Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Lär dig tyda beteckningarna på äggen

Vi svenskar kommer att äta 50 miljoner ägg under påskhelgen. 42 miljoner av dessa ägg kommer från en icke ekologisk produktion. Du kanske har uppmärksammat att äggen är märkta från 0 till 3 där 0 står för ekologiskt. Villkoren för hönorna ser mycket olika ut.

Har du tänkt på att det finns fyra olika kategorier värphöns – och ägg? De vill säga, på äggkartongerna och på äggen redovisas under vilka villkor hönorna har fötts upp och lever för att du ska förstå vilka ägg du köper.

Under 2019 föddes 8,7 miljoner höns. Bara 1,4 miljoner av dessa höns föddes efter de ekologiska kriterierna.

De fyra uppfödningsformerna – som redovisas på äggkartongerna – delas in i ekologiska, frigående inne, frigående ute och inredd bur och märks från 0 till 3.

 

LÄS OCKSÅ: Minskade dioxinhalter i ekologiska ägg

Kemiska bekämpningsmedel
Under påsken äter vi enormt mycket ägg – vi kommer att konsumera runt 50 miljoner ägg, men bara 1,4 miljoner av dessa ägg kommer från hönor som lever efter ekologiska kriterier.

Det betyder att 7,3 miljoner hönor föds upp på andra villkor och äter foder som odlats med konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel.

Det betyder ökade mängder miljögifter i naturen och minskad biologisk mångfald. I den här typen av uppfödning tillåts också antibiotika, vilket i sin tur bidrar till spridning av antibiotikaresistenta bakterier samt syntetiska färgämnen i fodret. Här tas också mindre hänsyn till djurens naturliga behov och beteenden än den ekologiska uppfödningen.

LÄS OCKSÅ: Utomhus-höns och ekofoder viktigast när vi köper ägg i påsk

Liten yta att leva på
De ekologiska och de frigående hönsen ska kunna ströbada på golvet och ha möjlighet att sprätta och ”bada” för att hålla fjäderdräkten ren. De har tillgång till sittpinnar i olika höjder och reden att lägga sina ägg i. Men den kanske största skillnaden är att de flesta av landets hönor kan leva hela sina liv utan att någonsin få gå ut.

Frigående hönor inomhus är den dominerande med 6,2 miljoner värphönor. Där lever nio hönor per kvadratmeter. De kan leva i mycket större besättningar än de ekologiska, det finns inte någon maxgräns för hur många djur man får ha.

Bara tre procent av landets värphönor föds upp som frigående ute. De går fritt inne men ska ha möjlighet att gå ut varje dag året om. Varje höna ska ha fyra kvadratmeter utomhusyta i en rasthage, precis som de ekologiskt uppfödda.

 

800 000 eller nio procent av alla värphönor föds upp i burar, där upp till 16 hönor lever i samma bur. Minimimåttet är satt till en lite större yta än ett A4-papper. De flesta svenska livsmedelskedjorna säljer inte längre färska ägg från burhöns. Det finns dock i förädlade varor.

Först i koden finns en siffra som visar vilka ägg du köper:

0: Ekologiska ägg
1: Ägg från hönor med tillgång till utevistelse
2: Ägg från frigående hönor inomhus
3: Ägg från hönor i bur

Av Inger Palm

Läs mer om märkning och hönornas förhållande här: Ytterjärna forum och   Djurens rätt


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Sex olika balsam som Kureras skönhetspanel har testat

Skönhetspanelen testar: Balsam

Kurera testar

Ge ditt torra och spröda hår en dos kärlek i form av ett återfuktande och glansgivande balsam. Men vilket är bäst – och vilket passar för just ditt hår? Kureras skönhetspanel har testat några naturliga balsam och valt ut en favorit.

 

kvinna badar bastu

Bastubad – en riktig dunderkur för hälsan

Hälsa

Mitt i vintern badar vi extra mycket bastu för att det värmer skönt. Fortsätt med det! Bastubad är inte bara en härlig upplevelse, det kan minska risken för demens, stroke och hjärt-kärlsjukdomar. Regelbundet bastubadande verkar även kunna minska ångest, lindra värk och kan förbättra sömnen.

kvinna på vinterväg sträcker ut armarna

I dag är det kramens dag – lär dig kramas digitalt

Hälsa

Det har snart gått ett år sedan vi uppmanades att hålla social distans för att inte smitta varandra med coronavirus. Baksidan av allt det bra som avstånd mellan varandra medför så saknar nog de allra flesta att kramas. Men du kanske inte visste att musik eller en film som associeras med glädje kan aktivera samma centrum i hjärnan som en verklig kram – så lär dig kramas digitalt.

En tallrik med rött kött och sallad

Svenskt antibiotikafotavtryck är fortsatt stort

Eko/miljö

Antibiotikafotavtrycket är ett begrepp som beskriver den mängd antibiotika som används för att föda upp djur som så småningom blir vår mat. En ny rapport visar att Sverige har mer antibiotika på tallriken än i vår egen djuruppfödning – vilket innebär ett betydande avtryck.

trött mamma häller upp kaffe

10 vanliga tecken på järnbrist

Kost

Sex av tio kvinnor lider av trötthet och många har känt sig trötta under ett år eller mer. En långtidströtthet som de upplever påverkar vardagen. Trötthet kan bero på många saker, men för de kvinnor som är i fertil ålder och känner sig trötta finns en tydlig koppling till järnbrist. Här är tio vanliga tecken på järnbrist.

 

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

 

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

 

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".

Sockerfria ballerinakakor

Så lyckas du med sockerfri bakning

Kost

Anna Winér är ägare av ett populärt Instagram-konto där hon delar med sig av frestande recept på veganska sötsaker och bakverk, som alla är fria från både vitt socker och gluten. Nu släpper hon en bok med sina 20 bästa recept och vi vill veta: hur lyckas man med den här sortens bakning?

 

Kakan kärleksmums mot svart botten

Sockerfria kärleksmums med superkrafter

Recept

På ytan må den se ut som en vanlig kärleksmums (och vem älskar inte det?) – men med kvarg och zucchini bland ingredienserna bidrar den med helt andra saker än en traditionell kaka. Exempelvis stabiliserar den blodsockret. Kanske precis det vi behöver efter jul- och nyårshelgernas alla förlustelser.