Annons
Annons

Lär dig behandla sjukdomar med matens läkande förmåga

Läk sjukdomar med örter, lär dig hur maten kan bli din medicin och lev frisk långt upp i åren. På Nordiskt Näringscenter lär man ut kunskap som håller på att glömmas bort. Här finns plats för terapeuten som vill vidareutbilda sig, för privatpersoner som vill bli sin egen ”husdoktor” och för personal i den traditionella vården som vill lära mer om mat som läker.

Redaktionen

6 februari, 2017
Lär dig behandla sjukdomar med matens läkande förmåga
Dela inlägget

Läk sjukdomar med örter, lär dig hur maten kan bli din medicin och lev frisk långt upp i åren.
På Nordiskt Näringscenter lär man ut kunskap som håller på att glömmas bort.
Här finns plats för terapeuten som vill vidareutbilda sig, för privatpersoner som vill bli sin egen ”husdoktor” och för personal i den traditionella vården som vill lära mer om mat som läker.

Bo Engborg har jobbat med koreansk akupunktur, shiatsu och hälsosam kost i över 30 år. För några år sedan fick han och några kollegor möjligheten att ta över Nordiskt Näringscenter som är en privatskola som anordnar kurser och längre utbildningar inom kost- och näring, örtmedicin och hur man ställer diagnos.
– Vårt huvudsakliga syfte med våra utbildningar är att lära ut kunskapen om våra svenska läkeörter så att den bevaras. Örtmedicinen är folkets medicin, och vi vill göra den tillgänglig för alla. Det är tyvärr en kunskap som få har i dag och vi vill att alla som är intresserade ska få ta del av kunskapen om folkmedicinens läkeörter. Vi undervisar inte bara i den traditionella användningen av örter utan även i vad modern forskning kommit fram till, berättar Bo Engborg.

Läs också: Örter och deras användningsområden

Hur örter förebygger ohälsa
Under kurserna får man ett bredare perspektiv på hur medicinalväxter förebygger ohälsa och fungerar i kroppen, hur man behandlar mer akuta eller kroniska symtom och hur maten vi äter påverkar vår hälsa.
– Det är helt fantastiskt hur örter kan påverka vår hälsa, både fysiskt och psykiskt. När det gäller växtmedicin så motarbetas den aktivt av myndigheterna. När örter inte får säljas handlar det inte om att de är farliga utan att de fungerar så bra och därför som de blir klassificerade som läkemedel med tiden. Ett av våra syften med utbildningen är att lära ut hur dessa örter fungerar men också vilka alternativ till örter man istället kan använda sig av, menar Bo Engborg.
Eleverna får lära sig känna igen örter som de kan plocka själv i naturen, hur de praktiskt kan göra infusioner, tinkturer och omslag. Men i många fall är det förstås enklare att köpa färdiga preparat.

Intresset för det genuina ökar
Att intresset för att bli sin egen ”husdoktor” ökar har Bo och hans kollegor märkt det senaste året.
– Det finns så mycket skräpmat och dåliga val man kan göra i dag. Kanske är det just därför intresset för det genuina och äkta har ökat och att man vill ha kontroll över sin hälsa. Men vårt sjukvårdssystem har också blivit sämre och det verkar som fler och fler är missnöjda med vården som erbjuds. Det gör att man letar egna vägar till bra hälsa.
För att gå kurserna behövs ingen grundutbildning, bara ett intresse. Den längsta utbildningen är på två år och de kortaste kurserna är på bara några timmar. En stor del av undervisning sker på kvällstid och helger vilket gör att man kan utbilda sig vid sidan om sitt jobb.

Läs också: Maten som kan lindra din ledvärk

Kost- och näringsdektektiv
Att arbeta som kost- och näringsterapeut innebär ofta att man är lite av en detektiv när man ska hitta vad det är som orsakar en klients hälsoproblem. En kostrådgivare ska veta vilken mat som passar för olika personer, hur man komponerar en näringsmässigt balanserad måltid för olika individer och vad man bör undvika för att må bra.
– Flera av våra elever har haft en egen resa. De har inte fått hjälp av den traditionella vården men av örtmediciner. En annan vanlig bakgrund eleverna har är att de tränar mycket och är intresserad av lära sig hur man får i sig rätt näring för att kunna prestera bra och bibehålla god hälsa, säger Bo Engborg.

Av Inger Palm

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Annons