Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

kvinna som håller sig för magen

Låt bitterörter lugna orolig mage

Cynaramin

Är ett växtbaserat läkemedel som innehåller fyra växter som bidrar till att lugna en orolig mage.
Boldo: Stimulerar gallproduktionen, dämpar uppkördhet. Boldo är bakteriedödande och skyddar mot parasiter och mask. Det är en sydamerikansk ört som traditionellt används för att lindra kramper i tarmarna. Är också bra vid blåskatarr.
Maskros: Är vätskedrivande, blod-renande, underlättar tömningen av magsäcken och ökar produktionen av galla. Maskros har en gynnsam effekt på långsam matsmältning.
Kronärtskocka: Skyddar levern, aktiverar produktionen av matsmältningsenzymer och är antiinflammatorisk. Kronärtskocka är kanske mest känd för sitt ätliga ”hjärta” och odlas mest i länderna runt Medelhavet.
Pepparmynta: Har en lugnande och kramplösande effekt i magen samt stimulerar leverns funktioner. Den har ofta använts vid känslig mage (dyspepsi) och matsmältningsproblem.

Har det blivit för mycket av det goda? Tillfälliga besvär med magen drabbar alla någon gång. Lugn, det finns enkel och naturlig hjälp. Och snabb! Bitterörter är första hjälpen för matsmältningssystem som hamnat i obalans.

En av fyra svenskar har långvariga och återkommande magproblem som ger sig till känna som ballongmage, uppkördhet, förstoppning eller diarré. Besvären beror oftast på att vi har ätit mat som magen inte tål – under kort eller lång tid. Ibland har magproblem med stress, oro och dålig sömn att göra.

Vad magen reagerar på är individuellt och hur känslig man är avgör hur magen uppför sig. Personer med gallrelaterade problem reagerar lättare på fett och på stekt och grillad mat, socker och halvfabrikat. Men en del med känslig mage reagerar även på nyttiga livsmedel som kål, lök, ägg, äpple och paprika. 

 

Så här års när vi kanske äter både mer generellt och mer av det vi inte tål, kan den med känslig mage få ett tråkigt slut på dagen med magknip, sura uppstötningar och halsbränna som följd. Ibland väljer vi att äta fetare mat, fler godsaker och allt det där vi vet med oss att magen inte riktigt klarar av – och tycker att det är värt det. 

Och det går faktiskt att synda (lagom) och ändå slippa besvären. Några droppar bitterörter lugnar oroliga magar redan inom en kvart samtidigt som matsmältningen kommer igång.

LÄS OCKSÅ: Bli av med magkatarren – med naturens bitterörter

Obalans i enzymproduktionen
Ett exempel på preparat med bitterörter är Cynaramin, som är ett växtbaserat läkemedel. Bitterörterna stödjer den övre matsmältningen men också tarmrörelser, lever och galla. Om du har lättare symtom blir du oftast hjälpt omgående, medan den som har haft problem en längre tid kan få vänta in effekten under några dagar.

2013 utfördes en studie på 75 personer som hade mag- och tarmbesvär där försökspersonerna fick ta växtläkemedlet efter maten. Deltagarna var mellan 18 och 70 år och alla hade de haft långdragna IBS-symtom som svullnad, förstoppning och illamående. 

Resultatet visade att 77 procent av de 75 deltagarna fick en mycket god och snabb effekt och 95 procent av deltagarna ansåg sig bli hjälpta, vilket är ett mycket bra resultat. Både smärtor och svullen mage minskade. De behandlande läkarna bedömde att hela 72 av 75 personer fick hjälp.

Studien visade att symtomen i magen ofta lindras snabbt när man intagit bitterörter. Effekten känns i regel redan efter 15 minuter och förstärks om man tar preparatet under en längre tid. När de akuta besvären försvunnit kan droppar med bitterörter användas förebyggande en-två gånger per dag om det behövs.

 

Vid tillfälliga besvär med ballongmage, men även vid halsbränna, som du kan få när du ätit fet eller svårsmält mat, kan det räcka att ta örtkuren i en vecka eller två för att bli hjälpt.

Om problemen inte vill släppa kan du fortsätta att använda dropparna som en kur under några veckor – eller så länge symtomen kvarstår. 

LÄS OCKSÅ: Bitterörter gör magen glad

Framställs av färska örter
Preparatet framställdes först av den schweiziska hälsopionjären Alfred Vogel. Han förstod tidigt att lever och bukspottskörtel är viktiga för magen och tarmens funktion och att när mage och tarm fungerar bra mår resten av kroppen oftast bra.

Vogel behandlade patienter på sin klinik i de schweiziska alperna. Där forskade han också på olika örters inverkan på mag- och tarmhälsan. Hans efterforskningar ledde till skapandet av ett örtpreparat baserat på fyra läkeörter. Örterna han valde har kompletterande egenskaper och verkar på tre sätt; de stimulerar produktionen av matsmältningsenzymer, har en antiinflammatorisk och läkande effekt och löser kramper i magen.

LÄS OCKSÅ: Ballongmage? Bitterörter hjälper

Besvären minskar
Alfred Vogels filosofi var att göra mediciner av färska örter. Hans studier visade att dessa läkemedel var mer effektiva än växtbaserade preparat med torkade örter.

 

När matsmältningen blivit störd beror det oftast på att leverns och bukspottskörtelns produktion av matsmältningsenzymer har hamnat i obalans. Fungerar inte spjälkningen av fett och protein så börjar tarminnehållet att jäsa – det är då du får gaser och uppkördhet som också kan göra ont.

Ballongmage är oftast ofarligt och går ganska lätt att åtgärda. En bra början är att äta en hälsosammare kost och att tillsätta bitterörter som stödjer den övre matsmältningen men också tarmrörelserna, levern och gallan. 

Förutom att bitterörterna minskar besvär med gaser, uppkördhet, förstoppning och sura uppstötningar så sätts tarmrörelserna igång igen. Och när dessa fungerar förbättras också näringsupptaget, vilket i sin tur stärker immunförsvaret.

Av Inger Palm


Cynaramin

Är ett växtbaserat läkemedel som innehåller fyra växter som bidrar till att lugna en orolig mage.
Boldo: Stimulerar gallproduktionen, dämpar uppkördhet. Boldo är bakteriedödande och skyddar mot parasiter och mask. Det är en sydamerikansk ört som traditionellt används för att lindra kramper i tarmarna. Är också bra vid blåskatarr.
Maskros: Är vätskedrivande, blod-renande, underlättar tömningen av magsäcken och ökar produktionen av galla. Maskros har en gynnsam effekt på långsam matsmältning.
Kronärtskocka: Skyddar levern, aktiverar produktionen av matsmältningsenzymer och är antiinflammatorisk. Kronärtskocka är kanske mest känd för sitt ätliga ”hjärta” och odlas mest i länderna runt Medelhavet.
Pepparmynta: Har en lugnande och kramplösande effekt i magen samt stimulerar leverns funktioner. Den har ofta använts vid känslig mage (dyspepsi) och matsmältningsproblem.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

 

korg med nässlor

Plocka nyttiga nässlor och annat ogräs

Hälsa

På våren men även sommaren kan du plocka nässlor och göra nässelsoppa eller torka för att dricka som te. Nässlorna är stärkande för immunförsvaret, men är även bra för hud och hår då dessa är rika på både vitaminer och mineraler.

kvinna väljer frukt i butik

Svenskarnas maghälsa har blivit bättre 

Hälsa

Äntligen lite positiva nyheter om svenskarnas hälsa. När Magrapporten 2021 presenterade siffror på just magproblemens utbredning visade det sig att våra magar nu mår bättre än vad de gjorde 2019. Framför allt är magarna hos de unga kvinnorna i bättre skick.

Collage: ung kvinna blinkar med ena ögat, bredvid fem BB-krämer

Skönhetspanelen testar: BB-cream

Hud

En bra BB-cream jämnar ut hudtonen och ger täckning likt en foundation – samtidigt som den ger fukt och smidighet till huden som en dagkräm. Vi har testat fem ekologiska krämer, och funnit en favorit!

 

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Kost

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

 

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

 

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

Fredagsmys med tex-mex

Fredagsmys med tex-mex

Mat

Ingen fredag utan tacos! Men har du möjligtvis tröttnat lite på den klassiska ”fredagsmys-tacosen” kanske det här kan ge dig inspiration till nya tillbehör som piffar upp lite.

 

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.