Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Foto: Rickard Nilsson

Lennart är smärtfri med hjälp av nypon

Lennart Andersson

Ålder: 78 år.
Bor: Sösdala
Yrke: Numera pensionär, tidigare mellan
stadielärare.
Familj: Fru Britta, vuxna sönerna Håkan, Christer och Mikael.
Så mår jag bra: Spela golf, röra på mig och umgås med vänner.

Golf är en stor del av livet för Lennart Andersson, 78 år. För snart ett år sedan satte en smärta i axeln stopp för golfandet, och Lennart trodde han att skulle behöva hitta andra intressen. Men tack vare ett extrakt av nypon är han numera smärtfri och tillbaka på golfbanan.

Lennart Andersson i Sösdala utanför Hässleholm är pensionerad mellanstadielärare. Hans stora intresse är golf och han har han ägnat många timmar åt sporten sedan han pensionerades. Men för snart ett år sedan var läget annorlunda. Lennart hade känt av en smärta i axeln under ungefär ett års tid, en smärta som kulminerade vid förra årsskiftet. Lennart som vanligtvis är pigg och stark hade då så ont att han behövde hjälp av sin fru Britta att klä på sig. Att spela golf var inte att tänka på.

– Det var fruktansvärt, jag kunde inte spela golf och kunde inte klä på mig. Det kändes hopplöst, det kändes som att livet höll på att ta slut och jag var rädd att jag inte skulle kunna använda armen längre, säger Lennart.

 

LÄS OCKSÅ: Smärtfri efter 50 års ledvärk

Värken lämnade kroppen
Genom en bekant som haft ont i lederna fick han tipset att prova Nypozin, ett tillskott baserat på nypon. Just nypon sägs bidra till hälsosamma och rörliga leder, något som är känt sedan länge och som även påvisats i flera studier. Under besöket i hälsokostaffären köpte han både kapslar och en kräm, Joint Cream.

– De sa att det skulle bli dubbel verkan om jag tog både tabletter och kräm, säger Lennart.

Han satte igång behandlingen direkt, och efter fyra-fem veckor kände han hur värken började lämna kroppen. Han förklarar känslan som att smärtan vandrade ut och försvann bakåt.

– Efter sju veckor var smärtan fullständigt borta. Sedan dess har jag inte haft en tillstymmelse till värk i axeln. Det känns helt otroligt, säger Lennart.

Lennart är överlycklig över att ha blivit av med smärtan. När tabletterna i burken var slut, så var han bra i sin axel. Efter det har han inte fortsatt med tabletterna eftersom han inte tycker om att äta piller i onödan. Men han använder fortfarande krämen regelbundet när han blir öm i lederna.

LÄS OCKSÅ: Äntligen kan Ingrid cykla igen

Kan fortsätta med golfen
Innan Lennart började med nyponen gick han till läkaren med sin onda axel. Men läkaren ville enligt Lennart inte ens titta på axeln, utan istället sa att det var ett typiskt fall för en sjukgymnast.

 

– Men jag trodde inte på det, utan tog en annan väg som hjälpte mig. Det är möjligt att det finns andra sätt att bli frisk på än att använda nyponextrakt och kräm, men det hjälpte i alla fall mig.

Nu är den onda axeln ett avslutat kapitel för Lennarts del. Han avslöjar att han egentligen aldrig trodde att ett näringstillskott skulle hjälpa, men nu skulle han inte tveka att börja igen om smärtan kommer tillbaka.

– Jag är nyponfrälst, och har rekommenderat samma sak till mina golfpolare. Vi pratar ju om våra krämpor, skrattar Lennart.

Han är både tacksam och överlycklig över att vara av med smärtan och att kunna fortsätta med golfen. På frågan hur han kan hålla sig så pigg svarar han:

– Jag slår många flugor i en smäll genom att ha roligt, motionera och träffa vänner. Jag är ute varenda dag, säger Lennart.

Han fortsätter:

– Smärtan höll på att knäcka mig men nyponen hjälpte mig. Nu kan jag leva mitt liv som jag vill, detta är en solskenshistoria.

Av Anette Norling


Lennart Andersson

Ålder: 78 år.
Bor: Sösdala
Yrke: Numera pensionär, tidigare mellan
stadielärare.
Familj: Fru Britta, vuxna sönerna Håkan, Christer och Mikael.
Så mår jag bra: Spela golf, röra på mig och umgås med vänner.

Nypozin

Nypozin innehåller en kombination av kalltorkat pulver från nypon (Rosa canina L.), kondroitin, C-vitamin och svartpepparextrakt. Nyponets egenskaper främjar ledernas hälsa och hjälper till att bibehålla ledernas rörlighet. C-vitamin bidrar till normal kollagenbildning som bland annat är viktigt för broskets normala funktion. Kondroitin finns naturligt i brosk och bindväv och hjälper till att bibehålla broskets kvalitet, och svartpeppar stöttar upptaget av näringsämnen. Flera studier pekar på nyponets positiva påverkan på bland annat leder.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Rödvit katt tittar på chokladmuffins i granris

Så märker du om din katt fått chokladförgiftning

Husdjur

Temadagen Kattens dag infaller samma dag som första advent varje år, alltså söndag 29 november! En dag att både fira och uppmärksamma de älskade fyrbenta vännerna och adventsmysa. Men tänk på att hålla praliner eller rawfoodbollar med kakao borta från din katt – den kan nämligen drabbas av chokladförgiftning om den äter kakao.

nypon buskar

Nypon dämpar värken i lederna

Hälsa

Artros är vår vanligaste kroniska sjukdom, och inflammation i lederna kan ge smärtor som begränsar vardagen. Men det finns flera naturliga ämnen som kan få värken att avta, som nypon och vitamin C – och kondroitin från nötkreatur. Kurera har talat med smärtläkaren Bo Dettner om naturlig smärtlindring för ledbesvären.

ben

Hjälp mot kryp i benen

Hälsa

Det pirrar, kryper och smärtar i benen – och sömnen blir lidande. Restless legs är en pina för den som drabbas. Ny spännande forskning visar att spårämnet selen kan hjälpa vid lätta till medelsvåra symtom. Kurera har pratat med Jan Ulfberg, docenten och specialistläkaren som forskat på restless legs i 30 år och sett patienter bli hjälpta.

 

två kvinnor kör plankan

Vad är bäst? Kondition- eller styrketräning

Hälsa

Vi som gillar att träna pratar gärna länge och ofta om vad som är bästa sättet att träna. Är det styrketräning eller kanske konditionsträning? Färsk forskning visade att båda sätten är bra, men på olika sätt. Vill du slippa typ 2 diabetes ska du förbättra konditionen, men för viktnedgång och andra sjukdomar är valet inte lika uppenbart.

kvinna

Örten motade hormonell oro

Hälsa

För tre år sedan fick Gloria Tonnvik svår ångest. Humöret gick upp och ner och sömnlösheten tärde. Läkare gav diagnosen PMDS, en svårare form av PMS och hon fick antidepressiv medicin – men det ville inte Gloria ta. Lösningen kom i form av en ayurvedisk ört – ashwagandha.

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.

 

händer som håller i havtronsbär

Det röda guldet som smörjer slemhinnorna

Hälsa

Fettsyran omega-7 återfuktar slemhinnor i hela kroppen. Ögon, mun och underliv, men också tarmen har slemhinnor som mår bättre av fettsyran. Dessutom gör den gott för huden. Sår läker snabbare och rynkor minskar på djupet. Havtornsbären från Tibet lär vara de mest antioxidantrika i hela världen. Redan efter en månad kommer effekten.

Närbild på bokomslaget "Magnus Carlsons hållbarhetsresa"

Magnus Carlson: Så gör du en klimatplan!

Eko/miljö

Många av oss vill göra något, eller mycket, för att rädda planeten. Men det är desto svårare att veta hur man ska bära sig åt. Någon som har lagt om sin livsstil och vet att det går är miljöengagerade sångaren Magnus Carlson från Weeping willows, som i sin nya bok presenterar hur du gör en klimatplan!

målad bild av hjärna där fjärilar flyger ut

Ny metod som ska bromsa Alzheimers sjukdom

Forskning

En ny behandlingsmetod att förhindra uppkomsten hos av Alzheimers sjukdom har utförts på möss – och resultaten är lovande. Forskare vid Uppsala universitet har lyckats öka nedbrytningen av de byggstenar som förhindrar ett protein att bilda klumpar och som gör att minnet försämras.

ansikten på 7 personer

5000 personer ska testa D-vitamin mot covid-19

Forskning

En stor klinisk studie ska undersöka om D-vitamin skyddar mot covid-19. Studien som getts namnet Coronavit kommer att pågå under sex månader och involvera hela 5 000 personer. Studien görs i Storbritannien där befolkningen generellt sett har låg D-vitaminstatus.

 

två personer springer

Så kan träning motverka cancer

Forskning

Den som drabbats av cancer rekommenderas att motionera eftersom prognosen då blir bättre. Det är inte helt klarlagt varför det förhåller sig på det viset, men nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat en trolig förklaring. Fysisk aktivitet verkar kunna påverka de cytotoxiska T-cellerna så att de stärker deras förmåga att ge sig på cancercellerna.

Kvinna sitter i en säng med en kopp i handen

4 teer som hjälper dig att sova bättre

Naturlig hälsa

Naturliga örter som kamomill och citronmeliss kan hjälpa dig att somna lättare, minska antalet tillfällen du vaknar under natten samt förbättra sömnkvaliteten generellt. Allra mest effektivt blir örterna i koncentrerad form, i ett tillskott, men att dricka ett varmt te med örterna i utspädd form är också till hjälp.

 

En pudel får massage på en bänk

Så jobbar en djurhomeopat

Husdjur

Homeopati är en alternativ, holistisk behandlingsform med egna läkemedel för människor. Men det finns faktiskt även homeopati för djur, som då behandlas av djurhomeopater. Hur jobbar en sådan? Kurera frågade Annika Petrén och Sofie Rehndell, som bägge kan titulera sig djurhomeopater.

Närbild på en galette med cashewsmör med granatäpple

Glutenfri galette med granatäpple och cashewsmör

Recept

I det här receptet, signerat stjärnkocken Niklas Ekstedt, får du upptäcka den underbara franska galetten, här pyntad med granatäpple, mynta och cashewnötter! Till skillnad från "syskonet" crêpe är en galette mindre söt och mer aromatisk då den är gjord på glutenfritt bovetemjöl istället för vetemjöl.