Miljöskydd med kosttillskott består främst av 5 olika typer av tillskott, däribland näringsämnen som är antagonister till metaller och binder metaller - samt näringsämnen som fungerar som antioxidanter.

Lär dig mer om skydd mot metaller

Organ och vävnad som påverkas av metalltoxicitet
• Aluminium (Al): magsäcken, benstommen, hjärnan.
• Arsenik (As): cellulär metabolism.
• Kadmium (Cd): njurbarken, hjärtat, blodkärl i hjärnan, hjärnans aptitcenter, cancerbildningsprocesser.
• Bly (Pb): benstommen, levern, njurarna, bukspottkörteln, hjärtat, hjärnan, nervsystemet.
• Kvicksilver (Hg): nervsystemet, aptiten, hjärnans smärtcenter, immunsystemet, cellmembranen.

Näringsämnen som skyddar mot effekter av metalltoxiner
• Aluminium (Al): kalcium, magnesium, C-vitamin.
• Arsenik (As): selen, jod, kalcium, zink, C-vitamin, svavelbärande aminosyror.
• Kadmium (Kd): selen, zink, kalcium, C-vitamin, svavelbärande aminosyror.
• Bly (Pb): zink, järn, kalcium, C-vitamin, E-vitamin, svavelbärande aminosyror.
• Kvicksilver (Hg): zink, järn, selen, C-vitamin, svavelbärande aminosyror.

Miljöskydd med kosttillskott består främst av 5 olika typer av tillskott:
• Näringsämnen som är antagonister till metaller och binder metaller som nämns ovanför.
• Näringsämnen som fungerar som antioxidanter. Se antioxidantkapitlet.
• Näringsämnen som hjälper leverns avgiftningsfunktioner. Stöd för fas 1 avgiftning får man från bl.a. glutation, cystein, N-acetylcystein och metionin. Stöd för fas 2 avgiftning får man från bl.a. glycin, taurin, B2, C-vitamin, magnesium och molybden.
• Näringsämnen som stödjer andra reningsorgan, t.ex. fibrer för tarmen, fettsyror för huden, magnesium och B6 för njurar.
• Näringsämnen som skyddar cellmembranen, främst fettsyror.

 

Mer information om miljögifter
... och hur man kan skydda sig mot dessa finner man i boken Kanariefåglarna ryter av Ingrid Franzon, www.kanariefaglarna.com.
Mer information om mineral och metaller finns i boken Medical Geology, redaktör Olle Selinus m.fl. Boken behandlar metaller och andra grundämnen, deras naturliga förekomster och väger in kroppen samt medicinska effekter vid olika exponering.
För vidare information se www.medicalgeology.org.

Källor

Hall. et al. Interpretation: Finding Hidden Toxicities, Andrew Hall Cutler, 2004.
Jellin J. Natural Medicines Comprehensive Database, 5th ed. Therapeutic Research Faculty, Stockton, USA. 2003.
Kauppi M. “Titanium-biocompatible or a potential health threat”. Heavy Metal Bulletin, 1999:1-2.
Tolonen M. Vitaminer och mineraler, ICA förlaget, Västerås, 1985.
www.ion-silver.com/man.silver.htm.
www.lenntech.com.
www.natureclean.se/index.html
www.medicalgeology.org
www.melisa.org
www.wikipedia.org


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Fett från fisk dämpar inflammationer i kroppen

Forskning

Balansen mellan ditt intag av omega-3 och omega-6 påverkar din risk för inflammation. En kost rik på omega-3 minskar risken att drabbas. Studierna på omega-3 har dock varit tvetydiga – vilket bland annat beror på att alla fiskoljor helt enkelt inte är lika. Uppsalaprofessorn Tom Saldeen har forskat på just fiskolja. Kurera bad honom förkla­ra varför vissa oljor inte har någon effekt alls – medan andra har en signifikant antiinflammatorisk effekt på bland annat hjärta, kärl och leder.

Enzymerna lugnade Karins mage

Hälsa

Ett aktivt liv med familj, karriär och träning. Men en mage som reagerar precis före ett spännande möte eller när spinningpasset ska börja, ställer till det. Lösningen – några kapslar med örter och enzymer.

 

“Mångfald och artrikedom gynnar alla bin”

Övrigt

Idag 20 maj firas honungbina över hela världen. I Slovenien, som ligger bakom införandet av World Bee Day, håller man honungsbiet högt och biodlingen har traditionellt hög status. I Danmark har det däremot utbrutit en infekterad konflikt mellan anhängare till de vilda bina och biodlarna och deras honungsbin. I Sverige menar forskare att konflikten är onödig.

5 enkla steg för att äta nyttigare

Kost

Jenny Westman och Linnea Eriksson är fullfjädrade hälsopedagoger och proffsiga matbloggare med ett välbesökt Instagramkonto, som är en total dröm för alla foodies. De utsågs till Årets hälsobloggare 2017 – och tycker att det är viktigt att fylla på kroppen med bra bränsle för att orka med livets alla utmaningar. Här delar de med sig av fem tips för hur du enkelt äter nyttigare – och avslöjar vad de själva äter för dagliga kosttillskott.

 

Smartphone med podden synlig - petra månström infälld

Kunskapsföretaget lanserar hälsopodd

Allmänt

Ihop med poddkändisen Petra Månström drar nu hälso- och kunskapsföretaget Holistic igång en ny podd. Tanken är att inspirera och sprida kunskap om nya vägar till hälsa och välmående - men utan pekpinnar och orimliga krav. "Tillsammans har vi skapat podden som jag så länge har letat efter. En podd som alla kan ta till sig", säger programledaren Petra Månström.

 

Nutritionisten: Vad är kalorirestriktion?

Kost

Kalorirestriktion är när man äter färre kalorier men ändå får i sig tillräckligt med näring. Det har länge varit känt att en minskning av intaget av kalorier främjar hälsan. Hälsosam kalorirestriktion ger positiva effekter på vikt och hjärt-kärlhälsa men extrem kalorirestriktion eller självsvält är varken bra för hälsan eller effektiv vid viktminskning, varnar Lina Åhlén.

 

Din favoritmusik aktiverar hjärnans belöningssystem

Mental hälsa

Dopamin spelar en direkt roll i den känsla av välmående som framkallas av att lyssna på musik vi tycker om visar en ny studie. Att lyssna på den musik du älskar gör att din hjärna frigör mer dopamin – en kemikalie som gör att vi känner oss engagerade och motiverade och som spelar en viktig roll för människans känslomässiga och kognitiva funktion. 

Större risk att dö efter operation för singlar och lågutbildade

Forskning

Det finns en tydlig koppling mellan sociala faktorer och risken att avlida efter bypassoperation. Personer som lever ensamma eller saknar vidareutbildning befinner sig i större utsträckning i riskzonen än personer som lever i par eller har "Det är första gången man kan se att de sociala förutsättningarna har så stark koppling till den förväntade livslängden efter operationen", säger Susanne Nielsen, forskare vid Göteborgs universitet.

 

Skönhetspanelen testar ansiktsmasker

Hud

Lägg en ansiktsmask – blunda och vila medan masken gör sitt på huden. Bättre boost för både hud och själ får man leta efter. Kureras skönhetspanel har testat några ekologiska ansiktsmasker och hittat en favorit.

Artros: Hjälper ingefära och gurkmeja?

TV

Flera studier på ingefära och kurkumin – den verksamma ingrediensen i gurkmeja – pekar enstämmigt på att dessa har antiinflammatoriska effekter. Forskarna vet till och med vilka komponenter i kroppen som örterna påverkar och hur – och har sett effekt vid bland annat artros.