Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Ung kvinna sitter i en park med fallna höstlöv och läser en bok

Läs dig frisk från depression

Att läsa och samtala om det man har läst kan påverka ditt välbefinnande, självförtroende och den existentiella hälsan - på ett sätt som medicinering inte kan.
Nu startas landets första universitetsutbildning i biblioterapi.

Att läsa och samtala om litteratur, även kallat biblioterapi, kan ha en läkande kraft och har länge använts med gott resultat för en rad sjukdomar och tillstånd av ohälsa – som depression, ångest, stress, cancer och olika

Litteraturvetaren Cecilia Pettersson

Litteraturvetaren Cecilia Pettersson Foto: Johanna Hillgren

former av drogberoende, men även för att bearbeta mer vanliga livskriser som en separation eller förlust av anhörig eller vän.
Det berättar Cecilia Pettersson, litteraturvetare vid Göteborgs universitet som har forskat om biblioterapi sedan 2011 och skrivit en rad vetenskapliga artiklar i ämnet och som nu ger ut det första större vetenskapliga verket om biblioterapi, hälsofrämjande läsning, på svenska.

 

LÄS OCKSÅ: Deckardoktorn Jonas Moström: ”Att läsa böcker är vaccination mot stress”

Intresset växer
Och arbetssättet blir allt populärare. 2017 startade landets första akademiska utbildning i biblioterapi och i vår påbörjas den första universitetsutbildningen i biblioterapi vid Göteborgs universitet, som Cecilia Pettersson är kursansvarig för - och intresset är stort.

LÄS OCKSÅ: 10 poddar om mental hälsa och personlig utveckling

Ökad psykisk ohälsa
Att fler fått upp ögonen för biblioterapi på senare år kan bero på den pågående debatten om ökad psykisk ohälsa och att det finns en tydlig kritik mot vårt samhälles starka tro på mediciner och läkemedel, tror hon.
– Biblioterapi är en i sammanhanget ganska ofarlig behandlingsform som inte anses ha några allvarliga negativa biverkningar, vilket kan vara en förklaring till intresset.
I USA och Storbritannien har biblioterapi praktiserats länge och också varit föremål för mycket forskning. För det finns flera studier på området som visar att bilbioterapi kan hjälpa i olika utsträckning mot depression. Enligt den kvalitativa forskningen kan biblioterapi påverka både psykiskt och socialt välbefinnande och bland annat leda till minskad social isolering, ökat självförtroende, stärkt identitet och förmågan att utföra olika vardagsaktiviteter.

LÄS OCKSÅ: Därför är feelgood-böcker bra för hälsan

Skepsis mot nya alternativa behandlingsformer
Men enligt Cecilia Pettersson finns det dem som förespråkar evidensbaserad forskning som inte tar den kvalitativa forskningen kring biblioterapi på allvar.
– Det är synd, eftersom man just via intervjuer och observationer, som är den kvalitativa forskningens metoder, får veta mer exakt vad det är med biblioterapin som gör att den är verksam, inte bara att den är det.
I Norden sticker Finland ut, där biblioterapin fick en hemvist som praktisk metod redan på 1980-talet, berättar Cecilia Pettersson. I Sverige har det dock dröjt innan biblioterapin fått fäste och blivit ett etablerat begrepp. Något som kan hänga samman med en skepsis och försiktighet gentemot nya, alternativa och komplementerande behandlingsformer, tror Cecilia Pettersson.
– Det kan också bero på en okunskap hos många yrkesgrupper om hur man faktiskt kan bedriva biblioterapi och vilka anspråk terapiformen kan ha. En sådan okunskap vill vi med vår kurs råda bot på, säger hon.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna sträcker händerna över huvudet

Så ska ungas psykiska ohälsa minskas

Hälsa

Psykisk ohälsa ökar bland barn och ungdomar i utvecklingsländerna. En forskargrupp vid Lunds universitet har under flera år undersökt unga människors psykiska hälsa. Nu ska gymnasieelever få träna upp förmågan att handskas med motgångar och stress.

kvinna kliar sig på armen

Så kan din psoriasis bli bättre

Hälsa

Psoriasis är en kronisk, återkommande och inflammatorisk hudsjukdom som drabbar ungefär tre procent av befolkningen. Den påverkar främst huden men kan även påverka inre organ och leder. På senare tid har man även förstått att immunsystemet har en påverkan i sjukdomsbilden och är en av anledningarna till att organen påverkas. Med akupunktur och örter kan psoriasis symtomen bli bättre.

två händer och en tarm

Kuren som räddar tarmens baksmälla

Övrigt

Antibiotikan har räddat miljontals människors liv. Men det finns en baksida av antibiotikaanvändningen – den tar inte bara död på de dåliga bakterierna. Antibiotika tar även död på de goda bakterierna som finns i vårt tarmsystem. Det kan leda till ganska besvärliga tillstånd. Men det finns förstås en motvikt till detta – probiotika kan återskapa balansen.

kaffe i glas

Fettkaffe – för längre mättnad och klarare tankar

Hälsa

Kanske har du hört talas om det. Kanske inte. Ordet fettkaffe får det möjligen att vända sig i magen på dig. Men tänk ett varv till. Och de som provat blir fast och längtar efter sitt fettkaffe på morgonen. Varför? Ja, det smakar riktigt gott, håller dig mätt längre, ger vakenhet och bränsle till hjärnan.

 

 

Fluffig grå katt sitter och jamar mot en orange bakgrund.

Det betyder din katts jamanden

Husdjur

Att din katt jamar kan betyda en rad olika saker, från att den är sjuk till att den är uttråkad och vill ha uppmärksamhet, helt enkelt. Men hur vet man vilket jam som signalerar smärta, respektive kel? Vi reder ut mjauandet!

echinacea blommor

WHO lyfter fram studien på echinacea som skydd mot covid-19

Forskning

Kurera skrev nyligen om en studie på echinacea som visade att den röda solhatten skyddar mot covid-19. Nu har WHO, Världshälsoorganisationen lagt upp studien på hemsidan. – När WHO nu tar upp och länkar till den schweziska studie som visar att ett välrenommerat echinacea-preparat motverkar flera olika coronavirus, inklusive det senaste Sars-Cov-2, så är det ett välkommet erkännande av att även örtmediciner kan bidra med skydd mot coronasmittan, säger professorn i farmakognosi Jan G Bruhn.

 

skål med mat

Tänk på det här om du bara äter växtproteiner

Hälsa

Trenden att äta mindre kött och gå över på växtbaserade proteinkällor ökar i Sverige. Men hur förhåller det sig med upptaget av växtproteiner? Kan kroppen tillgodogöra sig dessa lika bra som kött? Nej, vi kan inte det. Robert Brummer är professor i klinisk gastroenterologi vid Örebro universitet där man forskar i ämnet. Han reder ut hur vi ska förhålla oss till växtproteiner, dess biotillgänglighet och vilka hälsoeffekter det har.

4 enkla men effektiva magövningar

Hälsa

Att ha väl fungerande magmuskler är viktigt. Bland annat hjälper magen dig att ha en bra hållning och du kutar inte ryggen när du sitter framför dataskärmen. Här kommer fyra enklar övningar du kan göra hemma.

Närbild av kvinna på toaletten på morgonen

Allt du vill veta om flytningar

Hälsa

Genomskinliga, klistriga eller fluffiga? Flytningar varierar både i mängd, utseende och lukt under menstruationscykeln och under olika faser i livet. Här är allt du vill veta - men som du kanske inte vågat fråga.

två män

Martin Lidberg: Ingen visste om vår mörka familjehemlighet

Hälsa

Den framgångsrika brottarkungen Martin Lidberg har i hela sitt liv burit på en mörk familjehemlighet. Men nu har Martin och hans bror Jimmy bestämt sig för att avslöja sitt dolda förflutna i boken, Brottarbröder – en fight för livet, som kommer ut idag. – Pappa var spelmissbrukare och alkoholist. Han drev illegala spelklubbar. Ibland levde vi i lyx och överflöd för att nästa dag få besök av kriminella som tog alla pappas pengar, berättar Martin Lidberg.

 

Stressad och bekymrad kvinna i vitt linne

Så samspelar stressen och huden

Hud

Har du testat allt – men ändå inte lyckats få bukt med din problemhy? Glöm inte bort stressen! Både psykisk, känslomässig och fysisk stress är riktiga hudsabotörer. Här är några tips längs vägen.

kvinna mäter sitt blodtryck

Maten du ska undvika om du vill hålla blodtrycket nere

Kost

Ungefär en av tre svenskar har ett förhöjt blodtryck. Ärftlighet, stress, övervikt och dåliga kostvanor bidrar till högt blodtryck. Den genetiska faktorn går förstås inte att ändra på, men motionerar du, är måttlig med alkohol och låter bli rökning samt har sunda matvanor – då kan du ofta undvika att få problem med blodtrycket. Här är några livsmedel du ska vara försiktig med om du har högt blodtryck – eller du ska undvika för att undvika att drabbas högt blodtryck.

orienteringsskärm

Ny studie: Orienterare har bättre hälsa

Övrigt

En färsk studie gjord vid Örebro universitet visar att äldre orienterare mår bättre och har en hälsosammare tarmflora än friska pensionärer som bor hemma. – Veteranorienterarna mår bättre överlag. De upplever mindre stress, är gladare och har mindre problem med magen, säger forskaren Ida Schoultz.

 

kvinna med bebis

Akupunktur gav dem lilla Lova

Hälsa

Efter fem försök att bli gravida med IVF började Carolina och Emil att fundera på om de skulle ge upp hoppet om ett eget barn. Men så kom hjälp från ett helt oväntat håll. Akupunktur parallellt med hormonbehandlingarna skapade miraklet som heter Lova och idag är fyra månader gammal.

kvinna har panikångest

Koppling mellan stress och depression funnen

Forskning

Enligt Folkhälsomyndigheten får var femte svensk diagnosen depression någon gång i livet. Orsakerna till att sjukdomen uppstår är flera. Nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat ett protein i hjärna som är viktigt för det humörreglerande serotoninet och för frisättningen av stresshormoner. Och och med denna upptäckts hoppas man kunna framställa effektiva mediciner.