Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Lämna skorna hemma – idag är det barfotadagen

Barfotadagen

Idag den 5 juni firas Barfotadagen. Släng skorna och gå barfota! Bidra med en barfotabild på Instagram med hashtagen: barfotadagen2020.
Läs mer på: www.barfotadagen.com

Att vistas i naturen är helande för kropp och själ. Och när du slänger av dig skorna och går barfota på gräs, sand, jord och sten då får du en ännu starkare kontakt med jorden. Författaren, föreläsaren och kursmentorn Lilian Alterskjaer ville uppmärksamma oss på att inte glömma bort naturen självläkande kraft och skapade Barfotadagen – som firas överallt i Sverige idag.

Lilian Alterskjaer hjälper ung som gammal att bli och vara frisk tack vare naturlig självläkning. När hon själv blev sjuk fick hon anledning att fördjupa sina kunskaper om alternativa och naturliga behandlingsmetoder.

– Jag har skapat en ny metod – Metoden JANO som står för Jordning som ger elektroner, Andning som ger syre, Näring som ger näring, Omega-3 som skapar genomsläppliga cellmembran och fettsyrabalans. Det vill säga att jag utgår ifrån vad våra celler och mitokondrier behöver för att vara sitt bästa för oss, Lilian.

 

LÄS OCKSÅ: Ny forskning: Barn i samklang med naturen är lyckligare

Återknyt jordkontakten
Det liv som många av oss lever idag har tagit oss långt bort från naturen. Det är inte en del av vår vardag på samma sätt som det var för bara 30-40 år sedan. Träd, berg, hav, trädgårdar, stränder - ja, allt med naturen har en lugnande och rogivande effekt på oss.

För att uppmärksamma det naturliga självläkandet skapade Lilian Alterskjaer Barfotadagen som firas runt om i Sverige idag, den 5 juni.

Hennes vision är att inspirera oss att ta hudkontakt med jorden och njuta av dess läkande förmåga. Att stress, oro och ångest försvinner bort i kontakten med jorden.

– Vi ska låta barns fötter få förbli fria och inkännande, precis som de är skapta. Jag hoppas att unga som gamla ska återknyta hudkontakten med jorden. I en förlängning hoppas jag att Barfotadagen skapa sprida sig utanför Sverige, säger Lilian.

LÄS OCKSÅ: Naturens apotek: Läkeörter som ger energi och vila

Fötterna är isolerade
Lilian säger att när vi går barfota på gräs, sand, jord och sten eller badar i hav och sjöar ”jordar” vi oss sig. Jorden är en källa till läkande energi i form av fria elektroner. Det är, enligt Lilian, redan ett välkänt vetenskapligt faktum, men ändå något som de flesta av oss kanske inte känner till.

– Att vara jordad innebär att du har direkt kontakt med jorden som då absorberar de fria elektronerna. Förr gick vi barfota eller i läderskor, rörde oss mycket ute och badade i hav och sjöar. Idag lever vi isolerade från jorden så gott som dygnet runt. Vi går med isolerande gummisulor under skorna och rör oss på asfalt och isolerat trä- eller plastgolv och sover utan jordkontakt, förklarar Lilian.

 

LÄS OCKSÅ: Fotspecialisten: “Många glömmer bort sina fötter”

Naturen ger bäst effekt
Forskningen har funnit intressanta bevis för att vi människor kan dra stor nytta av jordens elektroner. Anledningen till varför Lilian själv har så stort intresse för jordningens effekter är för att hon upplever så snabba positiva resultat.

– Under åren har jag med stor nyfikenhet testat mig fram med olika metoder och dieter för att minska min egen kropps lidande av kronisk inflammation. Jag har bland annat provat västerländsk- och kinesisk medicin och ayurveda. Jag har gått kurser och utbildat mig i kinesiologi, healing, jin shin jiutsu, hårmineralanalyser och yoga. Alla fina pusselbitar som ger sina olika svar. Men det som jag ser ger absolut bästa effekt är att vistas utomhus så mycket som möjligt och när jag är barfota så ger det den markant snabbaste förbättringskurvan. Jag blir lugn, känner mig stabil i mitt sinne, andas djupare, blir piggare och sover bättre på nätterna, vilket stärker immunförsvaret och kroppens läkningsförmåga, säger Lilian.

Av Inger Palm


Barfotadagen

Idag den 5 juni firas Barfotadagen. Släng skorna och gå barfota! Bidra med en barfotabild på Instagram med hashtagen: barfotadagen2020.
Läs mer på: www.barfotadagen.com

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna

Örten motade hormonell oro

Hälsa

För tre år sedan fick Gloria Tonnvik svår ångest. Humöret gick upp och ner och sömnlösheten tärde. Läkare gav diagnosen PMDS, en svårare form av PMS och hon fick antidepressiv medicin – men det ville inte Gloria ta. Lösningen kom i form av en ayurvedisk ört – ashwagandha.

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.

 

händer som håller i havtronsbär

Det röda guldet som smörjer slemhinnorna

Hälsa

Fettsyran omega-7 återfuktar slemhinnor i hela kroppen. Ögon, mun och underliv, men också tarmen har slemhinnor som mår bättre av fettsyran. Dessutom gör den gott för huden. Sår läker snabbare och rynkor minskar på djupet. Havtornsbären från Tibet lär vara de mest antioxidantrika i hela världen. Redan efter en månad kommer effekten.

Närbild på bokomslaget "Magnus Carlsons hållbarhetsresa"

Magnus Carlson: Så gör du en klimatplan!

Eko/miljö

Många av oss vill göra något, eller mycket, för att rädda planeten. Men det är desto svårare att veta hur man ska bära sig åt. Någon som har lagt om sin livsstil och vet att det går är miljöengagerade sångaren Magnus Carlson från Weeping willows, som i sin nya bok presenterar hur du gör en klimatplan!

målad bild av hjärna där fjärilar flyger ut

Ny metod som ska bromsa Alzheimers sjukdom

Fakta

En ny behandlingsmetod att förhindra uppkomsten hos av Alzheimers sjukdom har utförts på möss – och resultaten är lovande. Forskare vid Uppsala universitet har lyckats öka nedbrytningen av de byggstenar som förhindrar ett protein att bilda klumpar och som gör att minnet försämras.

ansikten på 7 personer

5000 personer ska testa D-vitamin mot covid-19

Forskning

En stor klinisk studie ska undersöka om D-vitamin skyddar mot covid-19. Studien som getts namnet Coronavit kommer att pågå under sex månader och involvera hela 5 000 personer. Studien görs i Storbritannien där befolkningen generellt sett har låg D-vitaminstatus.

två personer springer

Så kan träning motverka cancer

Forskning

Den som drabbats av cancer rekommenderas att motionera eftersom prognosen då blir bättre. Det är inte helt klarlagt varför det förhåller sig på det viset, men nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat en trolig förklaring. Fysisk aktivitet verkar kunna påverka de cytotoxiska T-cellerna så att de stärker deras förmåga att ge sig på cancercellerna.

 

Kvinna sitter i en säng med en kopp i handen

4 teer som hjälper dig att sova bättre

Naturlig hälsa

Naturliga örter som kamomill och citronmeliss kan hjälpa dig att somna lättare, minska antalet tillfällen du vaknar under natten samt förbättra sömnkvaliteten generellt. Allra mest effektivt blir örterna i koncentrerad form, i ett tillskott, men att dricka ett varmt te med örterna i utspädd form är också till hjälp.

En pudel får massage på en bänk

Så jobbar en djurhomeopat

Husdjur

Homeopati är en alternativ, holistisk behandlingsform med egna läkemedel för människor. Men det finns faktiskt även homeopati för djur, som då behandlas av djurhomeopater. Hur jobbar en sådan? Kurera frågade Annika Petrén och Sofie Rehndell, som bägge kan titulera sig djurhomeopater.

Närbild på en galette med cashewsmör med granatäpple

Glutenfri galette med granatäpple och cashewsmör

Recept

I det här receptet, signerat stjärnkocken Niklas Ekstedt, får du upptäcka den underbara franska galetten, här pyntad med granatäpple, mynta och cashewnötter! Till skillnad från "syskonet" crêpe är en galette mindre söt och mer aromatisk då den är gjord på glutenfritt bovetemjöl istället för vetemjöl.

 

tre kvinooansikten

Så kan din rosacea bli bättre

Hälsa

Rödhet eller rodnad på huden kan till exempel vara ytliga blodkärl eller rosacea. Kyla, värme och stress kan också göra huden rödflammig. Studier har visat ett en speciell molekyl som kommer från sackaros kan dämpa med röda området i ansiktet med upp till 68 procent.

 

man bär kvinna på ryggen

Naturens apotek: Uppiggande växter

Hälsa

När dagarna blir kortare och höstmörkret blir allt mer påtagligt hinner en del av oss aldrig ut i dagsljus. Då är det lätt att tappa ork och energi. Här är några pigga växter som ger kraft till både kropp och sinne.

Lingonbröd från boken "Systrarna Perssons skafferi"

Lingonbröd med anis

Recept

Vill du lyxa till vardagsfrukosten? Svep då ihop detta lingonbröd innan du går och lägger dig på kvällen och låt kalljäsa över natten. På morgonen är det bara att skjutsa in de färdigjästa bröden i ugnen - och voíla frukosten är serverad.

En shake med jordnötssmör och bär

Må bra i höst med hälsosam comfort food

Kost

Matbloggaren Agnes Gällhagen har samlat sina bästa och mest trösterika comfort food-recept i en kokbok i grön tappning. Mat att laga när du vill vara lite extra snäll mot dig själv, när förkylningen lurar eller du helt enkelt behöver fylla på med extra näring och omtanke.