1989:42:91:639–41.
Bruce W. et al. ”Probiotics and the urologist”. Can J Urol. 2003;10:2:1785-9.
Buttram H. ”Overuse of Antibiotics and The Need for Alternatives”. Towns Lett for Doc, 1991:100:867.
Chaitow L. et al. “Probiotics. The Revolutionary, ‘Friendly Bacteria’ Way to Vital Health and Well-being”. Harper Coll, London. 1990.
De Simone C. et al. ”The role of probiotics in modulation of the immune system in man and in animals”. Int J Immunother, 1993;9:23–8.
Ellison RT. et al. ”Damage of the outer membrane of enteric gram-negative bacteria by lactoferrin and transferrin”.
Infect Immun, 1988:56:11:2774–81.
Elmer GW. et al. “Biotherapeutic agents”. JAMA, 1996;275:870–6.
Gibson GR. “Dietary modulation of the human gut microflora using probiotics”. Br J Nutr, 1998;80:209–12.
Gilliand SE. et al. “Antagonistic action of Lactobacillus acidophilus toward intestinal and foodborne pathogens in associative
cultures”. J Food Protect, 1977;40: 820–3.
Gilliand SE. et al. “Factors to consider when selecting a culture of Lactobacillus acidophilus as a dietary adjunct to produce a
hypocholesterolemic effect in humans”. J Dairy Sci, 1990;73:905–11.
Gilliland SE. et al. “Assimilation of Cholesterol by L. acidophilus”. Applied and Environmental Microbiology, 1985;377–81.
Goldin BR. et al. “The effect of milk and lactobacillus feeding on human bacterial enzyme activity”.
Golledge CL. et al. ”Natural therapy for infectious diseases”. Med J Aust, 1996;164:94–5.
Am J Clin Nutr, 1984:39:756–61.
Gorbach SL. et al. “Successful treatment of relapsing Clostridium difficile colitis with Lactobacillus GG”. Lancet, 1987:26:1519.
Hangee-Bauer C. ”Lactobacilli and Human Health”. A Textbook of Natural Medicine, John Bastyr College Publ. USA, 1985.
Hanson LA. et al. “Breast milk and defence against infection in the newborn”. Arch Dis Childh, 1972;47:845–8.
Hendler S. PDR for Nutritional Supplements, Thomson. Montvale, USA, 2001.
Henriksson ÅEK. et al. ”Small intestinal bacterial overgrowth in patients with rheumatoid arthritis”. Ann Rheum Dis, 1993;52:503–10.
Heyman M. et al. ”Antigen absorption by the jejunal epithelium of children with cow´s milk allergy”.
J Allerg Clin Immunol, 1988;24:197–202.
Hilton E. et al. ”Ingestion of yoghurt containing Lactobacillus acidophilus as prophylaxis for candidal vaginitis”.
Ann Intern Med, 1992;116:353–7.
Hood SK. et al. ”Electron microscopic study of the adherence properties of Lactobacillus acidophilus”. J Food Sci, 1987;52:791–805.
Isolauri E. et al. ”Local immune response measured in blood lymphocytes reflects the clinical reactivity of children with cow´s milk
allergy”. Pediatr Res, 1990;28:582–6.
Isolauri E. et al. ”A human Lactobacillus strain (Lactobacillus casei sp strain GG) promotes recovery from acute diarrhea in
children”. Pediatrics, 1991;88:1:90–7.
Jalonen T. ”Identical intestinal permeability changes in children with different clinical manifestations of cow´s milk allergy”.
J Allergy Clin Immunol, 1991;88:737–42.
Kaila ME. et al. “Enhancement of the circulating antibody secreting cell response in human diarrhea by a human Lactobacillus
strain”. Pediatr Res, 1992;32:141–4.
Katke C. ”Intestinal Health”. Nutritional Pearls, 1994:24.
Kawase K. ”Effects of nutrients on the intestinal microflora of infants”. Jpn J Dairy Food Sci, 1982;31:241–3.
Kim JH. et al. ”Oral tolerance to ovalbumine in mice as a model for detecting modulators of the immunologic tolerance to a
specific antigen”. Biol Pharm Bull, 1995;18:854–8.
Kim GS. et al. “Lactobacillus acidophilus as a dietary adjuct for milk to aid lactose digestion in humans”. J Dairy Sci, 66:959–66.
Klaenhammer TR. et al. ”Selection and design of probiotics”. Int J Food Microbio, 1999;50:45–57.
Lidefelt KJ. et al. ”Changes in Periurethral Microflora After Antimicrobila Drugs”. Arch of Dis in Child, 1991;66:683–85.
Loizeau E. “Can antibiotic-associated diarrhea be prevented?” Ann Gastroenterol Hepatol, 1993;29:15–8.
Majamaa H. et al. ”Probiotics; a novel approach in the management of food allergy”. J Allergy Clin Immunol, 1997;99:179–86.
Majamaa H. et al. ”Intestinal inflammation in children with atopic eczema: faecal eosinophil cationic protein and tumour necrosis
factor-alpha as non-invasive indicators of food allergy”. Clin Exp Allergy, 1996:26:181–7.
Majamaa H. et al. ”Lactic acid bacteria in the treatment of acute rotavirus gastroenteritis”.
J Pediatr Gastroenterol Nutr, 1995;20:3:333–8.
McDonough. FE. et al. “Modification of sweet acidophilus milk to improve utilization by lactose-intolerant persons”.
Am J Clin Nutr, 1987;45:570–4.

McFarland LV. et al. “A randomized placebo-controlled trial of Saccharomyces boulardii in combination with standard antibiotics
for Clostridium difficile disease”. JAMA, 1994:22-29;271:1913 –8; Erratum, JAMA, 1994;17:272:518
Meduski J. ”Bifidobacteria, A Synopsis of Its Attributes”. Metagenics Educational Department. San Clemente, USA, 1990.
Melnikova VM. et al. ”The chemoprophylaxis and chemotherapy of opportunistic infections”.
Antibiotiki i Khimioterapiia, 1993;38:44–8.
Metchnikoff E. “The prolongation of life”. Rev. Ed. 1907, Trans. Mitchell C. Heinemann, London, UK.
Mitsuoka T. “Intestinal flora and aging”. Nutr Rev, 1992;50:438 –44; Dairy Sci Abstr, 1974:36:656.
Modler HW. et al. ”Bifidobacteria and bifidogenicfactors”. Can Inst Food Sci Technol J, 1990;23:1:29–41.
Moore WEC. et al. ”Intestinal flora of populations that have a high risk of colon cancer”.
Appl Environ Micrbiol, 1995;61:3202–7.
Moreau MC. et al. ”Effect of the gastrointestinal microflora on induction and maintenance of oral tolerance to ovalbumin in
C3H/HeJ mice”. Infect Immun, 1988;56:2766–8.
Murosaki S. et al. ”Lactobacillus plantarum L-137 suppresses naturally fed antigen-specific IgE production by stimulation of Il-12
production”. J Allergy Clin Immunol, 1998;102:57–64.
Mutai M. et al. ”Ecology of Bifidobacterium in the human intestinal flora”. Bifidobacferia Microflora, 1987;6:2:33–41.
Olah A. et al. “Randomized clinical trial of specific lactobacillus and fibre supplement to early enteral nutrition in patients with
acute pancreatitis”. Br J Surg, 2002;89:1103–7.
Oyama N. et al. ”Antibiotic use during infancy promotes a shift in the TH1/TH2 balance toward TH2-dominant immunity in mice”.
J Allergy Clin Immunol, 2001;107:1:153–9.
Paul S. ”Advanced Probiotic Nutrition”, Metagenics Educational Department, San Clemente, USA, 1994.
Perapoch J. et al. ”Fungemia with Saccharomyces cerevisiae in two newborns, only one of whom had been treated with Ultra-
Levura”. Eur J Clin Microbiol Infect Dis, 2000;19:468–70.
Perdigon G. et al. ”Effect on perorally administered lactobacilli on macrophage activity in mice”. Infect Immun, 1986;53:404–10.
Perdigon G. et al. ”Immune system stimulation by probiotics”. J Dairy Sci, 1995;78:1597–606.
Perdigon G. et al. ”Systemic augmentation of the immune response in mice by feeding fermented milks with Lactobacillus casei and
Lactobacillus acidophilus”. Immunology, 1988;63:17 –23.
Perdigon G. et.al. “The oral administration of lactic acid bacteria increases the mucosal intestinal immunity in respons to
enteropathogens”. J Food Protect, 1990;53:404 –10.
Rasic J. ”A Chart of Microorganisms Used as Probiotics”. Natren Educational Department. Westlake Village, USA, 1990.
Rasic JL. “The role of dairy foods containing bifido and acidophilus bacteria in nutrition and health”. N Eur Dairy J, 1983;4:80–8.
Reid G. et al. ”Implantation of Lactobacillus casei var rhamnosus into vagina”. Lancet, 1994;344:1229.
Reid G. ”Investigation of the properties of Lactobacillus acidophilus NCFM as a possible probiotic for the urogenital tract”.
Int Dairy J, 2000;10:415–19.
Reiter B. et al. “Lactoperoxidase antibacterial system: natural occurrence, biological functions and practical applications”.
J Food Protect, 1984:47:9:724–32.
Rowland IR. et al. “Effect of Bifidobacterium longum and inulin on gut bacterial metabolism and carcinogen-induced aberrant
crypt foci in rats”. Carcinogenesis, 1998;19:2:281–5.
Saavedra JM. et al. ”Feeding of Bifidobacterium bifidum and Streptococcus thermophilus to infants in hospital for prevention of
diarrhoea and shedding of rotavirus”. Lancet, 1994;15:344:1046–9.
Sanders ME. et al. “Invited review:the scientific basis of Lactobacillus acidophilus NCFM functionality as a probiotic”.
J Dairy Sci, 2001;84:319–31.
Santelmann H. “Yeast metabolic products, yeast antigens and yeast as possible triggers for irritable bowel syndrome”.
Eur J Gastroenterol Hepatol, 2005; 17:1:21–26.
Scarpignato C. et al. “Prevention and treatment of traveler’s diarrhea: a clinical pharmacological approach”.
Chemotherapy, 1995;41:48–81.
Schaffri EJ. et al. ”Immunomodulation of human blood cells following the ingestion of lactic acid bacteria”.
J Dairy Sci, 1994;78:491–7.
Schauss A. ”Lactobacillus Acidophilus: Method of Action, Clinical Application, and Toxicity Data”.
J of Advancem in Med, 1990;3: 1–12.
Scheppech W. ”Effects of short chain fatty acids on gut morphology and function”. Gut, 1994;35:535–8.
Schroff K. et al. “Commensal enteric bacteria engender a self-limiting humoral mucosal immune response while permanently
colonizing the gut”. Infect Immun, 1995;63:3904–13.
Shida K. et al. ”Lactobacillus casei inhibits antigen-induced IgE secretion through regulation of cytokine production in murine
splenocyte cultures”. Int Arch Allergy Clin Immuno, 1998;102:278–87.
Shortt C. “The probiotic century:historical and current perspectives”. Trends Food Sci Technol, 1999;10:411-417.
Smirnov VV. et al. “The current concepts of the mechanisms of the therapeutic-prophylactic action of probiotics from bacteria in
the genus bacillus”. Mikrobiolohichnyi Zhurnal, 1993;55:92–112.
Sudo N. et al. ”The requirement of the intestinal bacterial flora for the development of an IgE production system fully susceptible to
oral tolerance induction”. J Immunol, 1997;159:1739–45.
Sullivan A. et al. ”Effect of antimicrobial agents on the ecological balance of human microflora”.
Lancet Infect Dis, 2001;1:2:101–14.
Tejada-Simon MV. et al. ”Ingestion of yoghurt containing Lactobacillus acidaphilus and Bifidobacterium to potentiate
immunoglobulin A responses to cholera toxin in mice”. J Dairy Sci, 1999;82:4:649–60.
Veldman A. ”Probiotics”. Tijdschrift voor Diergeneeskunde, 1992;117:345–8.
Williams CH. et al. “Influence of Dietary Neosugar on Selected Bacterial Groups of the Human Faecal Microbiota”.
Microb Ecol Health Dis, 1994;7:91–7.
Yasui HN. et al.”Detection of Bifidobacterium stains that induse large quantities of IgA”.
Microbiol Ecol Health Dis, 1992;5:155–62.
www.umm.edu


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Är det riskfritt att använda deodorant med aluminiumklorid?

Hud

Aluminiumklorid skyddar dig från att svettas under armarna – men det är inte helt riskfritt. Förutom att det kan orsaka klåda, eksem och andra hudirritationer misstänks aluminiumklorid kunna öka risken för sjukdomar som bröstcancer och Alzheimer. Ett miljövänligt alternativ är ett klokare val.

Saffran hjälper Cristbeth att sova

Naturlig hälsa

Chrisbeth Gradell kunde sova fyra timmar per natt – som mest. Nu har hon för första gången på över 30 år sovit en hel natt. Hon har dessutom blivit piggare och gladare på dagarna. Knepet bygger på traditionell persisk medicin – och stavas saffran. – Nu känner jag igen mitt positiva jag igen, säger hon.

8 av 10 har magnesiumbrist – här är maten som innehåller magnesium

Fakta

Magnesium är ett vanligt och viktigt mineral som nästan 80 procent av svenskarna har brist på. Anledningen till att så många har för lite magnesium i kroppen beror på att mineralet förbrukas snabbare när vi stressar men också att dagens mat inte är tillräckligt magnesiumrik. Vill du öka på ditt magnesiumintag ät kakao, bönor, havregryn eller nötter.

 

Ny rapport: Allt vanligare med olika matvanor i hushållen

Kost

Våra matvanor förändras snabbt. I ett och samma hushåll händer det allt oftare att vi har olika önskemål när det kommer till maten och många väljer att laga flera olika rätter till middag. Även när det kommer till måltidsdryck varierar det stort, den vanliga mjölken får ge allt mer plats åt växtbaserade och laktosfria alternativ, det visar ny statistik från Magrapporten 2019.

 

Ny forskning: Så ska ungdomar sova längre och bättre

Forskning

Tonåringar behöver sova mellan nio och tio timmar per natt. Det gör dom flesta inte. Efter den så kallade Trestadsstudien som visade att ungdomarna kom till skolan och hade sovit för lite skapade forskare vid Örebro universitet ett sömnprogram som fått flera ungdomar att sova bättre. Det blev ett lyckosamt projekt som fler skolor vill ta efter.

Birgitta förändrade livsstil och blev fri smärta och värk

Hälsa

I dag mår kocken och kokboksförfattaren Birgitta Höglund riktigt bra. Men livet har inte alltid var så här bra. För 15 år sedan var Birgitta överviktig och sjukskriven för smärta i ryggen. När ingen hjälp fanns inom räckhåll bestämde hon sig för att söka svaren själv. En kombination av kost och träning har förändrat hennes liv och sedan skadan i ryggen uppstod för snart 20 år sedan. Hennes mat- och livsstilsblogg där Birgitta pratar hälsa och mat har blivit riktigt populär med mer än 1 500 besökare om dagen.

Färsk studie visar att vi skäms för våra klädinköp

Eko/miljö

Många av oss vill ställa om till ett mer hållbart sätt att leva och konsumera även när det kommer till mode – men det är inte alltid vi lyckas leva upp till våra förväntningar. Det kan göra att vi känner misslyckande och skam. För att kunna ställa om hjälper det om vi bättre förstår våra känslor kring kläder menar forskare vid Göteborgs universitet.

 

En kvart om dagen – det räcker för att sänka stressen

Allmänt

Psykisk ohälsa, som ofta är stressrelaterad, har ökat de senaste decennierna och det fortsätter att öka så snabbt att det nu ses som det största hotet mot våran hälsa. Statistiken är nedslående och visst, en del livssituationer är svåra att påverka, men det går att sänka stressen. Lär dig att varva ner och att ge dig tid för återhämtning, då klarar du stress bättre. En kvart om dagen, det räcker.

Studie: Samband mellan hudbesvär och psykisk ohälsa

Mental hälsa

Varför kliar vi oss? Det kan bero på många saker, något som hittills varit ganska okänt är att det finns en koppling mellan klåda och psykisk ohälsa. Även om kopplingen mellan besvär som eksem och psoriasis och psykisk ohälsa har undersökts tidigare, menar forskare att vi bara precis börjat förstå omfattningen av sambandet.

 

Ätstörningar kan ha en genetisk orsak

Forskning

En procent av flickor mellan 13 och 30 år lider av anorexi, men mörkertalet tros vara stort. Bara tio procent av alla som drabbas av en ätstörning får diagnos och behandling. Fokus har legat på den psykologiska biten, men nu visar forskning att det finns en tydlig genetisk koppling.

Ny studie på atopiskt eksem kan ge effektivare behandling

Forskning

Personer med atopiskt eksem har en inflammerad hud som kliar och är torr. En svensk-finsk studie visar att atopiker har många fler Staphylococcus aureus-bakterier på huden jämfört med friska personer. Dessa bakterier tränger bort de goda, hälsobefrämjande bakterier. Upptäckten kan bereda väg för nya behandlingsmetoder.

Emma Kronborg: “Vill du köpa eller äga?”

Krönikan

Genom att se på det vi redan äger med nya ögon kan vi minska lusten att köpa nytt. "Uppskatta det du har, allt som du betraktar med kärlek blir vackert." skriver Emma Kronborg i denna krönika. Det handlar inte om att sluta konsumera utan att nöja oss med att köpa det vi behöver och istället lära oss älska och vårda det vi redan har,

 

Jan G Bruhn: “Läkare borde lära sig mer om örternas helande kraft”

Kureras experter

När apotekaren Jan G Bruhn första gången föreläste om naturmediciner på Karolinska Institutet blev han utbuad. 30 år senare, vid en föreläsning för blivande läkare, kunde studenterna inte sluta ställa frågor. Trots att mycket har hänt under de senaste decennierna är örtmediciner långt ifrån accepterade av etablissemanget. I dag är Jan G Bruhn pensionerad och nu vi har nöjet att hälsa Jan välkommen som ny expert på Kurera.

”Framtidens näringstillskott är rena och veganska”

Hälsa

Stephen Terrass är grundare av företaget Terranova, ett av få storskaliga företag som tillverkar tillskott helt fria från tillsatser och som också är helt veganska. Det är en trend som är här för att stanna, tror Stephen Terrass. I ett samtal med Kurera berättar han om Terranovas unika koncept Magnifood och om hälsotrenderna som är att vänta.