lax

Lax – pest eller kolera?

Det påstås ofta att vi får i oss vårt dagsbehov av den nyttiga, antiinflammatoriska omega-3-fettsyran genom att äta lax. Men idag utfodras den konventionellt odlade laxen med vegetabiliskt foder och vi riskerar att öka vårt intag av det dåliga fettet om vi äter odlad lax.

Mer än 95 procent av den lax vi äter i Sverige är norsk odlad lax. Till dessa odlingar krävs enorma mängder foderfisk som trålas i bland annat Peru, där bestånden fiskas allt för hårt och andra fiskarter längre ner i näringskedjan hotas av utfiske. År 2007 producerades 830.000 ton odlad fisk i Norge och till det användes 2,5 miljoner ton vildfångad fisk. Fiskarna bearbetas sedan till fiskolja och fiskmjöl.
Samtidigt består mer än hälften av laxens mat av vegetabiliskt foder – vilket har gjort laxen betydligt sämre ur hälsosynpunkt.
I fodret får även syntetiska färgämnen tillsättas för att laxen ska bli röd, dessutom används stora mängder kemikalier och antibiotika.

Mindre omega-3
Fettsyresammansättningen i laxen har förändrats och andelen omega-3 har halverats. Istället har de dåliga fetterna ökat i laxen. De fetter som skapar inflammation i våra kroppar. Förklaringen är att om laxen inte får den naturliga kosten som de är ämnade att äta, så innehåller de inte heller den nyttiga fettsyran omega-3.

 

Miljögifter
Lax kan innehålla en stor mängd miljögifter. Ju högre upp i näringskedjan fisken finns, desto högre risk för att fisken innehåller gifter.
För några år sedan släppte Naturskyddsföreningen en rapport som visade att det fanns höga halter miljögifter i fisk. Odlad lax från Norge visade sig innehålla bromerade flamskyddsmedel. Men det som var mest förvånande var när Testfakta analyserade fem paket odlad lax från Norge och resultatet var att den ekologiska hade högst halter av de som testades.

De höga halterna beror paradoxalt på att den ekologiska odlade laxen får bättre foder – foder som består av det som lax i naturlig miljö äter. Den konventionellt odlade laxen som får vegetabiliskt foder hade inte samma höga halter.
Däremot skiljde sig fettsyresammansättningen rejält åt i Testfaktas test. Den ekologiska laxen hade betydligt högre halter omega-3 eftersom fettsyresammansättningen är beroende av vilket foder laxen får. Ju mer vegetabiliskt foder desto mindre omega-3.

De ekologiskt odlade laxarna matas med fiskrens av till exempel torsk vilket är bättre för oss människor men inte för miljön. Det kommer inte vara en hållbar lösning om den ekologiska fisken blir mer efterfrågad. Ekologisk fisk utfodras även med ekologiskt vetegluten för att binda ihop fodret.
De fördelar som finns med ekologisk lax är att kassarna som fisken odlas i inte får impregneras med kemikalier. Kassarna rengörs maskinellt eller för hand vilket innebär bättre vatten och bättre miljö för djurlivet. Laxlusen hålls i schack med läppfiskar som äter laxlöss istället för att motarbetas med kemiska bekämpningsmedel. KRAV-märkt lax får inte innehålla höga halter av dioxiner och tungmetaller.

 Vi har ställt några frågor till Naturskyddsföreningen för att höra deras syn på laxen.

Hur odlas fisk - vad innebär begreppet odlad fisk?
Det finns många odlingsmetoder. Norsk odlad lax odlas i öppna kassar i havet och matas med ett foder som delvis baseras på fisk (rens från Norge, anjovetas från Peru och lodda från Barents hav) och delvis på vegetabilier, förmodligen mycket soja. Vissa får också strömming från Östersjön som är renad på dioxin.

Vilka andra problem än gifter förknippas med odlad lax?
Att odlingarna förstör för den vilda laxen som måste gå igenom fjordarna på väg till sin laxälv. De smittar dem med parasiter (bland annat laxlus som dödar laxyngel på väg ut) och rymlingar beblandar sig med de vilda laxarna.

 

När jag äter lax på restaurang - är det vanligtvis den norska odlade jag får då?
Ja. Vi har kontrollerat med många resturanger och samtliga har varit odlade laxar från Norge.

Hur gör man ett bra lax-val i butiken?
Ur ett uthållighetsperspektiv finns kravmärkt odlad lax samt MSC-märkt vild lax.  Men dessa är inte mindre miljögiftsbeslastade än andra.

► Läs också: ”Är hälsofördelarna med fisk fler än riskerna – eller är det tvärtom?”

Av Malin Duvstedt

Källor: Naturskyddsföreningen, KRAV, DN.


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Fett från fisk dämpar inflammationer i kroppen

Forskning

Balansen mellan ditt intag av omega-3 och omega-6 påverkar din risk för inflammation. En kost rik på omega-3 minskar risken att drabbas. Studierna på omega-3 har dock varit tvetydiga – vilket bland annat beror på att alla fiskoljor helt enkelt inte är lika. Uppsalaprofessorn Tom Saldeen har forskat på just fiskolja. Kurera bad honom förkla­ra varför vissa oljor inte har någon effekt alls – medan andra har en signifikant antiinflammatorisk effekt på bland annat hjärta, kärl och leder.

Enzymerna lugnade Karins mage

Hälsa

Ett aktivt liv med familj, karriär och träning. Men en mage som reagerar precis före ett spännande möte eller när spinningpasset ska börja, ställer till det. Lösningen – några kapslar med örter och enzymer.

“Mångfald och artrikedom gynnar alla bin”

Övrigt

Idag 20 maj firas honungbina över hela världen. I Slovenien, som ligger bakom införandet av World Bee Day, håller man honungsbiet högt och biodlingen har traditionellt hög status. I Danmark har det däremot utbrutit en infekterad konflikt mellan anhängare till de vilda bina och biodlarna och deras honungsbin. I Sverige menar forskare att konflikten är onödig.

5 enkla steg för att äta nyttigare!

Kost

Jenny Westman och Linnea Eriksson är fullfjädrade hälsopedagoger och proffsiga matbloggare med ett välbesökt Instagramkonto, som är en total dröm för alla foodies. De utsågs till Årets hälsobloggare 2017 – och tycker att det är viktigt att fylla på kroppen med bra bränsle för att orka med livets alla utmaningar. Här delar de med sig av fem tips för hur du enkelt äter nyttigare – och avslöjar vad de själva äter för dagliga kosttillskott.

 

Smartphone med podden synlig - petra månström infälld

Kunskapsföretaget lanserar hälsopodd

Allmänt

Ihop med poddkändisen Petra Månström drar nu hälso- och kunskapsföretaget Holistic igång en ny podd. Tanken är att inspirera och sprida kunskap om nya vägar till hälsa och välmående - men utan pekpinnar och orimliga krav. "Tillsammans har vi skapat podden som jag så länge har letat efter. En podd som alla kan ta till sig", säger programledaren Petra Månström.

 

Nutritionisten: Vad är kalorirestriktion?

Kost

Kalorirestriktion är när man äter färre kalorier men ändå får i sig tillräckligt med näring. Det har länge varit känt att en minskning av intaget av kalorier främjar hälsan. Hälsosam kalorirestriktion ger positiva effekter på vikt och hjärt-kärlhälsa men extrem kalorirestriktion eller självsvält är varken bra för hälsan eller effektiv vid viktminskning, varnar Lina Åhlén.

 

Din favoritmusik aktiverar hjärnans belöningssystem

Mental hälsa

Dopamin spelar en direkt roll i den känsla av välmående som framkallas av att lyssna på musik vi tycker om visar en ny studie. Att lyssna på den musik du älskar gör att din hjärna frigör mer dopamin – en kemikalie som gör att vi känner oss engagerade och motiverade och som spelar en viktig roll för människans känslomässiga och kognitiva funktion. 

Större risk att dö efter operation för singlar och lågutbildade

Forskning

Det finns en tydlig koppling mellan sociala faktorer och risken att avlida efter bypassoperation. Personer som lever ensamma eller saknar vidareutbildning befinner sig i större utsträckning i riskzonen än personer som lever i par eller har "Det är första gången man kan se att de sociala förutsättningarna har så stark koppling till den förväntade livslängden efter operationen", säger Susanne Nielsen, forskare vid Göteborgs universitet.

 

Skönhetspanelen testar ansiktsmasker

Hud

Lägg en ansiktsmask – blunda och vila medan masken gör sitt på huden. Bättre boost för både hud och själ får man leta efter. Kureras skönhetspanel har testat några ekologiska ansiktsmasker och hittat en favorit.

Artros: Hjälper ingefära och gurkmeja?

TV

Flera studier på ingefära och kurkumin – den verksamma ingrediensen i gurkmeja – pekar enstämmigt på att dessa har antiinflammatoriska effekter. Forskarna vet till och med vilka komponenter i kroppen som örterna påverkar och hur – och har sett effekt vid bland annat artros.

 

Karin Björkegren Jones

”Det är aldrig för sent att investera i sin hälsa”

Intervju

Aldrig förr har det pratats så mycket om klimakteriet och kvinnors hälsa som nu. Yogaläraren, författaren och hälsoprofilen Karin Björkegren Jones har under 30 år belyst kvinnohälsa i artiklar, böcker, via yogan och nu i podden Kvinnoliv. Karin tycker att kvinnor ska kräva att bli lyssnade på när de söker vård. Det ska vara en självklarhet att ha rätt till olika behandlingsmetoder och mediciner och kanske det allra viktigaste – vi ska lära av våra erfarenheter och varandra och jobba förebyggande för att bibehålla hälsan långt upp i åren.

Nypon håller Sofies artros i schack

Hälsa

Artros i fingrarna höll på att sätta stopp för Sofie Turses dröm att bli fysioterapeut. Hon ville inte långtidsbehandla sin artros med traditionella värktabletter. Ett extrakt av strandnypon blev hennes räddning.

Ny teknik ska minska mängden läkemedel i avloppsvattnet

Eko/miljö

Aktiva substanser i de mediciner vi stoppar i oss passerar ofta genom kroppen och ut i toaletten. De flesta av våra reningsverk är dåliga på att ta bort läkemedelsrester ur avloppsvattnet, vilket kan orsaka hormon- och beteendestörningar hos fiskar och andra djur om de hamnar i sjöar och vattendrag. Nu satsar flera svenska reningsverk på ny teknik för att få bort substanserna, rapporterar Vetenskapsradion.