Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

kvinna som håller sig för magen

Låt bitterörter lugna orolig mage

Cynaramin

Är ett växtbaserat läkemedel som innehåller fyra växter som bidrar till att lugna en orolig mage.
Boldo: Stimulerar gallproduktionen, dämpar uppkördhet. Boldo är bakteriedödande och skyddar mot parasiter och mask. Det är en sydamerikansk ört som traditionellt används för att lindra kramper i tarmarna. Är också bra vid blåskatarr.
Maskros: Är vätskedrivande, blod-renande, underlättar tömningen av magsäcken och ökar produktionen av galla. Maskros har en gynnsam effekt på långsam matsmältning.
Kronärtskocka: Skyddar levern, aktiverar produktionen av matsmältningsenzymer och är antiinflammatorisk. Kronärtskocka är kanske mest känd för sitt ätliga ”hjärta” och odlas mest i länderna runt Medelhavet.
Pepparmynta: Har en lugnande och kramplösande effekt i magen samt stimulerar leverns funktioner. Den har ofta använts vid känslig mage (dyspepsi) och matsmältningsproblem.

Har det blivit för mycket av det goda? Tillfälliga besvär med magen drabbar alla någon gång. Lugn, det finns enkel och naturlig hjälp. Och snabb! Bitterörter är första hjälpen för matsmältningssystem som hamnat i obalans.

En av fyra svenskar har långvariga och återkommande magproblem som ger sig till känna som ballongmage, uppkördhet, förstoppning eller diarré. Besvären beror oftast på att vi har ätit mat som magen inte tål – under kort eller lång tid. Ibland har magproblem med stress, oro och dålig sömn att göra.

Vad magen reagerar på är individuellt och hur känslig man är avgör hur magen uppför sig. Personer med gallrelaterade problem reagerar lättare på fett och på stekt och grillad mat, socker och halvfabrikat. Men en del med känslig mage reagerar även på nyttiga livsmedel som kål, lök, ägg, äpple och paprika. 

 

Så här års när vi kanske äter både mer generellt och mer av det vi inte tål, kan den med känslig mage få ett tråkigt slut på dagen med magknip, sura uppstötningar och halsbränna som följd. Ibland väljer vi att äta fetare mat, fler godsaker och allt det där vi vet med oss att magen inte riktigt klarar av – och tycker att det är värt det. 

Och det går faktiskt att synda (lagom) och ändå slippa besvären. Några droppar bitterörter lugnar oroliga magar redan inom en kvart samtidigt som matsmältningen kommer igång.

LÄS OCKSÅ: Bli av med magkatarren – med naturens bitterörter

Obalans i enzymproduktionen
Ett exempel på preparat med bitterörter är Cynaramin, som är ett växtbaserat läkemedel. Bitterörterna stödjer den övre matsmältningen men också tarmrörelser, lever och galla. Om du har lättare symtom blir du oftast hjälpt omgående, medan den som har haft problem en längre tid kan få vänta in effekten under några dagar.

2013 utfördes en studie på 75 personer som hade mag- och tarmbesvär där försökspersonerna fick ta växtläkemedlet efter maten. Deltagarna var mellan 18 och 70 år och alla hade de haft långdragna IBS-symtom som svullnad, förstoppning och illamående. 

Resultatet visade att 77 procent av de 75 deltagarna fick en mycket god och snabb effekt och 95 procent av deltagarna ansåg sig bli hjälpta, vilket är ett mycket bra resultat. Både smärtor och svullen mage minskade. De behandlande läkarna bedömde att hela 72 av 75 personer fick hjälp.

Studien visade att symtomen i magen ofta lindras snabbt när man intagit bitterörter. Effekten känns i regel redan efter 15 minuter och förstärks om man tar preparatet under en längre tid. När de akuta besvären försvunnit kan droppar med bitterörter användas förebyggande en-två gånger per dag om det behövs.

 

Vid tillfälliga besvär med ballongmage, men även vid halsbränna, som du kan få när du ätit fet eller svårsmält mat, kan det räcka att ta örtkuren i en vecka eller två för att bli hjälpt.

Om problemen inte vill släppa kan du fortsätta att använda dropparna som en kur under några veckor – eller så länge symtomen kvarstår. 

LÄS OCKSÅ: Bitterörter gör magen glad

Framställs av färska örter
Preparatet framställdes först av den schweiziska hälsopionjären Alfred Vogel. Han förstod tidigt att lever och bukspottskörtel är viktiga för magen och tarmens funktion och att när mage och tarm fungerar bra mår resten av kroppen oftast bra.

Vogel behandlade patienter på sin klinik i de schweiziska alperna. Där forskade han också på olika örters inverkan på mag- och tarmhälsan. Hans efterforskningar ledde till skapandet av ett örtpreparat baserat på fyra läkeörter. Örterna han valde har kompletterande egenskaper och verkar på tre sätt; de stimulerar produktionen av matsmältningsenzymer, har en antiinflammatorisk och läkande effekt och löser kramper i magen.

LÄS OCKSÅ: Ballongmage? Bitterörter hjälper

Besvären minskar
Alfred Vogels filosofi var att göra mediciner av färska örter. Hans studier visade att dessa läkemedel var mer effektiva än växtbaserade preparat med torkade örter.

 

När matsmältningen blivit störd beror det oftast på att leverns och bukspottskörtelns produktion av matsmältningsenzymer har hamnat i obalans. Fungerar inte spjälkningen av fett och protein så börjar tarminnehållet att jäsa – det är då du får gaser och uppkördhet som också kan göra ont.

Ballongmage är oftast ofarligt och går ganska lätt att åtgärda. En bra början är att äta en hälsosammare kost och att tillsätta bitterörter som stödjer den övre matsmältningen men också tarmrörelserna, levern och gallan. 

Förutom att bitterörterna minskar besvär med gaser, uppkördhet, förstoppning och sura uppstötningar så sätts tarmrörelserna igång igen. Och när dessa fungerar förbättras också näringsupptaget, vilket i sin tur stärker immunförsvaret.

Av Inger Palm


Cynaramin

Är ett växtbaserat läkemedel som innehåller fyra växter som bidrar till att lugna en orolig mage.
Boldo: Stimulerar gallproduktionen, dämpar uppkördhet. Boldo är bakteriedödande och skyddar mot parasiter och mask. Det är en sydamerikansk ört som traditionellt används för att lindra kramper i tarmarna. Är också bra vid blåskatarr.
Maskros: Är vätskedrivande, blod-renande, underlättar tömningen av magsäcken och ökar produktionen av galla. Maskros har en gynnsam effekt på långsam matsmältning.
Kronärtskocka: Skyddar levern, aktiverar produktionen av matsmältningsenzymer och är antiinflammatorisk. Kronärtskocka är kanske mest känd för sitt ätliga ”hjärta” och odlas mest i länderna runt Medelhavet.
Pepparmynta: Har en lugnande och kramplösande effekt i magen samt stimulerar leverns funktioner. Den har ofta använts vid känslig mage (dyspepsi) och matsmältningsproblem.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

vitlök

Lagrad vitlök kan sänka blodtrycket

Naturlig hälsa

Tre av tio vuxna har högt blodtryck – och 40 procent av dessa riskerar att dö på grund av hjärtproblem. Ännu fler går omkring med en låggradig inflammation i kärlen utan att veta om det. En kost rik på antioxidanter och ett tillskott med vitlök kan både förebygga och sänka högt blodtryck, och dessutom stärka immunförsvaret.

Kvinna i sängen med mobil i handen

Så skyddar du huden mot skärmarnas blå ljus

Hud

De flesta av oss tillbringar numera många av dygnets timmar framför en skärm. Det tär på huden i ansiktet som åldras snabbare av det blå ljuset som datorn eller mobilen avger. Men det finns saker du kan göra själv för att skydda huden från ljuset!

Collage: kvinna som tvättar ansiktet och 6 rengöringsprodukter

Skönhetspanelen testar: Rengöring

Hud

Efter en lång dag då hyn har utsatts för såväl smuts som avgaser och make-up behöver ansiktet rengöras inför nattens vila. Önskemålet är en rengöringsprodukt som tvättar rent, är så naturlig som möjligt samt är skonsam och inte torkar ut huden. Vilken produkt gör ”rent hus” i vårt test?

Gröna pannkakor med hallon

Skönt gröna kikärtspannkakor

Recept

Pannkakor till middag även för vuxna – varför inte? Med  kikärtor och grön spenat i smeten och toppat med hallon blir det näringsrikt, mättande, färgglatt och riktigt gott! Dessutom gör du ett bra val för miljön. 

 

sågpalmetto blad

Så kan mannen slippa nattliga toabesök

Hälsa

Med ökad ålder är det vanligt att män får en förstorad prostata. Det kan bland annat leda till en akut känsla av att vilja kissa, och dessutom oftare. Händer det flera gånger per natt då stör det självklart nattsömnen. Men det går att lindra besvären. – Vid lättare urineringsbesvär kan extrakt av ekologisk sågpalmetto hjälpa, säger näringsexperten och medicine doktorn, Magnus Nylander.

kvinna hos tandläkare

En av fem undviker att gå till tandläkaren på grund av priset

Hälsa

Att gå till tandläkaren är dyrt. En undersökning visar att en av fem undviker tandläkarbesök på grund av kostnaderna. I stockholmsförorten Botkyrka är akuta tandvårdsbesök tre gånger vanligare än i Danderyd. Intresset för estetisk tandvård har ökat, när Tandhälsorapporten ställde frågor till svenskarna svarade en majoritet att de vill bleka tänderna.

några personer lyfter vikter

Därför får du inte ut lika mycket av träningen när du är stressad

TRÄNING

Om du känner dig stressad efter en jobbig arbetsdag kan det kännas skönt att träna – då brukar stressen rinna av. Men om du  känner hög psykologisk stress och samtidigt tränar hårt, då får du inte alls ut lika mycket av träning. Dessutom kan du skada dig. Dra ner på träningsintensiteten och ge dig tid till återhämtning när huvudet är överbelastat.

 

Ung kvinna omfamnar sin hund

Vad tänker och känner din hund?

Husdjur

Har du funderat över vad din hund egentligen menar med ett visst beteende, eller vad den tänker och känner i vissa situationer? Med en ny bok förklarar hundpsykolog Fredrik Karlsson hur du lär dig att förstå din hund bättre.

Råkostsallad

Råkostsallad med prebiotika

Recept

Sväng ihop den här färgsprakande vitaminbomben till sallad och förvara i en burk i kylen och ät lite av den i flera veckor. Full av prebiotika som gynnar de goda tarmbakterierna och perfekt som immunförsvarsboost!

rot av ashwagandha

”Vi kan garantera ren och säker ashwagandha” 

Hälsa

Nyligen återkallade Livsmedelsverket ett parti ashwagandha från Great Earth på grund av att rester av bekämpningsmedlet etylenoxid upptäckts vid en kontroll. Vågar vi lita på ashwagandha nu? Ja, det säger svenska leverantörer och förklarar hur deras ashwagandha odlas, kontrolleras och testas.

 

teckning mage-tarm

Kiselgel lindrar IBS-symtom

Mage

En av tio svenskar beräknas ha IBS, och tre procent behöver behandling för sina magproblem. Näringsterapeuten Anette Berglind möter dagligen patienter med magbesvär. Ändrad livsstil och kostomläggning krävs för att magen ska må bra, men hon rekommenderar även kiselgel och probiotika för bra tillfrisknande.

kvinna med migrän

Ny forskning visar på samband mellan mens och migrän

Forskning

Rapporter visar att det är runt en miljard människor i världen som drabbas av migrän. Kvinnor som är i fertil ålder påverkas tre gånger mer än män. Ett internationellt forskarteam presenterar en ny teori om sambandet mellan migrän och menscykeln. En upptäckt som forskarna hoppas kan hjälpa kvinnor med migrän.

Man lutar sig mot en lyktstolpe

Sonnys huvudvärk försvann med akupunktur

Naturlig hälsa

En dag fick Sonny Johnsson huvudvärk – en värk som höll i sig varje dag under ett helt år innan han sökte hjälp hos en akupunktör. Värken blev först värre, men sedan successivt bättre. Nu går Sonny till akupunktören en gång varje månad. Och huvudvärken är borta.

kvinna på yogamatta

Med små förändringar kan du minska det farliga bukfettet

TRÄNING

Förut var det oftast män som riskerade hälsan för att de ätit sig till en stor mage, men antalet kvinnor med det farliga bukfettet ökar. Det är dessutom farligare för kvinnor att bära på alldeles för många överviktskilon runt magen. Men små förändringar i vardagen kan göra att det förrädiska bukfettet snabbt minska i omfång.

 

Man och kvinna på äng med en drake

Potens – en fråga om friskt blodflöde

Hjärt- kärlhälsa

I den manliga självbilden ingår förmågan att få erektion. Men för att kunna ha sex behöver sinnena stimuleras och det har inte med ålder att göra. Stefan Arver är docent och överläkare på ANOVA vid Karolinska universitetssjukhuset. Han menar att ofta är erektionsproblem lätta att lösa. Det handlar i grunden om att få fart på blodflödet.

bara ben

Naturliga sätt att ta bort hudflikar

Hud

Hudflikar är små utväxter som plötsligt dyker upp på halsen, under armen, på ögonlocket och där det finns veck på kroppen. Dessa kan uppstå vid hormonförändringar och med en ökad ålder. Här är några naturliga sätt att få bort dem.

 

Man i kostym

Så slapp Magnus biverkningar från statiner

Hälsa

Magnus Nibelius var bara 33 år när han vid en hälsokontroll fick veta att hans kolesterolvärde var alldeles för högt. Han ordinerades kolesterolsänkande statiner, men medicinerna gav smärtsamma biverkningar. När han började ta Q10 upphörde bieffekterna av läkemedlet.

Närbild på händer som knäpper bh på ryggen

Därför ska du skippa bh

Hälsa

Att slänga bh:n, som på ”det glada sjuttiotalet”, eller i alla fall byta din bygel-bh mot en annan variant, kan vara en god idé för din hälsa. Det handlar om att inte stoppa upp kroppens lymfsystem. Här berättar vi mer!