Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Ung kvinna sitter i en park med fallna höstlöv och läser en bok

Läs dig frisk från depression

Att läsa och samtala om det man har läst kan påverka ditt välbefinnande, självförtroende och den existentiella hälsan - på ett sätt som medicinering inte kan.
Nu startas landets första universitetsutbildning i biblioterapi.

Att läsa och samtala om litteratur, även kallat biblioterapi, kan ha en läkande kraft och har länge använts med gott resultat för en rad sjukdomar och tillstånd av ohälsa – som depression, ångest, stress, cancer och olika

Litteraturvetaren Cecilia Pettersson

Litteraturvetaren Cecilia Pettersson Foto: Johanna Hillgren

former av drogberoende, men även för att bearbeta mer vanliga livskriser som en separation eller förlust av anhörig eller vän.
Det berättar Cecilia Pettersson, litteraturvetare vid Göteborgs universitet som har forskat om biblioterapi sedan 2011 och skrivit en rad vetenskapliga artiklar i ämnet och som nu ger ut det första större vetenskapliga verket om biblioterapi, hälsofrämjande läsning, på svenska.

 

LÄS OCKSÅ: Deckardoktorn Jonas Moström: ”Att läsa böcker är vaccination mot stress”

Intresset växer
Och arbetssättet blir allt populärare. 2017 startade landets första akademiska utbildning i biblioterapi och i vår påbörjas den första universitetsutbildningen i biblioterapi vid Göteborgs universitet, som Cecilia Pettersson är kursansvarig för - och intresset är stort.

LÄS OCKSÅ: 10 poddar om mental hälsa och personlig utveckling

Ökad psykisk ohälsa
Att fler fått upp ögonen för biblioterapi på senare år kan bero på den pågående debatten om ökad psykisk ohälsa och att det finns en tydlig kritik mot vårt samhälles starka tro på mediciner och läkemedel, tror hon.
– Biblioterapi är en i sammanhanget ganska ofarlig behandlingsform som inte anses ha några allvarliga negativa biverkningar, vilket kan vara en förklaring till intresset.
I USA och Storbritannien har biblioterapi praktiserats länge och också varit föremål för mycket forskning. För det finns flera studier på området som visar att bilbioterapi kan hjälpa i olika utsträckning mot depression. Enligt den kvalitativa forskningen kan biblioterapi påverka både psykiskt och socialt välbefinnande och bland annat leda till minskad social isolering, ökat självförtroende, stärkt identitet och förmågan att utföra olika vardagsaktiviteter.

LÄS OCKSÅ: Därför är feelgood-böcker bra för hälsan

Skepsis mot nya alternativa behandlingsformer
Men enligt Cecilia Pettersson finns det dem som förespråkar evidensbaserad forskning som inte tar den kvalitativa forskningen kring biblioterapi på allvar.
– Det är synd, eftersom man just via intervjuer och observationer, som är den kvalitativa forskningens metoder, får veta mer exakt vad det är med biblioterapin som gör att den är verksam, inte bara att den är det.
I Norden sticker Finland ut, där biblioterapin fick en hemvist som praktisk metod redan på 1980-talet, berättar Cecilia Pettersson. I Sverige har det dock dröjt innan biblioterapin fått fäste och blivit ett etablerat begrepp. Något som kan hänga samman med en skepsis och försiktighet gentemot nya, alternativa och komplementerande behandlingsformer, tror Cecilia Pettersson.
– Det kan också bero på en okunskap hos många yrkesgrupper om hur man faktiskt kan bedriva biblioterapi och vilka anspråk terapiformen kan ha. En sådan okunskap vill vi med vår kurs råda bot på, säger hon.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna soml ligger i en soffa

Varför är det så svårt att ta sig upp ur soffan?

Träning

Många löser medlemskap i ett gym men sätter aldrig sin fot där. Eller bestämmer sig för att ta tag i träningen, men håller aldrig i sin satsning.  Du kanske känner igen dig? Det här beteende kallar forskare "fysisk aktivitet paradoxen", och har  visat sig i flera studier. Men det beror faktiskt inte alltid på att det saknas vilja – och det går att lösa.

Hund ligger på amerikanska flaggan

Husdjur gör dig till en bättre ledare

Husdjur

I januari flyttade Joe Biden in i Vita huset och tog med sig sina två schäfrar Champ och Major. Biden återupptog därmed en tradition bland amerikanska presidenter, nämligen att ha hund. Och det gjorde han rätt i – husdjur kan nämligen göra oss till bättre ledare!

 

katrinplommon i skål

Mat som är bra vid förstoppning

Mage

Trög mage drabbar alla lite då och då. Har du problem med förstoppning ska du ta och titta över vad du äter. Brist på fibrer kan vara en bakomliggande orsak men även vätskebrist kan ge trög mage. Här är några livsmedel som är särskilt bra att äta för dig som har problem med att magen stannar av.

Kvinna som löptränar

Mutationen som gör att du tål kyla bättre

Forskning

Tillhör du dom som sällan fryser på vintern? Du kan du sakna proteinet α-aktinin-3 som finns i muskelfibrerna. Forskare vid Karolinska institutet har kunnat visa att dessa personer har mer tolerans mot kyla samt att de oftast är bättre på uthållighetssporter.

 

Kalla bad – en quick fix som funkar

Naturlig hälsa

Knastrande snö, mörka skogstjärnar och stormigt hav. Ett vinterbad kan ske på många sätt – men det finns något som alla kalla bad har gemensamt, de ger oss hälsosamma effekter både direkt och långtgående. Linda Ahlgren och Linda Vagnelind är inbitna kallbadare som nu skrivit en bok om sin stora passion.

Mörkhårig 50-årig kvinna ler

Så tar du hand om mogen hud

Hud

Vad händer med huden när vi når 50-strecket? En hel del visar det sig. Men det finns mycket du själv kan göra för att motverka ålderstecken och få en strålande och välmående hy långt upp i åldrarna.

 

Tomatsoppa med havregrädde och persilja ovanpå

Tröstsoppa för tunga dagar

Recept

En värmande, smakrik och matig soppa med tomater, risoni, linser och selleri att stärka sig med under förkylningstider, eller då allt känns lite tungt. Koka upp och njut soppan uppkrupen i soffan under en filt!

 

Mat som mättar under kalla vintermånader

Hälsa

På vintern är det gott med varm mat som mättar. Undvik de snabba kolhydraterna, som lätt lägger sig runt midjan. Lär dig att äta rätt, och håll dig mätt länge. Det finns en hel del bra mat som gör kroppen nöjd och mätt – utan att du konsumerar en massa kalorier. Här kommer några livsmedel.

semlor

Idas glutenfria minisemlor med kardemumma

Recept

Ida Blom älskar att vara kreativ köket, och gör helst maträtterna så enkla och näringsrika som möjligt. Det ska inte vara krångligt eller dyrt. Idag är det fettisdag och här är ett recept på Ida Bloms luftiga semla med chrunchig mandelmassa.

kvinna kramar barn

Barken från tall motade astman

Hälsa

Belle Karlsson har haft ansträngningsastma sedan tonåren. Hon hade inhalatorn med när hon löptränade, men kunde ändå få andnöd. När sonen Leon, 7 år, blev fri från sin pollenallergi tack vare ett barkextrakt från en marin tall så provade även Belle tabletterna. Och det blev lika lyckat. Nu har Belle inga problem med sin andning.

Charlie Michaelsen och Jenny Öhrn Segolsson

Du är inte galen – du har PMS!

Krönikan

Går folk provocerande långsamt framför dig på trottoaren? Är din partner ett komplett as? Andas din katt plötsligt för högt- eller, har du PMS? Charlie Michaelsen och Jenny Öhrn Segolsson som driver PMS-podden skriver i sin krönika om hur den trånga kvinnokostymen skaver extra mycket under PMS.

 

Händer formar ett hjärta

Lär dig tyda de fem kärleksspråken

Sex- och relationer

På Alla hjärtans dag imorgon kanske du vill visa din partner extra uppskattning. Men hur? Enligt en teori finns det fem olika kärleksspråk. Så medan du själv kanske känner dig älskad genom en fin gåva, kan din partner drömma om en omtänksam gest. Vilket språk talar ni?

oxe och röda kinesiska lyktor

Nu startar firandet av det kinesiska nyåret

Fakta

Idag den 12 februari startar firandet av det kinesiska nyåret, festligheter som varar i cirka två veckor. Kineserna följer två kalender, dels den västerländska och dels den egna tideräkningen med månkalender. Och nu lämnar kineserna råttans år för oxen, som säga betyda ett mer harmoniskt år.