Foto: Pia Nordlander

Leena, 64: “Rosenrot ger mig energi!”

Leena Gröhn

Ålder:  64 år.
Bor: Västerås.
Gör: Personligt ombud vid Västerås stad.
Familj: Två döttrar, två barnbarn och två hundar.
Så mår jag bra: Ute i min kolonistuga med mina hundar, där odlar jag grönsaker som zucchini och örter och har fruktträd, hallon och körsbär. Mina två barnbarn håller mig också igång.

Leena Gröhn jobbar med att hjälpa andra att må bra inombords. Kanske är det därför hon aldrig tvekat att ta hjälp när hon själv behövt det. Det som alltid hjälpt henne bli
piggare är rosenrot, en adaptogen utan biverkningar.

Leena Gröhn har jobbat inom psykiatrin i stort sett hela sitt vuxna liv. I många år som terapeut och numera som personligt ombud. Alltså den som hjälper psykiskt sjuka att få den hjälp de behöver från samhället.
– Det är ett psykiskt påfrestande jobb eftersom man ofta inte når fram till myndigheter och instanser. De förstår inte vad som krävs för att orka fungera i samhället när man har en psykisk sjukdom. Men det är också väldigt roligt och motiverande att få hjälpa andra, säger Leena.

 

Ofokuserad och låg
I och med sin utbildning och bakgrund är Leena väl medveten om hur psykisk sjukdom funkar och hur man kan vara deprimerad i perioder – något hon själv upplevt. Till och från har hon känt sig ofokuserad och låg och vid ett sådant tillfälle föreslog en kollega att hon skulle prova något nytt.
– Hon hade hört talas om rosenrot och vi gick tillsammans och köpte en ask på hälsokostbutiken. Jag hade läst om den i kvällstidningarna, det stod rätt mycket om den just då. Vi delade på den där asken, ifall det inte skulle fungera, säger Leena och skrattar.

Egentligen visste inte Leena vad rosenroten skulle kunna göra för just henne, men hon var villig att prova. Hon tyckte att hon blivit mer och mer trött, men trodde nog mest att det berodde på den tunga arbetsbördan på jobbet och den psykiska påfrestningen jobbet gav.

Skillnad direkt
– Jag kände skillnad med en gång. Jag blev mer fokuserad och kunde hålla ihop längre. Jag orkade mer och hade mer kraft. Innan hade jag en känsla av att ingenting var riktigt roligt, men nu kände jag igen mig själv igen, säger Leena.
Kollegan tyckte däremot inte att det hjälpte henne nämnvärt och slutade. Leena åt tabletterna utan uppehåll i åtta år i sträck. När hon vid ett tillfälle inte hann till affären och tabletterna tog slut märkte hon genast skillnad i humöret.
– Jag vet egentligen inte vad det är i tabletterna som gör att jag mår bra, men skillnaden var väldigt tydlig under tiden när jag slutade. Efter det har jag bara hållit upp en gång, säger Leena.

För många år sedan skilde hon sig från sina barns far och det tog hårt på henne. Känslan av hopplöshet och att ingenting var roligt kom tillbaka.

LÄS OCKSÅ: Örtskolan – värt att veta om rosenrot 

Lyckopiller
Leena gick till en läkare som skrev ut antidepressiva tabletter och hon åt dem under ett år, innan hon började trappa ner för att sedan sluta med dem helt och hållet. De hjälpte och hade samma effekt som rosenroten och när Leena började känna sig bättre valde hon att ta rosenroten istället för receptbelagd medicin.
– Min läkare förstod hur jag resonerade och sa att det antagligen var något i rosenroten som min kropp behövde, så att jag mådde bättre. Jag äter hellre ett naturligt tillskott än lyckopiller så det var inget svårt beslut, säger Leena.

 

LÄS OCKSÅ: Mer ork och mindre oro med rosenrot

Bor i kolonistugan
Sedan dess har hon ätit adaptogenen som gör att hon orkar med både sitt tunga jobb, att passa barnbarnen och sköta kolonistugan. Varje år i mars öppnar hon stugan som ligger utanför Västerås där hon bor, och bor där i sju månader, innan hösten kommer och hon packar ihop igen. Med sig har hon sina två hundar och barnbarnen kommer ofta på besök.
– Hade jag inte haft hundarna hade jag nog aldrig tagit mig ut. Jo, i kolonistugan förstås, där är jag ute hela tiden, men hemma i stan behöver jag dem som draghjälp, ler hon.

LÄS OCKSÅ: En välbehövlig energiboost 

Extra boost
Idag äter Leena en tablett Arctic Root varje morgon och om hon känner att det är något påfrestande eller jobbigt på gång så boostar hon sig lite extra.
– Om jag vet att jag ska ha ett jobbigt möte på eftermiddagen så tar jag en extra tablett till lunch och då tänker jag inte så mycket på hur jobbigt det är. När jag äter dem känner jag mig mer som mig själv, fokuserad och som om att jag har mycket kraft, säger Leena.

Av Jessika Devert


Leena Gröhn

Ålder:  64 år.
Bor: Västerås.
Gör: Personligt ombud vid Västerås stad.
Familj: Två döttrar, två barnbarn och två hundar.
Så mår jag bra: Ute i min kolonistuga med mina hundar, där odlar jag grönsaker som zucchini och örter och har fruktträd, hallon och körsbär. Mina två barnbarn håller mig också igång.

Rosenrot – en adaptogen

Redan 1755 beskriver Carl von Linné rosenrot som en läkeväxt som kan bota infektioner och lindra huvudvärk. Då åt man roten som en grönsak.
Roten innehåller mycket C-vitamin och växer gärna i hårt klimat i Asien, Nordamerika och norra Europa. Den växer vilt i svenska fjällen. Vissa forskare har hittat bevis för att rosenrot kan hjälpa vid lättare depressioner, medan andra anser att det inte finns tillräckligt forskning på ämnet.
Sant är att många med problem med nedstämdhet och trötthet känner sig piggare och gladare med rosenrot.En adaptogen, som rosenrot, är en växt som kan anpassa sig till tillståndet i våra kroppar. Om vi är trötta och utmattade så hjälper adaptogener till där de behövs. Rosenrot kan alltså ge en skjuts och få oss att bli piggare. Kroppen använder rosenrot och därför vänjer sig inte kroppen vid ämnet.  Man kan därför äta den under en lång tid, om man behöver. Adaptogener kan göra att man återhämtar sig snabbare efter hård muskel-träning och minska stress i kroppen.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Här kan du lämna in dina överblivna läkemedel

Eko/miljö

Har du överblivna läkemedel hemma? Ta en sväng förbi apoteket och lämna in dem. Varje år blir cirka 15 000 ton läkemedel över och ungefär 250 ton av dessa hamnar i hushållssoporna och i avloppet – skadar miljön. Våra svenska reningsverk är från början inte byggda för att rena de lite tyngre läkemedlen. Därför behöver du hjälpa till.

Byt ut kaffet – gör en nyttig kvällsdryck som ger mättnad

Hälsa

För 20 år sedan blev smoothies en hälsosam innedryck. Då gjordes den krämiga drycken mest på frukt och bär. I dag slänger vi ner alla möjliga grönsaker i mixern för att få i oss näringstät mat. En smoothie eller snarare en varm dryck att ersätta kaffe eller te med på kvällen är den populära guld- eller soldrycken. Den ger mättnad samtidigt som den innehåller bland annat kryddor med inflammationshämmande egenskaper. Här får du två olika recept.

Dans ger mer muskler än styrketräning

TRÄNING

Att dansa stärker dina muskler betydligt mer än om du lyfter vikter på gymmet. Det är glada nyheter för dig som inte gillar traditionell styrketräning. Dansträning ger dig också bättre koordination, balans och samverkan med din danspartner skapar inte bara glädje utan din hjärna får arbeta mycket mer än om du upprepar monotona styrkeövningar – och det är bra för minnet.

 

Årets miljöhjälte Magnus Carlson visar vägen till förändring

Eko/miljö

Magnus Carlson, sångare i bandet Weeping willows, utsågs nyligen till årets miljöhjälte och fick ta emot diplom ur kungens hand för sitt enträgna klimatarbete. Magnus lever som han lär, han har nästan helt slutat flyga, bandets turnéer sker med tåg och han slutade nyligen äta kött – för både hälsans och miljöns skull. Kurera växlade några ord med svenskt musiklivs kanske flitigaste miljökämpe. 

Elaine Jenderklint

Elaine fick tillbaka glans och liv i håret igen

Hälsa

För två år sedan kom cancern tillbaka och Elaine Jenderklints ena bröst opererades bort. I efterbehandlingen ingick hormontabletter – som gav starka biverkningar. Kroppen värkte och håret blev tunnare och livlöst, men ett tillskott med bland annat hirs har gett Elaine glansen och hårkvaliteten tillbaka.

 

Fredrik Ölander

Fiskolja lindrar inflammerad tarm

Mage

Inflammatoriska tarmsjukdomar som Chrons sjukdom och ulcerös kolit har en sak gemensamt – de kommer i skov. Studier har visat att ett tillskott av omega-3 är ett sätt att minska inflammation i tarmen och göra skoven färre och lindrigare. – Men var noga med att välja en fiskolja som är stabil och håller hög kvalitet, säger Fredrik Ölander, funktionsmedicinsk terapeut som dagligen träffar klienter med besvärliga magar.

Kaeng phet – röd currygryta med grönsaker

Recept

Denna thailändska gryta är fullproppad med av grönsaker. Detta och många andra goda vegetariska recept från hela världen hittar du i den gröna kokboken boken "Zeinas green kitchen" av matprofilen Zeina Mourtada – känd för sin uppskattade blogg "Zeinas kitchen" och sin medverkan i TV.

”Jag valde bort medicinen och blev frisk av träning och bra mat”

Hälsa

För tio år sedan när Benny Ottosson fick reda på att blodtrycket var förhöjt valde han bort medicinen och ändrade livsstil. På tre månader lyckades han sänka sitt blodtryck till normal nivå, men för två år sedan, när han fick en hudcancerdiagnos gjorde han en ny och djupare förändring – denna gång i sin inre värld. Om sin hälsoresa berättar Benny Ottosson i boken, "Frisk, lugn, utvilad, stark. Hela livet".

 

Kvinna som sitter i yogaställning

Naturens under lindrar ledbesvär

Forskning

Kådan boswellia och roten gurkmeja har i årtusenden använts inom den ayurvediska medicinen för att lindra ledbesvär. Ny forskning visar att effekten förstärks när de renodlas och används tillsammans så att ett plus ett inte bara blir två – utan tre.

Snart kan vi läsa av psykisk ohälsa i blodet

Mental hälsa

Det kommer ständigt nya siffror på att den psykiska ohälsan bland unga ökar men inte så mycket som visar på varför. Vid Uppsala universitet bedrivs sedan några år en studie som ska öka den kunskapen genom att bland annat studera gener för att göra det möjligt att ställa tidigare diagnoser.

Högt blodtryck – Så funkar det

Hjärt- kärlhälsa

Högt blodtryck är en av våra vanligaste hjärt-kärlsjukdomar, de flesta som drabbas är män. Högt blodtryck kan leda till flera allvarliga sjukdomar och bör därför tas på allvar. Mycket kan göras genom livsstilsförändringar och kostomläggning, hjälper inte det bör man överväga andra behandlingsmetoder.

Skönhetspanelen testar: body scrubs

Hud

Kall och torr luft på ingång betyder att det är dags att vårda huden lite extra. Genom att återfukta – och inte minst skrubba får du både lyster och en len hud. Kureras skönhetspanel har testat några naturliga kroppsskrubbar och hittat en favorit.

 

Glutenintoleranta får oftare selenbrist

Kost

Närmare tre procent av svenskarna har diagnosen celiaki - en autoimmun sjukdom som kräver livslång kostbehandling, och även om man äter rätt kan tarmen ha svårare att ta upp näring. Därför kan glutenintoleranta oftare lida av vitamin- och mineralbrist. Studier visar en tydlig koppling mellan glutenintolerans och bland annat brist på selen.

Peder Gustafsson

“Rödbetan boostar min träning”

Hälsa

Peder Gustafsson har idrottat i hela sitt liv. Numera är skidträningen det han satsar mest på och i årets Vasalopp kom han på 331 plats. Det tackar han åtminstone delvis ett tillskott med rödbetsextrakt för. Med hjälp av det kan han träna hårdare och orka mer.

 

Ann blev kvitt sina ständiga urinvägsinfektioner

Hälsa

Anns urinvägsinfektioner började för tio år sedan och hon har flera gånger om året behandlats med penicillin. – Jag har haft en enda urininfektion i mitt liv tidigare, men efter klimakteriet har det varit tre, fyra gånger om året. Sedan jag hittade tranbärsextraktet har infektionerna försvunnit helt, säger hon.

Växtbaserad kost kan lindra reumatoid artrit

Forskning

En växtbaserad kost kan bidra till att lindra smärtsamma symtom vid reumatid artrit.   Tidigare har man sett förbättringar hos patienter med fibromyalgi, mycket talar nu för att flera autoimmuna sjukdomar kan förebyggas med en kost basesrad på frukt och grönt.

apelsiner och citroner

Därför behöver immunförsvaret C-vitamin

Hälsa

Just nu lider miljontals människor i världen av C-vitaminbrist, en brist som till slut kan leda till olika sjukdomar och i sällsynta fall till döden. Immunologen Sanna Ehdin, forskare, föreläsare och författare, säger att C-vitamin stärker immunförsvaret och ger ökat motstånd mot infektioner, influensa och förkylning