Annons
Annons

För mycket av de goda? Låt bitterörter lugna magen

Nu när julen närmar sig, det finns lussebullar och annat fika överallt då kan det vara svårt att säga nej och äta för mycket till magens stora förtret. Tillfälliga besvär med magen drabbar alla någon gång. Bitterörter är lite som första hjälpen för matsmältningssystem som hamnat i obalans.

Inger Palm

27 november, 2023
För mycket av de goda? Låt bitterörter lugna magen
Dela inlägget

En av fyra svenskar har långvariga och återkommande magproblem som ger sig till känna som ballongmage, uppkördhet, förstoppning eller diarré. Besvären beror oftast på att vi har ätit mat som magen inte tål som när det vankas jul. Men ibland har magproblem med stress, oro och dålig sömn att göra.

Vad magen reagerar på är individuellt och hur känslig man är avgör hur magen uppför sig. Personer med gallrelaterade problem reagerar lättare på fett och på stekt och grillad mat, socker och halvfabrikat. Men en del med känslig mage reagerar även på nyttiga livsmedel som kål, lök, ägg, äpple och paprika. 

När julen kommer äter vi oftare mer av det vi inte tål. Då kan den med känslig mage få ett tråkigt slut på dagen med magknip, sura uppstötningar och halsbränna som följd. Ibland väljer vi att äta fetare mat, fler godsaker och allt det där vi vet med oss att magen inte riktigt klarar av – och tycker att det är värt det. 

Och det går faktiskt att synda (lagom) och ändå slippa besvären. Några droppar bitterörter lugnar oroliga magar redan inom en kvart samtidigt som matsmältningen kommer igång.

Obalans i enzymproduktionen

Bitterörter kan stödja den övre matsmältningen men också tarmrörelser, lever och galla. Om du har lättare magknip och andra symtom blir du oftast hjälpt omgående, medan den som har haft problem en längre tid kan få vänta in effekten under några dagar.

2013 utfördes en studie på 75 personer som hade mag- och tarmbesvär där försökspersonerna fick ta bitterörter efter maten. Deltagarna var mellan 18 och 70 år och alla hade de haft långdragna IBS-symtom som svullnad, förstoppning och illamående.

Resultatet visade att 77 procent av de 75 deltagarna fick en mycket god och snabb effekt och 95 procent av deltagarna ansåg sig bli hjälpta, vilket är ett mycket bra resultat. Både smärtor och svullen mage minskade. De behandlande läkarna bedömde att hela 72 av 75 personer fick hjälp.

Studien visade att symtomen i magen ofta lindras snabbt när man intagit bitterörter. Effekten känns i regel redan efter 15 minuter och förstärks om man tar preparatet under en längre tid. När de akuta besvären försvunnit kan droppar med bitterörter användas förebyggande en-två gånger per dag om det behövs.

Vid tillfälliga besvär med ballongmage, men även vid halsbränna, som du kan få när du ätit fet eller svårsmält mat, kan det räcka att ta örtkuren i en vecka eller två för att bli hjälpt.

Om problemen inte vill släppa kan du fortsätta att använda dropparna som en kur under några veckor – eller så länge symtomen kvarstår.

Färska örter istället för torkade

Den schweiziska hälsopionjären Alfred Vogel visste att god hälsa går via en bra fungerande mage. Lever och bukspottskörtel är viktiga för magen och tarmens funktion och att när mage och tarm fungerar bra mår resten av kroppen oftast bra.

Vogel behandlade patienter på sin klinik i de schweiziska alperna. Där forskade han också på olika örters inverkan på mag- och tarmhälsan. Hans efterforskningar ledde till att han behandlade sina patienter med bitterörter som har kompletterande egenskaper och verkar på tre sätt; de stimulerar produktionen av matsmältningsenzymer, har en antiinflammatorisk och läkande effekt och löser kramper i magen.

Besvären minskar

När matsmältningen blivit störd beror det oftast på att leverns och bukspottskörtelns produktion av matsmältningsenzymer har hamnat i obalans. Fungerar inte spjälkningen av fett och protein så börjar tarminnehållet att jäsa – det är då du får gaser och uppkördhet som också kan göra ont.

Ballongmage är oftast ofarligt och går ganska lätt att åtgärda. En bra början är att äta en hälsosammare kost och att tillsätta bitterörter som stödjer den övre matsmältningen men också tarmrörelserna, levern och gallan.

Förutom att bitterörterna minskar besvär med gaser, uppkördhet, förstoppning och sura uppstötningar så sätts tarmrörelserna igång igen. Och när dessa fungerar förbättras också näringsupptaget, vilket i sin tur stärker immunförsvaret.

Av Inger Palm

Annons
Fakta

Några örter som lugnar magen

Boldo: Stimulerar gallproduktionen, dämpar uppkördhet. Boldo är bakteriedödande och skyddar mot parasiter och mask. Det är en sydamerikansk ört som traditionellt används för att lindra kramper i tarmarna. Är också bra vid blåskatarr.

Maskros: Är vätskedrivande, blod-renande, underlättar tömningen av magsäcken och ökar produktionen av galla. Maskros har en gynnsam effekt på långsam matsmältning.

Kronärtskocka: Skyddar levern, aktiverar produktionen av matsmältningsenzymer och är antiinflammatorisk. Kronärtskocka är kanske mest känd för sitt ätliga ”hjärta” och odlas mest i länderna runt Medelhavet.

Pepparmynta: Har en lugnande och kramplösande effekt i magen samt stimulerar leverns funktioner. Den har ofta använts vid känslig mage (dyspepsi) och matsmältningsproblem.

Annons
Annons