Annons
Annons

LCHF-pannkakor/crepes

Pannkakor utan vitt mjöl. Äts som matigare variant med till exempel köttfärs eller mer "traditionellt" med grädde och hallon. Eller varför inte båda?

Redaktionen

29 oktober, 2012
LCHF-pannkakor/crepes
Dela inlägget

I kväll blev det LCHF-pannkakor till middag. Jättegoda var de, men väldigt mäktiga. Jag tillagade en köttfärsröra som jag tycker är så god i pannkaka. Det blir nästan som en vårrulle i smaken. Använder köttfärs, riven morot, vitkål och lök. (Kör man LCHF kan man ju utesluta morötterna.)

Ingredienser pannkakssmet (cirka 8 stora eller 6 mindre)

LCHF-pannkakor serverade med hallon och grädde
Foto: Mia Hagenmalm


4 dl grädde
2 dl mjölk
4 msk fiberhusk
8 ägg
2 nypor havssalt

Gör så här
Lättast är om du vispar smeten med elvisp.
Låt den stå och svälla 5-10 minuter, och stek i smör.
Smeten blir ganska tjock och man får nästan smeta ut den i stekpannan, men det gick bra att steka den.
Jag föredrar en matigare variant av pannkakor så därför åt jag crepes och dottern åt pannkaka med grädde och hallon.
(Ja, jag smakade en liten bit med grädde och hallon.)

Ingredienser köttfärsröra (2 portioner)
300 g köttfärs ekologisk
5 dl riven vitkål, ekologisk
1 stor riven morot, ekologisk
1 gul finhackad lök, ekologisk
1/2 buljongtärning, ekologisk
1 krm kardemumma
ca 2 dl vatten
ev örtsalt och svartpeppar

Gör så här
Bryn köttfärs tillsammans med lök tills den fått färg. Tillsätt vitkål och morötter och låt dem steka med med ca 5 minuter. De ska vara al dente, lite tuggmotstånd. Häll på vattnet, tillsätt buljong, svartpeppar och kardemumma. Låt koka i cirka 7-8 minuter utan lock så det mesta av vätskan kokar bort. Lägg över lite av köttfärsröran i pannkakorna och rulla ihop dem och lägg på ett ugnsäkert fat. Strö över riven ost och ställ in i ugnen på 225 grader cirka 10 minuter. Servera med sallad, eller som jag: alfa-alfagroddar, soyasås och ett glas gurkvatten.

/Mia i Nynäshamn

Annons
Annons