Lämna skorna hemma – idag är det barfotadagen

Barfotadagen

Idag den 5 juni firas Barfotadagen. Släng skorna och gå barfota! Bidra med en barfotabild på Instagram med hashtagen: barfotadagen2020.
Läs mer på: www.barfotadagen.com

Att vistas i naturen är helande för kropp och själ. Och när du slänger av dig skorna och går barfota på gräs, sand, jord och sten då får du en ännu starkare kontakt med jorden. Författaren, föreläsaren och kursmentorn Lilian Alterskjaer ville uppmärksamma oss på att inte glömma bort naturen självläkande kraft och skapade Barfotadagen – som firas överallt i Sverige idag.

Lilian Alterskjaer hjälper ung som gammal att bli och vara frisk tack vare naturlig självläkning. När hon själv blev sjuk fick hon anledning att fördjupa sina kunskaper om alternativa och naturliga behandlingsmetoder.

– Jag har skapat en ny metod – Metoden JANO som står för Jordning som ger elektroner, Andning som ger syre, Näring som ger näring, Omega-3 som skapar genomsläppliga cellmembran och fettsyrabalans. Det vill säga att jag utgår ifrån vad våra celler och mitokondrier behöver för att vara sitt bästa för oss, Lilian.

 

LÄS OCKSÅ: Ny forskning: Barn i samklang med naturen är lyckligare

Återknyt jordkontakten
Det liv som många av oss lever idag har tagit oss långt bort från naturen. Det är inte en del av vår vardag på samma sätt som det var för bara 30-40 år sedan. Träd, berg, hav, trädgårdar, stränder - ja, allt med naturen har en lugnande och rogivande effekt på oss.

För att uppmärksamma det naturliga självläkandet skapade Lilian Alterskjaer Barfotadagen som firas runt om i Sverige idag, den 5 juni.

Hennes vision är att inspirera oss att ta hudkontakt med jorden och njuta av dess läkande förmåga. Att stress, oro och ångest försvinner bort i kontakten med jorden.

– Vi ska låta barns fötter få förbli fria och inkännande, precis som de är skapta. Jag hoppas att unga som gamla ska återknyta hudkontakten med jorden. I en förlängning hoppas jag att Barfotadagen skapa sprida sig utanför Sverige, säger Lilian.

LÄS OCKSÅ: Naturens apotek: Läkeörter som ger energi och vila

Fötterna är isolerade
Lilian säger att när vi går barfota på gräs, sand, jord och sten eller badar i hav och sjöar ”jordar” vi oss sig. Jorden är en källa till läkande energi i form av fria elektroner. Det är, enligt Lilian, redan ett välkänt vetenskapligt faktum, men ändå något som de flesta av oss kanske inte känner till.

– Att vara jordad innebär att du har direkt kontakt med jorden som då absorberar de fria elektronerna. Förr gick vi barfota eller i läderskor, rörde oss mycket ute och badade i hav och sjöar. Idag lever vi isolerade från jorden så gott som dygnet runt. Vi går med isolerande gummisulor under skorna och rör oss på asfalt och isolerat trä- eller plastgolv och sover utan jordkontakt, förklarar Lilian.

 

LÄS OCKSÅ: Fotspecialisten: “Många glömmer bort sina fötter”

Naturen ger bäst effekt
Forskningen har funnit intressanta bevis för att vi människor kan dra stor nytta av jordens elektroner. Anledningen till varför Lilian själv har så stort intresse för jordningens effekter är för att hon upplever så snabba positiva resultat.

– Under åren har jag med stor nyfikenhet testat mig fram med olika metoder och dieter för att minska min egen kropps lidande av kronisk inflammation. Jag har bland annat provat västerländsk- och kinesisk medicin och ayurveda. Jag har gått kurser och utbildat mig i kinesiologi, healing, jin shin jiutsu, hårmineralanalyser och yoga. Alla fina pusselbitar som ger sina olika svar. Men det som jag ser ger absolut bästa effekt är att vistas utomhus så mycket som möjligt och när jag är barfota så ger det den markant snabbaste förbättringskurvan. Jag blir lugn, känner mig stabil i mitt sinne, andas djupare, blir piggare och sover bättre på nätterna, vilket stärker immunförsvaret och kroppens läkningsförmåga, säger Lilian.

Av Inger Palm


Barfotadagen

Idag den 5 juni firas Barfotadagen. Släng skorna och gå barfota! Bidra med en barfotabild på Instagram med hashtagen: barfotadagen2020.
Läs mer på: www.barfotadagen.com

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Håll dig frisk med honungens Rolls Royce 

Naturlig hälsa

Det är inte bara Bamse som gillar honung, det gör även vi människor – under första kvartalet 2020 ökade svenskarnas efterfrågan på manukahonung, "honungens Roll Royce", med hela 700 procent jämfört med i fjol. Den exklusiva honungen är effektiv för att förebygga och motverka förkylning, influensa och halsinfektioner.

Förälder – så lär du ditt barn goda digitala vanor

Mental hälsa

Föräldrar har en avgörande roll för sina barns välbefinnande - och ett ansvar att skydda dem från faror och säkerställa att de inte utsätter andra för trakasserier eller mobbning. Här följer några tips och råd för hur du kan stötta ditt barn till ett positivt och hälsofrämjande användande av digitala medier.

sa-lindrar-du-solbrannan

Så lindrar du solbrännan

Hud

Vad händer egentligen med huden om vi bränner oss, finns det något ställe som är farligare att bränna sig på – och går det att lindra solbrännan på något naturligt sätt? Vi ställde några frågor till Kureras skönhetsexpert om solbränna.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

 

rått kött

Fall av böldpest upptäckt i Kina

Övrigt

Just när bekymrade kinesiska forskare varnat för en annan potentiell pandemi orsakad av ett influensavirus hos grisar har en rapport om fall av böldpest kommit från inre Mongoliet. Böldpest är en bakterieinfektion som sprids från råttor och via loppor i form av bett, men också om man äter gnagare.

kvinna sprayar sina ben med myggmedel

Så gör du ditt egna giftfria myggmedel

Naturlig hälsa

Sommaren och värmen är här och bor man i Sverige innebär det också myggtider. Älskar du mygg och att bli myggbiten? Sluta då läs. Ogillar du däremot myggbett och även kemikalier – ja, då följer här några effektiva och naturliga sätt att slippa de irriterande små rackarna.

familj som äter

Diamantis Koukouvinos: Så kan du få ordning på din IBS

Hälsa

IBS beskrivs ofta i Sverige som ett funktionellt tarmbesvär som kan yttra sig olika från person till person. Symtomen är framförallt uppblåst mage efter en måltid, smärta och obehag, gaser, diarré eller förstoppning eller en kombination av de båda.– Det är inte svårt att få ordning på IBS om man vet hur man ska behandla, säger Diamantis Koukouvinos som är naprapat och naturläkare inom kinesisk medicin.

 

Män tränar löpning mer än kvinnor

Hälsa

 I Sverige tycker vi om att träna – drygt 70 procent tränar flera gånger i veckan. Men träningsformer  och skälen till att vi tränar skiljer sig åt mellan män och kvinnor. För män är det mest löpning och styrketräning som gäller, medan kvinnor gärna yogar.

 

Varför är det så lätt att bli sjuk när semestern kommer?

Hälsa

Äntligen semester, tänker du och har en lista av roliga saker att göra. Men så blir du trött och hängig de första dagarna på ledigheten. Kroppen vill bara vila och sedan kommer förkylningen som ett brev på posten. Det är inte ovanligt att bli sjuk när du är ledigt. Kurera frågade stresscoachen Karin Isberg varför det är så och vad man kan göra för att undvika att bli sjuk på sin semester?

Behandla svårläkta sår med manukahonung 

Hälsa

Den speciella manukahonungen som kommer från Nya Zeeland har både antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper. Den lämpar sig inte bara för invärtes bruk utan fungerar utmärkt som behandling vid svårläkta sår. Framförallt kan den vara en hjälp för anhöriga som vill hjälpa äldre personer med besvärliga bensår.

Vad händer när vi inte får kramas?

Forskning

Kerstin Uvnäs Moberg, professor i fysiologi, var först i världen att prata om hur och varför må-bra hormonet oxytocin påverkar vårt välbefinnande. Men nu när vi inte har kunnat kramas på ett tag, och även måste vara försiktiga en stund till – vad händer då med vårt välbefinnande? – Det är förödande för vår hälsa att vara isolerade. Oxytocin frisätts inte bara vid beröring utan även vid möten, det blir inte på samma sätt när vi pratar i telefon, säger Kerstin.

 

Nu slipper Jacob smärtan i magen

Hälsa

Jacob Löthman var elva år när han fick diagnosen Aspergers syndrom och ADHD. Medicinerna gav biverkningar – och ända sedan tonåren har han levt med magsmärta, gaser och svullnad. För knappt två år sedan hittade han kapslarna med mjölksyrabakterier och effekten kom omedelbart. Idag är i princip alla hans problem borta.

 

Jadå, klart du ska testa gado gado!

Recept

Gado gado är en klassisk indonesisk sallad med tempeh. Namnet betyder potpurri på indonesiska, vilket beror på att man ofta använder olika grönsaker beroende på säsong. Gör gärna det du också! En krämig jordnötssås är kronan på  verket.