Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Foto: Rickard Nilsson

Lennart är smärtfri med hjälp av nypon

Lennart Andersson

Ålder: 78 år.
Bor: Sösdala
Yrke: Numera pensionär, tidigare mellan
stadielärare.
Familj: Fru Britta, vuxna sönerna Håkan, Christer och Mikael.
Så mår jag bra: Spela golf, röra på mig och umgås med vänner.

Golf är en stor del av livet för Lennart Andersson, 78 år. För snart ett år sedan satte en smärta i axeln stopp för golfandet, och Lennart trodde han att skulle behöva hitta andra intressen. Men tack vare ett extrakt av nypon är han numera smärtfri och tillbaka på golfbanan.

Lennart Andersson i Sösdala utanför Hässleholm är pensionerad mellanstadielärare. Hans stora intresse är golf och han har han ägnat många timmar åt sporten sedan han pensionerades. Men för snart ett år sedan var läget annorlunda. Lennart hade känt av en smärta i axeln under ungefär ett års tid, en smärta som kulminerade vid förra årsskiftet. Lennart som vanligtvis är pigg och stark hade då så ont att han behövde hjälp av sin fru Britta att klä på sig. Att spela golf var inte att tänka på.

– Det var fruktansvärt, jag kunde inte spela golf och kunde inte klä på mig. Det kändes hopplöst, det kändes som att livet höll på att ta slut och jag var rädd att jag inte skulle kunna använda armen längre, säger Lennart.

 

LÄS OCKSÅ: Smärtfri efter 50 års ledvärk

Värken lämnade kroppen
Genom en bekant som haft ont i lederna fick han tipset att prova Nypozin, ett tillskott baserat på nypon. Just nypon sägs bidra till hälsosamma och rörliga leder, något som är känt sedan länge och som även påvisats i flera studier. Under besöket i hälsokostaffären köpte han både kapslar och en kräm, Joint Cream.

– De sa att det skulle bli dubbel verkan om jag tog både tabletter och kräm, säger Lennart.

Han satte igång behandlingen direkt, och efter fyra-fem veckor kände han hur värken började lämna kroppen. Han förklarar känslan som att smärtan vandrade ut och försvann bakåt.

– Efter sju veckor var smärtan fullständigt borta. Sedan dess har jag inte haft en tillstymmelse till värk i axeln. Det känns helt otroligt, säger Lennart.

Lennart är överlycklig över att ha blivit av med smärtan. När tabletterna i burken var slut, så var han bra i sin axel. Efter det har han inte fortsatt med tabletterna eftersom han inte tycker om att äta piller i onödan. Men han använder fortfarande krämen regelbundet när han blir öm i lederna.

LÄS OCKSÅ: Äntligen kan Ingrid cykla igen

Kan fortsätta med golfen
Innan Lennart började med nyponen gick han till läkaren med sin onda axel. Men läkaren ville enligt Lennart inte ens titta på axeln, utan istället sa att det var ett typiskt fall för en sjukgymnast.

 

– Men jag trodde inte på det, utan tog en annan väg som hjälpte mig. Det är möjligt att det finns andra sätt att bli frisk på än att använda nyponextrakt och kräm, men det hjälpte i alla fall mig.

Nu är den onda axeln ett avslutat kapitel för Lennarts del. Han avslöjar att han egentligen aldrig trodde att ett näringstillskott skulle hjälpa, men nu skulle han inte tveka att börja igen om smärtan kommer tillbaka.

– Jag är nyponfrälst, och har rekommenderat samma sak till mina golfpolare. Vi pratar ju om våra krämpor, skrattar Lennart.

Han är både tacksam och överlycklig över att vara av med smärtan och att kunna fortsätta med golfen. På frågan hur han kan hålla sig så pigg svarar han:

– Jag slår många flugor i en smäll genom att ha roligt, motionera och träffa vänner. Jag är ute varenda dag, säger Lennart.

Han fortsätter:

– Smärtan höll på att knäcka mig men nyponen hjälpte mig. Nu kan jag leva mitt liv som jag vill, detta är en solskenshistoria.

Av Anette Norling


Lennart Andersson

Ålder: 78 år.
Bor: Sösdala
Yrke: Numera pensionär, tidigare mellan
stadielärare.
Familj: Fru Britta, vuxna sönerna Håkan, Christer och Mikael.
Så mår jag bra: Spela golf, röra på mig och umgås med vänner.

Nypozin

Nypozin innehåller en kombination av kalltorkat pulver från nypon (Rosa canina L.), kondroitin, C-vitamin och svartpepparextrakt. Nyponets egenskaper främjar ledernas hälsa och hjälper till att bibehålla ledernas rörlighet. C-vitamin bidrar till normal kollagenbildning som bland annat är viktigt för broskets normala funktion. Kondroitin finns naturligt i brosk och bindväv och hjälper till att bibehålla broskets kvalitet, och svartpeppar stöttar upptaget av näringsämnen. Flera studier pekar på nyponets positiva påverkan på bland annat leder.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Har du magnesiumbrist? Här är maten som innehåller magnesium

Kost

Magnesium är ett vanligt och viktigt mineral som många av oss kan ha brist på. Anledningen till att så många har för lite magnesium i kroppen beror på att mineralet förbrukas snabbare när vi stressar men också att dagens mat inte är tillräckligt magnesiumrik. Vill du öka på ditt magnesiumintag, ät kakao, bönor, havregryn eller nötter.

rysk rot

Trött? Prova rysk rot som snabbt ger energi

Naturlig hälsa

Rysk rot kallas också sibirisk ginseng och är den fysiska adaptogenen. Den har använts vid stressrelaterade besvär, utmattning och som en behandling för att undvika biverkningar av andra läkemedel på grund av örtens leverrenande effekt. Rysk rot har också används vid mental trötthet och impotens.

kvinna på badstrand

Drick mer och undvik urinvägsinfektion

Naturlig hälsa

Många har någon gång haft urinvägsinfektion och känner väl igen den brännande känslan vid urinering, och behovet av att ständigt gå på toaletten. Men gå känner till att något så enkelt som att dricka mer vatten kan bidra till att minska risken för att få besvär med urinvägarna.

 

flicka som blåser på maskros

Ogräsen som är riktigt nyttiga

Kost

Ogräs är inte bara dåligt. Det finns en anledning till att ogräs växer i ohejdat takt. Dessa är starka och när de växer under dåliga förutsättningar utvecklar de kraft. Många medicinalväxter är  vad vi kallar för ogräs. Här kommer några spännande ogräs att lägga på minnet.

kvinna tar sig för munnen

Lindra herpes på naturlig väg

Hälsa

Det är många som lider av herpes. Det finns rapporter om att åtta av tio har herpes typ 1, vilket oftast betyder att man får munsår. Cirka en av fyra svenskar har herpes typ 2, vilket betyder att man har det i underlivet. Det finns naturliga sätt att lindra smärtan av ett herpesutbrott.

bär

Bären som främjar god hälsa

Kost

När vi använder ordet superbär så beskriver det bär som är särskilt rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Antioxidanter skyddar mot fria radikaler i kroppen, och kan likans vid ett rostskydd på bilen. Forskningar har visat att befolkningsgrupper med hög medellivslängd och låg sjukdomsförekomst har haft ett högt intag av antioxidanter. Här kommer några antioxidantrika bär.

kvinna serverar seniorer mat

Så ska undernäring hos äldre förhindras

Äldre

2017 kom en rapport från Socialstyrelsen som berättade att 40 000 personer som har äldreomsorg lider av undernäring och att fler än 100 000 riskerar att hamna där. I Sigtuna utbildar man personalen, men även seniorer som vill, för att komma tillrätta med problemet.

 

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

 

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.