Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Ledarskapscoachen: “En frisk arbetsplats ger en god arbetsmiljö”

Lina Lanestrand

Yrke: Ledarskapscoach, konsult, utbildare och föreläsare
Ålder: 42
Familj: 2 tonårsbarn, man, hund och häst
Så mår jag bra: följa hjärtats röst, utveckla och utvecklas, vara med familj och djur, läsa och måla. Bara vara.
Mer info: Läs mer om Lina på hennes hemsida, Lina finns även på Facebook och på Linkedin.

Vi är många som funderar över orsakerna bakom den växande psykiska stressrelaterade ohälsan. Nästan var femte svensk äter psykofarmaka för att lindra besvär som ångest, sömnproblem och depression. Många medicinerar för att stå ut med sin vardag skriver Lina Lanestrand, ledarskapscoach i denna krönika där hon lyfter fram vikten av frisk arbetsplats.

Stressrelaterad ohälsa är den vanligaste orsaken till långtidssjukskrivningar i Europa. Siffrorna säger att det är många som mår dåligt och det är lätt att vi blir avtrubbade inför vad det här innebär.

Men alla vi som möter människorna som mår dåligt, oavsett om vi är anhöriga, kollegor, vänner eller som i mitt fall coach, terapeut, utbildare och föreläsare – ser och upplever smärtan bakom siffrorna. Jag är med på den hoppfulla vägen tillbaka men förfasas över den skam som många känner när de blir sjuka, många känner att de är dåliga och otillräckliga och att det är deras fel att de blev sjukskrivna. 

 

LÄS OCKSÅ: ”Våga anställa någon som bryter ihop en liten stund ibland!”

Jag arbetar både med enskilda och med organisationer och företag för att hantera och förebygga psykisk ohälsa. Genom mitt arbete är jag insatt i aktuell forskning och i lagstiftning på området. Det gör att jag med starka argument kan förklara för de jag möter att det inte var deras fel att de blev sjuka. Forskningen slår fast att det är organisatoriska brister i form av resursobalans som är orsaken till stressrelaterad sjukskrivning1. Arbetsmiljöverkets definition av en frisk arbetsplats bekräftar samma sak, de skriver:

En frisk arbetsplats har balans mellan det som krävs och de resurser som står till buds för arbetet2. 

Innebörden av definitionen ovan säger indirekt att en arbetsplats med resursobalans är en sjuk arbetsplats. Men eftersom en arbetsplats inte blir sjukskriven så är det istället individerna som betalar priset för de organisatoriska bristerna. Den enskilda medarbetaren har en omöjlig situation när resursobalans råder och det behöver lösas på organisatorisk nivå. Med anledning av detta så kom Arbetsmiljöverket ut med den första föreskriften som handlar om förebyggande arbete, i mars 2016. Föreskriften innehåller riktlinjer om hur hälsa främjas genom att medarbetare till exempel har tydliga uppdrag och mål, liksom vikten av prioritetsordningar för arbetet och tillgång till stöd. Tyvärr är det ännu få som följer dessa lagstadgade föreskrifter på ett hållbart sätt.

LÄS OCKSÅ: "Att inte hela tiden prestera är en prestation i sig”

För att lösa organisatoriska brister behövs chefer och ledare som vidtar åtgärder. Men det största hindret är i mina ögon den snabbt ökande ohälsan hos ledare och chefer själva. På fyra år har antalet sjukskrivningar på grund av psykisk ohälsa ökat med 500 procent i gruppen ledare och chefer3. Studier visar att nio av tio chefer hellre försöker underlätta för sina medarbetare vid hög arbetsbelastning än att prioritera den egna hälsan och återhämtningen4. Jag menar att det för att lösa dessa problem krävs att ledare och chefer får rätt förutsättningar för att klara sitt uppdrag och stöd i sitt uppdrag. Utan friska ledare och chefer är det svårt att lösa problemet med sjuka arbetsplatser.

LÄS OCKSÅ; Är du chef? Så kan du minska risken för psykisk ohälsa på ditt jobb

Vi människor är till naturen flockdjur, som kännetecknas av att vi bistår och hjälper varandra för att överleva, lösa problem och tillsammans skapa vår tillvaro. Det är stor risk att chefen och ledaren blir ensam och befinner sig i sammanhang som präglas av konkurrens, tävlingstänk och prestige. Ledare saknar ofta stödjande sammanhang och detta kan i sin tur göra att man tar med sig konkurrens- och prestigeperspektivet in i det egna ledarskapet.

 

Jag tror på ett modigt ledarskap som ser och lyfter fram alla medarbetares unika förmågor, kapacitet och kompetens – så att det skapas en stark gemenskap på arbetsplatsen, där alla står i sin kraft och kan bidra på ett hållbart sätt. Ett modigt ledarskap utgår från en inre trygghet och leder genom verklig delaktighet, så att det med samlad kraft, blir möjligt att skapa friska arbetsplatser, där människor mår bra.  

Av Lina Lanestrand, ledarskapscoach, utbildare och föreläsare

Kureras sektion Krönikan ger möjligheten att ventilera en tanke, idé eller åsikt.
Krönikan skrivs av skribenter som är fristående från Kurera och behöver alltså inte handla om åsikter Kurera delar.
Är du intresserad av att skriva en krönika på Kurera.se? Kontakta då: webbredaktor(@)kurera.se


Lina Lanestrand

Yrke: Ledarskapscoach, konsult, utbildare och föreläsare
Ålder: 42
Familj: 2 tonårsbarn, man, hund och häst
Så mår jag bra: följa hjärtats röst, utveckla och utvecklas, vara med familj och djur, läsa och måla. Bara vara.
Mer info: Läs mer om Lina på hennes hemsida, Lina finns även på Facebook och på Linkedin.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Kost

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

 

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

 

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

 

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.

lugn kvinna framför dator

Så kan du snabbt sänka stressen

Hälsa

Är du rädd för att gå till tandläkaren, ska hålla tal eller kanske bara behöver stressa ner? Oavsett orsak så finns snabb och naturlig hjälp. Ett koncentrat av l-teanin, som finns i grönt te, minskar stress och ångest inom en timma.

 

vinflaska och glas

Ny forskning visar samband mellan alkohol och hjärnblödning

Forskning

Varje år dör cirka 2,8 miljoner människor till följd av alkohol och alkohol är den sjunde ledande riskfaktorn för sjukdom och död världen över. I Sverige dör årligen närmare 2 000 av alkohol. En avhandling vid Umeå universitet visar att den som dricker fyra glas alkohol eller mer per dygn löper fem gånger så hög risk att drabbas av hjärnblödning.

man och kvinna tänker paddla kajak

Naturens apotek: Näring för årsrika

Äldre

Med stigande ålder minskar kroppens egen produktion av en rad ämnen. Det är därför viktigt att äta näringsrik kost, få tillräckligt med sömn och motionera. Ibland räcker inte kosten till. Då kan man se till att få i sig extra av hälsosamma ämnen. Här kommer några som vi kan behöva mer av ju äldre vi blir.

man med kaffekopp

Så sänkte Stig sitt PSA-värde

Naturlig hälsa

Stig Rådman opererades för cancer i urinblåsan och tog i samband med det ett PSA-prov, som tydde på sjukdom. Av en händelse fick han höra talas om att polyfenoler kan stödja prostatahälsan. Bara ett år efter han tagit de första tabletterna var hans PSA-värden normala

Leende kvinna blundar och håller i citrusfrukt i ena handen

5 skäl att boosta hyn med C-vitamin

Hud

C-vitamin är inte bara bra för att stärka immunförsvaret – det är även en riktigt verksam, välgörande och hajpad hudvårdsingrediens. Här är fem skäl till att C-vitamin är så bra för hyn – från glow till solskydd.

 

Fyra människor i soluppgång i motljus bakifrån

5 sätt att känna mer hopp

Mental hälsa

Att kunna känna hopp för framtiden och optimism är bra för hälsa, välmående – och i förlängningen även ett friskare och längre liv. Men under en pandemi  kan det vara svårt. Här är några knep för att känna mer hopp och glädje!