Annons
Annons

LCHF-lasagne

Recept på mycket god lasagne med zucchini istället för lasagneplattor. Klart på ett kick och väldigt behändigt och enkelt dessutom.

Redaktionen

21 november, 2012
LCHF-lasagne
Dela inlägget

I lasagnen använder jag zucchini istället för pastaplattor. Och jag ersätter vetemjölet i bechamelsåsen med ägg. Man bara rör ihop ingredienserna till en kall sås. Klart på ett kick och väldigt behändigt och enkelt dessutom. Jag kör med uteslutande ekologiska råvaror så långt det bara går.

Ingredienser 4 portioner

Köttfärsås
300 g ekologisk svensk köttfärs
1 stor gul lök
1 morot
1/2 zucchini
1 röd paprika
2 medelstora tomater
1-2 vitlöksklyftor
cirka 30 st urkärnade svarta oliver
1/2 ekologisk grönsaksbuljong
3 msk tomatpuré
2 dl rödvin eller matlagningsvin
1 tsk oregano
örtsalt och nymalen svartpeppar
kokosolja eller smör till stekning

Gör så här
Hacka löken fint och riv eller pressa vitlöken.
Skala moroten och skär sedan morot, zucchini, paprika och tomater i tärningar. Dela oliverna på mitten.
Fräs lök, vitlök och morotstärningar i lite smör eller kokosolja utan smak, tills löken blir genomskinlig. Blanda ner köttfärs och bryn under omrörning.
Tillsätt parika och zucchini och krydda med örtsalt, peppar och oregano. Låt stå och småkoka i ca 5 minuter. Blanda därefter i tomatpuré, oliver och tomater och rör om ordentligt. Häll på rödvin och smula ner buljongen. Rör samman och låt köttsåsen stå på spisen och småkoka på svag värme ca 40 minuter.

Ostsås
70 g ost (välj efter egen smak. Jag tog en mildare variant)
2 ägg
1/2 dl grädde
2 dl creme fraiche
himalayasalt och vitpeppar

Gör så här
Blanda creme fraiche och grädden med ägg och den rivna osten.
Smaka av med salt och peppar.
Låt den stå till sig en stund.
Smörj en ugnsfast form och skiva zucchini i ganska tunna skivor och lägg omlott i botten på formen.
Krydda med lite örtsalt eller salt.
Täck med ett lager av ostsåsen och sedan ett lager av köttfärssåsen.
Varva på nytt med zucchiniskivor, örtsalt och ett lager ostsås och sedan köttfärssås i några lager.
Avsluta med zucchiniskivor och ett lager ostsås på toppen. Riv gärna över lite ost överst.
Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i cirka 40-45 minuter.
Servera med rivna morötter, en grönsallad , eventuellt en skiva gott surdegsbröd och kallpressad olivolja att doppa brödet i.

Annons
Fakta

Fakta

Receptet kommer från Mia Hagenmalm, en av Kureras matbloggare.
www.kurera.se/mias-mat-och-bakblogg.

Annons
Annons