Annons
Annons

Lev ett grönare liv

Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Gör fler gröna val i din vardag så kan du ge både miljön och din egen hälsa en kick.

Redaktionen

5 juni, 2013
Lev ett grönare liv
Dela inlägget

Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Gör fler gröna val i din vardag så kan du ge både miljön och din egen hälsa en kick.
Här är sex förslag på hur du kan leva ett grönare liv.

1. Ät ekologisk mat
Ekologisk mat är bra för både miljön och din egen hälsa. De ekologiska varorna är fria från bekämpningsmedel och besprutningar. Välj varor som är KRAV-märkta och rättvisemärkta. De rättvisemärkta varorna bidrar till en bättre värld, där barnarbete inte är tillåtet.

2. Återanvänd kläder
Köp inte alltid nya kläder, välj hellre secondhand eller låna en festklänning av en vän. Det krävs otroligt mycket naturmaterial och arbetskraft för att producera kläder i de mängder vi gör idag. Gör miljön en tjänst genom att shoppa kläder i secondhandbutiker och/eller hyr den där festklänningen som du antagligen bara kommer att använda en gång.

3. Ta en tur till grönsaksdisken
Efter ett tufft gympass är det vanligt att man äter en proteinbar eller liknande för att det är snabbt och enkelt. Det är emellertid inte lika bra för miljön. Magasinet Women´s Health tipsar att du istället ska ta en tur till närmaste butik med lokalt odlade produkter. Kanske kan du välja syrliga körsbär för att motverka ömma muskler, eller spenat som är fullproppat med antioxidanter.

4. Köp en återanvändbar vattenflaska
Det påverkar miljön negativt att köpa en ny vattenflaska i plast varje gång innan träning. Idag återvinns plast genom pant, men det bästa är att ersätta den med en återanvändbar och miljövänlig sådan.

5. Cykla till gymmet och jobbet
Inte nog med att det är bra för miljön på grund av de minskade utsläppen, du får också en ”gratis” uppvärmning till ditt kommande träningspass. Gång och jogging är självklart också utmärkta alternativ.

6. Minska ditt köttintag
Kött är det livsmedel som har störst miljöpåverkan, därför uppmuntrar exempelvis Livsmedelsverket svenska skolor att öka andelen grönsaker och baljväxter och hålla nere köttkonsumtionen. Enligt magasinet Natural Health finns det studier som visar att produktionen av kött släpper ut 40 procent mer växthusgaser än vad det gör att producera grönsaker och spannmål. Du kan minska detta enkelt genom att införliva en ”vegetarisk måndag” varje vecka, detta kommer göra skillnad.

Av Bea Nordmark

Källa: Naturskyddsföreningen

Annons
Annons