Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Foto: Pia Nordlander

Leena, 64: “Rosenrot ger mig energi!”

Leena Gröhn

Ålder:  64 år.
Bor: Västerås.
Gör: Personligt ombud vid Västerås stad.
Familj: Två döttrar, två barnbarn och två hundar.
Så mår jag bra: Ute i min kolonistuga med mina hundar, där odlar jag grönsaker som zucchini och örter och har fruktträd, hallon och körsbär. Mina två barnbarn håller mig också igång.

Leena Gröhn jobbar med att hjälpa andra att må bra inombords. Kanske är det därför hon aldrig tvekat att ta hjälp när hon själv behövt det. Det som alltid hjälpt henne bli
piggare är rosenrot, en adaptogen utan biverkningar.

Leena Gröhn har jobbat inom psykiatrin i stort sett hela sitt vuxna liv. I många år som terapeut och numera som personligt ombud. Alltså den som hjälper psykiskt sjuka att få den hjälp de behöver från samhället.
– Det är ett psykiskt påfrestande jobb eftersom man ofta inte når fram till myndigheter och instanser. De förstår inte vad som krävs för att orka fungera i samhället när man har en psykisk sjukdom. Men det är också väldigt roligt och motiverande att få hjälpa andra, säger Leena.

 

Ofokuserad och låg
I och med sin utbildning och bakgrund är Leena väl medveten om hur psykisk sjukdom funkar och hur man kan vara deprimerad i perioder – något hon själv upplevt. Till och från har hon känt sig ofokuserad och låg och vid ett sådant tillfälle föreslog en kollega att hon skulle prova något nytt.
– Hon hade hört talas om rosenrot och vi gick tillsammans och köpte en ask på hälsokostbutiken. Jag hade läst om den i kvällstidningarna, det stod rätt mycket om den just då. Vi delade på den där asken, ifall det inte skulle fungera, säger Leena och skrattar.

Egentligen visste inte Leena vad rosenroten skulle kunna göra för just henne, men hon var villig att prova. Hon tyckte att hon blivit mer och mer trött, men trodde nog mest att det berodde på den tunga arbetsbördan på jobbet och den psykiska påfrestningen jobbet gav.

Skillnad direkt
– Jag kände skillnad med en gång. Jag blev mer fokuserad och kunde hålla ihop längre. Jag orkade mer och hade mer kraft. Innan hade jag en känsla av att ingenting var riktigt roligt, men nu kände jag igen mig själv igen, säger Leena.
Kollegan tyckte däremot inte att det hjälpte henne nämnvärt och slutade. Leena åt tabletterna utan uppehåll i åtta år i sträck. När hon vid ett tillfälle inte hann till affären och tabletterna tog slut märkte hon genast skillnad i humöret.
– Jag vet egentligen inte vad det är i tabletterna som gör att jag mår bra, men skillnaden var väldigt tydlig under tiden när jag slutade. Efter det har jag bara hållit upp en gång, säger Leena.

För många år sedan skilde hon sig från sina barns far och det tog hårt på henne. Känslan av hopplöshet och att ingenting var roligt kom tillbaka.

LÄS OCKSÅ: Örtskolan – värt att veta om rosenrot 

Lyckopiller
Leena gick till en läkare som skrev ut antidepressiva tabletter och hon åt dem under ett år, innan hon började trappa ner för att sedan sluta med dem helt och hållet. De hjälpte och hade samma effekt som rosenroten och när Leena började känna sig bättre valde hon att ta rosenroten istället för receptbelagd medicin.
– Min läkare förstod hur jag resonerade och sa att det antagligen var något i rosenroten som min kropp behövde, så att jag mådde bättre. Jag äter hellre ett naturligt tillskott än lyckopiller så det var inget svårt beslut, säger Leena.

 

LÄS OCKSÅ: Mer ork och mindre oro med rosenrot

Bor i kolonistugan
Sedan dess har hon ätit adaptogenen som gör att hon orkar med både sitt tunga jobb, att passa barnbarnen och sköta kolonistugan. Varje år i mars öppnar hon stugan som ligger utanför Västerås där hon bor, och bor där i sju månader, innan hösten kommer och hon packar ihop igen. Med sig har hon sina två hundar och barnbarnen kommer ofta på besök.
– Hade jag inte haft hundarna hade jag nog aldrig tagit mig ut. Jo, i kolonistugan förstås, där är jag ute hela tiden, men hemma i stan behöver jag dem som draghjälp, ler hon.

LÄS OCKSÅ: En välbehövlig energiboost 

Extra boost
Idag äter Leena en tablett Arctic Root varje morgon och om hon känner att det är något påfrestande eller jobbigt på gång så boostar hon sig lite extra.
– Om jag vet att jag ska ha ett jobbigt möte på eftermiddagen så tar jag en extra tablett till lunch och då tänker jag inte så mycket på hur jobbigt det är. När jag äter dem känner jag mig mer som mig själv, fokuserad och som om att jag har mycket kraft, säger Leena.

Av Jessika Devert


Leena Gröhn

Ålder:  64 år.
Bor: Västerås.
Gör: Personligt ombud vid Västerås stad.
Familj: Två döttrar, två barnbarn och två hundar.
Så mår jag bra: Ute i min kolonistuga med mina hundar, där odlar jag grönsaker som zucchini och örter och har fruktträd, hallon och körsbär. Mina två barnbarn håller mig också igång.

Rosenrot – en adaptogen

Redan 1755 beskriver Carl von Linné rosenrot som en läkeväxt som kan bota infektioner och lindra huvudvärk. Då åt man roten som en grönsak.
Roten innehåller mycket C-vitamin och växer gärna i hårt klimat i Asien, Nordamerika och norra Europa. Den växer vilt i svenska fjällen. Vissa forskare har hittat bevis för att rosenrot kan hjälpa vid lättare depressioner, medan andra anser att det inte finns tillräckligt forskning på ämnet.
Sant är att många med problem med nedstämdhet och trötthet känner sig piggare och gladare med rosenrot.En adaptogen, som rosenrot, är en växt som kan anpassa sig till tillståndet i våra kroppar. Om vi är trötta och utmattade så hjälper adaptogener till där de behövs. Rosenrot kan alltså ge en skjuts och få oss att bli piggare. Kroppen använder rosenrot och därför vänjer sig inte kroppen vid ämnet.  Man kan därför äta den under en lång tid, om man behöver. Adaptogener kan göra att man återhämtar sig snabbare efter hård muskel-träning och minska stress i kroppen.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Tävla och vinn i Kureras julkalender

Julkalender

Lucka 5: Tävla och vinn ett julpaket från Organics by Sara som är ekologisk hudvård. Christmas Gift Set är ett kit med ekologisk ansiktsvård som innehåller rengöring, ansiktsvatten och ansiktsolja. Huden får en näringsboost med nyttiga vitaminer och oljor. 

Glasburkar med rawbollar med pepparkakssmak

Raw pepparkaksbollar med apelsin

Recept

Tid för adventsmys, tända ljus och julgodis! Men allt godis behöver inte innehålla vitt socker och mjöl utan kan istället innehålla många vitaminer och mineraler – samtidigt som de är söta och goda. Rulla ihop och bjud på dessa raw pepparkaksbollar och njut!

Doktor känner på patients hals

Så kan du påverka din sköldkörtel

Hälsa

En halv miljon svenskar har diagnostiserats med sköldkörtelsjukdom. Det vanligaste är en underfunktion i sköldkörteln och åtta av tio som drabbas är kvinnor. Den kinesiska medicinen ställer ingen diagnos när det kommer till sköldkörteln. Det ser symtomen som brister av vitala substanser. Kurera pratade med Diamantis Koukouvinos som är naturläkare i kinesisk medicin om hur han behandlar sina patienter med sköldkörtelrubbningar.

 

Matrester på en köksbänk med en stekpanna och en röd kastrull i bakgrunden

Zero waste – så nollar du ditt matavfall i köket

Eko/miljö

Hela 200 000 ton onödigt matsvinn produceras av de svenska hemmen varje år. Och 224 000 ton hälls ut i avloppet. Vi behöver helt enkelt bli bättre på att återvinna mat och bli mer kreativa i vår matlagning, för att vända trenden, det menar bokaktuella Karin Bohlin - som också bjuder på ett smarrigt "restrecept".

kvinna som håller blommor framför underlivet

Tvättar du underlivet rätt?

Hälsa

Besvär i underlivet är ett problem hos många kvinnor som vi sällan pratar om. Irritation som torrhet, klåda och svamp kan påverka humör som samliv. Hur tvättar du själv ditt underliv? Med vatten, tvål eller en duschgelé? Det ska du inte göra! Rätt intimvård kan återställa balansen i underlivet och du kan bli kvitt dina besvär.  

3 burkar med kosttillskott

Tävla och vinn i Kureras julkalender

Julkalender

Det lackar mot jul – och vad är då bättre än vakna varje morgon till en julkalender? I år har vi på Kurera laddat kalendern med allt från nyttiga vitaminer och välgörande kosttillskott till hudvård och konsultationer av våra experter. Varje morgon mellan 1 december och ända fram till julafton öppnar vi en ny lucka och ger dig en ny chans att vinna! Luckan öppnas klockan 05.30 och stängs vid midnatt.

porträttbild kvinna

Hög dos C-vitamin håller Camilla frisk

Hälsa

Camilla Eide jobbar som butiksbiträde och har en son som precis börjat förskoleklass. Hon exponeras med andra ord mycket för virus och bakterier. För att slippa förkylningar är Camilla noga med vad hon äter. För ett år sedan började hon ta en C-vitamin som stannar i kroppen under ett dygn, för att hålla sig frisk. 

 

kvinna som håller sig för magen

Låt bitterörter lugna orolig mage

Hälsa

Har det blivit för mycket av det goda? Tillfälliga besvär med magen drabbar alla någon gång. Lugn, det finns enkel och naturlig hjälp. Och snabb! Bitterörter är första hjälpen för matsmältningssystem som hamnat i obalans.

Rödvit katt tittar på chokladmuffins i granris

Så märker du om din katt fått chokladförgiftning

Husdjur

Temadagen Kattens dag infaller samma dag som första advent varje år, alltså söndag 29 november! En dag att både fira och uppmärksamma de älskade fyrbenta vännerna och adventsmysa. Men tänk på att hålla praliner eller rawfoodbollar med kakao borta från din katt – den kan nämligen drabbas av chokladförgiftning om den äter kakao.

 

nypon buskar

Nypon dämpar värken i lederna

Hälsa

Artros är vår vanligaste kroniska sjukdom, och inflammation i lederna kan ge smärtor som begränsar vardagen. Men det finns flera naturliga ämnen som kan få värken att avta, som nypon och vitamin C – och kondroitin från nötkreatur. Kurera har talat med smärtläkaren Bo Dettner om naturlig smärtlindring för ledbesvären.

ben

Hjälp mot kryp i benen

Hälsa

Det pirrar, kryper och smärtar i benen – och sömnen blir lidande. Restless legs är en pina för den som drabbas. Ny spännande forskning visar att spårämnet selen kan hjälpa vid lätta till medelsvåra symtom. Kurera har pratat med Jan Ulfberg, docenten och specialistläkaren som forskat på restless legs i 30 år och sett patienter bli hjälpta.

två kvinnor kör plankan

Vad är bäst? Kondition- eller styrketräning

Hälsa

Vi som gillar att träna pratar gärna länge och ofta om vad som är bästa sättet att träna. Är det styrketräning eller kanske konditionsträning? Färsk forskning visade att båda sätten är bra, men på olika sätt. Vill du slippa typ 2 diabetes ska du förbättra konditionen, men för viktnedgång och andra sjukdomar är valet inte lika uppenbart.

kvinna

Örten motade hormonell oro

Hälsa

För tre år sedan fick Gloria Tonnvik svår ångest. Humöret gick upp och ner och sömnlösheten tärde. Läkare gav diagnosen PMDS, en svårare form av PMS och hon fick antidepressiv medicin – men det ville inte Gloria ta. Lösningen kom i form av en ayurvedisk ört – ashwagandha.

 

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.