Foto: Pia Nordlander

Leena, 64: “Rosenrot ger mig energi!”

Leena Gröhn

Ålder:  64 år.
Bor: Västerås.
Gör: Personligt ombud vid Västerås stad.
Familj: Två döttrar, två barnbarn och två hundar.
Så mår jag bra: Ute i min kolonistuga med mina hundar, där odlar jag grönsaker som zucchini och örter och har fruktträd, hallon och körsbär. Mina två barnbarn håller mig också igång.

Leena Gröhn jobbar med att hjälpa andra att må bra inombords. Kanske är det därför hon aldrig tvekat att ta hjälp när hon själv behövt det. Det som alltid hjälpt henne bli
piggare är rosenrot, en adaptogen utan biverkningar.

Leena Gröhn har jobbat inom psykiatrin i stort sett hela sitt vuxna liv. I många år som terapeut och numera som personligt ombud. Alltså den som hjälper psykiskt sjuka att få den hjälp de behöver från samhället.
– Det är ett psykiskt påfrestande jobb eftersom man ofta inte når fram till myndigheter och instanser. De förstår inte vad som krävs för att orka fungera i samhället när man har en psykisk sjukdom. Men det är också väldigt roligt och motiverande att få hjälpa andra, säger Leena.

 

Ofokuserad och låg
I och med sin utbildning och bakgrund är Leena väl medveten om hur psykisk sjukdom funkar och hur man kan vara deprimerad i perioder – något hon själv upplevt. Till och från har hon känt sig ofokuserad och låg och vid ett sådant tillfälle föreslog en kollega att hon skulle prova något nytt.
– Hon hade hört talas om rosenrot och vi gick tillsammans och köpte en ask på hälsokostbutiken. Jag hade läst om den i kvällstidningarna, det stod rätt mycket om den just då. Vi delade på den där asken, ifall det inte skulle fungera, säger Leena och skrattar.

Egentligen visste inte Leena vad rosenroten skulle kunna göra för just henne, men hon var villig att prova. Hon tyckte att hon blivit mer och mer trött, men trodde nog mest att det berodde på den tunga arbetsbördan på jobbet och den psykiska påfrestningen jobbet gav.

Skillnad direkt
– Jag kände skillnad med en gång. Jag blev mer fokuserad och kunde hålla ihop längre. Jag orkade mer och hade mer kraft. Innan hade jag en känsla av att ingenting var riktigt roligt, men nu kände jag igen mig själv igen, säger Leena.
Kollegan tyckte däremot inte att det hjälpte henne nämnvärt och slutade. Leena åt tabletterna utan uppehåll i åtta år i sträck. När hon vid ett tillfälle inte hann till affären och tabletterna tog slut märkte hon genast skillnad i humöret.
– Jag vet egentligen inte vad det är i tabletterna som gör att jag mår bra, men skillnaden var väldigt tydlig under tiden när jag slutade. Efter det har jag bara hållit upp en gång, säger Leena.

För många år sedan skilde hon sig från sina barns far och det tog hårt på henne. Känslan av hopplöshet och att ingenting var roligt kom tillbaka.

LÄS OCKSÅ: Örtskolan – värt att veta om rosenrot 

Lyckopiller
Leena gick till en läkare som skrev ut antidepressiva tabletter och hon åt dem under ett år, innan hon började trappa ner för att sedan sluta med dem helt och hållet. De hjälpte och hade samma effekt som rosenroten och när Leena började känna sig bättre valde hon att ta rosenroten istället för receptbelagd medicin.
– Min läkare förstod hur jag resonerade och sa att det antagligen var något i rosenroten som min kropp behövde, så att jag mådde bättre. Jag äter hellre ett naturligt tillskott än lyckopiller så det var inget svårt beslut, säger Leena.

 

LÄS OCKSÅ: Mer ork och mindre oro med rosenrot

Bor i kolonistugan
Sedan dess har hon ätit adaptogenen som gör att hon orkar med både sitt tunga jobb, att passa barnbarnen och sköta kolonistugan. Varje år i mars öppnar hon stugan som ligger utanför Västerås där hon bor, och bor där i sju månader, innan hösten kommer och hon packar ihop igen. Med sig har hon sina två hundar och barnbarnen kommer ofta på besök.
– Hade jag inte haft hundarna hade jag nog aldrig tagit mig ut. Jo, i kolonistugan förstås, där är jag ute hela tiden, men hemma i stan behöver jag dem som draghjälp, ler hon.

LÄS OCKSÅ: En välbehövlig energiboost 

Extra boost
Idag äter Leena en tablett Arctic Root varje morgon och om hon känner att det är något påfrestande eller jobbigt på gång så boostar hon sig lite extra.
– Om jag vet att jag ska ha ett jobbigt möte på eftermiddagen så tar jag en extra tablett till lunch och då tänker jag inte så mycket på hur jobbigt det är. När jag äter dem känner jag mig mer som mig själv, fokuserad och som om att jag har mycket kraft, säger Leena.

Av Jessika Devert


Leena Gröhn

Ålder:  64 år.
Bor: Västerås.
Gör: Personligt ombud vid Västerås stad.
Familj: Två döttrar, två barnbarn och två hundar.
Så mår jag bra: Ute i min kolonistuga med mina hundar, där odlar jag grönsaker som zucchini och örter och har fruktträd, hallon och körsbär. Mina två barnbarn håller mig också igång.

Rosenrot – en adaptogen

Redan 1755 beskriver Carl von Linné rosenrot som en läkeväxt som kan bota infektioner och lindra huvudvärk. Då åt man roten som en grönsak.
Roten innehåller mycket C-vitamin och växer gärna i hårt klimat i Asien, Nordamerika och norra Europa. Den växer vilt i svenska fjällen. Vissa forskare har hittat bevis för att rosenrot kan hjälpa vid lättare depressioner, medan andra anser att det inte finns tillräckligt forskning på ämnet.
Sant är att många med problem med nedstämdhet och trötthet känner sig piggare och gladare med rosenrot.En adaptogen, som rosenrot, är en växt som kan anpassa sig till tillståndet i våra kroppar. Om vi är trötta och utmattade så hjälper adaptogener till där de behövs. Rosenrot kan alltså ge en skjuts och få oss att bli piggare. Kroppen använder rosenrot och därför vänjer sig inte kroppen vid ämnet.  Man kan därför äta den under en lång tid, om man behöver. Adaptogener kan göra att man återhämtar sig snabbare efter hård muskel-träning och minska stress i kroppen.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Ny rapport: Vi äter mindre socker och rött kött

Kost

Den koständring som flest svenskar har gjort det senaste året är att minska på sockret. Var fjärde äter mindre kött och en fjärdedel äter mer grönsaker. Samtidigt har mer än var tredje invånare inte gjort några koständringar alls enligt en färsk undersökning.

Över 700 000 bilister kör med olaglig syn – är du en av dem?

Hälsa

Har du kollat din syn nyligen? Visste du att en av tio bilförare kör med olaglig syn? Det vill säga med så nedsatt syn att de är en direkt trafikfara eftersom de har en synskärpa som ligger under dagens körkortskrav. 2019 års Synbesiktning, som är ett samarbete mellan Bilprovningen och Synoptik för att belysa att nedsatt syn är en trafikfara, visade att 700 000 bilister kör med trafikfarlig syn.

Håller du löftet om minskat midjemått?

Vikt

Nystart och nytt år får oss avlägga löften som inte alltid hålls. Framförallt handlar det om löften om en hälsosammare livsstil. Endast en av fem som klarar av att gå ner i vikt lyckas bibehålla den nya vikten efter ett halvår. Brist på inspiration och en stressig vardag är främsta orsaken att man ger upp. Men visst går det att förändra. Det handlar om långsiktigt och bra verktyg. Här får du några tips om hur du ska göra.

Filmen “The Game Changers – en milstolpe i det gröna kostskiftet”

Kurera debatt

Dokumentärfilmen "The Game Changers" har gjort stort avtryck och fått ett stort antal kända och okända personer att ta klivet och lägga om till en mer växtbaserad eller vegansk kost. Den veganska kosten – och filmen – har fått oförtjänt hård kritik av mer eller mindre självutnämnda och insatta experter menar cancerläkaren David Stenholtz i detta debattinlägg där han uppmanar alla att se den kontroversiella filmen.

 

Kinesiskt nyårsfirande ställs in på flera platser på grund av coronaviruset

Virus

Under helgen skulle råttans år firas i Kina men nu ställs firandet in på många platser på grund av rädsla för spridning av de fruktade coronviruset. För att stoppa spridningen av viruset har 18 städer hittills satts i karantän och skolor stängs. Antalet insjuknande ökar snabbt och imorse rapporterades 41 personer ha dött på grund av coronaviruset. Hongkong klassificerar virusutbrottet som nödläge.

vegetarisk mat

Så slipper du höga blodfettvärden

Kost

Tiotusentals svenskar lider av höga blodfettvärden - många utan att veta om det. Något som kan utvecklas till livshotande åderförkalkning. Men höga blodfetter kan sänkas genom kostomläggning, här kan du läsa mer om vilka livsmedel som kan bidra till att minska risken för infarkt.

 

Lennart är smärtfri med hjälp av nypon

Hälsa

Golf är en stor del av livet för Lennart Andersson, 78 år. För snart ett år sedan satte en smärta i axeln stopp för golfandet, och Lennart trodde han att skulle behöva hitta andra intressen. Men tack vare ett extrakt av nypon är han numera smärtfri och tillbaka på golfbanan.

Rapport: “Renare luft ger snabbt goda hälsoresultat”

Eko/miljö

Minskade utsläpp och förbättringar av vår luftkvalitet ger snabbt positiva effekter på folkhälsan, visar en rapport. Exempel från bland annat städer som stått värd för OS, visar att problemen med astma, hjärt-kärlsjukdom men också för tidig födsel minskade som ett resultat av åtgärder för att förbätta luften i samband med evenemanget.

Ny studie: Fåglar flyttar tio dagar efter fullmåne

Övrigt

Svårt att sova vid fullmåne? Ja, hävdar en del och är tvärsäkra, men analyser och vetenskapliga studier säger oftast, men inte alltid, det motsatta. Och huruvida månen påverkar oss människor eller inte är en debatt som lär fortsätta. Flyttfåglarna, de rör i alla fall på sig i måncykler. Vid Lunds universitet har man sett att nattskärror påverkas av månens sken och de synkroniserar sin flytt söderut tio dagar efter fullmånen.

Därför påverkas du av mörker och sömnbrist

Forskning

Sömnen är enormt viktigt för hälsan och den som sovit dåligt några nätter kan vittna om att både kropp och själ inte mår bra. Och när mörkret sänker sig över vårt vinterlandskap – ja, då blir vi ännu tröttare. Maria Nordin som är forskare vid Institutionen för psykologi vid Umeå universitet berättar varför och ur den mörka årstiden påverkar oss och varför en dålig sömn är så farligt för oss.

 

Glutamin kan hjälpa överviktiga att gå ner i vikt

Forskning

En studie gjord vid Karolinska Institutet och universitet i Oxford visade att aminosyran glutamin kan reducera fettvävnad men också minska inflammation i fettväven. Överviktiga personer hade i genomsnitt lägre nivåer av glutamin i fettväven än normalviktiga personer. Mer forskning krävs innan glutamin kan rekommenderas som ett kosttillskott vid fetma.

Träning kan minska risken för att utveckla epilepsi

Forskning

Träning mår vi riktigt bra av. Våra blodkärl säger tack när vi rör på oss, skelettet blir starkare och vår mentala hälsa stärks. Samtidigt minskar träning risken för flera av våra stora folksjukdomar. När forskare i Skåne jämförde Vasaloppsåkare med övrig befolkning upptäckte de att risken att utveckla epilepsi var hälften så stor hos längdskidåkarna.

Maria Helander: “Hälsa börjar med en vilja att ta hand om sig själv”

Mental hälsa

Att vara snäll mot sig själv, vad är det egentligen? Är det att unna sig bakelser och shopping? Nej, det är betydligt mindre glamouröst men mer angeläget och innebär bland annat att bli bättre på att säga nej till andras önskemål och att känna efter vad du själv vill. Samtalsterapeuten och beteendevetaren Maria Helander som skrivit boken ”Självsnäll” om varför det är viktigt och tipsar om hur vi kan bli bättre på det.

Detta händer i hjärnan när vi slutar vara kära

Mental hälsa

När vi blir kära sätter det igång en rad reaktioner i kroppen men också i hjärnan. Ett flertal hormoner och signalsubstanser är inblandade och bildar tillsammans en veritabel cocktail i hjärnan som gör att förälskelsen slår de flesta känslor. Men vet du vad det är som händer när vi slutar vara kära?

 

kvinna i mössa

Därför gör hampa under för din hud

Hälsa

Trendingrediensen hampa är på allas läppar och används i alltifrån kläder till livsmedel. Men även hud, hår och naglar får en rejäl boost av hampa. Här tipsar Kureras skönhetsexpert Johanna Bjurström om hur du använder oljan på bästa sätt.

Finalisterna i “Årets matbluff” utsedda

Eko/miljö

För fjärde året i rad har den ideella konsumentföreningen Äkta vara tagit fram fem finalister till antipriset ”Årets matbluff”. Sojagrädde med två procent soja och glutenfritt teff- och bovetemjöl med tre procent teff är två av finalisterna av de totalt 162 nomineringarna som kommit in från allmänheten.

Ny rapport ska öka kunskap om minnessjukdomar

Forskning

Idag har ungefär 160 000 svenskar en demenssjukdom. Antalet demenssjuka väntas öka till 250 000 inom 30 år. Detta på grund av att det stora antalet personer som föddes på 1940-talet då uppnår en hög ålder. Alzheimerfonden har därför tagit fram Sveriges första vetenskapliga alzheimerrapport som ska kunna läsas av gemene man för att öka kunskapen om minnessjukdomarna.

Hittade du också en halsduk eller ett par vantar?

Allmänt

Medlemmar i svenska kyrkan har stickat vantar, halsdukar och strumpor och lagt ut för att visa på kraften i goda handlingar. I gryningen till den 14 januari lades deras stickade alster ut i hela landet. På lapparna stod det till exempel: Fryser du? Den här halsduken är inte borttappad, den handgjord. Ta den, varsågod.

 

Studie: Apor föredrar socker framför alkohol

Forskning

Har du någonsin undrat varför djur äter jäst frukt som innehåller alkohol? Vi drar ofta slutsatsen att det beror på att de i likhet med oss människor skulle tycka om att berusa sig. Nu har forskare undersökt om apors beteende kan avlöja något om människans benägenhet till alkoholism.

Hella gör rent hus utan gifter och kemikalier


Eko/miljö

För tre år sedan kom Hella Nathorst-Böös ut med boken "Häxans hus" full av tips på hur man lever mer giftfritt både när det kommer till hemmet men också hygien och hudvård. Sedan dess har intresset bara ökat och nu ges boken ut på nytt. Kurera växlade några ord med Hella om varför det är så viktigt att detoxa sitt hem och fick några användbara tips.

Nu kan Maja svälja sina tabletter

Övrigt

Maja, 11 år, har alltid haft stora besvär att svälja tabletter, som till exempel Ipren och Alvedon. Sedan provade Majas mamma Eva att trä över tabletterna med ett litet hölje med god smak. Då kunde Maja svälja utan problem. – De smakar jättegott. Mina har kolasmak, säger Maja.

Ann-Kristin Sundin: “Mjölk är fortfarande hälsosamt”

Kurera debatt

Alla har en åsikt om mat, oavsett vilka vi är och vad vi arbetar med. Anledningen är så klart enkel – alla äter, och alla påverkas av maten vi väljer att lägga på tallriken. Då är det desto viktigare att de budskap som konsumenter nås av är vetenskapligt behäftade och tål att utmanas och kritiseras. Inte minst diskuteras mjölk och mjölkprodukter i många sammanhang när gäller allt från hjärtkärlhälsa till skeletthälsa, och felaktigheterna som vi möts av är flera.