Långtidsintag av multivitamin kopplas till färre hjärtproblem

Att äta multivitamintillskott tycks kunna förbättra oddsen att slippa allvarliga hjärtproblem, enligt en ny svensk-amerikansk studie.
Men intaget måste vara kontinuerligt och under en lång tidsperiod, tror forskarna.
– Vid långtidsintag under en 20-årsperiod såg vi 44 procents minskning, säger doktor Howard Sesso, en av medförfattarna till forskningsrapporten.

En daglig multivitamin kan på långsikt skydda mot kardiovaskulära problem, som till exempel hjärtinfarkt och stroke, visar en ny studie utförd av forskare vid Brigham and Women's Hospital (Boston, Massachusetts), Karolinska Institutet (Stockholm) och Harvard T.H. Chan School of Public Health.

► Läs också: Sänkt blodtryck med hälsokost

Användning under längre tid
I en långtidsstudie med 1 850 män (alla fria hjärtproblem och cancer vid studiens början) associerades bruk av multivitaminer, under längre tid än 20 år, med en lägre risk för allvarliga hjärtincidenter – som till exempel hjärtinfarkt och stroke, med såväl icke dödlig och dödlig utgång.
Att äta multivitamintillskott under längre tid kopplades i den nya studien en 44 procents lägre risk att råka ut för olika hjärtrelaterade incidenter.

 

► Läs också: Probiotika kan skydda mot stroke

Inga noterade hjärtfördelar vid kortare tids användning
Däremot visar data från de 18 530 manliga läkare som deltog i studien Physicians' Health study att inga hjärthälsofördelar observerades när det gällde multivitaminanvändning under en kortare tidsperiod (cirka 12 år).
Forskarna kommenterar studien i den vetenskapliga tidskriften The Journal of Nutrition:
"Även om våra resultat tyder på att kontinuerlig användning av multivitaminer under en längre tid kan vara tydligt förenat med en lägre risk för allvarligare typer av hjärtproblem så visar det låga antalet fall som stöder dessa resultat att de bör tolkas med försiktighet", skriver de.
Samtidigt noterar forskarna att även vissa andra observationsstudier har rapporterat om kardiovaskulära fördelar hos personer som ätit multivitaminer under lång tid.

Läs också: Magnesium och kalium minskar risken för stroke hos kvinnor

Varaktigheten ses som spännande
Doktor Howard Sesso från Brigham and Women's Hospital och Harvard T.H. Chan school of Public Health, är en av medförfattarna till forskningsrapporten. Han säger i en intervju med Nutraingredients-USA att varaktighetsfrågan är extra spännande.
– Det fanns en relativt svag koppling mellan intag av multivitaminer under en tidsperiod längre än 13 år och större kardiovaskulära incidenter, men den var inte entydig. Detta är uppmuntrande men jag skulle inte ge några starka uttalanden om det.
– Men vid långtidsintag under en 20-årsperiod såg vi 44 procents minskning. Det är ett intressant resultat men vi hade inte många män som tog multivitaminer så länge.

► Läs också: Selen och Q10 utmanar konventionell hjärtmedicin

 

"Verkar ligga något i kopplingen"
Han berättar fortsättningsvis för tidningen:
– Detta målar upp en komplicerad bild, men det verkar ändå ligga något i kopplingen mellan långvarigt bruk och färre allvarliga hjärtincidenter.
Han tillägger att det inte finns något som talar för någon anledning till oro för säkerheten vid långtidsanvändning av multivitaminer.

►  Läs också: 5 goda vanor som kan skydda mot hjärtinfarkt

Av Isabelle G Hedander

Gillar du att läsa och följa denna typ av artiklar så följ oss på Facebook:

 


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Vinn-Lisen-Sundgren_vilda_vaxter

Tävla och vinn boken “Äta vilda växter”

Tävling

Sugen på att lära dig mer om naturens skafferi, men känner dig osäker på vad som är ätligt eller inte? Var med och tävla och vinn boken "Äta vilda växter" av örtspecialisten och naturfilosofen Lisen Sundgren. Här bjuder hon på massor av kunskap kring ätbara (och giftiga) råvaror i naturen.

vilda-vaxter-skola-harsyra

Vilda växter-skola: harsyra

Eko/miljö

Precis utanför dörren erbjuder naturen mängder av mat sprängfylld med vitaminer – helt gratis. Det gäller bara att veta vad man ska plocka och hur det ska tillagas. Kurera har tagit hjälp av örtspecialisten Lisen Sundgren som i några artiklar guidar dig genom skogens skafferi. Här tipsar hon om tre olika sätt att tillaga c-vitaminbomben harsyra.

 

vilda-vaxter-skola-myskmadra

Vilda växter-skola: myskmadra

Eko/miljö

Precis utanför dörren erbjuder naturen mängder av mat sprängfylld med vitaminer – helt gratis. Det gäller bara att veta vad man ska plocka och hur det ska tillagas. Kurera har tagit hjälp av örtspecialisten Lisen Sundgren som i några artiklar kommer att guida dig genom skogens skafferi. Först ut: doldisen myskmadran - en säreget doftande ört som signalerar att våren har kommit.

7 tips till dig som vill skaffa valp i coronatider

Husdjur

Våren 2020 slår rekord i efterfrågan på valpar i Sverige. I coronakrisen har många plötsligt tid att ta hand om en ny fyrbent familjemedlem och vi upplever en "valpboom". Vad ska man tänka på som ny hundägare – hur långa köer är det för att få en valp – och vilka risker finns det med att skaffa hund just nu?

Melonrulltårta till mor

Recept

Fira alla fantastiska mammor med en oemotståndligt mumsig melonrulltårta på Mors dag! Detta recept är läskande gott och dessutom både veganskt, glutenfritt och sockerfritt.

Ashwagandha – hjälp till återhämtning och fokus

Hälsa

Utan stressrespons skulle vi inte klara av att ta oss igenom dagen. Stressresponsen hjälper oss att hantera utmaningar och förändringar – både fysiska och psykiska. Men det är lätt att stresspåslaget fortsätter när vi kommer hem från jobbet. Örten ashwagandha kan dämpa stressen, det visar flera studier.  

 

Hjälp vid IBS och problemmage

Hälsa

Nästan var femte svensk lider av IBS – Irritable Bowel Syndrome. Det är en funktionell störning i tarmen som ger upphov till olika problem. Magsmärtor, förstoppning, svullnad och diarré är vanliga symtom. Att anpassa kosten efter magen är a och o. Och för att hjälpa till ännu mer kan probiotika ge en ännu bättre fungerade mage- och tarm.

Gör din egen kombucha

Drycker och smoothies

I Asien har kombucha sannolikt druckits i mer än tusen år, men i Sverige fick kombucha sitt stora genomslag för drygt tio år sedan.  Kombucha framställs genom fermentering av te, socker och en bakteriekultur. Det är enkelt och kul att göra själv. Skaffa en scoby och gör din egen kombucha.

 

Kvinna och över 50? Så bör du träna och äta för att långsiktigt må bra

Fakta

Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

kvinna med sömnproblem

Håll dig frisk med mer sömn

Hälsa

Vrider och vänder du dig i sängen? Svårt att komma till ro? Du är inte ensam, var tredje svensk har sömnproblem visar en ny undersökning. Men du har mycket att vinna på att ta tag i sömnproblemen – vi visar hur.

D-vitaminbrist kan ge svårare symtom för de som drabbas av covid-19

Hälsa

En metaanalys av placebokontrollerade studier visar att vitamin D skyddar mot luftvägsinfektioner. Därför bör man sträva efter att höja D-vitaminstatusen hos de som befinner sig i en riskgrupp för att få covid-19. Framför allt om de inte får i sig tillräckligt med D-vitamin via kosten eller genom solljuset. Det skriver läkarna Mats B Humle, Henrik Pelling och Susanne Bejerot i ett debattinlägg i Läkartidningen.

 

”Hudvård börjar på tallriken”

Hud

Hudvård börjar på tallriken. Det menar Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till Beautyfood-böckerna, som påstår att många av de funktioner som eftersöks i hudvård finns i helt vanlig mat.

Därför får vissa mer hål i tänderna

Hälsa

En ny avhandling vid Umeå universitet presenterade anledningen till att vissa av oss får mer hål i tänderna. En viss genvariant gör att du inte lika lätt känner smaken av socker – och vill äta mer – i kombination med en rad av olika bakterier som ger karies.

Håll tätt med app i telefonen

Forskning

Appen Tät är utvecklad vid Umeå universitet och hjälper kvinnor med urinläckage att hålla tätt. Under tio månader laddade 10 456 gravida och nyförlösta kvinnor ner appen och svarade på en kort enkät. 123 kvinnor ingick i en studie. Efter tre månader minskade besvären med inkontinens och urinläckage och kvinnorna fick en betydligt bättre livskvalitet.

 

E-handelsprodukter innehåller förbjudna ämnen

Eko/miljö

Nätshoppingen har ökat när social distansering blivit norm. Men tänker du på varifrån produkterna du köper på nätet kommer och vad de innehåller? Enligt Kemikalieinspektionen innehåller nästan åtta av tio produkter från företag utanför EU farliga och förbjudna ämnen, som bly och bor.