Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Ulrika Ennen, vd WW Viktväktarna

Ulrika Ennen, vd WW Viktväktarna Foto: Tomaz Lundstedt

”Låt covid-19 bli en väckarklocka för Sveriges övervikt”

Kurera Debatt

Kurera debatt är en debattsida för friskvård och naturlig hälsa.
Här ges möjligheten att ventilera sin åsikt, ge replik eller kort och gott skapa debatt.
Sidans debattartiklar och skribenter är fristående från Kurera. När vi publicerar en debattartikel betyder det inte att Kurera håller med debattören. Det betyder att vi anser att en hälsointresserad allmänhet kan tycka att artikelns innehåll är intressant att ta del av.
Syftet med debattsidan är att skapa ett torg där olika åsikter får plats – och att erbjuda utrymme för ett urval av repliker till dessa.

Vill du skriva en replik till detta debattinlägg eller ett eget inlägg i en annan fråga?
Kontakta webbredaktor@kurera.se

Ny forskning visar att övervikt utgör en särskilt allvarlig riskfaktor vid covid-19. Samtidigt har majoriteten av svenskarna fetma eller övervikt – en situation som dessutom riskerar att eskalera i takt med ökat hemarbete. Nu är det hög tid för regeringen och Folkhälsomyndigheten att öka hälsoinsatserna, skriver Ulrika Ennen, vd för WW Viktväktarna, i ett debattinlägg.

Statistiken är nedslående. Antalet dödsfall relaterade till fetma är mer än tio gånger så hög som antalet döda i trafiken. Övervikt och fetma innebär också ökad risk för bland annat typ 2-diabetes, vissa cancerformer, hjärt-kärlsjukdomar och en större risk för graviditets- och förlossningskomplikationer. Mycket av det här vet vi redan, ändå fortsätter andelen överviktiga och feta att öka inom nästan samtliga åldersgrupper i Sverige.

 

LÄS OCKSÅ: 10 sätt att hindra att barn blir överviktiga som vuxna

Nu befinner vi oss dessutom i en coronapandemi och även här har det visat sig att fetma är en riskfaktor för att drabbas allvarligt vid smitta. Nyligen konstaterade forskare vid bland annat North Carolina University att riskerna vid covid-19 ökar vid övervikt. Ju mer övervikt, desto större risk, visar studien. Feta personer har också oftare underliggande sjukdomar som i sig är riskfaktorer för ett allvarligt sjukdomstillstånd vid covid-19.

En undersökning genomförd av WW Viktväktarna/Sifo i augusti visar att nära var femte svensk (18 procent) är mer oroad över sin vikt under pandemin än tidigare. Trots den ökade oron har drygt var tredje (35 procent) gått upp mer än ett kilo de senaste sex månaderna. Att allt fler nu tvingas jobba hemifrån och att stillasittandet därmed ökar, riskerar att förvärra svenskarnas övervikt och fetma ytterligare.

LÄS OCKSÅ: “Att hålla vikten är bästa skyddet mot cancer”

Regeringen och Folkhälsomyndigheten måste nu inse att läget är akut och agera snarast. Tillsammans med kommuner, landsting och arbetsgivare kan utvecklingen förändras. Här är tre konkreta förslag på åtgärder som kan genomföras skyndsamt:

1. Riktade stödinsatser till områden med stora viktproblem. Det finns platser där problemen med hög BMI är extra stora, exempelvis i mellersta Norrland och östra Götaland. Rapporter visar också att övervikt och fetma är mer vanligt i områden med lägre utbildningsnivåer och inkomster. Dessa insikter kan användas för att rikta hjälp och utbildningsinsatser kring kost och motion till platser där behovet är allra störst.

2. Viktminskning på recept. Fetmakirurgi är i dagsläget den primära metoden sjukvården erbjuder personer som behöver hjälp med att minska sin vikt. Det är ett radikalt ingrepp för en person med måttlig övervikt. Sjukvården måste kunna tillhandahålla alternativa metoder för viktminskning, inte minst nu under covid-19.

 

LÄS OCKSÅ: “Strunta i friskvårdsinsatser och lägg fokus på vardagsmotion”

3. Öronmärk friskvårdsbidraget. Friskvårdsbidraget utökas för varje år som går. Det är bra. Men i nuvarande läge bör bidraget riktas till det som har störst effekt att vända den negativa viktökningstrenden. Låt därför bastubad och hypnos stå åt sidan till förmån för mer fysiska aktiviteter och kostlära – åtminstone tillfälligt.

Av Ulrika Ennen, vd för WW Viktväktarna

Kurera debatt är en debattsida för friskvård och naturlig hälsa. 
Här ges möjligheten att ventilera sin åsikt, ge replik eller kort och gott skapa debatt. Sidans debattartiklar och skribenter är fristående från Kurera. När vi publicerar en debattartikel betyder det inte att Kurera håller med debattören. Det betyder att vi anser att en hälsointresserad allmänhet kan tycka att artikelns innehåll är intressant att ta del av. Vill du skriva ett inlägg på Kurera debatt kontaktar du redaktionen på webbredaktor@kurera.se


Kurera Debatt

Kurera debatt är en debattsida för friskvård och naturlig hälsa.
Här ges möjligheten att ventilera sin åsikt, ge replik eller kort och gott skapa debatt.
Sidans debattartiklar och skribenter är fristående från Kurera. När vi publicerar en debattartikel betyder det inte att Kurera håller med debattören. Det betyder att vi anser att en hälsointresserad allmänhet kan tycka att artikelns innehåll är intressant att ta del av.
Syftet med debattsidan är att skapa ett torg där olika åsikter får plats – och att erbjuda utrymme för ett urval av repliker till dessa.

Vill du skriva en replik till detta debattinlägg eller ett eget inlägg i en annan fråga?
Kontakta webbredaktor@kurera.se

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Flygbild över Central Park

Så förbättrar grönområden din psykiska hälsa

Eko/miljö

Vistelser i naturen eller i grönområden i storstäder, ensam eller i grupp, ger flera fördelar för vår psykiska hälsa. Till exempel en starkare känsla av meningsfullhet i livet och känslor av lycka. Nu vill svenska forskare att stadsplanerare ska använda sig av grönområden i städer för att minska psykisk ohälsa.

kvinna på sommaräng

Spenatextraktet som gör dig mätt – längre

Hälsa

Fetman ökar snabbt i Sverige. Mer än hälften av den vuxna befolkningen är överviktiga. Professor Charlotte Erlanson-Albertsson har sysslat med aptitreglering i flera decennier. Ett samtal vid middagsbordet ledde fram till ett tillskott med spenat som ger mättnad och leder till viktnedgång. Effekten är dokumenterad i kliniska studier.

 

fisk, bröd och grönsaker

Selen i jordarna minskar på grund av klimatförändringar

Hälsa

Selen är viktig för att du ska må bra. Mikronäringsämnet stöder 25 olika selenberoende enzymer i kroppen. Selen får du bland annat i dig när du äter fisk, nötter, mejeriprodukter och ägg. Men det finns ett stort problem – jordarna i Europa har låga nivåer av det livsviktiga ämnet, och klimatförändringarna gör problemet värre.

2 glas med overnight oats med hallon

Overnight oats med hallon och mandelspån

Frukost

Overnight oats är en enkel frukost att göra i förväg, den smakar underbart, mättar – och dessutom kan du variera den i oändlighet. Krydda med nymortlad kardemumma eller kanel, eller som här – smaksätt med mosade hallon och rostade mandelspån.

Liten flicka kramar en nalle ute i en park

Krönika: “Alla barn vill inte ha sommarlov”

Krönikan

Skolavslutningarnas tid är här, och med dem ett efterlängtat långt sommarlov, fyllt av sol, bad, lek och äventyr. Men inte för alla barn. Krönikören Maria Lundberg minns sin egen barndoms somrar, fyllda av fasa, skam och ensamhet, som lett till ett vuxenliv kantat av terapi. Med sin krönika vill hon nu hindra fler barn från att få ett sådant sommarlov.

kvinna klipper en man

Fylligare hår med rätt näring

Hälsa

Många drömmer om ett friskt, fylligt och glansigt hår. Men stress, näringsbrist och mycket fixande med håret sliter. Ett vackert hår bygger du inifrån, med rätt kombination av vitaminer och mineraler. Kurera pratade hårkvalitet, näring och olika klippningar med frisören Marianne Lehne.

 

glad kvinna i trädgård

Så motverkar du att huden åldras i förtid

Hälsa

Vår livsstil påverkar hudens åldrande. Sol, stress och dåliga kostvanor bidrar till att huden åldras snabbare. Ett för tidigt åldrande kan återställas med rätt näring från insidan. Kliniska studier visar att med kollagen, hyaluronsyra och kondroitinsulfat blir huden mindre torr och fina linjer och rynkor reduceras.

Mullbärsträd

Mullbärsblad kan dämpa sötsug

Hälsa

Att vara sockerberoende har blivit vanligt, och många brottas med att låta bli mat med socker – allt från rent godis till kakor, bullar och bröd. Visste du att extrakt från mullbärsblad kan dämpa sötsug.

 

kvinna gör armövningar vid parkbänk

Styrketräning kan hjälpa vid klimakteriebesvär

Hälsa

Styrketräning två till tre gånger i veckan kan bidra till att minska klimakteriebesvär. Studien har tittat på sambandet mellan styrketräning och besvär som vallningar och svettningar hos kvinnor i klimakteriet och resultaten var goda – besvären minskade med hela 44 procent.

 

 

10 bra sätt att använda kokosolja

Hälsa

Kokosolja anses numera som en hälsofrämjande råvara. Men kokosolja kan också användas till mycket mer. Till exempel är fett ett skönhetsmedel för hår och hud. Här är 10 bra skäl att använda den feta oljan på utsidan av kroppen.