Foto: Rickard Nilsson

Lennart är smärtfri med hjälp av nypon

Lennart Andersson

Ålder: 78 år.
Bor: Sösdala
Yrke: Numera pensionär, tidigare mellan
stadielärare.
Familj: Fru Britta, vuxna sönerna Håkan, Christer och Mikael.
Så mår jag bra: Spela golf, röra på mig och umgås med vänner.

Golf är en stor del av livet för Lennart Andersson, 78 år. För snart ett år sedan satte en smärta i axeln stopp för golfandet, och Lennart trodde han att skulle behöva hitta andra intressen. Men tack vare ett extrakt av nypon är han numera smärtfri och tillbaka på golfbanan.

Lennart Andersson i Sösdala utanför Hässleholm är pensionerad mellanstadielärare. Hans stora intresse är golf och han har han ägnat många timmar åt sporten sedan han pensionerades. Men för snart ett år sedan var läget annorlunda. Lennart hade känt av en smärta i axeln under ungefär ett års tid, en smärta som kulminerade vid förra årsskiftet. Lennart som vanligtvis är pigg och stark hade då så ont att han behövde hjälp av sin fru Britta att klä på sig. Att spela golf var inte att tänka på.

– Det var fruktansvärt, jag kunde inte spela golf och kunde inte klä på mig. Det kändes hopplöst, det kändes som att livet höll på att ta slut och jag var rädd att jag inte skulle kunna använda armen längre, säger Lennart.

 

LÄS OCKSÅ: Smärtfri efter 50 års ledvärk

Värken lämnade kroppen
Genom en bekant som haft ont i lederna fick han tipset att prova Nypozin, ett tillskott baserat på nypon. Just nypon sägs bidra till hälsosamma och rörliga leder, något som är känt sedan länge och som även påvisats i flera studier. Under besöket i hälsokostaffären köpte han både kapslar och en kräm, Joint Cream.

– De sa att det skulle bli dubbel verkan om jag tog både tabletter och kräm, säger Lennart.

Han satte igång behandlingen direkt, och efter fyra-fem veckor kände han hur värken började lämna kroppen. Han förklarar känslan som att smärtan vandrade ut och försvann bakåt.

– Efter sju veckor var smärtan fullständigt borta. Sedan dess har jag inte haft en tillstymmelse till värk i axeln. Det känns helt otroligt, säger Lennart.

Lennart är överlycklig över att ha blivit av med smärtan. När tabletterna i burken var slut, så var han bra i sin axel. Efter det har han inte fortsatt med tabletterna eftersom han inte tycker om att äta piller i onödan. Men han använder fortfarande krämen regelbundet när han blir öm i lederna.

LÄS OCKSÅ: Äntligen kan Ingrid cykla igen

Kan fortsätta med golfen
Innan Lennart började med nyponen gick han till läkaren med sin onda axel. Men läkaren ville enligt Lennart inte ens titta på axeln, utan istället sa att det var ett typiskt fall för en sjukgymnast.

 

– Men jag trodde inte på det, utan tog en annan väg som hjälpte mig. Det är möjligt att det finns andra sätt att bli frisk på än att använda nyponextrakt och kräm, men det hjälpte i alla fall mig.

Nu är den onda axeln ett avslutat kapitel för Lennarts del. Han avslöjar att han egentligen aldrig trodde att ett näringstillskott skulle hjälpa, men nu skulle han inte tveka att börja igen om smärtan kommer tillbaka.

– Jag är nyponfrälst, och har rekommenderat samma sak till mina golfpolare. Vi pratar ju om våra krämpor, skrattar Lennart.

Han är både tacksam och överlycklig över att vara av med smärtan och att kunna fortsätta med golfen. På frågan hur han kan hålla sig så pigg svarar han:

– Jag slår många flugor i en smäll genom att ha roligt, motionera och träffa vänner. Jag är ute varenda dag, säger Lennart.

Han fortsätter:

– Smärtan höll på att knäcka mig men nyponen hjälpte mig. Nu kan jag leva mitt liv som jag vill, detta är en solskenshistoria.

Av Anette Norling


Lennart Andersson

Ålder: 78 år.
Bor: Sösdala
Yrke: Numera pensionär, tidigare mellan
stadielärare.
Familj: Fru Britta, vuxna sönerna Håkan, Christer och Mikael.
Så mår jag bra: Spela golf, röra på mig och umgås med vänner.

Nypozin

Nypozin innehåller en kombination av kalltorkat pulver från nypon (Rosa canina L.), kondroitin, C-vitamin och svartpepparextrakt. Nyponets egenskaper främjar ledernas hälsa och hjälper till att bibehålla ledernas rörlighet. C-vitamin bidrar till normal kollagenbildning som bland annat är viktigt för broskets normala funktion. Kondroitin finns naturligt i brosk och bindväv och hjälper till att bibehålla broskets kvalitet, och svartpeppar stöttar upptaget av näringsämnen. Flera studier pekar på nyponets positiva påverkan på bland annat leder.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Nu slipper Eva rinnande ögon

Hälsa

I flera år har Eva Jansson, 69, haft problem med torra och rinnande ögon. Hennes elever i skolan frågade ofta varför fröken grät. Men förra året hittade Eva ett tillskott med havtornsolja. Efter några månader hade den överdrivna tårproduktionen upphört och numera slipper Eva frågor om hon är ledsen.

Baka semlor på fettisdag – här har du recept på 3 nyttiga semlor

Recept

Idag är det fettisdag och trenden med kreativa semlor fortsätter. I en del semlor finns det mer av allt och andra är bakade efter de nya mattrenderna. I de nyttigare varianterna finns inte mjöl, mjölk och socker. Istället är det semlor bakade med bland annat mandelmjöl, kokosmjölk och honung. Här kommer tre härligt goda och lite mer hälsoinriktade semlor.

Dags för en detox – så renar du dig på bara några veckor

Hälsa

Våren närmar sig med stormsteg och då kan vara dags för en kroppslig rening och hjälpa en utmattad lever. Om du känner dig trött och magen krånglar, urinen är mörk och tungan har vit eller gul beläggning kan det vara tecken på att levern är överbelastad. Och nu kan du ta hjälp av ett nytt specialdesignat tillskott som storstädar din lever. 

 

Universitetet i norr blir ännu mer idrottsvänlig

Hälsa

I Luleå ska universitetsstuderande lättare kunna kombinera elitidrott på högsta nivå med sina akademiska studier. Det är Riksidrottsförbundet som vill underlätta för eleverna och har därför utsett det tekniska universitet till vad man kallar ett elitidrottsvänligt lärosäte.

 

Therese Lilliesköld vet vad katter behöver

Husdjur

Therese Lilliesköld är antrozoolog och har skrivit boken ”Katt och människa emellan”, där hon beskriver vår relation till ett av våra mest populära husdjur. I boken ger hon svar på frågor om kattens gåtfulla egenskaper och beskriver det unika band som uppstår mella katten och dess människa.

Ulrika Davidsson recept

Ny livsstil på 66 dagar – del 1

Recept

På bara 66 dagar kan du få mer energi, gå ner i vikt och få en lugnare mage. Här får du ett smakprov på några recept ur de första fem veckornas veckomeny, ur kostrådgivaren Ulrika Davidssons nya bok "66 day challenge". Nästa vecka publiceras fortsättningen.

Bröd från bageriet är bäst för kroppen

Kost

När forskare i Örebro jämförde surdegsbröd bakade i ett lokalt bageri med de tio mest sålda bröden i butik visade det sig att kroppen kunde ta upp nästan all näring från bageribrödet. Men mineralerna i butiksbröden passerade rakt igenom oss. Anledningen till att kroppen kunde tillgodogöra sig bageribröden så bra var tack vare den långa jäsningen.

Så nyttigt är propolis

Eko/miljö

Visste du att propolis har visad effekt på antibiotikaresistenta bakterier? Och att de hjälper mot både bältros, munherpes och är en effektiv behandling vid olika svampinfektioner. Propolis finns i tuggummi som kan tuggas vid halsont, i munspray, tandkräm och halstabletter.

Ingefära tog bort smärtan i Lailas höft

Hälsa

En lång flygresa med ett alldeles för trångt utrymme gav Laila Sund, 81, en inflammation i ett muskelfäste i höftleden. Hon fick tre kortisonsprutor som hjälpte under en period, men när smärtan kom smygandes tillbaka provade Laila något helt nytt. Ett tillskott med ingefära och gurkmeja tog bort värken helt och nu tränar Laila återigen tre gånger i veckan utan problem.

 

Nya rön: Så sparar vi på snö när vintrarna är gröna

Forskning

Just nu pågår sportlovet i delar av Sverige och gröna spår och backar har och är ett problem för landets skidanläggningar i södra och mellersta delarna. Alla skidälskare får därför bege sig en bit upp i landet för att hitta snö att åka. Vid Luleå universitet har forskare i en ny studie undersökt bästa sätten att lagra snö – och hittat ett sätt som varken är dyrt eller svårt.

En enkel sockerart kan motverka urinvägsbesvär

Hälsa

En av tre svenska kvinnor drabbas av upprepade infektioner i urinblåsan och i urinröret. Symtomen är urinträningningar och en svidande känsla när man kissar. Nu finns en ny lösning på problemet: D-mannos, en enkel sockerart som spolar bort E-coli bakterierna från slemhinnan och tar bort den brännande känslan.

Ovanlig cancer vanligare i norr

Forskning

En speciell form av lymfkörtelcancer tillhör en av de mer ovanligare formerna av cancer. Sjukdomen är av någon okänd anledning tre gånger så vanlig i Sverige som i övriga världen. Men vad som är ännu mer speciellt är att denna typ av cancer är närmare fem gånger så vanlig i norra delarna av Sverige.

“Att vara snäll mot sig själv är inte att vara självisk”

Krönikan

När jultomten kommer frågar han om det finns några snälla barn. Snällhet lyfts fram som en eftersträvansvärd egenskap och vem vill inte bli vänligt bemött. Men vi tänker oftast på snällhet som något vi är eller gör mot andra – inte oss själva. Maria Helander har skrivit boken "Självsnäll" och i den här krönikan berättar hon mer om hur vi kan göra för att vara lite snällare mot oss själva.

Nya siffror avslöjar – magproblem ökar bland unga män

Mage

Nästan hälften av alla unga män i Sverige har det senaste året haft problem med magen – en ökning med 22 procent sedan 2017. Färsk statistik visar också att majoriteten av svenska män i åldern 16–30 år är allätare, medan kvinnor ofta väljer vegetariskt eller växtbaserat flera gånger i veckan.

 

Få bättre relationer med kärlekens språk

Mental hälsa

Brukar din partner göra små tjänster som underlättar för dig i din vardag? Då är det troligt att det är hens kärleksspråk. Själv kanske du är mer för att ge gåvor. I så fall har ni olika kärleksspråk. Något som kan leda till problem men det finns också metoder att lära sig att bli bättre på att förstå varandras sätt att visa kärlek.

Co-enzym Q10 kan förebygga migränanfall

Forskning

En miljon svenskar är drabbade av migrän – den våldsamma huvudvärken som varar mellan några timmar upp till en hel dag. Men kan de besvärliga anfallen snart vara helt över? Forskarna är något på spåren. Flera studier visar en stark koppling mellan vitaminbrist och migrän, och framförallt har det visat sig att Q10 kan förebygga migränanfall.

 

“Rödbetsjuicen sänkte mitt blodtryck”

Hälsa

När Ann-Christine Westman, 57, skulle operera höften var blodtrycket så högt att läkarna ville vänta med operationen. Istället för blodtryckssänkande medicin drack Ann-Christine rödbetsjuice – och inom några dagar var trycket normalt. Nu dricker hon ekologisk rödbetsjuice varje dag, ett extra glas om stressen ökar och hon känner att blodtrycket går upp.

Grattis tidningen Kurera – nu fyller vi 20 år!

Hälsa

Ändra inte ett vinnande koncept, brukar det heta. Det har väl sällan varit så sant som i år när vi firar att Kurera fyller 20 år. ”Vi kommer att göra allt för att det ska bli en så intressant tidning inom ämnet egenvård som möjligt för er.” Så skrev tidningens första chefredaktör i sin allra första ledare. Det är ord som vi kan skriva under på – vartenda ett.