Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Enzymet laktoperoxidas förekommer i olika exokrina vätskor som saliv, tårvätska, bronkiala, nasala och intestinala sekretioner. Laktoperoxidas fungerar som ett prebiotika och bidrar till en friskare tarmflora och ett friskare immunförsvar.

Laktoperoxidas

Laktoperoxidas är ett av de enzymer som ofta förekommer i naturen som en del av den icke-immunologiska skyddsmekanism som förekommer både hos människor och hos djur. Laktoperoxidas förekommer i olika exokrina vätskor som saliv, tårvätska, bronkiala, nasala och intestinala sekretioner. Det förekommer även som ett av de mest dominerande enzymerna i mjölk, kolostrum och i immunoglobuliner från vassleprotein. Laktoperoxidas fungerar som ett prebiotika och bidrar till en friskare tarmflora och ett friskare immunförsvar.

Funktion
Laktoperoxidas skyddar mot mikrobinvasion på slemhinnorna. Laktoperoxidas:
• bildar tillsammans med väteperoxid och tiocyanat ett starkt naturligt antibakteriellt system som kallas laktoperoxidassystemet.
• har en stark antibakteriell aktivitet och motarbetar även virus, jäst, svamp och mögel. De skadar bakteriemembranen och hindrar transporten av näring till bakterien.
• har visad effekt mot: Staphylococcus aureus, Campylobacter jejuni, Campylobacter coli, Listeria monocytogenes, Streptococcus och Bacillus arter, Echerichia coli, Salmonella arter och Pseudomonasarter.
• har ingen negativ eller motverkande effekt på vänliga tarmbakterier som L. acidofilus och L. bifidus.

Dosering
10-100 mg dagligen, utspritt i flera doser
• Små mängder av laktoferrin är naturligt förekommande i kolostrum eller vassleprotein tillskott

 

Allmänna källor för prebiotika, probiotika

Adlerbert I. et al. ”Intestinal colonisation with Enterobacteriaceae in Pakistani and Swedish hospital delivered infants”.
Acta Pediatr Scand, 1991;80:602–10.
Adlerbert I. et al. ”High turn-over rate of Echerichia coli strains in the intestinal flora of infants in Pakistan”.
Epidemiol Infect, 1998;121:587–98.
Ahrné S. et al. ”Modern konservering har ändrat tarmfloran”. Swed Med J, 1997;94:40:3493 –5.
Alm JS. et al. “Atopy in children of families with antroposophic lifestyle”. Lancet, 1999;353:1485 –8.
Anon. “Vaginal Bacteria Implicated in Premature Births”. Infectious Disease News, 1991;19
Gluck U. et al. “Ingested probiotics reduce nasal colonization with pathogenic bacteria […]”. Am J Clin Nutr, 2003;77:2:517–20.
Arnold RR. et al. ”Bactericidal activity of human lactoferrin: sensitivity of a variety of microorganisms”.
Infect Immun, 1980:28:3:893–6.
Arunachalam KD. “Role of bifidobacteria in nutrition, medicine and technology”. Nutr Res, 19:1559-1597.
Bailey PJ. et al. “Inhibitory effect of acidophilus cultured colostrum and milk upon the proliferation of ascites tumor”.
Proc 71st Ann Meet Amer Dairy Sci Assoc, 1979; 41.
Barefoot SF. et al. “Detection and activity of Lactacin B, a Bacteriocin produced by Lactobacillus acidophilus”.
Appl Environ Microbiol, 1983;45:1808–15.
Bekkali N. et al. “The role of a probiotics mixture in the treatment of childhood constipation: a pilot study”.
Nutr J , 2007;6:1475–2891–6–17
Bassetti S. et al. “Fungemia with Saccharomyces cerevisiae after treatment with Saccharomyces boulardii”. Am J Med, 1998;105:71–2.
Bengmark S. “Econutrition and health maintenance: A new concept to prevent inflammation, ulceration and sepsis”.
Clin Nutr, 1996;15:1–10.
Bergstedt J. ”Lactobacillus reuteri som probiotisk terapi mot bakteriell vaginit hos avelsråttor, ex. arb”.
2004:19, Veterinärmedicinska fak, SLU.
Bleichner G. et al. ”Saccharomyces boulardii prevents diarrhea in critically ill tube-fed patients. A multicenter, randomized, double-blind
placebo-controlled trial”, Intensive Care Med, 1997;23:517–23.
Bogdanov IG. et al. “Antitumor action of glycopeptides from cell wall of Lactobacillus bulgaricus”.
Bull Exp Biol Med, 1977;84:1750–3.
Borch E. et al. ”Antibacteria effect of the lactoperoxidase/ thiocyanate/hydrogen peroxide system against strains of campylobacter isolated
from poultry”. J Food Protect, 1989:42:91:639–41.
Bruce W. et al. ”Probiotics and the urologist”. Can J Urol. 2003;10:2:1785-9.
Buttram H. ”Overuse of Antibiotics and The Need for Alternatives”. Towns Lett for Doc, 1991:100:867.
Chaitow L. et al. “Probiotics. The Revolutionary, ‘Friendly Bacteria’ Way to Vital Health and Well-being”. Harper Coll, London. 1990.
De Simone C. et al. ”The role of probiotics in modulation of the immune system in man and in animals”. Int J Immunother, 1993;9:23–8.
Ellison RT. et al. ”Damage of the outer membrane of enteric gram-negative bacteria by lactoferrin and transferrin”.
Infect Immun, 1988:56:11:2774–81.
Elmer GW. et al. “Biotherapeutic agents”. JAMA, 1996;275:870–6.
Gibson GR. “Dietary modulation of the human gut microflora using probiotics”. Br J Nutr, 1998;80:209–12.
Gilliand SE. et al. “Antagonistic action of Lactobacillus acidophilus toward intestinal and foodborne pathogens in associative
cultures”. J Food Protect, 1977;40: 820–3.
Gilliand SE. et al. “Factors to consider when selecting a culture of Lactobacillus acidophilus as a dietary adjunct to produce a
hypocholesterolemic effect in humans”. J Dairy Sci, 1990;73:905–11.
Gilliland SE. et al. “Assimilation of Cholesterol by L. acidophilus”. Applied and Environmental Microbiology, 1985;377–81.
Goldin BR. et al. “The effect of milk and lactobacillus feeding on human bacterial enzyme activity”.
Golledge CL. et al. ”Natural therapy for infectious diseases”. Med J Aust, 1996;164:94–5.
Am J Clin Nutr, 1984:39:756–61.
Gorbach SL. et al. “Successful treatment of relapsing Clostridium difficile colitis with Lactobacillus GG”. Lancet, 1987:26:1519.
Hangee-Bauer C. ”Lactobacilli and Human Health”. A Textbook of Natural Medicine, John Bastyr College Publ. USA, 1985.
Hanson LA. et al. “Breast milk and defence against infection in the newborn”. Arch Dis Childh, 1972;47:845–8.
Hendler S. PDR for Nutritional Supplements, Thomson. Montvale, USA, 2001.
Henriksson ÅEK. et al. ”Small intestinal bacterial overgrowth in patients with rheumatoid arthritis”. Ann Rheum Dis, 1993;52:503–10.
Heyman M. et al. ”Antigen absorption by the jejunal epithelium of children with cow´s milk allergy”.
J Allerg Clin Immunol, 1988;24:197–202.
Hilton E. et al. ”Ingestion of yoghurt containing Lactobacillus acidophilus as prophylaxis for candidal vaginitis”.
Ann Intern Med, 1992;116:353–7.
Hood SK. et al. ”Electron microscopic study of the adherence properties of Lactobacillus acidophilus”. J Food Sci, 1987;52:791–805.
Isolauri E. et al. ”Local immune response measured in blood lymphocytes reflects the clinical reactivity of children with cow´s milk
allergy”. Pediatr Res, 1990;28:582–6.
Isolauri E. et al. ”A human Lactobacillus strain (Lactobacillus casei sp strain GG) promotes recovery from acute diarrhea in
children”. Pediatrics, 1991;88:1:90–7.
Jalonen T. ”Identical intestinal permeability changes in children with different clinical manifestations of cow´s milk allergy”.
J Allergy Clin Immunol, 1991;88:737–42.
Kaila ME. et al. “Enhancement of the circulating antibody secreting cell response in human diarrhea by a human Lactobacillus
strain”. Pediatr Res, 1992;32:141–4.
Katke C. ”Intestinal Health”. Nutritional Pearls, 1994:24.
Kawase K. ”Effects of nutrients on the intestinal microflora of infants”. Jpn J Dairy Food Sci, 1982;31:241–3.
Kim JH. et al. ”Oral tolerance to ovalbumine in mice as a model for detecting modulators of the immunologic tolerance to a
specific antigen”. Biol Pharm Bull, 1995;18:854–8.
Kim GS. et al. “Lactobacillus acidophilus as a dietary adjuct for milk to aid lactose digestion in humans”. J Dairy Sci, 66:959–66.
Klaenhammer TR. et al. ”Selection and design of probiotics”. Int J Food Microbio, 1999;50:45–57.
Lidefelt KJ. et al. ”Changes in Periurethral Microflora After Antimicrobila Drugs”. Arch of Dis in Child, 1991;66:683–85.
Loizeau E. “Can antibiotic-associated diarrhea be prevented?” Ann Gastroenterol Hepatol, 1993;29:15–8.
Majamaa H. et al. ”Probiotics; a novel approach in the management of food allergy”. J Allergy Clin Immunol, 1997;99:179–86.
Majamaa H. et al. ”Intestinal inflammation in children with atopic eczema: faecal eosinophil cationic protein and tumour necrosis
factor-alpha as non-invasive indicators of food allergy”. Clin Exp Allergy, 1996:26:181–7.
Majamaa H. et al. ”Lactic acid bacteria in the treatment of acute rotavirus gastroenteritis”.
J Pediatr Gastroenterol Nutr, 1995;20:3:333–8.
McDonough. FE. et al. “Modification of sweet acidophilus milk to improve utilization by lactose-intolerant persons”.
Am J Clin Nutr, 1987;45:570–4.

McFarland LV. et al. “A randomized placebo-controlled trial of Saccharomyces boulardii in combination with standard antibiotics
for Clostridium difficile disease”. JAMA, 1994:22-29;271:1913 –8; Erratum, JAMA, 1994;17:272:518
Meduski J. ”Bifidobacteria, A Synopsis of Its Attributes”. Metagenics Educational Department. San Clemente, USA, 1990.
Melnikova VM. et al. ”The chemoprophylaxis and chemotherapy of opportunistic infections”.
Antibiotiki i Khimioterapiia, 1993;38:44–8.
Metchnikoff E. “The prolongation of life”. Rev. Ed. 1907, Trans. Mitchell C. Heinemann, London, UK.
Mitsuoka T. “Intestinal flora and aging”. Nutr Rev, 1992;50:438 –44; Dairy Sci Abstr, 1974:36:656.
Modler HW. et al. ”Bifidobacteria and bifidogenicfactors”. Can Inst Food Sci Technol J, 1990;23:1:29–41.
Moore WEC. et al. ”Intestinal flora of populations that have a high risk of colon cancer”.
Appl Environ Micrbiol, 1995;61:3202–7.
Moreau MC. et al. ”Effect of the gastrointestinal microflora on induction and maintenance of oral tolerance to ovalbumin in
C3H/HeJ mice”. Infect Immun, 1988;56:2766–8.
Murosaki S. et al. ”Lactobacillus plantarum L-137 suppresses naturally fed antigen-specific IgE production by stimulation of Il-12
production”. J Allergy Clin Immunol, 1998;102:57–64.
Mutai M. et al. ”Ecology of Bifidobacterium in the human intestinal flora”. Bifidobacferia Microflora, 1987;6:2:33–41.
Olah A. et al. “Randomized clinical trial of specific lactobacillus and fibre supplement to early enteral nutrition in patients with
acute pancreatitis”. Br J Surg, 2002;89:1103–7.
Oyama N. et al. ”Antibiotic use during infancy promotes a shift in the TH1/TH2 balance toward TH2-dominant immunity in mice”.
J Allergy Clin Immunol, 2001;107:1:153–9.
Paul S. ”Advanced Probiotic Nutrition”, Metagenics Educational Department, San Clemente, USA, 1994.
Perapoch J. et al. ”Fungemia with Saccharomyces cerevisiae in two newborns, only one of whom had been treated with Ultra-
Levura”. Eur J Clin Microbiol Infect Dis, 2000;19:468–70.
Perdigon G. et al. ”Effect on perorally administered lactobacilli on macrophage activity in mice”. Infect Immun, 1986;53:404–10.
Perdigon G. et al. ”Immune system stimulation by probiotics”. J Dairy Sci, 1995;78:1597–606.
Perdigon G. et al. ”Systemic augmentation of the immune response in mice by feeding fermented milks with Lactobacillus casei and
Lactobacillus acidophilus”. Immunology, 1988;63:17 –23.
Perdigon G. et.al. “The oral administration of lactic acid bacteria increases the mucosal intestinal immunity in respons to
enteropathogens”. J Food Protect, 1990;53:404 –10.
Rasic J. ”A Chart of Microorganisms Used as Probiotics”. Natren Educational Department. Westlake Village, USA, 1990.
Rasic JL. “The role of dairy foods containing bifido and acidophilus bacteria in nutrition and health”. N Eur Dairy J, 1983;4:80–8.
Reid G. et al. ”Implantation of Lactobacillus casei var rhamnosus into vagina”. Lancet, 1994;344:1229.
Reid G. ”Investigation of the properties of Lactobacillus acidophilus NCFM as a possible probiotic for the urogenital tract”.
Int Dairy J, 2000;10:415–19.
Reiter B. et al. “Lactoperoxidase antibacterial system: natural occurrence, biological functions and practical applications”.
J Food Protect, 1984:47:9:724–32.
Rowland IR. et al. “Effect of Bifidobacterium longum and inulin on gut bacterial metabolism and carcinogen-induced aberrant
crypt foci in rats”. Carcinogenesis, 1998;19:2:281–5.
Saavedra JM. et al. ”Feeding of Bifidobacterium bifidum and Streptococcus thermophilus to infants in hospital for prevention of
diarrhoea and shedding of rotavirus”. Lancet, 1994;15:344:1046–9.
Sanders ME. et al. “Invited review:the scientific basis of Lactobacillus acidophilus NCFM functionality as a probiotic”.
J Dairy Sci, 2001;84:319–31.
Santelmann H. “Yeast metabolic products, yeast antigens and yeast as possible triggers for irritable bowel syndrome”.
Eur J Gastroenterol Hepatol, 2005; 17:1:21–26.
Scarpignato C. et al. “Prevention and treatment of traveler’s diarrhea: a clinical pharmacological approach”.
Chemotherapy, 1995;41:48–81.
Schaffri EJ. et al. ”Immunomodulation of human blood cells following the ingestion of lactic acid bacteria”.
J Dairy Sci, 1994;78:491–7.
Schauss A. ”Lactobacillus Acidophilus: Method of Action, Clinical Application, and Toxicity Data”.
J of Advancem in Med, 1990;3: 1–12.
Scheppech W. ”Effects of short chain fatty acids on gut morphology and function”. Gut, 1994;35:535–8.
Schroff K. et al. “Commensal enteric bacteria engender a self-limiting humoral mucosal immune response while permanently
colonizing the gut”. Infect Immun, 1995;63:3904–13.
Shida K. et al. ”Lactobacillus casei inhibits antigen-induced IgE secretion through regulation of cytokine production in murine
splenocyte cultures”. Int Arch Allergy Clin Immuno, 1998;102:278–87.
Shortt C. “The probiotic century:historical and current perspectives”. Trends Food Sci Technol, 1999;10:411-417.
Smirnov VV. et al. “The current concepts of the mechanisms of the therapeutic-prophylactic action of probiotics from bacteria in
the genus bacillus”. Mikrobiolohichnyi Zhurnal, 1993;55:92–112.
Sudo N. et al. ”The requirement of the intestinal bacterial flora for the development of an IgE production system fully susceptible to
oral tolerance induction”. J Immunol, 1997;159:1739–45.
Sullivan A. et al. ”Effect of antimicrobial agents on the ecological balance of human microflora”.
Lancet Infect Dis, 2001;1:2:101–14.
Tejada-Simon MV. et al. ”Ingestion of yoghurt containing Lactobacillus acidaphilus and Bifidobacterium to potentiate
immunoglobulin A responses to cholera toxin in mice”. J Dairy Sci, 1999;82:4:649–60.
Veldman A. ”Probiotics”. Tijdschrift voor Diergeneeskunde, 1992;117:345–8.
Williams CH. et al. “Influence of Dietary Neosugar on Selected Bacterial Groups of the Human Faecal Microbiota”.
Microb Ecol Health Dis, 1994;7:91–7.
Yasui HN. et al.”Detection of Bifidobacterium stains that induse large quantities of IgA”.
Microbiol Ecol Health Dis, 1992;5:155–62.
www.umm.edu


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Poké bowl

Sväng ihop en exotisk poké bowl!

Recept

Snart är Veganuary slut för i år – den globala kampanjen som inspirerar oss till att äta mer växtbaserat i januari. Passa på att svänga ihop en smarrig och hälsosam poké bowl med bland annat mango, avokado, rotfrukter och belugalinser! 

kvinna med tekopp

Ny kost gav Anna-Lena hälsan tillbaka

Naturlig hälsa

Anna-Lena Nordin hade tränat hårt, stressat och fastat och trodde att viktminskningen var ett resultat av det. Men när minnet svek och ena ögat förändrades förstod hon att något var fel. En läkarundersökning gav svaret: Graves sjukdom, överfunktion i sköldkörteln. Anna-Lena la om kosten igen, nu med fokus på autoimmunt protokoll –  och mår nu riktigt bra.

 

kvinna blåser på snö

Därför behöver äldre tillskott

Hälsa

I takt med att vi blir äldre minskar kroppens egen produktion av viktiga näringsämnen. Då är det viktigt att se över sina matvanor. Men det är svårt, ibland omöjligt att få kosten att täcka behoven. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander ger förslag på vitaminer och mineraler som är betydelsefulla för äldres hälsa.

många människor

Forskare har funnit gener som skyddar mot svår covid-19 

Forskning

Bakomliggande sjukdomar och hög ålder är det största faktorerna som påverkar risken att bli svårt sjuk i covid-19. Nu har forskare vid bland annat Karolinska sjukhuset lyckats hitta en variant av gener som skyddar mot att bli allvarligt sjuk i covid-19. Hälften av alla i västvärlden bär på denna variant.

Frukt, grönsaker, bär och nötter

Tio antiinflammatoriska livsmedel

Kost

En starkt bidragande orsak till många av våra vanliga folksjukdomar är vår kost. Men du kan också hålla dig frisk med hjälp av kosten. Här listar vi 10 antiinflammatoriska råvaror att äta mer av.

Collage: Kvinna applicerar ansiktsolja och 6 olika ansiktsoljor

Skönhetspanelen testar: Ansiktsoljor

Hud

En ansiktsolja stärker och skyddar huden mot väder och vind, inte minst under kallare årstider. Vi letar efter en olja som återfuktar, gör huden mjuk och minskar synliga tecken på torr och trött hud – utan att irritera. Vilken glider in som vinnare i vårt test?

Två pastabilder: gnocchi och spaghetti med pesto

Två busenkla gröna pastarecept

Recept

Det är Veganuary och vi vill äta extra mycket grönt och köttfritt! Men när tid och ork tryter i vardagen behövs recept som är lika enkla som goda. Dessa två klassiker, gnocchigratäng och pasta al pesto, är precis det!

 

kvinna tittar i iPad och lagar hälosam mat

Planera vårens detox redan nu

Hälsa

Om du känner dig trött och magen krånglar, urinen är mörk och tungan har vit eller gul beläggning kan det vara tecken på att levern är överbelastad. Prova att ha några veckor med ett renare leverne – det gör dig med all säkerhet piggare.

Kvinna som kallbadar i isvak

10 tips för ett säkert vinterbad

Mental hälsa

Kallbad är en aktivitet som har exploderat i popularitet de senaste åren. Och många vittnar om att de mår bra av det. Nybörjare? Så här förbereder du dig på rätt sätt för en så härlig och säker vinterbadstund som möjligt.

läkare håller i spruta

DEBATT: “Det bortglömda folket: Vi med naturlig immunitet – vaccinera eller ej?”

Kurera debatt

Covid-19 har fullt förståeligt tvingat myndigheterna till olika åtgärder för att minska den negativa påverkan av covid-19. Det som inte är förståeligt, eftersom det finns betryggande och övertygande evidens och fakta, är varför man konsekvent undviker att adressera och ta hänsyn till den numera stora gruppen (1,25 miljoner) av personer som har naturlig immunitet via en genomgången covid-19. En naturlig immunitet som man nu vet är bredare, djupare och att den räcker betydligt längre än en immunitet inducerad via vaccin. Det skriver osteopaten Leif Widebert i ett debattinlägg i Kurera.

kvinna klipper

Dags att sluta röka? Så lyckas du

Hälsa

Allt färre svenskar röker idag. Totalt sett är det bara sju procent i riket som röker, men pandemin har gjort att det ökat något. En Sifo-undersökning berättar att en av fyra vill sluta. Här kommer några goda råd för att nå lyckat resultat.

 

Leende kvinna i vit handduk och handduksturban smörjer in sig med gul kräm

Mera glow med gurkmeja!

Hud

Gurkmeja, den gul-orange kryddan som är en släkting med ingefära, kopplas till många hälsofördelar och läkande egenskaper. Men den antiinflammatoriska superkryddan kan även göra under för din hy och få den att stråla!

Falafelsallad

Fira Veganuary med en matig sallad!

Eko/miljö

Veganuary är här  – det globala initiativet som årligen vill inspirera oss till att äta veganskt under januari månad. Och till att äta mer växtbaserat över lag, för den egna och planetens hälsa. Det firar vi med att bjuda på ett smakrikt och lättlagat salladsrecept!

kvinna äter katrinplommon

Trög mage? Här är mat som är bra vid förstoppning

Mage

Trög mage drabbar alla lite då och då. Har du problem med förstoppning ska du ta och titta över vad du äter. Brist på fibrer kan vara en bakomliggande orsak men även vätskebrist kan ge trög mage. Här är några livsmedel som är särskilt bra att äta för dig som har problem med att magen stannar av.

 

kvinna lyfter hantlar

Så mycket vinner du på att börja styrketräna

Träning

Sverige är bland de länder som har flest personer med stillasittande jobb. Vi sitter nio-tio timmar varje dag och det påverkar hälsan. Vi behöver röra på oss mer, men det behöver inte bli jobbigt och ta en massa tid. Lite fler promenader kan förändra en hel del, och lägger du bara till lite styrketräning någon dag i veckan kan det betyda mycket för din hälsa. Studier visar att om du lyfter lite vikter kan det faktiskt förlänga sitt liv – med hela 15 år.

Visste du det här om nyttiga propolis?

Naturlig hälsa

Visste du att propolis har visad effekt på antibiotikaresistenta bakterier? Och att de hjälper mot både bältros, munherpes och är en effektiv behandling vid olika svampinfektioner. Propolis finns i tuggummi som kan tuggas vid halsont, i munspray, tandkräm och halstabletter.

kvinna äter nyttig mat

Så kommer du in i bättre matvanor

Kost

Nu när jul- och nyårshelgen har passerat kanske du vill äta mindre och sundare, men har svårt att få regelbundenhet och hälsosammare matvanor. Du är långt ifrån ensam – och det finns bra knep. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander, hjälper dig att hitta tillbaka till ett sunt och hälsosamt ätande.

 

Bibimbap

Bjud på bibimbap – på klimatsmart vis

Recept

Bibimbap är en populär koreansk rätt där grönsaker blandas med ris, ägg och ofta någon form av kött. Den här vegoversionen, signerad stjärnkocken Paul Svensson, innehåller bland annat svenskt haveris, ingefära, ostronskivling och picklad rödlök.

Groddar i en låda

Grodda – både klimatsmart och nyttigt!

Eko/miljö

Linser, bönor och frön är näringsrik, billig och inte minst klimatsmart mat. Men visste du att de faktiskt blir ännu nyttigare om du groddar dem? Groddning gör nämligen att våra tarmar lättare tar upp näringen ur baljväxter. Här bjuder vi på en liten groddskola!