lax

Lax – pest eller kolera?

Det påstås ofta att vi får i oss vårt dagsbehov av den nyttiga, antiinflammatoriska omega-3-fettsyran genom att äta lax. Men idag utfodras den konventionellt odlade laxen med vegetabiliskt foder och vi riskerar att öka vårt intag av det dåliga fettet om vi äter odlad lax.

Mer än 95 procent av den lax vi äter i Sverige är norsk odlad lax. Till dessa odlingar krävs enorma mängder foderfisk som trålas i bland annat Peru, där bestånden fiskas allt för hårt och andra fiskarter längre ner i näringskedjan hotas av utfiske. År 2007 producerades 830.000 ton odlad fisk i Norge och till det användes 2,5 miljoner ton vildfångad fisk. Fiskarna bearbetas sedan till fiskolja och fiskmjöl.
Samtidigt består mer än hälften av laxens mat av vegetabiliskt foder – vilket har gjort laxen betydligt sämre ur hälsosynpunkt.
I fodret får även syntetiska färgämnen tillsättas för att laxen ska bli röd, dessutom används stora mängder kemikalier och antibiotika.

Mindre omega-3
Fettsyresammansättningen i laxen har förändrats och andelen omega-3 har halverats. Istället har de dåliga fetterna ökat i laxen. De fetter som skapar inflammation i våra kroppar. Förklaringen är att om laxen inte får den naturliga kosten som de är ämnade att äta, så innehåller de inte heller den nyttiga fettsyran omega-3.

 

Miljögifter
Lax kan innehålla en stor mängd miljögifter. Ju högre upp i näringskedjan fisken finns, desto högre risk för att fisken innehåller gifter.
För några år sedan släppte Naturskyddsföreningen en rapport som visade att det fanns höga halter miljögifter i fisk. Odlad lax från Norge visade sig innehålla bromerade flamskyddsmedel. Men det som var mest förvånande var när Testfakta analyserade fem paket odlad lax från Norge och resultatet var att den ekologiska hade högst halter av de som testades.

De höga halterna beror paradoxalt på att den ekologiska odlade laxen får bättre foder – foder som består av det som lax i naturlig miljö äter. Den konventionellt odlade laxen som får vegetabiliskt foder hade inte samma höga halter.
Däremot skiljde sig fettsyresammansättningen rejält åt i Testfaktas test. Den ekologiska laxen hade betydligt högre halter omega-3 eftersom fettsyresammansättningen är beroende av vilket foder laxen får. Ju mer vegetabiliskt foder desto mindre omega-3.

De ekologiskt odlade laxarna matas med fiskrens av till exempel torsk vilket är bättre för oss människor men inte för miljön. Det kommer inte vara en hållbar lösning om den ekologiska fisken blir mer efterfrågad. Ekologisk fisk utfodras även med ekologiskt vetegluten för att binda ihop fodret.
De fördelar som finns med ekologisk lax är att kassarna som fisken odlas i inte får impregneras med kemikalier. Kassarna rengörs maskinellt eller för hand vilket innebär bättre vatten och bättre miljö för djurlivet. Laxlusen hålls i schack med läppfiskar som äter laxlöss istället för att motarbetas med kemiska bekämpningsmedel. KRAV-märkt lax får inte innehålla höga halter av dioxiner och tungmetaller.

 Vi har ställt några frågor till Naturskyddsföreningen för att höra deras syn på laxen.

Hur odlas fisk – vad innebär begreppet odlad fisk?
Det finns många odlingsmetoder. Norsk odlad lax odlas i öppna kassar i havet och matas med ett foder som delvis baseras på fisk (rens från Norge, anjovetas från Peru och lodda från Barents hav) och delvis på vegetabilier, förmodligen mycket soja. Vissa får också strömming från Östersjön som är renad på dioxin.

Vilka andra problem än gifter förknippas med odlad lax?
Att odlingarna förstör för den vilda laxen som måste gå igenom fjordarna på väg till sin laxälv. De smittar dem med parasiter (bland annat laxlus som dödar laxyngel på väg ut) och rymlingar beblandar sig med de vilda laxarna.

När jag äter lax på restaurang – är det vanligtvis den norska odlade jag får då?
Ja. Vi har kontrollerat med många resturanger och samtliga har varit odlade laxar från Norge.

Hur gör man ett bra lax-val i butiken?
Ur ett uthållighetsperspektiv finns kravmärkt odlad lax samt MSC-märkt vild lax.  Men dessa är inte mindre miljögiftsbeslastade än andra.

► Läs också: ”Är hälsofördelarna med fisk fler än riskerna – eller är det tvärtom?”

Av Malin Duvstedt

Källor: Naturskyddsföreningen, KRAV, DN.


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Fem tips som dämpar stress och oro vid IBS

Mage

Mellan en och två miljoner svenskar lider av den kroniska magåkomman IBS, att samtidigt lida av stress och oro hör inte till ovanligheterna och kan förvärra besvären ytterligare. Fysio- och KBT-terapeuten Åsa Österlund förklarar hur det hänger ihop och delar med sig av sina bästa tips för att lindra stress och oro.

När hjärnan fick rätt näring släppte hjärndimman

Mental hälsa

Under tio års tid led Victor Käkelä, 28 år, till och från av depressioner. När han dessutom fick problem med sömnen kändes det som om botten var nådd. Det krävdes några genomgripande livsstilsförändringar för att vända utvecklingen. Vägen till bättre hälsa, koncentration och minne gick via meditation, att välja bort kött och att börja äta vitaminer för hjärnan och den mentala förmågan.

petra månström

Petra Månström: ”Det är känslan som räknas”

Intervju

Hon var den lågmälda plugghästen med löpning som sämsta gren i skolgympan.  20 år senare är Petra Månström expert på just löpning. Hennes blogg om hur hon förberedde sig inför Stockholm Marathon blev snabbt en av landets mest lästa. Och i augusti kom hennes bok om smartare löpning, med tips för att göra oss alla till gladare och bättre löpare.

Återhämta dig från utmattning med hjärngympa

Intervju

Att se hjärnan som en muskel är ett bra sätt att förstå hur stress fungerar, varför återhämtning är ett måste och varför det inte går att vila sig tillbaka från utmattning. Det menar Karin Isberg, stresscoach och författare till den bästsäljande boken ”15 sätt att bli fri från stress”.

gron_trendsåaning

Kurera guidar bland hudvårdstrenderna

Hud

Micellärvatten, dubbeltvätt och stamceller. Det kommer ständigt nya trender inom hudvård och skönhet, många försvinner lika snabbt medan vissa är här för att stanna. Kurera har tagit hjälp av hudterapeuten Johanna Bjurström att titta närmre på de senaste årens trender.

varm appeldryck

Varm äppeldryck med ingefära

Recept

Den här tiden på året finns det tillgång till nyskördade svenska äpplen. Frossa i äppelpaj, must, kompott eller varför inte baka bröd med äpplen eller äta dem i en god sallad. Det här receptet är på en varm äppeldryck som är perfekt att värma sig med under svala sensommar- och höstkvällar. 

Kortisol i balans gav Eva lugnet tillbaka

Mental hälsa

Det är inte bara yttre stress som kan påverka oss, den inre stressen är minst lika farlig. Eva Sundh hade mycket oro och tankar och kände sig aldrig riktigt lugn. Oron påverkade även hennes mage. Eva började äta KSM-66, som stabiliserar stresshormonet kortisol. Idag är hon lugnare och mår bättre.

surkal

Surtantens eget recept på surkål

Recept

Surkål är en tidlös klassiker som kompletterar och lyfter mången god maträtt. Här kommer ett grundrecept från boken "Fermentera 2.0" av Jenny Neikell som kan varieras på otaliga vis genom att tillsätta kryddor och andra grönsaker.

Victoria Carinci och Lotta Lagerqvist

Lotta och Victoria instiftar “Surkålens dag”

Kost

Syrat och fermenterat är rena hälsokosten och det bara ökar i popularitet. Allt fler får upp ögonen för hälsofördelarna med gamla trotjänare som surkål och mjölksyrad gurka – det ges kurser och hålls föreläsningar och i höst kommer flera böcker i ämnet.

Mer fokus med ginkgo biloba

Mental hälsa

Om minnet sviker och du får svårt med koncentration och fokus beror det ofta på cirkulationsproblem. Studier på extrakt av bladen från det asiatiska tempelträdet ginkgo biloba har visat att dessa har en stark antiinflammatorisk effekt, kan vidga blodkärlen och därmed öka blodgenomströmningen. Det medför att minne, inlärning och koncentrationen förbättras.

tänder skepp citrusfrukt

Sjömännens sjukdom på återtåg

Forskning

I vår moderna tid är näringsbrist knappast något vi tror ska ska finnas i västvärlden, ändå drabbas många av undernäring. Och på sina håll har den gamla "sjömanssjukdomen" skörbjugg börjat komma tillbaka.

illustration och eva ruzs

Är du tillsammans med en relationspsykopat?

Sex- och relationer

Lever du med en partner som utåt sett är charmerande, trevlig och betraktas som en ”hyvens kille” eller ”schysst tjej”, rent av en svärmorsdröm. Men som blir en mardröm inom hemmets fyra väggar där han eller hon fritt kan kränka, manipulera och bryta ner dig. Och när du försöker få hjälp är det ingen som förstår eller tror dig – för du har ju en så trevlig partner.

bestick måttband citronvatten

Ny studie: Fasta aktiverar våra stamsceller

Forskning

Ett flertal gamla hälsorutiner har fått upprättelse på senare år. Till exempel har forskning inom neurovetenskap kunnat visa att vad som händer med hjärnan när vi mediterar. Nu har forskare dessutom upptäckt att fasta möjliggör regeneration av våra inre organ.

grönsaker och johanna bjurström

Hudterapeutens topplista med näringen som skyddar huden

Hud

Det är inte åren i sig som gör att vi får rynkor, slapp och glåmig hy. Med tiden syns resultatet av vad vi ätit, druckit och på annat sätt exponerat oss för i kroppens yttersta lager. Hudterapeuten Johanna Bjurström delar i del tre av artikelserien om vår åldrande hud med sig av sina bästa tips på hur vi skyddar huden från att åldras i förtid.

skalle i siluett med saknad pusseslbit, hand med pusselbit

Probiotika kan motverka mani vid bipolär sjukdom

Mental hälsa

Bipolär sjukdom kan vara svår att hantera för såväl patienter som familj och vänner. Maniska faser kan ha starkt negativ inverkan på människors livskvalitet och patienterna kan ibland bli inlagda på sjukhus i flera dagar tills symptomen har lagt sig – men ett vanligt kosttillskott kan hjälpa.

havregrynsgröt och fullkornsbrld

Fullkorn skyddar mot typ 2-diabetes

Forskning

Råg, havre eller vete spelar ingen större roll. Så länge det rör sig om fullkorn skyddar samtliga mot typ 2-diabetes. Enligt en stor nordisk studie räcker det med en portion havregrynsgröt och en fullkornsmacka om dagen för att minska risken för diabetes.

Ingefära och gurkmeja fixade värken i fötterna

Värk

När Lena Månsson gick i pension såg hon fram emot att ha tid för långa härliga promenader. Men drömmen grusades när fötterna började värka. Ett tag gjorde de så ont att hon knappt kunde gå och ingen läkare kunde ge svar eller bot. Till sist hittade hon ett preparat med ingefära och gurkmeja – och nu kan hon njuta av långpromenader igen.