Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Lämna skorna hemma – idag är det barfotadagen

Barfotadagen

Idag den 5 juni firas Barfotadagen. Släng skorna och gå barfota! Bidra med en barfotabild på Instagram med hashtagen: barfotadagen2020.
Läs mer på: www.barfotadagen.com

Att vistas i naturen är helande för kropp och själ. Och när du slänger av dig skorna och går barfota på gräs, sand, jord och sten då får du en ännu starkare kontakt med jorden. Författaren, föreläsaren och kursmentorn Lilian Alterskjaer ville uppmärksamma oss på att inte glömma bort naturen självläkande kraft och skapade Barfotadagen – som firas överallt i Sverige idag.

Lilian Alterskjaer hjälper ung som gammal att bli och vara frisk tack vare naturlig självläkning. När hon själv blev sjuk fick hon anledning att fördjupa sina kunskaper om alternativa och naturliga behandlingsmetoder.

– Jag har skapat en ny metod – Metoden JANO som står för Jordning som ger elektroner, Andning som ger syre, Näring som ger näring, Omega-3 som skapar genomsläppliga cellmembran och fettsyrabalans. Det vill säga att jag utgår ifrån vad våra celler och mitokondrier behöver för att vara sitt bästa för oss, Lilian.

 

LÄS OCKSÅ: Ny forskning: Barn i samklang med naturen är lyckligare

Återknyt jordkontakten
Det liv som många av oss lever idag har tagit oss långt bort från naturen. Det är inte en del av vår vardag på samma sätt som det var för bara 30-40 år sedan. Träd, berg, hav, trädgårdar, stränder - ja, allt med naturen har en lugnande och rogivande effekt på oss.

För att uppmärksamma det naturliga självläkandet skapade Lilian Alterskjaer Barfotadagen som firas runt om i Sverige idag, den 5 juni.

Hennes vision är att inspirera oss att ta hudkontakt med jorden och njuta av dess läkande förmåga. Att stress, oro och ångest försvinner bort i kontakten med jorden.

– Vi ska låta barns fötter få förbli fria och inkännande, precis som de är skapta. Jag hoppas att unga som gamla ska återknyta hudkontakten med jorden. I en förlängning hoppas jag att Barfotadagen skapa sprida sig utanför Sverige, säger Lilian.

LÄS OCKSÅ: Naturens apotek: Läkeörter som ger energi och vila

Fötterna är isolerade
Lilian säger att när vi går barfota på gräs, sand, jord och sten eller badar i hav och sjöar ”jordar” vi oss sig. Jorden är en källa till läkande energi i form av fria elektroner. Det är, enligt Lilian, redan ett välkänt vetenskapligt faktum, men ändå något som de flesta av oss kanske inte känner till.

– Att vara jordad innebär att du har direkt kontakt med jorden som då absorberar de fria elektronerna. Förr gick vi barfota eller i läderskor, rörde oss mycket ute och badade i hav och sjöar. Idag lever vi isolerade från jorden så gott som dygnet runt. Vi går med isolerande gummisulor under skorna och rör oss på asfalt och isolerat trä- eller plastgolv och sover utan jordkontakt, förklarar Lilian.

 

LÄS OCKSÅ: Fotspecialisten: “Många glömmer bort sina fötter”

Naturen ger bäst effekt
Forskningen har funnit intressanta bevis för att vi människor kan dra stor nytta av jordens elektroner. Anledningen till varför Lilian själv har så stort intresse för jordningens effekter är för att hon upplever så snabba positiva resultat.

– Under åren har jag med stor nyfikenhet testat mig fram med olika metoder och dieter för att minska min egen kropps lidande av kronisk inflammation. Jag har bland annat provat västerländsk- och kinesisk medicin och ayurveda. Jag har gått kurser och utbildat mig i kinesiologi, healing, jin shin jiutsu, hårmineralanalyser och yoga. Alla fina pusselbitar som ger sina olika svar. Men det som jag ser ger absolut bästa effekt är att vistas utomhus så mycket som möjligt och när jag är barfota så ger det den markant snabbaste förbättringskurvan. Jag blir lugn, känner mig stabil i mitt sinne, andas djupare, blir piggare och sover bättre på nätterna, vilket stärker immunförsvaret och kroppens läkningsförmåga, säger Lilian.

Av Inger Palm


Barfotadagen

Idag den 5 juni firas Barfotadagen. Släng skorna och gå barfota! Bidra med en barfotabild på Instagram med hashtagen: barfotadagen2020.
Läs mer på: www.barfotadagen.com

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Övrigt

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

 

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

 

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

 

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.

lugn kvinna framför dator

Så kan du snabbt sänka stressen

Hälsa

Är du rädd för att gå till tandläkaren, ska hålla tal eller kanske bara behöver stressa ner? Oavsett orsak så finns snabb och naturlig hjälp. Ett koncentrat av l-teanin, som finns i grönt te, minskar stress och ångest inom en timma.

 

vinflaska och glas

Ny forskning visar samband mellan alkohol och hjärnblödning

Forskning

Varje år dör cirka 2,8 miljoner människor till följd av alkohol och alkohol är den sjunde ledande riskfaktorn för sjukdom och död världen över. I Sverige dör årligen närmare 2 000 av alkohol. En avhandling vid Umeå universitet visar att den som dricker fyra glas alkohol eller mer per dygn löper fem gånger så hög risk att drabbas av hjärnblödning.

man och kvinna tänker paddla kajak

Naturens apotek: Näring för årsrika

Äldre

Med stigande ålder minskar kroppens egen produktion av en rad ämnen. Det är därför viktigt att äta näringsrik kost, få tillräckligt med sömn och motionera. Ibland räcker inte kosten till. Då kan man se till att få i sig extra av hälsosamma ämnen. Här kommer några som vi kan behöva mer av ju äldre vi blir.

man med kaffekopp

Så sänkte Stig sitt PSA-värde

Naturlig hälsa

Stig Rådman opererades för cancer i urinblåsan och tog i samband med det ett PSA-prov, som tydde på sjukdom. Av en händelse fick han höra talas om att polyfenoler kan stödja prostatahälsan. Bara ett år efter han tagit de första tabletterna var hans PSA-värden normala

Leende kvinna blundar och håller i citrusfrukt i ena handen

5 skäl att boosta hyn med C-vitamin

Hud

C-vitamin är inte bara bra för att stärka immunförsvaret – det är även en riktigt verksam, välgörande och hajpad hudvårdsingrediens. Här är fem skäl till att C-vitamin är så bra för hyn – från glow till solskydd.

 

Fyra människor i soluppgång i motljus bakifrån

5 sätt att känna mer hopp

Mental hälsa

Att kunna känna hopp för framtiden och optimism är bra för hälsa, välmående – och i förlängningen även ett friskare och längre liv. Men under en pandemi  kan det vara svårt. Här är några knep för att känna mer hopp och glädje!