Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Författaren Frida Skybäck

Författaren Frida Skybäck Foto: Hans Jonsson

”Läsningen hjälpte mig att slappna av, släppa alla krav och lyssna inåt”

Frida Skybäck

Gör: Författare aktuell med romanen "Bokskåpets hemlighet"
Bor: Lund
Familj: Man och två barn
Ålder: 40
Så mår jag bra: Av läsning och att umgås med familjen

Att läsa feelgoodböcker hjälpte Frida Skybäck - inte bara att återhämta sig och läka efter en utmattningsdepression - men böckerna inspirerade också henne att lägga om sitt liv och våga satsa på sin stora dröm att bli författare.

Vårvintern 2010 drabbades jag av en utmattningsdepression. Jag hade arbetat som lärare i fyra år och var överväldigad av den enorma arbetsbördan och den ständiga känslan av att aldrig räcka till. För att få loss fler arbetstimmar skalade jag bort allt som var roligt – träning, återhämtning och socialt umgänge – och drabbades av ständiga infektioner och svåra sömnproblem. Det ledde till att jag glömde bort de enklaste saker och knappt orkade ta mig mellan klassrummen. Till slut gick det inte längre och jag blev sjukskriven.

LÄS OCKSÅ: Deckardoktorn Jonas Moström: ”Att läsa böcker är vaccination mot stress”

Som tur är träffade jag en klok läkare som bara gav mig en enda uppgift. Ta en promenad varje dag och gör sedan något du tycker är roligt. Det kan låta enkelt, men i början fick jag verkligen släpa mig ut på den där promenaden. Och att hitta något roligt var också en utmaning där jag satt i min ensamhet och grät över hur misslyckad jag var som, trots alla varningar, rusat rakt in i den berömda väggen. Jag var i desperat behov av verktyg för att hantera mina känslor och förbättra mitt mående. Till slut landade jag i att jag behövde ett sätt att återhämta mig och samla kraft på, det som visade sig fungera allra bäst var läsning.

 

Att försvinna in i en bok och låta sig svepas med av historien hjälpte mig att bearbeta egna tankar och känslor. Det gav mig en paus från den malande oron och blev ett sätt att slappna av, släppa alla krav och lyssna inåt. Genom att spegla mig i karaktärernas förehavanden kunde jag fundera över mitt eget liv och de valmöjligheter som fanns.

Läsningen fick mig stegvis att må bättre och jag började förstå böckernas läkande kraft. De erbjöd inte bara ett andningshål, utan fungerade även som en form av terapi. Forskningen pekar faktiskt på att det finns många fördelar med att konsumera litteratur. En studie från University of Sussex från 2009 visar till exempel att läsning kan reducera stress med upp till 68 procent. Därmed är läsning en snabbare och mer effektiv avslappningsmetod än till exempel att lyssna på musik eller att dricka en kopp te. Anledningen till att just läsning fungerar så bra förklarar forskarna med att när du går in i en fiktiv värld så befrias du från de stressfaktorer som du upplever i ditt vardagliga liv.

LÄS OCKSÅ: Därför är feelgood-böcker bra för hälsan

Andra studier pekar på att läsning ökar vår empati, ger oss bättre förståelse för vår omvärld och hur vi själva fungerar, så kallad ”theory of mind”, och minskar risken för Alzheimers. Deprimerade människor känner sig mer positiva efter att de läst om andra människor med psykisk ohälsa som får hjälp och strävar efter att tillfriskna. Dessutom kan vi bli inspirerade och må bättre av att läsa om människor som genomför positiva förändringar i sina liv, eftersom våra hjärnor inte till fullo skiljer på vad vi själva gör och vad vi läser om. Engagerar vi oss i en karaktär som övervinner ett stort hinder så upplever vi det som att vi har övervunnit hindret och det får oss att må bättre.

Under den här perioden i mitt liv upptäckte jag en helt ny bokgenre – feelgoodlitteraturen. En feelgoodroman handlar nästan alltid om personer som genomgår stora livsförändringar. Ofta har huvudkaraktären drabbats av något svårt som en skilsmässa, att förlora en närstående eller att bli avskedad från jobbet. Huvudkaraktären behöver omvärdera sin situation, men fokus ligger alltid på resan tillbaka till ett bättre mående. Dessutom innehåller feelgoodromaner humor, värme och mysiga miljöer. Med andra ord är de riktiga lyckopiller!

LÄS OCKSÅ: Därför ska du skriva dagbok

Feelgoodlitteraturen hjälpte mig på fler sätt än att bara läka, den inspirerade mig att lägga om mitt eget liv och våga satsa på min stora dröm – att själv bli författare. 2018 slog jag igenom brett och gemensamt för mina böcker är att de alla handlar om hur böcker och litteratur på olika sätt förenar oss människor och min dröm är att inspirera fler att hitta till den läkande läsningen.

 

Själv mår jag betydligt bättre i dag än för tio år sedan. Jag får ägna mina dagar åt det jag älskar mest, att skriva, och jag kan planera min arbetstid på ett sätt som minimerar stressen. Dessutom är jag noga med träning, socialt umgänge och återhämtning – framför allt läsningen. Trots att jag lägger all min vakna tid på böcker tycker jag fortfarande inte att det finns någonting som är bättre än att försvinna in i en riktigt god historia.

Av Frida Skybäck, författare

Kureras sektion Krönikan ger möjligheten att ventilera en tanke, idé eller åsikt.
Krönikan skrivs av skribenter som är fristående från Kurera och behöver alltså inte handla om åsikter Kurera delar. Är du intresserad av att skriva en krönika på Kurera.se? Kontakta: webbredaktor(@)kurera.se.


Frida Skybäck

Gör: Författare aktuell med romanen "Bokskåpets hemlighet"
Bor: Lund
Familj: Man och två barn
Ålder: 40
Så mår jag bra: Av läsning och att umgås med familjen

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna sträcker händerna över huvudet

Så ska ungas psykiska ohälsa minskas

Hälsa

Psykisk ohälsa ökar bland barn och ungdomar i utvecklingsländerna. En forskargrupp vid Lunds universitet har under flera år undersökt unga människors psykiska hälsa. Nu ska gymnasieelever få träna upp förmågan att handskas med motgångar och stress.

kvinna kliar sig på armen

Så kan din psoriasis bli bättre

Hälsa

Psoriasis är en kronisk, återkommande och inflammatorisk hudsjukdom som drabbar ungefär tre procent av befolkningen. Den påverkar främst huden men kan även påverka inre organ och leder. På senare tid har man även förstått att immunsystemet har en påverkan i sjukdomsbilden och är en av anledningarna till att organen påverkas. Med akupunktur och örter kan psoriasis symtomen bli bättre.

två händer och en tarm

Kuren som räddar tarmens baksmälla

Övrigt

Antibiotikan har räddat miljontals människors liv. Men det finns en baksida av antibiotikaanvändningen – den tar inte bara död på de dåliga bakterierna. Antibiotika tar även död på de goda bakterierna som finns i vårt tarmsystem. Det kan leda till ganska besvärliga tillstånd. Men det finns förstås en motvikt till detta – probiotika kan återskapa balansen.

kaffe i glas

Fettkaffe – för längre mättnad och klarare tankar

Hälsa

Kanske har du hört talas om det. Kanske inte. Ordet fettkaffe får det möjligen att vända sig i magen på dig. Men tänk ett varv till. Och de som provat blir fast och längtar efter sitt fettkaffe på morgonen. Varför? Ja, det smakar riktigt gott, håller dig mätt längre, ger vakenhet och bränsle till hjärnan.

 

 

Fluffig grå katt sitter och jamar mot en orange bakgrund.

Det betyder din katts jamanden

Husdjur

Att din katt jamar kan betyda en rad olika saker, från att den är sjuk till att den är uttråkad och vill ha uppmärksamhet, helt enkelt. Men hur vet man vilket jam som signalerar smärta, respektive kel? Vi reder ut mjauandet!

echinacea blommor

WHO lyfter fram studien på echinacea som skydd mot covid-19

Forskning

Kurera skrev nyligen om en studie på echinacea som visade att den röda solhatten skyddar mot covid-19. Nu har WHO, Världshälsoorganisationen lagt upp studien på hemsidan. – När WHO nu tar upp och länkar till den schweziska studie som visar att ett välrenommerat echinacea-preparat motverkar flera olika coronavirus, inklusive det senaste Sars-Cov-2, så är det ett välkommet erkännande av att även örtmediciner kan bidra med skydd mot coronasmittan, säger professorn i farmakognosi Jan G Bruhn.

 

skål med mat

Tänk på det här om du bara äter växtproteiner

Hälsa

Trenden att äta mindre kött och gå över på växtbaserade proteinkällor ökar i Sverige. Men hur förhåller det sig med upptaget av växtproteiner? Kan kroppen tillgodogöra sig dessa lika bra som kött? Nej, vi kan inte det. Robert Brummer är professor i klinisk gastroenterologi vid Örebro universitet där man forskar i ämnet. Han reder ut hur vi ska förhålla oss till växtproteiner, dess biotillgänglighet och vilka hälsoeffekter det har.

4 enkla men effektiva magövningar

Hälsa

Att ha väl fungerande magmuskler är viktigt. Bland annat hjälper magen dig att ha en bra hållning och du kutar inte ryggen när du sitter framför dataskärmen. Här kommer fyra enklar övningar du kan göra hemma.

Närbild av kvinna på toaletten på morgonen

Allt du vill veta om flytningar

Hälsa

Genomskinliga, klistriga eller fluffiga? Flytningar varierar både i mängd, utseende och lukt under menstruationscykeln och under olika faser i livet. Här är allt du vill veta - men som du kanske inte vågat fråga.

två män

Martin Lidberg: Ingen visste om vår mörka familjehemlighet

Hälsa

Den framgångsrika brottarkungen Martin Lidberg har i hela sitt liv burit på en mörk familjehemlighet. Men nu har Martin och hans bror Jimmy bestämt sig för att avslöja sitt dolda förflutna i boken, Brottarbröder – en fight för livet, som kommer ut idag. – Pappa var spelmissbrukare och alkoholist. Han drev illegala spelklubbar. Ibland levde vi i lyx och överflöd för att nästa dag få besök av kriminella som tog alla pappas pengar, berättar Martin Lidberg.

 

Stressad och bekymrad kvinna i vitt linne

Så samspelar stressen och huden

Hud

Har du testat allt – men ändå inte lyckats få bukt med din problemhy? Glöm inte bort stressen! Både psykisk, känslomässig och fysisk stress är riktiga hudsabotörer. Här är några tips längs vägen.

kvinna mäter sitt blodtryck

Maten du ska undvika om du vill hålla blodtrycket nere

Kost

Ungefär en av tre svenskar har ett förhöjt blodtryck. Ärftlighet, stress, övervikt och dåliga kostvanor bidrar till högt blodtryck. Den genetiska faktorn går förstås inte att ändra på, men motionerar du, är måttlig med alkohol och låter bli rökning samt har sunda matvanor – då kan du ofta undvika att få problem med blodtrycket. Här är några livsmedel du ska vara försiktig med om du har högt blodtryck – eller du ska undvika för att undvika att drabbas högt blodtryck.

orienteringsskärm

Ny studie: Orienterare har bättre hälsa

Övrigt

En färsk studie gjord vid Örebro universitet visar att äldre orienterare mår bättre och har en hälsosammare tarmflora än friska pensionärer som bor hemma. – Veteranorienterarna mår bättre överlag. De upplever mindre stress, är gladare och har mindre problem med magen, säger forskaren Ida Schoultz.

 

kvinna med bebis

Akupunktur gav dem lilla Lova

Hälsa

Efter fem försök att bli gravida med IVF började Carolina och Emil att fundera på om de skulle ge upp hoppet om ett eget barn. Men så kom hjälp från ett helt oväntat håll. Akupunktur parallellt med hormonbehandlingarna skapade miraklet som heter Lova och idag är fyra månader gammal.

kvinna har panikångest

Koppling mellan stress och depression funnen

Forskning

Enligt Folkhälsomyndigheten får var femte svensk diagnosen depression någon gång i livet. Orsakerna till att sjukdomen uppstår är flera. Nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat ett protein i hjärna som är viktigt för det humörreglerande serotoninet och för frisättningen av stresshormoner. Och och med denna upptäckts hoppas man kunna framställa effektiva mediciner.