Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

kvinna som håller sig för magen

Låt bitterörter lugna orolig mage

Cynaramin

Är ett växtbaserat läkemedel som innehåller fyra växter som bidrar till att lugna en orolig mage.
Boldo: Stimulerar gallproduktionen, dämpar uppkördhet. Boldo är bakteriedödande och skyddar mot parasiter och mask. Det är en sydamerikansk ört som traditionellt används för att lindra kramper i tarmarna. Är också bra vid blåskatarr.
Maskros: Är vätskedrivande, blod-renande, underlättar tömningen av magsäcken och ökar produktionen av galla. Maskros har en gynnsam effekt på långsam matsmältning.
Kronärtskocka: Skyddar levern, aktiverar produktionen av matsmältningsenzymer och är antiinflammatorisk. Kronärtskocka är kanske mest känd för sitt ätliga ”hjärta” och odlas mest i länderna runt Medelhavet.
Pepparmynta: Har en lugnande och kramplösande effekt i magen samt stimulerar leverns funktioner. Den har ofta använts vid känslig mage (dyspepsi) och matsmältningsproblem.

Har det blivit för mycket av det goda? Tillfälliga besvär med magen drabbar alla någon gång. Lugn, det finns enkel och naturlig hjälp. Och snabb! Bitterörter är första hjälpen för matsmältningssystem som hamnat i obalans.

En av fyra svenskar har långvariga och återkommande magproblem som ger sig till känna som ballongmage, uppkördhet, förstoppning eller diarré. Besvären beror oftast på att vi har ätit mat som magen inte tål – under kort eller lång tid. Ibland har magproblem med stress, oro och dålig sömn att göra.

Vad magen reagerar på är individuellt och hur känslig man är avgör hur magen uppför sig. Personer med gallrelaterade problem reagerar lättare på fett och på stekt och grillad mat, socker och halvfabrikat. Men en del med känslig mage reagerar även på nyttiga livsmedel som kål, lök, ägg, äpple och paprika. 

 

Så här års när vi kanske äter både mer generellt och mer av det vi inte tål, kan den med känslig mage få ett tråkigt slut på dagen med magknip, sura uppstötningar och halsbränna som följd. Ibland väljer vi att äta fetare mat, fler godsaker och allt det där vi vet med oss att magen inte riktigt klarar av – och tycker att det är värt det. 

Och det går faktiskt att synda (lagom) och ändå slippa besvären. Några droppar bitterörter lugnar oroliga magar redan inom en kvart samtidigt som matsmältningen kommer igång.

LÄS OCKSÅ: Bli av med magkatarren – med naturens bitterörter

Obalans i enzymproduktionen
Ett exempel på preparat med bitterörter är Cynaramin, som är ett växtbaserat läkemedel. Bitterörterna stödjer den övre matsmältningen men också tarmrörelser, lever och galla. Om du har lättare symtom blir du oftast hjälpt omgående, medan den som har haft problem en längre tid kan få vänta in effekten under några dagar.

2013 utfördes en studie på 75 personer som hade mag- och tarmbesvär där försökspersonerna fick ta växtläkemedlet efter maten. Deltagarna var mellan 18 och 70 år och alla hade de haft långdragna IBS-symtom som svullnad, förstoppning och illamående. 

Resultatet visade att 77 procent av de 75 deltagarna fick en mycket god och snabb effekt och 95 procent av deltagarna ansåg sig bli hjälpta, vilket är ett mycket bra resultat. Både smärtor och svullen mage minskade. De behandlande läkarna bedömde att hela 72 av 75 personer fick hjälp.

Studien visade att symtomen i magen ofta lindras snabbt när man intagit bitterörter. Effekten känns i regel redan efter 15 minuter och förstärks om man tar preparatet under en längre tid. När de akuta besvären försvunnit kan droppar med bitterörter användas förebyggande en-två gånger per dag om det behövs.

 

Vid tillfälliga besvär med ballongmage, men även vid halsbränna, som du kan få när du ätit fet eller svårsmält mat, kan det räcka att ta örtkuren i en vecka eller två för att bli hjälpt.

Om problemen inte vill släppa kan du fortsätta att använda dropparna som en kur under några veckor – eller så länge symtomen kvarstår. 

LÄS OCKSÅ: Bitterörter gör magen glad

Framställs av färska örter
Preparatet framställdes först av den schweiziska hälsopionjären Alfred Vogel. Han förstod tidigt att lever och bukspottskörtel är viktiga för magen och tarmens funktion och att när mage och tarm fungerar bra mår resten av kroppen oftast bra.

Vogel behandlade patienter på sin klinik i de schweiziska alperna. Där forskade han också på olika örters inverkan på mag- och tarmhälsan. Hans efterforskningar ledde till skapandet av ett örtpreparat baserat på fyra läkeörter. Örterna han valde har kompletterande egenskaper och verkar på tre sätt; de stimulerar produktionen av matsmältningsenzymer, har en antiinflammatorisk och läkande effekt och löser kramper i magen.

LÄS OCKSÅ: Ballongmage? Bitterörter hjälper

Besvären minskar
Alfred Vogels filosofi var att göra mediciner av färska örter. Hans studier visade att dessa läkemedel var mer effektiva än växtbaserade preparat med torkade örter.

 

När matsmältningen blivit störd beror det oftast på att leverns och bukspottskörtelns produktion av matsmältningsenzymer har hamnat i obalans. Fungerar inte spjälkningen av fett och protein så börjar tarminnehållet att jäsa – det är då du får gaser och uppkördhet som också kan göra ont.

Ballongmage är oftast ofarligt och går ganska lätt att åtgärda. En bra början är att äta en hälsosammare kost och att tillsätta bitterörter som stödjer den övre matsmältningen men också tarmrörelserna, levern och gallan. 

Förutom att bitterörterna minskar besvär med gaser, uppkördhet, förstoppning och sura uppstötningar så sätts tarmrörelserna igång igen. Och när dessa fungerar förbättras också näringsupptaget, vilket i sin tur stärker immunförsvaret.

Av Inger Palm


Cynaramin

Är ett växtbaserat läkemedel som innehåller fyra växter som bidrar till att lugna en orolig mage.
Boldo: Stimulerar gallproduktionen, dämpar uppkördhet. Boldo är bakteriedödande och skyddar mot parasiter och mask. Det är en sydamerikansk ört som traditionellt används för att lindra kramper i tarmarna. Är också bra vid blåskatarr.
Maskros: Är vätskedrivande, blod-renande, underlättar tömningen av magsäcken och ökar produktionen av galla. Maskros har en gynnsam effekt på långsam matsmältning.
Kronärtskocka: Skyddar levern, aktiverar produktionen av matsmältningsenzymer och är antiinflammatorisk. Kronärtskocka är kanske mest känd för sitt ätliga ”hjärta” och odlas mest i länderna runt Medelhavet.
Pepparmynta: Har en lugnande och kramplösande effekt i magen samt stimulerar leverns funktioner. Den har ofta använts vid känslig mage (dyspepsi) och matsmältningsproblem.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

echinacea blommor

Echinacea – örten som kan minska behovet av antibiotika

Forskning

Forskare i Schweiz har kunnat visa att Echinaforce, det traditionella växtbaserade läkemedlet som används vid förkylning och influensa, kan minska behovet av antibiotika hos barn och därmed risken för antibiotikaresistens. Forskarna har även kunnat visa att växten röd solhatt kan inaktivera viruset som orsakar covid-19.

kvinna vid matbord som sätter upp handen mot sämre mat

Så kommer du in i bättre matvanor

Kost

Snart har hela januari passerat och kanske tillhör du dom som vill äta mindre och sundare, men har svårt att få regelbundenhet och hälsosammare matvanor. Du är långt ifrån ensam – och det finns bra knep. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander, hjälper dig att hitta tillbaka till ett sunt och hälsosamt ätande.

hand visar nej till ett glas vin

Det här ligger bakom kvinnors alkoholproblem

Forskning

Kvinnor har de senaste decennierna ökat sin alkoholkonsumtion. En av anledningarna är att samhället är mer jämlikt. Men det ökade drickandet har också gett missbruksproblem. En doktorsavhandling av Fides Schückher beskriver att framförallt trauman i barndomen, men också föräldrars missbruk och personliga egenskaper ligger bakom alkoholmissbruket.

 

Sex olika balsam som Kureras skönhetspanel har testat

Skönhetspanelen testar: Balsam

Kurera testar

Ge ditt torra och spröda hår en dos kärlek i form av ett återfuktande och glansgivande balsam. Men vilket är bäst – och vilket passar för just ditt hår? Kureras skönhetspanel har testat några naturliga balsam och valt ut en favorit.

 

kvinna badar bastu

Bastubad – en riktig dunderkur för hälsan

Hälsa

Mitt i vintern badar vi extra mycket bastu för att det värmer skönt. Fortsätt med det! Bastubad är inte bara en härlig upplevelse, det kan minska risken för demens, stroke och hjärt-kärlsjukdomar. Regelbundet bastubadande verkar även kunna minska ångest, lindra värk och kan förbättra sömnen.

kvinna på vinterväg sträcker ut armarna

I dag är det kramens dag – lär dig kramas digitalt

Hälsa

Det har snart gått ett år sedan vi uppmanades att hålla social distans för att inte smitta varandra med coronavirus. Baksidan av allt det bra som avstånd mellan varandra medför så saknar nog de allra flesta att kramas. Men du kanske inte visste att musik eller en film som associeras med glädje kan aktivera samma centrum i hjärnan som en verklig kram – så lär dig kramas digitalt.

En tallrik med rött kött och sallad

Svenskt antibiotikafotavtryck är fortsatt stort

Eko/miljö

Antibiotikafotavtrycket är ett begrepp som beskriver den mängd antibiotika som används för att föda upp djur som så småningom blir vår mat. En ny rapport visar att Sverige har mer antibiotika på tallriken än i vår egen djuruppfödning – vilket innebär ett betydande avtryck.

trött mamma häller upp kaffe

10 vanliga tecken på järnbrist

Kost

Sex av tio kvinnor lider av trötthet och många har känt sig trötta under ett år eller mer. En långtidströtthet som de upplever påverkar vardagen. Trötthet kan bero på många saker, men för de kvinnor som är i fertil ålder och känner sig trötta finns en tydlig koppling till järnbrist. Här är tio vanliga tecken på järnbrist.

 

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

 

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

 

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".