Långtidsintag av multivitamin kopplas till färre hjärtproblem | Kurera.se

Långtidsintag av multivitamin kopplas till färre hjärtproblem

Att äta multivitamintillskott tycks kunna förbättra oddsen att slippa allvarliga hjärtproblem, enligt en ny svensk-amerikansk studie.
Men intaget måste vara kontinuerligt och under en lång tidsperiod, tror forskarna.
– Vid långtidsintag under en 20-årsperiod såg vi 44 procents minskning, säger doktor Howard Sesso, en av medförfattarna till forskningsrapporten.

En daglig multivitamin kan på långsikt skydda mot kardiovaskulära problem, som till exempel hjärtinfarkt och stroke, visar en ny studie utförd av forskare vid Brigham and Women's Hospital (Boston, Massachusetts), Karolinska Institutet (Stockholm) och Harvard T.H. Chan School of Public Health.

► Läs också: Sänkt blodtryck med hälsokost

Användning under längre tid
I en långtidsstudie med 1 850 män (alla fria hjärtproblem och cancer vid studiens början) associerades bruk av multivitaminer, under längre tid än 20 år, med en lägre risk för allvarliga hjärtincidenter – som till exempel hjärtinfarkt och stroke, med såväl icke dödlig och dödlig utgång.
Att äta multivitamintillskott under längre tid kopplades i den nya studien en 44 procents lägre risk att råka ut för olika hjärtrelaterade incidenter.

 

► Läs också: Probiotika kan skydda mot stroke

Inga noterade hjärtfördelar vid kortare tids användning
Däremot visar data från de 18 530 manliga läkare som deltog i studien Physicians' Health study att inga hjärthälsofördelar observerades när det gällde multivitaminanvändning under en kortare tidsperiod (cirka 12 år).
Forskarna kommenterar studien i den vetenskapliga tidskriften The Journal of Nutrition:
"Även om våra resultat tyder på att kontinuerlig användning av multivitaminer under en längre tid kan vara tydligt förenat med en lägre risk för allvarligare typer av hjärtproblem så visar det låga antalet fall som stöder dessa resultat att de bör tolkas med försiktighet", skriver de.
Samtidigt noterar forskarna att även vissa andra observationsstudier har rapporterat om kardiovaskulära fördelar hos personer som ätit multivitaminer under lång tid.

Läs också: Magnesium och kalium minskar risken för stroke hos kvinnor

Varaktigheten ses som spännande
Doktor Howard Sesso från Brigham and Women's Hospital och Harvard T.H. Chan school of Public Health, är en av medförfattarna till forskningsrapporten. Han säger i en intervju med Nutraingredients-USA att varaktighetsfrågan är extra spännande.
– Det fanns en relativt svag koppling mellan intag av multivitaminer under en tidsperiod längre än 13 år och större kardiovaskulära incidenter, men den var inte entydig. Detta är uppmuntrande men jag skulle inte ge några starka uttalanden om det.
– Men vid långtidsintag under en 20-årsperiod såg vi 44 procents minskning. Det är ett intressant resultat men vi hade inte många män som tog multivitaminer så länge.

► Läs också: Selen och Q10 utmanar konventionell hjärtmedicin

 

"Verkar ligga något i kopplingen"
Han berättar fortsättningsvis för tidningen:
– Detta målar upp en komplicerad bild, men det verkar ändå ligga något i kopplingen mellan långvarigt bruk och färre allvarliga hjärtincidenter.
Han tillägger att det inte finns något som talar för någon anledning till oro för säkerheten vid långtidsanvändning av multivitaminer.

►  Läs också: 5 goda vanor som kan skydda mot hjärtinfarkt

Av Isabelle G Hedander

Gillar du att läsa och följa denna typ av artiklar så följ oss på Facebook:

 


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Så får du ett naturligt lyft med ansiktsgympa

Skönhet

Många rusar till kliniker vid åsynen av första bästa rynka men att åldras är en naturlig del av livet som ger oss karaktär och lyfter fram vår personlighet. Men det är inget brott att vilja vara till sin fördel även när kråksparkarna ger sig till känna. Så varför inte testa ansiktsgympa – det naturliga ansiktslyftet.

Byron Katie: “Tankarna är orsaken till vårt lidande”

Mental hälsa

Hon har länge varit en av de stora stjärnorna inom personlig utveckling. Och lyskraften är fortfarande stark, nyligen drog den numera 76-åriga självhjälpsgurun fulla hus när hon besökte Stockholm där hon gav en föreläsning och workshop i sin metod. Kurera fick möjlighet att ställa några till Byron Katie – kvinnan bakom The Work.

 

Kvinna som solar på stranden

Kureras hudexpert: “Ät dig till ditt solskydd!”

Hud

Med bra nivåer av näringsämnen som betakaroten, lykopen, D-vitamin och omega-3 i kroppen får vi också ett bättre solskydd. Ett solskydd som kommer inifrån hjälper till viss del kroppen att skydda sig mot solens strålar så att vi inte bränner oss berättar Kureras hudexpert Johanna Bjurström som här tipsar om bästa näringen för sommarhuden.

Studie: Styrketräning kan hjälpa vid klimakteriebesvär

Forskning

Styrketräning två till tre gånger i veckan kan bidra till att minska klimakteriebesvär, enligt en färsk svensk studie. Studien är den första någonsin som studerar sambandet mellan styrketräning och besvär som vallningar och svettningar hos kvinnor i klimakteriet och resultaten var goda – besvären minskade med hela 44 procent.

Svensk bok om mat för diabetiker internationellt prisad

Kost

Den svenska kokboken "Låt bönor förändra ditt liv" skriven av bland andra Patrik Olsson som driver bloggen Smarta diabetiker, vann nyligen utmärkelsen årets specialkokbok i en prestigefull internationell tävling. Att lägga till bönor i kosten har gjort under för Patrik som med böckerna vill dela med sig av sina upptäckter.

 

Havtornsspray hjälper torra ögon

Naturlig hälsa

Extrakt från havtorn kan lindra torra, grusiga och kliande ögon – det vet vi. Men hittills har extraktet tagit omvägen via matsmältningen för att ge effekt. I en ny studie har försökspersoner fått prova spray baserad på havtornsolja direkt på ögonlocken. "Torrheten och tröttheten i ögonen minskade signifikant", säger Petra Larmo, forskaren som ledde studien.

Karin Björkegren Jones uppmaning till politikerna: “Lyssna på kvinnorna”

Politik

2017 gav regeringen ett uppdrag att kartlägga så kallad alternativ- eller komplementär medicin – KAM. I mars i år kom ett utlåtande med flera förslag på förändringar. Medlemmar i utredningen har även i olika debattartiklar gått ut och begärt att åldersgränsen för att bli behandlad ska höjas samt att omfattningen av den så kallade kvacksalverilagen utökas. Kritiska röster vill att man går ännu längre och helt förbjuder all vård som inte är vetenskapligt beprövat och många fruktar nu att möjligheten att välja vårdform kommer inskränkas ytterligare. En av dem är Karin Björkegren Jones som bland annat har goda erfarenheter av att bli behandlad på den numera stängda Vidarkliniken.

Nu sover Kent gott om natten

Hälsa

Kent Hernsell har alltid sovit oroligt. Redan som liten pojke gick han i sömnen, pratade för sig själv och flyttade runt grejer. Efter en orolig natt kände han sig aldrig utvilad på morgonen. Sedan han börjat äta ett tillskott med rogivande och stressreducerande örter och aminosyran GABA når han äntligen djupsömnen – och vaknar utvilad.

Det här visste du inte om ärtor

Kost

Förutom att vara goda, har ärtor många hälsoegenskaper. Bland annat har de en viktiga roll för aptitkontrollen, de har även ett högt  proteininnehåll. Visste du förresten att ärtan inte är en grönsak?

“På liv och död – hur du hittar styrka när livet stormar”

Krönikan

Hur kan man hitta styrkan mitt i allt när livet bjuder på rejäl uppförsbacke kantat med orimliga utmaningar,? Och vad händer om man själv mitt i stormen blir sjuk, och tappar fotfästet? Om det skriver Tanja Dyredand, coach och yogalärare i denna krönika där hon berättar om sin tuffa start på sommaren och delar med sig av stärkande och dyrköpta tips. 

 

Hållbart odlad fisk för en hållbar framtid

Naturlig hälsa

Många vilda fiskbestånd är hårt utnyttjade, och ska vi fortsätta att äta fisk som idag krävs det ännu större satsningar på odlad fisk. Det har ett danskt företag tagit fasta på med sin hållbara odling av regnbågsöring. Av fiskspillet tillverkar de sedan högkvalitativa kosttillskott, under varumärket Nordbo, i form av omega-3 och kollagen.

stråväska på stranden med hatt och solglasögon

7 måsten för sommarnecessären

Hud

Äntligen sommar! Men med sol och lata dagar följer också otrevligheter som fästingar, skrubbsår och solsveda. Här är skönhetsexperten Johanna Bjurströms bästa tips på produkter att packa ner i sommarnecessären.

Korianderdoftande grönkålspesto

Recept

En härlig variant på pesto får du med detta recept, istället för basilika har man använt färsk koriander, de klassiska pinjenötterna mixas med ljuvliga cashewnötter. Och som kronan på verket – näringstätt grönkålspulver.

 

Pollen ger naturlig hjälp mot svettningar och vallningar

Hälsa

Nästan en miljon svenska kvinnor, 880 00 för att vara exakt, befinner sig varje dag i övergångsåldern. Ungefär en av tio behöver hjälp av östrogenbaserade läkemedel. För övriga finns en väldokumenterad möjlighet att bli av med svettningar, vallningar och sömnbesvär – genom en helt naturlig pollenbehandling.

Därför ska du dricka benbuljong

Kost

Hört talas om benbuljong? Ordet har florerat några år nu och omtalats som någonting vidunderligt nyttigt. Men är det verkligen det? I så fall varför? Och vad tusan är egentligen benbuljong? Kurera frågade fyra kost- och näringsnördar om saken. Här är deras svar.

 

Därför ska du kyssas – bara helst inte så här

Allmänt

Dags att puta med munnen – och kyssas. Anledningen? Flera stycken. Att det idag är Internationella kyssdagen, en dag instiftad av FN för att påminna om vikten av närhet och kärlek, är bara en av dem.  Hälsofördelarna med att kyssas, hångla eller bara vara nära är många. Men det finns några sätt som anses för nära. Eller bara fel på annat sätt.