Foto: Pia Nordlander

Leena, 64: “Rosenrot ger mig energi!”

Leena Gröhn

Ålder:  64 år.
Bor: Västerås.
Gör: Personligt ombud vid Västerås stad.
Familj: Två döttrar, två barnbarn och två hundar.
Så mår jag bra: Ute i min kolonistuga med mina hundar, där odlar jag grönsaker som zucchini och örter och har fruktträd, hallon och körsbär. Mina två barnbarn håller mig också igång.

Leena Gröhn jobbar med att hjälpa andra att må bra inombords. Kanske är det därför hon aldrig tvekat att ta hjälp när hon själv behövt det. Det som alltid hjälpt henne bli
piggare är rosenrot, en adaptogen utan biverkningar.

Leena Gröhn har jobbat inom psykiatrin i stort sett hela sitt vuxna liv. I många år som terapeut och numera som personligt ombud. Alltså den som hjälper psykiskt sjuka att få den hjälp de behöver från samhället.
– Det är ett psykiskt påfrestande jobb eftersom man ofta inte når fram till myndigheter och instanser. De förstår inte vad som krävs för att orka fungera i samhället när man har en psykisk sjukdom. Men det är också väldigt roligt och motiverande att få hjälpa andra, säger Leena.

 

Ofokuserad och låg
I och med sin utbildning och bakgrund är Leena väl medveten om hur psykisk sjukdom funkar och hur man kan vara deprimerad i perioder – något hon själv upplevt. Till och från har hon känt sig ofokuserad och låg och vid ett sådant tillfälle föreslog en kollega att hon skulle prova något nytt.
– Hon hade hört talas om rosenrot och vi gick tillsammans och köpte en ask på hälsokostbutiken. Jag hade läst om den i kvällstidningarna, det stod rätt mycket om den just då. Vi delade på den där asken, ifall det inte skulle fungera, säger Leena och skrattar.

Egentligen visste inte Leena vad rosenroten skulle kunna göra för just henne, men hon var villig att prova. Hon tyckte att hon blivit mer och mer trött, men trodde nog mest att det berodde på den tunga arbetsbördan på jobbet och den psykiska påfrestningen jobbet gav.

Skillnad direkt
– Jag kände skillnad med en gång. Jag blev mer fokuserad och kunde hålla ihop längre. Jag orkade mer och hade mer kraft. Innan hade jag en känsla av att ingenting var riktigt roligt, men nu kände jag igen mig själv igen, säger Leena.
Kollegan tyckte däremot inte att det hjälpte henne nämnvärt och slutade. Leena åt tabletterna utan uppehåll i åtta år i sträck. När hon vid ett tillfälle inte hann till affären och tabletterna tog slut märkte hon genast skillnad i humöret.
– Jag vet egentligen inte vad det är i tabletterna som gör att jag mår bra, men skillnaden var väldigt tydlig under tiden när jag slutade. Efter det har jag bara hållit upp en gång, säger Leena.

För många år sedan skilde hon sig från sina barns far och det tog hårt på henne. Känslan av hopplöshet och att ingenting var roligt kom tillbaka.

LÄS OCKSÅ: Örtskolan – värt att veta om rosenrot 

Lyckopiller
Leena gick till en läkare som skrev ut antidepressiva tabletter och hon åt dem under ett år, innan hon började trappa ner för att sedan sluta med dem helt och hållet. De hjälpte och hade samma effekt som rosenroten och när Leena började känna sig bättre valde hon att ta rosenroten istället för receptbelagd medicin.
– Min läkare förstod hur jag resonerade och sa att det antagligen var något i rosenroten som min kropp behövde, så att jag mådde bättre. Jag äter hellre ett naturligt tillskott än lyckopiller så det var inget svårt beslut, säger Leena.

 

LÄS OCKSÅ: Mer ork och mindre oro med rosenrot

Bor i kolonistugan
Sedan dess har hon ätit adaptogenen som gör att hon orkar med både sitt tunga jobb, att passa barnbarnen och sköta kolonistugan. Varje år i mars öppnar hon stugan som ligger utanför Västerås där hon bor, och bor där i sju månader, innan hösten kommer och hon packar ihop igen. Med sig har hon sina två hundar och barnbarnen kommer ofta på besök.
– Hade jag inte haft hundarna hade jag nog aldrig tagit mig ut. Jo, i kolonistugan förstås, där är jag ute hela tiden, men hemma i stan behöver jag dem som draghjälp, ler hon.

LÄS OCKSÅ: En välbehövlig energiboost 

Extra boost
Idag äter Leena en tablett Arctic Root varje morgon och om hon känner att det är något påfrestande eller jobbigt på gång så boostar hon sig lite extra.
– Om jag vet att jag ska ha ett jobbigt möte på eftermiddagen så tar jag en extra tablett till lunch och då tänker jag inte så mycket på hur jobbigt det är. När jag äter dem känner jag mig mer som mig själv, fokuserad och som om att jag har mycket kraft, säger Leena.

Av Jessika Devert


Leena Gröhn

Ålder:  64 år.
Bor: Västerås.
Gör: Personligt ombud vid Västerås stad.
Familj: Två döttrar, två barnbarn och två hundar.
Så mår jag bra: Ute i min kolonistuga med mina hundar, där odlar jag grönsaker som zucchini och örter och har fruktträd, hallon och körsbär. Mina två barnbarn håller mig också igång.

Rosenrot – en adaptogen

Redan 1755 beskriver Carl von Linné rosenrot som en läkeväxt som kan bota infektioner och lindra huvudvärk. Då åt man roten som en grönsak.
Roten innehåller mycket C-vitamin och växer gärna i hårt klimat i Asien, Nordamerika och norra Europa. Den växer vilt i svenska fjällen. Vissa forskare har hittat bevis för att rosenrot kan hjälpa vid lättare depressioner, medan andra anser att det inte finns tillräckligt forskning på ämnet.
Sant är att många med problem med nedstämdhet och trötthet känner sig piggare och gladare med rosenrot.En adaptogen, som rosenrot, är en växt som kan anpassa sig till tillståndet i våra kroppar. Om vi är trötta och utmattade så hjälper adaptogener till där de behövs. Rosenrot kan alltså ge en skjuts och få oss att bli piggare. Kroppen använder rosenrot och därför vänjer sig inte kroppen vid ämnet.  Man kan därför äta den under en lång tid, om man behöver. Adaptogener kan göra att man återhämtar sig snabbare efter hård muskel-träning och minska stress i kroppen.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Grön smoothie i skål med nötter på

Skönt grön detox-smoothie

Recept

Boosta ditt immunförsvar med en gudomlig mix av superfoods och gröna godsaker i en och samma smoothie: ingefära, avokado, vetegräs, mango, chlorella, grönkål, ananas, broccoli, selleri... Mixa och njut med valfri topping!

folk sitter i trädgården och äter mat

Så många av oss har magproblem under semestern

Hälsa

Förändrade matvanor under semestern kan ge problem med magen. Under några veckors ledighet äter en majoritet av oss mat som ger magproblem. Sex av tio svenskar uppger att magen blir extra orolig på semestern. Några veckors avsteg från rutinerna är lätt att åtgärda. Probiotika kan enkelt lugna svullnad och kurrande magar.

bönor i skål

Fem skäl att äta mer bönor

Kost

Bönor är billiga, goda och du kan tillaga dom på många olika sätt.  Och skälen till att äta bönor och linser är många. Här följer en lista på baljväxter att tillaga som kan gynna din hälsa.Tecknad jordglob på en tallrik och bestick

Missförstånden som ger ökat matsvinn

Eko/miljö

Tror du inte att din hantering av matrester och ditt sätt att planera och göra inköp av mat gör någon skillnad för miljön och klimatet på vår planet – eller för din egen plånbok för den delen? Dags att tänka om och minska ditt matsvinn!

 

kvinna håller i ett knä

Artros? Så får du hjälp!

Leder

Stela och värkande leder kan bero på artros. I Sverige uppskattas 800 000 personer vara drabbade av ledsjukdomen. Inget botemedel finns men med rätt träning, hjälpmedel och naturpreparat kan smärtan lindras, rörligheten förbättras och livskvaliteten öka.

olika kålsorter

Håll dig frisk med kål

Kost

Svenska naturen är full av nyttig mat. Ta en extra titt i grönsaksdisken efter kålsorter du inte känner till. Du kan laga både hälsosam och nyttig mat för en liten plånbok. Kål av olika slag är riktiga hälsobomber och har höga så kallade orac-värden.

kvinna tittar ut över vatten

Utmattad? Här är näringen för dig

Hälsa

Långvarig stress och för lite återhämtning bereder vägen för utmattningssyndrom. Du kan också drabbas av näringsbrister. Här är en lista på vitaminer, mineraler och örter som hjälper dig att komma tillbaka. Här är en lista på vitaminer, mineraler och örter som hjälper dig att komma tillbaka och må bra igen.

ärtor

Det här visste du inte om ärtor

Kost

Ärtor många hälsoegenskaper, förutom att de är smakrika. Bland annat har de en viktiga roll för aptitkontrollen samt ett högt proteininnehåll. Men du kanske inte visste att ärtan inte är en grönsak.

 

5 träningsklädda kvinnor

5 hemligheter bakom en vältränad kropp

Träning

Måste man träna varje dag och gå på diet för att skaffa sig en vältränad kropp eller bara ha väldigt bra gener? Nej, faktiskt inte. Hemligheten ligger i vanorna. Här är fem förhållningssätt som gör dig stark, frisk och vältränad.

darfor-ska-du-anvanda-oreganoolja

Därför ska du använda oreganoolja

Förkylning

Oreganooljan har använts i många hundratals år, bland annat som ett naturligt antibiotikum, och har flera hälsofördelar. Här listar Kureras näringsterapeut Zarah Öberg dess goda egenskaper – och även vad du bör tänka på vid användning.

Rawfoodsallad med gröna grönsaker och dressing

Rawfoodsallad med krämig cashewsås

Recept

Stärk din energinivå och ditt immunförsvar samtidigt som du kittlar smaklökarna med denna härliga, näringsrika rawfoodsallad med grönkål, broccoli, bladspenat och ruccola. Toppa med en krämig sås gjord på blötlagda cashewnötter, citron och vitlök. 

grönsaker och juice

Vill du rensa kroppen på toxiner? Kör en detoxvecka!

Kost

Krånglar magen? Har du huvudvärk, är ständigt trött och lättirriterad? Då kan det vara en god idé att låta mage och tarm vila genom att göra en fastevecka och låt kroppen få en välförtjänt vila. Resultat blir att du bland annat får en bättre fungerade mage, du blir piggare och får finare hy. Här får du tips på en veckas fasta.

 

Ensamheten bland unga ökar

Mental hälsa

Hur vi upplever vårt mående och skattar exempelvis vår sömn har försämrats de senaste 16 åren. Värst är problemen bland unga utan utbildning och kvinnor enligt en ny svensk studie som undersökt den upplevda hälsan hos personer i arbetsför ålder.

kvinna vid spegel

Maria Ahlgrens mat för vacker hud

Recept

Många funktioner som vi söker i hudvård finns i helt vanlig mat. Kroppens största organ är också vårt skyltfönster för insidan. Det säger Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till böcker om mat som gör oss vackrare – Beautyfood. Här kommer några recept från Marias bok.

kvinna hostar

Gia Fors: Förvärrar pyroluri covid-19?

Kurera debatt

Beror covid 19:s märkliga framfart med en blandning av obegripliga dödsfall, långvariga sjukdomsförlopp som går upp och ner samt milda förlopp som knappast märks på att de allvarligare fallen redan lider av pyroluri – en störning med försvårad avgiftning? Den frågan ställer sig Gia Fors, författare, reporter och friskvårds-terapeut i ett debattinlägg.

 

skoldkortelproblem-kom-palast-till-lakaren

Sköldkörtelproblem? Kom påläst till läkaren

Hälsa

År av lidande, felmedicinering och slussande mellan olika läkare. Många med sköldkörtelproblem vittnar om hur vägen till rätt hjälp kan vara både snårig och lång. Ett sätt att snabbare komma tillrätta med sina besvär är att komma påläst till doktorn. Här är en checklista inför läkarbesöket.

Ny upptäckt: Ägg kan välja spermier

Gravid/barn

Spännande forskning visar att ägg faktiskt kan välja spermier, vilket är en ny upptäckt inom fertilitetsforskningen. Denna interaktion mellan ägg och spermier kan förhoppningsvis hjälpa till att förstå de fall där det inte tydligt går att se varför ett visst par är infertilt.

två barn och mat

10 sätt att hindra att barn blir överviktiga som vuxna

Barn

Övervikt är ett stort problem som drabbar både barn och vuxna. Kosten är en del men att få barn att röra sig kan också vara svårt, tid framför skärmar av olika slag gör att barn rör sig mindre. En studie visar att närmare tre av tio amerikanska barn kommer vara överviktiga när de uppnår 35 års ålder och risken är stor att de förblir överviktiga.

hjärta med grönsaker

Oxidativ stress – en kropp i obalans

Forskning

Oxidativ stress, fria radikaler och antioxidanter. En del av termerna mer välbekanta än andra. Gemensam nämnare är att de alla påverkar vår hälsa. Magnus Nylander, medicine doktor och tandläkaren säger att en bil utan rostskydd rostar snart sönder, på grund av syrets angrepp. Vårt antioxidativa försvar motsvarar en bils rostskydd. Det antioxidativa försvaret kan sägas utgöra vårt inre ”rostskydd” som kan hejda syrets oxidativa skadeverkningar.

 

hund i hängmatta

Tio bästa tipsen för en hundvänlig semester

Husdjur

Åtta av tio hundägare tar med sig sin hund på semestern, något både hund och människa har glädje av. Miljöombyte, tid med familjen och roliga lekar står högt på önskelistan för vårt älskade husdjur. Här kommer några goda på hur du gör din semester mer hundvänlig.

boosta-immunforsvaret-naturens-apotek

Boosta immunförsvaret – naturens apotek

Eko/miljö

En sund livsstil är grunden för ett starkt och friskt immunförsvar - där spelar en god tarmflora och ett nervsystem i schack viktiga roller. Men det går också att hjälpa kroppen på traven genom olika läkeörter. Här tipsar örtspecialisten Lisen Sundgren om 12 av dem.